Regisztráció  Belépés
migova.blog.xfree.hu
" Aki sosem követ el hibát, általában semmit sem csinál " Spevi Éva/migova
1953.06.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 111 
Kamasz éjjeli baglyok
  2008-01-09 14:43:08, szerda
 
  Ugyan melyőnknek ne lettek volna ilyen problémái kamaszódó gyermekével ???????

Kutatók igazolták, hogy igaz, amit a kamaszok már régóta hangoztatnak: biológiai okai vannak annak, hogy minden porcikájuk tiltakozik a korai felkelés ellen.





A nyári, őszi, tavaszi és téli szünet kivételével kérlelhetetlenül csörög a vekker a diákok szobájában. A tinédzser korosztály álomittasan kecmereg ki az ágyából. Valahogy eljutnak az iskoláig, ahol az első tanítási órákon nehéz pilláik alól igyekeznek figyelni, fejük le-lekoppan az iskolapadra. Talán nem mindenkinél ennyire tragikus a helyzet, de a tanárok és szülők egyaránt elkeseredett küzdelmet folytatnak a későig tévéző, internetező, bulizó és éjféli telefonos traccspartikat folytató, "lusta" korosztállyal, akik azután másnap reggel használhatatlanok.





probléma régi, de a tévé és Internet korában különösen nehéz kezelni. A kutatók most az ifjúság védelmére kelnek: "A kamaszok biológiai órája másként ketyeg" - vonja le a következtetést Mary Carskadon, pszichiáter, miután az amerikai Rhode Islandben, a Brown Egyetemen több héten át tartó vizsgálatokat végzett több száz fiatal közreműködésével, akik a tudomány kedvéért drótokkal a fejükön sok-sok éjszakát töltöttek el a föld alatti alvásvizsgáló laboratóriumban. Az első és legszembetűnőbb eredmény megdöntötte azt a régi tévhitet, miszerint az ember alvásigénye a gyermekkortól kezdve folyamatosan csökken. Ezzel szemben az az igazság, hogy bizonyos periódusokban, így például pont serdülőkorban az alvásigény átmenetileg nő. A kutató szerint átlagosan 9 óra 15 percnyi alvás az optimális, és minimum nyolc és fél óra szükséges ebben az életkorban.
A fiatal korosztály nyilván örül, hogy a kutatók a megoldást nem kamaszok korai ágyba parancsolásában látják. Náluk ugyanis az alvás-ébrenlét ritmus úgy alakul, hogy este 11 előtt nem is igen tudnának elaludni, reggel kilenc előtt pedig úgysem lennének teljesen frissek. Bizonyítékot az alvás szabályzásában fontos szerepet betöltő hormon, a melatonin szolgáltat. A hormon koncentrációja az alvás idején megnövekedik, és az ébrenléti fázisban a legkisebb. A pubertáskor előrehaladtával a biológiai ritmus eltolódik, a fiatalok éjjeli baglyokká válnak. A melatonin-koncentrációjukat mutató görbe este két órával később indul emelkedésnek, mint a többi korosztálynál, a tinik tehát biológiailag is reggeli álomszuszékok.
Mindebből az következik, hogy néhány fiatal rendkívüli alváshiányban szenved, mivel belső órájuk a legkevésbé sincs összhangban a külvilág menetével és a velük szemben támasztott követelményekkel. Néhányan már-már betegesen álmatagok. Egy tizedik osztályosokkal végzett alvásvizsgálatban azt az eredményt kapták, hogy reggel fél kilenckor a gyerekek fele 3-4 perc alatt képes volt álomba merülni.


A német Jürgen Zulley, regensburgi alváskutató szintén alátámasztja az amerikai kutatási eredményeket. "A kamaszoktól nem volna szabad már reggel nyolckor maximális teljesítményt elvárni." A rossz jegyeknél súlyosabb következmény, ha a krónikus alváshiány egészségkárosodást is okoz.
(A német Focus magazin 2001/38. száma nyomán)
 
 
0 komment , kategória:  Egészség-betegség  
Aki beteg..............
  2008-01-03 15:08:54, csütörtök
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Egészség-betegség  
Az adventi fűszerek......
  2007-11-30 15:54:22, péntek
 
  Az adventi fűszerek gyógyulást hoznak

Az adventi ételkülönlegességekhez használt fűszerek nem csak növelik az étvágyat, hanem könnyítik az emésztést, és javítják közérzetünket is.






Ánizs
Két típusa létezik. A dekoratív csillagánizs és az ánizsmagok. Mindegyiküknek friss, kesernyésen édes aromája van. Hatóanyagaik javítják az étvágyat, fertőtlenítenek, oldják a váladékot, jó görcsoldók és szélhajtók. A szárított fűszer egészben vagy őrölve kapható. Az ánizst elsősorban sütéshez használják: ánizsos aprósüteményt, mézeskalácsot és ánizskenyeret ízesítenek vele. De a vöröskáposzta, a körtekompót, a céklasaláta vagy a puncs is finom fűszeres ízt kap tőle.





