Regisztráció  Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
"Az én újságom 1956-ról" Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/179 oldal   Bejegyzések száma: 1781 
XVII. Győri Könyvszalon 2017 . nov. 17-19.
  2017-11-19 10:24:59, vasárnap
 
  A könyvsereg szemle és könyvprogram özön szombati napjának délutánján vettünk részt a Győri Nemzeti Színházban, elkísérve Nády Mária mosonmagyaróvári költőt negyedik verseskötetének, a Lélekfüzérnek a dedikálására.

Főiskoláskorom színháza semmit nem változott, a szocialista külső -és belsőépítészet fullasztó levegőjét máig nem szellőztették ki belőle és környékéről. Lepukkant külső, döbbenetes megoldású akadálymentesítés, ( már ahol van), ócska lépcsők, bitumenes terek. Bent minden ugyanolyan, mint harminc éve. A büfé, kővé dermedt berendezésével, de négyszáz forintos, műanyag poharas kávéjával volt a legnagyobb csalódás.

S egy kicsit a szalonról, melyben, szerintem fűtés se nagyon volt, tele, drágábbnál-drágább könyvvel. Újat nem is vettem. Leárazva, ( 500 Ft) Cziráky Lajos győri festőművészről vettem egy könyvecskét, amit 1996-ban adtak ki háromezer példányban. Nem elírás, háromezer. Hát, nem csodálom, hogy még mindig van belőle.

És néhány történelmi folyóiratot vettem, 300 Ft/ darabjáért.

A Kisalföld is kiállította szakácskönyveit, meg a legújabb TOP50 Kisalföld, turisztikai könyvét, de hogy hozott volna az újságjából ( Kisalföld) is, azt nem. Legalábbis én nem láttam sehol.

A pódiumbeszélgetések között az óváriak vagy pénteken, vagy vasárnap szerepeltek, így azok közül egyet sem tudtunk meghallgatni.

A hírességek közül láttuk Juhász Elődöt, Vásári Tamást és Szent Martint. Az idő múlásának rögvalósága őket sem kímélte. Az élet rövidsége ismét beszédtémánkká vált hazafele.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
EXTRA fizetős hírek a kisalfold.hu-n nov.8-17.
  2017-11-19 05:42:19, vasárnap
 
  Kiírtam a kisalfold.hu-ról a Mosonmagyaróvár menüpont alatt található EXTRA fizetős híreket nov.8. nov17. között. ( Nov.18-ai bejegyzésük nem volt.)

Áttervezett tehermentesítő utak Mosonmagyaróváron

Nyerésre áll a saját csatájában a jánossomorjai Hegedüs Béla

Várkincseket rejt a föld Mosonmagyaróváron

Lébényi imázsfilm készült

Százötven szakma öt évtized alatt Mosonmagyaróváron

Bűnhődni fog a húgom gyilkosa - Interjú Judit testvérével

Fél évszázados a gimnázium épülete Mosonmagyaróváron

61 év után megtört csend - a forradalom hősére testvére emlékezik


El sem tudom képzelni milyen logika mentén teszik fizetőssé az egyik hírt és milyen logika mentén nem teszik fizetőssé a másikat?!

Mindenesetre a drogos, balesetes, betöréses, gyilkosságos, ... ügyekért általában nem szoktak pénzt kérni.

A fentiek alapján az oktatási, megemlékezéses, kulturális hírekért viszont igen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jánossomorja megemlékezett
  2017-11-18 05:38:48, szombat
 
  Emlékezés '56 mártírjaira

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére és az áldozatokra emlékezett több szervezet is Jánossomorján. Múlt hétfőn este ( nov.4.) a jánossomorjai JOBBIK vezetése invitálta az érdeklődőket a művelődési házba, ahol a mosonmagyaróvári Jávor Miklós történész, a párt országgyűlési képviselőjelöltje tartott előadást

A szakember az '56-os események bemutatása mellett a több történelmi korban fellobbanó magyar szabadságeszméről is beszélt, kiemelve a Rákóczi - szabadságharc, a '48-'49-es és az '56-os eseményekben közös szellemi egységet.

A Társaskör Egyesület november 4-én, a nemzeti gyásznapon várta az emlékezőket a szentjánosi és a pusztasomorjai temetőkbe. Itt az '56-os hősök sírjainál gyújtottak gyertyát, helyeztek el koszorút. Lőrincz György polgármester, az egyesület tagja beszélt a helyi mártírokról, áldozatokról. Sokakra emlékezhet ugyanis a megtorlás vagy a harcok áldozataként Jánossomorja, kettejük sírja a városban található. Kelemen Rezső 16 éves pusztasomorjai ipari tanuló az október 26-i mosonmagyaróvári sortűznél veszítette életét. A mosonszentjánosi Iró László sorkatonát a budapesti harcok során érte sorozatlövés. Sokakért égtek a gyertyák még: a szentpéteri Szalai Imre budapesti egyetemi hallgató november 4-én halt meg egy szovjet belövés során, Éliás Rezső egykori pusztasomorjai, akkor már budapesti tűzoltót is a harcokban lőtték le. De később, a megtorlás áldozatai is sokan voltak városunkban, akikre terror, verések, börtön vagy épp sorozatos megfigyelés várt.

