Regisztráció  Belépés
migova.blog.xfree.hu
" Aki sosem követ el hibát, általában semmit sem csinál " Spevi Éva/migova
1953.06.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/32 oldal   Bejegyzések száma: 311 
Hímes tojások
  2008-03-22 18:25:52, szombat
 
 Na, gyere csak, nézz ide!
Van itt már egy szép tojás készen.
De lássuk csak mit csinál nyuszi mama, hogy szinesek legyenek a tojások.


Van amikor először is megfőzi őket keményre, miközben megfőzi a szinezőlevet is, s azután hagyja mindakettőt kihűlni. Amikor meg akarja a tojásokat festeni, belerakja őket a szinezőbe és hagyja ott ázni 10-15 percig. Azután letörölgeti egy papirszalvetával. Néha még meg is "himezi" őket úgy, hogy mielőtt megfestené a tojásokat, előbb olvasztott viasszal mindenféle érdekes mintát rajzol rá, s miután befestette a tojásokat, a végén a szalvétával a viaszt is ledörzsöli.
Ha erősebb szineket akar, akkor beleteszi a tojásokkal együtt a fővővízbe a szinezőket is, 2 evőkanál ecetet is hozzádva 8 tojáshoz, és lassan főzi az egészet 20-30 percig. Amikor kész, langyos vízzel leöbliti és hagyja megszáradni.
De aztán lehet festés előtt ki is fujni a tojásokat úgy, hogy mindkét végén egy egy kis lyukat fúrunk bele, a tűvel be is nyúlhatunk és megkavarjuk a tojást egy kicsit.
Akkor egy tányer fölött jó erősen belefujunk és a sárgája, fehérje szépen kicsorog a másik végén.


Szinezők:

Vörös

Egy literes lábost tömj meg vöröshagyma héjával, öntsd fel vízzel és főzd fél órától egy egész óráig, attól függően milyen erősre akarod a szint. Hagyd kihűlni, mielőtt leszűröd.


Aranysárga

Főzz 2 vagy 3 kavéskanál turmeriket néhány percig, majd hagyd kihűlni. Lereszelt répa nyersen kicsavart leve is jó erre.


Rózsaszin

Cékla fővőleve, de ha sietsz, üveges eltett cékla leve is jó. Sőt, az érett eper is jó, enyhén sárgás rózsaszinűvé festi a tojást.


Kék

Egy fél fej piroskáposztát lereszelünk, beáztatjuk fél liter vízbe és beleteszünk 2 evőkanál ecetet. Éjszakán át ázni hagyva, reggelre szép mélykék leve lesz.


Zöld

A fenti ibolyafestékbe beleszórunk 1/4 kávéskanál szódabikarbónát, vagy mixerben ledarálunk egy marék petrezselymet és felhígitjuk egy kis vízzel.


Bordó

Piros szőlőlében áztasd a tojást.


Okker

Sárga hagymahéjakat főzz egy kevés vízben egy óráig. Aztán hűtsd ki.


Barna

Áztasd a tojást egy csésze jó erős feketekávéban.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, történések  
Húsvét van!
  2008-03-22 17:55:16, szombat
 
 Ünnepeljük a feltámadást, a megújulást, az újjászületést - a tavaszt!

A húsvét a keresztény egyházakban Krisztus feltámadásának ünnepe, és egyben a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. Magyar neve arra utal, hogy régen, a negyven napon át tartó böjt után ekkor ettek először húst az emberek, "húst vettek magukhoz".
A böjt során csak hús nélkül készült ételeket ettek, kivétel volt a hal, amit lehetett fogyasztani.


A húsvét minden évben más-más napra esik, úgynevezett mozgó ünnep. A tavaszi napéjegyenlőség (március 21-e) utáni első holdtöltét követő vasárnapon és hétfőn ünnepeljük. Március 22-e a legkorábbi nap, amikor elkezdődhet a húsvét, a legtávolabbi időpontra eső húsvétvasárnap pedig április 25-e lehet.

A húsvéthoz hozzátartozik a húsvéti nyúl és a piros tojás. Színes tojásokat már jóval időszámításunk előtt is fogyasztottak a tavasz ünnepén. Az egyiptomiak is ajándékoztak egymásnak festett tojásokat. A germánoknál a tojás tavaszi áldozat volt, a korai keresztényeknél pedig a feltámadás jelképe lett. Egy régi hiedelem szerint a húsvéti tojásokkal díszített barkaágak megvédik a házat a rossz szellemektől. A zöldcsütörtökön vagy nagypénteken tojt tojásoknak különleges erőt tulajdonítottak - elhárítják a bajt, és áldást hoznak.

