Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/10 oldal   Bejegyzések száma: 91 
Kaviár
  2021-02-20 08:01:48, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  PNG képek 5.  
A föld
  2021-02-20 07:59:50, szombat
 
  Ember vigyázz, figyeld meg jól világod: ez volt a múlt, emez a vad jelen,
hordozd szívedben. Éld e rossz világot és mindig tudd, hogy mit kell tenned
érte, hogy más legyen.

Radnóti Miklós





 
 
0 komment , kategória:  A mi Földünk  
Jucika 102 éves
  2021-02-20 07:16:27, szombat
 
  ,,Amikor én kislány voltam, még másképp ünnepelték a karácsonyt. Nem volt még ez a nagy hacacáré!"

- emlékezett vissza Keresztesi Zoltánné Lőrinczi Julianna. A Napló februárban százegyedik születésnapja alkalmából látogatta meg a nénit, most pedig megkértük, meséljen egy kicsit megannyi átélt karácsonyáról. - Ajándékok? Nem-nem! Ajándékozás, az nem volt. Szerényen éltünk. Hatéves voltam, amikor édesanyám meghalt, akkor kerültem az anyai nagyszüleimhez, ott nevelkedtem - mondja, közben kávéval kínál. - Szegények voltunk, igen. De hát, a gyerekkor, az mindig jó! - és látom, hogy elmosolyodik, hiába takarja maszk az arcát, a szemei elárulják.

Tisztán emlékszik

- Minálunk nem volt karácsonyfa, amikor kicsi voltam. A húszas évek végén, a harmincas évek elején nekünk csak egy kis fenyőág függött a lakásban, az volt az ünnep szimbóluma. Meg volt rajta egy pár szem cukor - idézte fel a múltat Julianna néni. - Onnan tudtuk, hogy karácsony van, hogy a nagynénik egy hatalmas teknőben dagasztották a tésztát a kalácsnak, meg készítették a bejglit, és aztán azt átvittük a szomszédba. Ott volt kemence, abban sült ki a sok finomság. Máskor nem volt tészta, esetleg elvétve, néhány vasárnap - bólogat, közben nézi az asztal közepére állított apró műfenyőt. Azt mondja, akkoriban azt ették, ami volt, ha csak a kenyér haja jutott, akkor azt is boldogan rágcsálták. De a kiskertben azért megtermett a sok finom zöldség, gyümölcs és az udvaron mindig szaladgált pár baromfi. - A bejglisütés csínját-bínját a nagymamámtól tanultam, és a nagynénéimtől. Jaj, de sok mindent tanítottak nekem a nagynénik! - merengve elnéz a vállam fölött.

,,Számomra akkor lett igazán ünnepi hangulata a karácsonynak, amikor már saját családom volt. 1941-ben esküdtem, és bár a férjem bevonult katonának, szerencsére sosem került a frontvonalra"

- részletezi, és közben arról is szó esik, hogy akkoriban az árva fenyőágat már leváltotta a kis lakásban ácsorgó, szerény karácsonyfa. És bár sosem volt fényűzés és pompa, mégis meghitt hangulatban teltek az ünnep napjai. - És bolondítottuk a gyerekeket! Bizony! Akkoriban még pucolták a cipőjüket becsülettel, mert különben nem hozott semmit a Mikulás. És hát, a karácsonyi ajándékokat is a Jézuska hagyta a fa alatt.

Változnak az idők

- Mostanában már más. Én egyedül élek a Luca cicával. De gyakran látogat az unokám, aki Debrecenben lakik, és sokszor látom a dédunokáimat. A közös vasárnapi ebédeket nagyon szeretem, majdnem minden hétvégén velük vagyok - mondja büszkén Julianna néni, közben megsimogat néhány díszt a kis műfenyőn. Azt mondja, neki már ez való. Kicsi és praktikus is, amikor itt az ideje, feldíszíti, és utána elrakja a dobozba; aztán következő évben újra előveszi. Mint megtudtuk, az ünnepekkor sem hagyják magára. - Karácsonykor sem vagyok egyedül. Dehogy! Megyek az unokámékhoz ebédelni szenteste napján. Az mindig nagyon jó. Óriási karácsonyfa van náluk! - és egekbe emeli a kezét, mutatja, mekkora. Arra is kitért, a hatalmas fenyő alatt mindig felcsendülnek az énekek, a gyönyörűen megterített ünnepi asztalnál pedig jó étvággyal falatozik a család. - Hogy a Luca cica jön-e velem? Jaj, nem jön az, csillagom! Nem volt ő még kint sosem! Amikor szenteste hazaérek, megint itt vagyunk, kettecskén - mondja nevetve, és közben hátrabiccent a fejével a szobában szuszogó szőrmókra.

Julianna néni idén a százegyedik karácsonyát töltötte. Reméljük, szeretetben és békében teltek az ünnep napjai, mi pedig alig várjuk, hogy februárban elmesélje a részleteket, amikor névnapján és a százkettedik születésnapján köszöntheti őt a Napló.