Koriander
A népi gyógyászatban már régóta használják e barna magokat gyomorproblémák esetén. Korianderkészítményeket ma elsősorban gyomorrontás és felfúvódás esetén ajánlanak. A koriander illóolaja a köményhez hasonlóan szélhajtó és görcsoldó, emellett akadályozza a baktériumok és a gombák szaporodását. A koriandernek erőteljes, édes az aromája. Íze a narancsra, a fahéjra és a szerecsendióra emlékeztet. A fűszer egészben és őrölve is kapható. A koriander tipikus kenyérfűszer, és hagyományos ízesítője a mézeskalácsnak.





Gyömbér
Ennek az egzotikus gyökérnek erős, enyhén édes aromája van. Hatóanyagairól azt tartják, hogy erősíti a gyomrot, javítja az étvágyat és szélhajtó. A gyömbér állítólag az utazáskor fellépő betegségeket is enyhíti. A szárított gyömbér egészben, hámozva és hámozatlanul, szeletekben és por alakban is kapható. Létezik azonban kandírozott és szirupban tartósított gyömbér is. A sütéshez használható egész gyömbér, amelyet előtte finomra kell reszelni, kandírozott vagy finomra őrölt gyömbér is. Intenzív aromája miatt óvatosan használja! A gyömbér finom ízt ad az aprósüteményeknek, a kompótoknak és az ázsiai ételeknek.





Kardamóm
A kardamóm a gyömbérféleségekhez tartozik. A fűszert a termésház szárított magjaiból nyerik. A gyógyászatban a kardamómot gyomorerősítő és emésztést elősegítő szerként tartják számon. Hatóanyagai javítják az étvágyat és megakadályozzák a felfúvódást. Dezodoráló hatása miatt elfedi a rossz leheletet is. A kardamómnak édeskés, csípősen fűszeres aromája van. Mézeskalácshoz, puncsokhoz és kompótokhoz illik. Ám csak mértékkel használjuk!





Szerecsendió
A trópusokon élő fa mindjárt két fűszerrel is megajándékoz bennünket: a szerecsendióval és a szerecsendió-virággal. Mindkettő a sárgabarackhoz hasonló termés része. A virágnak finombab, enyhébb aromája van, mint a diónak. Olyan illóolajat vonnak ki belőle, melynek alkotóeleme sok gyomorpanaszokra való szer összetevője. A virágot egészben, őrölve, de darabokban is lehet kapni. Aromája kiválóan ízesíti a mézeskalácsot, az aprósüteményeket, a puncsot és a halételeket is. A szerecsendiónak frissen őrölve a legfinomabb az íze. Ezért legjobb, ha csak annyit reszel le belőle, amennyire éppen szüksége van. Burgonyás ételekhez, karfiolhoz, világos szószokhoz és aprósüteményhez is jól illik.





Szegfűszeg
A kis ,,szegecskék" az örökzöld szegfűfa soha ki nem nyílott, szárított bimbói. A szegfűszegnek intenzív, csípősen fűszeres, könnyű, édes aromája van. Fő aromahordozója az eugenol, amit a fogászat is használ. A szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítő szer. Ezenkívül elősegíti a légcsőhurut esetén felgyülemlett váladék eltávolítását, és szélhajtó hatásáról is ismert. Az a jó, ha a szegfűszeg jó formájú, sima, nem pedig ráncos és poros. Ha teheti, vásárolja egészben őket, és csak szükség esetén darabolja fel. A fűszer jó ízt ad a mézeskalácsnak, a vöröskáposztának, a puncsnak, a forralt bornak és a kompótnak. Óvatosan adagolja: egy ételbe gyakran elég egy szegfűszeg!





Szegfűbors
A sötétbarna bogyók egészben vagy őrölve kaphatók. Aromájuk csípősen fűszeres, és a szerecsendióra, a fahéjra és a borsra emlékeztet. Ezért szívesen használják mézeskalácsba. A szegfűbors azonban finom ízesítője leveseknek, húsételeknek, önteteknek és pástétomoknak is. Fő aromahordozója - mint a szegfűszeg esetében is - az eugenol. A szegfűbors serkenti a nyálelválasztást, és szélhajtó is.





Fahéj
Ezen illatos fűszert a fahéjbokor belső kérgéből vonják ki. A szárított és feltekert kéregdaraboknak az enyhén édestől egészen a csípősig terjed az aromája. A fahéjnak nagyon sok gyógyhatását tartják számon: alkotóeleme sok gyomorjavítónak része, a népi gyógyászat felfúvódás és hasmenés ellen használja. A fahéj kiválóan ízesíti az édességeket és a kompótot. Nagyon finom a sült almán, a karácsonyi aprósüteményekben, a puncsban és a forralt borban.