A húsvéti nyúl csak kb. száz éve terjedt el. (A német térségben korábban, ott 1678-ban említik először.) Azelőtt a nyúlon kívül szinte minden állat hozhatta a húsvéti tojást. Hogy miért épp a nyúl lett a ,,kedvezményezett"? Több magyarázat is van. Talán azért, mert mindig kedves állatnak tartották. Bizáncban a nyúl volt Krisztus szimbóluma, és a germán termékenység-istennő, Ostara szent állata is ez volt.

E tavaszi ünnephez számos hagyomány fűződik. Dunántúlon a locsolás mellett a vesszőzés is szokás volt. Fejér megyében sibának nevezték azt a vesszőből font korbácsot, amellyel a legények megcsapkodták a leányokat, miközben azt mondták: ,,Keléses ne légy, bolhásos ne légy, esztendőre még frissebb légy!" A lányok erre szalagot kötöttek a sibára, majd borral kínálták a legényeket.

Egykor sok helyütt húsvét keddjén a lányok, asszonyok locsolták meg viszonzásképp a férfiakat. Egyes vidékeken a vesszőzést is viszonozták, a ,,suprikálás" során a leányok korbácsolták meg a legényeket.

A múlt században még szokásban volt (a magyarországi németek körében) az ún. emmausjárás. Húsvéthétfőn, a nagymise után vagy délután a falu lakói összepakolták a szentelt ételeket, és kivonultak a faluszéli borospincékhez. Az esti lakoma után körültáncolták a pincét, és hajnalig folyt a mulatság.

Húsvéti köszöntő

Gyönyörű a tavasz, mosolyog az élet,
Áldásokat mutat az arany kikelet.
Feltámada Jézus, mondják az írások,
köszöntő hétfőre buzognak források.
Mi is idejöttünk az ifjú kedvünkre,
hogy harmatot öntsünk e szép növendékre,
mert ha meg nem öntjük e szép növendéket,
nem virágzik nekünk jövendőre szépet.

 
 
0 komment , kategória:  Történetek, történések  
Virágnyelv
  2008-03-10 18:36:57, hétfő
 
 Virágnyelv

Nem minden férfi meri, vagy tudja szemtől szembe elmondani érzelmeit. Ilyenkor nem árt, ha az ember lánya tisztában van a szavak nélküli kommunikáció legfőbb szabályaival, képes a ki nem mondott gondolatok között olvasni.

Nőnapon pedig legalább középfokú nyelvvizsgával kell rendelkezni virágnyelvből ahhoz, hogy megértsük mit is akar közölni velünk - még ha esetenként nem is tud róla - a velünk szemben álló, kezében virágot tartó, erősebbik nem jeles képviselője.

Azt ugyanis bizonyára mindenki tudja, hogy a vörös rózsa a szerelem legszebb szószólója, hogy a liliom az ártatlanságot jelképezi, vagy a nefelejcs a hűség, az el nem felejtés virágba borult szimbóluma. De azt már biztos kevesebben sejtik, hogy egy csokornyi árvácska az irántunk táplált barátságról, a hóvirág pedig - amellett, hogy a törvényben előírtak
tiszteletben nem tartásáról - a hűségről tanúskodik.

Hát lássunk néhányat a virágnyelv szótárából, hogy könnyedebben megfejthessük a velünk szemben álló, másik bolygóról érkező férfi gondolatait.

Az árvácska a barátságot,
a bazsarózsa a múló örömöt,
a búzavirág a reménykedést,
a jázmin dicséretet,
a liliom ártatlanságot,
a nárcisz hiúságot,
a napsugár üdvözletét,
az orgona a hit kérését,
a rozmaring az örök hűséget jelképezi.

A vörös rózsa a szerelmet szimbolizálja,
a sárga tulipánok a reménytelen szerelmet fejezik ki,
a vörös szegfű csodálatot jelent,
a liliom az ártatlanság mellett a szerelmet, jelképezi, bizonyítva egyben azt is, hogy komolyak az illető szándékai.

