Regisztráció  Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/297 oldal   Bejegyzések száma: 2961 
Elfáradtam az utazásban
  2017-12-10 17:41:50, vasárnap
 
  Elfáradtam. Elfáradtam az utazásban, örökké egyedül, mint az ujjam. Belefáradtam, hogy sose volt mellettem egy barát, aki megmondja, hova megyek, honnak jövök s miért. És főleg belefáradtam abba, ahogy az emberek bánnak egymással. Belefáradtam a kínba, amit érzek és hallok a világon minden nap. Túl sok van belőle.
Stephen King: A ​halálsoron
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egó-csapdák
  2017-12-10 17:23:13, vasárnap
 
 
Meg kell értened, ha a valódi fejlődés a célod: a félelemből születik minden, ami később fájdalmat és szenvedést okoz.
És meg kell érezned azt is, ha a másik erejét gyöngíted, csak megvakult önmagadat vezeted a bukás felé.
Mert a Sors bumerángként juttatja vissza hozzád az általad küldött üzeneteket..."
"Az egó hangos, dicsekvő, vagy épp ál-szemérmes, ál-alázatos játszmákba csábít, miközben az energia - ha éber vagy és bölcs - leleplezi önmagát: ha képes vagy olvasni belőle, felismered, ki az, aki Szívéből szól, és ki, aki saját színpadán épp “szentet" alakít, valósághű jelmezben.
Megérzed, ha tiszta az elméd és nyitott a szíved, hogy kinek a megnyilvánulása őszinte, és ki az, aki csupán hatalmi játszmáit bonyolítja lelki érettség, finomság átmeneti látszatát keltve.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Abból tudunk adni, amink van.
  2017-12-09 22:23:16, szombat
 
  Abból tudunk adni, amink van. Minél többet adunk, egyre biztosabbak lehetünk abban, hogy rengeteg mindennel rendelkezünk. Ellenszolgáltatás nélkül adni, önzetlenül...

Adni időt, amikor az a legértékesebb a számunkra.
Adni szeretetet, mert az a legmagasztosabb érzésünk.
Adni ajándékot, mert abban nyilvánul meg, hogy gondolunk a másikra.
Adni örömet, mert az bennünket is boldoggá tesz.
Adni kedves szavakat, hisz olyan zord a külvilág.

Adni ölelést, miközben érezzük egymás szívdobbanását.
Adni örömkönnyeket, amit nem mindenki láthat.

Adni békességet, hogy töltődjön a lélek.
Adni hitet, amikor a másikban megreng.
Adni fényt, amikor nagy a sötétség.

Adni levegőt, ha már nehezen nyílik a tüdő.
Adni biztonságot, hogy csökkenjen a félelemérzet.

Adni megértést, hogy a gondolat hullámai elcsituljanak.
Adni tudást, hogy mindenkinek könnyebben menjen az élet.
Adni tiszteletet, mert mindannyian megérdemeljük.

Adni törődést, hogy ne fájjon az élet.
Adni egy szelet kenyeret, hogy senki ne éhezzen.

Adni életet, amit, csak egy ANYA adhat...azt hiszem, ez a legnagyszerűbb érzés.
És egyszer csak kapni..., hogy Szeretlek...
Ez az élet.....Adni...jó szívvel.

Forrás: http://kicsisziv.hu/cid-102-cikk-adni-es-adni.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A lelki nyugalomról Seneca
  2017-12-08 18:21:55, péntek
 
