Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Csodálatos, mit művelhet egyetlen napsugár az emberi lélekkel." Dosztojevszkij Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/799 oldal   Bejegyzések száma: 7985 
A férfi és a nő
  2017-03-24 16:27:37, péntek
 
 
16 ordító különbség a nők és férfiak között


A férfi és a nő két külön világ. Teljesen máshogy közelítjük meg a problémákat, más dolgokra helyezzük a hangsúlyt, másképp viselkedünk. A nők szeretnek mindent túlbonyolítani, ami sokszor jót tesz. De a férfiak meg nem értik, miért kell mindent ennyire kielemezni és túlpörögni a dolgokat. Ezt meg persze a nők nem értik, hogy hogy lehet valaki ennyire egyszerű.

Ez a csodálatos ellentét teremt összhangot a két nem között, és persze sokszor bonyodalmakhoz is vezet. Íme 16 különbség a nők és férfiak között:

Felnőtté válás
A nők sokkal gyorsabban érnek, mint a férfiak. A legtöbb 17 éves nő már felnőttként viselkedik, míg ebben a korban egy fiú gondolata csak a tv és foci körül forog, tartós kapcsolatra ezért ritka esetben van példa.

Kalapok
A nők jól néznek ki kalapban, míg minden férfi dinkának néz ki benne.

Kézírás
A férfiak aláírása általában csirkekarcoláshoz hasonlít, nem érdekli őket a szépírás, nem díszitik amit írnak. A nők ellenben szeretik a színes, illatos, díszített írásokat. Sokszor nevetségesen kanyarítanak a P és G betűkön. Királyi fájdalom női kéziratot olvasni. Még ha veszekedős levelet írnak is, képesek mosolyt rakni az írás végére.

Fürdőszobák
A férfiaknak legfeljebb hat tárgy van a fürdőszobájukban - fogkefe, fogkrém, borotválkozóhab, borotva, szappan és törölköző. Egy női fürdőszobában tipikusan 437 tárgy szokott lenni, amelynek nagy többségét a férfiak képtelenek azonosítani.

Bevásárlás
Egy nő listát ír azokról a dolgokról, amire szüksége van, majd elmegy a boltba és megvásárolja a szükséges termékeket.
Egy férfi addig vár, amíg nem marad más a hűtőjében, mint egy fél citrom és egy zöldülésnek indult valami. A férfi mindent megvesz, ami jól néz ki, majd mire a pénztárhoz ér, úgy meg van rakva a kocsija, mint egy piaci árusé. Természetesen, ez nem gátolja meg abban, hogy a maximum 10 árucikkes pénztárhoz menjen.

Indulás
Ha egy férfi azt mondja, készen áll az indulásra, akkor az így is van. Ha a nő mondja, hogy kész az indulásra, azt jelenti, hogy még megkeresi a fülbevalóját, átveszi a felsőrészét és befejezi a sminkjét.

Macskák
A nők imádják a macskákat. A férfiak azt mondják szeretik a macskákat, de ha a nő nem figyel, jól fenéken billentik.

Tükrök
A férfi hiú, megnézi magát a tükörben. A nők viszont nevetségesek, minden tükröződő felületen megnézik magukat - tükör, kanál, kirakat, kenyérpirító...

Garázsok
A nők autójuk parkolására és a fűnyíró tárolására használják a garázst. A férfiak saját standot építenek ki, ahol még enni is lehet, TV-t tartanak és használhatatlan ferde padokat tákolnak össze.

Telefon
A férfiak kommunikációs eszközként tekintenek a telefonra, rövid üzeneteket küldenek egymásnak. Egy nő egy kéthetes barátnőjével töltött kirándulás után képes a hazajövetel után három órát telefonon beszélgetni barátnőjével.

Tájékozódás
Ha egy nő vezetés közben eltéved, és ismeretlen környezetben találja magát, megáll egy benzinkútnál és útbaigazítást kér.
A férfiak ezt a gyengeség jelének tartják. Inkább órákat köröznek, mi közben ilyen mondatok hagyják el a szájukat: “Másik úton közelítjük meg a célt", “Tudom, hogy a közelben vagyok, felismerem azt a fehér üzletet", “Itt lesz az valahol","Azt hiszem jó helyen járunk, csak nem tudom pontosan hol vagyunk".

Gyerekek
Ah, a gyerekek. A nő mindent tud gyermekeiről. Ismeri a fogorvosukat, a futball játékokat, legjobb barátokat, kedvenc ételeket, álmukat, vágyaikat, gondolataikat.
A férfi halvány tudatában van annak, hogy kis emberek élnek a lakásban.

Az öltöző
Az öltözőben a férfiak három dologról beszélnek: pénz, foci és a nők. A pénzt illetően túloznak, csak úgy gondolják, hogy értenek a focihoz és történeteket találnak ki a nőkről.
A nők egy dologról beszélnek az öltözőben, a kapcsolatukról. A szexet rendkívül pontosan, technikai módon írják le és soha nem hazudnak.

Játékok
A kislányok szeretnek játszani míg el nem érik a 11-12 évet. A férfi soha nem nő ki a játékból. Az egyetlen változás, hogy egyre drágább és egyre kevésbé praktikus játékokat vásárolnak. Férfijátékok: mini TV, autó telefon, videó játékok, bonyolult keverők és készülékek, és bármi, ami sípol, villog és legalább 6 elem kell a működéséhez.

Növények
A nő megkéri a férfit, hogy vigyázzon a virágokra, amíg ő elutazik. A férfi öntözi a növényeket. A nő öt nap múlva hazatér egy halott növényekkel teli lakásba. Senki sem érti mi történhetett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csillagjegyek
  2017-03-23 19:32:32, csütörtök
 
  Csillagjegyek intelligenciája: elárulja, miben vagy a legjobb!
közzétette: Németh Mónika

A csillagjegyek szerinti intelligencia hallatán ne gondoljunk arra, hogy vannak bölcs és okos, valamint kevésbé eszes csillagjegyek - mint ahogy nincsenek sem jók, sem pedig rosszak. Minden csillagjegy egyedi intelligenciával és önkifejezési móddal rendelkezik, bizonyos tényezők pedig ezt erősítik, kihangsúlyozzák.

Csillagjegyünk sokat elárul arról, hogy miként használjuk képzelőerőnket, memóriánkat, problémamegoldó képességünket, intuíciónkról, spontaneitásunkról, tanulási- és megismerési folyamatainkról. Lássuk hát, kiről mit árul el a csillagjegye!

