Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Ingmar Bergman bemutató
  2008-04-03 12:40:57, csütörtök
 
  Bergman-bemutató a Radnóti Színházban

Ingmar Bergman Rítus című darabját vasárnap mutatja be a Radnóti Színház Lukáts Andor rendezésében, de az előadást már a premier előtt, péntektől láthatja a közönség. A produkció a svéd rendező 1967-es filmjének címét viseli, és ugyanazt a történetet meséli el, de független attól - mondta a darabban Abramsson bírót alakító Bálint András, hozzátéve: kevesen tudják, hogy a Rítus eredetileg is színdarabnak készült, az alcím szerint "gyakorlat kamerára és négy színészre". Az előadásban Szervét Tibor, Kováts Adél, Schneider Zoltán és Bálint András szerepel. A díszletet és a jelmezeket Esztán Mónika tervezte.

Bálint András, aki "civilben" a teátrum igazgatója szólt arról is, hogyan képzelték el a kamaradarab színrevitelét. "Tavaly építettünk egy stúdióteret a nézőtérre és a színpadra, eredetileg az én Radnóti-estem kedvéért. Ezt fogjuk használni a Rítusnál is, azzal a különbséggel, hogy a nézők patkó alakban ülnek majd a játéktér körül. Mondhatjuk, bent játszunk a közönség gyomrában, így nagyon hitelesnek és igazinak kell lennünk. A közönség egy méterre ül majd tőlünk, és minden rezdülésünket látni fogja" - mondta.

Szerepéről elmondta, hogy a darabban egy előadás betiltásáról kell döntenie. A bíróban megmutatkozik a civil ember érdeklődése a művészetek iránt, egyben hatalom van a kezében, amellyel betilthatja a három színész produkcióját, a Rítust. A vizsgálóbírón hamar eluralkodik a hivatása határain átlépő kíváncsiság, küzd magányosságával, ugyanakkor tetszik neki a színésznő. Szakmai és emberi mozgatórugói mögött a legfőbb motiváció, hogy meg akarja érteni a művészetet. Mikor a vizsgálat végére ér, és kimondja: értem - azonnal belehal.

"A darab azonban nem egysíkúan tragikus, humora is van. Igaz, ez sajátosan bergmani, sötét, kegyetlen, komoly humor. De remélem, a közönség érti majd, és néha mosolyogni is fog" - tette hozzá a színész.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
Kiállítás kedvelőknek
  2008-03-30 20:07:07, vasárnap
 
  Reneszánsz kiállítások a Várban

A ,,4x a reneszánszról" kiállítás-sorozatot,illetve annak első tárlatát - Csillag a Holló árnyékában címmel - március13-án Hiller István oktatási is kulturálisminiszter, és Monok István főigazgató nyitotta meg az Országos Széchény iKönyvtárban.

A ,,4x a reneszánszról" kiállítás-sorozat négy intézmény - az Országos SzéchényiKönyvtár, a Budapesti Történeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, és a Magyar Nemzeti Galéria - egyedülálló összefogása.
A tárlatokra az intézmények számos múzeumpedagógiai eseménnyel,kísérő rendezvényekkel és gyerekfoglalkozásokkal készülnek. Ezek célja, hogy a reneszánsz korát, Mátyás király személyét közelebb hozzák, illetve a múzeumlátogatás már kisgyermek korban is élménnyé váljon.

A Széchényi Könyvtárban látható kiállítás több mint száz műtárgyon keresztül mutatja be a korai humanizmus nagy alakját, a hatszáz évvel ezelőtt született Vitéz Jánost, Hunyadi Mátyás kancellárját, esztergomi érseket.
A tárlat feleleveníti pályája indulását, és a 15. századi művelődéstörténetben betöltött szerepét, vagyis a Corvina Könyvtár létrejöttének elősegítését, valamint mecénási tevékenységét, többek között Janus Pannonius támogatását, a pozsonyi egyetem létrehozását és Hess András Magyarországra hívását. A Budapesti Történeti Múzeum ,,Hunyadi Mátyás, a király - Hagyomány és megújulás a magyar királyi udvarban 1458-1490" című kiállításához - amely március 19-étől látogatható - öt országból hatvanöt különleges műtárgy érkezik, köztük Ausztriából hat festett fapajzs: ezeket - a legenda szerint - a Fekete Sereg Bécs visszafoglalásakor zsákmányolta.