 
 
0 komment , kategória:  Egészség-betegség  
FONTOS a sok vitamin!
  2007-11-15 18:37:15, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészség-betegség  
Diabetes világnap
  2007-11-14 13:31:24, szerda
 
  NOVEMBER 14. - DIABETES VILÁGNAP

Fagylalt, a tiltott ínyencség




A Nemzetközi Diabetes Társaság tagszervezetei november 14-én a világ több mint 130 országában ünneplik a nemzetközi DIABETES VILÁGNAPot, mert ezen a napon született Frederick Banting, aki társával, Charles Bestel együtt elsőként vetette fel az elképzelést, mely végül 1921 októberében az inzulin felfedezéséhez vezetett. A diabetes, elsősorban a 2-es típusú cukorbaj, olyan idült cardiovasculáris kóros állapot, melyhez hyperglycaemia csatlakozik. Évtizedekkel ezelőtt a cukorbetegek életét elsősorban a heveny szövődmények veszélyeztették, ma - elsősorban a 2-es típusú diabetesesekét - az idült kis-és nagy érrendszeri szövődmények. Újabb adatok szerint a diabetes mint infarctogén kockázati tényező ma nagyobb mértékű veszélyeztetettséget jelent, mint a dohányzás. Magyarországon a lakosság 5-10 %-a érintett valamilyen mértékben.

A cukorbetegség a "néma gyilkos"
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség-betegség  
Háromnapos almakúra
  2007-10-03 13:43:59, szerda
 
  Háromnapos almakúra - Laki Anita dietetikus írása

Háromnapos almakúránk segít feltölteni a vitaminraktáradat és helyrehozza az emésztésed. Az alma lehet zöld, sárga vagy piros. Nyári vagy téli.
Szinte mindegy melyik színt és fajtát, savanykásabb vagy édesebb ízűt választod!






Minden része kincset ér
Az alma gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban: kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyomelemeket, béta-karotint, B komplex vitaminokat, C-vitamint tartalmaz. Igaz, ez utóbbi vitaminból kevesebb található benne, mint a citromban vagy a narancsban. A gyümölcs sejtfalában lévő pektin, vízben oldódva kocsonyás zselét alkot és elősegíti a jó emésztést. Fontos része a gyümölcsnek a héja és a cellulóz is, amelyek megtisztítják a beleket a lerakódott salakanyagoktól.
A gyümölcs magas savtartalma pedig felgyorsítja a gyomor és a belek mozgását.

Amiért még érdemes fogyasztanod

Az alma leve nagyon kellemes ízű, ha zöldségléhez kevered, finom és vitamindús italt fogyaszthatsz (például almalevet keverve zellerlével).
A gyümölcs fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok és enzimek felszívódását a szervezetben.
Ha beteg és legyengült vagy, az egészséges, friss alma remek táplálék, mert könnyen emészthető.
Kísérletek bizonyították, hogy az alma pektinje képes feloldani azokat a
zsírokat - koleszterint, triglicerideket, amelyek az erek falán lerakódást okoznak.
Az alábbi 3 napos programmal fontos lépést tehetsz emésztésed javításáért!






Első nap

Reggeli: 1 db alma, 2 db medve joghurtos sajt, 4 db korpás keksz
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db (15 dkg) alma
2 db medve joghurtos sajt
4 db korpás keksz

Elkészítés:
Az almákat megmossuk és a sajttal megkent korpás keksszel fogyasztjuk.

Tízórai: Almás tofu

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
5 dkg villával szétnyomott szója túró
10 dkg reszelt alma
1 teáskanál méz
őrölt fahéj

Elkészítés:
A reszelt almát a villával összetört tofuval átkeverjük, fahéjjal - mézzel ízesítjük.

Ebéd: Tonhalas, besameles zöldségtál

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
10 dkg tonhal
1 kávéskanál olaj
5 - 5 dkg vékonyra szeletelt paprika, kelkáposzta, póréhagyma, cukkini és paradicsom
1 dl tej
2 dkg margarin
2 dkg liszt
2 dkg reszelt sovány sajt
só, őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem zöldje - ízlés szerint

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt. A margarinon megfutatjuk a lisztet, és a tejjel felengedve tejmártást készítünk. Amíg hűl, kiolajozunk hőálló edényt, beletesszük a szeletelt paprikát, kelkáposztát, póréhagymát, cukkinit, paradicsom. Ízlés szerint fűszerezzük a zöldségeket. Közben a halat is csíkozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, majd forró olajon 1 perc alatt éppen csak átpirítjuk. Ezt is a szeletelt zöldségekre halmozzuk. A hűlt tejmártásba keverjük a reszelt sajtot, fűszerezzük ízlés szerint sóval, petrezselyem zölddel, borssal, és leöntjük vele a halas zöldségeket. Az előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Melegen vagy hidegen fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Uzsonna: Natúr joghurt, őrölt mákkal, búzakorpával

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1, 5 dl natúr joghurt
1 teáskanál darált mák
1 teáskanál búzakorpa
1 evőkanál méz

Elkészítés:
1, 5 dl natúr joghurtba elkeverjük a darált mákot, búzakorpát és a mézet. Csészéből kanalazzuk.