  - Tudnunk kell tehát: nem környezetünk hibája, amitől szenvedünk, hanem a miénk.
- Mert az erény, bármennyire homályban van is, soha nem marad rejtve, hanem jeleket bocsát ki magából, és aki csak méltó rá, felismeri nyomairól.
- Tudd meg: válságos időben is van lehetősége a bölcsnek arra, hogy nyíltan megmutatkozzék, és virágzó, tehetős államban is úrrá válhat az arcátlanság és gyűlölség és ezer más bénító vétek. Így hát attól függően, hogy milyen az állam, mennyire engedi a sors, bontsuk ki vagy vonjuk be vitorláinkat, de mindig cselekedjünk, és ne álljunk kábán, a félelemtől lenyűgözötten. Sőt, az igazán férfi, aki ha mindenünnen veszély fenyegeti, ha fegyverek és láncok csörögnek is körülötte, akkor sem ejt csorbát erényén, és el sem titkolja azt: a magunk megóvása ugyanis nem azonos önmagunk eltemetésével.
- Mindenekelőtt saját magunkat kell felmérnünk, mivel jóformán mindnyájan úgy látjuk: többre vagyunk képesek, mint amennyire valójában képesek vagyunk.
- Kiváltképp meg kell válogatnunk az embereket: méltók-e arra, hogy életünk egy részét értük áldozzuk, vagy időpocsékolás, amit rájuk szánunk, mert egyesek még bűnünkül is képesek felróni szolgálatainkat.
- A tehetség, ha kényszerítik, nem felel meg a várakozásoknak, és a fáradozás, ha a természet ellenére való, eredménytelen.
- Semmi sem okozhat annyi gyönyörűséget lelkünknek, mint a hű és kellemes barátság. Mekkora szerencse, ha vannak olyan keblek, akiknek biztonságban kiöntheted minden titkodat, akiknek lelkiismeretétől jobban félsz, mint a magadétól, akikkel a beszélgetés lecsillapítja nyugtalanságodat, akiknek véleménye tanáccsal ér fel számodra, akiknek vidámsága eloszlatja szomorúságodat, sőt: akiknek már a puszta látása is gyönyörködtet.
- Ezeket [a barátaidat] amennyire lehetséges, azok közül válasszuk, akik mentesek a szenvedélyektől, a hibák ugyanis ragadósak, mindenkire átterjednek, aki a közvetlen közelünkben van, a velük való érintkezés is árt. [...] Azt azonban nem javasolnám, hogy senkihez se csatlakozz, és senkit ne végy magad mellé, csak aki igen bölcs. Hol bukkannál rá arra, akit annyi évszázad óta hiába keresünk? A legkevésbé rosszat tartsd a legjobbnak!
- Különösen kerüld azokat, akik szomorkodók és mindenen siránkoznak, akiknek minden ürügy jó a panaszkodásra!
- (Térjünk át) a vagyon(ra ,) az emberi viszontagságok legfőbb okozója('ra). Ha az összes többi dolgot, ami szorongást vált ki bennünk: a halált, a betegséget, a félelmet, a vágyat, a fájdalmak és fáradalmak elviselését összehasonlítod azzal, hogy milyen kínokat okoz a vagyon, ez utóbbi sokkal súlyosabbnak bizonyul.
- Jobban elviselhető hát, és, mint mondottam, könnyebb nem szerezni vagyont, mint elveszíteni azt.
- A természet azzal tette nekünk a legnagyobb szolgálatot, hogy miután tudja, milyen fájdalmakra születtünk, feltalálta a megszokást, a legsúlyosabb helyzetekkel is gyorsan megbarátkoztatva minket.
- Mindnyájan össze vagyunk kötve a sorssal: egyeseknek lánca aranyból van, és laza, a másoké szoros és redves, de mit számít ez? Mindenki ugyanúgy őrizetben van, és azok is meg vannak bilincselve, akik másokat bilincselnek [...]
- Inkább Democritust utánozzuk, mint Heraclitust: ez utóbbi ugyanis, valahányszor megjelent a nyilvánosság előtt, zokogott, az előbbi kacagott; ez nyomorúságnak, az bohóságnak látta mindazt, amit művelnek.
- Mindennek kisebb jelentőséget kell tehát tulajdonítanunk, és mindent könnyű szívvel viselnünk; az emberhez illőbb nevetni, mint siránkozni az életen. S vedd hozzá: az emberi nemnek is jobb szolgálatot tesz, aki nevet rajta, mint aki bánkódik miatta, az ugyanis meghagy neki némi jó reményt, ez viszont ostoba módon siratja, mivel nem reméli, hogy rendbe hozható.
- [azokról, akik mások gyásza láttán udvariasságból sírnak] .. a más véleményétől való függés oly mélyen gyökeret vert bennünk, hogy a legőszintébb dolog, a fájdalom is színleléssé válik.
További idézetek tőle
- Késő a takarékosság, amikor már fogytán a vagyon.
- Nem az a szegény, akinek kevés a vagyona, hanem az, aki többet kíván.
- A lovat nem teszi jobbá az aranyos kantár.
- Az igazság beszéde egyszerű.
- A derűre ború jön, a borúra meg derű.
- A gyógyulni akarás a gyógyulás része.
- Az erényt tanulni kell.
- A jósors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat.
- Ne annyit markolj, amennyit szeretnél, hanem amennyit a kezedben bírsz tartani.
Ma már ezt a mondást egyszerűbben használjuk:
Ki sokat markol, keveset fog.
- Amit nem tilt a törvény, tiltja a szemérem.
- A bölcs keresi a bölcsességet; a bolond azt hiszi, hogy megtalálta.
- "Prima, quae vitam dedit, hora, carspit."
Az első óra, mely az életet adja, el is vett az életből valamit.
- "Ignoranti, quem portum petat, nullus suus ventus est."
Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Soha ne terheljétek meg így magatokat
  2017-12-08 18:20:30, péntek
 
