Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Elmaradt a 2. meztelen mise
  2008-10-10 17:13:20, péntek
 
  Elmaradt a második meztelen mise

Az ellenséges reakciók miatt nemrég törölték a holland naturista keresztények soron következő miséjét. A meztelen ünneplők feladták tervüket, hogy egy második ruhamentes misét tartsanak, miután azt első miséjükről szóló média-tudósítások - ezt egy nudista parkban tartottak nyáron - fenyegető e-mailek és telefonhívások áradatát váltotta ki az ortodox keresztények részéről.

,,Nem értem, mi ez a nagy felhajtás" - mondta Gan Eden vagy Éden Kertje csoport szóvivője. ,,Csak egy csoport keresztény vagyunk és misét akarunk tartani."

A holland naturista keresztények, egy globális mozgalom részeként júniusban tartották első miséjüket, amelyet egy felöltözött pap tartott egy 80 fős nudista gyülekezetnek Zeewolde-ban, egy Flevoland tartományi városban, Hollandiában. De a nyilvánosság olyan nagy össztüzet zúdított rájuk, hogy a második vallásos eseményt törölték, és a Gan Eden weboldalát is lekapcsolták. ,,A negatív publicitás és a vendégkönyvünkben való szörnyű átkozódás miatt a weboldalt átmenetileg le kellett állítanunk" - értesít minket a csoport weboldala. ,,Nagy baj, hogy ide jutottunk egy országban, amely toleránsnak mondja magát."

A keresztény naturisták Ádám és Éva történetét modell értékűnek tekintik hitükhöz és szertartásaikhoz. Amikor isten megteremtette a férfit és a nőt, Ádám és Éva meztelenek voltak, és nem éreztek szégyent, mondja a Biblia. A naturisták abban hisznek, hogy az emberiség első párja ártatlan volt, és mivel a Biblia sehol sem írja elő a ruha viseletét, nincs okuk a keresztényeknek, hogy szégyenkezzenek meztelen testük felett.

Más vélemények szerint viszont a Bibliában a meztelenség szégyellése annak a bűnnek a tudatát szimbolizálja, amiért az embernek megváltásra van szüksége. A l'art pour l'art meztelenség ,,öntudatos", bűntudat nélküli vállalása tehát egyben az eredendő bűn és így a megváltás szükségességének tagadása, ez pedig nem fér össze a kereszténységgel.


Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
A boldogság tanítása
  2008-03-23 20:40:37, vasárnap
 
  Nagy-Britanniában új tantárgyat vezettek be néhány iskolában: a pozitív pszichológiát, aminek segítségével azt akarják megtanítani a diákoknak, hogyan legyenek boldogok.

Pozitív pszichológia - így hívják azt az új tudományt, aminek mentén az angolszász országok oktatásába becsempészik a "boldogságtant", vagyis a boldogág tanítását. Kitalálója a pennsylvaniai egyetem pszichológus professzora, Martin Seligman, aki már jó ideje foglalkozik a boldogság kutatásával.

"Eléggé zsémbes és depresszív voltam életem első 40 életében" - állítja a professzor, aki professzionális bridge-játékosként kezdte karrierjét, majd Oxfordban analitikus pszichológiát tanult, és elkezdte tanulmányozni, hogy az emberek és az állatok hogyan sajátítják el a küzdés képességét reménytelennek látszó szituációkban.

Miközben a jelenséget tanulmányozta, felfigyelt arra, hogy néhány ember még a legreménytelenebb helyzetekben sem adja fel, és el kezdte kutatni, hogyan lehetne tanulni az optimizmust, és az azzal járó rugalmasságot és magabiztosságot. 1998-ban az Amerikai Pszichológiai Szövetség elnökévé választották, és úgy döntött: elnökségét a boldogság, a jó közérzet kutatásának szenteli. Maga köré gyűjtött a pszichológia különböző területein dolgozó munkatársakat, hogy megfejtsék a boldog élet titkát.

Az így összeállt csapat felfedezte, hogy az emberi boldogság csak 50 százalékban genetikai eredetű, a másik 50 százaléka külső tényezőktől (például a munkától, a szociális élettől), illetve belsőktől (gondolkodásmódtól, értékektől) függ.

Seligmanék az elégedettségi felmérésekből kiolvasták, hogy nem elsősorban a külső tényezők határozzák meg az ember boldogságát, vagyis például a pénz csak marginális szerepet játszik, több külső tényező, mint például a jó házasság viszont erőteljesen befolyásolja az elégedettséget.

