Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
Robotárvaház
  2008-12-24 22:11:04, szerda
 
  Robotárvaházat nyit egy holland főiskola

Az elhagyott robotok helyzete "egyre nagyobb probléma az infokommunikációs szektorban" - mondta Giep Hagoort, az Utrechti Művészeti Főiskola (HKU) oktatója. A művészet és gazdaság tanszék munkatársa arra számít, hogy a következő fél évtizedben elterjednek a robotok a kulturális intézményekben, például múzeumokban és színházakban.

Egyebek között adminisztratív, takarítási és biztonsági feladatokat látnak majd el, a kulturális menedzsment tanszéknek pedig fel kell készítenie a diákokat az emberszerű jövevények fogadására. Ezt a célt szolgálja a robotárvaház, amelyben a főiskola hallgatói gondozzák majd a lelenceket - mondta Hagoort a német hírügynökségnek.

A kezdeményezésről beszámolt a De Telegraaf is. A holland napilap online kiadásában megjelent cikk szerint már megvan az otthon első lakója, egy játékrobot, amely a tanszéki karácsonyi ünnepség díszvendége lesz. A robot egy piacon bukkant fel, tulajdonosa azért vált meg tőle, mert már eleget játszott vele - olvasható a De Telegraaf tudósításában.
(mti)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Földhő Miskolcon?
  2008-04-06 01:48:54, vasárnap
 
  Geotermikus fűtőmű megvalósítását fontolgatja Miskolc, egy ilyen beruházás révén jelentősen olcsóbbá válhat a fűtés és használati melegvíz szolgáltatás a borsodi megyeszékhely lakótelepi lakásaiban.

A város alatt lévő geotermikus erőforrások felkutatására összefogott a város és a PannErgy Nyrt. - az erről szóló együttműködési megállapodást írták alá Miskolcon. A miskolci önkormányzati társaságokat tömörítő Miskolc Holding Zrt. a PannErgy Nyrt.-vel (korábban Pannonplast) írt alá együttműködést, amelynek célja, hogy felkutassák a város alatt lévő geotermikus erőforrásokat, az előzetes felmérések szerint ugyanis Miskolc ilyen szempontból ígéretes geológia környezetben található - közölte Veres László, az önkormányzat szóvivője az együttműködési szerződés aláírását követően.

A geotermikus fűtőmű beruházás megközelítőleg 3-5 milliárd forintba kerülne, ennek ötödét a PannErgy Nyrt. biztosítaná, a fennmaradó részt pedig európai bankok - EIB, EBRD - állnák - tette hozzá a szóvivő. Amennyiben az elkészülő geológiai elemzés szerint hatékony erőmű és/vagy fűtőmű építhető, akkor a PannErgy érdekeltségébe tartozó Pannonplast Polifin Kft. és a Miskolc Holding Zrt. közös projekttársaságot alapít 100 millió forint jegyzett tőkével.

A tervezett konstrukcióban a PannErgy Nyrt. a VGK Hönnun szakmai partnerével együtt elsősorban távhő-energia termelésére alkalmas geotermikus erőművet szeretne építeni, amelynek kapacitását a kitermelhető hőmennyiség határozza meg - mondta Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

Miskolcnak fontos, hogy a földben rejlő energiát hasznosítsa, a geotermikus energia kihasználásának elsődleges célja, hogy az olcsó, természeti környezetben megtalálható energia a lakosság életkörülményeit javítsa - jegyezte meg Káli Sándor, Miskolc polgármestere.

A PannErgy Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy - Miskolc önkormányzata mellett - Csongrád, Eger, Gödöllő, Kaposvár, Körmend és Záhony önkormányzatával is sikerült megállapodást kötnie a geotermikus energia hasznosításáról, illetve közös projektcég alapításáról. A közlemény hangsúlyozza, hogy a PannErgy folytatja tárgyalásait az önkormányzatokkal, hogy minél több közös projekt létesüljön geotermikus forrásokból hő- illetve elektromos energia termelésre.
greenfo
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jégkorszak interaktív kiállítá
  2008-04-06 00:51:03, vasárnap
 
  Jégkorszak interaktív kiállítás

A Magyar Természettudományi Múzeumban április elsején nyílik meg a nagyszabású Jégkorszak interaktív kiállítás, ami számos különlegességet és érdekességet ígér.

