Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 98 
Hova vigyem?
  2008-04-16 13:07:16, szerda
 
  Sokszor felmerül a kérdés: Mit tegyek a veszélyes hulladékkal? Hova dobjam ha a környezetet is óvni szeretném?

Íme néhány Budapesti cím ahova le lehet adni a veszélyes hulladékot, az élhetőbb környezetért.


FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest III Testvérhegyi u. 10/a

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest IV Ugró Gyula sor 1-3.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest IV Zichy Mihály u. - Istvántelki út sarok

FEGROUP-Invest Rt. Budapest X Jászberényi út 18-20.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest VIII Sárkány u. 5.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest IX Ecseri út 9.

P & G Kft. Budapest XX Vágóhíd u 55.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest X Fehér köz 2..

AVE- Tatabánya Rt. Budapest X Jászberényi út 29..

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XI Bánk Bán u. 8-10..

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XIII Tatai út 96..

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XIV Füredi u. 74. szám mellett.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XV Károlyi Sándor u. 119..

Palota Kft. lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő udvara Budapest XV Szántóföld u. 4..

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XVI Csömöri út 2-4.

Loacker Recycling Kft. Budapest XXI Gyepsor u. 1. (Vasgereben utca végén).

Első Vegyi Industria Rt. lefejtő és hűtőgáztöltő állomása Budapest VII Rottenbiller u. 30.

ERECO Rt. központi telephely Budapest X Gránátos 1-3.

ERECO Rt. papírtelepe Budapest X Maglódi utca 18..

ERECO Rt. újpesti telephelye Budapest IV Madridi út 7/b.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XVII Gyökér köz 4..

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XXI Bajáki Ferenc u. 86..

Palota Kft. Budapest XIV. Kacsóh Pongrác út 146..

Electro-Coord Magyarország Kht. Budapest 1012, Márvány u. 18..

Septox Budapest Komáromi u. 2., XIV. ker..

Hulladékátvevő Budapest 12 Hajnóczy József u. 15..

Hulladékátvevő Budapest 4 Újpest Fóti út 24.

Hulladékátvevő Budapest 4 Újpest Fóti út 24.

Inter-Metál Recycling Kft. Budapest 3 Bécsi út 343

Inter-Metál Recycling Kft. Budapest 3 Bécsi út 343.

Természetesen vidéken is vannak ilyen helyek. Bővebb info a www.humusz.hu

 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Hazai adottságokra alapozva
  2008-04-06 14:24:40, vasárnap
 
  Megújuló energia - a hazai adottságokra alapozva

A megújuló forrásokból történő áramtermelésre a magyar fogyasztók az elmúlt öt évben a kötelező átvétel keretében 35 milliárd forintot költöttek, és további 4-5 milliárdot közvetlen állami támogatás jutott erre a célra - mondta Drucker György, az EnergiaInfo elemzője csütörtökön Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Az elemző szerint az exportképes termelést kell támogatni, Magyarország számára például jó lehetőséget nyújthat a geotermia kiaknázása.

Az EnergiaInfo elemzése kifogásolja, hogy az elfogadásra váró energiastratégiai koncepcióból, és a nemzeti éghajlatváltozási stratégiából sem derül ki megnyugtatóan az, hogy mi a valódi stratégia a villamosenergia-termelés tekintetében.

Az európai uniós forrásokból 2013-ig 203 millió eurót költhetünk a megújuló energia támogatására.

A beszélgetésen résztvevő szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy jelentős technológiai fejlődés várható a megújuló energia termelésben, és ezért a támogatásnál értékelni kell a technológiai fejlődést is, különben hosszú időre "bebetonozódhat" a relatíve alacsony hatékonyságú termelés.

Az energiaátalakítás folyamatai és hatékonysága, az egyre hangsúlyosabb klímavédelmi megfontolások miatt az energiaköltségek számításaiban egyre inkább megjelennek eddig figyelembe nem vett járulékos költségek. Minden költséget figyelembe véve a magyarországi erőművek fajlagos termelési költsége kilowattóránként 21-22 forint, szemben a statisztikailag számított 13 forinttal. Az elemző úgy véli, hogy a 21-22 forint/kilowattóra feletti költséget lehet a megújuló energia támogatásának tekinteni. Jelenleg a megújuló energiából előállított villamos energia ára meghaladja a 24 forintot kilowattóránként.

A megújuló energetikai befektetésekkel foglalkozó Callis Kft. igazgatója, Uhlmann Attila szerint Magyarországon nincs akkora megújuló energia potenciál, hogy a 2012-re vállalt 12 százalékos arányt elérjük a primer energiafelhasználásban. Ezt a megfelelő technológia hiányára alapozza. Elmondta, hogy például a szalmatüzelésű erőművek hatásfoka alig 23-24 százalék. Egy 10 megawatt kapacitású ilyen erőmű ellátáshoz 30 ezer hektár termőterület kell. A szakember megjegyezte, hogy a geotermikus energia esetében a felhozott víz visszasajtolásának kötelezettsége túlzott igény. Bizonyos kőzetek esetében drágább a visszasajtolás, mint a felszínre hozatal.

