Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/117 oldal   Bejegyzések száma: 1160 
Viharokkal jön a hidegfront
  2018-08-13 23:29:56, hétfő
 
  Viharokkal jön a hidegfront
Kedden hidegfront hoz nyugatra felfrissülést, helyenként heves viharokat, de keleten marad a hőség.

Kedden visszaveszik a főszerepet a zivatarok. Míg kezdetben sok lesz a napsütés, napközben már egyre többfelé megnövekszik a felhőzet és feltámadó nyugatira, északnyugatira forduló széllel

hidegfront érkezik.
Micsuda András fotója, köszönjük!

Több csapadékra, záporra, zivatarra az ország nyugati felén kell készülni. A déli és középső megyékben pedig heves viharoknak is megvan az esélye, amelyek viharos, akár 80-100 km/h-s széllökéssel, nagy mennyiségű csapadékkal, jéggel járhatnak. Nyugaton zivataroktól függetlenül feltámad a nyugatira, északnyugatira forduló szél és megérkezik a néhány fokos felfrissülés. Ezzel szemben

keleten még kitart a hőség,

31-36 fokos melegre kell készülni, nyugaton 26-30 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Szerdára átvonul a front, még keleten, északkeleten lehetnek záporok, zivatarok. Megkezdődik a felhőzet felszakadozása, nyugaton hosszabb időre kisüt a nap. A hőmérséklet csúcsértéke 27-32 fok özött alakul.

Csütörtökön és pénteken sok napsütés ígérkezik, csak néhol fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. Ismét többfelé melegszik 33-34 fokig a levegő, így tehát a keddi hidegfront tartós felfrissülést nem hoz.

Borítókép: Maccoy

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nyár eddigi legmelegebb napjai jönnek
  2018-08-08 01:42:46, szerda
 
  A nyár eddigi legmelegebb napjai jönnek
Fokozódik a hőség, szerdától péntekig több helyen a 35 fokot is elérheti, illetve meghaladhatja a csúcshőmérséklet.

Péntek délutánig dél felől igen meleg, afrikai eredetű levegő érkezik térségünkbe, így tovább fokozódik a kánikula, nem lesz ritka a 35 fok körüli csúcshőmérséklet.

Afrika felől érkezik a forró levegő
A 850 hPa-os főizobárszinten várható hőmérséklet péntek éjfélre az ECMWF modell előrejelzése alapján (Forrás: WXCHARTS.EU)

A fölénk áramló levegő alapvetően száraz lesz, így egy-egy záporra, zivatarra legfeljebb szerdán az északi-északnyugati tájakon van esély, csütörtökön a perzselő napsütést viszont csak vékony fátyol-, illetve kisebb gomolyfelhők zavarhatják. Többfelé élénk, szerdán északnyugaton helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. A hajnalok csak átmeneti felfrissülést hoznak, napközben egyre többfelé eléri a hőmérséklet a 35 fokot, délen-délnyugaton akár 36-37 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt

A nagy meleg miatt szerdán 5 északnyugati megye, csütörtökön és pénteken az egész ország területére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése holnap éjfélig

A kánikulában könnyen kiszáradhat szervezetünk, ne feledkezzünk meg szervezetünk folyadék-utánpótlásáról! Kerüljük viszont a cukros, illetve alkoholtartalmú italok, valamint a nehéz, zsíros ételek fogyasztását! Továbbra is országszerte erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, így célszerű lesz kerülni a közvetlen napfényt, szalmakalapot, napszemüveget viselni, illetve magas faktorszámú fényvédő krémekkel védekezni a leégés ellen.

Péntek este hidegfront hoz felfrissülést

Péntek késő délután, este záporokkal, zivatarokkal és feltámadó északi-északnyugati széllel hidegfront éri el a nyugati országrészt, szombatra a keleti, délkeleti tájak kivételével jó pár fokkal enyhül a hőség.

Borítókép: Éva (Zalaegerszeg)

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vágy
  2018-07-31 23:28:39, kedd
 
  Itt most kibírnám 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Most cserélnék vele
  2018-07-31 23:27:31, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A heves zivatarok sem űzik el a hőséget
  2018-07-31 23:02:11, kedd
 
  A heves zivatarok sem űzik el a hőséget

A folytatásban sokfelé záporok, zivatarok alakulhatnak, de a hét utolsó napjaiban szárazabb idő és újra forróság lesz jellemző.

Szerdán a napos időt felváltva a déli, kora délutáni órákban az ország nagy részén megnövekszik a gomolyfelhőzet, majd a nap második felében sokfelé számíthatunk záporra, zivatarra is. Az erősebb cellákat viharos szél, felhőszakadás, jégeső is kísérhetik. A legkisebb valószínűséggel az Alpokalján lesznek viharok, itt inkább a napsütés lesz jellemző. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül. A forróság csak zivatarok idején hagy alább, a legmelegebb órákban 31-36 fokot mérhetünk.
Fotó: Szántó György

Csütörtökön a legtöbb zápor, zivatar a déli és középső tájakon várható, de mindenhol erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Marad viszont a forróság 30-35 fok körüli maximumokkal. Az északi, északkeleti szélhez helyenként élénk lökések társulhatnak. A heves zivatarokat ismét viharos szél, apró szemű jég kísérheti, rövid idő alatt 20-30 mm csapadék is lehullhat.

