Regisztráció  Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/303 oldal   Bejegyzések száma: 3027 
Márai Sándor: A négy évszak
  2018-02-13 15:44:14, kedd
 
  Márai Sándor: A négy évszak

FEBRUÁR

Ezek a hosszú februári éjszakák, mikor a kihűlt szobában felébredünk a szél vinnyogására, dideregve ülünk fel az ágyban, meggyújtjuk a kislámpát, rágyújtunk, megnézzük az órát - korábban virrad már, de nincs sok öröm benne, mert nappal is a tél odvában kucorgunk, betegségek, csőrepedések, füstölgő kályhák, elvégezetlen irodalmi és reménytelen, kedvetlen emberi feladatok között, rongyokba és prémekbe bugyolálva -, lila körmeinkre lehelünk, s eszünkbe jut, hogy megint elmúlt egy farsang, az ablakon kocogtat a hamvazó szerda jeges ujja, az öröm elillant és öregszünk.

Így ülünk a februári hajnalban, kedvetlenül és lila körmökkel. Kamránk, melyet ősszel bölcsen megraktunk, kiürült már; a befőtteket és az oldalast megettük, a savanyú káposzta végére járunk. Ismerőseinket elviszi egy tüsszentés is e hetekben. A nők lakkcsizmásan gázolnak az olvadó hólében, a szennyben és latyakban, ormótlanul, cinóbervörös orral, mintegy csak jelezve - mütyürkével és pillantással - női jellegüket.

A könyvekre csömörrel pillantunk az éjjeleken; úgy tetszik, már elolvastunk minden könyvet, s egyik sem tudott segíteni. Napközben félórákat fekszünk a kvarcfény alatt, tátogva, és szomjasan nyeljük, szopogatjuk az ózonízű fényt, cuclizzuk a mesterséges sugarakat, oly mohón és tikkadtan, mint ahogy egy alvilági szolganép vágyhat a fényre és szabadságra. A fényre emlékezünk, mely reménytelenül hiányzik életünkből, a fényre, melyben van valami pogány és kegyetlen, valami erkölcstelen és nagyszerű, mint az életben.

Aztán arra gondolunk, hogy ez a hónap, mely telítve van zenekari hangversennyel és tüdőgyulladással. Ez a hónap, mikor egészen kis mozdulatokkal élünk, óvatosan és gazdaságosan, mint a bölcs állatok, melyek lecsökkentik ilyenkor az élet tevékenységét, mozdulatlansággal védekeznek, lassított érveréssel szunyókálnak és pislogva, rejtélyes félálomban várják a napot. E hetekben, tél vége felé, tanácsos különösebb erőpazarlás nélkül élni: rövideket írni - legföljebb négy-öt sort egyszerre -, mint a medvék.

De hajnal felé, az ébredés józan káprázatában, eszünkbe jut a farsang, mely megint egyszer elviharzott mellettünk, álruhában, lobogó szalagokkal, színes papírszeméttel szórta tele a világot, visított és sikongott, jeleket adott és integetett, s mi kitértünk előle. Most már itt a reggel, mely hamut hullat fejünkre. Az ablak előtt a fákat nyöggetik a böjti szelek. Lehet, gondoljuk dideregve, hogy valami féktelen és túláradó is volt az életben, valamilyen eszelős öröm, vad és visító boldogság, amely fütyölt az értelem méltóságára - s talán erről volt szó; csak mi nem tudtuk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Célba fuss Shay, célba!
  2018-02-13 07:53:08, kedd
 