A szakemberek a tapasztalatokat összevegyítették néhány ősi technikával: Arisztotelész tanaival, a buddhizmus gondoskodó nézeteivel, a sztoicizmus eszméivel - végeredményként pedig megkapjuk a pozitív pszichológiát, a "boldogság tudományát", ami jelenleg a Harvard Egyetemen a legnépszerűbb posztgraduális szak egyike.

Seligmanék tudománya igazán Angliában tudta megvetni lábát, ahol szeptemner óta 4 ezer 11 és 16 év közötti diák ismerkedhet a boldogság tanával. A Wellington College tanára, Anthony Seldon volt az első, aki az órarendbe iktatta a pozitív pszichológiát, ami szerinte megreformálhatja a vizsgáktól és tesztektől megmérgezett brit oktatási rendszert. Diákjai a hagyományos tantárgyak mellett azt is tanulják, hogyan legyenek boldogok. "A boldogság nem az öröm maximalizálása, hanem értelmes és mély emberi kapcsolatok kialakítása és fenntartása" - véli a szakember, aki szerint az oktatásnak többre kell annál felkészítenie a gyerekeket, hogy a boldogságot egy jól fizető karrier jelenti. "Abban is segíteni kell a fiatalokat, hogy szerető szülőkké és hűséges barátokká váljanak, ezt pedig a pozitív pszichológia tanításával lehet elérni" - tette hozzá Seldon.
reflexmagazin.hu
 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Már lámpa is készül belőle
  2007-08-22 20:35:55, szerda
 
  Már lámpa is készül üvegbetonból

Losonczi Áron találmánya, a fényáteresztő beton az elmúlt évek legjelentősebb magyar sikerei közé tartozik. A 2005-ben red dot design-díjat kapott anyagból immár lámpatest is kapható.

A fényáteresztő beton, amely a keresztségben a Litracon™ nevet kapta, forradalmasíthatja a betonépítészetet. Az optikai szálakkal átszőtt anyag megfelelő fényviszonyok között áttetsző hatást kelt. Noha jelenleg Losonczi szinte kézműves munkával gyártja saját műhelyében, Csongrádon, már folynak a tárgyalások a nagyüzemi előállításról; sőt, nemrég az egy külföldi építőipari cég már megpróbálta sajátjaként forgalmazni a találmányt.

A magas gyártási költségek miatt a Litracon™-t egyelőre csak kisebb felületeken alkalmazták, például Komáromban vagy Pécsett, a Cella Septichora építésénél. Mostantól azonban lakberendezési tárgyként is hozzá lehet jutni. A Losonczi Áron és Csontos Aladár tervezte asztali lámpa, a LitraCube™ nyolc üvegbeton-elemből áll össze. A világítótest tíz és fél kilót nyom; bekapcsolva mégis meglepően könnyed hatást keltő, erős hangulati elem.

A kézműves technikával készült, egyedi lámpákat a Litracon™ honlapján lehet megrendelni, 570 euróért.
hg
 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Papírhoz hasonló akkumulátor
  2007-08-16 23:40:52, csütörtök
 
  Papírhoz hasonló akkumulátort fejlesztettek

A New York-i Rensselaer Polytechnic Institute kutatói olyan vékony akkumulátort fejlesztettek ki, amely a papírhoz hasonlóan könnyű, hajlítható, összetekerhatő, akár vágható is -- a készítéshez használt nanocsövek fekete színe miatt írni viszont nemigen lehet rá.

A kutatócsoport nanocsöveket merített elektrolit-folyadékba, amelynek eredményeképp környezetbarát, energiatároló cellulózpapír jött létre. Az akkumulátor érdekessége, hogy akár szuperkondenzátorként is használható. A találmányon másfél éven át dolgozott az RPI nanotechnológiai, elektronikai és biopolimerekkel foglalkozó laboratóriuma.

A papírakkumulátor 2,4 voltos feszültség mellett négyzetcentiméterenként 0,6 milliampert képes leadni, a nagyobb feszültség elérése érdekében a lapokat csupán egymásra kell helyezni, nagyobb áramerősséghez pedig nagyobb lapokat kell alkalmazni. Az RPI kutatói még nem tesztelték hosszú távon az akkumulátort, mindössze pár száz feltöltési és kisütési ciklust próbáltak ki, ezek alapján azonban kedvezőek a tapasztalatok az életciklussal kapcsolatban.