KOS: Aktív, pezsgő intelligenciával rendelkezik

Folyton új gondolkodásrendszereket kreál, és mindig máshogyan reagál a dolgokra. Imád új dolgokat tapasztalni, szereti a kalandokat, ezért nem töpreng sokat döntései előtt. Mindig tettre kész.

Azt is lehetne mondani, hogy a kos inkább cselekszik, mint gondolkodik, emellett viszont éles ösztönük és tájékozódó képességük segíti őket bármilyen hirtelen jött szituációban.

Határozottan döntenek és válságos helyzetekben is nagyszerűen feltalálják magukat. Noha a kapkodás és türelmetlenség miatt gyakran hibáznak, ez nem változtatja meg hozzáállásukat. Hihetetlen gyorsasággal képesek gondolkodni, ezért eléggé nehéz velük lépést tartani.

Nézőpontjuk alátámasztásakor nagyon meggyőzőek, még ha ez néhol ellentmondásokba is ütközik. Nagy segítségükre van ellenállhatatlan bájuk, egyenes és tömör kifejezésmódjuk - csakúgy, mint a magabiztosságuk. Szeretnek új dolgokba kezdeni, de nem mindig fejezik be azokat.

BIKA: Merev gondolkodási sablonok

A bika annyira ,,földközeli", hogy akkor hiszi csak el a dolgokat, ha saját szemével látja. Praktikus, elemző intelligenciája van, megfigyeli és asszimilálja az információkat. Döntései előtt fontosnak tartja a részletes elemzést, meg hányja-veti az összes felmerülő lehetőséget és opciót a döntéseivel kapcsolatban. Lényegében mindig szereti biztonságban tudni magát, ezért csak előrelátható kockázatokat hajlandó vállalni.

Ha nagy változás következik be életében, erre mentálisan is fel kell készülnie, megbarátkozni a gondolattal, lassan és nyugodtan. Esetleg csak kisebb lépésekben halad a változás felé. Ugyanakkor ritka kreatív intelligenciája van, különleges esztétikai érzékkel fűszerezve.

IKREK: Eleven és kíváncsi az intelligenciájuk

Kíváncsiságukból fakadóan, az ikrek igyekeznek minden területről ,,felszedni" és tanulni valamit, amivel kapcsolatba kerülnek, így könnyen lehet, hogy nem marad idejük ezeket kellőképpen elmélyíteni. Egyszóval: mindenhez értenek egy kicsit. Legértékesebb kiváltságuk azonban az, hogy a bennük rejlő sokszínű tudást azonnal és hatékonyan tudják kamatoztatni.

Az ikreknek igazi, eleven intelligenciájuk van, mellyel nem haboznak kérkedni, valahányszor lehetőségük adódik rá. Rengeteget beszélnek, különleges humorérzékük és folyékony beszédük révén kellemes beszélgetőtársak.

Gyorsan gondolkodnak, pillanatok alatt ugranak egyik témáról a másikra, minden érdekli, ami körülveszi őket. Szeretnek információkat gyűjteni utazásaik során, kreatívak és néha vonzza őket a művészet és a kultúra. Kiváló írók és szónokok.

RÁK: Lelki intelligencia vezérli

Ők leginkább érzelmekből vannak formálva. A memória, képzelőerő és a megérzések minden rák értékes kincse, amelyek szerint életüket alakítják. Igaz, azok a rákok, akik a gyermekkorhoz kötődve még elevenen őrzik a szerzett elveket, még elég félénkek és érzékenyek. Ők, intenzív érzéseik miatt és múltbeli sérüléseik miatt igen szubjektívekké válhatnak.

Az idősebb rák csillagjegyek viszont, akik spirituális vonalon mozognak, érzelmeik segítségével egyre több olyan értékes dolgot fedezhetnek fel, amelyek segítenek majd nagy dolgokat véghezvinni. A rákok képzelőereje egyedülálló, amely művészeti tárgyakban segíti őket.

A rák igazi valója mélyen belülről fakad, az érzelmek és lélek szintjéről. A rák egyszerűen megérzi, mikor kell cselekednie, mikor kell változtatnia, és milyen döntéseket kell hoznia. Ezért sokszor hagyatkozik ösztöneire.

OROSZLÁN: Az akarat által irányított intelligenciára hagyatkoznak

Az oroszlán kénye-kedve szerint alakítja a valóságot, egyszerűen úgy, ahogy ő látni szeretné azt. Az oroszlánt az érdekli, hogy miként tudja megszerezni azt, amit akar. Nem engedi a részletek által akadályozni magát és nem is figyel arra, ami megállíthatná őt ebben. Igaz, néha az erős egójuk körül forgó gondolkodásmódjuk fárasztó lehet mások számára.

Gondolataik nagy dolgok körül forognak. Az oroszlánok jó példái annak, hogy amikor erősen akarunk valamit és vágyunk rá, akkor a gondolat energiája megvalósítja azt. Ők sosem fáradnak bele az elképzelésekbe és abba, hogy megszerezzék az élettől azt, ami nekik tetszik. Előbb vagy utóbb megszerzik azt, amire vágynak, erősen koncentrálva rá. Igen idealisták, viszont a nem spirituális beállítottságúak gyakran hiúak és egocentrikusak.

Az oroszlán gondolatmódja átfogó, ki tudja válogatni azokat a dolgokat, amelyek segítik a kreativitását, nagyobb fényben tüntetik fel, és amelyek által vezetővé válhat.

SZŰZ: Analizáló intelligenciával rendelkezik

Egyik csillagjegyek képviselője sem annyira analitikus és logikus, mint a szűz. Ők azok, akik leginkább a racionalitás jegyében, pragmatikusan cselekszenek. A realitás talaján élnek, mindenre praktikus, életképes megoldásokat keresnek, a kétségeknek és haszontalanságnak helyet nem hagyva.

A szűz részletekben gondolkodik, és mindig számításba veszi döntéseinek minden lehetséges következményét. Nem szeret felkészületlen lenni és tartózkodik a változásoktól. Gyakran képzel el tragikus történéseket, amelyekre folyamatosan gondol és végül hinni is kezd bennük. Eléggé aggódó, semmiségek miatt nyugtalankodik.
Memóriája lenyűgöző, a legkisebb részleteket is észben tartja - ami környezetének is feltűnik. A képzelőerővel nem áll túl jól, mivel nem hiszi, hogy az bármiben is szolgálná. A kreativitás szintén vesztes a logikával és precizitással szemben.