A rózsához pedig íme egy kis színkód:
a vörös és fehér együtt az egységet jelenti,
a fehér rózsa a tisztaságot jelképezi,
a rózsaszín a boldogságot,
a narancssárga a vágyat,
a sárga rózsa pedig ma már a barátságot és az örömöt fejezi ki.
A kék, lila és fekete rózsa pedig a teljes ízléstelenséget jelenti, legalábbis e sorok írója szerint.

Tehát hölgyeim (és uraim) olvassunk a jelekből és tanuljuk meg megérteni, beszélni a virágnyelvet. De azért arról se feledkezzünk meg, hogy nem mindenki beszéli e botanikus nyelvjárást, így ne haragudjunk meg, ha olyan virágot kapunk ajándékba, amelynek jelentéséről az átadójának még csak sejtelme sem volt. Hiszen egyvalami biztosan közös bennünk - akár kapjuk, akár adjuk -, a rájuk aggatott jelentésüktől függetlenül szeretjük a virágokat, és ugye, aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.
 
 
1 komment , kategória:  Történetek, történések  
Illetlen nőnapi beszéd
  2008-03-08 23:54:43, szombat
 
  Nőnapi Zoltán-nap

Ki tagadhatná, ha férfi, legfontosabb szerep a nőnek jutott ebben a cifra életben. Hű, avagy hűtelen szerető, hű, avagy hűtelen ara, anya, amilyen jutott. Munkatársnő, amilyen jutott. Hiányuk közben végzetesen megterhelő. Legjobb, ha minden változatból tartunk (tárolunk). Velük élni is megterhelő, sokszor nehéz eldönteni, melyik súlyosabb defekt, de így vagyunk összehozva. Szenvedély, boldogság, kielégültség és kielégületlenség, bosszú és gyűlölet. Kinek mit oszt az Úr. Szegény Jókai pontosan megfogalmazta: "a férfi sorsa a nő...", neki aztán valóban az volt, az első öregasszonytól (Laborfalvi Róza) az utolsó libáig (Grósz Bella), kihasználták, meglopták, átverték, megverték, kiröhögték, meg amit csak akartok, romantikus szerelem ügyében mégis ott dönget a topon, azóta sem írt senki hasonló hömpölygő, áldozatos szerelmet.

Többnyire nem azonnal derül ki, mit akar a nő. Ha igen, az a baj. Tehát mégis bennünk van elszabva valami. A nő lelke rejtély. Magának is, vélhetőleg. Hogy a házi tűzhely melege, hogy erre szocializálódott volna, aligha. A ma nője amazon, harcos, kifejezetten bonyolult fegyvertárral. Az elmúlt századok nője sem volt fegyvertelen, az arzenál évszázadok alatt szaporodott fel a mai szikrázóan változatosra, és követhetetlen mennyiségűre, mindig van másik, de...

Harcol, de mit akar? Alig tudni. Amikor egymás ellen, amikor egymás mellett harcolunk (vállat vetve vállnak), mindkét esetben az a cél, hogy megismerjük a preferenciákat. Ezerféle nő. Kicsi, nagy, még nagyobb, még kisebb. Nagyon szabad, nagyon szabad szellemű. Nagyon gátlás nélkül való, nagyon hazug és nagyon igazmondó. De hogy ezek közül melyik éppen, csak a közös parlagon derül ki, amikor ugyanazok a tüskék szúrnak, ugyanazon a tarlón menünk arra, ahol majd kiderül, mit akar. Mit akarhatunk együtt.
A ,,nagy nő" preferenciáit többnyire a ,,nagy nő" igazolhatja. Egy másik bak (előző, következő) preferenciái rontanak az összhatáson.

Évente egyszer illetlenség így és ezt. De így van és ez van minden napon. Tehát olyan mindegy. Aki minden nap kíváncsisággal és tisztelettel, ő ezen a nyolcadikán is. Aki egyéb napokon sem, ezen a napon sem, ezt a nő, akit felköszönt, pontosan tudja. Minek a szerep? Freud szerint minden csak szerep, de a nőnapi szerep a pofátlanabbja közül való.
Kinek minden nap, kinek havonta egyszer, kinek évente egyszer, kinek soha. Embere válogatja.
Hát rajta. Ki-ki a maga kedve, rendje, módja szerint.


Onagy Zoltán tollából 
 
0 komment , kategória:  Történetek, történések  
Húshagyókedd, Hamvazószerda,..
  2008-02-05 15:06:43, kedd
 
  Húshagyókedd, Hamvazószerda, Torkos csütörtök.