Vacsora: Parajfőzelék, fokhagymás borjúmáj

Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
200 gr mirelit paraj
1 + 1 gerezd fokhagyma
1 + 1 dl sovány tej
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
10 dkg borjúmáj
1 mokkáskanál olaj
ízlés szerint só, őrölt bors

Elkészítés:
A mirelit parajt - saját kiengedett levében - ízlés szerint sóval, őrölt borssal, 1 gerezd összenyomott fokhagymával készre főzzük kb. 20 perc alatt. Utána behabarjuk 1 dl sovány tejben elkevert teljes kiőrlésű liszttel. A borjúmájat szeletkékre vágjuk, és fokhagymás tejbe áztatjuk 1 órára. Lecsepegtetés után 1 mokkáskanál forró olajon serpenyőben kb. 5 - 6 perc alatt készre pirítjuk. Csak tálaláskor sózzuk meg.
A főzeléket a májjal forrón fogyasztjuk.






Második nap

Reggeli: 1, 5 dl natúr joghurt + 1 evőkanál lenmag + 1 evőkanál zabkorpa + 1 teáskanál aszalt almakocka
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és 5 perc után fogyasztjuk.

Tízórai: 15 dkg alma, 2 dkg dió

Ebéd: 1, 5 dl natúr joghurt + 1 evőkanál lenmag, + 1 evőkanál zabkorpa + 1 teáskanál aszalt almakocka
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és 5 perc után fogyasztjuk.

Uzsonna: 15 dkg alma, 2 dkg dió

Vacsora: 1, 5 dl natúr joghurt + 1 evőkanál lenmag, + 1 evőkanál zabkorpa + 1 teáskanál aszalt almakocka
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és 5 perc után fogyasztjuk.






Harmadik nap

Reggeli: Kefires reteksaláta, hagymás kenyér
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
0, 5 dl kefir
2 db durvára reszelt hónapos retek
1 evőkanál sovány sajtkrém
2 szelet hagymás kenyér

Elkészítés:
0, 5 dl kefirbe keverünk 2 db durvára reszelt hónapos retket és 1 evőkanál sovány sajt krémet, majd a hagymás kenyérre kenve fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Tízórai: 1 db gránátalma magja

Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
1 db gránát alma

Elkészítés:
A gránát alma magokat úgy lehet kicsalogatni belőlük, hogy a gyümölcsöt egészben egy kicsit megnyomkodjuk, kettévágjuk, majd fakanállal a gránátalma bőrös héját ütögetve a magok kiugrálnak. Tálkában kínáljuk. Jó étvágyat!

Ebéd: Gombás-diós tészta két sajttal

Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
8 dkg durum fodros nagykocka tészta
20 dkg nyers sampion gomba
majoranna, őrölt fehér bors, só
1 mokkáskanál olaj
1 teáskanál darált dió
2 dkg reszelt ementáli jellegű sajt
2 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:
Kifőzzük a durum tésztát sós - forró vízben és leszűrjük. Apróra kockázunk 20 dkg nyers sampion gombát, megpirítjuk csöppnyi forró olajon, ízesítjük őrölt fehér borssal, csipetnyi sóval, majorannával, 1 teáskanál darált dióval. Utána fedő alatt 10 percig saját levében pároljuk. Végül a tésztát alaposan átkeverjük a gombamártással, és reszelt sajttal megszórva fogyasztjuk.

Uzsonna: Csőben sült alma

Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
1 db alma
0, 5 dl natúr joghurt
0, 5 db tojás
1 evőkanál pirított búzacsíra
őrölt fahéj
margarin
1 teáskanál méz

Elkészítés:
Az almát mosás után felszeleteljük, és kimargarinozott tűzálló tálba rakjuk. Utána a natúr joghurthoz adjuk a habosra kevert tojást és a pirított búzacsírát. Amikor kész, megszórjuk őrölt fahéjjal, és a mézzel édesítjük. Végül előmelegített sütőbe tesszük, és 20 perc alatt megsütjük. Melegen az igazi.

