Regisztráció  Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
"Az én újságom 1956-ról" Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/194 oldal   Bejegyzések száma: 1932 
Ezek már a jövőév
  2018-04-21 03:08:10, szombat
 
  Két helyi történést látok, ami már a jövőév. Az egyik egy közéleti, van, hogy helyi közéleti kérdésekkel foglalkozó blog, melybe az indítója már most az elején többször is "vendégszerzőket szerződtet", úgyhogy igazából nem tudom kinek a blogja, a másik egy helyi újság példányszám emelkedése ötjegyűre. Igazából van a városnak hivatalos újságja, ez egy másik, az ellenében, kevesebb oldallal, kevesebb példányszámmal, de jobb minőségben, jobb, érdekesebb írásokkal. Leginkább annak örülnék, ha valaki rádiót indítana. Nekem nagyon hiányzik a helyi rádió helyi munkatársakkal, helyi hírekkel, riportokkal, zenével, stb ... Mióta semmi sincs, ami helyi, nem is hallgatok ( vasárnap kivételével) rádiót. Addig meg reggeltől estig szólt. Van még a helyi tévé, azt mindennap megnézem. A Híradót biztos, a többit csak, ha kedvemre van. A vendégműsorokat nem, viszont a felvett műsorokat ( koncert, ünnepség, előadás, stb ....) általában egyszer biztos, főleg, ha nem voltam ott. Szóval vissza a jövőre. Örülök, ha lesznek változások, azzal általában együtt járnak a felület növekedések, így talán '56-nak is több hely jut.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még egyszer a bélyegekről
  2018-04-20 03:16:30, péntek
 
  A most megjelent cigány hősök 1956 bélyegkisív kapcsán olvasom még, hogy a posta
1991-ben, 1996-ban, 2006-ban és 2016-ban is adott ki bélyeget 1956 emlékére, ám most először kerültek a bélyegre a forradalom hőseinek ábrázolásai. Nekem mindegyik év bélyegalkotása megvan.
Valóban Nagy Imre mártír miniszterelnökön kívül eddig más nevesített ötvenhatos hősről, mártírról nem készült bélyeg és most, hogy a cigány hősökről festett képek alapot képeztek ehhez a bélyegkisívhez az talán nagy előrelépés a tekintetben, hogy esetleg a MI ötvenhatos mártírjainkról is készülnek majd egyszer bélyegek. A mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz emlékművét a Golgotát és a Gyászteret jómagam már háromszor is megjelentettem bélyegíven, de nyilván csak személyes bélyegként tudtam. Mindenesetre a helyi gyűjtőket ez is nagyon érdekelte.
De visszatérve a MI ötvenhatos mártírjainkra, hőseinkre.Egyszer, valamikor majd lehet megéljük, hogy ők is meglesznek örökítve, akár bélyegen is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
L. Burda Zsuzsanna: Emlékeimben...
  2018-04-19 05:48:33, csütörtök
 
  Üres utca volt,
sem eleje, sem vége
átjáró kapu
nyugat felé.
Átmentek mind
a havas úton,
sok-sok lépés
nyoma volt,
amit fáradt lábak
hagytak...
kisgyermek sírt
anyja puttonyában.
Mi néztük ahogy mentek,
a havas téli éjszakában.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megérkeztek a bélyegek és nagyon szépek
  2018-04-18 06:59:30, szerda
 
  Bélyegsorozat 1956 cigány hőseiről

A Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész alkotásait ábrázoló, a Magyar Posta által kibocsájtott bélyegeket a Nemzetközi Roma Nap alkalmából április 6-án mutatta be a Terror Háza Múzeum.

Az Elekes Attila tervezte bélyegeken tíz, a magyar szabadságért küzdő roma szabadságharcos hős

Hrozova Erzsébet
Csányi Sándor
Dilinkó Gábor
Cziffra György
Fátyol István
Dandos Gyula,
,,Kócos", Kolompár Mátyás
Kóté Sörös József
és Strausz Károly alakja jelenik meg.