A tavaszi ünnepkör legjelesebb ünnepe húsvét. Mozgó ünnep, nem esik minden évben ugyanarra a napra, mint pl. karácsony. Március 22-e és április 25-e közötti ünnep. Pontos időpontja attól függ, hogy mikor van a március 21-ét (tavaszi napéjegyenlőséget) követő első holdtölte. Az ettől számított első vasárnap húsvét első napja. Az idei évben március 23.-ra esik, ezért a farsangi időszak alig egy hónapig tartott csak. (vízkereszttől - január 6.-tól, február 5-ig - húshagyó keddig)

Február 6-án, hamvazószerdán már elkezdődik a 40 napos nagyböjt ideje.

Húshagyókedd / február 5. /

Farsangtemetés időpontja. A farsang utolsó napja, a farsangi mulatságok csúcspontja. További elnevezése: húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyókedd (utalás a madzagon lógó ételek elfogyására).

Dalolni, táncolni azonban csak éjfélig szabad. Az ilyenkor tartott vigalmakban nagyokat kell ugrani, hogy nagyra nőjön a kender. Húshagyókedden tanácsos lemorzsolni a vetni való kukoricát és megmetszeni egy-egy tőkét a szőlő négy sarkán. Ezen a napon még mindenki jóllakhat farsangi fánkkal, kocsonyával.

Hamvazószerda / február 6. /

Húsvéti nagyböjt első napja, melyen szigorú böjtöt tartottak. További elnevezése: szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda, aszalószerda.
A húsvéti ünnepekre való előkészület ideje. Megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve kínszenvedésének időszakáról. A VII. századtól vált szokássá a bűnbánati felkészülés.

II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára, annak bizonyságára, hogy a halandók porból lettek, s porrá lesznek. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert. A bűnbánat időszakában az egymással haragban lévők igyekeztek kibékülni egymással.

A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje, illetve egészségmegőrző szerepet tulajdonítottak neki.
Ezen a napon elsikálták a zsíros edényeket, mert zsírt a következő 40 napban nem ettek.


Böjt idején tilos volt a bál, a mulatság, de a lakodalom is. Általános volt az a szokás is, hogy a lányok ilyentájt fekete vagy sötétebb, dísztelenebb, egyszerűbb ruhákat hordtak.
A néphagyomány szerint ilyenkor húst vagy zsírt, zsíros ételt enni tilos.
Csak kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, illetve ezekből készült meleg ételeket ehettek.
A paraszti étkezésben az év egyéb szakában szokatlan módon vajjal, növényi olajjal főztek. Volt ahol napjában csak egyszer ettek, máshol a tojás és a tejes ételek fogyasztását is tiltották.

A szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a XX. századra az vált általánossá a keresztények körében, hogy a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják, ilyenkor növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz.

Gyakran került az asztalra cibereleves. Ennek az ételnek az alapja a búza vagy rozskorpa, melyet cserépedényben forró vízzel felöntve néhány napig erjesztenek, majd liszttel, tejföllel behabarják, és főznek még bele kölest vagy hajdinát, hogy laktatóbb legyen. Aszalt gyümölcsökből is főztek tejfölös savanyított levest, néhol ezt is ciberének nevezték.
Igen kedveltek voltak a böjti időszakban a hüvelyesek,
a borsó, a bab és a lencse.

Nem véletlen, hogy a ma divatos Wellness programok, természetgyógyászok is ez idő tájt javasolják a szervezet tavaszi méregtelenítését a különböző kúrák széles tárházával.

Torkos csütörtök / február 7. /

Annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazószerdát követően ünnepeljük - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területen a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.Húsvétig az utolsó alkalom a kiadós étkezésre. További elnevezések: zabáló-, torkos-, tobzó-, kövér-, bodozú-, csonka csütörtök, halottak húshagyata, halottak csetertekik, kisfarsang. Régen szokás volt, hogy ezen a napon csak az asszonyok mulattak. Felmentek a borospincébe, ettek-ittak, énekeltek, táncoltak. Ha egy férfiember utánuk ment, őt gatyára vetkőztették és hazazavarták.
Szóval az asszony mulatott, a férfiember meg otthon ette a kefét meg a maradékot.