Vacsora: Grill csirkemell, almás káposztasaláta

Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
10 dkg készen kapható grill csirkemell vagy 15 dkg filézett nyers csirke
só, őrölt bors, fűszerpaprika
1 mokkáskanál olaj
15 dkg reszelt alma
15 dkg fejes káposzta
2 evőkanál almaecet
őrölt kömény
1 mokkáskanál barna cukor
1 dl víz

Elkészítés:
A készen kapható grill csirkemellet kevés víz hozzáadásával, egy serpenyőben lefedve átmelegítjük. Ha a filézett, nyers csirke mellett döntünk, akkor azt húskopfolóval kiverjük. Utána a csirkeszeleteket pici sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával meghintjük, majd teflon edényben csöppnyi olajon mindkét oldalát 5 percig sütjük.

Besózunk 15 dkg reszelt káposztát. 1 óra állás után a levét kicsavarjuk, egy tálban az almával összekeverjük és félretesszük. Elkeverünk 2 evőkanál alma ecetet 1 dl vízben, megszórjuk őrölt köménnyel és 1 mokkáskanál barna cukorral. Az öntetet a salátára locsoljuk, jól átkeverjük és tálaljuk.

Ne feledd! A diéta akkor hatásos igazán, ha a három nap alatt az előírt étrend mellé 2 liter vizet is elfogyasztasz naponta!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség-betegség  
A betegeknek.......
  2007-09-22 14:52:36, szombat
 
 


.......sok-sok vitamint! :)))


 
 
1 komment , kategória:  Egészség-betegség  
Borban az egészség
  2007-09-11 13:45:23, kedd
 
  Borban az egészség

A szőlő és a bor régi, megbízható táplálékunk. Ám míg a szőlőfogyasztást besorolják az egészséges táplálkozáshoz, addig a mérsékelt borfogyasztás gyógyhatásáról még megoszlanak a vélemények.






A szőlő már a bibliai idők óta tartja népszerűségét; az özönvíz után Noé vette gondozásába a szőlőhegyet, de megjelent Homérosz eposzaiban és a görög kultúrkörben is. A mai tudományos módszereknek köszönhetően a szőlőnek egyre több hasznát ismerik fel, alkalmas a bőr és a test külső-belső ápolására: a szőlőfürdő élénkít és tisztít, a szőlőmagolaj a nagy mennyiségű telítetlen zsírsavak hatására csökkenti az általános koleszterinszintet (LDL), és növeli a HDL-koleszterin-szintet, ami viszont hasznos anyag a szív és a keringési rendszer számára.
A bor hosszú évezredek óta, mintegy tízezer éve az emberiség közkedvelt és legkiterjedtebben fogyasztott élvezeti itala. Az ókorban és a középkorban a bizonytalan tisztaságú, poshadt víz helyett fogyasztották, de gyógyító célból történő alkalmazása, annak különböző módozatai szinte végigkísérik az egész történelmet. A Római Birodalom katonái a hódító hadjáratok alatt bort fogyasztottak, hogy a járványokkal szemben ellenállóbbak legyenek, használták narkotikus fájdalomcsillapítóként magasabb dózisban fogyasztva, és jó szolgálatot tett nyugtató-, illetve altatószerként vagy fejfájás és depresszió esetén is.






A francia paradoxon


Mintegy harminc évvel ezelőtti az a tudományos jellegű megközelítés, amelyben a mérsékelt alkoholfogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták. Az Egészségügyi Világszervezet 1989. évi statisztikai jelentésében megállapította, hogy a 35 és 64 év közötti populációban a szív- és érrendszeri halálozás sokkal alacsonyabb volt Franciaországban (ahol amúgy az egy főre jutó évi alkoholosital-fogyasztás a legmagasabb), mint a hasonlóan iparosodott USA-ban vagy az Egyesült Királyságban, annak ellenére, hogy ezekben az országokban nagyjából azonos mennyiségű telített zsírsavakat fogyasztanak. Vizsgálták még az egyéb kockázati tényezőket is, mint a szérumkoleszterin és a vérnyomás átlaga, a dohányzás mértéke vagy a testtömegindex. Ez a jelenség az úgynevezett francia paradoxon (vagyis az a titok, hogy miként tudják a franciák karcsúságukat megőrizni annak ellenére, hogy keveset sportolnak, ugyanakkor zsírban gazdag ételeket esznek, vajalapú mártásokkal főznek, imádják a libamájat, a pástétomokat és a zsírdús sajtokat), amelynek okát a franciák az egy főre eső magas vörösborfogyasztásban látják. Ez persze nem haladja meg naponta az egészségesnek számító, maximum 2-3 decinyi mértéket.