Az EnergiaInfo szakértői úgy vélik, hogy hiányzik a stratégia a megújuló forrásokra, mert a nemzeti éghajlatváltozási és a energiapolitikai koncepciókból nem derül ki: a kívánatos részarányok mögött milyen megfontolások állnak, és az ezek eléréséhez igénybe vett források és eljárások hogyan szolgálják a környezetvédelmet.
muszakiforum
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Országos klíma program
  2008-04-05 12:45:09, szombat
 
  A környezetvédelmi tárca egyik fő törekvése, hogy a környezettudatos nevelés a pedagógusok és a szülők segítségével a mindennapok részévé váljon - hangsúlyozta Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca országos Klíma Programjának első helyszínén, Miskolcon, az ország első öko-iskolájában. A zöld tárca vezetője a klímavédelem jelképeként facsemetét ültetetett a Könyves Kálmán Általános Iskola udvarán, majd a gyerekekkel beszélgetett a környezetvédelem fontosságáról. A tárca több mint egy hónapos akciósorozata hat várost érint tudományos, szakmai és lakossági programokkal.

Az első állomás Miskolc

A klímakörút részeként és egyben első állomásaként Miskolcra érkezett a minisztérium zöld programja. A reggeli öko-iskola látogatáson Fodor Gábor a klímavédelem jegyében egy facsemetét ültetett a Könyves Kálmán Általános iskola udvarán, Káli Sándor polgármester és a gyerekek segítségével. Ezt követően a kisiskolások bemutatták a környezettudatosság jegyében kialakított oktatási intézményüket. Az iskolai programot követően a zöldtárca vezetője a Miskolci Egyetem rektorával közösen megnyitotta a szakmai programot. Az előadásokon az érdeklődök megismerhették a nemrégiben öt párti konszenzussal elfogadott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS), Dr. Láng István akadémikus a Változás-Hatás-Válaszadás (VAHAVA) programról tartott előadást, bemutatva, miként járulhat hozzá a tudomány a fenntartható fejlődés megalapozásához. A délutáni, és esti lakossági programok keretében többek között az Országos Meteorológiai Szolgálat ismert és közkedvelt kollégáitól, Visy Károlytól és Németh Lajostól hallhatnak előadást az éghajlatváltozás jelentőségéről. Dr. Páldy Annától pedig arra is választ kaphatnak, hogy a klímaváltozásnak és a globális felmelegedésnek milyen egészségügyi hatásai lehetnek. A program résztvevői egy fogadalomfalon tehetik meg személyes klímavédelmi vállalásaikat. 16 órától folyamatosan gyerekprogramok, koncert és látványos fényjáték színesíti a miskolci klímanapot.

A Klíma Program célja

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kiemelt, pártok felett álló, nemzeti ügyként kezeli a klímaváltozás problémáját. Az éghajlatváltozás hatásainak megfékezését szolgálja a tárca több, mint egy hónapos akciósorozata, amelynek célja, hogy a lakosságot, a politikai és a gazdasági döntéshozókat környezettudatos magatartás kialakítására ösztönözze annak érdekében, hogy Magyarország sikeresen csökkentse - a klímaváltozást és a globális felmelegedést gyorsító - üvegházhatású gázok kibocsátását és az energiafelhasználást. A zöldtárca tanulmánya szerint ugyanis akár 7-8 százalékkal csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása a lakosság hatékonyabb energiafelhasználásával.

A hazánkban elfogyasztott energia 38 százalékát a lakosság használja fel, elsősorban épületek fűtéséhez és a melegvíz előállításához. Az épületekhez kapcsolódó energiafelhasználás csökkentésével egyszerre lehet kisebb a fűtés- és villanyszámla, miközben csökken a klímaváltozásért leginkább felelős CO2 és az egyéb károsanyag-kibocsátás is.

Mit tehetünk?

A klímaprogram kiemelt célja a figyelemfelhívás és a szemléletváltoztatás, hiszen néhány figyelmetlen tettel naponta ártunk a környezetünknek. Érdemes például mindig elzárni a csapot fogmosás közben, mert így akár 65 liter vizet is megspórolhatunk. Hazánk napi átlagos fejenkénti vízfogyasztása 110 liter, míg a Szaharában élőkre átlagosan mindössze alig napi 20-30 liter jut. Egy Magyarországon élő ember évente 4 millió tonna hulladékot termel, ami körülbelül 3 Gellért-hegynyi mennyiséget jelent. Ha a környezetünkben felhalmozódó papír mennyiségből akár csak 1 kilót is újrahasznosítanánk, 900 kg-mal kevesebb CO2 jutna a levegőbe, ami csökkentené a klímaváltozás hatásait. Egy nyári délután elfogyasztott behűtött sör dobozának gyártásához annyi energia szükséges, mint amennyit egy férfi egy év alatt használ el villanyborotvája rendszeres működtetéséhez. A klímaprogram többek között arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy mindezek ellen tehetünk.