  Igaz az a megállapítás, hogy senkit sem borít el egy nap terhe. Amikor a holnap terhe hozzáadódik a mai nap terhéhez, akkor lesz nagyobb a súlya, mint amekkorát egy ember el tud hordozni. Soha ne terheljétek meg így magatokat, barátaim! Ha azt tapasztaljátok, hogy ekkora terhet vettetek magatokra, legalább a következő jusson eszetekbe: Ezt magadnak köszönheted, nem pedig Istennek. Ő arra kért, hogy a jelenben élj, a jövőt pedig hagyd rá. George MacDonald

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aggodalmaim doboza
  2017-12-08 18:19:39, péntek
 
  Aggodalom az, ami megosztja és összetöri a lelket, visszatart bennünket jelenbeli feladataink elvégzésétől olyan jövőbeli félelmek miatt, amelyek talán soha nem következnek be. Ahhoz hasonlít, mintha azelőtt akarnánk átkelni a hídon, mielőtt odaérnénk.


Aggodalmaim doboza

Van egy szív alakú, szalaggal átkötött ,,AGGODALMASKODÓ" dobozom, amelyet az íróasztalom fölötti polcon tartok. Ha gondolataimat az aggodalom tölti be, veszek egy kis papírt, ér ráírom, hogy mi okozza. Dátumot is írok a papírra, és beleteszem az ,,AGGODALMASKODÓ" dobozba. Miközben kibontom a szalagot, és felnyitom a dobozt, imádkozom: Istenem, átadom neked azt a gondomat, ami felőröl. Azzal, hogy a dobozba helyezem, azt mondom neked, hogy a továbbiakban a tied. Neked adom. Te sokkal jobban tudsz bánni vele, mint én." Becsukom a dobozt, megkötöm a szalagot, és megköszönöm Istennek, hogy most már övé az aggodalom
Évente egyszer-kétszer kinyitom a dobozt azért, hogy átolvassam őket. Megköszönöm Istennek azokat, amelyeket már elrendezett. A TÖBBIT visszateszem a dobozba és az ő időzítésére bízom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tavasz volt, de én a nyarat vártam
  2017-12-08 18:18:39, péntek
 
  Tavasz volt, de én a nyarat vártam;
a meleget, a patakok hűs vizét.
Nyár volt, de én az őszt vártam;
a színes leveleket, és a hűvös, száraz levegőt.
Ősz volt, de én a telet vártam;
a ropogós havat, és a karácsony örömét.
Eljött a tél, de én a tavaszt vártam,
a rügyfakadást, a nap melegét.
Gyermek voltam, de felnőtt akartam lenni;
szabad és önálló.
Húsz éves voltam, de harminc akartam lenni,
érett és sokat ismerő.
Középkorú voltam, de húszéves akartam lenni;
ifjú és szabadlelkű.
Nyugdíjas lettem, de középkorú akartam lenni;
tevékeny élettel.
Életem elmúlt, és sohasem kaptam meg, amit akartam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megengeded, hogy megismerjelek?
  2017-12-08 16:58:33, péntek
 
