Belépés
migova.blog.xfree.hu
" Aki sosem követ el hibát, általában semmit sem csinál " Spevi Éva/migova
1953.06.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
A tavasz igérete
  2008-03-08 20:05:13, szombat
 
 Az egyik legkorábban nyíló kora tavaszi virágunk a téltemető (Eranthis hyemalis). Az arasznyi növénykét télvégi sétáink során a gyertyános tölgyesekben, ligeterdőkben fedezhetjük föl. Sallangos gallérlevelei fölött szinte világítanak a két-három centiméteres virágocskák. A tőlevelek a virágzás után jelennek meg, és még a nyár kezdete előtt ezek is visszahúzódnak. Gyöktörzse kanyargós, gumósan megvastagodott.
A visszahúzódás után tőosztással szaporítható. Az osztott részeket 5-6 cm mélyre, humuszos talajba ültessük. Laza lombú fák, vagy cserjék alatt készséggel fejlődik. Magját elszórva is szaporodik, és idővel - ha az avart háborítatlanul hagyjuk fölötte - szőnyegszerű állománnyá gyarapodik.

A kertek többségében és a kevésbé védett helyeken február végén, illetve márciusban jelenik meg a hóvirág (Galanthus nivalis). A meghatóan törékeny harangocskák szépségét viszonylag rövid ideig élvezhetjük.
A gyűjtött hagymákat tőzegben tartsuk a július eleji ültetésig, a vásároltak pedig szeptemberben kerüljenek a talajba, 5-8 cm mélyre. A kertben, fák és bokrok alatt, csoportosan telepítve érvényesülnek a legszebben. Meghálálják a nyári öntözést (egy-két alkalommal) és a téli avartakarást.

Márciusban néhány hétig gyönyörködhetünk a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) világoskék, majd kékeslilára változó virágaiban is. Szépségéhez hozzájárul az aranysárga bibeszálak laza gömböt alkotó együttese. Rövid ideig ugyan, de látványosak a gömb alakú terméscsoportok is. Az elvirágzás után fejlődik ki finoman tagolt levélzete, amely laza kis bokorrá növekszik, és őszig zöldell. Gyöktörzse nem osztható, csak magról szaporítható. A lassú fejlődésű magoncok két év múltán virágoznak.
A leánykökörcsin a napos, száraz helyet, a meszes talajt kedveli. Különböző színű fajtáiból sziklakertbe, vagy homokos talajú kertekbe érdemes telepíteni néhány tövet.

Az illatos hunyor (Helleborus odorus) a legkorábban nyíló hunyorfaj. Sárgászöld virágai nem feltűnőek, illatuk a bodzára emlékeztet. Laza, 10-20 cm magas bokorrá fejlődve rendkívül érdekes növény. Árnyéktűrő, ezért pompásan mutat a zártlombú fák alatt, a házak árnyékában, a sziklakertekben egyaránt.
Augusztusban a gyöktörzsek szétosztásával szaporítható, amelyeket függőlegesen, 30 centiméteres térállásba ültessünk. Legszebben a meszet tartalmazó, vályogos, humuszos talajban fejlődik.
A hunyorok sok kerti fajtája ismert, edzettségük, nagy tűrőképességük miatt szépségüket hosszú évekig élvezhetjük a kertben.

A krókuszok vagy sáfrányok (Crocus) a havasi rétek növényei, így nem is meglepő, hogy bájos virágaik gyakran már a hó alól is előbújnak. Parányi, lapos hagymából fejlődnek a hosszú, fűszerű levelek és a következő évi hagymagumók, sarjak is. A különböző fajok közül elsőként a tarka sáfrány örvendeztet meg bennünket, február végén, március elején, majd ezt követi az ibolyakék színű kék sáfrány. A legnagyobb virágú, sárga színű tavaszi sáfrány az évszak későbbi szépségeivel együtt nyílik.
Két-három évente szedjük fel a behúzódott hagymákat, és száraz helyen tárolva, szeptemberben kerüljenek ismét a talajba, 5-8 cm mélyre. Kis csoportokba telepítve kedves színfoltjai a félárnyékos sziklakerteknek, évelőágyaknak.

