Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/215 oldal   Bejegyzések száma: 2149 
A szeretet tanítása
  2011-12-01 00:20:18, csütörtök
 
 


Személyiséged spirituális fejlődésének, mint ahogy egy ember hagyományos értelemben vett fejlődésének is, megvannak a maga szakaszai. Amikor önmagad és a világ megismerésének útjára lépsz, szépen lassan szembesülsz a problémáiddal, s a világban is kezded felismerni a jó és rossz jelenlétét. Ez a felismerés vagy ébredés, sajnos, - ugyanúgy, mint minden más a világban - tartogat veszélyeket. Elkezdheted azt hinni, hogy már sokkal többet értesz a világ működéséből, mint más halandó, és kritikus szemmel figyelheted a negatív dolgok jelenlétét környezetedben.
Ez a tudás aztán könnyen kényelmessé tehet, és elfordíthatja figyelmedet önmagadról - ami a legfontosabb lenne -, majd elkezdhetsz egyre többet foglalkozni a külvilággal, a rosszal, a gonosszal, mígnem azon kapod magad, hogy spirituális fejlődésednek olyan vakvágányára tévedtél, amely nemhogy jobbá tehetné a világodat, hanem mindennapi gyűlölködés és a negatív dolgok elleni harc színhelyévé változtatja.
Ha nem vigyázol, mindenkiben elsősorban a negatívumot látod majd. Észreveszed, hogy életteredet megszállja a gonosz, s harcolni leszel kénytelen ellene.
Ennek azonban nem kellene így lennie. A spiritualitás a szeretet tanítása. A szeretet mellett létezik ugyan a gonosz is, de távol tarthatod magadtól, mert a jó a jót, a rossz a rosszat keresi. Ha benned és életedben a szeretet uralkodik, a gonosznak nem lesz esélye befészkelni magát hozzád.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Vizeletterápia avagy:
  2011-09-01 00:35:33, csütörtök
 
  Idd a pisit, kend a pisit!

Mielőtt hangos öklendezésbe kezdenénk, előre szólunk, hogy a vizelettel összefüggő gyógymódok, kúrák nemcsak hogy évszázados múltra tekintenek vissza, de olyan idolok is éltek jótékony hatásaival, mint például Jim Morrison vagy éppen John Lennon. (Persze a hetvenes években ők minden cuccon rajta voltak, amin csak akartak, és LSD-s pisit inni minden bizonnyal költséghatékony is.) A legismertebb vizeletivó kétségkívül Gandhi volt, róla köztudott, hogy fogyasztotta saját vizeletét, s ez a hinduknál bevett szokás.

Na de miért tesz valaki ilyet?
Mert egészséges. A vizeletterápia, más néven shivambu shastra (amit az ajurvédikus terápiák anyjának is neveznek) számos gyógyhatással bír, ezek többnyire tapasztalaton alapuló tények, rendelőintézetekben és kórházakban garantáltan nem találkozunk saját vizeletüket orvosi felügyelet mellett fogyasztó betegekkel. Pedig a világon milliók esküsznek rá, hogy gyógyítható így az asztma, influenza, foggyulladás, ödéma, epilepszia, bőrproblémák, gyomor- és bélpanaszok, emésztési rendellenességek, de a rák kezelésében és gyógyításában is kitűnő eredménnyel működik. Kúraszerűen alkalmazva egészségmegőrző, vitalizáló, fiatalító - vallják fogyasztói.
Nem a legújabb hóbortról van szó természetesen, már a Római Birodalom lakosai is itták, kenték saját vagy valaki más vizeletét, használták továbbá fertőtlenítésre és fogfehérítésre is az arany folyadékot. Sokáig valóban arany jelenlétét feltételezték egyébként a vizeletben, az alkimisták játszottak is ezért sokat a pisivel - eredménytelenül. A kínai nők arcbőrüket kenegetik vele, hogy fiatalosak maradjanak, de mi, magyarok is gyakran pisiltünk kezünkre egykor, ha sebek borították vagy ha nagyon ki volt száradva.

Később aztán a kereszténység megjelenésével a vidám pisiivásnak leáldozott, de a zsidó vallás és az iszlám sem tűri ezt a tisztátalan cselekedetet. Nem így a hinduk, akik közül sokan még ma is élvezik a sárga nedű áldásos hatásait. A shivambu szó szerint annyit tesz, hogy Shiva vize, s szervezetet fiatalító hatását 5000 éves dokumentumok őrzik, ennek szokása tehát még a védikus korba nyúlik vissza. A hinduk szerint a kozmikus tudást hordozza a vizelet, fogyasztását jógik is gyakorolják, úgy tartják, a vizelettel a kundalini, a gerinc tövében összpontosuló energia a harmadik szembe vezethető.

