Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Gyermekvilág
  2008-04-05 23:41:51, szombat
 
  Az első óvodai sportjátszótér

A tiszaásványi óvoda udvarára betérő akarva-akaratlanul felfigyel a fából készült, csodálatosan szép udvari játékokra. Házikók, csúszdák, homokozók és színes mászókák tarkítják az óvodakertet. Mint később megtudom Ladányi Erikától, az intézmény vezetőjétől, egy helyi vállalkozó támogatásával alakították ki a játszóteret, amit az idejáró huszonhárom apróság a még kissé bágyadó tavaszi napsütésben fürödve naponta birtokba vesz.

A maroknyi gyermekcsoportot az udvaron találjuk. Éppen tornáznak. Különböző gyakorlatokat - futás, keréken való átbújás, távolugrás stb. - végeznek a kialakított pályán. Ez a játszótér ugyanis egyedüli talán még megyei szinten is: nemcsak játszadozásra, testmozgásra és sportolásra is alkalmas. Tavaly minősítésen esett át a tiszaásványi óvoda és külön dicséretet kaptak az "ötletért". Hasonló sportszerek vannak bent is.

- A magyarországi Julianus-barát Alapítvány támogatásával sikerült intézményünket ilyen szépen felújítani - tájékoztat a vezetőnő. - Korábban az állam már elkezdte az új óvoda építését, de pénz híján abbamaradtak a munkálatok. Ahol most vagyunk, az régebben egy dohánysimító üzem volt és a helyi lakosok a vagyonjegyüket feláldozva kezdték meg az átalakítását, hogy gyermekintézményként funkcionálhasson. Három éve vagyunk itt, egyelőre egy csoportot működtetünk. Ide a három-hatévesek járnak, de mivel igény mutatkozott rá, illetve egyre több gyerek születik a településen, szeptembertől megnyitjuk a másodikat is. Akkor már külön foglalkozhatunk a nagyobbakkal, hiszen számukra külön program írja elő az iskolai felkészítést. Ők már számolnak, tanulják a betűket és környezetismereti órájuk is van, illetve a vizuális nevelésükre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Játékokkal az egyházak, mesekönyvekkel, módszertani kiadványokkal korábban a KMPSZ támogatta az óvodát, mára azonban már tőlük sem kapnak hathatós segítséget. A napi négyszeri étkeztetésbe szerencsére a helyi önkormányzat is besegít, a szülői hozzájárulásnak köszönhetően mindig kalóriadús finomságok kerülnek a kicsinyek tányérjába.

- Minden alkalommal élünk a pályázás lehetőségével - folytatja Ladányi Erika. - A Szülőföld Alaphoz benyújtott pályázatunkban például hűtőszekrényt, mosógépet és CD-lejátszót jelöltünk meg. Idén még a régi cserépkályhákban fűtöttünk a termekben, de ígéretet kaptunk a polgármester asszonytól, hogy nyáron már gázkonvektorokra cserélhetjük, így ez a problémánk is megoldódni látszik.

Fedák Anita
Igazi Kárpáti Igaz Szó
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Szeged újra híres lett
  2008-04-03 13:43:30, csütörtök
 
  Szegeden született a Wikipédia tízmilliomodik szócikke

Szeged - A szegedi Kisfaludy utcában született meg a nemzetközi, bárki által szerkeszthető internetes lexikon, a Wikipédia tízmilliomodik szócikke. Pataki Márta 65 éves művészettörténész egy 16. századi angol arcképfestőről emlékezett meg, most Kanadától Kínáig mindenki őt ünnepli.