A kisívet megrendeltem, tegnap megérkezett, nagyon örülök neki, szépek, nem bánom, hogy a szállításuk majdnem annyiba került, mint az értékük.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Április 16.
  2018-04-17 03:36:01, kedd
 
  Április 16. a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Mi, a Gulyás Lajos Kollégiumban emlékfal készítésével és megemlékező beszéd tartásával emlékeztünk meg az elpusztított mosoni zsidóságra. A város tanintézményei - már ahol - az iskolarádiójukon keresztül emlékeztek. A zsidó emlékműnél úgy látom nem emlékezett senki. Még a helyi hitközség sem.

Ő teremt békét a magasságaiban. Ő teremtsen békét a lelkemben is.

Tisztelt emlékező kollégisták, kollégák!

1944. április 16-án a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.
Az intézkedést néhány hét alatt az egész országban végrehajtották, Budapesten úgynevezett csillagos házakba zsúfolták a zsidónak minősített embereket, a vidékieket előbb kisebb, majd nagyobb, elkerített gettókban zsúfolták össze.
A tömeges deportálások 1944. május 15-én kezdődtek. Az Adolf Eichmann által irányított német törzskar a magyar közigazgatás és csendőrség közreműködésével néhány hónap alatt 437 ezer vidéki zsidót hurcolt haláltáborokba. Auschwitzba napi négy szerelvény, összesen 147 vonat indult.

A kollégium ma a mosoni zsidó emberek holokausztjára emlékezik. Arra az 1944. május 16-ai szörnyű napra, amikor a már korábban összegyűjtött mosoni zsidóságot, a város zsidó polgárait Győrbe szállítják, s onnét Auschwitzba. A közel félezer mosoni polgárból mindössze ötven, ha hazatért.

2001. április 16-án Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter kezdeményezésére első alkalommal emlékeztek meg a középiskolákban szervezett formában a holokauszt áldozatairól, az Országgyűlés pedig április 17-én tartott emlékülést. Az emléknaphoz kötődik a budapesti, Páva utcai Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-i megnyitása. Az emléknap alkalmából a budapesti Terror Háza Múzeum 2018. április 15-én koncerttel egybekötött megemlékezést tartott, amelyen a Jad Vasem-kitüntetett embermentő Ádám László szalézi szerzetes, tartományfőnökről is megemlékeztek. A hagyományos Élet menete emléksétát idén Budapesten május 13-án, a győzelem napjához kapcsolódva rendezik meg.
Idén posztumusz Világ Igaza kitüntetést adományoztak Markos Györgynek és feleségének, Máriának, Paulik Ferencnének, Sipkovszky Kálmánnak és feleségének, Rozáliának. A Világ Igaza a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés, amelyet olyan emberek kaphatnak meg, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a második világháború alatt.
Mosonmagyaróváron 2014-ben a Holokauszt Emlékév alkalmából rendeztek kiállítást és állítottak a mosoni zsidó temető előtti területen a Shalom Emlékparkban, a béke szigetén emlékművet. Alkotója Lebó Ferenc szobrászművész.

Tisztelt Emlékezők!