A pártolók elvetik a vizelet undorító voltát, vallják, hogy a vizelet élő folyadék, rengeteg energiát hordoz, ráadásul a fogyasztó számára a lehető legtökéletesebb összetételű, hiszen ő maga állítja azt elő, s a fizikai és energetikai testünkkel harmonikus egységet teremt. A vizelet ezek szerint nem a szervezet hulladéka, hanem a vér tisztításának mellékterméke, ami számos fontos elemet tartalmaz, s mivel antibakteriális hatású, semmiképpen nem lehet fertőző. (A lábak levizelése egyébként még nyugati kultúrákban is ismert fertőtlenítő eljárás.) A vesék által előállított vizelet a test megszűrt nedve, a mérgező anyagok a vesékben maradnak, ezért a folyadék egészséges ember esetében tiszta, kis túlzással tekinthetünk rá úgy, mint a vacsora maradékára - mondják.

Ha tudományosan vizsgáljuk a vizeletet, hasonló következtetésre jutunk, a vizelet összetétele gyakorlatilag megegyezik a plazmáéval, csak nincs benne fehérje. (A terápia hívei ezért mondják, hogy bármi, ami a vér részét képezte egykor, nem lehet ártalmas a szervezet számára.) A pisi kilencvenöt százaléka egyszerű víz, ezen kívül tartalmaz különböző szerves és szervetlen anyagokat (karbamid, sók, nátrium, kalcium, magnézium, stb.) valamint hormonok lebomlási termékeit és festékanyagot. Ha betegség áll fenn, akkor megjelenhet benne fehérje, genny és hasonló finomságok. De így már nem is olyan ijesztő, igaz? A vizelettel normális esetben nem méreganyagok távoznak tehát, hanem a felesleg - ezért ehetünk, ihatunk többet, mint amire szükségünk van.

Hogyan hat?
A vizeletterápiás tanulmányok szerint a vizelet elfogyasztva nem a vérbe kerül közvetlenül, hanem az emésztőrendszeren halad át, így fejtheti ki jótékony hatását. A hasznos anyagok felszívódnak, a fölöslegesek távoznak. Mikor pedig a szervezet érzékeli, hogy a toxinok felszaporodtak a vérben, jelzi a beleknek, hogy tessék kiüríteni minden felhalmozódott salakanyagot, s ennek eredményeképpen egy erős öntisztító folyamat indul be, ez pedig egészségünk és fiatalságunk kulcsa. Ezek szerint a vizeletben található toxinok mértéke jelzi, hogy milyen mértékben van elszennyeződve szervezetünk és beleink. (Homeopátiás, spirituális, energetikai s számos egyéb magyarázata is van mindennek, ám mindegy, honnan vizsgáljuk a végkövetkeztetés mindenhol ugyanaz: a vizelet jótékonyan hat a szervezetre.)

Egyes vizsgálatok szerint a vizelet esszenciális aminosavakká alakul az újrafelhasználás során, bizonyítottan antibakteriális és antivirális hatású, vízhajtó és az egyik legnagyszerűbb bőrápoló. Bőrre kenve ugyanis fokozza annak vízfelvételi képességét, s örökre megszünteti a szárazságot. Hogy mindezt miért nem reklámozzuk, annak két oka lehet. Az egyik az, hogy mindentől undorodunk, ami az ürítésünkkel kapcsolatos, így a pisitől is, pedig a fertőzéseket a mellékhelyiségekben nem ez, hanem a széklet okozza. Másrészt olyan ez, mint a kőolaj - hiába tudunk jobbat, olcsóbbat, sok iparágnak nem érdeke, hogy reklámozza ezt. A kozmetikai ipar és a gyógyszeripar egy része bezárhatna, ha mindenki a saját maga által termelt bőrápolót és medicinát alkalmazná. Mindazonáltal jó, ha tudjuk, számos gyógyszeripari és kozmetikai készítményben van vizeletből származó anyag.

Kezdjünk neki
Feltételezem, akárhány olvasója lesz is a cikknek, száz százalékos lesz az elutasítás, de azért nézzük, hogyan is csinálják azok, akik esküsznek az élet arany forrására.

Először is készülj fel lélekben, értsd és értelmezd, hogyan fakad a testből ez a folyadék. Tanulmányozd a kiválasztórendszer működését, és hidd el, ez nem méreg, nem gusztustalan és nem bűn. (Nyilván egyéb testnedveidet már régen megkóstoltad.) Jó, ha tartózkodsz a méreganyagok fogyasztásától - cigi, kávé, alkohol, junk food -, de a hús mellőzése is hasznos. (A húsevők vizelete savas, a vegetáriánusoké lúgos kémhatású.)