  Az Egyesült Államokban egy sérült gyerekeket oktató iskola gyûjtést rendező vacsoráján felszólalt az egyik szülő, beszédére még ma is sokan emlékeznek...
Miután kellőképpen megdicsérte az iskolát és a hozzátartozó nevelőket, így folytatta:
A természet, ha külső hatásokkal nem avatkoznak bele annak rendjébe, tökéleteset alkot. Ettől függetlenül az én fiam, Shay nem képes úgy tanulni, mint mások. Nem érti úgy meg a dolgokat mint más gyerek. A fiamban miért nem található a természet tökéletessége?
Elcsendesedett a hallgatóság a kérdéstől.
- Azt hiszem - folytatta az apa - amikor egy olyan gyermek, mint amilyen Shay jön a világra, alkalom nyílik arra, hogy kifejezzük az emberiség igazi természetét, mégpedig azzal, ahogyan bánunk azzal a gyermekkel.
Shay az apjával sétált, amikor néhány ismerős gyereket látott baseballozni. Shay kérdezte:
- Szerinted engednek játszani? - Shay apja tudta, hogy a legtöbb gyerek nem örülne, ha fia az ő csapatában játszana, ugyanakkor megérezte fiának azt az igényét, hogy valahova tartozni akar. Így megkérdezte az egyik fiút, engedik-e Shay-t játszani.
A megkérdezett fiú körül nézett, segítséget kérő tekintettel és mivel nem kapott segítséget, saját kezébe vette az ügyet és azt mondta:
- 6 ponttal vesztésre állunk és a nyolcadik körben vagyunk. Beállhat hozzánk és a kilencedik körben üthet is.
A nyolcadik kör végén Shay csapata szerzett néhány pontot, de még mindig 3 pontos hátrányban voltak. Közben Shay kesztyût húzott és a középpályán játszott. Semmilyen labda nem járt ugyan arrafelé, de szemmel láthatóan határtalanul boldog volt, fülig ért a szája, amikor integetett neki az apja.
A kilencedik körben ismét ütöttek egy pontot és elérhető közelségbe került a nyerési lehetőség, azonban Shay volt a következő és egyben az utolsó ütő, így ha ő üt, biztosan vesztenek.
Ijedt nagy szemekkel el is indult az első bázis felé, majd a tömeg biztatására a másodikra is. Mire odaért a jobb fogónál volt a labda, aki odadobhatta volna a harmadikra, azonban felfogva a dobó szándékát annak a feje fölé hajította azt, miközben a bázisokról futó csapattársak már elkezdtek beérni a célbázisra, Shay is elkerülte a harmadikat és üvöltött a tömeg:
- Célba fuss Shay, célba!
Shay beért és győzött a csapat, hősként ünnepelték, mintha év végi bajnokságot nyert volna.
- Azon a napon - folytatta elfojtott hangon az apa, könnyekkel a szemében - mindkét csapat fiúi igazi szeretetet és emberséget hoztak a világba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tudod milyen szerencsés vagy?
  2018-02-13 07:37:04, kedd
 
  Tudod milyen szerencsés vagy?

Ha a világ egyetlen falu lenne...

Ha az emberiséget egy 100 lakosú falura redukálnánk, de a nemzetek arányát fenntartanánk, akkor a falu így nézne ki:

57 ázsiai
21 európai
14 amerikai (Észak- és Dél-)
8 afrikai
52 nő
48 férfi
70 nem fehér
30 fehér
70 nem keresztény
30 keresztény
89 heteroszexuális
11 homoszexuális

6-an birtokolnák a Föld gazdagságának 59%-át és mind a 6 személy az USA-ból származna.
80-nak nem lennének kielégítő lakáskörülményei.
70-en analfabéták lennének.
50-en alultápláltak lennének.
1 meghalna.
2 születne.
1-nek lenne számítógépe.
1-nek lenne diplomája.

Ha holnap reggel egészségesen ébredsz, akkor szerencsésebb vagy, mint 1 millió ember, aki nem éri meg a következő hetet.

Ha még sosem élted meg a háborús csatározást, a fogság magányát, a kínzottak haldoklását, vagy nem éreztél éhséget, akkor boldogabb vagy, mint 500 millió ember a világban.

Ha úgy mehetsz el a templomba, hogy nem kell támadástól tartanod, hogy elfognak vagy megölnek, akkor szerencsésebb vagy, mint 3 milliárd ember a világban.

Ha van étel a hűtőszekrényedben, fel vagy öltözve, van tető a fejed felett és ágyad, ahová lefekhetsz, akkor gazdagabb vagy, mint e világ lakóinak 75 %-a.

Ha van bankszámlád, némi pénz a pénztárcádban és kevés apród, akkor a jómódú emberek 8 %-ához tartozol ezen a világon.

E szöveg olvasásával duplán is áldott vagy, mert nem tartozol a 2 milliárd emberhez, akik nem tudnak olvasni.
És 1 vagy a 100 közül, akinek számítógépe van a Földön.

(David J. Smith és Shelagh Armstrong -"Ha a világ egyetlen falu lenne ..." c. könyvéből.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az embernek szüksége van arra, hogy fontos legyen
  2018-02-12 08:56:47, hétfő
 
  Az embernek szüksége van arra, hogy fontos legyen. Ez az egyik legalapvetőbb emberi igény. Ha valakivel nem törődnek, annak az élete hanyatlásnak indul. Ha nem érzi, hogy fontos valakinek - legalább egyvalakinek -, akkor az egész élete jelentéktelenné válik. Ezért a szeretet a lehető legjobb terápia.