A Turizmus Zrt. harmadik éve a ,,Torkos csütörtök" reklámfogással e néphagyomány városiasított formáját igyekszik meghonosítani. Ezen a napon fél áron választhatnak a vendégek az éttermek menüsorból.
Az idén 1008 étterem csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.


Link
 
 
9 komment , kategória:  Történetek, történések  
Farsang
  2008-01-08 18:06:30, kedd
 
 Link

Amikor a feje tetejére áll az egész világ, amikor felszabadulnak a tabuk, és elszabadulnak az indulatok. Itt a vigasság és a bolondozás ideje! A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsang a bálok és a vidám összejövetelek időszaka, s különösen a 40 napos húsvéti böjtöt megelőző néhány napja mozgalmas.

Osváth Erzsébet: Sül a fánk

Serceg a zsír,
sül a fánk.
Fényessárga serpenyőből
ragyog ránk.

Illatozik,
nő, dagad,
az orrunkat csiklandozó
jó falat.

Már a tálon
a sok fánk,
Fehér cukorfelhő alól
nevet ránk.

Ránk nevet
és integet.
Itt a farsang, vidám farsang,
gyerekek.


Gazdag Erzsébet: A bohóc köszöntője

Jancsi bohóc
a nevem
Cintányér a
tenyerem.

Orrom krumpli,
szemem szén,
Szeretném ha
szeretnél!

Velem nevetsz,
ha szeretsz,
Ha nem szeretsz
elmehetsz!

Szívem, mint a
cégtábla,
ruhámra van
mintázva.

Kezdődik
a nevetés,
Tíz forint a
fizetés.

Ha nincs pénzed,
ne nevess.
Azt nézd innen
elmehess!
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, történések  
Január- Nagyboldogasszony hava
  2008-01-03 14:57:25, csütörtök
 
  JANUÁR - BOLDOGASSZONY HAVA - TÉLHÓ - FERGETEG HAVA

Link

Nemes Nagy Ágnes: Január

Hová jutottam? Nem tudom.
Szeretni, nem szeretni: vétek.
Ha volna még akáclevél,
azon számlálnám érverésed.
A magamét is számolom,
a csontok közti félsötétet
fél-éjszakán át szaggatom -
ha volna még akáclevél,
felelni tudna értem, érted -
egy alvadt vér a mellkasom.

Hogy füstölgött az a folyó,
hogy füstölgött a téli alkonyatban!
Érzett az alvilági hő,
még átsütött a földalatti katlan,
melyből zuhogva dőlt elő -
a zúzmarás, fehér sötétben
egy sor fekete nád, s a gyéren
hófoltos, néma, sík mező -
hogy füstölögne itt a vérem,
az alvilágból felszökő,
hogy füstölögne a félsötétben.

Hosszabbodik a nap az évben,
ez szült: téli napforduló.
Most kéne újra megszületni,
mint egy folyó.
Vagy a sötét, magánvaló
természet odvaiba halva,
hol nem nő már akáclevél, [/kep
inkább letérdelek a partra,
s a sűrű, alvilági vízzel
míg gyéren szálldogál a hó
keresztet rajzolok magmara.

1958. január 30.

Kányádi Sándor: Jön január

Porka havak esedeznek,
sopánkodnak a verebek.
Jegenyefán ócsárolják
Januárt a zajgó csókák.

De Január rá se ránt a
fákon csárogó csókákra,
sem a tetőn dideregve
siránkozó verebekre.

Azért van a csűrön cserép,
bújjon alá, aki veréb,
s a füstölgő kémény mellett,
aki csóka, melegedhet.

Jön Január, megy Január,
kinek-kinek kedvébe jár,
szánkót csusszant, ródlit lódít,
gyermekekkel hógolyózik.

A kucsmáján, lám, mit látok,
egy korai hóvirágot.
Sorra sétál minden házat,
s boldog újévet kívángat.


Csoóri Sándor: Ilyenkor januárban

Ilyenkor januárban,
amikor kinyitott borotvával
rohangálnak a szelek az erdők között
s a be-beszakadó hóban
négykézláb vonszolja magát a Nap is,
mindig a télben elesett katonákra gondolok.
Ott feketednek egymás után
az összegyüremkedett fehérségben,
mint menekülő kocsikról
ledobált csomagok.
Nem kellenek már senkinek.
Nem kellenek már a kárhozatnak sem.
Karácsony elmúlt,
az óév elmúlt,
az élet elmúlt
s a haza helyén egy irgalmatlan bombatölcsér.