Március 26-ától az Iparművészeti Múzeum kapcsolódik a kiállítás-sorozathoz ,,Beatrix hozománya" című tárlatával.

A kiállítás Mátyás-, illetve a Jagelló-kori itáliai luxusiparának kiemelt műfaját, a ajolikaművészetet mutatja be. Magyarországon most először tekinthetők meg a Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix címereivel díszített ún. Corvin tálak, amelyeket szakértők a 15. századi majolikaművészet csúcspontjának tekintenek.

Március 29-én a Magyar Nemzeti Galéria ,,Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig - Reneszánsz művészet Magyarországon a XVI.-XVIII. században" című tárlata nyílik, amely a Magyarországon - Mátyás király trónra lépését követően - meghonosodott reneszánsz képzőművészet emlékeit mutatja be olyan műtárgyak révén, amelyeket idehaza most először láthatnak az érdeklődők.

Valamennyi kiállítás családbarát és interaktív. Minden megvásárolt jegy a ,,4x a reneszánszról" következő helyszínének a meglátogatásakor 25% kedvezményt biztosít. Mindez a már meglévő kedvezményekkel együtt (diák-, tanárjegy) is érvényes.
(Felnőtt belépő kiállításonként: 1600 Ft, az OSZK-ban 1000 Ft).
budavar.hu

 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
Játék, Játék, Játék:))
  2008-03-26 20:19:24, szerda
 
  Veszíts el egy könyvet!

Kedves, drága olvasó! Blogolvasó, könyvtári olvasó, könyvolvasó, olvasó! Új játékot ajánlunk becses figyelmedbe. Egy játékot, ami az olvasásról fog szólni. A könyvekről. Regényekről, meg amit akartok (sok egyéb mellett például még egy kicsit a bizalomról is). Egy játékot, amihez első körben olyan személyek csatlakoztak támogatóként, mint Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt ,,Léna" Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás és Závada Pál. Egy olyan játékot segítettek/segítenek ők, ami nem ismer földrajzi határokat. Egy nagyon-nagyon klassz játékot. Egy játékot, amit te is folytathatsz majd.

Szóval holnaptól játszani fogunk. Gyerekek, felnőttek, együtt, és külön-külön. Azzal kezdjük, hogy elhagyunk könyveket. Szándékosan. Valaki majd megtalálja, és talán el is olvassa. Nem csak a könyvet, de azt a kis papírlapot is, amelyet beleragasztottunk. A papíron pedig ez áll majd:

Szia!

Ezt a könyvet szándékosan veszítettem el. Ha megtaláltad, olvasd el, majd veszítsd el Te is! Tedd le a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, kedvenc kocsmád pultján, vagy a legközelebbi telefonfülkében - bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár, és ahol megtalálhatják.
Ha kedved van, kapcsolódj be Te is a játékunkba úgy, hogy megválsz egy kedves könyvedtől. Helyezd el benne ezt a szöveget - a könyvtárban szívesen adunk ilyen lapot hozzá, de a blogunkról is letöltheted - és hagyd el valahol. Esetleg beszélj rá másokat is ugyanerre.
Ha olyan könyvet találnál, melyet nincs kedved elolvasni, nem muszáj, de kérünk, a játékot akkor se szakítsd meg: veszítsd el máshol!
Az elhagyott könyvek sorsát szeretnénk követni is. Könyvtárunk blogján - http://blog.justhvk.hu/ - találsz egy fórumot, ott jelezheted, hogy melyik könyvet hol és mikor találtad meg, illetve azt is, hogy mikor és hol hagytad el újra. Ugyanitt leírhatod véleményedet a játékról és a megtalált könyvről is.