A vékony akkumulátor legfontosabb előnye, hogy a papírhoz hasonlóan alakítható, így egészen újszerűen építhető be bármilyen készülékbe, vagy akár nagyobb berendezésekbe, akár autókba. Mivel a papír biokompatibilis, a kutatók azzal is kísérleteznek majd, hogy az akkumulátort akár testbe épített műszerekben vagy akár művégtagokban használják -- ilyenkor a sós testnedvek, például az emberi vér vagy az izzadtság működik elektrolitként. A papírakkumulátor az eddigi tapasztalatok szerint -73 és +148 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományban biztonságosan használható. (hwsw)
 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Titokzatos idegen
  2007-08-03 18:17:10, péntek
 
  Titokzatos idegen jótékonykodik a japán vécékben

Vécékben jótékonykodik egy titokzatos illető Japánban: pénzt hagy borítékokban ismeretlenek számára. Módszere: 9 darab 10 ezer jenes, külön-külön csomagolt bankjegyet helyez borítékba (összesen csaknem 16 ezer forintnyi összeget), és ecsettel, buddhista szerzetesek nyelvén írt levelet mellékel a pénzhez a megtalálónak: “Kérem, tegyen vele jót tiszta szívvel." Eddig már három küldeményt biztosan elhelyezett az illető, ugyanis hármat szolgáltattak be megtalálóik a rendőrségnek. Ennél persze több is lehet az adományok száma, elvégre nem biztos, hogy minden megtaláló a rendőrségre ment és megy velük.
Az adakozóról annyit tudni, hogy nem nő, mivel mindig férfivécében adományoz.

hirm.hu

 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Ismét lehet utazni az NDK-ba:)
  2007-06-23 10:29:16, szombat
 
  Utazzon velünk az NDK-ba - ez olvasható egy berlini szálloda honlapján. A hotel nemrég nyílt meg, és az odaérkezőknek hamisítatlan szocialista életérzést kínál- nyugati árakon.

Szinte csak Honecker elvtárs csókjával nem tudnak szolgálni az Ostelben. Ez Berlin legújabb szállodája, nem is akármilyen: a régi NDK-s időket idézi.

Egy panelházban alakították ki a hotelt, a megnyitója pedig május elsején, a munka ünnepén volt.

A német sajtóbeszámolók szerint a recepciós pult fölött négy nagy óra mutatja az időt, a számlap alatt négy városnév: Berlin, Moszkva, Peking és Havanna. Az egykori szocialista blokk meghatározó fővárosai.

A tulajdonosok is volt keletnémetek: az NDK állami cirkuszában dolgoztak a fal leomlása előtt. Nemrég döntöttek úgy, hogy meglovagolják a retróhullámot, amelyet Németországban csak Ostalgie-nak neveznek.

Ez a kifejezés az Ost- azaz kelet, és nostalgie, azaz nosztalgia szavak ötvözetéből született.

A berendezés is "echte NDK-s": a tapéta barna-narancs színű, a bútorokat pedig a rokonoktól, barátoktól szerezték be a tulajdonosok. Szóval hamisítatlan keletnémet enteriőr várja a turistákat.

Eredetileg minden szobában ott virított az egykori Keletnémet Egységpárt főtitkárának, Erich Honeckernek a képe, de a vendégeknek annyira tetszettek a portrék, hogy lábuk kelt.

Így most már csak a recepción látható egy nagy poszter Kelet-Németország egykori teljhatalmú uráról. A tulajdonosok egy minikiállítással is várják a vendégeket: a vitrinekben NDK ritkaságok láthatók: kelet-német márka formájú csokipénz, műanyag tojástartó, szappantartó háló, sőt: egy tekercs igencsak érdes NDK toalettpapír is megszemlélhető. Ez nem eladó, habár sokan és sokat is ígértek érte, hiszen valódi ritkaságról van szó.

A hotelban egyelőre még nem tudnak speciális keletnémet ételekkel szolgálni a vendégeknek, de már fontolgatják ezt is. Noha minden a szocialista múltat idézi, ez alól az árak kivételt képeznek.

Az ötszemélyes "Stasi apartmanért" 35 eurót, azaz mintegy 8.750 forintot kell fizetni fejenként. Egyágyas szoba 38, kétágyas pedig 59 eurótól kapható.

A legolcsóbb az "úttörőtábor" nevet viselő szolgáltatás: ez gyakorlatilag hostelt, azaz hátizsákosokat váró turistaszállót jelent. Ezt fejenként 9 euróért, azaz mintegy 2.200 forintért kaphatják meg az utazók.