- Nem fogok itthon egész nap súrolni, inkább hasznosítom a diplomáimat - érzékelteti a 65 éves Németh Jenőné Pataki Márta, hogy nyugdíjaséveiben sem int búcsút a művészettörténetnek, amely nagy szerelme. Így eshetett meg, hogy a világ internetes közössége tegnap lakhelyére, a szegedi Kisfaludy utcára figyelt: itt született meg a nemzetközi, bárki által szerkeszthető online lexikon, a Wikipédia tízmilliomodik szócikke. Mégpedig Nicholas Hilliardról, egy 16. századi angol arcképfestőről.
- Nagyon örülök, hogy ilyen szerencsés voltam, olyan ez, mint a lottó - mondja Márta néni, aki művészettörténész, nyugdíjazásáig 40 éven keresztül dolgozott az egyetemi könyvtárban. Magyar-történelem szakot, két könyvtárosi képzést végzett, angolul remekül ír és olvas. A francia nyelvben férje, Németh Jenő egyetemi docens segít, pszichológiai kutatásokkal foglalkozó fia pedig Washingtonból ,,dolgozik be". Házuk egyik szobájában minden az alkotást szolgálja: a falakon könyvek sorakoznak, egy kislétrán halomban áll Szerb Antal irodalomtörténete és a francia kultúrát bemutató kiadvány. Az asztal rogyásig megpakolva művészeti lexikonokkal, albumokkal.
- Festők, írók, építészek, high-tech - mutatja be érdeklődési körét Márta néni. Az internetes enciklopédiában jelenleg 61 önálló szócikke olvasható, további több ezer létrejöttében közreműködött. - Főleg a nyomtatott sajtóra támaszkodom, de az internetes forrásokra is figyelek - ismerteti módszerét.
Első szócikkét Czilczer Olga szegedi költőnőről írta 2007. február 28-án. Azóta megemlékezett például Tömörkény Istvánról, a napsugaras házakról és a zsinagógáról is. Leginkább a kódexek, ősnyomtatványok miniatúrái foglalkoztatják, ezekről is írt, így jutott el a műfaj 16. századi mesteréhez, Hilliardhoz.

Róla született az internetes tudástárat létrehozó San Franciscó-i alapítvány vezetője által ,,mérföldkőnek" titulált szócikk március 28-án, nulla óra hét perckor. Márta néni mutatja, több alkotása is ilyen kései időpontban keletkezett. - Éjfélig, egyig is dolgozom, ez a nap alkotó periódusa. Hogy mennyi időt töltök ezzel? A férjem szerint rengeteget - meséli nevetve, hozzátéve: a tízmilliomodikon például öt napig dolgozott.

Nem hiába: Pataki Márta sikerét a tudástár weboldalán sajtóanyag hirdeti, ráadásul a világ minden tájáról, Kanadából, Szlovéniából, Franciaországból, Kínából érkeznek a gratulációk a Kisfaludy utcába.
Lexikon, 250 nyelven

A Wikipedia egy ingyenes, interneten hozzáférhető és bárki által szerkeszthető enciklopédia. A San Franciscó-i Wikimedia Foundation hozta létre 2001-ben. Azóta több mint 250 nyelven íródik, például angolul, franciául, de lengyelül, japánul, még kantoni nyelvjárásban is. A magyar kiadás jelenleg 91 ezer 500 szócikket tartalmaz, az angol nyelvű tudástár tegnap 2 millió 313 ezer 380-nál tartott.
Delmagyar.hu
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Graffiti az életem
  2008-04-03 12:49:39, csütörtök
 
  Elfogták az 56-os villamos megrongálóit

Elfogtak azt a négy fiatalt, akik elismerték, hogy ők siklatták ki és firkálták össze két hete a XI. kerületi Fehérvári úton közlekedő 56-os jelzésű villamost - jelentette be Tóth Ferenc, a BRFK osztályvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Az osztályvezető elmondta, hogy a nemrégiben, éppen az erre a célra felállított graffitiellenes nyomozócsoport - amelynek ő a vezetője - fülelte le a négy tizenéves elkövetőt, akik elismerték tettüket; közlekedésbiztonság elleni bűncselekmény miatt indult eljárás a fiatalemberekkel szemben.

Tóth Ferenc tájékoztatása szerint az egyik fiatal elismerte, hogy ő helyezte a sínekre az összekötözött újságpapírköteget, amellyel sikerült kisiklatnia a villamost, a fiatalember vallomásában elmondta, hogy nagyon bánja, amit tett, az egészet csak "heccnek gondolta."

A fiatalok 14 és 17 év közöttiek, mivel nem áll fenn szökés veszélye, ezért nem vették őrizetbe őket.

A BKV Zrt. az eset után félmillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek. A közlekedési vállalat szerdai közlése szerint a pénzt a rendőrség kapja.

Március 20-án este 21.00 óra után akkor még ismeretlenek kisiklatták és megrongálták az egyik 56-os jelzésű villamost a Fehérvári úton. A jármű mintegy 60 utast szállított, de személyi sérülés nem történt.