A történelem az emberiség emlékezete. Olyan életfontosságú párbeszéd is, amely a jelenben élők és a múlt személyiségei, a múlt történései között zajlik.
Valóban, a mai eseménynek is ez lehet a legfontosabb célja: találkozni, és megérteni az előttünk járók üzenetét.
Mindent pontosan a helyére kell tenni. A rosszul elrendezett múlt föltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert, és lelkiismeret furdalást okoz.
Ezért van szükség a szobrokra, emlékművekre, mementókra, mint itt a képeken Hegyeshalomban, Darnózselin, Ásványrárón, Mosonban.
A múlttal való párbeszéd létfontossága tehát így válik igazán érthetővé: mindent a helyére kell tenni, mert a rosszul elrendezett múlt el sem megy, a megíratlan idő pedig ködszerűen üli meg a tájat - mondjuk mi is Illyés Gyulával.
Rajtunk múlik tehát, hagyjuk-e, hogy ránk telepedjen, hogy mindent beburkoljon.
Illyés Gyula gondolatai, bennünket, kései utódokat is köteleznek, a múlt helyretételének szükségessége pedig bizony, nem csak az évszázadokkal ezelőtt történetekre érvényesek.
Mert nem csak a régmúlt, hanem a helyére nem tett közelmúlt is feltámadhat, vissza-visszajárhat, állandóan zavarhatja az embereket, ha nem teszünk pontot a végére, ha nem zárjuk le egyszer és mindenkorra.
Soha ne feledjük: valamennyiünk felelőssége, hogy soha többé ne térhessen vissza.
Hajtsunk fejet mindazok előtt, akik kénytelenek voltak elszenvedni azt a rendszert.
Ezzel a tudattal nézett szembe Mosonmagyaróvár önkormányzata is, amikor a vészkorszak 70. évfordulójára, 2014-ben készült. Engedjétek meg, hogy idézzek a város képviselő-testületének 2013. december 12-i ülésének jegyzőkönyvéből.
,,Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hozzájárul a mosonmagyaróvári 1687/35 helyrajzi számú ingatlan zsidó temető bejárata előtti 400 négyzetméter alapterületű területrészen a Holocaust 70. évfordulójára tervezett - a Mosoni Zsidó Hitközség által a Magyar Holocaust Emlékév - 2014 kezdeményezéseinek, programjainak 2014. évi költségvetési támogatása céljából benyújtott pályázatban foglaltak szerinti - emlékhely kialakításához."
A döntést a képviselő-testület egyhangúlag hozta meg.
Mosonmagyaróvár a vészkorszak 70. évfordulójáról méltóságteljesen, közösen emlékezett meg.
A város pontosan érezte, hogy milyen nagy szükség van a lelkekben a békére.
Látta, hogy a 600 deportált zsidó és az 1800 kitelepített sváb hagyatéka nem tette gazdagabbá a maradókat, sőt 74 év múlva is szemmel érzékelhető sebhelyet hagyott Mosonon.
Ez az emlékmű és a hozzávezető, láthatóan bonyolult út történelmi léptékben járult hozzá a lelkek megnyugvásához.

Majd 2017/18-ban hosszú évtizedek munkájának eredményeképpen sikerült megjelennie Kovács Sándorné és férje három kötetének, A mosoni zsidóság emlékezete címmel.
Az elmondott emlékezet megőrző eredményekhez most mi is hozzájárulunk ezzel az emlékfallal, ezzel a beszéddel és végül helyezzük el mi is a megemlékezés köveit az emlékezés asztalára.

Fotók a Képtáram, Április 16. mappában találhatók.

Megj.: Két hónap múlva, június 16-án, az 1956-os Mártírok Emléknapja lesz. Vajon arra lesznek emlékezők? 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kisalföldi Tudástár '56 nélkül
  2018-04-16 04:30:55, hétfő
 
  A Kisalföldi Tudástár weboldal ( kitud.kkmk.hu) egyik főmenüpontja a Győr-Moson-Sopron Wiki.
Ezen belül találni a Témák szócikkeinek betűrendes mutatóját és a Személyek szócikkeinek betűrendes mutatóját.

A téma szócikkek száma: 256
A személyek szócikkeinek száma: 158

Se egyikben, se másikban nincs 1956-ra vonatkozó szócikk.

Az oldalt a megyei könyvtár készítette. Most azon vagyok, hogy '56-os szócikkek is bekerüljenek a
Kisalföldi Tudástárba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A 11. identitáspont
  2018-04-15 05:47:43, vasárnap
 
  Az MKC a legújabb identitáspontja Mosonmagyaróvárnak?