A vizelet összegyűjtése mindig tiszta edénybe történjen, és alaposan mosakodj meg előtte. Fiúk is és lányok is. Alaposan. Ez fontos, mert a kórokozók nem a vizeletben vannak, hanem a nemi szervek környékén, a fityma alatt, s pisilés közben belekerülhetnek a vizeletsugárba. Gyűjtsd össze a vizeletet úgy, hogy pár másodpercig a vécébe ürítesz, majd elkezded felfogni a sugarat. (Legjobb a reggeli, első vizelet.)

Barátkozz meg az anyaggal! Nyúlj bele, öntsd a kezedre, dörzsölgesd az ujjaid között, ismerkedj állagával, illatával, és apránként az ízével. Ne úgy kezdd, hogy lehúzol egy jó nagy bögre friss, reggeli pisát, inkább kezdd cseppenként. Első nap öt csepp a nyelved alá. Második nap tíz. Harmadik nap tíz reggel, és tíz este. Saját toleranciádat te érzed, te tudod, mennyivel emeled az adagot. Van, aki hígítja vízzel vagy narancslével, de ezt semmiképp ne vigyük túlzásba. Főleg a hozzászokási fázisban szoktak hígítani az emberek. Menstruáció alatt is folytatható a kúra, ám gyógyszerszedés esetén és sok méreg fogyasztásakor nem.

Az első időkben mint minden méregtelenítés esetében, itt is tapasztalhatunk átmeneti kellemetlen tüneteket: fejfájást, rossz közérzetet, de ezek hamar elmúlnak. A vizeletfogyasztást huzamosan lehet alkalmazni, nem csak a tünetek megszűntéig - például allergia esetében. Ha már nagyon jóban vagyunk saját nedűnkkel, bevethetjük bőrápolóként, masszásolajként, de szembe, fülbe is csöpögtethetjük gyulladáscsökkentésre.
Gargarizálva a lángoló torok érzésén enyhít, a bőrt pedig hidratálja. Sebek gyógyítására állott vizelet a legalkalmasabb (úgy nyolc napos) - természetesen az ammónia szaga egyre erősebb lesz, de ez nem mérgező, viszont kitűnő hegek és sérülések ellen.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Ahol a harag, ott az igazság
  2011-09-01 00:23:04, csütörtök
 
  Megtörténik, hogy emberek, akik a legjobb kapcsolatban voltak egymással, kisebb-nagyobb nézeteltérés miatt haragra gerjednek. Ha azonban figyelmes vagy, a harag életedben való megjelenése olyan útmutató, amely lendületet adhat személyiséged fejlődésének.
Gondold csak végig, mi az oka annak, hogy dühbe gurul valaki. Ez az érzés a legtöbb esetben a személyiség gyengeségeit leplezi le. Akkor alakul ki, amikor olyan hiányosságodra, tudatlanságodra tapintanak rá, amelynek kijavításán dolgoznod kellene. Ha valaki haragra gerjed, mert munkáját kritika éri, az legtöbbször azért történik meg, mert az érintett is érzi: nem adott bele kellő energiát a feladat elvégzésébe.
Akit jellemének hiányosságaira figyelmeztetnek szintén dühössé válhat, mert fájó pontjára tapintottak. Akkor is mérges lehetsz másokra, ha embertársaidban fedezel fel olyan gyengeségeket, amelyek benned is megvannak. Ha haragot érzel környezeted iránt, ez csupán annak a jele, hogy mindeddig képtelen és gyáva voltál változtatni elégtelen életkörülményeiden.
Az ajándékod az, hogy minden ilyen esetben intenzív érzés mutat rá azokra a tennivalókra, amelyekkel javítani tudod személyiségedet.
Természetesen - mint mindig - két lehetőséged van. Ezeket a sorokat elolvasva dühösen félrehajítod az újságot, vagy higgadt fejjel elgondolkodsz azon, vajon mire is figyelmeztet időről időre felébredő haragod.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Szépségápolás
  2011-06-01 00:21:32, szerda
 