Farkasordító hideg. Jégpáncélba zárt világ. Végtelen fehérség. Rettenetes viharok. Reménytelenül hosszú telek. Szűkös nyarak. Élelemért folyó harcok. Kihalt vidékek. És felmelegedés... Ez a jégkorszak.

És az utolsó még nem ért véget. De ki tudja meddig tart? Hogyan hat a környezetre? Mit érzünk belőle? Milyen nyomait láthatjuk? Mi a mi szerepünk a folyamatban? Mi vár ránk 100 év múlva?

Keresse Ön is a válaszokat a Magyar Természettudományi Múzeumban 2008. november 11-ig!

A kiállítás különlegessége és szenzációja, hogy Magyarországra érkezik Gyima a mamutbébi, ami 39.000 éves, s a külünlegessége a leletnek, hogy a mamut minden porcikája és szőre megőrződött Szibériában.

A története:
A véletlennek köszönhetően tárta fel egy szibériai aranyásó az egyedülálló leletet 1977-ben a Kirghilyakh-patak völgyében. A kb. 39 000 éves mamutbébi múmiáját Gyimának (az orosz Dimitrij becézett alakja) nevezték el. Gyima különlegessége abban rejlik, hogy szőröstől-bőröstől megőrződött.
educafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rajtad múlik vizeink sorsa!
  2008-03-25 00:25:01, kedd
 
  A 21. század minden kétséget kizáróan a vízről szól. Az ivóvíz drasztikus csökkenése mindenkit érinteni fog. Ezért nem mindegy, hogy most milyen módon próbáljuk meg megóvni vizeink állapotát.

A WWF Magyarország a Víz Világnapja alkalmából felszólít mindenkit, hogy ragadja meg az alkalmat annak érdekében, hogy a környezetében lévő vizek állapota javuljon. Most ugyanis - európai uniós kötelezettségünkből adódóan - mindenki számára lehetőség nyílik arra, hogy a vizeket a megfelelő módon óvja, ápolja.

Ahhoz, hogy a jövőben mindenkinek jusson tiszta ivóvíz, hogy megmaradjanak a patakok, a folyók és a tavak, erőfeszítéseket kell tennünk a felszín alatti és felszíni vizek megóvásáért. Hiszen ha egy holtágat, vagy mellékágat különböző gazdasági okokból elvágnak az őt éltető folyótól, ami miatt ritkán, vagy egyáltalán nem folyik víz beléjük, akkor ezek a medrek hamar feltöltődhetnek, és eltűnhetnek. Találkozhatunk olyan olcsó, de annál veszélyesebb illegális lakossági szennyvíz-szikkasztási megoldással is, amikor kisebb lyukakon keresztül a szennyvizet a talajba juttatják, ami közvetetten akár a közeli vízfolyásokba, vagy tavakba is eljut. Ilyenkor a túl sok szerves anyag oxigénhiányt, algásodást okoz, a víz bűzös, rothadt lesz, a tavak gyors feltöltődéshez is vezethet.

Előfordulhat az is, hogy a part menti területek nem a természetes állapotnak megfelelőek, vagyis nincs biztosítva a szükséges növényzet, kövekkel kirakott. Ilyenkor a túl sok napfény, a kevés árnyék is algaszaporodást okozhat, és a víz öntisztulása így jóval kisebb lesz. A parti- vagy vízi növényzet hiányában a halaknak nincs ívó-, táplálkozó- vagy búvóhelyük, és ez csökkentheti a halállomány nagyságát.