Az Ostel, az egykori Kelet-Berlinben, a Spree folyóhoz közel, a Keleti-pályaudvar tőszomszédságában várja az Osztalgiára vágyókat. 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Teddy mackó a szuperfegyver
  2007-06-07 20:39:36, csütörtök
 
  Teddy mackó, az új szuperfegyver

Néhány éven belül egy játék mackóra emlékeztető robot lehet az amerikai katonák legbiztosabb támasza, különösen, ha megsérülnek.

A Bearnek, azaz medvének elnevezett robot új néz ki, mint egy túlméretes játék, ráadásul egy Teddy mackóéhoz hasonló "arcot" is szereltek rá.

Tervezett feladata azonban nagyon is komoly: sérült katonákat kell kihoznia olyan szituációkból, amelyek túl veszélyesek a bajtársak számára. A szerkezet nagy távolságokat képes megtenni nehéz, hepehupás terepen is.

A robot neve egyébként betűszó, amely a Battlefield Extraction-Assist Robot (hadszíntéri kivonásban segédkező robot) rövidítése. A fémből épített prototípus akár egy 130 kilós embert is képes mozgatni.

A tesztelés során a robot - amelynek kamerái és mikrofonja közvetíti a terep képét az operátor számára - lépcsőn is tudott közlekedni egy ember nagyságú bábuval.

Benéztek a tálibokhoz

A Vecna Technologies által fejlesztett szerkezetet a tervek szerint öt éven belül a hadszíntereken is tesztelhetik. Kérdés, hogy így bevetik-e Irakban és Afganisztánban, kifejlesztése során mindenesetre az itteni tapasztalatokat használták fel.

Az amerikai hadseregben ugyanis az iraki és az afganisztáni hadműveletek során terjedt el a robotok széles körű használata. A szerkezeteket olyan műveletekben használják, amelyek túl veszélyesek a katonák számára, mint például az afgán barlangrendszer felderítése, amelyet a Packbot robotok ragyogóan teljesítettek.

A robotok nagyszerűen beváltak aknamentesítésre, és felszerelhetők különböző fegyverekkel is, ugyanakkor az amerikaiak jellemzően felderítésre használják őket.
www.inforadio.hu
 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Varrógépes tüntetés
  2007-06-07 17:51:58, csütörtök
 
  Tiltakozó táblákkal, felvilágosító prospektusokkal és varrógépekkel demonstráltak a Globalance csoport tagjai egy igazságosabb kereskedelem érdekében csütörtökön délben a Vörösmarty téren. A tüntetést nem véletlenül időzítették erre a napra, a németországi G8 csúcstalálkozó idejéhez. A szervezők a fair trade, azaz igazságos kereskedelem hívei, akik elítélik a gyerekmunkát, az éhbérért dolgoztatott milliók alkalmazását és az ebből fakadó hihetetlenül magas profitok bezsebelését.

A Vörösmarty téren sétálók közül sokan érdeklődve nézték a varrógépeket, a trade justice feliratú pólós szervezőket és aktív demonstrálókat - számuk ötven körüli lehetett - és számosan elolvasták a tiltakozó táblán szereplő szöveget is. Ez röviden összefoglalta az úgynevezett varrógépes tüntetés célját, ami nem más, mint tiltakozás a textilkereskedelem, a sportszergyártás és a divatipar visszásságai, a globális kereskedelem tisztességtelen gyakorlata ellen.

A fejlett országok kereskedői úgy jutnak óriási haszonhoz, hogy kizsákmányolják és megalázzák a gyapottermesztőket, a varrodákban éhbérért dolgoztatott asszonyokat és gyerekeket. Hasonló demonstrációt ugyanezen a napon világszerte több ezer helyszínen tartanak.

A Globalance csoport szerint a G8-államok nem tesznek semmit egy méltányosabb kereskedelmi szabályozásért, és ezzel tovább mélyítik a szakadékot a különböző országok fejlettségi szintje és a jövedelmek között. A magyarországi Globalance csoport 2006-ban alakult. Tagjai az Anthropolis Egyesület, az Ökotárs Alapítvány, a DemNet alapítvány, a Védegylet, és a Zöld Fiatalok nevű magyar civil szervezetek.


 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Tévhitek a rádióaktivitásról
  2007-06-07 01:48:06, csütörtök
 
  Valóban félnünk kell a radioaktivitástól?

4 leggyakoribb félreértés
A radioaktivitás lett az emberiség réme. Ha valamire azt mondjuk, radioaktív, az olyan, mintha azt mondanánk, hogy halálosan mérgező. Vajon valóban így van ez? A 3. ÉVEZRED szakemberek segítségével megvizsgálta a négy leggyakoribb tévhitet.