Jó olvasást, kellemes szórakozást kíván

...... ........... ........... ........... ..........
aki elveszítette a könyvet,

valamint az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosai

Holnaptól tehát elhagyott könyvek lepik el a várost, majd pedig talán az országot is. Nem baj, ráfér. Az első könyveket - támogatóink megbízásából - még mi veszítjük el, de utána már rajtad a sor, kedves olvasó. Veszíts el te is egy könyvet! Ne csak Orosházán, hanem ott, ahol éppen jársz. Nem kell, hogy új legyen, nem kell, hogy drága (miközben persze jó lenne, ha ezt nem egy lomtalanítási akciónak fognád fel), egy a lényeg: olyan könyvet veszíts el, amit tényleg jó szívvel ajánlanál másnak olvasásra. És bizony olyan könyvet veszíts el, amiről tudod: igen csekély az esélye, hogy valaha viszontlásd még egyszer.

Bízunk benne, hogy más könyvtárak is csatlakoznak majd a kezdeményezésünkhöz (ezúttal is erre kérünk minden kedves kollégát), így a könyvtárak lehetnek majd a motorjai a játék országos elterjedésének.

Még egy fontos dolog: a játék alapötlete egy olvasónk, Lakner Pálné Marika fejéből pattant ki. Ő kereste meg a könyvtárunkat, amit nagyon köszönünk. Miképp köszönjük a támogatóinknak is a segítséget, azoknak az íróknak, művészeknek, szervezeteknek, akik barátsággal fogadták megkeresésünket.

A játékot a http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=justhvk címen követheted majd figyelemmel. Ott mondhatod el a véleményedet nem csak a játékról, de az elveszett könyvekről is. Ott láthatod azt is, hogy - támogatóinknak hála - mi milyen könyveket veszítünk el: mesék, regények, helyismereti témájú és idegennyelvű könyvek egyaránt vannak a kínálatban. Miután holnaptól elveszítjük a könyveket, itt fogjuk közölni, hogy pontosan hol (persze ezen információ nélkül is ráakadhatsz véletlenül). Ezt a listát holnaptól te is bővítheted. A könyvek egy részét nem hagyjuk el azonnal, aminek technikai okai is vannak: egyszerűen vannak, amiket nem tudtunk időben átvenni a felajánlótól (igaz, ezek a listán sem szerepelnek egyelőre). Az ok prózai: sajnos Pest messze van.

A fórumot bárki használhatja majd, hiszen új téma nyitásához sem kell regisztrálni. Ha a fórum főoldalán ráklikkelsz a Témák szóra, szerző szerinti sorrendben is böngészheted az elhagyott könyveket. Ha úgy döntesz, hogy beszállsz a játékba egy-két könyvvel, arra kérünk, hogy a fórumon nyiss egy új témát minden egyes könyvhöz. Magába a könyvbe pedig vagy írd be a fenti szöveget, vagy töltsd le a blogunkról (hamarosan lesz egy link), nyomtasd ki, és ragaszd be, vagy ha orosházi vagy, gyere be a könyvtárba, és segítünk ebben.

Azt hiszem, a lényeg röviden ennyi. Egyelőre. Ha hozzáfűzni valód lenne a játékhoz, vagy kérdésed, vagy kérésed, a fórumon mindent kitárgyalhatunk. Ezen belül is a MINDENT A JÁTÉKRÓL! topikot ajánlom figyelmedbe.

Akkor hát: kalandra fel!

Nincs más hátra: veszíts el egy könyvet!

A játék támogatói: Csepregi Ferenc könyvesboltja, Európa Könyvkiadó, Koszorús Oszkár könyvesboltja, Líbor Lilla, Szuperinfó.

A játék indításában saját, dedikált könyveikkel segítenek: Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt ,,Léna" Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás, Závada Pál.

justhvk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
London
  2008-03-24 11:48:05, hétfő
 
  London a világ kulturális fővárosa

Sehol nincs olyan bőséges kulturális kínálat, mint Londonban - mutatta ki a brit főváros fejlesztési ügynöksége a világvárosok krémjének kínálatát összehasonlító empirikus felmérés alapján. A London Development Agency friss kutatási jelentése szerint Londonban több múzeum, művészeti galéria, könyvtár, színház, koncertterem, klub és mozi működik, mint New Yorkban, Párizsban, Tokióban vagy Sanghajban. A 7,5 milliós metropoliszban évente 17 285 színházi előadást tartanak, míg a második helyezett Párizsban 15 598, a harmadik helyen álló New Yorkban pedig 12 045 előadást. Aki élő zenére vágyik, az Londonban 400 hely közül választhat, több mint kétszer annyi közül, mint New Yorkban, ahol 151-re rúg a kínálat, Párizsban pedig 122-re.