In.: jtv.hu, 2017.11.17.

Köszönet és elismerés Jánossomorjának a megemlékezésért.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Válasz nincs
  2017-11-18 04:58:01, szombat
 
  A mosonmagyaróvári Bolyai Iskola Magyar Katalin (1940-1956), a hős diáklány megemlékezéséről a kisalfold.hu -n megjelenő írás november 8-a óta csak EXTRA mód ( pénzért) olvasható el.

Hiába írtam az online szerkesztőségnek, szerkesztőnek, főszerkesztőnek nem válaszoltak, nem vették le Magyar Katalint az általuk hozott kokom listáról.

Tisztelt Szerkesztőség!

Simon Zsuzsanna vagyok, mosonmagyaróvári '56-os emlékmegőrző.

Tisztelettel kérem Önöket, hogy tegyék olvashatóvá a kisalfold.hu weboldalon megjelenő 1956-os írásaikat, ne az EXTRA fizetős kategóriába sorolják.

Mosonmagyaróváron november 7-én a Bolyai Iskola emlékezett egykori diákjára, Magyar Katalinra ( 1940-1956). Erről Mészely Réka írt az újságba. Az online oldalon sajnálatos mód ez a cikk, csak pénzért elérhető. Eltelt hat nap és még mindig Extra jelölésű.

Nem tudom, hogy a Magyar Katalin megemlékezés, - aki az életét áldozta egy sebesült kisfiú szállítása közben 1956. november 7-én - miért fizetős hír Önöknél, de arra kérem a Szerkesztőséget, hogy oldják fel ez alól és tegyék ingyenesen olvashatóvá mindenki számára.

Előre is köszönöm a megértésüket és a hír elérhetőségét.

Tisztelettel: Simon Zsuzsanna

Eltelt tíz nap és még mindig csak pénzért olvashatjuk el ennek a tizenhat éves lánynak az ötvenhatos tragédiáját a kisalfold.hu-n. A helyi tévében volt egy összeállítás a megemlékezésről, annak a linkjét el lehet küldeni világszerte. A Lajta Press kereskedelmi ingyenes lap óvári oldalán jelent meg cikk, az újságot le lehet tölteni és óriáslevélben el lehet küldeni világszerte. Ha ezek nem, akkor marad a Kisalföld papíros változatának 1. megvásárlása, 2. ismerőstől való elkérése, 3. a könyvtárban történő lefotózása, lefénymásolása, szkennelése stb ... és szétküldése világszerte. Ugyanígy a Lajta Press-nél. Összegyűjtése több példánynak, cikk kivágása, stb ....

1956 Alaptörvény védett. A vele kapcsolatos hírek szerintem nem indexelhetők. De majd megválaszolják nekem mások.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eseti támogatás 2017 szerdától-szerdáig
  2017-11-18 04:24:29, szombat
 
  Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a civil szervezetek, különösen egyesületek, klubok, amatőr művészi csoportok, sport szakosztályok, valamint magánszemélyek, önkormányzati intézmények társadalmi szerepvállalásának segítésére, növelésére, az önkormányzattal való partneri kapcsolat előmozdítására.

A helyi adóbevételekből származó többletbevételek forrás felhasználásával 2017. évben lehetőség nyílt eseti támogatás nyújtására a városi kultúra, sport és más önszerveződő közösségek, intézmények számára az alábbiak szerint:

Köznevelési célú támogatásra 2.500.000 Ft
Közművelődési célú támogatásra 2.500.000 Ft
Sport célú támogatásra 1.000.000 Ft
Egészségvédelmi célú támogatásra 500.000 Ft

Az eseti támogatás igénybevételéhez pályázatot kell benyújtani, de a pályázóknak pályázati díj (1%) fizetési kötelezettsége nincs. Az eseti támogatásra benyújtott pályázati adatlapon kérjük feltüntetni, hogy a pályázat célja köznevelési / közművelődési / sport / egészségvédelmi tárgykörhöz kapcsolódik.
A pályázatokra vonatkozóan a pályázati felhívásban nem hivatkozott kérdésekben a pályázati alapokról szóló 4/2016. (II.12.) önkormányzati rendelet eljárási szabályait kell alkalmazni.