  Ma találkoztam valakivel, valakivel, aki valami olyasmit tett, hogy ameddig élek, mindig emlékezni fogok rá és erre a napra is. Ez a valaki egy 5 éves kisfiú. Úgy hozta az élet, hogy várakoztunk, ő az édesanyjával, én az ismerősömmel. Közben beszélgettünk, én az ismerősömmel, ő az édesanyjával. Egyszercsak meglepő dolog történt, a kisfiú odafordult hozzám és azt mondta: Megengeded, hogy megismerjelek? Szeretnélek megismerni. Meglepődtem ezen a kérésen, olyannyira, hogy csak egy fojtott hangon kipréselt: persze volt a válaszom. Ahogy ránéztem, azonnal tudtam, ő nem lát engem. Legalább negyed órája ültünk egymás mellett, de addig észre sem vettem, hogy ki van mellettem, annyira elmélyülten beszélgettem a régen látott ismerőssel.
Elmosolyodtam és megismételtem: Persze, ha szeretnéd szívesen megismerkednék én is veled. Ő is elmosolyodott és azt mondta: köszönöm, szeretném. Eddig csak filmeken láttam, hogy ilyenkor mit szoktak tenni. Felém nyújtotta a két kis kezét én pedig, közel hajoltam hozzá. Kis puha ujjacskái, nagyon finom mozdulatokkal elindultak az arcomon, és közben mosolygott és mosolyogtam én is. Mosolyogtam, de közben eleredtek a könnyeim és nem sikerült visszafojtani. De ő tudta, mi történik. Édes hangon megszólalt: Ne sírj, ez nekem nem fáj. Megkérdeztem tőle, honnan tudja, miért sírok. Érzem. Tudom, hogy azért sírsz, mert sajnálsz.- Válaszolta. Nem sajnállak, hanem csodállak. - Mondtam. Erre nem szólt semmit, csak még szebben mosolygott és közben, a kis ujjacskái az arcomat fürkészték. Úgy éreztem, hogy simogat, soha nem volt hasonló érzésem, mintha minden kis sejtje érezhető lett volna. Egyszercsak megszólal: Te szép vagy és kedves. Ekkor felnevettem: Kicsikém, te egy tündér vagy, de én nem vagyok szép, inkább csak olyan átlagos, .....de lehet, még az sem. Hogy kedves, hát....itt is elbizonytalanodtam...mondjuk, igen, általában az vagyok.
Összeráncolta a kis homlokát és határozottan közölte: De igen, szép vagy. Én látom, hogy az vagy! Ekkor eszembe villant, hogy miért mondok ellent neki, amikor az előbb nagyon alaposan ,,megnézett", és ha ő ezt látta, ha ilyennek látott, akkor miért vonom kétségbe azt, amit ,,látott", hogy jövök ahhoz, hogy azt mondjam neki, nem lát jól. Hirtelen elszégyelltem magam, és azt mondtam neki: Bocsáss meg, jól láttad, szép vagyok. Erre a kis büszke mosolya elöntötte az arcocskáját és határozottan kijelentette: Mondtam, jól látok. A szívem a torkomban dobogott és megkérdeztem tőle, megfoghatom-e a kezét. Igen, válaszolta és mosolyogva nyújtotta is felém. Megfogtam azt a két csodálatos kis kezet, mondtam, az arcomra fogom tenni, hogy nézze meg mégegyszer. Ismét elindultak a kis ujjai, mosolygott miközben azt mondta: Most már nem sírsz. És úgy simogatta végig az arcomat, ahogyan csak azok tudják, akik igazán, őszintén szeretnek. Megszólalt: Szoktál szomorú lenni? Igen, néha szoktam, - válaszoltam. Erre megkérdezi: És olyankor mindig sírsz? Nem, nem mindig. - felelem. Azt mondja: És amikor sírsz, akkor fáj a szemed is vagy csak ott belül valami? Általában csak ott belül valami, de ha nagyon sokat sírok, akkor a szemem is szokott. - válaszoltam. Látom, hogy gondolkodik, mindeközben a két kis kezével, közrefogta a fejem. Ismét megszólal: És melyik fáj jobban? Ami ott belül fáj. - válaszolok. Erre ő: Tudod, hogy mi az? Mondom: Gondolom.... én léleknek hívom. Azt mondja: Igen, az. Ekkor azt éreztem, hogy egy 70 éves ember bölcsességével beszél hozzám.....Az fáj a legjobban. Tudom, most szeretnéd megkérdezni, milyen érzés, hogy nem úgy látok, ahogyan te. Nekem nem rossz, mert én nem emlékszem arra az időre, amikor még láttam. Lehet, hogy így sokkal szebb dolgokat látok és tudod, - ekkor egészen közel hajolt hozzám és suttogva mondta- látom az angyalkákat is. Én is suttogva kérdeztem: És ők milyenek? Ő komolyan válaszolt: Mindig kedvesek, de nem mindig mosolyognak. Erre megkérdeztem: Haragudni is szoktak? Azt mondja: Nem, nem haragszanak, ők nem olyanok, ők nem is tudnak haragudni. Csak tudod, néha nagyon sok a dolguk.
Elmosolyodtam, és Ő is. Szép lehet az a világ, amit te látsz. -mondom. Olyan, mint amilyennek elképzelem. - feleli. Amikor akarom, akkor nagyon szép, de van, amikor nem annyira. Van, amikor néha szomorú vagyok, mert nem tudok elképzelni valamit. Például a tegnap anya mondta, hogy a kardigánja lila. A lilát nem tudom elképzelni és az nagyon bánt. Megkérdeztem, ismeri-e a virágokat. Igennel válaszolt. Nagyon sokat ismer. Tavasszal és nyáron is mindig nézegeti. Kérdeztem, hogy van-e közötte, apró és nagyon puha, bársonyos, amelyiknek ibolya a neve. Azt mondja igen, arra jól emlékszik, az nagyon szép. - elmosolyodott. Na, látod, olyan a lila.- mondtam. Láttam, hogy nagyon töri a kis eszét. Egyszercsak elmosolyodott és azt mondja: Köszönöm szépen, hogy megmutattad nekem a lilát, már tudom, hogy milyen. Ekkor édesanyja felé fordult és azt mondja: Anya, szép a kardigánod. Sajnos el kellett köszönnöm újdonsült kis barátomtól.Kértem tőle, engedje meg, hogy búcsúzóul adjak neki egy puszit. Odahajoltam és megpusziltam. Ő pedig két kis karjával átölelte a nyakamat és a fülembe súgta: Szeretlek. Erre ismét eleredtek a könnyeim, pedig minden létező erőmet összeszedtem, de nem tudtam visszatartani és csak annyit sikerült mondani: Én is szeretlek. Mosolygott és búcsúzóul mégegyszer megsimogatta az arcomat.......És, hogy mennyi mindent tanított nekem ez a kis ember, azt el sem tudom mondani. Úgy éreztem, hogy egészen más ember lettem. Másképpen látom a világot, mint ahogyan a reggel láttam. És mostmár tudom, ha nem mindig olyan szép valami, akkor lehunyom a szemem és szépnek képzelem, és akkor, az én világomban azonnal széppé változik....... Mindannyian élhetünk egy szebb világban........ ha megtanuljuk elképzelni."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy rendőr üzeni - hasznos!
  2017-12-07 16:04:28, csütörtök
 