Az esetet követően graffitis cselekmények elemzésére négyfős nyomozócsoport létrehozását rendelte el Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya. A munkacsoport feladatai közé tartozik a nyomozati iratok, hang-, video-, és fényképfelvételek beszerzése és elemzése, valamint a graffitivel kapcsolatos adatgyűjtés.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
A hónap rendőre
  2008-03-30 21:05:45, vasárnap
 
  Az alsórákosi rendőrőrs körzeti megbízottja, Sütő László rendőr törzsőrmester lett február hónap rendőre Zuglóban.

Az elismerő oklevelet Weinek Leonárd polgármester adta át a napokban a Polgármesteri Hivatalban.

A zuglói Rendőrkapitányság állományából havonta, a kerületőrök közül pedig háromhavonta részesül elismerésben egy-egy dolgozó.

A díjakat tavaly október óta ítélik oda.

zuglo.hu
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Így is lehet élni
  2008-03-30 20:03:56, vasárnap
 
  Mara néni 101 éves. Az életvidám idős hölgy húsz éven át volt az elegáns Gerbaud kávés kisasszonya.
Férje Hidassy (Hiszternán) Sándor a Vígszínház mûvészeként vált ismertté. Nagy társasági életet éltek,s a középpontban többnyire a szép és jó humorú Mara volt, aki az idő múlásával is megőrizte fiatalos jókedvét.
A családi ünnepségen lánya, két felnőtt unokája és két dédunokája gratulált az ünnepeltnek.
A Hattyú utcai idősek klubjában a klubtagok fejezték ki jókívánságaikat Mara néninek
a kerület polgárai nevében pedig dr. Nagy Gábor Tamás polgármester köszöntötte
virággal és ajándékkosárral a derûs idős hölgyet 101. születésnapja alkalmából. A bensőséges ünnepség pezsgős pohárköszöntővel zárult.
budavar.hu
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
A sajtófotóst is díjazták
  2008-03-30 12:28:41, vasárnap
 
  Átadták a XXVI. Magyar Sajtófotó pályázat díjait

A MÚOSZ nagydíját Hernád Géza (Magyar Hírlap), a legjobb emberközpontú ábrázolásért és kollekcióért járó Munkácsi Márton díjat Bácsi Róbert László, a Hölgyvilág munkatársa, a hírfotó kategória trófeáját Szigetváry Zsolt, az MTI külső munkatársa, a Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíját Reviczky Zsolt (Népszabadság), a megyeieknek odaítélt elismerést a szabadúszó Bócsi Krisztián, míg a 30 év alattiaknak kiosztott elismerést Móricz Simon (Népszabadság), az esélyegyenlőségi díjat Pintér Márta (BEST) vehette át az idei sajtófotó pályázat pénteki díjátadóján.

A hír- és eseményfotók kategóriájában Nagy Attila, az Index.hu munkatársa lett az első a második és harmadik díjat is bezsebelő Fazekas István (HVG) előtt, ugyanitt, a képriportok legjobbikának Kurucz Árpád, másodiknak Reviczky Zsolt (mindketten Népszabadság) sorozatát ítélték, míg a harmadik helyre a szabadúszó Pál Anna Viktória futott be.

Az emberábrázolás egyedi alkotásainak első helyezettje Illyés Tibor (MTI) lett Hajdú D. András (origo.hu) és Madácsi Zoltán (Equis Kft.) előtt, míg a sorozatok közül Bácsi Róbert László (Hölgyvilág), Hartyányi Norbert, szabadúszó és Simon Márk (168 Óra) vihette haza az első, a második, illetve a harmadik díjat.

A művészetet bemutató képek közül egyéniben Sánta István Csaba szabadúszó, Reviczky Zsolt (Népszabadság) és Kollányi Péter (MTI) vehette át az elismerést Vince Mátyástól, a Magyar Távirati Iroda elnökétől, aki egyik sorozatáért első, egy másikért harmadik díjat nyújtott át Bócsi Krisztián szabadúszó fotósnak - e verseny második helyezettje Egyed Ufó Zoltán (Új Magyar Szó) lett.

A sport kategória egyedi kép kategóriájának győztese Kovács Tamás (MTI), a második Béli Balázs (Magyar Hírlap), a harmadik pedig Kóti Kata szabadúszó lett; a sorozatok közül Veres Viktor (Blikk) egyik munkája csak Kurucz Árpád (Népszabadság) és Szalmás Péter (Népszava) munkáját utasította maga mögé.