Az a pályázat részesíthető támogatásban, amelyben a támogatni kért tevékenység, program, rendezvény 2017. november 10. és 2018. március 31. között kerül megvalósításra.
Nem pályázható olyan program, tevékenység, amelyre 2017. évben a pályázó támogatást nyert, vagy más önkormányzati forrásból támogatást kapott.

A pályázati adatlap beszerezhető a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal földszinti ügyfélirányító pultjánál vagy az Önkormányzati Osztály Humán kapcsolatok Csoportjánál (Fő u. 11. I. emelet), illetve letölthető a www.mosonmagyarovar.hu oldalról.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a pályázatokat 2 példányban kell benyújtani, személyesen vagy postai úton a következő címre:
Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal
Önkormányzati Osztály,
9200 Mosonmagyaróvár, Fő u. 11.

Egy pályázati űrlapon csak egy témakörben lehet pályázni.
Beérkezési határidő: 2017. november 22. (szerda) 12.00 óra

A pályázatokkal kapcsolatosan további tájékoztatást Kisfaludy Zsuzsanna és Vámos Márta nyújt a 96/889-856-os és 96/577-817-es telefonszámokon.

Az eseti támogatásra benyújtott pályázatokat a közművelődési, a sport, valamint a köznevelési tárgykörben a Társadalmi Kapcsolatok Bizottság, az egészségvédelmi célú forrásra beérkezett pályázatokat a Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság bírálja el.
A pályázati összeg felhasználásáról a pályázóknak elszámolást, továbbá szakmai beszámolót kell készíteniük 2018. április 30. napjáig a pályázati alapokra vonatkozó elszámolási szabályok szerint.

Megj.: Idén nagyon kitett a város a pályázati kiírások tekintetében. Tulajdonképpen ez a negyedik felhívás. Volt a szokásos alapokra történő, melyek kibővültek a köznevelési alappal, aztán ez utóbbit ismételten kiírták, ezt követte az 1 %-os pályázati díjak összegére kiírt pályázat és most itt van ez, az un. eseti támogatás. Ilyenre még nem volt példa. Biztos meglesz ennek is a magyarázata. Mindenesetre a kiírás november 15-én, szerdán jelent meg a médiában. A beadás november 22. szerda.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holnap, Győr
  2017-11-17 15:37:15, péntek
 
  Nády Mária: Lélekfüzér - verseskötet dedikálás
NOV. 18. SZOM 14:00 -16:00
GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ | GYŐR-MOSON-SOPRON, GYŐR, CZUCZOR GERGELY UTCA 7.

Megjelent Nády Mária negyedik verseskötete: Lélekfüzér címmel Győrben a Palatia Nyomda és Kiadó Kft. gondozásában.

A kötetet Mosonmagyaróvár város Önkormányzata, Török Katalin Virágbolt és Schwendtner Ferenc támogatta. Köszönet érte.

A kötet borítója és a címe is beszédes. Jelkép, szimbólum, metafora, lelet. Egy belső zarándoklat. Az opusban a lélek üzen. Őszintén, tisztán, meglátásokkal, kötődésekkel, spirituális igazságokkal -téren és időn át - fátyolos, poétikus húrokon: Lélektől-Lélekig. Különös kontemplatív látásmódján, meditatív versvilágán átsugárzik költői vénájának mélysége, önazonos emberarca.
A kötetet gazdagítják rajzai, pasztellképei.

Nády Mária új verseskötetét a Győri Könyvszalon rendezvényén belül lehet megtekinteni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Helyiek és környékbeliek a XVII. Győri Könyvszalonon
  2017-11-17 05:34:55, péntek
 
  2017.november 17. péntek

13:00
Hámor Vilmos:
Mosolyszüret java-borsa
Beszélgetőtárs: Kurcsis László
Helyszín: Győri Nemzeti Színház - Pódiumszínpad

16:20
Horváth Miklós-Lébényi Zoltán Lőrinc-Székely Zoltán:
Megtalált emlékek
Ismeretlen fotósorozat a forradalmi Budapestről
Bemutatja: Katona Csaba tudományos munkatárs, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet
Helyszín: Kisfaludy Károly Könyvtár - Rendezvényterem

16:40
Moson Megyei Műhely 2012-2017
Bemutatja: Dr. Nemes Gábor
Helyszín: Kisfaludy Károly Könyvtár - Rendezvényterem

2017. november 18. szombat

14:00
Kálóczi Csaba: Mihály könyve
(Mosonvármegye Kiadó)
Beszélgetőtárs: Böröndi Lajos és Burján Imre
Helyszín: Kisfaludy Károly Könyvtár - Muzeális Gyűjtemény