A Klíma Program

Hat vidéki nagyvárost (Miskolc, Szeged, Debrecen, Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza) érint május 9-ig a minisztérium klímakörútja, szakmai és lakossági programokkal. A klímanapok során szó esik az éghajlatváltozás egészségügyi hatásairól, klímasátor fogadja az érdeklődőket, bemutatkoznak a helyi zöld szervezetek, játékos klímavetélkedőre is sor kerül, és öko-lábnyom mérés is lesz, amely segítségével kiderülhet, mennyire környezetterhelő az életformánk. Fogadalom-tételekre is lehetőség lesz, és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembereitől is lehet kérdezni. A minisztérium az adott várossal összefogva az esti szórakoztató koncert előtt a város főterét fénnyel festi zöldre.

A program részeként - Fodor Gábor meghívását elfogadva - április 7-10. között Budapesten ülésezik az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete (IPCC), amely tavaly megosztott Nobel-béke díjat kapott munkájáért. A tanácskozáson több nagytekintélyű szakember és akadémikus tart előadást. Az eseményt április 8-án hivatalosan a zöldtárca vezetője nyitja meg az IPCC elnökével közösen.

A tervek között szerepel továbbá, hogy minden évben annyi facsemetét ültessenek el, ahány csecsemő születik az adott évben. Az első ilyen esemény Tardon lesz, közel 100 ezer facsemete elültetésével.

A klímaváltozás mindannyiunk ügye

Fodor Gábor kezdeményezésére a klímaprogram megcélozza a politikai döntéshozókat és a gazdasági szféra képviselőit is. A közszférának szánt programok a zöldtárca működésének további ,,zöldítéséből" indulnak ki, és a többi államigazgatási szerv számára tesznek hasonló ajánlásokat. Olyan átfogó kezdeményezésekre is sor kerül, mint a közbeszerzések és az adórendszer zöldítése. A pártok és országgyűlési képviselők részére környezettudatosságot elősegítő akciókat is indít a zöldtárca. Cél továbbá az is, hogy a közigazgatási intézmények felmérjék szén-dioxid kibocsátásukat, majd cselekvési tervet és programokat készítsenek annak csökkentése érdekében. A klímaprogramban a KvVM tevékenyen együtt kíván dolgozni az önkormányzatokkal és az önkormányzati szövetségekkel, a tudóstársadalommal és a civil szféra szereplőivel.

A minisztérium a gazdaság szereplőire is számít a klímaváltozás megfékezésében. A zöld tárca elismert gazdasági vezetőkből álló Klímatanácsadó Testületet hoz létre, amelynek feladata, hogy elősegítse a klímaváltozás elleni harc hatékony megvalósítását. Emellett a Testület a tárcával közösen ajánlásokat fogalmaz meg a környezettudatos vállalatirányítás terén. A KvVM célja, hogy 2010-re a száz legnagyobb magyarországi cégnél cselekvési terv készüljön a klímabarát, környezettudatos működésre, és elkezdődjön a tervek megvalósítása.

A lakossági szemléletformáló program - ,,Tehetsz rá, vagy tehetsz ellene!"

A klímaprogram részeként április elsején átfogó reklámkampány is indult: óriásplakátokon, a sajtóban, valamint televíziós és rádiószpotokban ad praktikus tanácsokat a nagyközönségnek négy témakörben: a vízzel, a hulladékkal, az energiával és a levegővel kapcsolatban. A reklámkampány szlogenje: ,,Tehetsz rá, vagy tehetsz ellene!". A globális felmelegedés és a klímaváltozás problémájának bemutatására interaktív honlap is indult (www.elhetokornyezet.hu), amelyen a látogatók klímafogadalmat tehetnek és segítséget találnak a klímavédelem érdekében teendő lehetséges lépésekről.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
A klímabarát építészet
  2008-04-03 14:03:15, csütörtök
 
  Az energiamegtakarítás áll az idei Construma középpontjában

A klímabarát építészet és az energiamegtakarítás áll a jövő szerdán nyíló 27. Construma szakkiállítás középpontjában - mondta Szebeni Márton, a kiállítás igazgatója a rendezvényt bemutató előzetes sajtótájékoztatón csütörtökön.
Az egymáshoz kapcsolódó cégek egy területen jelennek meg, így közös csarnokban kapnak helyet az épületgépészek, illetve a készház építők is. Az idei Construmán immár 11. alkalommal lesz jelen a Decorstone díszítőkő kiállítás és első alkalommal kapott helyet a Frontál nyílászáró-kapu-árnyékolástechnikai-üvegipari szakkiállítás. A bemutatót konferenciák kísérik, egyebek mellett az energiahatékonyságról és bemutatkozik a Galgafarm nevű ökofalu is.