  Egy rendőr üzeni - hasznos!


HASZNOS TANÁCSOK ARRA AZ ESETRE, HA NEKED TÁMADNÁNAK,VAGY
MEGLOPNÁNAK!!!TANÁCSOK
FIGYELMESEN OLVASD EL !!!
Miután a 9 tanácsot elolvastad, küldd tovább !

1. A könyökünk a
testünk legkeményebb része. Ha elég kicsi a távolság, használd!

2. Ha a tolvaj a
pénztárcádat, vagy a táskádat kéri NE A KEZÉBE ADD! Dobd el
messzire magadtól. Megvan az esély arra, hogy a táska
után megy és FUSS, AHOGY CSAK BÍRSZ ÉS AMILYEN
GYORSAN CSAK LEHET!

3. Ha be vagy
zárva egy autó csomagtartójába (Zseniális !) törd be a hátsólámpa
búráját, utána dugd be a kezed a nyílásba és integess, ahogy csak
bírsz! Ez a vezetőn kívül mindenkinek fel fog tűnni! Ez egy
olyan tanács, ami már megmentett életeket!

4. Ha autóba
szállsz, azonnal zárd az ajtókat és indulj! A nők
előszeretettel üldögélnek az autójukban és munka, vagy bevásárlás után
számolgatnak, jegyzetelnek, stb. NE ÜLDÖGÉLJ A PARKOLÓ
KOCSIBAN! Egy prédaleső kifigyelhet és beülhet az
anyósülésre, majd
pisztolyt szegezve a homlokodnak kényszeríthet, hogy hajts el
valahova. Ha egy rabló egyszer már beült a kocsidba és pisztolyt szegez a
homlokodnak, NE KÖVESD AZ UTASÍTÁSAIT! Inkább
tégy kárt az autódban - hajts neki valaminek! Ne félj, a
légzsák majd megvéd! A hátsó ülésen ülő fog majd pórul járni.
Mihelyst az autó megállt, szállj ki és fuss!