Adódhat olyan probléma is, amikor egy vízfolyás egy bizonyos szakaszon hosszanti irányban nem átjárható. Egy duzzasztó például hallépcső hiányában nem engedi ,,közlekedni" a halakat a két elválasztott szakasz között.. E mellett a duzzasztott szakasz állóvízzé alakul át, ahol csökken a víz oxigén szintje és a hordalék leülepszik. A duzzasztó alatti szakaszon a folyó energiáját a hordalék görgetése helyett a folyómeder kimélyítésére használja. Ha pedig a meder süllyed, a környező talajvízszint is csökken, ami kihat a kutakra, a termőföldekre, erdőkre. Magyarországon, ahol nagy kiterjedésű sík vidék található, a mederduzzasztás különösen kockázatos.

Uniós csatlakozásunk óta a Víz Keretirányelvben (VKI) rögzítettek szerint kötelességünk a vizek állapotának védelme és javítása.

A keretirányelv szerint a ,,jó állapot" nemcsak a víz tisztaságát jelenti, hanem a jó ökológiai állapotot, illetve a megfelelő vízmennyiséget is. 2009-ig, vagyis jövő decemberig minden szükséges intézkedést, (például a jogszabály-módosításokat, a földterület-használati változásokat, a műtrágya- és vegyszerhasználat csökkentését, a víztakarékosság elősegítését, a szennyvizek tisztítását vagy akár egyes vízfolyások, állóvizek természetes működésének részleges vagy teljes visszaállítását) meg kell tervezni. Az előírások szerint a műszaki, gazdasági és jogi intézkedések megtervezésébe és végrehajtásába a társadalmat is be kell vonni. A terveket 2015-ig kell megvalósítani. Ennek megfelelően a következő fázisban 2008. június 30-ig lehet véleményezni a tervezők által bemutatott környezet- és természetvédelmi szempontból jelentős vízgazdálkodási problémákat.

,,Mivel a folyók nagy része szabályozott, jelentős méretű területeket lecsapoltak, új holtágak, mellékágak vagy egyéb vizes élőhelyek nem, vagy csak nagyon ritkán tudnak keletkezni. Így a meglévőket tudjuk csak megőrizni. Fel kell ismernünk, hogy olyan megoldásokat kell találnunk, amellyel biztosítjuk természetes vizeink hosszú távú fennmaradását. Ezért nemcsak a mezőgazdaságból, halászatból élőket, de a vízpart mellett lakókat, a strandolni, kirándulni, sétálni vágyókat kérjük, óvják a felszíni és felszín alatti vizek állapotát, segítsék elő a javulásukat. Uniós tagként erre nemcsak lehetőségünk adódik, de kötelességünk is." - mondja Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.

Az adott területen illetékes környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság honlapján megtalálhatjuk a környezetünkben lévő vízfolyásokat és állóvizeket érintő problémák összefoglaló vitaanyagát. Írásban, vagy a lakossági fórumokon június 30-ig mindenkinek lehetősége nyílik, hogy elmondja véleményét és javaslatait a felszín alatti vizek, patakok, tavak és folyók állapotjavításával kapcsolatban.

További információ:

Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója. Tel: 30/ 311-1750
Forrás: WWF Magyarország
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogyan legyek energiatudatos
  2007-08-16 23:36:31, csütörtök
 
  Az energia használata mindennapjaink része. Elképzelni sem tudjuk az életünket nélküle, hiszen az energia biztosítja számunkra a meleget, működteti gépeinket, és világosságot ad.

Az energia előállítása, szállítása, és használata környezetterhelő tevékenység, ezért fontos, hogy mindannyian tudatosan használjuk. A tudatos fogyasztással ugyanis hozzájárulhatunk a fenntartható fejlődéshez, amely biztosítja a felnövekvő generációk számára is azokat a (környezeti és erőforrásbeli) javakat, amelyeket ma mi élvezünk.