  Ilyenkor, tavasszal a kisebb-nagyobb vitaminhiány miatt fokozottan oda kell figyelnünk a bőrápolásra. Segítsünk bőrünknek a megújulásban, hogy ismét friss és ragyogó legyen.
Tavasszal sokszor fehérebbnek, fakóbbnak tűnik, és ellenálló képessége csökken. Serkentsük hát a keringést: ehhez segítségünkre lehet az alapos bőrtisztítás, a bőr anyagcseréjének fokozása (masszázs), szaunázás, megfelelő vitaminpótlás.
Először is a száraz, elszarusodott felső hámréteget távolítsuk el. Ehhez jó választás az arcradír, avagy peeling, amelyet hetente egy-két alkalommal használhatunk. Vannak késztermékek is, de nagyon egyszerűen készíthetünk magunknak otthon: például sóból, mákból vagy kristálycukorból. Kis tálacskába 2 kávéskanál tejfölt teszünk, és fél kávéskanál sót. Jól összekeverjük, majd felvisszük az arctejjel jól megtisztított területre, és gyengéd körkörös mozdulatokkal átmasszírozzuk vele a bőrt. Utána bő langyos vízzel lemossuk. Ugyanezt a felsorolt egyéb alapanyagokkal is elvégezhető.
Miután megszabadultunk az elhalt hámrétegtől, kezdjük a hidratálást. Ezt külsőleg és belsőleg is megtehetjük. Igyunk naponta legalább 2,5 liter folyadékot. Külsőleg fel kell töltődnie a bőrnek; így érdemes hetente két alkalommal különféle arcpakolásokat alkalmazni, amelyekkel ásványi anyagokat, vitaminokat juttatunk a mélyebb rétegekbe. A bőr számára szükséges anyagok a legkülönbözőbb gyümölcsökben, zöldségekben és tejtermékekben is megtalálhatók, és sokféleképpen pótolhatjuk őket. Említett természetes forrásaikat régen is használták arcpakolásként.

Külsőleg
? Uborkapakolás: Minden bőrtípust frissít, de különösen a zsírosra ajánlott. Tisztít és hidratál.
? -Paradicsomos pakolás: E-vitamint, béta-karotint, szelént is tartalmaz. Frissíti, rugalmassá teszi a fáradt bőrt.
? Vegyes pakolás: A gyümölcsöket, zöldségeket nyersen összeturmixoljuk joghurttal. Nyugtató hatású.
? Az olívaolaj is gazdag tápanyagokban, de zsíros bőrre kevésbé ajánlott.

Belsőleg
Bőrünket belsőleg is táplálnunk kell: A-vitaminnal, béta-karotinnal, B2, B3, C-, D-, E- és K-vitaminnal, cinkkel.
A-vitamin: Segíti a bőrszövet megújulását, simítja a ráncokat, gátolja az aknék kialakulását és a zsírképződést. Répában, paprikában, tejben, tojássárgájában, spenótban és brokkoliban találjuk meg.
Béta-karotin: Védi a bőrt radikális külső hatásoktól. Tartalmazza az összes sárga és narancssárga színű gyümölcs és zöldségek.
B2-vitamin: Hiánya a bőr dehidratálódását, a körmök és a haj minőségének romlását okozza. Tejben, dióban, szójában van.
B3-vitamin: Hiányának következménye bőrgyulladás és ekcéma kialakulása. Baromfihúsban és májban fordul elő.
C-vitamin: Erősíti az immunrendszert, gyorsítja a sebek gyógyulását, elhalványítja a bőrön levő barna foltokat. Savanyú káposztában, brokkoliban, kiviben, citrusfélékben, eperben, ribizliben található. Befolyásolja a kollagénképződést is, és segít megőrizni a bőr rugalmasságát.
D-vitamin: Antioxidáns és agyserkentő hatású.
E-vitamin: Segíti a bőr nedvességének megtartását és az új sejtek képződését, lassítja a bőr öregedését. Karfiolban, spenótban, paradicsomban, napraforgómagban, répában találjuk meg.
K-vitamin: Eltünteti a szem alatti karikákat. Sajtok, tehéntej tartalmazza.
Cink: A bőr, a haj és a köröm vitaminja.

Ha aknés a bőrünk, több E-vitaminra van szükségünk. C-vitaminnal párosítva erősíti az immunrendszert. Mogyoróban, baromfihúsban és zöldségben található.


Arcpakolások házilag

Zabkorpából
Hozzávalók: 2 tk. zabkorpa, 1 tk. natúr joghurt, 1 tk. víz.
Keverjük össze a hozzávalókat, vigyük fel az arcra, hagyjuk rajta 10 percig, majd mossuk le meleg vízzel. Segíti a ráncok kisimulását, és bőrnyugtató hatású.