Ilyenkor januárban,
mikor a keletre szálló varjúk
recsegő jégcsapoknak röpülnek neki a láthatáron,
mindig elindulok én is
az elbitangolt halottak útján.
Sínek kísérnek hosszan
és Ukrajna sebe kísér,
ágyúlövések és Oroszország,
elüszkösödött szájak
a katyusa-golyókkal átluggatott levegőben,
zsákok,
melyekre vérrel írtak,
templom-kupolák,
melyekhez agonizáló szemek menekültek.

Ilyenkor januárban,
mikor meghosszabbodnak az utak
idegen alföldeken,
de bent lerövidülnek a halál felé,
mindig elfelejtem, hogy valaha éltem is,
hogy húsom elevenebb volt,
mint a dinnye húsa,
elevenebb, mint a karmoló fáké
s fejemen, a jégrücskös katonapokróc helyett,
még nyári lombok is csuszkoráltak.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, történések  
Kaszás Attila-emléklemez
  2007-12-10 11:34:57, hétfő
 
 Kaszás Attila-emléklemez verses mesékkel

Kaszás Attila emlékének szentelt lemez jelenik meg december 10-én; a kiadványon a márciusban elhunyt színész utolsó felvételei mellett pályatársai és barátai előadásában hallhatóak verses mesék - tájékoztatott Bucsai Tímea, a lemezt kiadó Warner Music Hungary sajtóreferense.

Mint mondta, a "Kit ringat a bölcső, Janikát..." - Verses mesék gyerekeknek és felnőtteknek címmel megjelenő lemezen Pápai Erika, Nagy-Kálózy Eszter, Rátóti Zoltán, Rudolf Péter, Szarvas József, Stohl András, Ákos, Samu és a Ghymes együttes szerepel. A CD-n 30 mese hallható, ezek közül tíz a márciusban elhunyt színművész előadásában. Az archív felvételeken Kaszás Attila Csorba Piroska, Csoóri Sándor, Móricz Zsigmond, Csukás István, Utassy József, Baranyi Ferenc és Tóth Bálint műveit adja elő.

A kiadványon helyet kaptak Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc, Benedek Elek, Gyulai Pál, Gárdonyi Géza, Pósa Lajos, Tompa Mihály és Rudnyánszky Gyula művei is. A lemez címét Gazdag Erzsi verse, a Bíztató bölcsődal kezdősora adta, amely Szarka Gyula zenéjével és előadásában, Pápai Erika, valamint Szarvas József közreműködésével hallható.

Bucsai Tímea tájékoztatása szerint Kaszás Attila versfelvételei idén március közepén készültek a Magyar Katolikus Rádióban. Ezek voltak a színművész életének legutolsó felvételei.

"Akkor azzal búcsúztunk, hogy az Attila által elmondott verses mesékből másolatot készítünk Jancsikának, a kisfiának" - olvasható a lemezről kiadott sajtóanyagban. Mint írják, a felvett anyag nem töltött meg egy CD-t, ezért a színész barátait kérték fel a lemez kiegészítésére.

A CD-n közreműködő valamennyi színész, muzsikus, grafikus, hangmérnök, fotós, a kiadó, a nyomda és a rádió ingyen vállalta a munkát. "Attila iránt érzett szeretet volt köztünk a kapocs, és a halála után feltörő megrendítő erejű rajongás, a művészete iránt érzett nagyrabecsülés és tisztelet nyitott meg előttünk minden kaput" - hangsúlyozzák a közleményben.

A tájékoztatás szerint a kiadvány teljes bevételét a Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolásáért létrehozott közhasznú alapítványon keresztül a színész kisfiának juttatják el.
 
 
3 komment , kategória:  Történetek, történések  
A mai Mikulás-alak kialakulása
  2007-12-06 17:51:49, csütörtök
 
 A mai Mikulás-alak kialakulása

Az eredeti Szent Miklós legendához kapcsolódó szokásokat (Sinter Klaas, Saint Nik-klaas) az Új-Amszterdamba (New-York) bevándorló holland telepesek honosították meg az Újvilágban a XVII. században.
Az amerikai Mikulás-imázs (Santa Claus) azonban csak később, egy vers illusztrációjának nyomán született meg. Clement Clarke Moore 1823-ban íródott "Szent Miklós látogatása" című verséhez Thomas Nast rajzolt képeket a Harper's magazinba 1860 és 1880 között. Nast fantáziájának köszönhetően olyan titkos részletek kerültek a köztudatba a Mikulás életéről, mint hogy a műhelye az Északi-sarkon található. Moore verséből pedig az ajándékszállításban segédkező rénszarvasok nevei is ismeretessé váltak.