E szépséges tavaszi hírnökök közül a téltemető, a hóvirág és a leánykökörcsin szigorúan védett fajok, a természetben ne háborgassuk őket. Szaporítóanyagaik vetőmagboltokban, évelőkertészetekben megvásárolhatók.

(forrás: www.nana.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Turisztika,Sport,Időjárás  
Január, február itt a nyár?
  2008-01-04 16:47:25, péntek
 
 


......vajon igaz a mondás???????
 
 
0 komment , kategória:  Turisztika,Sport,Időjárás  
Időjárás a hétvégén
  2007-11-16 17:34:51, péntek
 
 Időjárás a hétvégén
Link
 
 
0 komment , kategória:  Turisztika,Sport,Időjárás  
Hamarosan utaznak sportolóink
  2007-10-02 13:07:51, kedd
 
 Hamarosan utaznak sportolóink Sanghajba

Sólyom László köztársasági elnök hivatalában tette le az ünnepélyes esküt az a hatvannyolc speciális olimpikon, aki Magyarországot képviseli Sanghajban az október 02-12-ig, a XII. nyári világjátékokon. A judósok még aznap délután ,,bemelegítésként" a Havanna Kupa integrált cselgáncsversenyen vettek részt.


Az eskü szövegét Fábián László olimpiai bajnok öttusázó ( a judo csapat segítő tagjaként utazik Sanghajba, az Magyar Speciális Olimpiai Szövetség elnökségi tagja), és a sajátos nevelési igényű versenyzők képviseletében Malacsek Zsófia mondta el. A küldöttség tagjai egymás kezét fogva meghallgatták a speciális olimpia himnuszát, utána Sólyom László kötetlenül beszélgetett a delegáció tagjaival.
A kerületi sportolók - Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény tanulói - judo, görkorcsolya és kosárlabda sportágban vesznek részt a világjátékokon. Juhász József a judo csapat, Miklósné Malek Erzsébet a görkorcsolya csapat vezetőjeként vesz részt az olimpián.


A cselgáncsozók az eskütétel után szinte azonnal, egy versennyel ünnepeltek, és délután a Havanna Kupa integrált cselgáncsversenyen bizonyíthattak az olimpikonok és versenyzőtársaik.
Juhász József a PK SE ép sportolóinak külön megköszönte az olimpikonok felkészüléséhez nyújtott nélkülözhetetlen segítséget. A verseny a Kondor Béla Közösségi Ház, a SOFI és a PK SE közös rendezésében került sor.
A versenyen többek közt Kiss Mariann, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója és Szifka Gábor, kerületi önkormányzati képviselő üdvözölték az olimpikonokat.


a képen jobbról balra:
Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, Kovács Mihály versenyző, Sólyom László Köztársasági elnök, Zeke Vivien versenyző, Juhász József szakágvezető látható.

 
 
0 komment , kategória:  Turisztika,Sport,Időjárás  
Bőrnadrágban söröztek a Bayern
  2007-10-02 13:02:03, kedd
 