Szárazabb hétvége

Pénteken a szeles időben néhol kissé mérséklődhet a kánikula, 29-34 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Ismét sok napsütés ígérkezik országszerte és előreláthatólag kevesebb helyen, főként a déli, nyugati tájakon alakulhat ki csapadék. Az északias szél élénk, többfelé erős lehet.
Szombaton és előreláthatólag vasárnap is már mérsékelt szélre, napos, szárazabb időre készülhetünk. Legfeljebb egy-egy gyenge zápor, zivatar fordulhat elő, és ismét mindenütt 30 fok felett alakul a hőmérséklet.

Borítókép: Narancsik Sándor

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem nyugszik a légkör
  2018-07-27 23:40:26, péntek
 
  Nem nyugszik a légkör
A sok napsütés mellett egyre több helyen robbant be a légkör és szakadt le az ég pénteken.

A hét utolsó munkanapja sem telik frissítő zivatarok nélkül, délután egyre több helyen tornyosultak a magasba a gomolyfelhők. Ezekből helyenként kiadós felhőszakadás jött létre jégesővel. A dél-dunántúli Teklafalun rövid idő alatt 37 mm csapadék hullott.

A Dunántúl középső sávjában, ahol a legtöbb zivatar alakult ki, több fokkal visszaesett a hőmérséklet.
Hőtérképünk délután 4-kor

A Balaton körül gyönyörű tornyos gomolyfelhők alakultak ki, elterülő üllővel, melyekből később kiadós csapadék hullott.
Szerkesztőségünk fotója Balatonföldvárról

A cikk tovább olvasható itt:
Link
Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása lesz péntek
  2018-07-26 23:57:40, csütörtök
 
  Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása lesz péntek este


Teljes holdfogyatkozás lesz július 27-én, pénteken az esti órákban, több mint másfél órán át a Föld árnyékkúpjában tartózkodik majd égi kísérőnk.

Július utolsó hétvégéjén pénteken este megfelelő idő esetén látványos csillagászat eseményben lehet része azoknak, akik a szabad ég alatt töltenek el pár órát. Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása fog bekövetkezni. A jelenség látványát még pluszban növeli, hogy az elvörösödő holdkorong alatt pár fokkal fog fényesen ragyogni a vöröses fényű Mars is, ami pont ezen az éjszakán lesz szembenállásban és földközelben.
A Hold és a Mars elhelyezkedése július 27-én kora este a csillagos háttér előtt

A teljes jelenség

6 óra 13 perc 48 másodperc hosszú lesz.

Ez a rekord hosszúságú fogyatkozás több tényező együttes hatásának köszönhető. A legfontosabb ezek közül, hogy a mostani jelenség centrális fogyatkozás lesz, ami azt jelenti, hogy a Hold a Föld árnyékkúpjának szinte majdnem hogy a közepén fog keresztül haladni. A másik fontos tényező, hogy 27-én a Hold éppen keringési pályája legtávolabbi pontja közelében jár, az az majdnem földtávolban lesz. Ezért ebben az időszakban a keringési sebessége lassabb, ami szintén nagyban hozzájárul a hosszú holdfogyatkozáshoz.
A Hold várható áthaladása bolygónk árnyékkúpján keresztül (Az animációban megadott világidőhöz két órát kell hozzáadni, hogy megkapjuk a magyarországi időt.)

Hazánkból a jelenség kevésbé látványos legeleje csak részben lesz látható. Holdkeltekor már javában tart a félárnyékos fogyatkozás, ám ennek látványát nem érzékeljük, a részleges fázissal kezdődik majd a fő műsorszám, ami a holdkelte (keleti országrészben 20:03, Budapesten 20:15, nyugati országrészben 20:33) körüli időpontra esik.
A 2008. február 21-i teljes holdfogyatkozás menete egy képen. Fotó: Pócsai Sándor

A fogyatkozás fázisainak időpontja (közép-európai idő szerint):

- Részleges fázis kezdete: 20:24

- Teljesség kezdete: 21:30

- Teljesség közepe (Ekkor van az árnyékkúp közepén a Hold.): 22:21

- Teljesség vége: 23:13

- Részleges fázis vége (már 28-án) 00:22

- Félárnyékos fázis vége: 01:28

A teljesség 1 óra és 43 percen át tart,

így bőven lesz időnk gyönyörködni majd a vöröslő holdkorongban, és az alatta ugyancsak vörösen sziporkázó Marsban.