Osho
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Van a cél…
  2018-02-05 07:36:00, hétfő
 
  Van a cél...
És van az út. Sokan azt mondják, elégedj meg azzal, amid van, amit kaptál, ne akarj többet, ne légy elégedetlen, ne álmodozz. De te ne hallgass rájuk! Igenis, legyenek álmaid, céljaid, nem baj, ha most megvalósíthatatlannak tűnnek. De ha nem álmodsz róluk, ha nem teszel értük, ha eleve feladod, valóban, soha nem is éred el őket. Az őszinte vágy mindig éljen a szívedben. Sokszor ennyi is elég. Az őszinte vágy. Ez a vágy elvezet célodhoz. És miközben vezet, fedezd fel az út szépségeit is. De ne állj meg mellettük, ne maradj ott. Hanem lépj tovább. Célod felé. Mert amit útközben találsz, még nem a célod. Hiába gondolod, hiába mondják, hogy ennyi is elég. Nem. Ne elégedj meg vele, hiszen a célod vár téged. És célodat elérni, az lesz az igazi szépség. Amit pedig útközben találsz, nem hiába van ott. Azért van, hogy majd még jobban tudd értékelni célodat, azért, hogy velük teljes legyen a kép. A sok szépség, amit útközben észrevettél, szívedben gyűjtöttél, célod elérésével válik teljessé. Benne, célodban nyer értelmet. Útra is szükség van, és célra is. Egyik sem teljes a másik nélkül. Igen, a cél, és az úton felfedezett sok kis apróság együtt jelentik az életet.
Az Életet."
(Csitáry-Hock Tamás)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Légy büszke arra, aki vagy!
  2018-02-04 09:27:31, vasárnap
 
  Adj újra szeretetet, és boldogságot Önmagadnak! Érezd most magadban ezt a bátorságot, érezd, ahogy átjárja a tested, vegyél egy jó mély levegőt, és tedd meg az első lépéseket, nyiss be a lelkedbe, és lásd meg, hogy lehet másképp is, mint ahogy eddig tetted. Lásd meg a csodát! Érezd azt a csodát, aki Te magad vagy! Az, aki szerethető, akit boldoggá lehet tenni, és aki szívét -lelkét kiteszi, hogy mások is boldogok legyenek. Légy büszke arra, aki vagy! Szeresd azt, akit érzel, akit látsz, akivel a nap minden percében együtt vagy: Önmagad. Imádj Élni! Szeresd a Napot, a fényt mi körül vesz. Adj Hálát, hogy szeretet adhatsz, és köszönd meg, ha Te is kapsz. Az Életedben ne csak a nehézségeket lásd, hanem találd meg a benned lévő szeretetet, és boldogságot. Ehhez el kell fogadnod Önmagad olyannak, amilyen Te vagy! Szeresd magad, és mosolyogj rá a Világra mindennap. Tárd ki két karod, és engedd, hogy átjárja tested, lelked a pozitív energia, a harmónia, fogadd magadba a Fényt ,a szeretetet, és a megnyugvást. A szeretet erejével építsd újra az Életed! Érezd minden reggel: ez a nap egy új boldogság kezdete, esély egy új, szebb, és jobb lehetőségre! Kívánom, tudj Hálás lenni a hétköznapi dolgokért, és azért, amiért Élhetsz. Szeresd magad, szeresd az Életet, mert ezt senki nem teheti meg helyetted.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Te egy kedves, megértő, szerethető ember vagy
  2018-02-04 09:23:02, vasárnap
 