 Bőrnadrágban söröztek a Bayern sztárjai

1810 óta hagyomány, hogy ha október, akkor sörfesztivál kezdődik Münchenben. Ennek megfelelően a Bayern futballistái is sörsátorban ünnepeltek, és a játékosok egytől-egyig hagyományos bajor népviseletbe bújtak. Amikor Franck Ribéry és Luca Toni Münchenbe igazolt, talán még nem is sejtették, hogy néhány hónap elteltével már ők is bajor népviseletbe bújnak, és a jó kis olasz valamint francia borok helyett a sör lesz a kedvenc italuk. A híres Oktoberfest alkalmából az egész Bayern a sörfesztiválon mulatott, és egyértelmű volt, hogy a légiósok is elmennek az ünnepségre, méghozzá az ilyenkor hagyományos öltözetben. Valószínűleg a csapattársak választottak számukra ruhát, bár valószínűleg nem volt könnyű a 195 centis csatárra megfelelő méretet találni. Az egykori müncheni sztár, Roy Makaay jelenleg a Feyenoordnál játszik, de miután szabad hétvégét kapott, egyértelmű volt számára, hogy Németországba utazik, és együtt ünnepel egykori társaival, valamint az újonnan érkezett sztárokkal. A futballisták, a vezetőedző és a hozzátartozó hölgyek is jól érezték magukat, és a csapat Leverkusen elleni sikerét követően felszabadultan mulattak hajnalig.
Úgy látszik, Toni és Ribéry gyorsan felvették a müncheni szokásokat.
 
 
0 komment , kategória:  Turisztika,Sport,Időjárás  
Október
  2007-10-01 14:10:55, hétfő
 
  OKTÓBER - MINDSZENT HAVA - ŐSZHÓ - MAGVETŐ HAVA

Október
Hónapunk neve a latin October, ,,Nyolcadik" hónapnévből ered, mivel a régi római naptárban az évkezdő márciustól számítva ez volt az év nyolcadik hónapja. Egyedül Domitianus császár tett kísérletet a név megváltoztatására, amennyiben önmagáról neveztette el. Rossz császár volt, a ,,domiciánus" hónapnév nem kellett senkinek.

Róma októberi ünnepei a márciusi jeles napok tükörképei. A földműves, a halász, a hajós és a katona a márciustól októberig tartó nyárias időszakban volt aktív. Márciusban tolta vízre a hajóját, vette elő a szerszámait, fényesítette ki a fegyvereit, és októberben vontatta partra, rakta el őket, illetve olajozta meg az utóbbiakat, hogy a téli nedvességtől be ne rozsdásodjanak.


Az esőé, a locsoké, a sárguló, kopaszodó fáké. Őszintén szólva nem mindenkinek a legszebb hónap nálunk, mégis nagy becsben tartott időszakunk, amit a rengeteg ünnep és a nem kevésbé számos világnap is fémjelez. Ilyenkor szinte mindenki serényen dolgozik, ritkán jut eszünkbe az utazás, pedig ilyenkor érdemes városnéző utakra indulni déli szomszédainkhoz.

Népi megfigyelések:
- ha októberben a hónap elején sok csillag esik, úgy szép idő lesz
- az októberi zivatar szeszélyes telet jelent
- sok októberi eső, termékeny eső, vagy sok októberi eső, sok decemberi szél
- ha meleg október hónapja, hideg lesz a február
- ha októberben fagy és szél van, úgy január hónapja enyhe lesz


Népi mondóka
Leodegár, hogyha lombhullató,
Örülj! a jövő év páratlan jó.
Orsolyakor takarítsd be
káposztádat.
Simon, Juda hóval tömi tele szádat.
Ha megdurvul a nyúl szőre,
siess fáért az erdőbe.


Mit jövendöl a 100 éves naptár?
Langy időt várhatni, ha a fák ősszel másodszor virágozni kezdenek, ha Szent Mihály körül gubacsok üresek vagy vizenyősek, ha a madarak ősszel soványak, ha Szent Mihály körül sok eső esik s a szelek délről vagy nyugatról fújnak.


Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. Most már lehet és érdemes gyűjteni a gyökereket. Csalán, fekete nadálytő, gyermekláncfű, bojtorján gyökér. Erős mosás, aprítás után ki kell szárítani. A csalán főzete ismert, hajöblítő szerként korpásodás gátló. A gyermekláncfű gyökere az epe-, vesekiválasztást fokozza, csökkenti a kőképződést, vértisztító. Gyűjtsük össze a dió burkát is! Főzete mint hajápoló és színező ismert. Teáját gyomor-, bélhurut esetén igyuk.

