Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
a valóság szebb az elképzeltnél Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/337 oldal   Bejegyzések száma: 3368 
Meghalt kerék Imre
  2023-02-06 09:47:46, hétfő
 
  Nagy rendet vágott a kaszás az elmúlt néhány hónapban: Duray, Smuk Bandi és most Kerék Imre.
Úgy negyven éve ismerjük-ismertük egymást, még az "átkosban" barátkoztunk össze. Vitnyéden vezettem le egy találkozóját egyszer, s a Radnóti Társaságban is találkoztunk. Lajcsinak hívott, ez az a megszólítás, amit soha nem szerettem, de egy somogyi legénytől elviseltem. Fodor Bandi is összekötött bennünket, a régi Somogyban mindketten sokat szerepeltünk.
1995-ben szép tanulmányt írt rólam az Új Forrásban, s a szél-járás állandó szereplője volt. Vagy egy tucatnyi kézzel írt levél, vers lapul tőle egy dossziéban.
Kedves Imre, a kimért idő letelt. Szelíd, vidám, jólelkű ember voltál. Fáj hiányod.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tegnap Bécs
  2023-02-04 08:45:49, szombat
 
  Készen lett a Kaláka évkönyv. Csütörtök délután Csabával elmentünk érte a nyomdába, s tegnap délután kivittük Bécsbe. Dudar idő volt, A szél majdnem lesöpört a pályáról. Megjártuk, végre ez a feladat is teljesítve.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar Nemzet
  2023-02-03 06:33:18, péntek
 
  A múlt szombati Magyar Nemzetben a Naplóról Mezey László írt vagy fél oldalas könyvismertetést a Lugasban. Elcsodálkoztam. Tudom, hogy érdekes lenyomata az időnek a könyv, de Magyarország legjelentősebb napilapjában méltatni mégis felemelő érzés volt. Jó tudni, hogy mások is örültek velem.
Ilyenkor egy kicsit összehúzom magamat, ez a siker is nagy szerénységre kell, hogy tanítson.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Február-jön a nyár
  2023-02-02 19:30:41, csütörtök
 
  Nem jön, de világosodik az ég. Szétömlik a remény. Február még tél, de valahogyan mégis benne van a tavasz reménye.
Forog a mókuskerék, ma elmentünk a Kaláka évkönyvekért a győri nyomdába, holnap Csabával Bécsbe viszünk 300 példányt. A szél-járás is nyomdába ment, a jövő hét végén lesz készen. Nekiláttam a verseskötetnek is, jelenjen meg minél előbb, nem várok az nka szerződéskötésére. Szóval van teendő bőséggel. Még a pénzügyeket is rendezni kell, lassan világosodik az idei év. Szerencse, hogy van némi tartalék a cégben. A magánpénzeket és a kft. ügyeit nem keverem össze. Kitanultam a szakmát, nehéz iskola volt.
Konokul haladni a kijelölt úton.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mozgalmas hétvége
  2023-01-30 07:28:47, hétfő
 
  Csütörtökön feleségem elutazott Jászapátira, kivittem az állomásra. Én a szél-járáson matatgattam, javítottam az Altbau cikket Berlinről. Ilyenkor mindig rájövök, hogy nem olyan jó egyedül lenni.
Pénteken elmentem a Holocaust kiállításra a Várba. Pista beszédét hallva úgy vélem, szép jól elmondott beszéd volt. Büszke voltam belül, hogy segíthettem. Este pörköltet főztem, szombaton piac, benéztem Gabikához, majd egy csöpp osztrák bevásárlás. Vasárnap autóval Mamáért. Kimenekítettem Apátiból. Nővére már gyógyul, eléggé kiállhatatlan teremtés. Pedig rászorul a segítségre.
Jó időt futottam visszafelé, két és fél óra alatt átvágva Pesten idehaza voltunk.
Szombaton örömmel fedeztem fel könyvemről az ígért recenziót a Magyar Nemzetben. Furcsa érzés.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
kultúra-kulturális
  2023-01-24 07:44:19, kedd
 
  Bizony, a kulturális szót így kell írni. Amúgy 22-én, kettőszáz éve tett Kölcsey a Hymnus végére pontot. Aztán még jó néhány évbe telt, hogy ismertté vált. De 1823 nem a reformkor, még két év az első reformországgyűlésig.
Január 22-ke ezért a magyar kultúra napja. (Ezeket sem írjuk nagybetűvel). Országszerte ezen a napon tartottak megemlékezéseket, ünnepségeket.
A közeli kisvárosban tegnap, mert vasárnap az vasárnap. Húsvéthétfő is keddre esik, hamvazószerda meg csütörtökre.
Igaz, zártkörű ("elzárt zeneterem" - 1955) volt. Nehogy betévedjen a pórnép közül valaki.
Én nem szeretem az ilyesféle napokat, az elmúlt időszakban Kölcsey mindennapos olvasmányom volt, De nem csak ő. A reformkor nagyjai fényesednek az időben. AZ elmúlt évszázad "nagyjai" kopnak. Süllyednek alá. Nálam már Illyés is csak egy verssel (Bartók) kapaszkodik a halhatatlanság deszkájába a háborgó szennyes tengeren. A próbáló időkben, most ezalatt nem csak 1956-ot értem, megmérettetett, és könnyűnek találtatott.
Nincs kegyelem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kevéske hó
  2023-01-22 07:11:56, vasárnap
 