Az energia előállítása:

Az energiát, amely a jóléti társadalmak alapszükséglete, jelenleg kétféle forrásból állítjuk elő: megújuló és nem megújuló energiaforrásokból. (A szavakra kattintva interaktív poszter segítségével kaphatsz részletes tájékoztatást ezekről az erőforrásokról.)

A nem megújuló erőforrásokból nyert energia számít jelenleg a földön a leginkább elterjedtnek, ma főként a fosszilis energiaforrások égetésével nyerünk energiát. Ezzel egyrészt a föld kimerüléssel fenyegető készleteit használjuk, másrészt pedig az elégetéssel keletkező melléktermékek(pl. CO2) súlyosan szennyezik a légkört, amellyel hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz.

A megújuló erőforrások (szél, víz, nap, biomassza, stb.) olyan energiaforrást jelentenek, amely környezetbarát módon képesek energiát előállítani, méghozzá oly módon, hogy közben "nem merülnek ki". (Ha ugyanis ma felhasználjuk a Nap energiáját, akkor az holnap is a rendelkezésünkre áll.) A megújuló energiaforrások további előnye az is, hogy "kicsiben" is képesek energiaigényeinket fedezni, hozzájárulva ezzel az egyedi igények helyi megoldásához.

Az energia szállítása:

A nagy erőművekben előállított villamos energia, egy bonyolult elosztási rendszeren keresztül jut el a fogyasztóhoz. E rendszerben biztosítani kell a folyamatos tárolási-, rendelkezésre állási-, biztonsági- és egyéb feltételeket ahhoz, hogy ha haza érünk, s felkapcsoljuk a villanyt, akkor a lámpáink világítsanak.

Az energia termelése és szállítása során sokat veszít eredeti erősségéből és hatásfokából. Azaz a megtermelt villamos energia egy része egyszerűen elvész a rendszerben, de megtermelni azt is meg kell. Az energia szállítása sok esetben környezetkárosítással is jár (pl. olajvezetékek, tankhajók esetében) hiszen a "nagyban" szállítók egy esetleges meghibásodás vagy baleset következtében közvetlen természeti katasztrófák előidézői lehetnek.

Az energia fogyasztása:

Mivel az energia előállítása és szállítása a környezetet súlyosan terhelő tevékenység, fontos, hogy az energia felhasználás egyéni szinten a tudatos fogyasztás elveit kövesse. Az energia felhasználás területén a tudatosság olyan szemléletet és magatartást jelent, amely előtérbe helyezi a környezetkímélő forrásból előállított energiát és annak felhasználása során a hatékony és takarékos megoldásokat igyekszik betartani.

Az energiafelhasználás során 4 fontos elemet kell figyelembe vennünk:

1. Hol állították elő az energiát amit fogyasztok?
A tudatos fogyasztó igyekszik a helyi szinten megtermelt energiát fogyasztani. Magyarországon és az EU-ban egyre több olyan beruházás jön létre, amely helyi erőforrásokra támaszkodva állít elő energiát (kisvízi erőművek, szélerőművek, biomassza hőerőművek stb.). A következő években az EU-ban létrejön a szabad energiapiac, amely lehetőséget ad arra, hogy szabadon válasszunk szolgáltatót.

2.Van e lehetőségem energiát (megújulók révén) előállítani, saját igényeim fedezésére?
A családi házakban, de a társasházakban élők számára is egyre több olyan megújuló energia előállítására készült berendezés készül, amelynek alkalmazásával mi is termelhetünk energiát. Ezek a berendezések a könnyen hozzáférhetőek és költséghatékonyak. (Részletes bemutatásukkal az itt letölthető kiadványunk foglalkozik.)