Zöldségtermesztés. Az áttelelő növényeken kívül (kelbimbó, paszternák,) mindent betakaríthatunk. A sárgarépa felszedésekor javasolt, hogy előző nap ássuk meg a répát, szakadjon meg a gyökér, de ne szedjük ki a földből és a levelét se szedjük le. Ugyanis a gyökérben felhalmozódott nitrát nagy része felszáll az éjszaka folyamán a levelébe. Másnap felszedhetjük a gyökeret, letörhetjük a levelet.

Felszedési sorrend: sárgarépa, petrezselyem, zeller, paszternák, feketegyökér, cékla, téli retek, póréhagyma.

A káposzta 7°C-ig bírja a fagyokat, de a karfiol csak 2-3 fokot bír ki.

A tökféléket kocsányával együtt szedjük le.

Duggathatunk hagymát, fokhagymát, palántázzuk el az áttelelő kelkáposztát, salátát, majd szalmával mulcsozzuk a fagyveszély miatt.

Almát, burgonyát ne tartsuk egy légtérben, mert a csírák hamarabb előbújnak. Ha diófalevéllel takarjuk le a burgonyát, nem fog kicsírázni.

Szőlő-gyümölcs. Diót, mogyorót, mandulát lehet már gyűjteni. Birsalma, körte is a tárolóba kerülhet, nehogy megcsípje a fagy. A naspolyát viszont akkor szedjük, ha már megcsípte a dér, ez adja meg az ízét. Most már el lehet ültetni a kiásott gödrökbe a facsemetéket. Lehetőleg ellenállók a környéken őshonos gyümölcsfákat részesítsük előnyben. Tegyünk el szőlőt is. Az ép, egészséges fürtöket kötözzük rúdra és szellős helyre felakasztva tároljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Turisztika,Sport,Időjárás  
Magyaro. pillanatnyi időjárása
  2007-09-25 18:00:33, kedd
 
 Kedd délután:

Kedden, a reggeli köd-és párafoltok feloszlása után, jobbára napos, kellemes őszi időben lesz részünk. A délutáni óráktól azonban a Dunántúlon már erősebb felhősödésre kell készülni, de csapadékra ekkor még sehol sem számítunk. Az ország más részein továbbra is derült, gyengén felhős égboltra tekinthetünk fel. A déli, délkeleti irányú szél elsősorban a Kisalföldön élénkülhet meg, másutt gyenge légmozgásra van kilátás. A nappali csúcshőmérséklet 21 és 24°C között alakul.


Szerda reggel:

Szerdán változóan felhős reggelre ébredhetünk, szórványosan - leginkább a déli területeken - fordulhat elő jelentéktelen csapadék. Gyenge, illetve mérsékelt lesz a változó irányú légmozgás. A kora hajnali órákra 7 és 13°C közé süllyed a hőmérő higanyszála.


Szerda délután:

A délelőtti órákban a melegfront felhőzete egyre inkább hazánkra húzódik, melyből mind több helyen ered el majd az eső. A délután folyamán az északnyugati országrész kivételével már bárhol lehet csapadékra számítani. A keletire, délkeletire forduló szél a délkeleti területeken megélénkül, másutt gyenge, mérsékelt légmozgás várható. A legmelegebb órákban 18 és 23°C közötti hőmérsékletet mérhetünk.

Előrejelzés további 5 napra
 
 
0 komment , kategória:  Turisztika,Sport,Időjárás  
Kellemes délutánt!
  2007-09-13 12:57:34, csütörtök
 
  ...... .....nálunk nagyon szép, kellemes, napsütéses idő van, reméljük így marad!......... 
 
0 komment , kategória:  Turisztika,Sport,Időjárás  
F1, izgalmas futam volt!
  2007-09-09 18:40:15, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Turisztika,Sport,Időjárás  
1972. Olimpia - túszdráma
  2007-09-05 14:06:43, szerda
 
  1972 Szeptember 5. (35 éve történt)

A Fekete Szeptember elnevezésű arab terrorista csoport bejutott a Müncheni Olimpia színhelyére és túszul ejtett 11 izraeli sportolót.
A helyi hatóságoknak csak nagy veszteségek árán sikerült úrrá lennie a helyzeten.