MÉRLEG: Összehasonlító és diplomatikus intelligencia

A mérleg gondolatában a ,,mi" fogalma állandó. Nem tud egyedül élni, szüksége van másokra ahhoz, hogy tanuljon - de főleg ahhoz, hogy hasonlítgasson. Diplomatikus és harmonikus gondolatmódja van, mindig megtalálva a legkíméletesebb és diszkrétebb megoldást a problémákra. Szociális természet, az életet semmi esetre sem egyedül képzeli el.

Nagyon kreatív, ám néha szívesebben jár a kitaposott ösvényen. Az ő esetében a képzelőerő szépen keveredik a racionalitással. Gondolkodásmódja nem annyira az érzelmektől meghatározott, amit szociális gondolkodásmódnak is lehet nevezni.

Memóriája nem részletes - nem jegyzi meg egy elmélet nevét, de könnyedén emlékszik annak lényegére, ha az érdekli őt. A mérleg felfogásában kétségtelenül az a legszebb, hogy mindenben, amit csinál, az ,,én" helyét átveszi a ,,mi".

SKORPIÓ: Mély és titokzatos intelligencia birtokosa

Olyan mély és finom gondolkodásmódja van a skorpióknak, amelyet a többi csillagjegy képviselői nemcsak, hogy gyakorolni, de igazán megérteni sem tudnak. A skorpiók intelligenciája olyan koncepciók felé irányul, amelyek egyszerre rombolnak és építenek. A mentalitásuk tele van finom jelentésekkel és szimbólumokkal, többet látnak másoknál, a látottaknak pedig sokszor rejtélyes magyarázatot tulajdonítanak, amelyek egy mágikus világ kapuit nyitják ki - és amit csak ők érthetnek meg.

A skorpió ösztöne páratlan: a dolgok gyökeréhez hatolva a leg váratlanabb megoldásokkal rukkol elő bármilyen problémára, ezért jó pszichológus vagy kiváló nyomozó válhat belőle.

Minden vonzza, ami titokzatos, tabu, megfejthetetlen és talányos. Kiváló memóriájuk van, főleg azokban a dolgokban, amelyek különös jelentéssel bírnak számukra. Mások számára csekélységnek számító dolgokat tartanak észben, és másoknak fontos dolgokat felejtenek el.

NYILAS: Határtalan gondolatok

Ha nyilasról beszélünk, akkor a határok átlépéséről beszélünk - legyen szó egyéni, mentális, kulturális, filozofikus vagy vallási határokról. Bármilyen fogalmat, elvet vagy hitvallást befogadnak, ami inspirálja őket. Tudják, hogy a világon mindenre van magyarázat, minden őket foglalkoztató jelenségre igyekeznek megtalálni a választ és a magyarázatot.

Úgy tűnik, mindenre van náluk valami magyarázat - és legtöbb esetben tényleg van. Mindig dokumentálnak, feljegyeznek, fejlesztik magukat. A nyilasnak fantasztikus mentális mobilitása van, párját ritkító humorérzékkel társulva. Nem szeret egy bizonyos rendszer része lenni.

Hihetetlenül nagylelkű, mindig megosztja tudását másokkal. Folyamatosan próbálja megérteni a jelenségek okát és kapcsolatot keres az istenséggel. Szenvedélyes elméje van, ami mindig az új területek megismerése felé orientálódik. Ezek ellenére az érzelmek nem az erősségei, mivel inkább alapoz a racionalitásra.

BAK: Kimért gondolkodás

A bakok képesek a milliméteres pontosságra, ez tudatuk legelőnyösebb tulajdonsága. Számukra semmi sem lehet hiábavaló abból, amit tesznek, mondanak vagy gondolnak, mindennek kell, hogy célja legyen. Tisztában vannak azzal, hogy amint vetik ágyukat, úgy alusszák álmukat - ezért minden másodpercet igyekeznek kihasználni a jelenben, hogy megalapozzák jövőjüket.

A bak gondolkodásmódja hideg, kiszámolt, pontos, a legapróbb részletekbe menő. Mindenképp kell lennie a gondolatmenetének valamilyen konkrét végkifejlete, eredménye vagy következtetése, máskülönben nem látja ennek értelmét. Általában arra használja intelligenciáját, hogy sikereket érjen el és tisztelhető társadalmi képet tudjon mutatni magáról.

Képzelőereje nem a legnagyszerűbb, mivel megszokta fekete-fehérben látni a dolgokat. Az ő szemszögéből az érzelmeknek nincs keresnivalójuk az élet egyenletében, az az érzése, hogy az érzelmek csak bonyolítják a dolgokat.

VÍZÖNTŐ: Innovatív és eredeti intelligenciával bír

Ennek a született látnoknak olyan gondolkodásmód adatott, ami nem igen lelhető fel másoknál. Tudata hihetetlen gyorsasággal és spontaneitással dolgozza fel a gondolatokat. Zseniális ötletei és elképzelései vízesésként jönnek belőle. Néha úgy tűnik, hogy a megoldások egy más dimenzióból jönnek, amelyeknek semmi közük a földhöz és a jelenhez. Mivel úgy tűnnek, mint akik a jövőből érkeztek, és - bármilyen különösnek is tűnik - emlékeik vannak a jövőről, gyakran sokkolják a környezetüket.

Ábrándozók, hajlamosak széleskörűen szemlélni a dolgokat és nem igazán szeretnek elveszni a részletekben. Ahol mások sivatagot látnak, a vízöntő csodálatos kertet lát, mert képes elképzelni, hogy mi minden alakulhat ki vagy valósulhat meg a jövőben. Képzelőereje, kreativitása és ösztöne lefegyverző.

Gondolatai határtalanok, minden gáttól, előítélettől, ítélkezéstől vagy merevségtől mentesek. Egyszerűen megengedi magának a nagyarányú gondolkodást.

HALAK: Intuitív intelligencia

Azt is mondhatnánk, hogy a halak nem gondolkodnak, hanem éreznek. Mindent az érzések és ösztönök prizmáján keresztül tapasztalnak meg. Számukra nem létezik olyasmi, amit elméjük ne lenne képes befogadni, gyakorlatilag nem fogadják el a lehetetlent. Tartós kapcsolatban vannak az Univerzummal és a finom energiákkal - akár tudatosan, akár nem. Az bizonyos, hogy mások számára úgy tűnhet, a realitás határain túlívelő megérzéseik és válaszaik vannak mindenre. Egyszerűen érzik, hogy mit kell tenniük és milyen úton kell haladniuk.

Nagyon gazdag képzelőerejük van, memóriájuk pedig szivacsként szívja be az információkat, különösebb erőfeszítést nem követelve részükről. A halak úgy gondolják, hogy semmi sincs, amiből ne lehetne kihozni valamit. Az univerzumnak nevezett rendszer szerves részeinek érzik magukat és soha nem tudnak csakis saját céljaikra gondolni.