A sajtótájékoztató keretében adták át a kiállítás idei újdonság díjait. Elismerésben részesült a Grand-Ács Kft. dupla boronafalas, jó hőszigetelésű falszerkezete. Ennek lényege, hogy a belőle épült ház kívül-belül fából készül, a két fa-réteg közé pedig újságpapír hőszigetelés kerül. A Kunság Fenster íves tolóajtója a speciális vasalatért, üvegért kapott díjat. Újdonság díjjal ismerték el a Wieland-Werke AG réztakarékos csőrendszerét, valamint a Wienerberger Téglaipari Zrt. csiszolt falazó elemét is.
metro
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
200 millió civilszervezeteknek
  2008-04-01 01:16:21, kedd
 
  Zöld Forrás: 200 millió civil szervezeteknek

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ,,Zöld Forrás" Programjában 200 millió forint keretösszegű pályázatot hirdet a környezet- és természetvédelmi céllal létrejött szervezetek részére, a 2003-2008. közötti Nemzeti Környezetvédelmi Program céljainak megvalósítására.
A pályázati program célja, hogy a zöld civil szervezetek nagyobb arányban vehessenek részt környezetvédelmi programokban. Pályázni környezettudatosság-növelési, éghajlatváltozási, környezetegészségügyi és élelmiszerbiztonsági valamint városi környezetminőség, biológiai sokféleség védelme és tájvédelem, vidéki környezetminőség, terület- és földhasználat, vizeink védelme és fenntartható használata, hulladékgazdálkodási és környezetbiztonság feladatokra lehet. Egy szervezet legfeljebb három pályázatot nyújthat be. Egy pályázattal csak egy célra, maximum 4 millió forintot lehet igényelni - a szervezet előző évi ráfordításainak függvényében. Önrész nem szükséges.

A pályázatok benyújtási határideje: 2008. május 31. A pályázatokról a benyújtási határidőtől számított 3 hónapon belül a miniszter írásban dönt, amelyről a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vagy az általa megbízott szervezet értesíti a pályázókat. A pályázatban megjelölt cél megvalósításának végső határideje 2009. augusztus 31.

A teljes pályázati kiírás, az útmutató és az adatlap letölthető a KvVM honlapjáról, illetve beszerezhető kedden és szerdán 9.00-15.00 óráig, csütörtökön 9.00-17.00 óráig, illetve pénteken 9.00-14.00 óráig a Minisztérium Zöld-Pont Szolgálatától (1011 Budapest, Fő u. 44-50. Tel: 457-3354, 06-80-40-11-11, info@mail.kvvm.hu ).
Forrás: greenfo.hu
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Mobil kutyapiszok-gyűjtő
  2008-03-31 00:01:39, hétfő
 
  Mobil kutyapiszok-gyűjtő a belvárosi kutyásoknak

Belváros tiszta, kutyapiszok mentes utcákat szeretne. A kulturált ebtartás érdekében kampányba kezdett a városvezetés, pórázra szerelhető, kutyapiszok-gyűjtőket osztanak az V. kerületi kutyásoknak.

Szokássá kívánják alakítani a kutyapiszok felszedését - mondta Rogán Antal, Belváros polgármestere, amelyhez ingyenes mobilgyűjtőkkel kívánnak segítséget nyújtani a kerületi kutyásoknak. Ilyen gyűjtőket kaptak a kampány kezdetén a Szabadság téri parkban.

Bár egyre több kutyás számára természetes, hogy sétáltatáskor felszedje kedvence után a piszkot, sokan azonban még mindig ,,ottfelejtik" a végterméket a flaszteren. Belváros vezetése szeretné, ha mindenki számára szokássá válna, hogy összeszedje kutyája után a piszkot - mondta Rogán Antal. Belváros polgármestere kerületi kutyatartókkal találkozott február 6-án a Szabadság téri parkban, ahol megajándékozta őket egy pórázra rakható, úgynevezett mobilkutyapiszok-gyűjtővel. A műanyag borítású tartóból könnyedén kihúzható a kutyagumi összeszedésére alkalmas nejlonzacskó. A pórázon tartva egy ebtartó sem felejti otthon sétáltatás előtt a gyűjtőzacskót. A húsz nejlonzacskót tartalmazó tégely újratölthető, de a belvárosi közterület-felügyelet munkatársai is segítenek az utánpótlásban. A tiszta utcák, rendezett környezet érdekében osztják szét a gyűjtőket, első körben kétszázat, de valamennyi kutyásnak, mintegy ezer belvárosi ebtartó ingyen kap az önkormányzattól. Rogán Antal szeretné, ha az elkövetkezendő időszakban, ezen eszköz segítségével is szokássá válna a kutyapiszok összeszedése az V. kerületben.
Néhány hónapos türelmi időt követően a belvárosi közterület-felügyelők figyelmeztetik a kedvencük végtermékét az utcán felejtő ebtartókat - tudtuk meg Illés Istvántól, a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet vezetőjétől. Az egy éves türelmi időt követően bírságolják a szabálysértőket, akik akár 10 ezer forintos büntetésre is számíthatnak. A cél azonban nem a büntetés - tette hozzá Rogán Antal -, szeretnék elérni, hogy minden belvárosi számára természetessé váljon a kulturált ebtartás.