Uborkából és mézből
(száraz bőrre)
Hozzávalók: 1 ek. méz, 3 csepp citromlé, fél uborka.
A citromlevet keverjük a mézhez, majd az így kapott pakolást masszírozzuk az arcbőrbe. Ezt követően rakjuk fel arcunkra a vékonyra szeletelt, hűvös uborkakarikákat, és 15 percig hagyjuk rajta. A méznek köszönhetően simábbá és lágyabbá válik a bőr, az uborka pedig kiváló a száraz bőrre.

Frissítő pakolás
Hozzávalók: 1 alma, 2 ek. méz. Reszeljük le az almát héjával együtt, majd keverjünk hozzá két evőkanál mézet. Vigyük fel az arcra, hagyjuk hatni húsz percet, majd mossuk le. Utána nyugtató kamillateával töröljük át arcunkat.

Eperből
(normál vagy száraz bőrre)
Hozzávalók: pár szem eper, tejszín. Az epret villával összetörjük, majd összekeverjük egy kis tejszínnel. A sűrű masszát kenjük fel az arcra, és 10 percig hagyjuk hatni. Feszesebb, fiatalosabb lesz tőle a bőr.

Zsíros bőrre
Mézzel és egy kevés joghurttal keverjük ki a pépesített szamócát. Az eper áldásos tulajdonságait a joghurt nyugtató és a méz méregtelenítő hatása tovább fokozza, így sokkal tisztább lesz a bőr.

Vigyázat! Az eper allergén gyümölcs, csalánkiütést okozhat. Aki azonban fogyasztásakor nem volt rá allergiás, pakolásként is nyugodtan alkalmazhatja.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
A tisztítókúra aranyszabályai
  2011-05-01 00:13:29, vasárnap
 
  A tisztítókúra aranyszabályai 4.

A test karbantartására irányuló minden tevékenységgel, így a méregtelenítést célzó tisztítókúrával is óvatosan kell bánni. A túlzásba vitt diéta vagy böjt többet árt, mint használ!
Bizonyos betegségek - például cukorbaj - esetén tilos lehet a méregtelenítés néhány formája. Nem szabad böjtölni daganatos betegség kezelése alatt, súlyos depresszióban szenvedőnek, továbbá terhes és szoptató anyának, mivel a szervezetben felszabaduló méreganyagok átjutnak a magzat vagy a csecsemő szervezetébe.
A gyógynövényteák és zöldséglevek sokat segítenek a méregtelenítésben, ráadásul a fölösleges kilóktól is megszabadítanak.

Gyermekláncfűkúra
A gyermekláncfű vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag. Az egész növény ehető, a gyökerétől a virágáig. Tavaszi fáradtság ellen, betegségmegelőzés céljából is ajánlott tavasszal a kúraszerű fogyasztása.
Kedvezően hat a májra. Kitűnő epehajtó és májtisztító. A népi gyógyászat a friss nyers virágszárat ajánlja a méregtelenítésre. Kicsit keserű, de nagyon hatékony. 5-6-nak az elrágcsálása krónikus májgyulladás esetén is segít. A kúrát a növény elvirágzása előtt kell elvégezni. Cukorbetegek legalább napi 10 darabot fogyasszanak a szárából.
A tavaszi fáradtság egyik legjobb ellenszere. Aki állandóan fáradtnak, levertnek érzi magát, annak legalább kéthetes kúra ajánlatos. A friss levelekből, még a növény elvirágzása előtt, salátát is készíthetünk; virága gazdag lecitinforrás, nyugtatja az idegeket. Tejnedvét valaha szemölcsökre is használták.
További tisztító gyógynövények:
* Petrezselyem - teája élénkíti a vese folyadékkiválasztását, és fertőtleníti a húgyutakat.
* Aranyvesszőfű - virágos hajtásából főzött teája salaktalanít, és fertőtleníti a húgyutakat.
* Mezei zsurló - a meddő hajtásából készült tea salaktalanít, és segít a reumás panaszok kezelésében.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
A tisztítókúra aranyszabályai
  2011-04-11 21:35:13, hétfő
 
  A tisztítókúra aranyszabályai 2.

A tizenöt aranyszabályból az első öttel a múltkor ismerkedhettek meg. Aki rászánja magát, és belevág, annak a következőket is a figyelmébe ajánljuk:

6. Az élvezeti mérgekről (kávé, fekete tea, cigaretta) is le kellene mondanunk, vagy a lehető legkevesebbet venni magunkhoz belőlük a kúra alatt.
7. Ügyeljünk a rendszeres és rendes székletre. Naponta legalább egyszer, de az volna az ideális, ha kétszer-háromszor is ürítenénk. A belek megtisztítása nélkül a kúra nem olyan hatásos. Az alapos béltisztítás egyik módja a beöntés. Indiai útifűmag (Psyllium - gyógyszertárban kapható) vagy lenmagnyák (kevés vízbe áztatott lenmag) segítségével is elősegíthetjük a rendszeres székelést. Az este beáztatott néhány szem aszalt szilvának vagy fügének a leve ugyancsak segíthet. A savanyú káposztalé is ezt a célt szolgálja; hátránya hogy sót tartalmaz. A reggel megivott 1-2 pohár, esetleg a napközben is iszogatott meleg víz szintén elősegíti a rendszeres székletet. A bélsár eltávolításának legbiztonságosabb módja a béltisztító kapszulák alkalmazása. A bélflóra helyreállításához, a bélbaktériumok pótlására probiotikumokat használjunk.
8. A lepedékes nyelvet reggelente kanál vagy spatula segítségével tisztítsuk meg. Végezhetünk olajos öblögetést egy-két evőkanál hidegen préselt olajjal.
9. A vért főleg aktív és megfelelő légzéstechnikával tudjuk megtisztítani: orron keresztül lélegezzünk be az alhasba. Az alhas megemelkedik. Ne tartsunk szünetet. Szájon keresztül lélegezzünk ki, közben a hasat húzzuk be. Szünet nélkül lélegezzünk ki-be, minél gyorsabban, annál jobb. 50 légzéssel kezdjük, egy hét után fokozatosan emelhetjük a lélegzetvételek számát. A teakúráknál hatásosabban méregtelenít.
10. Anyagcserénket serkentsük napi húszperces testmozgással. Tornázzunk, táncoljunk, jógázzunk, kocogjunk, kerékpározzunk, tegyünk hosszabb sétákat. A testmozgás a kúra egyik legfontosabb része, hiszen a felgyülemlett víztől is meg akarunk szabadulni. A vizet sok esetben a pangó nyirokrendszer köti meg, amelyet mozgással tudunk leginkább aktivizálni.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Tavaszi tisztítókúra
  2011-04-01 01:09:13, péntek
 
 


Testünk megtisztítása végett hétköznapjainkba érdemes évente egy-két tisztítókúrát, böjtöt beiktatni. Leghatásosabb tavasszal és ősszel, összhangban a kozmikus erőkkel, a természettel. A mi hagyományaink is tudták ezt, és ajánlották tavasszal a csalánteakúrát, valamint a gyermekláncfű, a csalán és a medvehagyma kúraszerű fogyasztását. A húsvétot megelőző nagyböjtben az emberek negyven napig tartózkodtak az állati eredetű tápláléktól. Tilos volt húst, zsírt, tojást fogyasztani.

Mi a tisztítókúra?
Nem böjt- és nem fogyókúra, bár általában súlycsökkenéssel jár, hosszúságától függően normalizálhatja a testsúlyt. Nem olyan mélyreható, mint a lékúrán alapuló böjt, de ha helyesen végezzük, ez is érintheti a lelki síkokat, elfojtott érzelmeink felszabadulhatnak, letisztulhatnak. A tisztítókúra méregteleníti, salaktalanítja, savtalanítja testünket, szervezetünkben visszaállíthatja a megfelelő sav-bázis egyensúlyt.
A nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztáson alapszik. A zöldségek és gyümölcsök strukturált vizet tartalmaznak, így különösen tisztító hatásúak. Vitaminokban, enzimekben, nyomelemekben és ásványi anyagokban, valamint a vastagbél megtisztításához szükséges ballasztanyagokban (növényi cellulóz) gazdagok. A kúra másik lényegi összetevője a sok folyadék fogyasztása tiszta víz, zöldség- és gyümölcslevek, valamint gyógyteák formájában, amelyek szintén lúgos kémhatásúak.
A tisztítókúra mindenkinek melegen ajánlható. Lényege hogy ne éheztessük magunkat. Enni azonban csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk.

Min alapszik?
A tisztítókúra a zöldség és gyümölcs nagy mennyiségben való fogyasztásán alapszik. Lényege az állati eredetű táplálék (hús, zsír, tojás, tejtermékek), a gabonaneműek (kenyér, tészta), a hüvelyesek, a cukor, a konyhasó, valamint az élvezeti cikkek (kávé, fekete tea, cigaretta, alkohol) teljes mellőzése. A zöldségek és gyümölcsök strukturált vizet tartalmaznak, így különösen tisztító hatásúak. Vitaminokban, enzimekben, nyomelemekben és ásványi anyagokban, valamint a vastagbél megtisztításához szükséges ballasztanyagokban gazdagok. Az egész kúra alatt igyekezzünk minél több zöld színű leveles zöldséget fogyasztani, mivel klorofill van benne. A gyümölcsök közül a félédes, édes gyümölcsöket válasszuk.