A halak a hitrendszerek, törvények, érzelmek, racionalitás, akarat és ambíció határain túl gondolkodnak, általában a szeretet irányítja tetteiket: az érdektől mentes szeretetből táplálkoznak egész életükön keresztül.

szerző
Egyed Zsuzsanna
Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Globális Világ Facebook közösségéhez itt:

GlobálisVilág | Forrás: egeszsegespont.hu
Címkék: csillagjegy, egyedi, intelligencia, önkifejezés
Németh Mónika

Németh Mónikának hívnak, 27 éves vagyok a Globális Világ magazin alapítója és szerkesztője. Magazinomban elsősorban a lélek megértésen keresztül ismerkedem a világgal, és az energiák tudatos irányítására törekszem általa. Tanulom mindennap, és a Globális Világ lett a tankönyvem. Gyarapodjunk együtt mindennap (!) Szeretettel
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tallóztam
  2017-03-15 16:47:33, szerda
 
 
Sokan azt gondolják: Magyarország volt.
Én azt szeretem hinni: lesz!

Széchenyi István


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra divatba jön a piacozás
  2017-03-15 16:32:11, szerda
 
 
Újra divatba jön a piacozás

A fiatalok inkább főznek, és szeretik a piacon beszerezni a hozzávalókat, viszont kevéssé fine dining- és nem is gyorsétterem-pártiak. A zöldség és gyümölcs népszerűbb, mint az édesség, és ha nem lenne a közelükben szupermarket, akkor a többségük piacra járna - derül ki a Fény Utcai Piac legfrissebb online kutatásából.

500, 16 és 35 év közötti budapesti fiatal gasztronómiai szokásait vizsgálva kiderül, hogy az ifjabb korosztály szeret főzni: 71 százalékuk hetente többször is fakanalat ragad, 85 százalék pedig szeretné fejleszteni a tudását. Ez ellentétes a nemzetközi trendekkel, a fejlett világban egyre inkább visszaszorul az otthoni főzés, és a gyorsan elérhető táplálkozási lehetőségek dominálnak, manapság többen néznek főzőműsorokat és instagramos ételfotókat, mint amennyien főznek. A fiatalok leginkább a nemzetközi ételeket szeretik, ezt követi a házias, majd a magyaros vonal, a fine dining és a gyorséttermi ételek viszont kevésbé népszerűek, harmada-negyede az érdeklődés irántuk annak, mint például a nemzetközi ételek iránt.

Legszívesebben piacra járnának

A legtöbben (40%) havonta 1-2 alkalommal járnak étterembe, és mindössze 2 százalék nem szokott egyáltalán étterembe menni. Vásárlásaikat főként a szupermarketekben és a piacon intézik, de ha tehetnék, legszívesebben piacra járnának, szupermarketbe és élelmiszerláncokba viszont alig, a kisboltok és éjjel-nappal nyitva tartó boltok pedig csak 1 százalékos támogatottságot kaptak!

Sokak szerint az édesség és az egyéb rágcsálnivalók tarolnak, ha fiatalokról van szó, de nem: a megkérdezettek főként zöldséget és gyümölcsöt vásárolnak, majd a tej, hús és a pékáru áll a listán, mindössze minden ötödik megkérdezett vásárol csak édességet, még ruhát, elektronikai cikkeket is többen vesznek már, mint édességet. A megkérdezettek 10 százaléka vásárol csak 20 ezer forint alatt élelmiszert havonta, a fennmaradó csoportok nagyjából hasonló 30 százalékos arányban költenek 20-30 ezer forint, 30-40 ezer forint között és 40 ezer forint felett.

Azt is gondolnánk, hogy a fiatalok szívesen rendelik házhoz az élelmiszereket, de ezt cáfolják az adatok, a megkérdezettek 68 százaléka soha nem rendel online élelmiszert.

Az egészségtudatosság is közrejátszik

Sokak fejében a piacok inkább az idősebb korosztályhoz kapcsolódnak, ez azonban nagyot változott az utóbbi időben. De mivel
Megnyílt a lejárt szavatosságú élelmiszerek áruháza
Lejárt szavatosságú, de fogyasztható élelmiszereket kínáló üzletet nyitottak Angliában. Mindenki annyit fizet, amennyit tud, szabott árak nincsenek. A siker óriási, a projektnek pedig még a neve is jó: The Real Junk Food Project, vagyis valódi junk food.

magyarázható a fiatalok látványos nyitása? Egyrészt egyre egészségtudatosabban élünk, melynek egyik alappillére a jó minőségű termékek megvásárlása, amelyeket talán a piacról tudunk a legkönnyebben beszerezni, hasonlóan az őstermelők áruihoz. A sokat emlegetett gasztroforradalom, a gasztrobloggerek népszerűsége is kedvet csinált a főzéshez, amihez az alapanyagokat szintén be lehet piacról is szerezni. A színes forgatag, a rengeteg illat, a hangulatos beszélgetések kellemes környezetet is kínálnak a vásárláshoz. Tehát míg a piac korábban az idősebb korosztály terének volt címkézve, ma már nemhogy nem ciki, de egyenesen divat. Olyannyira, hogy a megkérdezettek 95 százaléka jár piacra. Ezt tükrözi a Fény Utcai Piac ,,Ahol minden vásárlás fesztivál" szlogenje is. Az utóbbi években a Belvárosi Piac is egyfajta gasztroparadicsommá vált, nemrég Széll Tamás is standot nyitott, a biopiacokon sorban állnak a legjobb portékákért, a ritka biohúsokért, és a többi pesti és budai piac is népszerű. Békásmegyeren hamarosan 5 milliárdos piacberuházás indul, és jelzésértékű, hogy a Fény Utcai Piacon is sok a külföldi és a fiatal, mert a népszerű termékek mellett olyan különlegességeket találhatnak, amelyek máshol nem, vagy csak korlátozottan fellelhetők.

A Fény Utcai Piacra a vásárlók például havi 1-2 alkalommal térnek be, de a megkérdezettek 30 százaléka hetente is útba ejti, a leglelkesebbek pedig hetente 2-4 alkalommal is odalátogatnak, egyre többen közülük fiatalok. A válaszadók fontosnak tartják, hogy útba essen a piac, és széles legyen a kínálat, illetve természetesen az árak sem mellékesek. Pozitívum, ha az árusokkal közvetlen kapcsolatot tudnak kialakítani, és bizalmi a viszony. Egy korábbi kutatás szerint a Fény Utcai Piacon az emberek 69 százalékának vannak olyan árusaik, akikre esküsznek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Igaz, de használhatatlan tények
  2017-03-14 09:38:08, kedd
 
  Igaz, de használhatatlan tények

A világ leghosszabb teniszbajnoksága 2000-ben volt a kaliforniai San Diegóban, ahol 15674 ütést számláltak.