Tiszta idő esetén a teljes jelenséget élőben közvetítjük itt: http://www.galileowebcast.hu/live.html

Végezetül következzen egy rövid videó a 2015. szeptember 28-i teljes holdfogyatkozásról:

Link
Forrás: Galileo Webcast

Borítókép: Teljes holdfogyatkozás 2015. szeptember 28-án (Jónás Károly)

Írta: Jónás Károly

Forrás: https://www.idokep.hu/

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Záporok, zivatarok frissítik a fülledt időt
  2018-07-26 23:38:35, csütörtök
 
  Záporok, zivatarok frissítik a fülledt időt
Hétvégére megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége, többfelé felfrissülhetünk általuk.

Pénteken és a hétvégén ismét nedvesebb, labilisabb légtömeg alakítja időjárásunkat, így a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására készülni.
Leginkább felhőszakadás, intenzív villámtevékenység, valamint szélerősödés társulhat a zivatarokhoz, egy-egy erősebb vihart azonban 1-2 cm nagyságú jég is kísérhet.
Kruska Tibor fotója, köszönjük!

Pénteken főként a déli tájainkon és a Dunántúlon számíthatunk csapadék általi felfrissülésre. A szél főként zivatarok környezetében támadhat fel, de zivataroktól függetlenül is lehetnek élénk északias széllökések. A csúcshőmérséklet 28 és 33 fok között alakul.

Szombaton egyre több tájegységünkön zavarhatják záporok, zivatarok a napos, nyári időt. Helyenként felhőszakadás, jégeső sem kizárt. A zivatarokat továbbra is erős, viharos széllökések kísérhetik. A legmelegebb órákban 28-33 fokot mérhetünk, de zivatarok környezetében akár 10-15 fokot is visszaeshet rövid idő alatt a hőmérséklet.

Hőség és fülledt idő

Vasárnaptól valamivel csökken a csapadékhajlam, előreláthatólag vasárnap és hétfőn már csak a Dunától keletre valószínűek elszórtan záporok, zivatarok. Élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél. Vasárnap 28-33, hétfőn 29-34 fok között alakul a délutáni hőmérséklet.

Borítókép: Kicsipapo

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt a hőség
  2018-07-25 23:58:46, szerda
 
  Itt a hőség

Egyre erőteljesebb a nappali felmelegedés, az ország keleti felén hőségre figyelmeztet az OMSZ.

A következő napokban többfelé emelkedik 30 fok fölé a csúcshőmérséklet, a Dunától keletre egyes megyékben a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot.

Mára Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést.
Figyelmeztetés hőségre ma éjfélig (OMSZ)

A hét második felében sem fogunk fázni, csütörtökön és pénteken ugyanezekben a megyékben érvényes a figyelmeztetés. Szombaton Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére van érvényben figyelmeztetés.

A hőségben kiemelten figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék-utánpótlásra, kerüljük a zsíros, nehéz ételek fogyasztását! A déli órákban az erős, nagyon erős UV-sugárzás miatt lehetőség szerint árnyékban tartózkodjunk!

Borítókép: Ágika73

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hétvégére ismét növekszik a zivatarhajlam
  2018-07-24 22:45:34, kedd
 
  Hétvégére ismét növekszik a zivatarhajlam

A hét második felében is marad a meleg idő, de újra többfelé vendégeink lesznek a záporok, zivatarok.

Átmeneti szünetet követően a hét második felében újra nedvesebb, labilisabb légtömegek alakítják időjárásunkat, így ismét erőteljesebbé válik a gomolyfelhő képződés, és főként pénteken valamint a hétvégén kell többfelé záporokra, zivatarokra számítani.

Szerdán és csütörtökön még kissé szeles időre, de többórás napsütésre készülhetünk. Zápor, zivatar a délutáni órákban szerdán legfeljebb keleten és a nyugati határ közelében, csütörtökön elszórtan alakulhat ki. Hajnalonként 15-20, míg napközben 28-32 fokot mérhetünk.
Ivanmari fotója, köszönjük!

Péntektől újra zivatarosabb idő jön

Pénteken és a hétvégén ismét nedvesebb, labilisabb légtömeg alakítja időjárásunkat, így a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására készülni. Leginkább felhőszakadás, intenzív villámtevékenység valamint szélerősödés társulhat a zivatarokhoz, egy-egy erősebb vihart azonban borsó-, akár cseresznye nagyságú jég is kísérhet.

Az északnyugati-északi szél zivataroktól függetlenül szombaton és vasárnap a Dunántúlon lehet olykor élénk. Enyhék lesznek az éjszakák, a minimumok 20 fok körül alakulnak. Napközben a tartósabban napos tájakon továbbra is 30 fok fölé melegedhet a levegő, záporok, zivatarok környezetében azonban 5-10 fokkal is visszaeshet a hőmérséklet.

Borítókép: Rippel Erik

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/117 oldal   Bejegyzések száma: 1160 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 2001 db bejegyzés
Összes: 32046 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 996
  • e Hét: 10702
  • e Hónap: 39309
  • e Év: 1114618
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.