3. Milyen hatékonysággal használom fel az energiát?
Az energiahatékonyság az jelenti, hogy a magam számára a lehető legkevesebb energia felhasználással biztosítsam a megfelelő körülményeket. Az energia hatékonyság az építési anyagoktól kezdve az alkalmazott módszereken keresztül, a háztartási gépek kiválasztásán és megfelelő használatán túl, a közlekedésig terjed. Az otthon az energiában interaktív plakátunk részletes bemutatóval szolgál erről, és hasznos információkat nyújtanak az Energiáról okosan!, az Energiakúra, valamint a Panaszkézikönyv kiadványaink is.

4. Milyen energiatakarékossági lehetőségeim vannak?
Az energiahatékonyság és az energiatakarékosság kéz a kézben jár. Hiszen a legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb az az energia amit meg sem termelünk. Ezért fontos az, hogy csak akkor használjuk az energiát, amikor feltétlen szükségünk van rá.

Az Európai Unió 8 %-os szén-dioxid kibocsátáscsökkentést vállalt a Kiotói jegyzőkönyvben 2012-ig. Mindannyiunk érdeke, hogy ezt a mértéket elérjük, és ha lehet, túl is szárnyaljuk. Ez minden ember felelőssége, a tiéd is.

Legyél energiatudatos!
energiaclub

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kutya örökbefogadás a hétvégén
  2007-08-04 12:31:18, szombat
 
  Több mint 50 kutya közül választhatnak azok, akik a hétvégén ellátogatnak a Budapest, IX. kerület, Mester utca 87. szám alatti címre, ahol a Lelenc Kutyamentő Egyesület örökbefogadásra kínál ebeket.

Az állatbarátok főként keverék kutyákat fogadhatnak örökbe a hétvégén, életkoruk 2 és 12 év közötti. Mindegyik oltott, ivartalanított és azonosító chippel ellátott. A kutya kiválasztása után az egyesület önkéntese elviszi az ebet új otthonába, hogy meggyőződjön róla megfelelő helyre kerül.

Az egyesület önkénteseket is keres, akik segítenének a helyszínre szállítani a kutyákat, majd felügyelnének is rájuk. Jelentkezni a 30/500-0209-es mobilszámon lehet.
Budapest.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még Szlovéniában is
  2007-08-04 12:28:16, szombat
 
  Szigorú dohányzási tilalom Szlovéniában

Szlovéniában vasárnaptól szigorú dohányzási tilalom lép életbe: a középületekben, éttermekben, általában a nyilvános helyeken, sőt, a munkahelyeken is tilos rágyújtani; csak elkülönített helyiségekben, szigorú műszaki előírások betartása mellett lehet a jövőben dohányozni.

Egyúttal a dohányáruk vásárlását a 18 éven aluliaknak nem engedélyezik.
A vasút kivételével a teljes alapterület 20 százalékát meg nem haladó rész bocsátható külön helyiségként a dohányosok rendelkezésére.

A dohányzási tilalmat megszegők 125 eurós bírsággal számolhatnak.
MTI

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hát már mindent lehet???
  2007-08-04 12:23:46, szombat
 
  Megalakult a Magyar Gárda: fekete egyenruha, Árpád-sávos pajzs

Magyar Gárda néven alapított új egyesületet a Jobbik elnöke a "nemzeti önvédelmi keretek" megteremtéséért - mondta el maga a szerveződés vezetője az MTI-nek pénteken. Kovács András szociológus szerint rendkívül alacsony lesz a szervezet támogatottsága, az ilyen mozgalmak történelemből ismert példái azonban elrettentőek.

Vona Gábor, aki a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda elnöke is egyben, a távirati iroda érdeklődésére elmondta: a szervezetet tíz alapítóval jegyezte be júniusban a bíróság. Önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg, amelynek célja a "nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtése.

Az egyesület elnöke szerint "nagyon sok olyan feladat van, ami nagyobb részt kormányzati feladat lenne, de kevés lelkesedéssel, vagy alig végzi a kormányzat". Vona Gábor szerint ilyen feladat a "polgárvédelem, a nemzeti hagyományok ápolása, mint a hadisírgondozás", valamint "a magyar fiatalság lelki, szellemi, fizikai felkészítése egy olyan eshetőségre, amikor rendkívüli helyzetben szükség van az emberek mozgósítására".