Az Angliában eladott parfümök 10%-át a Heathrow reptéren vásárolják meg.


A Disney Corporation számára ma Micimackó sokkal nagyobb értéket képvisel, mint Miki Egér, évi 4,5 milliárd dollár hasznot hoz.


A csincsillák fogai 4-6 cm-t is nőnek évente.


Nostradamus, eredeti nevén Michel de Nostredame, (1503-66) orvos és gyógyszerész volt.


Az átlagember életéből 1 teljes évet tölt elveszett tárgyai keresésével.


Michael Jackson 5 éves korában énekelt először nagyközönség előtt, mégpedig a Climb Every Mountain c. dalt.


George Harrison 14 éves volt, amikor a Beatles tagja lett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
10 nap fizetésig
  2017-03-07 16:38:24, kedd
 
 
10 nap fizetésig - egy magyar édesanya beszámolója megmutatja, mennyire nem lehet megélni a bérekből!

Én nem tudom hogy melyik politikus melyik gazdasági szakember volt az amelyik kitalálta hogy 47.000-ből meg lehet élni. Vagy azt hogy 28.000 meg lehet élni. Ez egy elmebaj.

28-a van. Szabadnapos vagyok. Mindjárt dél, a gyerekért 4-kor mennem kell az iskolába, onnan foci edzésre, majd haza. Amíg ő edzésen van, én elszaladok a boltba bevásárolni. Itt ülök a konyhaasztalnál és tervezem a menüt. Hogy mit együnk az elkövetkezendő napokban. Belenézek a pénztárcámba.

Tulajdonképpen gazdag vagyok, ezt most konstatálom. Van benne 12.000.- ft... Ez egészen 10-ig kell hogy kitartson. Elméletileg jól hangzik ugye? Gyakorlatilag nagy a baj. Nagyon nagy. Mert már látom, hogy nem fog. Hogy miért?

Az első problémakör, hogy el kell jutnom munkába. A munkahelyemre nem jár busz. Nincs tömegközlekedés. Valami van ugyan, de a lakóhelyemről megközelíthetetlen a hely. Talán több órával, több átszállással meg tudnám oldani. Furcsa paradoxon, hogy autóval a legolcsóbb. Minden alkalom, hogy bejussak 1000 ft-ba kerül. Most 3 napig itthon vagyok, utána megint 3 napot dolgozom. Tehát rögtön félre is teszek 3000 ft-ot. Dolgozni kell, hisz akkor még ennyi se lesz. Tehát van 9.000.- amivel rendelkezem 10 napra. Sima ügy innen már.

Nézem a lakást, nézem a kamrát. Most ebből kell kihoznom valamit. Nem áll hegyekben a ruha itthon, mosni kell. A gyereknek van 3 nadrágja, abba jár. Én nem tudom mit csinálok rosszul, de mindig hónap végére fogy el a mosószer és az öblítő.

Tesco mosógélt használok, ez 655 ft és az öblítő 579 ft hozzá. Puff neki...

Rá kell térjek a kajára, mert nem marad pénzem a végére. A gyerek 4-ig iskolában van, tehát általában csak vacsorára kell valamit csinálnom.

1. nap: Bundás kenyér paradicsommal: na ahhoz kell 10 tojás, meg egy kenyér. 400 ft a tojás, szép sárga jó nagy, nem bolti, itt helyben veszem a faluban. Plusz a kenyér. 200 ft. Plusz a paradicsom. Az is 400 ft lesz, de legalább marad belőle. Az meg jó lesz szendvicsbe.

2. nap: Van egy kis sajt a hűtőben. Azt hiszem sajtos tejfölös tésztát fogok csinálni. Csak tejföl kell hozzá. Tésztát meg majd olyat eszünk ami van hozzá a spájzban. Egy nagy doboz. A maradék jó lesz nekem reggelire kenyérre. Ez így 430 ft.

3. nap. Rántott húúúúúús. Van egy kis csirkemell filé a fagyasztóban. Sütök hozzá krumplit. És ha marad addig paradicsom, akkor paradicsom saláta. A panírhoz van tojás (a bundás kenyérhez úgysem használom el az összeset), liszt még van, zsemlemorzsa is. Krumpli és olaj viszont kell. A krumpli olyan 400 ft körül lesz, az olaj meg 400 ft egy üveggel.

4. nap. Amikor turkáltam a fagyasztóban, volt ott egy csomag fagyasztott zöldborsó. Tejföl liszt van, lesz belőle borsó főőőzelék. Ha veszek hozzá egy csomag virslit, azt megsütöm. 370 ft.

5. nap. Van egy kis darált hús is a fagyasztóban. Bolonyai lesz belőle, mert látom hogy világít a sűrített paradicsom konzerv. Valamilyen tészta meg mindig van itthon, a nagybevásárláskor veszek akciósat. Megúszom, nem kell hozzá vásárolnom semmit.

Valamikor be kell iktatnom egy papír írószert. A gyerek elhasználta a színes ceruzát. Hát ő az, akin biztosan nem spórolok.

Háromszögletes (könnyebb fogni mint a hagyományosat, most tanul írni ez az én dilim, mint minden anyának én is neki a legjobbat), ez 1500 ft egy csomaggal.

Viszont én dolgozom. És már megint nincs egy nyomorult nylon harisnyám. Elfogy. Kiszakad. Na ebből 1 doboz tesco gazdaságos krepp 2000 ft 6 db van benne ez elég általában 2 hétre.

Kell narancs és banán. Meg alma. Sokba kerül. Nem folytatom tovább. Nagyjából ebből is látszik minden.

Az az igazság, hogy mi jól élünk. Azt hiszem mi vagyunk a közép osztály. Mi vagyunk az az átlagos család akikből egyre kevesebb van. A barátaink is hasonlóan élnek. Nem csak hétvégén eszünk húst, de van zöldség, van gyümölcs az asztalon mindig. Mi vagyunk azok, akik MÉG nem nyomorognak. Mi még meg tudjuk húzni a nadrágszíjat. DE! Ez MÉG így egy elfogadható élet. Bár már nem telik nyaralásra. Bérből és fizetésből 10 éve el tudtunk menni egy 1 hetes nyaralásra nyáron. De mi 8 éve nem voltunk nyaralni. A barátaim nagy része megunta ezt a sakkozást amit én csinálok minden hónapban. Megunták a számlákkal való hadakozást. Megunták azt, hogy vagy a gázszámlát fizetik be időben, vagy hét közben nincs hús.