5. Néhány tanács
parkoláshoz és garázsba álláshoz
A.) Légy körültekintő. Nézz körbe. Nézd meg a kocsid
belsejét: a hátsó ülést, az anyósülés előtti
teret.
B.) Ha egy kisteherautó mellett parkolsz, szállj be a
másik oldalról. A legtöbb sorozatgyilkos akkor támadja meg áldozatát és
húzza be a kisteherautójába, amikor az nyitja az ajtaját.
C.) Figyeld meg a melletted parkoló autókat! Ha egy
férfit látsz egyedül ülni, különösen ha az az autód melletti kocsiban ül,
lehet hogy jobban teszed, ha visszamész az irodádba, vagy a
bevásárlóközpontba és segítséget kérsz a biztonsági őröktől. Mindig
jobb elővigyázatosnak lenni (mindig jobb paranoiásnak lenni, mint
halottnak).

6. Mindig liftezz
és ne gyalogolj. A lépcsőházak mindig tökéletes helyszínek a
bűncselekmények elkövetésére, főleg éjjel!

7. Ha egy
prédaleső (rabló) fegyverrel rendelkezik, FUSS - lehetőség szerint
cikk-cakkban! 100-ból 4 annak az esélye, hogy egy golyó eltaláljon. És még
ha el is talál, a golyók CSAK RITKÁN érnek létfontosságú szervet.

8. Nőként ne
mindig próbáljunk kedvesnek lenni (Határozottság és bátorság) HAGYD
A KEDVESSÉGET! Kockáztatod, hogy megerőszakolnak, vagy
megölnek. Ted Bundy, a sorozatgyilkos, jóképű férfi volt és
művelt. Mindig a nők szimpátiájára alapozott és
így rabolta el őket.
Bottal járt és bicegett; valamint a gépjárművébe történő beszálláshoz
segítséget kért.************Legyünk óvatosak! ************

9. Emlékezzünk a
síró kisbaba történetére. Egy nő meghallotta, hogy sír egy kisbaba
az ajtaja előtt. Ahelyett, hogy kinyitotta volna az ajtót, hívta a
rendőrséget, mivel az eset nagyon furcsának tűnt számára. A rendőr azt
válaszolta: A legfontosabb, hogy semmi esetre se nyissa ki az ajtót!
Utána úgy tűnt neki, hogy a baba az ablak alá mászott. Félt, hogy a baba
kimászik az utcára, és elüti egy autó. A rendőr ismételten azt mondta
neki: NE NYISSON AJTÓT. Lehetséges, hogy egy sorozatgyilkos próbál meg
így a lakásba behatolni azzal, hogy egy felvett gyereksírást játszik
le, így hatva a nők érzelmeire. Megerősítette, hogy már több
nő is tett bejelentést síró gyerekről, amikor egyedül voltak éjszaka
otthon! Kérem, NE NYISSON AJTÓT, ha gyereksírást hall.
Az üzenetet valószínűleg komolyan kell vennünk, mivel a gyereksírós
történetet a legutóbbi amerikai "Top körözöttek" televíziós
programban is leadták, melyben egy Louisiana-i sorozatgyilkosról
beszéltek.
Még egy tanács: sose azt kiáltsd, hogy Segítség, hanem azt, hogy Tűz van!
(Nagyon okos !) Az emberek kimennek, ha tűz van, de ritkán, ha segíteni kell.
És ez a támadót is megzavarhatja, mivel azt hiheti, hogy bolonddal van
dolga és otthagyhat a helyszínen
(forrás: nők önvédelmi képzése).
Végezetül szeretném, ha ezt a levelet valamennyi nő - és férfi
ismerősödnek elküldenéd. Életet menthet. Egy gyertya azzal, hogy meggyújt
egy másikat, még nem alszik el.(Nőknek küldöm tovább, de
észrevettem, hogy mindez a férfiakat is érdekelheti, akik szeretik feleségüket, anyjukat,
nővéreiket, stb.) Küldd tovább ezt az üzenetet minden nőnek, akit
ismersz. Nem árt figyelmeztetni mindenkit arra, hogy léteznek veszélyes
helyzetek és jobb elővigyázatosnak lenni! - --
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A FINN OKTATÁSról
  2017-12-07 15:09:34, csütörtök
 
 

Ezért egészségesebbek a finnek!
Követhető példa:
Hagyjátok a végére, de élvezzétek majd az utolsó sor zamatát!
Megfontolandó!!!