Jelenleg is több helyen találni kutyapiszok-gyűjtő zacskóadagolókat az V. kerületben. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatták, állandó a hiány van a zacskókból, feltöltésük problémás. A mobilgyűjtők egyszerűbbek, bárki feltöltheti magának otthon, nem kell keresgélnie gyűjtő után az utcán. A most vásárolt gyűjtőket egyébként a piacinál kedvezőbb áron, darabját 800 forintért vásárolta meg az önkormányzat. Ezekből osztanak szét mintegy ezret a belvárosi kutyások között, akik csaknem 1200-an vannak. Ezt az adatot az állatorvosoktól tudják csak, hiszen az V. kerületben nincs ebnyilvántartás, s mint azt Rogán Antal hangsúlyozta, nem is szándékoznak bevezetni, mint ahogy az ebadót sem.
Belváros vezetése a jelenlegi kutyafuttatók mellett megnyitná a Szabadság tér egy részét a kutyások előtt, így a mostaninál elhatárolhatóbb módon sétáltathatnák kedvenceiket, miközben nem zavarják a játszótéren lévő gyerekeket és a parkban sétáló időseket.
(Mai Belváros)
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Termék vándorkiállítás
  2008-03-30 11:48:39, vasárnap
 
  Veszprém is bekapcsolódik a körfogásba

Az ÖKO-Pack Kht. Hulladékból Termék vándorkiállítása március 17 - április 4 között Veszprémben, a Pannon Egyetem B épületének aulájában népszerűsíti a szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást.

A magyar lakosság évente mintegy 50.000 tonna csomagolási hulladékot gyűjt anyaga szerint különválogatva. Kevesen tudják azonban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés segítségével értékes energiát, erőforrásokat és nyersanyagokat takaríthatunk meg, a hulladék feldolgozásával keletkező másodnyersanyagokat pedig ismét termékek gyártáshoz használhatjuk fel. Ezt a folyamatot, az anyagok körforgását hivatott bemutatni a Hulladékból Termék kiállítás, amely 80 hazai hulladékfeldolgozó és hasznosító vállalat által kizárólag hulladékokból előállított termékeket mutat be. A Hulladékból Termék kiállítás 2008. március 17. és április 4. között a Pannon Egyetem B épületének aulájában látható.

A kiállítással a szervezők, az ÖKO-Pack Kht., az ÖKO-Pannon Kht., a MTESZ Veszprém Megyei Szervezete, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt., a Környezetvédelmi Szolgáltatók Országos Szövetsége, valamint a Pannon Egyetem célja, hogy népszerűsítsék a városban működő szelektív hulladékgyűjtést, valamint az általa lehetővé váló újrahasznosítást, illetve megismertessék annak folyamatát a város diákjai körében. A kiállítás hétfőtől vasárnapig 09:00 és 20:00 óra között, ingyenesen tekinthető meg, első két napján az ÖKO-Pannon Kht. hasznosítást bemutató, interaktív oktatóeszközeit is kipróbálhatják az érdeklődők.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt a megnyitóra és az utána tartandó Hulladékgazdálkodási Konferenciára:

Helyszín
Pannon Egyetem, B épület, Aula 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.

Időpont 2007. március 17. hétfő, 11:00 óra

Nyitva tartás
Március 17-én 11:00-20:00 óráig,
Március 18. és április 4. között hétfőtől péntekig 9:00-20:00 óráig.


A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik felhasználási lehetőségét, ugyanis a kiállítás installációja maga is kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. De a többi hulladéktípus újrahasznosítási lehetőségeit is bemutatja a kiállítás. Megtudhatjuk például, hogy a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei alumínium italos dobozok felhasználásával készültek Magyarországon, a szelektíven gyűjtött PET palackból akár pulóver is előállítható, és hogy az üveg végtelenszer újrahasznosítható.

A Hulladékból Termék kiállítás első bemutatójára 2006. márciusában Budapesten került sor a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fővédnökségével. Az itt tapasztalt rendkívüli érdeklődésre való tekintettel az elmúlt két évben 20 hazai nagyvárosban mintegy 70.000 érdeklődő láthatta és tapasztalhatta meg azt, hogyan válnak újra hasznos tárgyakká a mindennapokban elhasznált és kidobott hulladékaink.