Most 2 havi gáz nincs befizetve, de akkor is fogok venni narancsot, és nem fog érdekelni ha egyszerre tömi magába a gyerek az egészet. 10-e után majd be lesz fizetve az elmaradt 2 havi, és majd jön a víz vagy a villany számla tologatása.

A barátaink nem óhajtottak teljesen lecsúszni. Egyik napról a másikra összecsomagoltak, hátrahagytak mindent és most a szélrózsa minden irányában vannak. Boldogan és nyugodtan. Ugyan úgy élnek mint mi 10 éve. Vagy mint ahogy mi most. A különbség az hogy nekem gyomorfekélyem van az idegességtől, gyűlölöm, hogy a számlákkal sakkozunk. Ha netán novemberben a gyerek meglát egy doboz epret a zöldségesnél csak rápillant és már a szemét azonnal veszi le róla. Gyűlölöm az érzést, hogy nem tudom neki megvenni. Okos gyerek, elmehetek vele bárhová ő sosem fog megnyikkanni hogy szeretne ezt vagy azt. Ezt az epres jelenetet is véletlenül kaptam el. És nem azért, mert rossz anya vagyok. Nem azért, mert nem dolgozom és szarul keresek (bőven a minimálbér fölött keresek!) És nem azért, mert rosszul osztom be a pénzt. Hanem azért, mert valami el van cseszve ebbe az országban. Valami nagyon félresiklott.

Én nem tudom hogy melyik politikus melyik gazdasági szakember volt az amelyik kitalálta hogy 47.000-ből meg lehet élni. Vagy azt hogy 28.000 meg lehet élni. Ez egy elmebaj.

NEM LEHET ENNYI PÉNZBŐL MEGÉLNI!

Lehetetlen. Nem tudom mi alapján számolták ezt ki. De aki kiszámolta, és ezt jóvá is hagyta az egy tömeggyilkos....

A folytatást ITT olvashatod: Kendoereje.blog.hu.

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hihetetlen.
  2017-02-17 23:24:13, péntek
 
  Mit kapott a líbiai polgár alanyi jogon? Hihetetlen. Líbia: Kadhafi diktátor idején 16 dolog járt alanyi jogon a líbiai állampolgároknak. Ez mára a múlté lett, az amerikai demokrácia-export jóvoltából:

Líbiában mindenkinek állampolgári jogon járt az ingyenes elektromos áram, vagyis senki sem fizetett villanyszámlát.
Líbiában a bank állami tulajdonban volt, és 0% kamatot számított fel a líbiai állampolgároknak adott kölcsönök után.
A saját otthon alapvető emberi jog volt Líbiában.
Minden újdonsült házaspár 60 ezer Dinárt (kb. 50.000 USD) kapott az államtól, hogy az első otthont megvehesse, és családot alapíthasson.
Az oktatás és az egészségügyi ellátás teljesen ingyenes volt. Kadhafi hírhedt “rémuralma" előtt a líbiaiak 25%-a tudott írni-olvasni, a diktátor alatt ez az arány 83% lett!
Ha egy líbiai állampolgár gazdálkodással akarta megkeresni a kenyerét, akkor az államtól kapott földterületet, házat, gazdasági épületeket, vetőmagot, illetve az induló állatállományt. Mindezt természetesen ingyen!
Ha egy líbiai polgár nem talált az országon belül olyan oktatási intézményt, vagy egészségügyi ellátó helyet, amire szüksége volt, az állam fizette a külföldi tanulását vagy ellátását. Ezen kívül havonta 2300 USD ellátást biztosított lakhatásra és autókölcsönzésre.
Ha egy líbiai autót vásárolt, az állam kifizette a vételár felét.
Líbiában a benzin ára 0,14 USD volt literenként. Ez a mai magas USD/HUF árfolyammal számolva is csak 31 Ft.
Líbiának nem volt külső adóssága, a háború nyomán a nemzetközi bankokban befagyasztott betéteinek összege hozzávetőleg 150 milliárd USD volt, amit az új líbiai demokrácia már sosem fog viszontlátni.
Ha egy líbiai nem talált munkát a diplomája megszerzése után, az állam mindaddig fizette számára az adott ágazatra jellemző átlagbérrel megegyező bérpótló támogatást, míg nem talált munkát.
A líbiai olajexportjából befolyó pénzek egy részét az állam közvetlenül a líbiai polgárok bankszámlájára utalta. Minden állampolgár részesedett tehát a nemzeti ásványkincsek értékesítéséből származó bevételekből.
Minden anya aki gyermeknek adott életet, 5000 USD-nek megfelelő összeget kapott.
Az élelmiszereket ártámogatással lehetett megvásárolni, 40 loave kenyér 0,15 USD, vagyis kb. 34 Forint volt. (Azt sajnos nem tudtam kideríteni, hogy hány kiló a 40 loave.)
A líbiaiak 25%-a rendelkezik egyetemi diplomával.
Kadhafi öntözési projektjének köszönhetően a sivatagi ország gyakorlatilag egész területe ellátott ivóvízzel.

A líbiai adórendszerről: Líbiában minden jövedelem adóköteles volt. Havi 1000 Dinár jövedelemhatárig (ez kb. 189.000 Ft) 5 azaz öt százalék az adókulcs, e fölött 10 százalék. Mindenki fizetett ezen kívül jövedelemtől függően 1-3% úgynevezett Dzsihád adót, és 3,75% nyugdíj járulékot. Ezek önmagukban is barátságosnak tűntek, különösen, ha beszámítjuk, hogy nem volt villanyszámla, és évente mindenki kapott állami támogatást (ez az olajexportból származó juttatás volt), ami egyedülállóknak 1800 LD/év, házasoknak 2400 LD/év és még gyermekenként további 300 LD/év.

Csak egy megjegyzés:

Kadhafival nem az volt a baj, hogy diktátor, hanem az, hogy az olajat nem volt hajlandó a fedezetlen USD-ért exportálni.

Aranyat kért a dollár helyett.

Ezért legyilkolták.

Ennyit az amerikai demokráciáról.

És ami számunkra még fontosabb: feltartotta Európa felé az afrikai menekültáradatot.

Orientalista.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
– Az öregedésről
  2017-02-13 11:16:58, hétfő
 
  Prof. Hristo Mermerski bolgár orvos, genetikus, de washingtoni diplomataként is dolgozott. Eddig 10 könyve jelent meg, mintegy 200 egyetemen, 63 országban tanított.