A természet és tudomány képei közül Kudich Zsolt (NEXON) nyert, mögötte Kovács Attila (MTI) és Barakonyi Szabolcs (Index.hu) végzett, a sorozatok legjobbját Simonyi Balázs, a Magyar Narancs és a Hócipő külsős munkatársa alkotta, a második Illyés Tibor (MTI), a harmadik Radisics Milán (ZOOM Magazin) lett.

A társadalomábrázolás egyedi versenyművei közül Koszticsák Szilárd (MTI), Reviczky Zsolt és Móricz Simon (mindketten Népszabadság) végzett az élen, míg a sorozatok közül Simon Márk (168 Óra) végzett az élen, őt követi Barakonyi Szabolcs (Index.hu) és Simonyi Balázs, a Magyar Narancs és a Hócipő külsős munkatársa.

A humor-zsáner-bulvár műfajban az idén Mitruczky Kinga Henriett (Bors) vitte el a pálmát, mögötte Nagy Attila (Index.hu) és Meggyesi Bálint (Nemzeti Sport) végzett.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
A lejobb rendező:)
  2008-03-26 00:35:44, szerda
 
  Kamondi Zoltán a legjobb rendező díját nyerte el Kaliforniában

Kamondi Zoltán a legjobb rendező díját nyerte el Dolina című filmjéért a tiburoni filmfesztiválon, Kaliforniában - közölte a Magyar Filmunió kedden. A kaliforniai Tiburonban március 13-21. között 90 ország részvételével rendezték meg a nemzetközi filmszemlét, amelyen több mint 200 filmet mutattak be, köztük Kamondi Zoltán Dolina című munkáját - idézte fel Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa. Kitért arra, hogy Kamondi Zoltán filmjének fényképezésért Medvigy Gábor a legjobb operatőrnek járó díjat vehette át március elején a portugáliai Fantasporto nemzetközi filmfesztiválon, a macedón Bitolában, a 2007-es Manaki Borthers filmfesztiválon pedig elismerő oklevelet kapott.

Papp Csaba Zoltán közölte azt is, hogy a Dolina, amelynek alkotói csapata a 38. Magyar Filmszemlén a legjobb látvány díját nyerte el, hamarosan a németországi, wiesbadeni goEast! filmfesztiválon versenyez, azt követően pedig a New York állambeli Syracuse-ban, a május elején megrendezendő nemzetközi seregszemlén lesz látható.

A film Bodor Ádám Az érsek látogatása című műve nyomán készült. A történet helyszíne egy eldugott városka, Bogdanski Dolina, ahová magas rangú vendéget várnak, ám helyette Gabriel Ventuza érkezik, hogy bátyja utasítására kihantoltassa és hazaszállítsa édesapjuk földi maradványait. A Dolina főbb szerepeit Adriano Giannini, Molnár Piroska, Stefania Rivi, Derzsi János, Ioana Abur, Vajda Milán, Bán János, Trill Zsolt, Törőcsik Mari, Coca Bloos, Kocsó Gábor, Molnár Erika alakítja.
(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Találkozó
  2008-03-24 11:45:50, hétfő
 
  Budapesten találkoznak jövőre Európa ifjú vállalkozói

Budapest elnyerte a Fiatal Üzletemberek Világszervezete (Junior Chamber International - JCI) 2009. évi Európa Konferenciájának szervezési jogát - közölte a JCI magyarországi szervezete. A nemzetközi szervezet közgyűlésének döntése alapján 2009. június 10-14. között - a régióban elsőként - Budapest rendezheti a JCI éves Európa Konferenciáját, amelyen az előzetes becslések szerint 2.500-3.000 fiatal európai vállalkozó és üzletember vesz majd részt több mint 50 országból. A konferencia szakmai részében előadásokon és személyiségfejlesztő valamint üzleti jellegű tréningeken vehetnek részt az érdeklődők. A rendezvény kiemelt témái: Innováció, Társadalmi felelősségvállalás, Piacgazdaság 1989-2009.

A JCI magyarországi szervezetésnek tájékoztatása szerint az előadók között ott lesz Soros György, a világ legismertebb magyar származású pénzügyi szakembere is, aki írásban is visszaigazolta a felkérést.

