Regisztráció  Belépés
macoka65.blog.xfree.hu
Igazán attól fáj az ütés, kitől simogatást várnál, s nem adhatod vissza, mert rögtön belehalnál. Radnóti Miklós Véber Tiborné
1965.11.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
Diós konyak
  2010-10-01 14:29:00, péntek
 
  DIÓS KONYAK (amerikai recept)

Hozzávalók:
25 dg füge
12 dg kimagvazott datolya
13 dg dióbél
egy csipet fahéj
1 kávéskanál vaníliás cukor
4 db kardamommag
1/2 citrom héja
5 dg cukor
0,75 l konyak

A hozzávalókat öntsük össze egy üvegben a konyakkal. Jól zárjuk le, és tartsuk sötét helyen három hétig. Szűrjük le, majd palackozzuk.

A diós konyak nemcsak kiváló ital, hanem különlegességénél fogva szívesen fogadott ajándék is lehet.


 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Diópálinka változatok
  2010-10-01 14:27:05, péntek
 
  MÉZES DIÓPÁLINKA

Hozzávalók:
1 dl tiszta alkohol,
20 dkg puha zöld dió,
50 dkg virágméz,
1 dkg szegfűszeg,
1 dkg őrölt fahéj.

A diót váltott vízben többször átmossuk, nagyon apróra összevágjuk, és beletesszük az alkoholba. Jól ledugaszolt üvegben legalább négy hétig hűvös helyen hagyjuk állni. Ezután beleszórjuk a megroppantott szegfűszeget és a fahéjat. 5 dl vizet felforralunk, belecsorgatjuk a mézet, de már csak egyet forralunk rajta. A tűzről lehúzzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. A tetején képződött habot gondosan leszedegetjük. A diós-fűszeres alkoholt (a diódarabkákkal együtt) jó nagy befőttes üvegbe tesszük, majd hozzáöntjük a mézes vizet. Jól összekeverjük, és letakarjuk. Hűvös helyen két hétig érleljük, időnként megkeverjük. Ezután először szitán, majd gézen vagy tüllön is átszűrjük. Kisebb méretű palackokba töltjük, és jól ledugaszoljuk. Akár azonnal is fogyasztható.
Megjegyzés: Remek ízesítő fagylaltokhoz, krémekhez, de magában is különleges. Viszonylag nagy alkoholtartalmú ital, gyerekeknek egyetlen cseppet se adjunk belőle!

HORVÁT ORAHOVICA PÁLINKA

Hozzávalók:
13-15 zöld dió
1 l pálinka
25-30 dg cukor

Június 24-e, a horvát naptár szerint Szent Iván napja előtti zöld diókat szedjünk. Ezek különösen gazdagak C és B-vitaminokban, ásványi anyagokban (kálium, magnézium, foszfor, vas). Ami a pálinkát illeti, az eredeti horvát recept törkölypálinkát ír, szerintem jobb egy vegyes gyümölcspálinka.
A zöld diókat vágjuk negyedekre. Az összetevőket egy széles szájú üvegben keverjük össze, zárjuk le, és tegyük a napra. Nyolc hét után mondhatjuk késznek, ekkor szűrjük le.

Walnussgeist WALNUSSGEIST német diópálinka

Az egyéb diópálinkáktól csak annyiban különbözik, hogy a diópálinka háromszoros lepárláson megy át, és végül 40 %-os szesztartalomra állítják be.
Most pedig két olyan italrecept következik, amelyekben nem a zöld dió, hanem a dióbél az alapanyag.



 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Diópálinka
  2010-10-01 14:24:06, péntek
 
  Diópálinka

DIÓ PÁLINKA
Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyvéből

"Egy 3 literes bőszájú üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfűszeget, két darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vízzel felfőzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az üveget seprő, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Pár hét alatt össze érik; gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer."