Mikor fogjunk hozzá?
Sokan a holdálláshoz kötik. Fogyó hold idején könnyebb a salaktalanítás és méregtelenítés. A növekvő hold ereje inkább a test felépítésére, tehát regenerációra alkalmas. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem kötelező ezeket az időpontokat megtartani, bár kétségtelen, hogy a természet energiái ilyenkor pozitívabban hatnak a megtisztulási folyamatokra. Sokkal fontosabb, hogy kiegyensúlyozott állapotban, pozitív szemlélettel fogjunk hozzá. Csak így leszünk képesek igazán jól és kényszer nélkül véghezvinni és tudunk jó, látványos eredményt elérni.

Meddig tartson?
Maga a kúra ne tartson tovább három hétnél, főleg ha először végezzük. Előtte mindenképpen iktassunk be két-három hetes átmeneti időszakot. Kíméljük meg szervezetünket a kellemetlen mellékhatásoktól. A kúra csak addig tartson, ameddig élvezzük. Ne éhezzünk, és semmit se erőltessünk. Azzal épp az ellenkezőjét érnénk el.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Gyógyulás a fejben
  2011-04-01 00:33:41, péntek
 
  Fiatalon az egészség természetes. Az idő múlásával viszont olyan áldás, amelyet becsülni kell, mert minden ajándékot, amelyet nem értékelsz, elveszítesz.
Az egészség visszaszerzése azonban csak akkor könnyű, ha ismerjük néhány egyszerű szabályát:
Minden porcikád energiát igényel a hibátlan működéshez. Ahogy a halaknak vízre, a növényeknek napfényre, úgy a testednek életerőre van szüksége a létezéshez. Betegséged annak is a jele, hogy tested erő után ,,szomjazik". Mi emészti fel az erődet? A gondolataid.
Egy átlagember fejében egész nap több tucat gondolat kering egyszerre. Mi lesz a munkámmal? Mit főzzek holnapra? Mi lehet most a gyerekemmel? Hogyan fizetem ki az esedékes számlákat? Mit kell még elintéznem? Mit hallottam a híradóban? Ezt a gondolati ,,csúcsforgalmat" már úgy megszoktad, hogy észre sem veszed, mennyire leterhel. A baj viszont az, hogy minden testrészünk közül az agyunk fogyasztja a legtöbb energiát, és ezt a test más részeitől vonja el.
A rengeteg gondolat jelenlétét az energia hiányán keresztül tudod megtapasztalni. Néhány nyugodt percedben próbálj csak pár dologra koncentrálni. Figyelhetsz például csak a légzésedre. Néhány perc elteltével azt veszed majd észre, hogy már nem is a légzésedre figyelsz, hanem ismét temérdek más dolgon rágódsz. Amint ezt átélted, rájössz, hogy mi minden veszi el testedtől azt az energiát, amelyet a gyógyulásodra fordíthatnál. Ha kitartó leszel, felesleges gondolataid lekapcsolásával olyan szabad életerőhöz jutsz, melytől megváltoznak a mindennapjaid.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Kötőhártya-gyulladás
  2011-03-15 00:24:02, kedd
 
 


A kötőhártya a szem elülső felszínét borító vékony nyálkahártyaréteg. Gyulladása az egyik legelterjedtebb szemészeti betegség világszerte, kivétel nélkül minden korosztályt érint.