A borfogyasztás tudományos háttere


A vörösbor készítése során a több napig tartó alkoholos erjedés következtében a szőlőhéj, illetve szőlőmag sejtfalából kioldódnak azok a vegyületek, melyek a gyümölcs húsában nem vagy csak kis mennyiségben találhatók meg, ugyanakkor a legjelentősebb kémiai-biokémiai hatással rendelkeznek. Ezek az értékes vegyületek a szőlőlé előállítása során alkalmazott préseléssel már nem nyerhetők ki. A bor és ezen belül a vörösbor kedvező élettani hatását elsősorban a polifenolos komponensek okozzák. Ezeknek a vegyületeknek az egészségvédő hatása több biokémiai reakció köré csoportosítható. Az egyik leglényegesebb és legtöbbet vizsgált tulajdonságuk az antioxidáns és gyökfogó hatásuk, vagyis hogy a C- és E-vitaminhoz hasonló módon csökkentik az erek falán kialakuló zsíros lerakódások mértékét.
Kutatások eredményei igazolták, hogy a vörösbor fogyasztása (a benne található fenolos komponensek kedvező hatása miatt) csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.






A borterápia elmélete...

A borterápia lényegében egy új ,,terápiás" módszer, amely Franciaországból (Bordeaux környékéről) indult, és mind ez idáig csak alig néhány országban terjedt el. Elsősorban mozgásszervi (csont- és ízületi) betegségek kezelésében alkalmazzák. A kezelés lényegében hasonló a balneo- és fizioterápiás módszerekhez, azzal a különbséggel, hogy a termálvíz helyett borfürdőt, az iszappakolás helyett pedig törkölypakolást alkalmaznak, a masszázst pedig szőlőmagból készült, polifenolt tartalmazó kenőccsel végzik.

Borterápiás kezelések


Lényege, hogy a páciensek testét egy előkészített, alkoholtól mentes, de a bor egyéb alkotórészeit (elsősorban a polifenolokat) tartalmazó fürdőkádba helyezik. Következik egy masszázs, amit a szőlőmag hidegen préselt olajából készült kenőccsel végeznek, amit aztán egy speciális törkölypakolás követ. Továbbá a borból készült polifenolos krémekkel különböző kozmetikai kezeléseket is végeznek. A terápia eredményességéhez hozzájárul még egy gondosan összeállított étrend, amely sok gyümölcsöt, salátát, halat és minőségi borokat tartalmaz.

Megoszló vélemények

Jóllehet sok érv van a minőségi vörösborok kedvező élettani hatásával kapcsolatban, több nemzetközi és hazai kutató is úgy gondolja, hogy a tudomány még nem rendelkezik elegendő adattal egyértelmű következtetések levonására. Elképzelhető, hogy a francia paradoxon nem más, csak életmódbeli, táplálkozásbeli és genetikai különbség.
A rendszeres alkoholfogyasztás veszélyt is hordoz magában, mert mi van akkor, ha valaki egy idő után már nem ismeri a mértéket? A túlzó és tartós alkoholfogyasztás pedig a máj megbetegedésének és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát jelenti. Továbbá fogyasztása ellenjavallt epilepsziában szenvedők és cukorbetegek számára, valamint a gyomor fekélyesedése esetén. Tilos alkoholt fogyasztani terhesség alatt, mivel károsíthatja a magzatot, és azoknak is, akik gyógyszert szednek, mert befolyásolja a készítmények lebomlását.






Minőségre törekedni

A mérsékelt vörösborfogyasztás támogatói azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy csak minőségi, jó alapanyagból, jó pincészetből származó terméket szabad vásárolni. Kerülendő az úgynevezett kommersz (főleg aromát, színezéket és alkoholt tartalmazó, gyümölcsöt sosem látott) ital fogyasztása. A vörösborfogyasztás ajánlott mennyisége férfiaknak napi 1 - maximum 3 dl, nőknek 1-2 dl, étkezés közben vagy azután elkortyolva.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség-betegség  
Last minute úti patika
  2007-08-14 17:57:02, kedd
 
  Menjünk bármerre is nyaralni (idehaza vagy külföldre, tengerpartra vagy nagyvárosba), mindig gondoskodjunk arról, hogy csomagunkban legyen egy speciálisan összeállított mobil házi patika.
Egy hirtelen jött vírusos rosszullét, gyomorrontás bármikor, még a legnagyobb óvintézkedések ellenére is ránk törhet, ilyenkor megnyugtató, ha a helyi ügyeletes gyógyszertár felkutatása helyett elkezdhetjük magát a tünetet kezelni. Ráadásul még körültekintőbben kell eljárnunk, ha az utazásra gyerekeket is viszünk magunkkal.

Mi legyen a felnőtt-úticsomagban?
Nem kell az egész házi gyógyszerellátmányt becsomagolni, csak olyan készítményeket vigyünk, amelyek praktikusak, gyorsan hatnak és orvosi segítség nélkül is tudjuk őket használni.