Szerintem, a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club és a Mosonmagyaróvári Kézilabda Szurkolók Egyesülete városunk 11.indentitáspontja lehetne.

Az eddigiek:

A folyóink, fürdőhelyeink
A múzeumok
A vár
Az egyetem
A magyaróvári belváros
A Habsburgok és Mosonmagyaróvár
A város szobrai
A templomok, kápolnák, temetők
Az 1956-os Gyásztér
Óvári sajt.

Azt gondolom, hogy mind külsőségeiben, mind működésében, a városlakókra, kicsikre és nagyokra gyakorolt hatásában méltán lehetnének ŐK a tizenegyedik identitáspontja Mosonmagyaróvárnak.

Hogy tudd és érezd miről beszélek gyere el egy meccsükre!

Hajrá MKC! Hajrá Mosonmagyaróvár!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Miért nem bombázták Mosonmagyaróvárt?
  2018-04-14 03:20:58, szombat
 
  Ekker László: Miért nem bombázták Mosonmagyaróvárt?

Többekben felmerült a kérdés, hogy 1945 márciusában a nyugat -magyarországi városok terror bombázás sorozatából miért maradt ki Mosonmagyaróvár? Ugyanis ebből, a hadműveleti tervezők kihagyják a könnyen bombázható és elérhető,a légelhárító fegyverek nélküli , menekültekkel megduzzadt MOSONMAGYARÓVÁRT. Azt, hogy nem fognak, a városban senki sem gondolta. Közelgő, elkerülhetetlen légitámadásra számítottak.

Személyes emlékek

Az egyik márciusi nap futótűzként terjedt el a
vészhír,hogy ma este jönnek .A lakosok azonnal kerestek
biztonságosnak képzelt helyet, távol a várostól. Ott megmenekülni és
kivárni. Mi sem voltunk különbek. Otthagytuk a lakást,és a
Mosoni Duna balpartján a kálnoki híd utáni erdőbe menve több
százan összegyűltünk . Órák hosszat vártuk a visongató szirénák
légiveszély és légiriadó jelzését, a repülők zúgását és a
légitámadást Szerencsére nem történt meg. Késő éjjel hazamentünk
az erdőből. A már Mosonból is kétszer látott hegyeshalmi Sztalin-
gyertyás bombázás élménye nem ismétlődött meg. A bizonytalanság
érzése és a félelem megmaradt. A vészhírt komolyan vettük.
A háborúnak még nincs vége,de szeretnénk, ha befejeződnék! De
addig, ahogy a háborús ének mondta, ,,Ki tudja mi vár ránk?Ki
tudja holnap mire ébredünk?"
Emlékezetem szerint két év alatt két bomba hullott a városra . 1944 nyarán megsérült bombázóból károkat nem okozó Óvár külső szélén . 1945-ben Mosonban néhány este egyedül kerengő repülő gép motorját hallottuk .A következő napokban szokott időben hallhatóan vissszajött. Gondoltuk hogy orosz és valamiben settenkedik .Majd romboló bombájával házat talált el és megölt egy leányt. . . Nem messze a nagyanyám házától történt .Mi a közelről hangzó robbanáskor a pincébe siettünk. A találat után a támadó Kelet irányba eltünt .
1944 évben felettünk repülő liberátor kötelékek százai a légerhárítást
megbénító sztaniol szálak millióit szórták le . A környéken egy
Liberator a Hanságnál, német vadászgép Kálnokon zuhant le. Mind
a kettőt megnéztem . A liberator égett katonáit a mosoni
temetőben a régi halottasház mögött, jeltelen sírba temették .
1944 nyarán Kálnokon alacsonyan manőverező kéttörzsű amerikai vadászgép pilótájának integettem és a falusi ház udvarán
cikcakkosan az ásott légoltalmi bunkerba rohantam.