14-16 óra
Nády Mária dedikálja Lélekfüzér c. legújabb verskötetét
Helyszín: Győri Nemzeti Színház - győri szerzők standja

2017. november 19. vasárnap

11:00
Reisinger Attila: Út nyugatra
(Magyar Napló)
Beszélgetőtárs: Horváth Sándor Domonkos
Helyszín: Győri Nemzeti Színház - Pódiumszínpad

12:00
Vizsy Ferenc:
A két hangya kalandja
Beszélgetőtárs: G. Scharek Zsuzsa
Helyszín: Győri Nemzeti Színház - Pódiumszínpad 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvári utcanév lexikon
  2017-11-16 07:35:53, csütörtök
 
  Budapest mintájára, ( Budapest teljes utcanév lexikona, Budapesti utcák A-Z) nagyszerű lenne megírni Mosonmagyaróvár utcanév lexikonát is. Ismerve a pesti könyvek felépítését, tartalmát, a helyi közterületi elnevezések történetéről is egy rendkívül izgalmas, érdekes könyvet lehetne készíteni, melyben megőrződne a régmúlt, a közelmúlt és a jelenmúlt ( nem elírás ) is.

Egy ilyen lexikonnak nekiállni óriási vállalkozás.
Nem egyemberes munka, ehhez együttműködés, munkacsoport és sok-sok idő szükséges.
De végül, aki ezt kiadja, az tényleg letenne valamit az asztalra.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
December 1. Városháza Éjszakája
  2017-11-16 06:33:15, csütörtök
 
  Gondolom, a Múzeumok Éjszakája többéves múltra visszatekintő, országos programsorozat nevére és tartalmára hajazva találták ki a Városháza Éjszakája nevű programot, itt ( Mosonmagyaróvár) és ekkor (december 1.) csak ezt az egyét, pedig, ismerve nem egy szebbnél-szebb városházi/megyeházi épületet akár élére is lehetett volna állni egy országos/megyei/járási sorozat ötletnek. De maradjunk ennél. Azt írják, hogy:

125 éves a mosonmagyaróvári városháza épülete

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata
kitárja a Városháza kapuját és vár minden civil
szervezetet, érdeklődő mosonmagyaróvári lakost,
aki szívesen megismerné a 125 éve( 1892-2017) emelt épület
történetét a kiállított dokumentumokon,
tárgyakon keresztül és sétálna az épületen belül
szakmai vezetéssel. A városházi harangjáték a
látogatók kívánsága szerinti dallammal megszólal!

dec. 1. 19:30-21:30

Szervezők
Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata • Hansági Múzeum
Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára Mosonmagyaróvári Fióklevéltár

Amellett, hogy klassz a kezdeményezés, arra azért én még emlékszem, hogy a Városháza/Megyeháza 120 éves évfordulóján már volt egy nagyszabású kiállítás, előadás a helyi levéltár dokumentumaiból, hozzá szóróanyag is készült ( nekem megvan) és amihez, ha hozzáadok ötöt, sehogy sem jön ki a 2017.

Az ilyen játék az évfordulókkal persze máskor, másnál is előfordult. Gondolok itt a múzeum százhuszon ... éves ünnepségére. Véleményem szerint minden évet onnan kell számolni, amikor az a valami megnyílik a közönség előtt, amikor azt ünnepélyes keretek között átadják. (Mondjuk tudok olyat, amit kétszer is átadtak) De, hogy világos legyek. Az ember fia is születése napjától számítódik, a kihordás (jó esetben) kilenc hónapja nem számít bele az életkorba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A levéli '56-os kiállítás vendégkönyvének bejegyzései
  2017-11-15 20:36:37, szerda
 
  Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy együtt emlékezhetem Levél Községgel az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára. remélem a kiállítás is leköti az Önök érdeklődő figyelmét!

Köszönjük a szép, tartalmas kiállítást. Az anyag és Zsuzsa emlékmegőrző beszéde kapcsán újra éreztem '56 szellemi fényességét.

Nagyon örülök, hogy Levélen megemlékeznek '56-ról, úgy a lakosok, mint a borzalmat átélők. Remélem még sokáig emlékezni fognak!

Rendhagyó történelem óra és tárlatvezetés a levéli általános iskola 7.8. osztályainak. Köszönöm, hogy eljöttek, figyeltek, érdeklődtek.

Köszönjük a kiállítást! Öröm volt helyet adni a megható tárlatnak!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/179 oldal   Bejegyzések száma: 1781 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 341 db bejegyzés
Összes: 1781 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 550
  • e Hét: 550
  • e Hónap: 11151
  • e Év: 162506
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.