Vagyis a legfontosabbak:
- Rendszeresen szedett gyógyszerek: (Hosszabb külföldi tartózkodás során igazolni kell az esetlegesen nagyobb mennyiségben kiváltott orvosságok jogosságát, ezt pl. a repülőtéren ellenőrizhetik.)
- Fertőtlenítőszer: Bármikor adódhat egy kisebb-nagyobb horzsolásos baleset; egy lábunk alatt tébláboló tengerisün vagy egy éles kagyló; ilyenkor jó szolgálatot tesz egy jódtartalmú oldat vagy sebhintőpor
(tipp: Betadin, Dermaforin).
- Kötszer: Gyorssebtapasz mindig legyen nálunk, mert nemcsak a horzsolásos sérülések, hanem a városnézés, kirándulás alatt feltört, sérült láb is kellemetlen lehet.
Ajánlott még néhány kisebb-nagyobb méretű steril gézkötszert is becsomagolni.






- Lázmérő, lázcsillapító: A legtöbb esetben a láz gyorsan jön, gyorsan megy, de amíg jelen van, levertséget okoz, fáradttá tesz, és ezzel megkeserítheti a nyaralás napjait. Ezért az idejében adagolt lázcsillapító (38 fok felett) nagy segítség - feltéve, ha nem krónikus vagy idült betegségről van szó.

- Fájdalomcsillapító: Fogfájás, fejfájás bárhol ránk törhet, ráadásul a fájdalomcsillapítók többsége elősegíti a lázcsökkenést is, ezért az útipatika-csomagunk egyik legfontosabb elemét alkotják. (Tipp: Algopyrin, Rubophen, Paracetamol, vagy görcsoldásra: Nospa, Papaverin.)

- Hányingert csökkentő szerek: Van, aki tudja magáról, hogy érzékeny a gyomra, és van, aki még nem. Az utazás eleve izgalommal jár, sokan nem bírják a hosszabb távú autóutakat vagy a repülést. Az émelygés és a hányinger érzete a leggyakoribb úti betegségek közé tartozik. (Tipp: a B1-vitamin, a gyömbér vagy a különböző homeopátiás készítmények kíméletesen helyrehozzák az érzékenyebb gyomrot, a hányinger hatásos ellenszere a Daedalon is.)






- Vigyünk magunkkal emésztést segítő gyógyszereket. Hányinger nemcsak az utazás miatt jelentkezhet, hanem az ismeretlen, újfajta ételektől is, amelyek a magyar gyomor számára szokatlannak tűnnek, emiatt nehézséget okozhatnak, megemésztésük puffadással, felfúvódással járhat. Különösen gondoljon a megelőzésre és az óvintézkedésre az, aki epekövességre, epegyulladásra hajlamos! (Tipp: Rennie rágótabletta vagy Bilagit.)

- Hasmenés ellen: A legtöbb esetben vírusok, baktériumok vagy olyan mikroorganizmusok okozzák, amelyek jelenlétére sokszor szinte semmi sem utal; nincs rossz szaga az ételnek, vagy nem látszik egyáltalán romlottnak. A nyaralás alatt elkapott vírusos hasmenés álalában 24-48 óra leforgása alatt elmúlik. Legfontosabb ebben az esetben, hogy pótoljuk a szervezetből kiürült folyadékot és ásványi sókat, fogyasszunk (és vigyünk magunkkal) speciális ásványianyag- és vitamintablettákat.
(Tipp hasmenés ellen: Carbo Activatus, Septolon, Imodium.)

- Székrekedésre: Előfordulhat, hogy az utazási stressz vagy az illemhelyek nem megfelelő állapota, vagy csupán az idegen környezet miatt napokig nem sikerül valami ,,produktummal előállni", és székrekedésben szenvedünk. Először érdemes úgynevezett székletlazító növényekkel próbálkozni, mint a szilva, szőlő, barack, körte vagy a brokkoli, esetleg ihatunk szennateát, de vannak vény nélkül kapható növényi eredetű tabletták is, amelyek hatásosan oldják meg ezt a problémát. (Tipp: Laxbene, Agiolax.)

Kenőcsök külsőleg

Nyaralás alatt a leggyakoribb problémát a nap és a szúnyogok okozhatják.
- A leégést könnyebb lenne magas faktorszámú napkrémekkel megelőzni, mint kezelni. De ha már megtörtént a baj, a bőrpirosodást csökkentheti a Fenistil gél, a hámosodást pedig elősegíti a Neogranormon kenőcs vagy a Panthenol, Naksol.
- Szúnyogcsípés gyógyítására hatásosak a bőrpirosodásra, csípésre ajánlott krémek vagy a cinktartalmú rázókeverékek.