A Hulladékból Termék kiállítás elsősorban a lakosság - ezen belül is kiemelten a diákok - tájékoztatását szolgálja. Az első kiállítás óta több tízezren (gyermek, fiatal, pedagógus, vállalkozó) látták és ismerték meg a legkülönbözőbb anyagfajták újrahasznosításának szükségességét, az ebben rejlő lehetőségeket. Ezt a szemléletformáló munkát segíti az iskolák számára készített ingyenes oktató DVD, mely folyamatosan vetítésre is kerül a kiállításon. Ez az oktató DVD idén nyáron Berlinben nemzetközi elismerést is kapott, mert elnyerte a Comenius-EduMedia kitüntetést, ami a multimédiás oktatási termékek egyik legfontosabb elismerésévé vált. Az ÖKO-pack Kht. pedig szemléletformáló tevékenységét a Magyar PR Szövetség a vállalati társadalmi felelősségvállalást bemutató pályázatán került a nyertesek közé.

További információ:
Hankó Gergely
ÖKO-Pack Kht.
06-70/249-6113
gergely@okopack.hu

HÁTTÉR

A Hulladékból Termék kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes, szelektíven gyűjtött anyagtípusok újrahasznosítási lehetőségeit. A kiállítási installáció maga is kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára nélkülözhetetlen termék. Ebből készül például az italos kartondoboz, amelynek újrahasznosítása folyamatosan fejlődik, szelektív gyűjtése pedig egyre több helyen megoldott hazánkban.

A műanyag hulladékok hasznosításával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon. A kiállítás egyik különlegessége, hogy bemutatkozik több olyan kínai műanyag-újrahasznosító cég is, amely a szinte egész Európából begyűjtött - egyszer használatos - műanyagpalack-hulladék feldolgozását és újrahasznosítását végzi.

Napjainkban újra kezd ,,divatba jönni" a komposztálás - mely egyre komolyabb szerepet kap -, hiszen az uniós és hazai jogszabályok is előírják, hogy a települési szilárd hulladékokban jelentősen csökkenteni kell arányukat. Ezért a hulladékgazdálkodásban fontos szerepet betöltő házi és ipari komposztálás is, már mint termékgyártás jelenik meg a kiállításon.

Az alumínium italos dobozok hasznosítása is bemutatkozik, melynek egyik érdekessége a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei. Ezek például egy hazai város alumíniumhasznosító üzemében készülnek, az általunk elfogyasztott üdítők és sörök hulladékba került dobozaiból. Ez is bizonyítja, hogy az anyag nem vész el (a hulladékok között) csak átalakul.

A lakossági szelektív hulladékgyűjtés terjedésével az anyagában hasznosítható hulladékok mellett egyre nagyobb arányban jelennek meg az energetikai célra hasznosítható vegyes hulladékok. A gumiabroncsok, csontlisztek, fáradt olajok energetikai hasznosítása mellett ezért is szerepel a kiállításon a vegyes műanyag hulladékok cementipari hasznosítása, ahol a visszanyert energia tekinthető az így hasznosuló hulladék végtermékének.

A hulladék gumiabroncsok hasznosítása az energianyerés mellett egyre több helyen eredményezi játszóterek, futópályák vagy éppen hangfogó falak burkolatát. A gumihulladék darálékából préseléssel előállított járólapok is a kiállítás tárlatát színesítik, a gyerekek nem kis örömére.

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, a finanszírozás jogszabályi háttérének megteremtését követően igen gyorsan fejlődő új iparágként jelent meg. Ma még elsősorban alapanyagot gyártanak ezekből a hulladékokból, de például az elektromos és elektronikai berendezések műanyag burkolatának újrafeldolgozása révén már késztermékek is készülnek, amelyek szintén láthatóak a kiállításon.
Forrás: Öko-pack
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Mit tehetünk?
  2008-03-21 00:35:40, péntek
 
  A klímamegbolondulás megállításához családtervezés kell!

Klímaváltozásról már évtizedek óta beszélnek a kutatók, de igazán csak most kezdjük érezni hatását. Itt van a nyakunkon, akár elfogadjuk, akár nem. Gyökeresen változtatnunk kell a szokásainkon. Nem azért, mintha a Földet kellene megmenteni, hiszen pármillió év alatt kiheveri civilizációnk kártételeit. (Pár millió év a földtörténetben egy szempillantás csupán. Már öt nagy kihalási hullám volt, legutóbb 65 millió éve. Utána mindig újra felvirágzott az élővilág.) "Csupán" az emberiség sorsa a tét: mennyire marad a Föld bolygó lakható az ember számára.