1. téves teória
Ami nem került kapcsolatba atomfegyverekkel vagy atomerőművekkel, nem radioaktív

Bár a radioaktív sugárzás néha nagyon veszélyes, sőt halálos is lehet, a környezetünk természetes része. És mindig is az volt. Sőt minél messzebbre nézünk a múltban, annál radioaktívabb volt a Földünk. Ennek oka, hogy a radioaktív atomok is a Naprendszerünket képező anyag részei voltak. Régen halott csillagokból származnak, amelyek még a Nap létrejötte előtt egy hatalmas robbanással fejezték be életüket (szupernóvák), és így az anyaguk nagy része a környező világűrbe szóródott szét. A robbanás pillanatában a csillagban anynyira magas volt a hőmérséklet, hogy létrejöhettek olyan nehéz fémek is, mint a vas, az arany vagy az ólom. Annyi energia keletkezett itt, hogy rendkívül nehéz atommagok is létrejöhettek. Úgy azonban, ahogy a túl nagy homokvár is elkezd összeomlani, ezek a magok sem állandók, nem stabilak és egy bizonyos idő elteltével szétesnek - más szavakkal, a magok radioaktívak. Széthullásukkor részecskéket és energiát szabadítanak fel, annak az energiának egy részét, amelyet valaha a szupernóva ,,tömködött" beléjük. Némelyek rövid idő múlva bomlanak el, másoknak azonban ez sokkal tovább tart. És éppen ezek, amelyek közül a legismertebb az urán, léteznek a földkéregben is a mai napig.
Földünk tehát természetes módon radioaktív, mindig is az volt, és létezése végéig az is marad. Radioaktivitásának mértéke azonban az elemek elbomlása miatt az évek milliárdjai során fokozatosan csökken.

Természetes atomreaktor
Az utóbbi évtizedekben az ember által létrehozott atomreaktorok messze nem az első reaktorok a Földön. Nem, nem egy idegen, fejlett civilizáció vagy a földönkívüliek jártak itt, hanem a természet maga üzemeltette a távoli múltban saját természetes atomreaktorait. Ez még azokban az időkben volt, amikor a sugárzás mértéke a mainál jóval nagyobb volt, és a bolygó egyes helyein annyi radioaktív elem gyűlt össze, hogy létrejött a hasadási reakció. A legismertebb kiégett természetes atomreaktor az afrikai Gabon államban található, Oklo város közelében. És nemcsak egy, hanem mindjárt tizenöt ilyen reaktor van ott. A tudósoknak ez nagyon jó alkalom az erősen radioaktív hulladék kezelésének tanulmányozásához. Például a hulladék plutónium ezekben a természetes reaktorokban kétmilliárd év alatt csupán tíz méterre mozdult el a reaktor centrumától.


Az orvosok meglepő megállapítása
A természetes radioaktív elemek eloszlása nem egyenletes, előfordulásuk a Föld egyes részein napjainkban is nagy. Alegnagyobb Észak-Iránban, Ramsar városban mérhető, itt a lakosság a természetes sugárzás átlagának körülbelül kétszázszorosát kapja. Asugárzás elsősorban a radon elemmel (urán bomlásának gáznemű terméke)
a forrásokban kerül a felszínre. Meglepő azonban, hogy a térségben nem betegednek meg gyakrabban rákban vagy leukémiában ebben a térségben, mint a világ más részein.
Orvosi kutatások megerősítették, hogy a helyi lakosok ellenállóbbak a megemelkedett radioaktivitással szemben. Hasonló eredményeket hozott a Föld egyéb erősen radioaktív területeinek kutatása, úgy, mint a radioaktív tengerpart, Guarapari Brazíliában, Yaagjiang Kínában vagy Kerala Indiában. Ez azt mutatja, hogy a tudósok még nem értik teljesen azokat a folyamatokat, amelyeket a természet sugárzás elleni védelemre kifejlesztett. A földből szivárgó természetes radon azonban mindenhol a világon okozhat problémát azokban a lakásokban, amelyeknek nincs megfelelő szigetelésük a föld felől, és nem megfelelően szellőzöttek. Ott létrejöhet a radon természetellenesen magas koncentrációja, amely lényegesen meghaladja a természetes háttérsugárzás mértékét.