A "fizikai felkészítés" kapcsán Vona Gábor kifejtette: lehetőséget akarnak teremteni az "önvédelmi sportok alapos ismeretére", valamint arra, hogy "magánszemélyként a magyar gárdisták megismerjék a lőfegyverek kezelését is". Az elnök utalt arra, hogy ez utóbbit jogi akadályok miatt a gárda keretein belül nem tehetik meg.

Elmondta: a Magyar Gárda tagjainak fekete egyenruhája lesz, rajta Imre király Árpád-sávos, kilenc oroszlánnal díszített pajzsával.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtóosztálya az MTI jogszabályi háttérre vonatkozó kérdésére közölte: az egyesülési jogról szóló 1989-es törvény alapján hozható létre bármiféle egyesület.

A törvény szerint azonban az egyesülési jog gyakorlása nem sértheti az Alkotmányt, "nem valósíthat meg bűncselekményt és bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével" - idézte a törvény szövegét a sajtóosztály tájékoztatója.

A törvény értelmében "a társadalmi szervezet nyilvántartásba vétele nem tagadható meg, ha alapítói az e törvényben előírt feltételeknek eleget tettek".
Kovács András szociológus szerint a hasonló mozgalmak történelemből ismert példái elrettentőek, ugyanakkor egy ilyen magyarországi szervezet megalakulásának nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani.

A szakember hangsúlyozta: a XX. században az ilyen szervezetek polgárháborús időszakokban alakultak meg, általában nem a külső, hanem úgymond a belső ellenséggel szemben akarták megvédeni a hazát, céljuk a hatalom megszerzése, diktatúra kiépítése volt.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a Magyar Gárda működését várhatóan érdektelenség kíséri majd, néhány tíz, vagy száz ember csatlakozhat hozzá.

A szociológus az MTI kérdésére elmondta: a szélsőjobboldali mozgalmak nem erősödnek Magyarországon, nem fenyegetik az alkotmányos rendet. Ugyanakkor a Magyar Gárdához hasonló szervezet "összeszervezheti" a szélsőjobboldali szubkultúrában élőket, ez pedig akár kockázatos is lehet - tette hozzá.

Kovács András abban látja a legnagyobb problémát, hogy egy parlamentáris keretek között működő párt hoz létre félkatonai szervezetet.

STOP

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Szeretnél hős lenni?
  2007-07-11 00:27:21, szerda
 
  Ki lesz az Emberi Jogok Hőse 2007-ben?

Manapság a gyerekeknek nehéz olyan értékrendet és mintát adni, amivel egy tisztességes, sikeres és boldog jövőt teremthetnek maguknak. Nehéz, hiszen a mai világban minden nap találkozhatnak ellenkező példákkal: durvasággal, rasszizmussal, családon belüli erőszakkal, diszkriminációval, szabályok áthágásával, egyéb jogsértésekkel.
Egy ilyen világban, egy olyan személy, aki kiáll saját magáért és környezetéért, hogy jogai védelmére kelljen, HŐSnek számít.

Magyarországon először idén, 2007-ben kerül meghirdetésre az Emberi Jogok Hőse Díj. Ez egy különleges tiszteletdíj, amelyet azok a fiatalok kaphatnak meg, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, illetve környezetükben hatást értek el az emberi jogok védelme és érvényesülése érdekében.

Mik is ezek az emberi jogok?

1948. december 10-én az ENSZ kiadott egy fontos nyilatkozatot, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Ebben a kiadványban törvénybe foglaltak 30 emberi jogot, ami mindenkit megillet.
Sajnos azt, hogy ez a dokumentum nem terjedt el eléggé széles körben, igazolja egy reprezentatív felmérés, miszerint Magyarországon egy átlag magyar állampolgár nem tud 3 emberi jognál többet felsorolni. Az UNICEF egy 2006-ban kiadott dokumentumában Magyarországot sok pontban elmarasztalja, amiért nem szerez érvényt maradéktalanul az emberi jogoknak, és amiért nem oktatják azokat széles körben.