Az olimpiai merénylet, olimpiai tragédia vagy müncheni mészárlás elnevezés a palesztin terroristák által, izraeli sportolók ellen, 1972. szeptember 5-én Münchenben, az 1972-es nyári olimpiai játékok alatt elkövetett merényletet jelenti. Ekkor a Fekete szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet az izraeli csapat 11 sportolóját ejtette túszul. Két sportoló rögtön a túszejtés során halálosan megsebesült, de a német hatóságok kudarcba fulladt és dilettáns kiszabadítási akciója során a többi túsz is életét vesztette, valamint meghalt öt terrorista és egy német rendőr is. Késöbb a két túlélő (de el nem ítélt) palesztin túszejtőt, valamint az akció feltételezett kitervelőjét, az izraeliek titkos akció során kivégezték.

A támadás
1972. szeptember 5-én hajnali 4 óra 10 perckor a Fekete szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja átmászott az olimpiai falu kerítésén, a 25A kapu közelében, és behatoltak a izraeli olimpiacsapat Connollystraße 31 alatti szálására. A gépfegyverekkel felszerelkezett túszejtőknek nem került nagy fáradságába az izraeli sportolókat ártalmatlanná tenni, hiszen a sportolók az ajtókat nem is zárták be. A biztonsági intézkedések is sokkal lazábbak voltak, mint az 1936-os berlini olimpia idején, ezzel kívánták a németek jelezni, hogy ez már egy másik Németország.

A terroristák tizenegy túszt ejtettek, név szerint: David Mark Berger, Ze'ev Friedman, Joseph Gottfreund, Eliezer Halfin, Joseph Romano, André Spitzer, Amitsur Schapira, Kahat Schor, Mark Slavin, Jaakov Springer és Moshe Weinberg. Weinberg és Romano rögtön az akció elején halálosan megsérült, mindketten a helyszínen haltak bele a sérüléseikbe.

A bajor rendőrség az akció során nem volt tekintettel a következményekre, mint azt az egész világ az élő TV- és rádióközvetítésnek köszönhetően láthatta. Késöbb a tanulságok levonása után felállították a GSG9 német terrorelhárító csapatot.

A német politikusok, pontosabban Willy Brandt szövetségi elnök (SPD) és Hans-Dietrich Genscher belügyminiszter (FDP) visszautasították az izraeli kormány azon ajánlatát, hogy izraeli különleges egységek segítsenek a túszok kiszabadításában. A közvélemény felé a segítség visszautasítását a belügyekbe való be nem avatkozás indokával kommunikálták. Ahogy az események mutatják, a német biztonsági erők nem voltak a biztonságos megoldás még közelében sem, már csak azért sem, mert nem voltak ilyen vészhelyzetre felkészítve. Az akkori bajor belügyminiszter - Bruno Merk - szerint, ha német politikusok megadták volna az engedélyt, akkor még aznap akcióba léphettek volna az izraeli terrorelhárítók. A túszejtők már a tett elkövetésének napján el kívánták hagyni Münchent, hogy az izraeli különleges erőknek ne legyen idejük beavatkozni (más források szerint akkor kívánták az olimpiai falut elhagyni, amikor a televízióban meglátták, hogy a német rendőrök akcióra készülnek), mint ahogyan azt tették ugyan ez év május 9-én egy Savena repülőgép elleni palesztin támadáskor Tel-Avivban.

A terroristák először reggel 9 óráig adtak határidőt: 232 izraeli börtönben lévő palesztin fogoly, a német Andreas Baader és Ulrike Meinhof, valamint a japán Kozo Okamoto terroristák szabadon bocsátását is. Az izraeli válasz nem késett sokat, és egyértelműen visszautasította a tárgyalásokat.