Szuperbaktériumok
Az emberek meglepő ellenállása a radioaktivitással szemben a világ némely táján azonban még semmi ahhoz képest, milyen jól ellátott a természet néhány más teremtményt. A skorpiók például több tízszer nagyobb dózist élnek túl, mint az ember A tudósokat szó szerint sokkolta, amikor 1956-ban, egy kísérlet során radioaktív sugárzással húskonzerveket sterilizáltak. Annak ellenére, hogy a használt dózis biztonsággal megölne minden élőlényt, a húson nemsokára megmagyarázhatatlan piros bevonat jelent meg. Amint később kiderült, baktériumok voltak, amelyeket a
tudósok Deinococcus radioduransnak neveztek el. Ezek tízezerszer nagyobb dózist képesek túlélni, mint az ember. Atudósok még ma sem tudják pontosan, hogyan csinálja ez a ,,szuperbaktérium", bár a cselei közül már sokat ismernek. Mindenesetre ez egy nagyon ígéretes baktérium. Genetikailag módosulva segíthetne például a radioaktív hulladék megsemmisítésénél. Radioaktivitás elleni védelmi mechanizmusának megismerése pedig segíthetne az embereknek a rák elleni küzdelemben, vagy a jövőben a bolygók közötti repülésekkor.

Égből jövő sugárzás
Az uránon és a bomlásánál keletkező anyagokon kívül azonban más forrása is van a természetes radioaktivitásnak körülöttünk. Aradioaktív sugárzás kozmikus sugárzás formájában a világűrből is folyamatosan irányul ránk. E sugárzás nagy része a Napról származik, a maradék pedig galaxisunk többi részéből, és egy nagyon kicsi rész a galaxisok közötti térből. Légkörünk és a Föld mágneses tere az ilyen sugárzás nagy hányada ellen védelmet nyújt, egy kis része mégis eléri a Föld felszínét, és így növeli a természetes sugárzást. Minél magasabbra emelkedünk, annál nagyobb mértékű kozmikus sugárzásnak vagyunk kitéve. Lényeges növekedése azonban csak a világ legmagasabb hegycsúcsait is meghaladó magasságban következik be, ahol ritkul a légkör. Ez az oka annak, hogy például olyan repülőgépek pilótái és utaskísérői, akik sok időt töltenek nagy magasságokban, valamivel nagyobb adag kozmikus sugárzást kapnak, mint a ,,földhözragadt" ember. A kozmikus sugárzást a hosszan tartó bolygóközi missziók tervezésénél is fontos figyelembe venni.

2. téves teória
Csernobil környéke teljesen halott, élet nélküli radioaktív tér

A csernobili atomerőmű 1986-ban bekövetkezett balesete az atomenergia békés felhasználása történetének kétségkívül legnagyobb és legszomorúbb balesete. Néhányszor tíz közvetlen áldozata volt, és a sugárzás közvetett hatása további több száz áldozatott követelt. A több tízezer áldozatról szóló adatok azonban félrevezetők, mivel figyelmen kívül hagyták például azt, hogy a rákban és ehhez hasonló betegségekben a baleset előtt is haltak meg emberek. És annál szomorúbb, hogy a balesetet nem technikai hiba okozta, hanem az irányító személyzet tagjai, akik a reaktort szakszerűtlenül kezelték.
A katasztrófa azonban nem volt olyan pusztító a környezet számára, mint ahogyan a szakemberek feltételezték, látván a sugárzás miatt haldokló erdőket a reaktor közvetlen környezetében. A kitelepített területen ma van élet, sőt nagyon élénk élet.

Természetes rezervátumok a reaktornál
A reaktor körüli területen paradox módon természeti rezervátum jött létre, amelyben az élet sokkal jobban burjánzik, mint amikor emberek laktak ott, mert tevékenységükkel sokkal jobban sértették, mint ahogy tette ezt a balesetből eredő sugárzás. Nem található itt torzszülött vagy mutáns, csupán néhány a reaktor közvetlen közelében lévő erdei fenyőn látható kisebb növekedési rendellenesség.
Az élőlények közül találunk itt értékes védett madarakat, és a csernobili rezervátum valószínűleg az egyetlen hely a világon, ahol szabadon élnek a kihalás küszöbén álló ázsiai vadló egészséges csordái. Ez természetesen semmit sem von le az atomkatasztrófa tragikumából, hosszú távú következményei azonban a vártnál kisebbek. Végül is a terület nagy részén a sugárzás mértéke kisebb, mint annak
természetes értéke a Föld számos egyéb pontján. Például az említett Guarapari tengerparton eltöltött egyhetes nyaralás ideje alatt olyan mértékű sugárzásnak vagyunk kitéve, mintha eltöltenénk 3 évet az evakuált Pripjaty városban, a csernobili ,,holt" zónában.