"A városokat nem a gazdasági, hanem a kulturális teljesítmény teszi naggyá. Londonba sem jön senki csak azért, hogy megnézze a bankárokat" - nyilatkozott a jelentést bemutató sajtótájékoztatón Ken Livingstone. A polgármester bejelentette, hogy a városháza 2012-ig 1,4 milliárd fontot (477 milliárd forint) fordít a londoni nyári olimpiához kapcsolódó kulturális kezdeményezések támogatására.

A vizsgált öt világváros közül Londonban a legmagasabb a kultúrafogyasztók aránya. A mozilátogatások száma 39,8 millió volt 2005-ben, a vezető színházak előadásait összesen 12,4 millióan látták, és egy főre vetítve 2,7 volt a nemzeti rangú gyűjteményt őrző múzeumokban tett látogatások száma. London ezzel mindhárom kategóriában maga mögé utasította a többi négy várost.

A 2012-es olimpiát felvezető eseménysorozat rögtön az idei pekingi játékok záróünnepsége után elkezdődik és a londoni megnyitó ceremóniáig tart.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
Csokoládé szalon
  2007-11-24 11:49:05, szombat
 
  Csokoládé Szalon - Csoki Világ élmény expo

Adventi készülődésként csokoládé, marcipán, és szaloncukor kiállítás és vásár lesz a VAM Design Centerben 2007. november 30-tól december 2-ig - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

CSOKOLÁDÉ SZALON - CSOKI VILÁG címmel rendezik meg az élmény expot, a rendezvény Közép-Európa legnagyobb csokoládé szalonjaként nyitja meg kapuit.

A Csokoládé Szalon több mint kiállítás: belépő a csokoládé varázslatos birodalmába. Ahogy felnövünk, úgy változik a csokoládéhoz fűződő viszonyunk is, mennyiségiből egyre inkább minőségi fogyasztókká válunk. A szervezők elsődleges célja, hogy kiállításukon egy helyen mutassanak be mindent, ami a csokoládéhoz, a csokoládé fogyasztás kultúrájához köthető, az ismert és közkedvelt márkáktól egészen a csokoládé-szökőkútig.

A decemberi ünnepeket megelőző három napos rendezvény közvetlen kapcsolatot jelent a vásárló közönség és a gyártók, forgalmazók között. Válogathatunk exkluzív csokoládé ajándékok, ínyencségek illetve szaloncukrok között, de lesz forrócsokoládé kóstoltatás, csoki-szökőkút, csoki arcpakolás, illetve játszóház a gyerekeknek.

Az esemény háttereként a karácsonyt megelőző időszak, az adventi készülődés szolgál. A Szalon igazi téli varázslatos világával egy kellemes családi hétvégére csábítja a nagyközönséget.

Helyszín a VAM Design Center 11.000 négyzetméteres, izgalmas épülete A rusztikus falak és az üvegtetővel fedett, 670 m²-es impozáns aula valódi exkluzív keretet kölcsönöz az eseménynek.

TEMATIKA:

- Csokoládé, marcipán, szaloncukor

- Delikatesse édességek, exkluzív csoki ajándékok

- Kakaó, kakaóbab, kakaópor

- Forrócsokoládé, csokoládézó

- Reklám csoki, bon-bon, karácsonyi ajándék csokoládék

- Csoki-szökőkút, Csoki kaszinó

- Csokoládé a szépségiparban

- Csokoládé játszóház sok élménnyel gyerekeknek

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

 
 
1 komment , kategória:  Kultúra  
űrhajózási kiállítás
  2007-07-30 19:57:02, hétfő
 
  A repüléstörténeti és űrhajózási kiállítás újra várja látogatóit!
Május 1-jétől ismét látogatható a budapesti Közlekedési Múzeum állandó kiállítása a városligeti Petőfi Csarnok épületében.