Mai diópálinka recept:

DIÓPÁLINKA (Valójában zöld dióval feljavított bármilyen pálinka)

A diópálinka alapanyaga olyan természetes gyümölcspálinka, aminek nincs erős, kiabáló illata, íze, például nem felel meg a törkölypálinka. Ugyancsak ne használjunk gyümölcsaromával készült nagyipari pálinkát se. A pálinkát széles szájú befőttes üvegben a négybe vágott zöld dióra öntjük, hogy ellepje. Ízlés szerinti fűszerekkel fűszerezhetjük. Az üveget lezárjuk, 2-3 hónapig állni hagyjuk. A leszűrt diópálinka tiszta zöldes-barna színű, kellemes dióillatú és ízű. Étvágyjavító. Gyógyhatásáról a gyógynövény-fejezetben.



 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Dióbor
  2010-10-01 14:22:19, péntek
 
  DIÓBOR

Hozzávalók:
1 l jóminőségű vörösbor
40 db zöld diólevél
40 db kockacukor
1 pohár pálinka
A hozzávalók - lefedve - legkevesebb másfél hónapon át ázzanak össze. Közben időnként ellenőrizzük. Ha letelt az ideje, szűrjük le. Hűtve fogyasszuk aperitifnek vagy libamáj mellé vagy sütemények mellé.

FRANCIA DIÓBOR

Hozzávalók:
40 db, Szent János napja előtti zöld dió
5 liter vörösbor
1 liter gyümölcspálinka
5 szem szegfűszeg
1 narancs lereszelt héja
1 rúd vanília
1 kg cukor
A hozzávalókat keverjük össze. (A diókat félbevághatjuk, ha akarjuk.) Egy zárt edényben hagyjuk állni 40 napig. Leszűrjük, palackokba töltjük.
Elkészítés után a friss fogyasztást ajánlják.

MÁSIK FRANCIA DIÓBOR

Szedjünk 14 db kifejlett, de még puha (késsel vágható) zöld diót. Vágjuk négyfelé, és öntsük 4 l 12°-os borba. Adjunk hozzá 1 l pálinkát és 1 kg cukrot. Tartsuk hűvös helyen - pincében - 1-3 évig. Fogyasztás előtt szűrjük le.

KÜLÖNLEGES FRANCIA DIÓBOR

Hozzávalók:
40 db zöld dió
5 l 13°-os vörösbor
2,5 g fahéj
1 vaníliarúd
2,5 g szegfűszeg
kevés tárnics
2/3 citrom
1 l erős (65°-os) pálinka
Szedjünk 40 db Szent János-napi zöld diót, amelyeknek a csonthéja még nincs kifejlődve, és vágjuk apró darabokra. Helyezzük egy üvegballonba. Adjuk hozzá a fűszereket. Öntsük fel 1 l pálinkával, és hagyjuk ázni 40 napig. Ezután szűrjük le a keveréket, de ne újholdkor, akkor várjunk még egy hetet. Öntsük hozzá az 5 l vörösbort és a cukrot. Újabb 40 napig hagyjuk érlelődni, és újból szűrjük le.

SUZY DIÓBORA

Suzy július első két hetében szedett zölddiókat használ dióborának elkészítéséhez. A magyar éghajlaton jobb, ha június utolsó hetében szedett zölddiókkal dolgozunk, mert akkor a legjobb a minősége.
40 db zölddiót félbevágunk. Öntsük fel 5 liter jóminőségű vörösborral, a bor minél erősebb, annál jobb. És még öntsünk rá 1 liter 45-50°-os pálinkát. Adjunk hozzá 1 kg cukrot, egy rúd vaníliát, sőt, egy tucatnyi diólevelet is! Fedjük le.
Legalább három hónapig hagyjuk állni. De ha elfeledkezünk róla, és egy évig se vesszük elő, az se baj. Jó viszont, ha időnként megmozgatjuk, már csak azért is, hogy a leendő dióbor érezze, hogy a gazdája törődik vele. Meg fogja hálálni.
A dióbort úgy töltsük üvegekbe, hogy egy igen sűrű szövésű szöveten szűrjük át. Vagy kávéfőzőhöz használt szűrőpapíron. Szépen címkézzük fel! Például úgy, ahogy Suzy címkézi, ld. oldalt.
Természetesen ha a barátainknak is akarunk adni belőle, ez a mennyiség nem elég. Annyiszor növeljük meg, ahány barátunk van.
És barátainknak is áruljuk el, hogy a dióbornak gyógyhatása is van. Vértisztító, tonizáló, gyomorerősítő hatása. De csak a dióbornak, más boroknak nem!