Nem csoda, hogy a finn legfejlettebb és a legjobb.
Ugyanakkor Finnország egyike a legmagasabb életszínvonallal
rendelkező országoknak. A '90-es években bekövetkezett súlyos
gazdasági válság hatására a kormány úgy döntött, hogy komoly
pénzalappal támogatja a jövőben az oktatást, a kutatást és a
gyakorlati megvalósítási folyamatokat.
Az eredmény: kevesebb, mint 10 év alatt Finnország
világviszonylatban az élre tört (az elsők közé került)
szociális jólét és gazdagsági fejlettség tekintetében.

A Nokia példa: Eleinte volt egy falu egyetlen kis gyárral, ahol gumi-
csizmákat gyártottak. Aztán lett egy televízió készülékeket gyártó
gyár is. Végül, a tulajdonosok és a szindikátusok közötti kapcsolat révén elkezdték a maroktelefon gyártását. Ma világhatalom e téren, megelőzve Németországot, Japánt és az Egyesült Államokat.

Miért természetes, hogy Finnországban egy kamaszgyermek kitűnő
eredménnyel végzi el az általános iskolát, perfektül beszél angolul és
hetente legalább egy könyvet elolvas?

07:45 - Saili (15 éves) várja a városi buszjáratot, amely busz
az iskola kapuja előtt áll majd meg. Nincsenek iskolabuszok. A
buszok 5 percenként járnak.
A finnek kiskoruktól önállóságra nevelik gyermekeiket.
Nagyon kevés gyermeket visznek szülei autóval az iskoláig.
A buszjegy árát a városi vezetés szubvencionálja. A törvény
értelmében egyetlen tanuló sem lakhat az iskolától 5 km-nél
nagyobb távolságra.
Kívülről az iskola spártai kinézetű, tiszta.
Egyetlen cigarettacsikk, eldobott papír, vagy a falakon egyetlen
grafiti sem látható.

09:15 - A tanórák 45 percesek. A finnek az oktatást a finn
nyelv, a matematika és az angol nyelv tanítására alapozzák.
A tananyag 75 %-a az egész országban egységes. A fennmaradó
25 %-ot az iskola választja ki a tanárok, a szülők és a
gyermekek egyetértésével. Az órák rövidek, intenzívek és mindenkinek,
hogy tudjuk, kihez hasonlítsuk az oktatási rendszerük a világon szinte
egyedülálló, nagyon interaktív, a gyermekek folyamatos és intenzív
bevonásával.
Az iskola belső területén a tisztaság még szembeötlőbb, mint kívül.
Minden újszerű, mintha éppen akkor adták volna át használatra. A padokon és asztalokon nem látható ráírás, karcolás.
Az iskola közhasznú, természetesen ingyenes, de olyan felszereltséggel,
mint például egy drága, fizetős kollégium Spanyolországban. A tantermekben óriás plazmakivetítők találhatók, belső rendszerű tv-vel,
200 literes trópusi halakkal benépesített akváriumokkal, teljes kony-
hával, különböző audiovizuális felszerelésekkel, légkondicionálással,
sok-sok növénnyel vannak ellátva.
Minden két tanulónak van egy számológépe. Minden iskolában van tu-
catnyi varrógéppel felszerelt varróműhely, felszerelt hegesztőműhely
és asztalosműhely, az iskolák fel vannak szerelve sílécekkel. Van fedett, zárt sportterem, van aula a tantervbe vett színházi órák oktatá-
sára, van önkiszolgáló étterem.
A tankönyvek ingyenesek, az iskolai felszerelés is ingyenes,
az étkezés is ingyenes.

12:00 - Meleg, tápláló és ingyenes ebéd. Sailinak fél órája van arra,
hogy megebédeljen az iskola vendéglőjében.
Finnországban törvény kötelezi az iskolát, hogy a menü ingyenes, táp-
láló és sok saláta- és zöldségfélét tartalmazó legyen. Ebédhez vizet vagy tejet lehet inni. Az élelmezés költségeit minden városban a városvezetés biztosítja. Ha az órák kiterjednek délutánra is, akkor az iskola köteles uzsonnát biztosítani a gyermekek részére.

16:05 Saili hazamegy, otthon a kisebb testvérével jégkorongoznak. Az utcán nyugodtan járhatnak, játszhatnak, azok biztonságosak. Este akár vacsorát is főzhetnek, ha a szülők a munkahelyükön sokáig dolgoznak és később érnek haza, hiszen az iskolában főzni is tanulnak.