A leggazdagabb és leglátványosabb része a kiállításnak az eredeti, történeti repülőgépek csarnoka. Itt láthatjuk a Magyarországon repült típusok megmaradt példányainak ritkaságszámba menő képviselőit, közöttük olyan - világszerte kuriózumként említett - gépeket, mint a ,,királyi" Junkers F-13-as vagy a kétszeres magassági világrekorder Aszódi Lloyd 1914-ből. Ugyancsak itt tekinthető meg Kossuth-díjas repülőgép-tervezőnk, néhai id. Rubik Ernő sok évtizedes munkásságának több ismert repülőgéptípusa, mint például a motoros R-18 Kánya és a könnyű, karcsú vitorlázógépek, a Vöcsök, Lepke, Pilis.

A kiállítás zárásaként az űrkutatás, űrhajózás eredményeivel találkozunk. Ebben az évben ünnepeljük az első mesterséges, ember alkotta tárgy (Szputnyik-1) világűrbe jutásának az 50 éves évfordulóját. Ennek emlékére tíz tablóból álló összeállítással foglalták össze az űrkorszak főbb eseményeit.

A kiállítás október 15-ig ingyenesen látogatható hétfő kivételével hétköznaponként 10-17 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 10-18 óráig.

Forrás: Közlekedési Múzeum


 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
állati
  2007-07-24 14:14:13, kedd
 
  Egy kiskutya rövid élete

Nem igazán emlékszem a helyre, ahol születtem. Szűk volt és sötét, és az emberek sohasem játszottak velünk. Emlékszem Anyura és az ő puha bundájára, aki sajnos gyakran beteg volt és sovány. Alig tudott tejet adni nekem, a bátyáimnak és a húgaimnak.

Emlékszem közülük sokan elpusztultak, még mindig nagyon hiányoznak nekem. Emlékszem viszont a napra amikor elválasztottak Anyutól. Olyan szomorú voltam és féltem is, a tejfogaim épp csak kinőttek és nagyon is Anyuval kellett volna maradnom még, de ő beteg volt és az Emberek állandóan azt mondogatták, hogy pénzre van szükségük és elegük volt a rendetlenségből, amit a húgaimmal csináltunk.

Betettek minket egy ketrecbe és egy idegen helyre vittek. Csak kettőnket. Összebújtunk és nagyon féltünk, és még mindig egyetlen kéz sem jött hozzánk cirógatni, vagy babusgatni. Csak az a sok fény, hang és szagok!

Egy üzletben vagyunk ahol rengeteg különböző állat van! Néhány vijjogva csiripel, van amelyik nyávog, megint mások kukucskálnak csak.

A húgommal együtt egy kis kalitkába vagyunk zsúfolva és más kölykök hangját is hallom körülöttünk. Látom az embereket amint bámulnak rám, szeretem a kis embereket, a gyerekeket. Olyan édesek és mókásak, mintha játszani akarnának velem!

Egész nap a kalitkában maradunk, néha gonosz emberek megütik az üveget, hogy megijesszenek bennünket, néha kivesznek minket, hogy megmutassanak az embereknek. Néhányan gyengédek, néhányuk viszont bánt minket, viszont mind azt mondja
- Á milyen aranyosak! Szeretnék egy ilyet!
De végül egyikünket sem vitt haza senki.

A nővérem tegnap este múlt ki, amikor az üzlet sötét volt. Rátettem a fejemet a puha szőrére és éreztem amint az élet elszállt csöppnyi testéből. Hallottam amint azt mondták, nagyon beteg volt, és azt, hogy akciós áron leszek eladva, csakhogy hamar eltűnjek a boltból. Azt hiszem az én gyönge nyüszítésem volt az egyetlen ami gyászolta őt, amint reggel kivették Húgom testét a ketrecünkből és a szemétbe dobták.

Ma egy család jött és magukkal vittek! Micsoda boldog nap ez nekem! Igazán kedves család, ok igen-igen akartak engem! Vettek nekem egy tálat és eledelt és a kislány olyan gyöngéden tartott a karjaiban. Annyira szeretem őt! Az anyukája és az apukája azt mondta milyen édes és jó kiskutya vagyok! Úgy hívnak Angyal. Szeretem nyalogatni a gazdijaimat. A család olyan jól gondomat viseli, szeretnek, gyöngédek és édesek velem. Szelíden tanítanak a jó és a rossz dolgokra, enni adnak és rengeteg szeretetet. Az egyetlen amit szeretnék, hogy örömöt leljenek bennem. Imádom a kislányt és ha szaladgálunk, vagy játszom vele, azt nagyon élvezem.