A Junior Chamber International a világ legnagyobb vezetői készségfejlesztő szervezete, amelyet 1915-ben alapítottak az Egyesült Államokban. Jelenleg 115 országban, több mint 5.000 helyi szervezetben negyedmillió taggal rendelkezik. Állandó képviselete van az ENSZ-ben és az Európa Tanácsban is. A JCI magyarországi szervezete 1989 szeptemberében alakult meg.

A JCI magyarországi szervezetének számítása szerint a négynapos konferencia során a delegáltak 10-12 ezer vendégéjszakát töltenek majd Budapesten. Csak a rendezvénnyel kapcsolatos áfa-bevétel elérheti a százmilliós nagyságrendet. Az ország számára az anyagi előnyök mellett természetesen nem elhanyagolható a 3.000 résztvevőn keresztül elérhető országimázs-építés jelentősége sem - áll a szervezet közleményében.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
2,5 milliárd ft értékű csekk
  2007-12-27 17:52:20, csütörtök
 
  2,5 milliárd forint értékű csekk a rászorulóknak

Jövő év február 1-től pályázhatnak nyugdíjasok, fogyatékosok, többgyermekes családok és szakmunkástanulók üdülési csekkre - jelentette be Lamperth Mónika, szociális és munkaügyi miniszter múlt héten szerdán a Megújuló Emberért-díj átadásán a parlamentben. A miniszter elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány felügyelő kuratóriumának döntése alapján minden huszonötödik megvásárolt üdülési csekk pályázóknak jut. Így összesen 2,5 milliárd forint értékben juthatnak üdülési csekkhez a rászorulók. A számítások szerint 100 ezer ember juthat majd üdülési csekkhez a négy célcsoportból, a nyugdíjasok, a fogyatékosok, a többgyermekes családok és a szakmunkástanulók közül. Idén másfél millió ember kapott üdülési csekket, de azt nem csak egyes személyek, családok is használhatják, így összesen hatmillióan élvezhették a csekk előnyeit. Az üdülési csekkből idén 28 milliárd forintnyit forgalmaztak.
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Bp élmények gyerekeknek
  2007-11-24 12:30:34, szombat
 
  Budapesti élmények hátrányos helyzetű vidéki gyerekeknek

Nem mindennapi élményekhez juthat az a csaknem 5000 gyermek, akik az ország leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseiről érkeznek Budapestre 2007. november 21. és december 15. között. A diákok a tárca jóvoltából úgy tölthetnek el egy napot a fővárosban, ahogy arra különben igen kevés esélyük lenne - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az OKM sajtóirodája.

A tanulók a délelőttöt egy budapesti múzeumban töltik, ahol rendkívüli tanórákon és foglalkozásokon vesznek részt. Ebéd után felkeresik a budai vár minden nevezetességét, a nap végén pedig sok élménnyel és egy ajándékcsomaggal gazdagabban utazhatnak haza.

A budapesti programon olyan általános iskolák vehetnek részt, amelyek az integrációs felkészítésre sikeresen pályáztak és hátrányosnak minősített településeken működnek.

A 2007. őszén meghirdetett pályázatra azok az integrációs felkészítést folytató fenntartók jelentkezhettek, ahol az általános iskola társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott településen működik, illetve amelyik az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések jegyzékén megtalálható.

Az iskolai integrációs programban a hátrányos és a nem hátrányos helyzetű tanulókat úgy nevelik együtt, hogy közben maximálisan figyelembe veszik az egyéni különbségeket. Ehhez természetesen elengedhetetlen az integráló, heterogén intézményi közeg kialakítása.

Ez a budapesti kulturális-szabadidős program is a közös élményszerzést célozza meg, hiszen teljes iskolai osztályok vesznek benne részt: az érintett településen működő általános iskola ötödik-nyolcadik évfolyamain az integrációs felkészítésben részt vevő osztályok valamennyi - hátrányos és nem hátrányos helyzetű - tanulója együtt tölthet el egy napot Budapesten.

A programon az elkövetkező három hétben megközelítőleg 5000 diák vesz részt az ország legkülönbözőbb pontjairól. Az első csoport 2007. november 21-én, szerdán érkezett a Veszprém megyei Csögléről.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5
  • e Hét: 69
  • e Hónap: 153
  • e Év: 153
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.