18:30 - Következik a vacsora, majd a szauna (hetente három
alkalommal). Ilyenkor van együtt a család. Sokat beszélgetnek,
főleg a gyermekek terveiről, kívánságairól, előmenetelükről
és szükségleteikről. Ekkor beszélik meg a családi nyaralás terveit.

20:15 - Házi feladatok megoldása, majd lefekvés! A finn
gyermekek nagyon sok házi feladatot kapnak. Saili gyorsan
végez velük, 1-2 óra alatt, siet, hogy ágyban fekve még olvasson egy kicsit Harry Potterből angol nyelven. Saili számára az iskola olyan, mint egy munkahely.

- ,,Ha egy gyermek tanul, lehet belőle orvos, bíró vagy mérnök, akkor is, ha szegény családból származik".

- Minden gyermek oktatása-nevelése 200000 euróba kerül a finn
államnak, az óvodától az egyetem elvégzéséig.
,, Az adóinkból befolyt pénzek legjobb célú felhasználása!"

- Az egyetemi hallgatók csak a könyvekért fizetnek, és
2,5 eurót az egyetemi vendéglőben az ebédért. Ha végeznek, az
állam segíti a munkakezdésüket, fizetve az első fizetésüket és
a szükséges albérletet.

-
A tanulók fenntartások nélkül tisztelik tanáraikat, minden pillanatban érvényesül a kölcsönös udvariasság a kapcsolatukban. Nem hordanak egyenruhát, de öltözetük mindig egyszerű, tiszta és mindig ,,jólfésültek".

- Mindegy, hogy Helsinki elit iskolájáról, vagy egy sarkkörön
túli iskoláról van szó, az oktatás színvonala ugyanolyan jó.
Az oktatás rendszere nem ,,elitista", nem zsenik nevelése a
cél, hanem egy minél magasabb általános színvonal elérése.

- A házi feladatok elvégzése szent!
Nagyon rossz szemmel nézik még a többi tanulók is, ha egy gyermek másol. Elképzelhetetlen a puskázás a vizsgákon. Aki ezt megtenné, azt a többi diák kiközösítené. ,,Miért kockáztatni, ha lehet tanulni is?" -
vallják.
Ez olyan, mint a felnőtteknél, akik nem a bármi áron való
meggazdagodást tekintik életcéljuknak. Nem csoda,
hogy statisztikailag Finnország a pénzügyei tekintetében
legátláthatóbb és legkevésbé korrupt országok közé tartozik a
világon.

Finnország elnöke, Tarja Halonen, jogi egyetemi végzettséggel,
professzor mondta:
,,Amikor megszidom a hallgatóimat, azt mondom nekik, hogy
pazarlom a pénzügyi támogatóink pénzét."

Nem léteznek bukott diákok, csak egy lehetőség van egy vizsgán
átmenni, ,,egyszerűen azért, mert az életet is csak egyszer
lehet élni." Annyit kell tanulni, hogy átmenjen a vizsgán, a
következő évre való átmenet automatikus.

Saili ,,munkanapja" intenzív 8 és du. 3 óra között. A tanórák
viszont rövidek. Az egyik szünetet kötelező kint tölteni a
szabadban. A tanítás során a kritikus értelem stimulálása a
cél a mechanikus memorizálás helyett.
Vannak könnyítő órák, mint például a szalontáncok, színház
(színészi tudományok), digitális művészetek, fodrászat, jégkorong,
harcművészetek, sífutás, szakácstudományok, elsősegély, asztalosság, lakatosság, zene. A tanulók tanulnak hegedülni, gitározni vagy bármi más hangszeren játszani óhajuk szerint. És ismét: a kritikus gondolko-
dást és a beszélgetést, a problémák megbeszélését helyezik előtérbe.

- Saili még nem döntötte el, hogy mi akar lenni. Kémikus,
állatorvos vagy számítógépes játékokat tervező programozó.
Megkérdeztem, hogy boldog-e? Szempillantás nélkül válaszolta: ,,Igen."

Igen, de más itt a titok! Már az 1600-as években törvényt
hoztak: aki nem tud olvasni és írni, az nem alapíthat családot!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/297 oldal   Bejegyzések száma: 2961 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 82 db bejegyzés
e év: 2211 db bejegyzés
Összes: 30607 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 595
  • e Hét: 9205
  • e Hónap: 36021
  • e Év: 1024793
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.