Ma az állatorvosnál voltunk. Ez egy szörnyű hely volt és nagyon meg voltam ijedve. Kaptam néhány szurit, de a legjobb barátom - a kislány - olyan óvatosan tartott és azt mondta minden rendben lesz, hogy megnyugodtam. A doki szomorú dolgokat mondhatott a szeretett családomnak, mert rém lehangoltak lettek. Olyasmit mondtak, mint súlyos csípő-elmozdulás és mondtak valamit még a szívemrol is...

Hallottam amint a doktor a felelőtlen kutyaszaporítókról beszélt és, hogy a szüleim nem lettek kivizsgálva. Nem tudom, ezek mit jelenthetnek, csak azt, hogy nagyon rosszul esik ilyen gondterheltnek látni a családomat. De ők még mindig szeretnek engem és én is nagyon szeretem őket!

Ma vagyok 6 hónapos. Míg a többi hasonló korú kiskutya jól megtermett és pajkos, nekem szörnyen fáj ha csak megmozdulok is. A fájdalom soha nem csillapodik.

Akkor is fáj amikor futok, vagy a hőn szeretett kislánnyal játszom, sőt a lélegzetvételt is fájdalmasnak találom. Megteszem a tőlem telhető legjobbat, hogy az az erős kölyök legyek amilyennek tudom, elvárnának, de ez oly nehéz. Majd a szívem szakad meg a szomorú kislány láttán és hallani az Anyut és Aput beszélni arról, hogy lehet, hogy elérkezett az idő. Számos alkalommal jártam már az állatorvosnál, és a leletek sohasem jók. Mindig csak Veleszületett Rendellenességekről beszélnek.

Én csak a meleg napfényt szeretném végre, futkározni és játszani és odabújni hozzájuk. A múlt este volt a legrosszabb, a Fájdalom mostanra már állandó kísérőm, már az is fáj, ha felkelek és inni megyek. Próbálok felállni, de csak nyüszítek a fájdalomtól. Végül betesznek az autóba. Mindenki szomorú és én nem tudom miért. Rosszul viselkedtem talán? Próbálok jó lenni és kedves. Mit csináltam rosszul? Ó bárcsak ez a fájdalom múlna már! Bárcsak felszáríthatnám a könnyeit ennek a kislánynak.

Próbálom kinyújtani az orromat és megnyalni a kezét, de ismét csak nyüszíteni tudok a fájdalomtól.

Az állatorvos asztala furcsán hideg. Ismét nagyon meg vagyok ijedve. Mindegyik ember ölel, szeret engem, a könnyeik a puha bundámra potyognak. Érzem a szeretetüket és ugyanakkor a szomorúságukat is. Végre sikerül finoman megnyalogatni a kezeiket. Még a doktor sem tűnik olyan gondterheltnek ma, gyöngéd és érzek valami enyhülést a fájdalmamban is. A kislány óvatosan tart és én hálás vagyok neki mindazért a szeretetért, amit nekem ad.

Most egy kis csípést érzek az első mancsomban. A fájdalom múlik és béke telepszik rám. Most már meg is tudom finoman nyalogatni a kezét. Álomszerű a látvány, ami elém tárul: Anyu, bátyáim és húgaim egy távoli zöld mezőn vannak a Szivárvány Hídnál. Azt mondják, ott nem létezik a fájdalom, csak béke és boldogság.

Búcsút intek a családnak az egyetlen módon, ahogy tudok: kis farokcsóválással és az orrommal megérintem őket. Végig azt reméltem, hogy hosszú-hosszú éveket töltök el velük, de nem lehetett.

-Látják, mondta az orvos, az állatkereskedésben kapható kölykök NEM felelősségteljes tenyésztőktől származnak Már nem fáj semmi, és jól tudom, sok év fog eltelni, míg ismét találkozhatom a szeretteimmel.

Bárcsak másképp alakultak volna a dolgok...