 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Banánlikőr
  2010-10-01 14:15:52, péntek
 
  1/2kg banánt felszeletelünk és egy zománcos edényben cukorral lerétegezzük,3 nap után szitán áttörjük és 1 dl vízzel átöblítjük a szitát.Ehhez a léhez hozzáadunk 250ml tisztaszeszt, pár csepp rum esszenciát,1/2 citrom levét és egy evőkanálnyi karamellt.Alaposan összekeverjük és 10-15 napig érleljük,majd leszűrjük.  
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Black Velvet
  2010-09-19 19:20:38, vasárnap
 
  Black Velvet

Hozzávalók:
1,5 dl hűtött Guinness,
0,5 dl hűtött pezsgő.

A pezsgőspohárba először a sört töltjük, majd nagyon óvatosan rá a pezsgőt, így nem keveredik el. Azonnal szervírozzuk. A Black Velvet - némileg változó sör/pezsgő arányokkal - az egyik legnépszerűbb sörkoktél.
 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Bodzalikőr
  2010-09-19 18:58:38, vasárnap
 
  Bodzalikőr

Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 1 liter 96%-os alkohol, 1,5 liter víz, 0,5 kg cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom héja

Elkészítés: A megmosott bodzabogyót leszedjük a kocsányáról és az 1 liter 96%-os alkoholban két hétig pihentetjük, de közben naponta megkeverjük. A vízben felfőzzük a cukrot a szegfűszeggel és fahéjjal, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját. Ezt követően az alkoholos részt hozzáöntjük a cukros részhez, két-három napig pihentetjük, majd leszűrjük és légmentesen üvegbe zárjuk. Az érési ideje 3-4 hónap.


 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Gyömbérsör
  2010-09-19 18:55:36, vasárnap
 
  Gyömbérsör

A gyömbérsör alkoholmentes ital. Egy bő hét alatt lehet elkészíteni. Tegyünk egy kancsóba 1,5 dkg szárított sörélesztőt, 4,5 dl melegvizet, 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 2 kávéskanál cukrot. Keverjük össze, és lefedve tegyük meleg helyre. Hagyjuk állni egy napon át. Ez követően 6 napon át minden nap tegyünk bele 1 kávéskanálnyi őrölt gyömbért és 1 kávéskanálnyi cukrot. A hetedik nap után szűrjük le. Egy nagy tálban 1,2 liter meleg vízben oldjunk fel 75 dkg cukrot, adjuk hozzá 2 citrom levét. Az elkészített gyömbéres folyadékot és 3 l hideg vizet. Keverjük össze, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és legalább 2 napig hagyjuk érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva egy hétig áll el.


 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Andalúziai sangria
  2010-07-15 17:38:29, csütörtök
 