- Az öregedésről az emberek többsége úgy beszél, mint valamilyen betegségről. Egyszerűen ellenségként kezeljük a testünket, amiért az idősödni kezd. Pedig csak a mértékletességre kellene odafigyelni, így nem szabad hosszú ideig megterhelő fizikai munkát végezni, és az étkezés módját, mértékét, arányait is szem előtt kellene tartani. Az emberek 70 százaléka azért hal meg, mert túl nagy mennyiséget fogyaszt bizonyos élelmiszerből, ami miatt ízületi panaszok, fekélyek, szívproblémák, agyvérzés, különböző daganatos betegségek, érelmeszesedés alakul ki. Éppen ez késztetett arra, hogy a 11 csoportba soroljam az élelmiszereket. A legfontosabbak a zöldségek, a gyümölcsök, a szőlő, a joghurt és a bor. Igen, a bor! Persze ezt is mértékkel kell fogyasztani. Franciaországban a húst vörös borban pácolják be, ami nagyon egészséges.

- Beszélni kell a joghurtról is. Korábban a mi finom bolgár joghurtunkat lehetett kapni a piacokon, azonban mára már bejöttek a francia, német, dán és olasz joghurtok, amelyek élesztő és tej hozzáadásával készülnek, de nem tartalmazzák azokat a jótékony baktériumokat, amiket a bolgár igen. Ma már ilyen joghurtot csak Japánban, Kínában és Dél-Koreában lehet kapni. A jótékony, könnyen emészthető joghurt a fiatalság legjobb megőrzője, ugyanakkor hozzájárul a gyomor- és a vastagbélrák megelőzéséhez. Naponta egy kisebb doboz joghurt elfogyasztása például megakadályozza, vagy lassítja a csontritkulást, és a testsúly csökkenéshez is hozzájárul.

- A sárgarépa és a fokhagyma is hozzájárul a bőr feszességének, szépségének megőrzéséhez. Egy azerbajdzsáni kísérlet során egy pohár vízbe 80 betegséget okozó kórokozót tettek bele, majd hozzáadták a fokhagymát, ami teljesen elpusztította a mikrobákat. Ugyanezt tudja a propolisz is, amelynek tinktúrájából 20-30 cseppet kell 50 ml vízbe beletenni, és meginni.

- Fontos az is, hogy bármilyen élelmiszert vásároljunk, olvassuk el, hogy miket tartalmaznak. A legveszélyesebb tartósítószer a butil-hidroxi-toluol, amely leginkább a gyerekek édességeiben, rágógumikban fordul elő. Főként allergiás reakciókat, rákot okoz, ahogyan a cukor is, amely főként a húgyutakban válthat ki daganatos betegséget, így érdemes még a kávét is cukor nélkül inni, mert úgy egészségesebb. Amerikában egy ember átlagosan évente 46 kg cukrot visz be a szervezetébe, ami elképesztően sok, és amely szív-, tüdő, vese- és gyomorbetegségeket okoz. Ez nem más, mint öngyilkosság. A bolgárok 30 százaléka magas vérnyomással küzd, ami a sós ételek, a chipsek fogyasztásának is nagyban köszönhető.

- Fogyasszunk el minden nap egy almát, igyunk tiszta vizet, és gyógyteákat, mozogjunk sokat, élvezzük a természet szépségeit, ne gondoljunk az öregedésre. A táplálékunk egyben a gyógyszerünk is kell legyen, hiszen ha kiegyensúlyozottan étkezünk, megszabadulhatunk a betegségek 66 százalékától. A hölgyek figyeljenek oda magukra, fogyasszanak mézet, dióbelet, szárított barackot, mazsolát, citromot. Így csodaszépek maradhatnak még 70 éves korukban is

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csupán másfél nap
  2017-02-04 18:23:23, szombat
 
 
Csupán másfél nap kellett ahhoz, hogy a 21 éves D. Árpád a pszichiátriai osztályon életét veszítse.
A tragédia nem volt előjel nélküli, ugyanis a fiú állapota a zárt osztályra kerülés után drámai romlásnak indult. Az édesanya mégsem tud napirendre térni afölött, hogy máskülönben életerős fia hogyan halhatott meg egyik napról a másikra a pszichiátrián.
A 21 éves fiúnak korábban volt már epilepsziás rohama, így amikor otthonában rosszul lett, édesanyja mentőt hívott. A mentősök azonban nem találtak semmi különöset, így a fiú otthon maradt.
Két nappal későbbre a rosszullét fokozódott, legyengült és remegett, így az édesanya maga vitte be a fiút a kórházba. A kivizsgálás után a fiút a pszichiátriára fektették be, mondván: két-három napig infúziót kap, és minden rendben lesz. Az anya azért kikötötte: nem engedi, hogy a zárt osztályra vigyék, amire ígéretet is kapott.
A másnap esti látogatáskor a családtagok már nem találták a fiút az eredeti helyén. Némi érdeklődés után megtudták, hogy Árpádot a zárt osztályra vitték. A család a látványtól sokkos állapotba került: a fiú magán kívüli állapotban volt, kikötözve, bepelenkázva, szeretteit nem is ismerte meg. Az édesanya kérdésére, hogy mégis mit csináltak a fiával, azt a választ kapta: nyugodjon meg, ez természetes folyamat, másnapra már semmi baj nem lesz.
Másnap reggel 6-kor az édesanya telefonhívást kapott a kórházból, amiben közölték: a fia meghalt.
A család megtörve, tehetetlen keserűséggel nézte át a kórházból kapott iratokat. Hamar feltűnt nekik, hogy az iratokban több dolog is ellentmondásban volt azzal, amit maguk tapasztaltak: olyan EKG vizsgálati eredményt kaptak például, amely akkor készült, amikor a fiú még nem is volt a kórházban.
Segítséget keresve az anya egy olyan emberjogi szervezettel vette fel a kapcsolatot, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő visszaélések feltárására specializálódott. A szervezet szakértője az egészségügyi dokumentáció alapos átvizsgálásakor számos nyugtalanító pontot vett észre: a folyamatosan adagolt erős pszichiátriai szer, mellékhatásai következtében, önmagában oka lehetett a fiú drámaian romló egészségi állapotának, és akár halálának is, mivel a mellékhatások közt a hirtelen halál is szerepel. Az előírások szerint - a fiú állapota miatt - orvosi konzíliumot is kellett volna tartani, ám ilyenre nem került sor. Az is furcsa, hogy bár a fiú lekötözését az ápoló személyzet említi az ápolási dokumentációban, a korlátozást hivatalosan dokumentáló, ilyenkor kötelezően kitöltendő iratoknak semmi nyoma.
A Magyarországon több mint 20 éve működő emberjogi szervezet tapasztalatai szerint még elszomorítóbb, hogy egyáltalán nem egyedi esetről van szó - rendszeresen találkoznak pszichiátriai kezelések során tönkrement vagy elvesztett életekkel. Sajnos úgy tűnik, napjaink pszichiátriai rendszerének sajátja, hogy az alkalmazott kezelések - elsősorban az erős tudatmódosító szerek, de ide tartoznak a kikötözések és a megalázó bánásmód is - számos esetben csak rontanak az egyébként segítségre szoruló páciens testi és mentális állapotán.
,,Az állatokkal nem bánnak úgy, mint amit az én fiammal műveltek" - írta a megtört édesanya. A család most az emberjogi szervezet segítségével feljelentést tett, hogy végére járjon a fiával történteknek. Az elvesztett fiatal életet ez már nem hozza vissza, ám segíthet, hogy más családok ne essenek áldozatul hasonló tragédiának.