Mi a Díj célja?

A díjat ez évtől már Magyarországon is meg lehet pályázni, ugyanakkor nemzetközi szinten, a Youth For Human Rights International (YHRI) non-profit szervezet égisze alatt ez az elismerés már 2001 óta létezik. Miután 2001-ben megalakult, a YRHI hamar felfedezte, hogy világszerte rengeteg olyan fiatal van, aki már végre is hajtott olyan kiváló tetteket, amelyek megváltoztatták a környezetük feltételeit; ugyanakkor vannak sokan mások is, akik akarnak tenni valamit az emberi jogok nevében,
egyszerűen csak segítségre van szükségük ehhez.

A YHRI azért indította el az Emberi Jogok Hőse Díj-at, hogy ösztönözze a világ fiataljait, hogy képessé tegye őket pozitív cselekedetek végrehajtására, és elismerje jótetteiket. Mindenekelőtt ez a díj arra buzdítja őket, hogy még többet tegyenek saját maguk, és társaik érdekében.

Hazai szervezete, a Fiatalok az Emberi Jogokért Alapítvány ezekkel a célokkal azonosulva hívja életre itthon a "jótettek" elismerését. Szervezetünk fontosnak tartja, hogy a témát a fiatalokat bevonva terjesszük minél szélesebb körben, hiszen az ő meglátásuk és gondolkodásmódjuk meghatározó a jövő formálásában.

Milyen elismeréseket tartalmaz a Díj?

- Egy "Ismerd meg az Emberi Jogaidat" Hőse díj oklevél és kitüntetés a példamutatás elismeréséül, egy díjátadó ünnepség keretében.
- Egy a médiának továbbított sajtóközlemény, a sikerekről és a történetről a YHRI honlapján.
- Egy meglepetésdíj, amely minden új kiíráskor más.
- A Magyarországon első helyezést elérő Hős részt vehet a nemzetközi szinten meghirdetett pályázatban is, amelyet a YHRI szervez. Idén augusztusban, New Yorkban, az ENSZ székházában kerül sor a nemzetközi eredményhirdetésre, amelyre a nyertes meghívást kap.

Ki nyerheti el a Díjat?

- Aki mások életében hatást ért el az emberi jogok terén, terjesztve annak jelentőségét, fontosságát és használatát.
- Akinek van egy valóságos példából összeállított bemutató anyaga is arról, hogy milyen változást tudott hozni a közösségének, környezetének életében.
- Azok a 21 év alatti fiatalok kaphatnak díjat, akik jelentős fejlődést hoztak az emberi jogok állapotában maguk körül, és dokumentálni tudják az esetet.
- Felnőtteknek egy különdíj van, gyakorlatilag ugyanazon feltételekkel, mint a gyermekeknek, csak a korhatár 21 év fölötti.

Hogyan érhető el mindez?

Íme néhány lehetőség és példa, ahogyan a "jótettek" elérhetőek:

- Az emberi jogok terjesztése bármilyen kreatív formában közvetlen osztálytársaknak, illetve akár más tanulóknak is az iskolában, vagy fiatalok más csapataiban. Ehhez segítségül használható a "Mik azok az emberi Jogok" című kiadványunk is.
- Számos helyi, vagy nemzeti vezető felkeresése és informálása a Fiatalok az Emberi Jogokért Alapítványról, hogy érvényt szerezzenek az adott területen az emberi jogoknak.
- A különböző közösségekben, illetve az iskolákban történő emberi jogi visszaélések felismerése és megtalálása,
- mint pl. a diszkrimináció - és közvetlen intézkedések megszervezése az illetékes intézményeknél, hatóságoknál, vagy azoknál a fiataloknál, akik érintettek és intézkedhetnek.
- Saját Emberi Jogi Klub létrehozása és működtetése, illetve további klubok elindítása, támogatása az aktív tevékenykedésben.
- Olyan Emberi Jogi újság, vagy hírlevél elindítása az adott területen, amely a működő Klub sikereit dokumentálja, valamint felfed egyéb emberi jogi eredményeket is.
A legfontosabb, hogy a végrehajtott tevékenységről, "jótettről" készüljön dokumentáció, minden igazoló levelet, fényképet, videofelvételt, illetve ahol ez lehetséges, a média tudósítását is beleértve.