Legtöbbször vírusfertőzés következménye, ám okozhatja baktérium, allergiás reakció vagy akár a szembe került vegyszer, idegen test is. Vírusos kötőhártya-gyulladás esetén a szemből vizes vagy nyákos váladék folyhat, bakteriális gyulladás során pedig általában sűrűbb, sárgás-zöldes váladék termelődik. Mind a vírusos, mind a bakteriális kötőhártya-gyulladás kialakulhat megfázással, torokfájással, felső légúti fertőzéssel együtt is. Mindkét formája nagyon fertőző, felnőttek és gyermekek egyaránt megfertőződhetnek tőle, a bakteriális gyulladás azonban gyermekek esetében gyakoribb, mint felnőtteknél. Legtöbb formája nem olyan súlyos, azonban komoly kellemetlenséget okozhatnak.
Bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladás
Oka számos baktérium lehet. Leggyakoribb jellemzője a váladékozás: a szemből alvás közben sárgás színű, gennyes váladék szivárog, amely a szempillákra, a szem belső zugára ragad. Gyakran a szem kivörösödik, és szúró idegentest-érzés, könnyezés tapasztalható. A betegség általában mindkét szemre kiterjed.
Kezelés: 9-14 nap alatt magától, megfelelő kezeléssel azonban pár nap alatt gyógyul. A váladék kamillás vagy bórvizes lemosását követően antibiotikum-tartalmú szemcseppet adunk.
Tanács: Váltsunk törülközőt, párnahuzatot; a hölgyeknek még a smink-készletüket is érdemes újra cserélniük.
Vírusos kötőhártya-gyulladás
Ez a forma általában enyhébb lefolyású. A vírusfertőzés a szemmel egyidejűleg gyakran más szervrendszerünket is érinti: legtöbbször felső légúti hurut formájában jelentkezik. Ilyenkor láz, izomfájdalom, torokfájás és nyirokcsomó-megnagyobbodás is utal rá. Kezdetben általában csak az egyik szemet érinti, majd 1-2 nap elteltével a másikra is átterjed.
Kezelés: Legegyszerűbb a szemhéjat higított babasamponnal átitatott fürdőkendővel áttörülni, majd meleg vízzel lemosni. A tünetek enyhítésére hideg borogatás, érösszehúzók és műkönny-szemcseppek használhatók. Ajánlatos vitaminkészítmények, különösen B vitaminok szedése.
Szexuális úton terjedő betegségek kórokozói
A gonorrhoeát okozó baktérium és a Chlamydia nevű kórokozó a nemi szerveken kívül gyakran a szemet is megbetegítik. Felnőttek a nemi szervek váladékával szennyezett kezükkel juttatják a fertőzést a szemükbe, újszülöttek pedig a fertőzött anya hüvelyváladékától fertőződhetnek szülés közben. A Chlamydia rosszul kezelt uszodák vizében is előfordulhat; ilyenkor a víz alatt nyitott szemmel úszók ki vannak téve a fertőzésveszélynek.
Kezelés: Mindkét baktérium által okozott gyulladás esetében fontos a korai felismerés és a megfelelő antibiotikus kezelés mielőbbi megkezdése.
Allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás
Az ekcémában, asztmában vagy egyéb allergiás betegségben szenvedők gyakrabban kapnak allergiás kötőhártya-gyulladást. Az allergiás reakció kiváltó okai lehetnek növényi pollenek, állati szőr, toll, egyes gombák, por, atkák, sőt akár kozmetikumok is. Az allergiás kötőhártya-gyulladás mind a két szemet érinti. Allergizáló anyagra (allergénre) - például pollenre - adott válaszként alakul ki. A hisztamin számos allergiás tünetért felelős, köztük a kötőhártya-gyulladásért. Ebben az esetben a szem erősen viszkethet, könnyezhet. Ezenkívül az orr is viszkethet, tüsszögünk, és vizes orrváladék képződhet.
Néhány tanács:
- Ne vakarja a szemét: a dörzsölés legtöbbször tovább rontja az állapotot.
- Allergiás tünetek fennállásakor nem szabad kontaktlencsét viselni.
- A műkönny szemcseppek kimossák a szembe került allergéneket, és megakadályozzák, hogy a kötőhártyához tapadva súlyosabb panaszokat okozzanak.
- Az enyhe tünetek enyhítésére recept nélkül is kaphatók szemcseppek a gyógyszertárakban. Ezek mérséklik a viszketést és a könnyezést.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Az omega-zsírsavak
  2011-03-15 00:22:25, kedd
 
  Az omega-zsírsavak védik a szemet

Több ezer résztvevő bevonásával készült vizsgálatok során megállapították, hogy azoknál, akik hetente halat ettek, a halat nem fogyasztókkal való összevetésben 31 százalékkal kisebb volt a kockázata a betegségnek. Azoknál, akik hetente többször is ettek halat, a kockázat 35 százalékkal csökkent, viszont a legtöbb transz-zsírt fogyasztók körében 1,76-szor olyan gyakori volt a sárgafolt-elfajulás.
Valószínű, hogy az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló hatásuk révén védik a szemet. Már korábban is végeztek hasonló vizsgálatokat, ám a mostani eredményeknek az ad további hitelt, hogy igen alapos, jól előkészített kutatásokról van szó, nem csupán megfigyelés, hanem klinikai vizsgálatok során vonták le a következtetéseket, továbbá több kontinensen is ugyanarra az eredményre jutottak.
A szakemberek tehát omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet javasolnak. A halak közül különösen jó a lazac, a szardínia és a makréla, valamint ajánlatos a diófélék és a leveles zöldfőzelékek fogyasztása.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
     1/215 oldal   Bejegyzések száma: 2149 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 228
  • e Hét: 630
  • e Hónap: 3429
  • e Év: 427647
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.