(Az eredeti írás J. Ellis munkája, mely szabadon terjeszthető abban a reményben, hogy segít megállítani a kutya-szaporítók lelkiismeretlen munkáját és azokét, akik a pénzért tenyésztik az állatokat, nem pedig a fajta nemesebbé tételéért) Fordította: Vukovics Péter

 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
Kassák emlékkiállítás Óbudán
  2007-07-02 17:13:36, hétfő
 
  Kassák-emlékkiállítás nyílt Óbudán

Kassák Lajos író, költő, képzőművész, esszéista születésének százhuszadik és halálának negyvenedik évfordulója alkalmából nyílt nemzetközi kiállítás vasárnap budapesten a Kassák Múzeumban.

Ladányi József művészettörténész elmondta, hogy Kassák Lajosra (1887-1967), az európai avantgárd egyik vezető személyiségére születésének 120., halálának 40. évfordulója alkalmából emlékeznek az Hommage à Kassák című kiállítással. A felvidéki Érsekújváron született alkotó születésének és halálának korábbi kerek évfordulóin Csehországban és Szlovákiában is megrendezték a tárlatot, amelynek kiállítói nagyrészt a budapesti bemutatón is szerepelnek.

Az író életművének aktualitását hangsúlyozó kiállításon látható lesz a szlovák Rudolf Sikora, a cseh Vera Janouskova és több magyar művész alkotása is. A tárlaton helyet kap Juraj Melis munkája, Kassák dadaista felfogásához kötődő festményszerű műtárgya, Jovánovics Györgynek Kassák képarchitektúrájára reflektáló, leheletfinom árnyalatokat mintázó gipszalkotása és Gulyás Gyula ólomból készült Kassák-portréja is. A 33 művész mintegy ötven alkotását felvonultató tárlat szeptember 11-től Pozsonyban vendégszerepel, onnan pedig Csehországba utazik tovább.

Az 1976-ban alapított óbudai Kassák Múzeumban jelenleg csaknem 1700 képzőművészeti alkotás, több mint 17 ezer levél, kézirat, több ezer fotó, könyv, folyóirat, nyomtatvány és relikvia látható. A képzőművészeti gyűjtemény törzsanyagát Kassák Lajos művei alkotják. Számszerűen az úgynevezett békásmegyeri korszak és az utolsó alkotói periódus, az 1956 utáni évtized anyaga a legnagyobb. Kisebb, ám művészettörténetileg rendkívül értékes az 1920-as évekből származó művek együttese, amely teljes képet ad Kassák klasszikus avantgárd korszakáról. Külön gyűjteményt alkotnak a múzeum képzőművészeti anyagában a Kassák Lajosról készített portrék, illetve azok a művek, amelyeket a művész ajándékul kapott magyar és külföldi pályatársaitól.
www.fn.hu
 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
Időgép épül Szigethalmon
  2007-06-30 14:13:20, szombat
 
  Európai Középkori Skanzen épül Szigethalmon. A 2010-ben megnyíló múzeumfalu a tervek szerint a IX-XI. századi népek építészetét, életmódját mutatja be. A norvég cölöpvár és az izlandi hosszúház alapkövét szombaton rakták le a Pest megyei településen.

European Medieval Settlement, röviden Emese Park a létesítmény neve, amely az elképzelések szerint komplex módon jeleníti majd meg a koraközépkori Európa történelmét - mondta Fáki László polgármester.

A múzeumfalu létrehozásához, ahhoz, hogy a skanzen már látogatható legyen, előreláthatólag egymilliárd forint körüli összegre van szükség, ezt egy norvég alapú pályázatból és önkormányzati hitelből teremtenék elő.

A Pest megyei város önkormányzata tavaly döntött arról, hogy júniusban nagyszabású kulturális vállalkozásba kezd: Európai Középkori Skanzen néven a térségben egyedülálló kezdeményezést valósít meg több szakmai és civil szervezet közreműködésével.

A tervekről szóló írásos összegzés szerint a projekt célja, hogy hitelesen bemutassák az egyes országok hagyományait, kulturális értékeit, sajátosságait, rokon vonásait, és azt, milyen kölcsönhatásban voltak egymással.

A 12 hektáros park magját a tervek szerint egy Szent István korabeli falu adná, amelyben 15-20 házikó, valamint kiállító- és rendezvénytérként üzemelő jurta, lovagi tornákra is alkalmas küzdőtér, íjászathoz megfelelő terület, vásártér, valamint egy Árpád-kori templom épülne fel.

