Regisztráció  Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/197 oldal   Bejegyzések száma: 1969 
Győri Könyv-szalon. 2017 november 17-19-ig.
  2017-11-18 22:09:58, szombat
 
  A Győri Könyvszalonra kísértük el Nády Mária költőt, aki legújabb verseskönyvét dedikálta 14-16-óráig. A LÉLEKFÜZÉR versek, rajzok címmel megjelent ( 4. kötete.) nagy sikernek örvend!

Gratulálunk az Aranypor Térségi Irodalmi folyóiratunk szerzőjének, Nády Mária költőnek!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Saját maxok!
  2017-11-15 21:34:47, szerda
 
  "A legszebb, a legnagyobb álmainkat is feledjük majd, nem lesz időnk, hogy tovább álmodjuk! Mennyi szép gondolatot veszítünk el, mert beálltak a sorba az aggódásaink!"
L.Burda Zsuzsanna


"A csodák ritkán találnak meg az életünkben, azok a csodák amiről csak álmodtunk, álmok maradtak. Igazából csodát élünk, nem tudjuk, hogy éppen ott van bennünk, mert az ember maga a CSODA!"
L.Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Testvérem poraitól bucsúztunk mind...
  2017-11-13 21:38:08, hétfő
 
  Ma elbúcsúztunk Drága testvérem poraitól.
Hideg szél fújt a nyitott északnyugati kapu felől. Nem védtek a Fák, halottak voltak ők is. A frissen levágott törzseik még lehelték életük utolsó cseppjeit.
Szomorú november 13. hétfő jutott nekünk. Lassan elfogyunk mind.
A lélek búcsújára vártam, vártam a könnycseppeket az arcokon, de azokat a könnyeket felszárította a nyugatról érkező metszően hideg szél.

A szeretet örök!
2017. november 13.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magamba zárom...versem
  2017-11-11 22:37:21, szombat
 
  Magamba zárom...

Magamba zárom
az emlékek
varázsát.
Magamba zárom
az elmúló vihart.
Minden dörgést
és dübörgést.
Magamba zárom
az éjszakák
csendjét,
a nappalok fényét
a zizzenéseket,
az összeveszéseket.
Magamba zárok
minden kibékülést.

L. Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Legnagyobb örömöm testvérem lelkének szabadsága!
  2017-11-09 22:34:36, csütörtök
 
  Nem véletlenül boncolgatom a létünk miértjét. A páratlan évek kegyetlenül tárta elénk, hogy folyamatosan temetünk. Talán a sors kegyetlen velünk, vagy Isten elpártolt tőlünk?
Talán emberi lényünk gyengült, átlényegült minden amiben hittünk?

Minden napomat megtervezem, azután nem úgy alakul, hogy véghez is vigyem terveimet.
A legnagyobb örömöm, a testvérem lelkének szabad szárnyalása. Mégis lehajolt hozzánk az Isten!

Ámen.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szabadságunk szédítő szakasza...
  2017-11-08 21:33:45, szerda
 
  "Az ember előtt, aki az újkorban vette magának a bátorságot, hogy maga intézze tört-ét (ezt Nietzsche gondolta végig), elkerülhetetlenül fölmerül léte értelmének kérdése. Mivel elszakadt minden előzetes elébe állított céltól, többé már nem tud hazafelé törekedni, hanem örök visszatéréssel csak önmagát valósítja meg. Szabadsága értelmének keresésekor megismeri tehetetlenségének szédítő szakadékát. Szabadsága értelmének keresésekor megismeri tehetetlenségének szédítő szakadékát. A modern ~keresésben mutatkozik meg az emberi lét értelmetlensége"

Megtaláltam amit kerestem, életem értelmét kutatva. Aki azt tőlem jobban megfogalmazta,"szédítő szakadék" - nak nevezte az emberi lét értelmét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lassan egyenlítem a mérlegem.
  2017-11-07 22:41:16, kedd
 
  Minden rossz összejött nekem,
lassan egyenlített a mérlegem!

Nehéz, rossz napom volt ma. Azt éreztem nem fog visszaállni a mérlegem.
Próbáltam csendben átgondolni, érezni azt, amiről tudtam, hogy nem nyújthat vigaszt.
Segített mégis a csend, bár sötétségben kellett egy ideig maradnom, mert felrobbant a csillárom minden égője a nappaliban. Jó szomszédom segített helyre állítani a kényszer áramszünetet.
A baj mégsem jött egyedül, a hálószobámban az éjjeli lámpám búrája is szétrobbant, az ezer darabra szerte-szét szóródott. Megpróbáltam minden szilánkot össze szedni, kiderül sikerült e?

Valami végtelen nyugalom szált rám, bár a veszteségem nem kicsi. Elfáradtam, erősödött bennem az érzés. Pihennem kellene. Én viszont megtettem 6 km-t gyalog, magam kedvéért az erőnlétemet növelni akarom. Két hónapja kezdtem ezt a "gyalogtúrát" Ezt a távot már nem kellene növelnem talán, de úgy érzem menni fog. Nem tölthetem az életemet a második emeleten, a természet gyermeke voltam mindig. Miért költöztem ide? Jó kérdés...