A Finn rádió népszerű "Gyermek Óra" című műsorának vezetője, Márkus bácsi (Markus Rautio) 1927-ben oszlatott el minden félreértést. Bejelentette, hogy a Mikulás a Lappföldön, Korvatunturiban lakik. Ott található a Fül-hegy, melynek gyomrában van a szupertitkos játékkészítő manufaktúra. Maga a kopár hegyoldal nyuszifülre hasonlít, és ezen keresztül hallgatja a Mikulás egész éven át, hogy az egyes gyerekek jók voltak-e avagy rosszak. Feleségével és a skandináv népmesék legendás alakjaival, a szorgos manókkal éldegél itt réges-rég óta (A lapp mesék szereplői többek közt a medvék, Stallo és a csudik. Stallo olyan mesefigura, akinek a személye századokon át alakult ki, s igazából senki sem tudja, ki is az a Stallo. Sokszor ábrázolják trollként - manó az északi mitológiákban, és sokan hallották gyerekként, hogy ha nem lesznek jók, elviszi őket Stallo. Egyes elbeszélésekben pedig a ,,karácsonymanó" - a télapó a skandináv országokban egy kedves manó - szerepkörével ruházzák fel, aki karácsony este rénszarvasszánon körbejárja a vidéket. A csudi - más néven csúd - egy nép, mely a mai Oroszország területéről származott, s mely sokszor támadt a lappokra.) Rajtuk kívül közönséges halandó nem teheti be a lábát a rejtekhelyre. A Mikulás hosszas keresgélés után szerelmesedett bele a Lappföldbe és telepedett le véglegesen. Az év nagy részében itt lakik, csak néha teszi át székhelyét a titkos nyári szálláshelyére. A közeli Savukoski település lakói, a rászorultak és a beteg állatok segítőjeként tisztelik ezt a kedves embert, akivel a következő megállapodást kötötték: A látogatók csak a szomszédos Korvatunturinmurusta tetejéről csodálhatják meg a Fül-hegy érdekes alakját. Az idevezető út egy gyönyörű nemzeti parkon vezet keresztül, amely Finnország volt elnökéről, Urho Kekkonenről kapta a nevét.
Az ötvenes évektől kezdődően egyre többször találkozhattak a gyerekek szeretett Mikulásukkal Napapiiri-ben, 9 km-re északra Rovaniemi városától. Itt halad át az Északi-sarkkör, amely már magában is egy misztikus hely, hiszen ezen túl kezdődik a nyári napfordulótól téli napfordulóig, a le nem nyugvó illetve fel nem kelő nap világa. A sarkkör - amely a Lappföldön a 24° és a 29,5° keleti hosszúság között fut - földrajzi pozíciója a legutóbbi kutatások szerint korántsem statikus: naponta akár 2 métert, évente pedig 100 métert is változhat. A jótevő látogatása 1985 óta egyre rendszeresebb lett, aminek az lett a vége, hogy Napapiirit Mikulás-faluvá avatták és berendezték a nagyszakállú irodáját és postahivatalát is. Ide várják a gyerekek leveleit, kéréseit és persze a látogatókat egész esztendőben.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, történések  
447 éve épült fel a Kreml
  2007-11-20 14:43:23, kedd
 
 1530 November 20. (477 éve történt)
Végleges formájában felépült a Kreml III. Vaszilij moszkvai nagyherceg uralkodása idején. Az 1445-ös tűzvész után III. Iván nagyherceg uralkodása alatt, 1475-ben kezdték el az újra építését.
A Kreml a védelmi és hadi funkcióján kívül az orosz ortodox egyházat reprezentálta.


A moszkvai Kreml a világ egyik leghíresebb épületegyüttese lett
Link

Katedrális tér a Kremlben. Giacomo Quarenghi, 1797.
Nagy Iván-harangtorony
Granovitaja-palota
Rizpolozsenije-templom
Kreml az esti fényben


 
 
1 komment , kategória:  Történetek, történések  
     1/32 oldal   Bejegyzések száma: 311 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5249 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 303
  • e Hét: 2398
  • e Hónap: 11974
  • e Év: 152040
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.