Allergiás tünetekre: kalciumtabletta

Allergiás vagy asztmás betegeknek sokkal körültekintőbben kell az utazást megszervezniük vagy a szállást kiválasztaniuk, hogy minimálisra csökkentsék egy esetleges roham kockázatát. Nekik érdemes kora reggel vagy estére tervezni az utazást, amikor frissebb és tisztább a levegő.
Súlyos allergiás rohamra gyógyír az epinefrininjekció vagy a kalciumos pezsgőtabletta.

Extra tipp:
Csomagoljon az is kalciumos pezsgőtablettát, aki eddig nem volt allergiás; nem lehet tudni, hogy egy idegen növényzet vagy ismeretlen étel, fűszer milyen reakciókat vált ki a szervezetünkben

Nyaralás gyerekkel






A nyaralás technikai részét érdemes alaposan és a legkörültekintőbb módon megszervezni. Ez némi pluszmunkát és többletcsomagot jelent, de a gyermekek biztonsága szolgálja a mi stresszmentes nyaralásunkat is.
Amire érdemes odafigyelni:
Biztonság és higiénia:
- A szobatisztaságot tanulgató nagyobb babák számára vigyünk WC-karimára tehető papírülőkét vagy a saját gyermekülőkéjét.
- Kúszó-mászó kisbabák számára érdemes átnézni a szállodai vagy apartmanszobát bababiztonság szempontjából: ellenőrizni, esetleg leragasztani a konnektorokat, vezetékeket, és megnézni, hogy ne legyenek olyan apró tárgyak a földön, amiket a szájába vehet.
- Vigyünk fertőtlenítő törlőkendőt is, hogy áttisztítsuk azokat a tárgyakat, amiket a baba majd a kezébe vesz.

Fürdőzés, napozás:

- Babák számára igen hasznos az úszópelenka, amelyben kellemesem pancsolhatnak a kicsik, anélkül, hogy a környezetükben riadalmat keltenének. A használt pelenkákat ajánlott nejlonzacskóba csomagolva félretenni, és az arra alkalmas helyen kidobni.
- Ha sokat jövünk-megyünk a nyaralás alatt, mindig legyen nálunk egy kisebb tisztába tevő csomag, amely tartalmaz két darab pelenkát, kis csomag popsitörlő kendőt, popsikrémet, összehajtható, eldobható pelenkaalátétet és néhány nejlonzacskót a használt pelenka számára.
- Fülfájás: Fürdőzés vagy úszás után kisgyerekeknél gyakran előfordulhat fülfájás, mivel a hallójárat bőre felázik, így az könnyebben begyulladhat, elfertőződhet. Érdemes ilyenkor például a homeopátiás készítmények közül Oscillococcinumot adni, mivel ez a szer magas aminosav-tartalmának köszönhetően serkenti a szervezet védekező mechanizmusait a fertőződésekkel szemben.






Mi legyen az úti patikában, ha gyerekkel utazunk?

- Lázmérő, lázcsillapító kúp (tipp: Germicid-C).
- A baba, kisgyermek rendszeresen szedett vitaminjai, gyógyszerei.
- Orvosság hasmenés, illetve székrekedés ellen (tipp székrekedésre: laktulózt tartalmazó szirup, glicerinkúp).
- Orvosság hányás, hányinger ellen.
- Kenőcs vagy spray napégés, csípés ellen (tipp: Aloe vera spray, levendulaolaj, Fenistil gél).
- Kenőcs bőrkiütésre, ekcémára, pelenkakiütésre (tipp: heveny ekcémás tünetekre hatásos a Halicar kenőcs, vagy felületes bőrsérülésre, hámosításra, pelenkakiütésre a Neogranormon kenőcs).
- Orrcsepp, orrszívó.
- Sebfertőtlenítő.

Jó tanácsok!
Ne sajnáljuk a pénzt a biztosításra! A biztosítás nélküli orvosi és kórházi ellátás külföldön nagyon sokba kerül, és bármikor előfordulhat olyan esemény, amely megnehezíti a hazautazást.

Az úti patika összeállításában kérje ki háziorvosa tanácsát, vagy kérjen segítséget a gyógyszerészektől! A háziorvos ismeri a család betegségeit, az esetlegesen fennálló allergiákat vagy gyógyszerérzékenységet, és az úti cél figyelembevételével ad tanácsot az úti patika összeállításában.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség-betegség  
Nagyon sajnálom.........
  2007-08-10 13:43:53, péntek
 
  ...... ........, hogy elmúlt a dinnyeszezon!
Heteken keresztül szinte azon éltem és sikerült is megszabadulnom jópár kilótól!
Sokkal jobb a közérzetem, könnyebb a mozgásom!
Most aztán törhetem a fejem mivel helyettesítsem, mivel nem szeretném ha visszajönne, amit hál istennek sikerült leadnom! :)))




 
 
0 komment , kategória:  Egészség-betegség  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 111 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5249 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 404
  • e Hét: 1603
  • e Hónap: 24462
  • e Év: 111232
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.