Hídvégi Klára
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Olvasónk, Nord Éva írása.
  2017-02-04 09:24:00, szombat
 
  Bennem él tovább...

Azt hiszed, nem éled túl. Belepusztulsz a fájdalomba. Aztán mégis megy minden tovább. Persze már soha nem lesz ugyanolyan, mint előtte volt. Soha nem ragyoghat annyira a nap, soha nem lesz olyan felhőtlen az ég. De lassan és biztosan megszületik az érzés, hogy ha benned él tovább az anyád, akkor tényleg nem halt meg. Mindig veled marad. Olvasónk, Nord Éva írása.

Az élet megy tovább. Munka, gyerek, családi programok, ünnepek. Olyan átlagos dolgok. Köszi, jól vagyok. Csak néha, amikor egyedül alszom el, és épp, amikor már elaludnék, szíven üt a felismerés: anyu nincs többé.

Két éve már. Vagy, hogy is volt? Nem akarok emlékezni a dátumra, így újra kiszámolom, amikor tudni akarom. A fiam egyéves születésnapja előtt egy nappal. Még beszéltünk is róla kedden, hogy pénteken átjönnek apuval. Haragudtam rá, mert nem ígérte biztosra, hogy át tud-e jönni. Hát nem tudja, hogy ez fontos nekem? De láttam rajta, hogy neki is nagyon fontos, végül megígérte. Alig-alig tudott már beszélni, az oxigénpalack nélkül már szinte nem is kapott levegőt. Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka meghalt.

Nem jöttek át pénteken. És azóta sem, soha.

Nincs anyukám, a fiamnak nincs anyai nagymamája, Az apámnak felesége, az öcsémnek anyja, a nagynénémnek fiatalabb unokahúga, a nővérének húga. 2014. szeptember 11., könnyű rá emlékezni, hiszen a fiam születésnapjára készültünk, és készülünk azóta is minden évben. A fiam már hároméves múlt. Mennyi örömteli pillanat: amikor már járni tanult, amikor beszélni kezdett, amikor azt mondja: ,,papa, szeretlek!"... úgy megmutatnám. Nézd, anyu! Hogy örülne... Ilyen az élet: egy halál, egy születés, egy fájdalom, egy öröm.

Nemrég volt anyu születésnapja. Vívódtam, mit csináljak. Mennyire abszurd egy olyan ember születésnapját ünnepelni, aki nem él már? Végül gyertyát gyújtottam. Vagy csak akartam? Nem is tudom már, hiszen éppen Mikulás volt, kívül egész mással foglalkoztam: a gyerekek bontogatták az ajándékukat, jó este volt, úgy emlékszem.

Köszi, jól vagyok. Csak ez a csákányütésszerű érzés zavar a szívemben, ami néha belém nyilall. Anyu. Muszáj ezzel foglalkoznom: olyan a gyászom, mint a búvópatak. Egyszer láthatatlan, hozzáférhetetlen, egyszer meg szíven üt.

És egy januári napon, semmi különös dátum, csak úgy, rászánom magam. Lássuk, mit hoz, ha megengedem magamnak, hogy felidézzem magamban anyut, a vele kapcsolatos érzéseimet. Hátha sikerül rendet raknom, hátha tudok egy kicsit sírni.

A gyerek oviban, én késznek érzem magam. Lehunyom a szemem, és már tolulnak is elő a képek, gondolatok, érzések. Egy furcsa, meleg érzet a torkomnál. Maceszgombóc. Ez az anyutól kapott örökségem. Talán készíthetnék hétvégén... még jó, hogy megtanultam tőle. A torkom szorít, a szívem tája is. A többinél hangosabb egy gondolat: elveszett a biztonságom anyu halálával. Már megint... gondolom, keserűen, és eszembe jutnak a régi fájdalmak. Elindul egy kép: csak fekszem a földön, és belülről marcangol a szomorúság. Engem senki sem tud már megvigasztalni. Muszáj enyhülést találnom, elviselhetetlen ez a vergődés. És ekkor, amikor már tényleg szinte megöl a kilátástalanság érzése, felbukkan egy újabb gondolat... Anyu bennem él tovább.

Ízlelgetem ezt a mondatot, már nem fáj annyira a torkom a visszafogott sírástól. Most már én vagyok a biztonság a gyermekemnek. Összeáll valami bennem, ami így hangzik: ,,akkor magamat kell szeretnem". Jólesik megint a maceszgombócra gondolni, visszatalálni a saját biztonságomhoz. Folynak tovább a képek, gondolatok, próbálom megragadni a lényegesnek tűnőket. Anyu jól érezte magát az életében. Én is jól érezhetem magam, örülhetek. Nem azért örülhetek, mert bármikor vége lehet az életemnek, hanem csak úgy.

Anyu bennem él tovább. Jön egy nagy sóhaj, és ismét képes vagyok kapcsolódni a külvilághoz, kinyitom a szemem.

Anyu nem akart meghalni. Attól félt, hogy eltűnik. Most már értem, hogy nem tűnt el. A részemmé vált csupán, így időt és lehetőséget kell teremtenem, hogy magamba nézve rátaláljak a becéző hangjára, a kedves gesztusaira.

Anyu, nem telik el nap, hogy ne gondolnék rád! Hiányzol, szeretlek.

Lányod,

Kacsa
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/799 oldal   Bejegyzések száma: 7985 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 219 db bejegyzés
e év: 610 db bejegyzés
Összes: 37477 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 7850
  • e Hónap: 153346
  • e Év: 372577
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.