  Gondolom, veled is előfordult már, úgy érezted, ha valami nem sikerül, vagy nem jó, azért Te vagy a hibás?.. és innentől kezdve, csak rágtad Magad, hogy mit tettél rosszul, vagy, mit nem tettél meg? ... miért voltál rossz időben, rossz helyen? Nos, ne gyötörd Magad: nincs olyan, hogy csak Te légy, a felelős mindenért. Te egy kedves, megértő, szerethető ember vagy, aki senkit, meg nem bánt,...akkor, Önmagaddal szemben, miért nem tudsz ugyanolyan lenni? Másokat negatívan nem kritizálsz, és hibáikat lazán kezeled, bár lehet, hogy Neked, bánatot szereznek. Magad ugyanakkor mardosod, és az Önbecsülésed, ezzel együtt, egyre jobban, és jobban, fogy. Tudod, mit kell tenned? ...rendet tenni az Életedben. Érezned kell, hogy szereted Önmagad, és megérdemled a Boldogságot, mit az Élet ad. Csak Te tudsz tenni azért, hogy tisztán lásd a tetteidet, és azokat igazságosan megítéld. Tisztában vagyok vele, hogy nem tökéletes nekem sem minden tettem, és napom, de lehet, hogy nem is azt akarom. Miért ne tehetném, és meg is teszem, hogy megbocsátok Magamnak azért, ha valamit elvétettem. De nem abból fog állni az egész Életem, hogy mindenért én vezeklek, bár a hibákat más vétette. Ne hagyd, hogy megtépázzák az Önbizalmad, és ne Te légy az, akit mások, mindennap ugratnak, és ugráltatnak. Ha szereted Önmagad, azt, akiről tudod, hogy Te vagy, akkor add az erőt ennek a szerethető emberkének, hogy kikerüljön, az önvád csapdájából végre. Kívánom, a szereteteddel, mi benned van, alakítsd úgy az Életed, hogy érezd, Te egy Boldog, kiegyensúlyozott ember vagy. Tekintsd a problémákat feladatnak, mit könnyedén megoldhatsz. Ha nem vagy görcsös, és magabiztosan veszed a kihívásokat, meglátod, az Élet örömei, beragyogják a mindennapjaid. Tudnod kell, ez a rohanó Világ, miben élsz, nem csak harcból, és küzdelemből áll, hanem ott van a Szeretet, és a Boldogság, mi mindennap csak Rád vár.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csakis a kedvességet látom meg önmagamban
  2018-02-03 11:19:09, szombat
 
  Minél többre értékelem önmagam, annál jobban tudnak szeretni a többiek. Ezen a reggelen arra szentelem az időmet, hogy kedves gondolatokkal töltsem fel önmagam, mielőtt kitenném lábamat a külvilágba. Csakis a kedvességet látom meg önmagamban és mindenki másban. Önértékelésemet a Teremtő mércéjéhez igazítom, aki mindig százszázalékosan egyetértő.


Dr. Doreen Virtue
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy szülő levele, akinek lovagolnak a gyermekei:
  2018-01-31 10:39:48, szerda
 
  Egy szülő levele, akinek lovagolnak a gyermekei:

Egyik ismerősöm megkérdezte, hogy miért költök ennyit a gyerekeim lovazására?
Azt válaszoltam, hogy én nem a lovaglásukért fizetek, sőt, engem még csak nem is érdekelnek a lovak.
Amiért én fizetek azok a következők:
- Azok a pillanatok, amikor a gyerekeim hazajönnek az iskolából és olyan fáradtak, hogy legszívesebben semmit sem csinálnának már, de mégis kimennek a lovardába;
- Azért, hogy jól neveltek legyenek;
- Azért, hogy egészségesek legyenek;
- Azért, hogy megtanulják, hogyan legyenek jó csapatjátékosok;
- Azért, hogy kezelni tudják a csalódást, ami akkor éri őket, ha nem úgy mennek a versenyen, ahogyan azt remélték;
- Azért, hogy megtanulják, hogyan érjék el a kitűzött céljaikat;
-Azért, hogy megtapasztalják, mennyi kemény és kitartó munka által győzhetnek csak, és hogy a siker nem jön egyik-napról a másikra;
- A lehetőségért, hogy életre szóló barátságokat köthessenek hozzájuk hasonlókkal;
- Azért, hogy ne a számítógép és a tv előtt üljenek...és még folytathatnám... Nem a lovaglásért fizetek, hanem a lehetőségekért, melyeket az nyújt nekik, azokért, melyeket aztán egész életük során kamatoztathatnak, s melyekkel áldást hozhatnak a körülöttük élők életére is.
Szóval úgy gondolom, hogy ez egy remek befektetés..
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gondoskodjunk hát önmagunkról
  2018-01-30 07:48:08, kedd
 
  Mintha gondoskodhatnánk megfelelően másokról úgy, ha nem vagyunk képesek megfelelőlen gondoskodni önmagunkról;
mintha kellőképpen oda tudnánk figyelni mások szükségleteire, ha mi soha egy percet sem szánunk arra, hogy meghalljuk és megértsük a sajátjainkat.
Mintha fordulhatnánk tisztelettel és jóakarattal a másik felé, elfogadva sokféleségét az ellentmondásosságával együtt, ha nem fordulunk önmagunk felé tisztelettel és jóindulattal, és nem viseljük el saját ellentmondásainkat.
Ismét arra lyukadunk ki, hogy a másik felé vezető út során nem spórolhatjuk meg az önmagunk felé vezető utat."

Thomas D`Ansembourg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/303 oldal   Bejegyzések száma: 3027 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 123 db bejegyzés
Összes: 30853 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2203
  • e Hét: 10277
  • e Hónap: 61674
  • e Év: 167691
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.