S hogy jön ide a családtervezés? A csak szűk szakmájukhoz értők a klímaváltozást nem szokták összefüggésbe hozni a túlnépesedéssel, pedig a klímára tett hatás jelentősen függ a népsűrűségtől.

Például hiába ötszöröse (5,7 t/év) a magyar fejenkénti CO2 kibocsátás (piros oszlopok) az indiainak (1,1) és kétszerese a kínainak (2,9), Magyarország kevésbé terheli a klímát (237 tonna CO2 kibocsátás globális km2-enként), mint India (272 t/glob.km2) vagy Kína (360 t/glob.km2), ha területre, pontosabban eltartóképességre vetítjük (kék oszlopok).

Márpedig az ökológiai rendszerre nem hatnak olyan érvek, hogy kétszer annyi embernek kétszer annyi kibocsátásra van joga - csak az számít, hogy egy adott területre, eltartóképességre, CO2 elnyelő képességre vetítve mennyi kibocsátás történik.

A mellékelt oszlopdiagramból jól látszik, hogy
- Japán és Európa (benne Magyarország) mennyire túlnépesedett (már századok óta),
- a ritkán lakott országok (a bal szél felé) kevésbé rongálják a klímát,
- a túlnépesedett országokon csak a családtervezés segíthet,
- a családtervezés az USÁ-ban a legfontosabb, mert a legnagyobb fejenkénti kibocsátás mellett ráadásul gyorsan növekszik a népessége is.

Noha a klíma témában általában csak (az iparosodottsághoz, közlekedéshez stb. köthető) CO2-ről beszélnek, hasonló nagyságrendben hat a hússzor erősebb üvegház hatású metán (amely főleg az állattenyésztés, a rizsföldek és a műtrágya kapcsán kerül a légkörbe, azaz még inkább a népességszámmal, az élelmezéssel függ össze).

Ezért a klímapolitika szempontjából is kiemelten fontos a reprodukciós egészség, a nők jogai, a lányok iskoláztatása, a családtervezés.

A túlnépesedés fékezésében nem feltétlen kell a kínai egyke-politikára gondolni. Tajvanon is kínaiak élnek, nincs egyke-politika, mégis Tajvan népességnövekedési rátája (0,3%) csak fele Kínáénak (0,61%), s ott száz nőnek csak 112 gyereke születik, míg Kínában 175.

A Millenniumi Fejlesztési Célok közül az ötödikbe tartozik az évi százmilliónyi, a párok szándéka ellenére létrejövő foganás megelőzése a családtervezési lehetőségek elérhetővé tételével mindenki számára. A termékeny korú, 15-49 éves nők száma ma 1,7 milliárd (kétszer annyi, mint 1970-ben volt), és több mint 700 milliónak közülük állandóan rettegnie kell attól, hogy teherbe esik, mert nincs joga, tudása, eszköze, pénze védekezni.

A klímának mindegy: ha rá hagyjuk, igen durva módon, vízhiánnyal és éhínséggel, aszállyal és árvízzel, gyom- és rovar inváziókkal, járványokkal és hőséggel, viharokkal és tengerárral ... elvégzi az emberi népesség töredékére csökkentését (az állati és növényi fajgazdagsággal együtt).

Jelenleg világszerte a jómódúak kiváltsága a családtervezés. A politikának, a cégvilágnak, a mozgalmaknak, minden embernek közös érdeke, hogy ez gyorsan megváltozzon.

Szerző: Simonyi Gyula

Bocs Alapítvány


A klímamegbolondulás megállításához családtervezés kell! Az ökológiai rendszerre nem hatnak olyan érvek, hogy kétszer annyi embernek kétszer annyi kibocsátásra van joga - csak az számít, hogy egy adott területre, eltartóképességre, CO2 elnyelő képességre vetítve mennyi kibocsátás történik.

 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
A sivatag zöldítése
  2007-12-27 21:31:47, csütörtök
 
  Csúcstechnológiákkal a sivatag zöldítéséért


Negyven százalékkal növelné a megművelhető földterületeket a következő tíz évben az egyiptomi kormány terve a sivatagok elhódítására. A terv ábrándképnek tűnhet, de a kelvirág, a sárgabarackfák és a dinnye buja mezői a kairói piramisoktól északra húzódó hatalmas homoksávban bizonyítékai annak, hogy Egyiptom határozott szándéka zölddé tenni a sivatagjait.

Miközben az éghajlatváltozás és a termőföldek túlzott kihasználása elősegíti sok sivatag terjedését a világon, Egyiptom lassacskán zölddé teszi a homokot, amely majdnem az egész területét borítja, mert így akar több teret biztosítani a növekvő népességének. Egyiptomnak csak öt százaléka lakható, az ország 74 milliós lakosságából majdnem mindenki a Nílus folyó és a Földközi-tenger mentén él. A már most is rossz életfeltételek - Kairó az egyik legsűrűbben lakott nagyváros a világon - valószínűleg romlani fognak, mert 2050-ig Egyiptom népessége várhatóan megkétszereződik.