Walther Tröger az olimpiai falu polgármestere, Willi Daume a német nemzeti olimpiai bizotság elnöke, Manfred Schreiber rendőrfőnök, aki a XX. olimpiai játékok biztonságáért volt felelős, valamint Bruno Merk bajor belügyminiszter és Hans-Dietrich Genscher felajánlották magukat túsznak az izraeli sportolók szabadságáért cserébe. Az ajánlatot a palesztinek nem fogadták el.

A terroristák negyedórával az első ultimátum lejárta előtt három órával (déli 12 óráig) meghosszabbították azt. Ahogy a határidő közeledett, a német válságstáb felújította a tárgyalásokat az elrablók vezetőjével, aki magát ,,Issa"-nak nevezte. Amint egy televíziós interjúból kiderült [forrás?], Issa édesapja nem tudta a fiáról, mire készül, de később büszke volt fia tettére. Az arab liga és az egyiptomi küldöttségek segítségének köszönhetően, az ultimátumot további öt órával - 17 óráig - hosszabbították meg. Ez idő alatt a terroristák az elektronikus médiából kitűnően tájékozódtak a német rendőrség felkészüléséről.

Az elkövetők ezután kijelentették, hogy a túszaikkal együtt Kairóba kivánnak távozni. A német tárgyalópartnerek először busszal kivánták őket elszállítani, de miután a palesztinok nem vállalták a kockázatát, hogy mélygarázsban szálljanak be a buszba, a terroristákat és a túszokat két helikopterrel szálították a közeli Fürstenfeldbruck-i katonai repülőtérre, ahol a Lufthansa egy Boeing 727-ese várt rájuk.

A németek a repülőtéren kívántak lecsapni a terroristákra. A helyszínen az érkezőket csupán öt mesterlövész várta, mindenféle védőfelszerelés nélkül, miközben a túszejtők nyolcan voltak. A lövészek, akik a repülőtér épületének tetején és a kifutópályán foglalták el állásaikat, semmilyen mesterlövész kiképzéssel nem rendelkeztek. Fegyvereik is csak kapkodva összeszedett G3 típusú sorozatlövő puskák voltak, ezenkívül nem rendelkeztek páncélozott járművekkel sem. Mint egy lövész később egy interjúban elmesélte, a legrosszabb számukra az volt, hogy nem voltak kiképezve, lelkileg felkészülve arra hogy embereket megöljenek. Páncélozott járműveket csak a két órán keresztül elhúzódó lövöldözés hatására hívtak, de ezek a sok kiváncsiskodó miatti sűrű forgalomban elakadtak, és csak félórás késéssel értek oda.

A lövöldözés kb. 23 órakor akkor kezdődött, amikor a két terrorista, akik magukat "Issa"-nak és "Tony"-nak nevezték visszatérőben voltak a helikopterekhez, miután az elmenekülésükhöz kapott repülőgépet megvizsgálták, és az személyzet nélkül találták. A rendőrség az eleve kudarcra ítélt lövöldözés megkezdésekor erős fényszórókkal világította be a kifutópályát. A terroristák először a fényszórókat lőtték ki. A lövészeknek nem csak nem volt rádiókapcsolatuk egymással, és teljesen koordinálatlanul választották ki céljaikat, de nem rendelkeztek éjjellátókészülékkel és védőfelszereléssel sem. Az első sortűz során csak egy terroristát találtak el, "Tony"-t a támadás irányítóját, aki éppen visszatérőben volt a repülőgéptől. Társa "Issa" a sebesültet hátrahagyva, visszament a többiekhez. Hárman közülük a helikopterek mögött találtak fedezéket, a távcsöves puskások látótávolságán kívül. A harc kb. 45 percen keresztül tartott, amikor a Münchenből hívott páncélozott rendőri járművek megérkeztek.


SZEMET SZEMÉRT
Link
 
 
0 komment , kategória:  Turisztika,Sport,Időjárás  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5249 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 146
  • e Hét: 647
  • e Hónap: 2070
  • e Év: 2070
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.