Mosonmagyaróvár szerencséjéről, ami befolyásolhatta a támadást tervező és elrendelő tiszteket

Egyrészt, hogy a Timföldgyárban több mint ötven lengyel hadifogoly dolgozott és azt a nemzetközi vöröskereszt ellenőrizte, másrészt, hogy a magyaróvári templom tető felületén látható egy hatalmas Dávid csillag képe. Felderítő repülőről zsinagógának vélhették. A légi felvétel elemzése nyilván hatással volt a hadműveleti törzs parancsnok, ez nem lehet a célpontunk határozatára. Talán ezért maradt el a bombázás. A csillag mindmáig látható.Az idő nem
koptatta le. Az aktív helytörténészek és a szakrális emlékekről
írók figyelmét eddig elkerülte. A templom többek között híres,
hogy 350 éves és érdekes a tető felületét évszázadok óta nem
véletlenül díszítő Dávid csillag. A Szent László térről
felnéznek rá,a repülőről meg csodálhatják a védő pajzs
szimbólumát.Csak annyit magyarázatként, hogy a Dávid csillag jelképe nem azt jelentette a XIX. században, mint XX. század közepétől.Ha a különbséget tudjuk, akkor megértjük szimbólumát a tetőn.

Ekker László
2018. április
New York

Megj.: Felmerülhet az olvasóban, hogy miért jelenik meg ebben az 1956-os blogban egy II. Világháborús jegyzet. Nos, a magyarázatom egyszerű.
Mosonmagyaróvárt a II. Világháborús bombázás elkerülte, de az 1956. október 26-ai vérengzést nem tudta elkerülni. Azokat a sortüzeket és kézigránátokat az ipartelepi zöld ávós határőrök lőtték, dobálták a fegyvertelen emberekbe, majd a már menekülők hátába. Korabeli feljegyzés szerint 108 a halott. több száz a sebesült.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Idén vagyok öt éves
  2018-04-13 03:25:26, péntek
 
  Már csak harmincegy bejegyzésnyi hely van hátra ahhoz, hogy elérjem az 1956 darabot Az én újságom 1956-ról című blogomban. A blogot 2013. június 16-án indítottam. Idén vagyok öt éves.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A bélyegsorozat megrendelve
  2018-04-12 11:21:54, csütörtök
 
  Bélyegsorozat 1956 cigány hőseiről

A Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész alkotásait ábrázoló, a Magyar Posta által kibocsájtott bélyegeket a Nemzetközi Roma Nap alkalmából április 6-án mutatjuk be a Terror Háza Múzeumban. Az eseményen köszöntőt mond Schmidt Mária, múzeumunk főigazgatója, valamint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Az Elekes Attila tervezte bélyegeken tíz, a magyar szabadságért küzdő roma szabadságharcos hős, Hrozova Erzsébet, Csányi Sándor és Dilinkó Gábor, Cziffra György, Fátyol István, Dandos Gyula, ,,Kócos", Kolompár Mátyás, Kóté Sörös József és Strausz Károly alakja jelenik meg.

A bélyegsorozat április 6-i bemutatóján Schmidt Mária és Balog Zoltán mellett Szentandrássy István is felszólal majd. Közreműködik Lakatos Mónika és a Romengo. (A rendezvényen a sajtórészvétel regisztrációhoz kötött, csak névre szóló meghívóval lehetséges. Az eseményt online közvetítjük a terrorhaza.hu oldalon.)

A Nemzetközi Roma Nap ünnepét hivatalosan 1990-ben alapították, a roma képviselők első nagy, 1971-es nemzetközi találkozójának emlékére.

In: terrorhaza.hu

Megj.: A bélyegsorozatot megrendeltem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/194 oldal   Bejegyzések száma: 1932 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 102 db bejegyzés
Összes: 1932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 162
  • e Hét: 162
  • e Hónap: 11295
  • e Év: 63778
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.