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Minden nap temetünk...
  2017-11-03 22:16:09, péntek
 
 
"Keresem mind, kik meghaltatok..
itt a földön göröngyökben,
Nem találom, mert már nincsen.

Testük pora lenn a mélyben
siratjuk itt fenn is mélyen.
Nehéz a föld, sújt a nincsen..
Ne menjünk el soha többen!"

B.Zsé.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emlékezés- Fiammal egy hajnalon...
  2017-10-31 21:53:55, kedd
 
  Fiammal egy hajnalon...

Egy filmet nézek, pedig nem váltottam jegyet. Hajnal van, én nézem a képeket, mert jönnek, peregnek a kockák.
Tűsarkú cipőben megyek az utcán, az emberek megbámulnak, hogyan bírom a pocakomat vinni ilyen könnyedén. Érzem, hogy súlytalan vagyok, a kisfiam jön velem a szívem alatt.
Én várom, hogy megszülessen, már közel az idő. Jól érzem magam, szép az ősz, majdnem nyárias. 1963, szeptember van. Gyakran vagyok egyedül, vagyunk mi ketten. Beszélgetek vele, vagy énekelgetek.
Azután hajnalodik, majd mentőt hívunk, mert itt van az idő. Érzem, de nem fájdalomként, csak másként, mert ismeretlen az érzés.
Ő felsír, én boldog vagyok, azt mondja az orvos ,,kisfiú"
Dédelgetem, mert olyan ártatlan és annyira bújik hozzám. Olvasok, sok - sok mesét, hogy meglássa a tündéreket. Felnéz rám nagy barna kerek szemével, rám nevet.
Jönnek a képek, én nézem kitartóan. Beszél hozzám, alig érteni, talán csak én érzem, mit akar mondani.
A következő kép, amikor szalad elém az óvodába, ,,itt hagytál" mondja vádlón. Dehogy, anya mindig érted jön! Könnyes szemével rám nevet és a nyakam köré kulcsolja kiskezét.
........
Mindenhol keressük, bejárjuk a környéket, az egész falut. Azután végre megtaláljuk, a kerti kukoricásban guggol, és egy pillangó játékát figyeli. - Jaj miért nem szóltál, hogy itt vagy? Kérdezem, amikor meglátom világoskék kis ruhájában. - Mert elröpült volna! - mondja a kisfiam.
.......
Hozzák utánam a munkahelyemre, talán 8-éves lehet. Maszatos a ruhája, elszakadt, egy zsebkendővel eltakarja a szemét. Mentővel viszem a szemészetre, mert egy ág belecsapódott és megszúrta a recehártyát. Egy hétig benn tartják, megyek látogatni. -,,Annyira kedvesek a nővérek, meg szépek mind" - mondja a kisfiam.
........
Játszani megy, én nyugtalan vagyok, mert sokáig marad. Azután ott áll előttem, amikor megfordulok, látom véres az inge, mindkét kezét a háta mögött tartja. Rémülten kérdezem ,,mi történt veled?" Elővesz a háta mögül egy kis csokor mezei virágot -,,neked hoztam, nem örülsz anya?" Azután viszem az orvoshoz kötözésre. Alig felgyógyul, megismétlődik mindez.

.........
Jól tanul, olvas és figyeli a madarak, állatok mozgását, azt mondja: ,,vadász szeretnék lenni, vagy régész." A természetről - állatokról szóló könyveket olvassa, közben az erdőben bolyong.
Elbúcsúzik, Csongrádba megy, ,,vadász- vadtenyésztő" szakra felveszik, sikerül a felvételi elbeszélgetés.
Mindig könnyes a szeme, amikor elutazik, nem kísérhetem az állomásra, mert nem szeret búcsúzni.
A ballagásán vagyunk, szép volt az egyenruhájában. Egyenes büszke tartással ballag a társaival.
Lányok tolonganak körülötte, mert a film forog. Egy csokor fehér liliomot dob fel a vonat ablakába egy kislány, búcsúznak egymástól.
A szerelmek jönnek és mennek, a lányok jönnek hozzá, mert Ő mindenkit szeret. Zene hallatszik a szobájából, vagy felolvas egy lány hangosan.
........
Boldog karácsonyunk volt, egy motorkerékpár kulcsa a karácsonyfán. Ettől kezdve sohasem tudtam elaludni, míg nem hallottam a motor hangját, hogy hazaért. Azután látom, hogy véres az arca, valaki hazahozta, mert egy traktor átszántotta az utat, ő sötétben jött a szolgálatból haza. Kivágódott a földekre, a motorja összetört, ő megsérült.

Amikor katonának sorozták, nem engedte, hogy kimenjek a vasútállomásra vele. - ,,nem akarok sírni mama." - Mondta.
A filmkockák idő és tér nélkül pörögnek előttem.
........