Mikor zárul az első "Emberi Jogok Hőse Díj" pályázata?

Minden nevezést 2007 július 15-ig kell beadni. A nevezési űrlapot kitöltheti maga a nevező személy, illetve az is, aki mást nevez be a díjra. A díjkiosztó ünnepségre július 25-én kerül sor.

Hogyan lehet jelentkezni?

A jelentkezés leadásának módja a Fiatalok az Emberi Jogokért Alapítvány által közzétett Jelentkezési Űrlap kitöltésével történik, beleértve a következő információkat is az általános feltételeken túl:

- Egy részletes esszé arról, hogy pontosan mit tettél, hogyan értél el változást, és miért gondolod úgy, hogy megérdemled ezt a díjat.
- Az emberi jogokért végrehajtott tetteidet igazoló leveleket.
- Fotókat és/vagy videokazettát az akcióidról.
- Média, amely tudósít arról, amit elértél. (ha van ilyen)
A pályamunkák elbírálásánál fontos szempont lesz, hogy milyen hatással bír az adott tevékenység / akció a környezetre: pl. hány ember életében hoz változást, illetve milyen hosszú távon okoz hatást.

A jelentkezési lapot és a fent felsorolt anyagokat várjuk postán a következő címre:

Fiatalok az Emberi Jogokért Magyarország
1325 Budapest, Pf. 69.
www.fiatalokazemberijogokert.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fűtsön használt pelenkával
  2007-07-10 23:31:37, kedd
 
  Egy német alapítvány olyan fűtőberendezést fejlesztetett ki, amely használt pelenkával működik. A speciális készülékben évente 5000 tonna, "biomasszával" töltött pelenkát lehet eltüzelni. A berendezés neve: "Pelenka - Willi".

A Libenau Alapítvány egy vállalkozási szövetség, amelyet 135 éve alapítottak. Németországban, Svájcban és Ausztriában összesen 4800 munkatárssal dolgozik, és elsősorban a hátrányos helyzetűek és az idősek gondozásában, valamint az oktatásban folytat tevékenységet. A fűtőberendezést a Bodeni-tó melletti Meckenbeurenben helyezték üzembe, és a keletkező hővel az alapítvány mosodáját, és az összes épületet ellátják meleg vízzel.

A 11 méter magas berendezést Európa-szerte találmányként jegyeztették be. Jelenleg 40 különböző intézményből szállítják oda a használt pelenkákat, ebből 26 tartozik az alapítványhoz. A találmány révén évi 350 ezer eurónyi gáz-, fűtőolaj- és szemétdíjat takarítanak meg, és több mint 2 millió pelenkát égetnek el. A tervek szerint egy fűtőberendezéseket gyártó céggel közösen piacra is dobják a pelenka-kazánt.

"Pelenka - Willi" kifejlesztése ugyanis nem volt olcsó, mintegy 3 millió euróba, vagyis több mint 750 millió forintba került. A legnagyobb gondot az engedély megszerzése okozta, ugyanis a jelenlegi szabályok szerint a pelenka nem minősül fűtőanyagnak, ezért csak hosszas utánjárás és tárgyalás nyomán sikerült a szükséges hatósági hozzájárulást megszerezni.
Forrás: www.greenfo.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5
  • e Hét: 5
  • e Hónap: 121
  • e Év: 9885
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.