Berecz Dorina





 
 
0 komment , kategória:  Történetek az életből 1.  
Palacsintás Barbi
  2021-02-20 06:20:12, szombat
 
  Hozzávalók:

10 púpozott evőkanál liszt
(vagyis 20 dkg - 1 púpos evőkanál az kb 2 dkg)
2 tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz (sima csapvíz még jobb, puhább lesz a palacsinta!)
1 csipetnyi só
3/4 dl olaj

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan kikeverem. Az első palacsinta sütése előtt
a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntök, a következő palacsintáknál
már nem kell, bőven elég, ami kisül a tésztából.

Dupla adag palacsintához:

4 tojás,
6 dl tej,
4-5 dl (szóda)víz,
1 csipet só,
7 evőkanál étolaj,
40 dkg liszt.

A kikevert tésztát 1/2 óráig állni hagyom, az olajat majd csak a sütés előtt
keverem bele. A fenti recept szerint csak az elején kenem ki olajjal a
serpenyőt, utána már nem kell.

Könnyű és biztosan nem tapadt oda!





 
 
0 komment , kategória:  Finomságok 1.   
Hogy kell szeretni
  2021-02-20 06:05:59, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képes gondolatok 2.  
Macska és a kalap
  2021-02-20 05:30:02, szombat
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Cicás 2.  
Vírusról
  2021-02-19 14:34:00, péntek
 
 



Kínai kutatók a Nature hasábjain közölték annak a vizsgálatnak az eredményét, ami a kínai vuhani piacról származó genetikai mintákat elemezte.

A koronavírus-járvány kitörése óta keresik a választ a kutatók arra a kérdésre, hogy honnan indulhatott ki a betegség, és mely forrásból kezdett el terjedni. Volt olyan elmélet, amely szerint egy rosszul sikerült laboratóriumi kísérlet eredménye lett a világjárvány, ám a kutatók ezt nemrég egyértelműen kizárták.

A szakemberek szerint a kiindulópont a vuhani piac lehetett, ám ahhoz, hogy a kérdésre valamivel pontosabb választ kapjunk, meg kellett vizsgálni azokat a mintákat, amiket onnan gyűjtöttek be. Az eredmények közzététele eddig váratott magára, ám a Kínai Betegségmegelőzési Központ (Chinese Center for Disease Control and Prevention, CDC) tudósai nemrég a Nature-ben végre megtették ezt.

A minták egyértelműen megerősítették, hogy a koronavírus a 2020 júliusában bezárt vuhani piacról származik. Ezek vadon élő állatokból származó genetikai anyagot tartalmaztak, és a koronavírust is kimutatták belőlük.

Mindez arra utal, hogy egy ilyen állat a vírus köztes gazdája lehetett, amiről aztán átterjedt az emberre a kórokozó. Ugyanakkor a kutatók szerint ez még mindig nem bizonyítja egyértelműen azt, hogy a vírus állatról emberre terjedt.

Mivel az adatokat egy nyilvános adatbázisba töltötték fel a CDC kutatói, így az a világ más részein is tanulmányozhatóvá vált. Florence Débarre, a francia CNRS kutatóintézet evolúcióbiológusa szerint ezek az eddigi legfontosabb adatok a járvány kezdete óta.

Jesse Bloom, a vírusok evolúciójával foglalkozó tudós azonban a Nature-nek úgy nyilatkozott, ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a vírus eredetéről, még korábbról származó mintákat kellene megvizsgálni. Szerinte 2019 decembere, novembere, vagy még korábbról származó adatokat kellene vizsgálni. Fontos tényező ugyanis, hogy a minták azt nem árulják el egyértelműen, hogy az állatok fertőzöttek voltak-e.

A CDC adatai ugyanakkor arra utalnak, hogy a vuhani piac nem szuperterjesztő volt, hanem valóban a járvány kiindulási pontja, vagyis ott terjedhetett át állatról emberre a kórokozó.

Alice Hughes, a Hongkongi Egyetem tudósa szerint ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni a mostani eredményeket. A szakember szerint ugyanis a nyestkutya genomja mellett csimpánzok és pandák genomját is azonosították a piacon. Mivel egy panda megölése halálbüntetést vonhat maga után Kínában, a piacon nem is lett volna szabad, hogy jelen legyen az állat genomja.

Szerinte mindez a minták szennyeződéséről, vagy a laboratóriumi vizsgálat nem megfelelő elvégzéséről is árulkodhat.
 
 
0 komment , kategória:  Hazám hazám 2.  
Erővel nem lehet
  2021-02-19 14:27:15, péntek
 
  Erővel senkit nem lehet sem nevelni, sem felemelni onnan, ahol ő tart.
Csupán egy másik utat lehet megmutatni, s meghagyni a választás
lehetőségét neki, majd remélni, hogy a megfelelő utat választja.
Csak ennyit tehetünk.





 
 
0 komment , kategória:  Lelkünk titkai 2.  
Zsuzsanna
  2021-02-19 07:09:09, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Névnap  
Minden nap
  2021-02-19 06:35:47, péntek
 
  Minden ember vívja a saját harcát, a saját háborúját,
hogy elérje a céljait és mindennap közelebb kerüljön
azokhoz az emberekhez, akiket a legjobban szeret.





 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok 3.  
     3/10 oldal   Bejegyzések száma: 91 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 1418 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1691
  • e Hét: 5769
  • e Hónap: 28036
  • e Év: 160590
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.