Jönnek a levelek tőle. Hív, látni akar, és ,,beszélnünk kell"! Mindig féltett a váratlan fordulataitól. Soha nem bántott meg, most is tudom, hogy valami nagy dolgot akar közölni.
,,Nagymama leszel anya"!
Megijedtem, mert még csak 20-éves, ,,hogyan leszel Apa fiam?"
Azután megszületett az első unokám! Boldog család voltunk.
A második kisfiú gyorsan jött utána: - Éreztem, hogy nagymama vagyok!
.........

Egy karácsonyon kocsi kulcsot tettünk a karácsonyfára, hogy megvédjük őt, a motoros balesetektől. Boldog volt, ragyogott a szeme.
Több Trabantot is összetört az erdei utakon, de mindig gyorsan, könnyen felépült a balesetekből. Orvoshoz sohasem ment. - ,,Ne félj mama, nem halok meg." - ígérte nekem.
A kisebbik fia ballagásán még együtt volt a család, de a fiam és a felesége már nem. Valami összetört benne, hosszú hallgatások jöttek.
.......
Csendes volt, mindenkihez barátságos, a családjához eltéphetetlen szálakkal kötődött. A szíve mindig velük maradt, valahol ott maradt.
. /.
Ezután még történtek balesetek, mert sohasem mérte fel a veszélyt, a figyelmeztetést.
Gyakran vigasztalt, amikor sírtam, ,,nem lesz bajom mama, sohasem halok meg"
Örökölt cukorbetegségét sem vette komolyan, két éve leállt a keringése, az orvosok napokig nem ígértek semmit. Három hétig ültem az ágya mellett, a jó Isten is ott volt velünk. Ő meg egy szál cigarettáért könyörgött, amit én naponta bevittem neki. (Azt gondoltam nem attól halunk meg, hogy elfüstölünk egy szál dohányt.)

Szeptember 23-án, 50-éves. Innentől már súlyos állapotok váltották egymást. Mindig várta a fiait. Szerették a fiuk, de külön életük volt. 26 és 27-évesek, olyanok, mint az édesapjuk, nincsen veszélyérzetük, hárítják a figyelmeztető jeleket. Ritkultak a találkozások, a beszélgetések. Amikor idejük volt, meglátogatták!
Hathétig minden nap mentem hozzá, ha késtem felhívott. - ,,Mikor jössz mama?"
Rejtvényt fejtett, olvasott, vagy a TV-t nézte, hallgatta. Több ereje már nem maradt. Amikor kijöttem tőle az ajtó mögött sírtam.

.......
December 16. hétfő. Felgyorsultan pereg az idő, a film közben megszakad. 15.30-kor készülök eljönni tőle. Nagyon szenvedett, a hallgatást megtörte még annyit mondott: - ,,Karácsonykor nem jövök hozzád mama, nem tudok ott lenni az ünnepi vacsorán" - Én is elfáradtam kisfiam, de szép karácsonyunk lesz, mondtam. ,,Ha tudnád, én mennyire fáradt vagyok!"- mondja a fiam, és néz rám a nagy barna szemével, valami bűntudattal, mint egy kisgyerek. - Arra gondolok, hogy sohasem panaszkodott. Amikor indulok az ajtó felé utánam szól, - ,,köszönök mindent mama, ne felejtsd a madarakat megetetni"
........
Nem hittem, hogy ez az utolsó beszélgetésünk. Mentem hazafelé és kihangosodott bennem minden szava, de próbáltam elhessegetni a gondolataimat.
Éjszaka elvitte a mentő, már nem tudott tovább küzdeni. 17-én reggel, 7-órakor örökre elment.

,,A SZERETET, AMI ÖRÖKKÉ MARAD!"


Örökké fáj

Örökké fáj, ha
Elmegyünk.
Az utolsó úton
Elkísérve
Benne lesz
az életünk.
Hisszük, hogy
Öröklétben
Isten országába
érkezünk.


Mégis

Mégis, oly szép a reggel,
mikor a Nap fenn ragyog!
százszorszép színekkel
játszhatnak "angyalok"

L. Burda Zsuzsanna 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Benned a béke... / ismét feltettem, most aktuálisnak vélem./
  2017-10-26 22:12:18, csütörtök
 
  L. Burda Zsuzsanna
Benned a béke...
Benned minden elengedés,
Benned a béke:
s, hordozod a
,,háborút"
Átléptél minden határt:
átlépted a feltámadót
Hitedben vesztett
gondolati csatát.
Az utolsó mozdulat
a keresztre feszítés volt:
Fejvesztetten nézted
a haldokló, vérzőt
érezted az elengedést,
a test megpihent,
benned a béke...
elengedte a háborút.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/197 oldal   Bejegyzések száma: 1969 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 140 db bejegyzés
Összes: 1996 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 341
  • e Hét: 1176
  • e Hónap: 8016
  • e Év: 108493
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.