3. téves teória
A sugárzás csak árthat, semmire sem használható

A sugárzás nemcsak ölhet, de gyógyíthat, és segíthet is. Arák elleni küzdelem ismert módja a daganatok radioaktív sugárzással való kezelése, amely bár nem garantálja a gyógyulást, lényegesen növeli annak esélyeit.

Hogyan ismerjük meg a beteg szervet?
A radioaktív elemeket elsősorban a betegség korai felismeréséhez használják. Nagyon hatékony módszer némely szerv egészségességének és működésének megállapításához. Konkrét példa lehet a pajzsmirigy, amely az emberi testben a táplálékkal bejuttatott jódot dolgozza fel. Röntgen vagy egyéb vizsgálat nem képes megállapítani a helyes működését, ha a funkciója nem sérült már olyan erősen, hogy a fizikai kinézetén is látszik. Működési zavarokat azonban már sokkal hamarabb le lehet leplezni a jód radioaktív változatának (izotópjának) kis, ártalmatlan adagja segítségével, amelyet az orvos bejuttat a szervezetbe. Ajód ezután csak a mirigy egészséges részébe jut el, mivel a vérből csak az veszi fel. Ajód izotópjának gyenge sugárzását feltérképezve így fényt derül az esetleges ,,hibára". Hasonló vizsgálatok egyéb szervek esetében is alkalmazhatók, például szem, tüdő, vastagbél, gyomor, agy. Ehhez különböző elemek több izotópját is használják (a megfigyelt szervtől függően), de mindegyiknek van egy közös tulajdonsága - sugárzása gyenge, és a testben nagyon gyorsan lebomlik. Csupán elenyésző mértékben járulnak hozzá a környezetből kapott természetes sugárzás mértékének emeléséhez. Segítségükkel hamarabb állapítható meg a szervek beteges elváltozása, mint ahogy szétterjedne, és olyan mértékben károsítaná a szervet, hogy már nem lehetne gyógyítani.

Az evolúció mozgatórugója
Aradioaktivitás következő felbecsülhetetlen értéke az élet fejlődésében játszott pótolhatatlan szerepe. E fejlődés mozgatóereje elsősorban azokban a kicsi, a szervezetekben fokozatosan lezajló mutációkban rejlik, amelyekből természetes kiválasztás során csak a szervezetnek hasznosak maradnak meg. A mutációkat az egész szervezet információját hordozó DNS-molekula kis változásai okozzák. Éppen a természetes radioaktivitás nagyon fontos e mutációk létrejötténél. Nélküle gyakorlatilag nem létezne evolúció. A szervezetek képtelenek lennének alkalmazkodni a környezetükhöz, új életkörülményeikhez és kihalnának.

Kell a természetes sugázás
Mivel az urán és egyéb radioaktív elemek nehezek, a legtöbb mélyen a föld magjában található, ahová a gravitáció következtében a Föld fejlődése során süllyedtek. A meleg, amelyet ezek az elemek átalakulásuk során kibocsátanak, semmiképpen sem elhanyagolható. Becslések szerint a Földön lévő elemek természetes bomlásának teljesítménye jelenleg 24 terawatt, ami a Föld által produkált hőnek több mint a fele. A múltban a Föld magjának hőkibocsátása még intenzívebb volt. E hő híján a földmag már régen kihűlt volna, leállt volna rotációs mozgása a Föld többi részéhez képest, és ezzel bolygónk elveszítené azt a védő mágneses teret, amely a napviharoktól és a kozmikus sugárzástól óv meg. A Föld pólusainál a mágneses tér több sugárzást enged be, a gyönyörű sarki fényt a légkör
atomjai hozzák létre, ha beléjük ütköznek a kozmikus sugárzás részecskéi. Természetes sugárzás híján tehát nemcsak az élet nem fejlődött volna ki a mai formájában, de már rég elpusztította volna a halálos kozmikus sugárzás.

4. téves teória
Az atomerőmű az egyetlen, amely radioaktív anyagot bocsát ki

A mai atomerőművek valóban erősen radioaktív és koncentrált hulladékot termelnek, amely valóban veszélyes, raktározása pedig költséges és nehéz. Szerencsére azonban a tudomány halad előre, és ma már az elektromos energia atommagból való termelésére sokkal tökéletesebb lehetőségeket ismerünk. A reaktorok új típusai nemcsak előállítani fogják az energiát, de képesek lesznek a radioaktív hulladék
nagy részének egyidejű megsemmisítésére is. Ez az atomenergetika közeli jövője. A távolabbi jövőben valószínűleg nem az elemek hasadását fogják hasznosítani, úgy ahogy ez ma történik, sokkal inkább az összeolvadásukat, úgy, ahogy ez a Nap magjában zajlik. A legnagyobb reaktor ugyanis egyenesen az égboltunkon van, hidrogén egyesül benne héliummá.