A házakban korabeli mesterségek, élethelyzetek, enteriőrök megismerésére nyílik majd lehetőség. A vásártér, illetve küzdőtér mellett lakomacsarnokot, táncházat, kiállítóteret hoznának létre.

A terület déli oldala lovas íjászpálya helyszínéül szolgálna. A vásártér mellett a tervek szerint karámot hoznak létre, amely a park háziállatainak ad majd otthont. A Kárpát-medence korabeli vadállatait vadas parkban mutatnák be.

A tavak mellett, elszórtan az Európai Unió tagállamai számával megegyező, a tagországok népeire, népcsoportjaira jellemző, életvitelüket, építkezésüket, szokásaikat, kultúrájukat bemutató, IX-XI. századi házak épülnének.

A középkori település központi dombjára korhű cölöperődítést építenek, benne egy előkelő viking faház rekonstrukciójával; ez lenne a norvég régészeti kiállítás színtere.

A park tórendszerébe nyúló félsziget dombjára a viking életforma jellegzetes építményét, egy izlandi hosszúházat állítanak fel, itt lesz a viking hajók kikötője.
www.inforadio.hu

 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
Kiállítás a XX. századról
  2007-06-24 16:31:02, vasárnap
 
  Öt európai hírügynökség ötven évet felölelő digitalizált archív felvételeiből mutat be kétszázat az a tárlat, amely csütörtökön nyílik meg Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Az Életképek a XX. századi Európából című fotókiállításon a Magyar Távirati Iroda, a belgiumi Belga, a lengyel PAP, az olasz ANSA és a portugál Lusa hírügynökség archív felvételeiből látható majd válogatás.

A korabeli képek digitalizálásához az Európai Unió Kultúra 2000 programja keretében az Európai Hírügynökségek Történelmi Fotóarchívumainak Megóvásáért (SHPAENA) elnevezésű projekt nyújtott segítséget. A három évvel ezelőtt indult közös pályázat koordinátora az ANSA volt.

A résztvevők uniós forrásból digitalizálják azon fotóik egy részét, amelyek az alapanyagok miatt fakulnak, vagy egy idő után teljesen megsemmisülnének. A hírügynökségek a futamidő alatt a költségek hatvan százalékát kapják uniós támogatásként, a fennmaradó részt önerőből finanszírozzák.

Az MTI esetében ez mintegy 30 millió forintnyi uniós támogatást és 20 milliós önrészt jelent. Az uniós forrásokat a pályázati konzorcium tagjai eredetileg az 50-es, 60-as, 70-es és 80-as években készült fotók megőrzésére tervezték fordítani, de sikerült elérniük, hogy a 20-as évekig visszamenőleg is bekerüljenek képek e körbe. Érdekesség, hogy a három évvel ezelőtti induláskor még uniós tagjelölt Lengyelország és Magyarország hírügynöksége büszkélkedhet a legnagyobb fotóarchívummal: a PAP-nak mintegy 18 milliós, az MTI-nek 12-13-milliós negatív-állomány volt a birtokában a projekt indulásakor. A munka szeptember 30-án zárul.

Az MTI 16-19 ezer fotó digitális feldolgozását vállalta. Ami a július 19-ig nyitva tartó tárlaton látható képek tematikáját illeti: a politikától a zsánerképeken át a képi humorig terjed a paletta. Bár az érintett országok polgárai eltérő társadalmi rendszerben éltek, a képek sok hasonlóságot mutatnak az 50-es, 60-as és 70-es évek hétköznapjait idézve. A mosógép, a televízió a hétköznapi életet ábrázoló fotóknál mindenütt visszaköszön, miként a divatképek, vagy a fürdőruha-divatbemutató is. Természetesen mindenütt sok fotó készült a háború utáni újjáépítésről.

A budapesti bemutatót megelőzően Rómában volt látható a tárlat. Júliusban a lengyel, szeptemberben a portugál, októberben a belga hírügynökség rendez kiállítást, amelynek anyaga szinte mindenütt azonos összetételű.
www.fn.hu

 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5
  • e Hét: 69
  • e Hónap: 153
  • e Év: 153
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.