A kormány ezért arra ösztönzi az embereket, hogy költözzenek a sivatagba és 70 milliárd dolláros tervet valósít meg 1,7 millió hektárnyi sivatag elhódítására. Az ösztönzők között van, hogy olcsó sivatagi földet adnak az egyetemet végzetteknek. A területek lakhatóvá tételéhez és művelésbe vonásához az egyiptomi kormánynak meg kell majd csapolnia a Nílus folyó szűkös vízforrásait, mert eső szinte sohasem esik Egyiptomban.

A kormányterv ellentmondásokat váltott ki egyes környezetvédők körében, akik szerint a sivatag zöldesítése nem kivitelezhető, nem fenntartható, és előbb-utóbb visszaüthet. Anders Jagerskog, a Svédországban működő stockholmi Nemzetközi Vízintézet igazgatója megkérdőjelezi a drága vízforrások sivatagi növénytermesztésre való felhasználásának értelmét. - Egy sivatag nem a legjobb hely élelmiszertermelésre. Politikai szempontból van értelme állásteremtő hatása miatt, a víz szempontjából azonban nagyon ésszerűtlen - véli a szakember.

A sivatag elhódításának mértéke regionális feszültségekhez is vezethet a nílusi vizet elosztó egyezményekkel kapcsolatban, mert Egyiptomnak a Nílus vizéből esetleg nagyobb részt kell majd elvennie, mint amennyit számára a nemzetközi szerződések biztosítanak. Ez aggasztja az ország déli szomszédjait, amelyeket már most sem elégítenek ki a Nílus vizének megosztására vonatkozó egyezmények. Egyes bírálók szerint Egyiptomnak inkább a sivatagi turizmusra kellene figyelmet fordítania és nem a mezőgazdaságra, amely nem fenntartható vagy profithozó, és megsemmisítheti a vadvilág ingatag élőhelyeit, amelyek máskülönben nagy vonzerőt jelentenek a turisták számára. Az elmúlt évtizedben egy sivatag elhódítása Kairó környékén megsemmisítette egy oázis nagy részét és lakóit, a nyúlánk szarvasgazellákat. Ezek eszmei értéke igen nagy, mivel természeti örökségnek számítanak.

A Sivatagfejlesztési Központban az öntözővíz egy 15 kilométeres csatornán keresztül jön a Nílusból; különféle termények előállításához és a hibrid tehenek legeltetését szolgáló zöld fű öntözésére használják. A szakemberek gyümölcsöt adó fajtákat oltanak a sivatagot jól tűrő növényekbe. A kedvenc gyümölcsök a citrusfélék, amelyek jól fejlődnek a forró éghajlaton és leszüretelésük után néhány órával már az európai szupermarketek polcaira kerülhetnek. Az európai piacok közelsége és a kártevők hiánya, amelyek rendszerint megvannak a nedves környezetekben, a sivatagi mezőgazdálkodást gazdaságilag életképessé teszi - állítja Richard Tutwiler, a kairói amerikai egyetem Sivatagfejlesztési Központjának igazgatója. - A vízutánpótlás nem lesz kérdés még legalább tíz évig - tette hozzá. Szerinte van értelme kiterjeszteni a mezőgazdaságot olyan földekre, amelyek eddig nem hoztak hasznot.


 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
ltp.-i hulladék szelektíven
  2007-12-27 18:03:47, csütörtök
 
  A szelektív hulladékgyűjtés házhoz jön

Budapesten először Káposztásmegyeren, egy 10 emeletes lakóház előterében került kihelyezésre egy közösségi -pet-palackokat tömörítő - mechanikus /kézi/ prés. Tavaszig tesztelik a lakókat. A program lényege, hogy Budapesten először itt, egy 10 emeletes lakóház előterében az egyszerűen kezelhető pet-prés a lakóközösség számára könnyen megközelíthető, mondhatni ,,útba esik jövet-menet". Tehát a kiürült pet-palackokat pár másodperc alatt tömöríthetik, majd az így összelapított palackot egy kis nyíláson át a tárolóedénybe dobhatják a lakók. Ezáltal garantáltan szelektíven gyűjtik a palackokat úgy, hogy ezért ki sem kell mozdulniuk a házból. Ez a berendezés a társasházaknak lehetőséget nyújt arra, hogy a lakóházakban keletkező kommunális hulladék térfogata jelentősen csökkenjen, ezzel elérhető a szemétdíj mérséklésének lehetősége is, növelve a lakók érdekeltségét. A berendezéssel rendelkező társasházak lakói így tevőlegesen is részt vesznek környezetük védelmében és remélhetőleg tovább népszerűsítik a szelektív hulladékgyűjtést.
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 98 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 37
  • e Hónap: 207
  • e Év: 207
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.