A szén is radioaktív
Az atomerőművek távolról sem az egyetlen hely, ahol radioaktív anyagokat bocsátanak ki. Még több urániumot, tóriumot és káliumot ontanak ugyanis magukból a hőerőművek. Ennek oka, hogy a szénben, úgy, mint a természetben mindenütt, radioaktív elemek vannak. Amikor a szenet elégetjük, ezek az elemek felszabadulnak, vagy a hamuban koncentrálódnak. Mivel az emberiség jelenleg a hőerőművekben
több mint négymilliárd tonna szenet éget el évente, a mai atomerőművek, összehasonlítva velük, csupán kispályások, ha a kibocsátott radioaktív anyagok szempontjából nézzük őket. Napjainkban a hőerőművek évente 15 000 tonna radioaktív elemet bocsátanak ki, amely a légkörbe kerül, vagy szennyezi a lerakatok környezetét. A hőerőművek közelében lakó emberek így nagyobb radioaktív sugárzásnak vannak kitéve, mint ha egy atomerőmű kerítésénél laknának. Sokkal ártalmasabb azonban a hatalmas mennyiségű káros gáz és mérgező vegyi anyag (például higany, arzén vagy ólom), amelyek a szénégetéskor szabadul fel. KUN MÁRTON


 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Szenzációs lelet
  2007-06-06 20:42:40, szerda
 
  Szenzációs lelet: egy csirkecsont miatt borul a történelem

A polinézek hamarabb érték el az amerikai kontinenst, mint Kolumbusz Kristóf - hozták nyilvánosságra kutatási eredményeiket új-zélandi tudósok. A bizonyíték egy csirkecsont.

A csirkecsont egy chilei indián településről származik, amely még az európaiak érkezése előtti évszázadokban létesült.

Az Új-Zélandon elvégzett DNS-tesztek azt mutatták ki, hogy a csont eredeti "tulajdonosa" mintegy 600-700 évvel ezelőtt élt, jóval korábban, mint ahogy az európaiak megérkeztek volna a 15. században.

A vizsgálatok megállapították azt is, hogy a csirke polinéz eredetű volt, vagyis felmenői sok ezer mérföldre a chilei partoktól elterülő szigetvilágban éltek.

A tudósok azt már korábban megállapították, hogy az elmúlt kétezer évben a polinézek egyre keletebbre vándoroltak: elérték a Húsvét-szigeteket és Hawaiit.

Az új-zélandi DNS-vizsgálatokhoz a Csendes-óceán térségéből gyűjtöttek csontokat a kutatók. A Chilében talált csirkecsontról megállapították, hogy az egy kétezer éves tongai csont "rokona".

Lisa Matisoo-Smith professzor azt mondta: elképzelhető, hogy a polinézek 600 vagy 700 évvel ezelőtt vitték be a csirkét magukkal Dél-Amerikába.

Az édes burgonyát és a lopótököt, amelyek Dél-Amerikából származnak, évszázadok óta használják Polinéziában. A kutatók találtak hasonlóságot a polinéziaiak és az amerikai törzsek egyes szavai és használati eszközei között is.

Azt viszont nem tudni, hogy ez az egyezés az amerikai kontinensről visszatérő polinézeknek vagy az onnan kiinduló őskori felfedezőknek köszönhető.

Az utóbbi verziót erősítette a norvég Thor Heyerdahl is, amikor 1947-ben Kon-Tiki nevű tutajával 101 nap alatt Peruból elhajózott egy francia-polinéziai szigetre.

A mostani felfedezés azt bizonyítja, hogy az útnak "kétirányúnak" kellett lennie, hiszen a most megtalált csirkecsont valahogy eljutott Dél-Amerikába.

Ez az út viszont az uralkodó széljárás miatt egy dél-amerikai tutajnak nem sikerülhetett, a polinéz kenuknak azonban igen.

A Húsvét-szigetekről Dél-Amerikába, vagy a Hawaiiról Észak-Amerikába vezető út hosszúsága nem lehetett leküzdhetetlen a polinézeknek, tekintetbe véve technológiájukat és tudásukat - mondta Lisa Matisoo-Smith.
www.inforadio.hu
 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1
  • e Hét: 79
  • e Hónap: 163
  • e Év: 163
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.