  Andalúziai sangría
Hozzávalók (8 személyre): 4 l vörösbor, 1 l rosé, 1 pohár brandy, 5 narancs, 4 citrom, 1 pohárnyi cukorszirup, 2 alma, 2 szegfűszeg, 1 darab vanília, 3 darab fahéj, 500 g érett barack, 500 g cseresznye, 1 banán, néhány friss mentalevél.
Egy nagy fazékba vagy tálba öntjük a bort, a rosét és a brandyt. A gyümölcsöket megmossuk, majd 3 narancsot és 3 citromot felszeletelünk, kipréselünk és a borba öntjük. Hozzáadjuk a cukorszirupot is, és hosszasan kavargatjuk. Meghámozzuk az almát, feldaraboljuk, a torzsáját kikerülve, és ezt is a borhoz öntjük, úgy, hogy közben 2 szeletbe beleszúrjuk a szegfűszeget is. Ezután a keverékbe tesszük a felvágott vaníliát és az egész fahéjdarabokat is. Pihentetjük kb. 6 órát. Közben meghántjuk a barackot és felszeleteljük, kimagozzuk a cseresznyét, karikára vágjuk a banánt. Összekeverjük a gyümölcsöket a sangríával, és 1 órát állni hagyjuk a hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt mentalevelekkel díszítjük, ezek különleges aromát adnak az italnak. A sangríát ásványvízzel is felszolgálhatjuk.


 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Sörreceptek
  2010-06-10 16:17:34, csütörtök
 
  Sörreceptek
A sör az eltelt évezredek alatt a világ egyik kedvenc italává vált, a sörtermelő országok pedig kialakították saját, csak nemzetükre jellemző italaikat. De a már megszokott, neves sörökön túl egyes országokban nemcsak a jéghideg sört tálalják fel magában, hanem olykor különleges párosításokban is. Például a nagy sörivók hírében álló németeknél a mai napig nagyon kedvelt ital a Weisbier. Talán nevezhetnénk savanyú sörnek is, ugyanis a palackozott sört leteszik a pincébe, homokba. Egy évig állni hagyják, hogy megsavanyodjon. Aztán málnaszörpre öntik, úgy isszák. Akinek ez nem nyerte el tetszését, készítsen otthon házi sört a saját ízlése szerint.
Gyömbérsör
Hozzávalók: 1,5 dkg szárított sörélesztő, 4,5 dl meleg víz, 8 kk. őrölt gyömbér, 75 dkg + 7 kk. cukor, 3 l hideg + 1,2 l meleg víz, 2 citrom.
Elkészítése: Az élesztőt egy kancsóba tesszük, és felöntjük a meleg vízzel. Hozzáadunk 2 kávéskanál gyömbért, és 1 kávéskanál cukrot. Összekeverjük, és lefedve meleg helyen 1 napig állni hagyjuk. Ezt követően 6 napon át minden nap beleteszünk 1 kávéskanálnyi őrölt gyömbért és 1 kávéskanálnyi cukrot. A hetedik nap után leszűrjük. Egy nagy tálban 1,2 liter meleg vízben feloldjuk a 75 deka cukrot, hozzáadjuk a citromok levét, az elkészített gyömbéres folyadékot és 3 l hideg vizet. Összekeverjük, üvegekbe töltjük, lezárjuk, és legalább 2 napig hagyjuk érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva egy hétig áll el.
Mézsör
Hozzávalók: 1,5 kg méz, 10 l víz, 25-50 dkg cukor, fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília, gyömbér), esetleg gyümölcsök (citrom, alma), 1 szelet pirítós, 5 dkg élesztő.
Elkészítése: A vizet felforraljuk, miközben forr, belekeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre). Elzárjuk a tüzet és a lét tetszés szerint fűszerezzük, illetve tetszés szerint gyümölcsöket is keverhetünk hozzá. Amikor kézmelegre hűlt, megpirítjuk a kenyeret, amelyre még langyosan rákenjük az élesztőt. Az élesztős pirítóst a lé felszínére helyezzük, félig lefedjük és kb. 12 órán át állni hagyjuk. Ekkor eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt). 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni). Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört. Legfeljebb fél évig tárolhatjuk - minél nagyobb a cukor/méz tartalma, annál tovább áll el.


 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
     3/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 52 db bejegyzés
e év: 437 db bejegyzés
Összes: 2244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 230
  • e Hét: 3306
  • e Hónap: 14374
  • e Év: 179533
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.