  Nagy havazásokat persze nem kívánok, de télen legyen egy kis hó is. Tegnap reggelre havas volt a kert, hideg is volt hozzá. Kell ez, mert az elmúlt hetekben mocorogni kezdett a természet. Még aludjon minden egy kicsit.
Tegnap folytattam a szél-járás szerkesztését is. Fűtöttem, tavaszra a picéből el kell fogynia az égetésre összerakott anyagnak. Karton, papír, fa, minden, ami csak a helyet foglalja. A húslevest én készítettem, Zsóka fácánvadast főzött zsemlegombóccal. Ma rántott karaj lesz, sült gyümölcsökkel és hasábkrumplival.
Eljön a kis tanítványom is, magától jelentkezett, hogy szeretne meglátogatni bennünket. Örülök neki, annak meg külön, hogy csak összehozta a négyes átlagot, így szép ösztöndíja lesz.
Vers mostanában nem volt, de így van ez mindig, valami szikra kell, és néhány darab megszületik újra.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez az élet
  2023-01-20 17:41:28, péntek
 
  Nem lett nyugodtabb az életem. A héten Pesten is voltam, majd Győr, intéztem az idei év szerződéseit, könyves dolgait. Lezártam mindenkit az iskolában. Ráfordulunk az érettségire, az elkövetkezendő másfél év nehéz lesz nekik, sokkal többet követelek majd. Hiszen majdnem minden téma érettségi tétel.
Jenő is hívott ma a Csemadokból, kérte, hogy menjek el vele Zentára a jövő hét végén. Nemet kellett mondanom, Zsóka Jászapátira megy, én vasárnap utána, és a dolgaim áttekintése sem kevés idő. Jó néhány dolog elém került. A Kaláka könyv készen, a jövő héten nyomják. Alakul a levéli is, s rá kell feküdnöm utolsó verseskötetem szerkesztésére. Szerintem kitűnő könyv lesz, leszámolás az illúziókkal. Hiába mondja Madáchnál az Isten: "Mondottam ember, küzd és bízva bízzál." Küzdöttem és bíztam. Ma is.
De az emberiség pusztulásra van ítélve.
Jönnek majd új kultúrák, új remények, s azok is.
Én pedig optimista vagyok. És realista.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eltemették Duray Miklóst
  2023-01-18 07:27:19, szerda
 
  Tegnap temették el Losoncon Duray Miklóst. Úgy láttam, abba az öreg temetőbe, ahol nyáron mi is csatangoltunk, s kerestem a régi híres magyarok síremlékét. Jenő esti levelében írja: Deák Ernő kérdezte, hogy miért nem vagyok ott a temetésen? Ha cinikus lennék, azt írnám: mert nem voltam meghíva. Én a sajtóból tudtam a halálról, s két napja Mártika hívott Éberhardról, s mondta, hogy ők mennek, s hogy ott lesz Orbán is. Ezt természetesnek vélem, tudom, hogy évtizedes (munka)kapcsolat kötötte őket össze. S a tegnapi index.hun olvastam, hogy Orbán Viktor elhagyta az országot, egy ,,magyar hős" temetésére ment. Ez volt a cinikus aljas cím, a tájékoztatás jegyében. Egyébként az index nem rossz portál, csak tudni kell, hogy színvonalasan magyar-és kormánygyűlölő. Így kell olvasni. Címei bombasztikusak, s sokszor kapcsolatban sincsenek az írásokkal.
Nem sokan vagyunk, akikben az elmúlt héten ott vibrál Miklós emléke, s egy kis búcsúztató lesz a szél-járásban is.
Valahogyan mindig az a mondat jut eszembe róla is: hogy a forradalom felfalja a gyermekeit. Ezért képmutató a sok felvidéki jajgatás most, hiszen amint lehetett félretolták a közéletből, fölöslegessé vált. Pedig emberi és politikusi példája sokak szemében mérce lehet.
Egész Európában.
A nagy temetés után eljön a nagy felejtés ideje. Majdnem kérdőjelet tettem a mondat végére.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lassan utolérem magamat
  2023-01-16 06:45:42, hétfő
 
  A suliban mindenkit lezártam, ma még egy felelő, s véglegesítek mindenkit. Három bukás lesz. Az enyhe idő lehetővé tette, hogy a benti rendezés, könyvleltár, utalások stb. között a kerttel is foglalkozzak. Még mindig levelek gereblyézése, favágás, bokrok fazonigazítása. Persze pár hideg éjszaka elkelne a növényeknek. A szél-járást is szerkesztgettem, még mindig lelek benne némi élvezetet.
Holnap Pestre megyek, fodrászat is lesz, tavaly december elején nyírt meg Gábor, már rám fér a fazonigazítás. Sok dolgot nem terveztem, igyekszek vissza a 13 óra 40- Rj-vel. Szerdán délelőtt Győr. Péntekre foglaltam időpontot az Okmányirodába, lejár az útlevelem. Tudom, hogy alig kell vele utaznom, az elmúlt évtizedben Ukrajnában voltam vele néhányszor. Igaz, én Szerbiába is használtam, bár oda elég volt a személyi is.
Ma délben tanítok, aztán haza.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/337 oldal   Bejegyzések száma: 3368 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 20 db bejegyzés
Összes: 3369 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9
  • e Hét: 603
  • e Hónap: 1517
  • e Év: 25291
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.