Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Az EU átláthatóságot követel
  2008-04-06 14:55:45, vasárnap
 
  Az EU pénzügyminiszterei a kereskedelmi bankok jobb átláthatóságát követelik

Az EU pénzügyi vezetői azt szeretnék, ha a Hetek (G7) a jövő hét végi értekezletükön több adatot követelnének a kereskedelmi bankoktól a kintlevőségeik értékpapírosításáról és azokról az "egzotikus" értékpapírokról, amelyek a jelenlegi "nem elsőrendű válságot" okozták. Megállapították, hogy a bankok adatközlési szokásai túlságosan eltérők, és ideje új szabályokat bevezetni. Egyelőre határidőt adtak a kereskedelmi bankoknak - júniusig -, hogy javaslatokkal álljanak elő az önszabályozásra, de ha ezek nem tesznek eleget a nagyobb átláthatóság követelményének, akkor állami szabályozásra is szükség lesz.

Javaslatok igen hosszú sorát terjesztjük a Hetek elé a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitásának javítása végett - mondta az euróövezeti és az EU-beli pénzügyminiszterek és központi bankárok értekezlete után a holland központi bank elnöke a szlovéniai Brdóban.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei abban is megállapodtak, mi a teendő, ha egy több országban is működő pénzintézetet összeomlás fenyeget. Az alapelvek között szerepel, hogy az egyes kormányoknak hozzá kell járulniuk a bankok megmentésének költségeihez, de csak végső esetben: ha "a társadalmi kár nagyobbnak ígérkezik, mint a tőkefeltöltés ára közpénzből", írták a közleményben. "

A 27 tagország által aláírt megállapodás azonban pontosan nem körvonalazza, hogy a tagországok milyen módon fognak együttműködni. Egyelőre annyi biztos, hogy a nemzeti piacfelügyeleti szervezetek részvételével szakértőcsoportokat fognak létrehozni az uniós szinten működő, mintegy negyven jelentősebb bank tevékenységének nyomon követésére. Ezek a csoportok fogják majd eldönteni, hogy mit kell tenni válságos helyzetben.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  gazdaság  
Biztosan sikerül
  2008-03-30 18:49:25, vasárnap
 
  Jövőre kötik össze az M7-est a Lágymányosi híddal

Jövő tavasszal megkezdődhet az M1-M7-es autópályát a Lágymányosi híddal összekötő XI. kerületi Andor utca kiszélesítése; Újbuda alpolgármestere szerint jó esély van arra, hogy a 3,5 milliárd forintos, 12 éve tervezett beruházás jórészt európai uniós forrásokból épülhet meg.

Lakos Imre (SZDSZ), aki egyben fővárosi és országgyűlési képviselő is, hétfőn a távirati irodának azt mondta, úgy látja, megvan az esély és a szándék arra, hogy a tehermentesítő út 2x2 sávosra szélesítéséhez szükséges, még hiányzó 2,5 milliárd forintot megkapják. Közölte, a rövidesen lejáró építési engedélyt meghosszabbítják és előkészítik a beruházást, hogy jövő tavasszal megkezdődhessen az egy-másfél évig tartó munka; az előkészületekre nemrég 100 millió forintot szavazott meg a főváros.

Mint mondta, az útépítés ügye "már minden viharon túl van, és minden fellebbezést kibírt". Utalt arra, hogy a térségben élők közül sokan az elmúlt tíz évben még ellenezték a beruházást, attól tartva, hogy az Andor utca forgalma jelentősen megnő.

Az alpolgármester szerint ma már mindenki várja az Egér utat a Szerémi úttal összekötő út kiszélesítését. A jelenleginél rosszabb állapotokat nem lehet teremteni, ma kilométeres sorok pöfögnek a Tétényi és a Fehérvári út között, ennél környezetszennyezőbb állapot nincs - figyelmeztetett Lakos Imre.

A beruházás részleteit ismertetve elmondta, a jelenlegi 1x1 sávos út és az elbontott ipari vágányok helyén épülő 2x2 sávos tehermentesítő, két kilométeres utat fasorokkal, zöld sávval, és egyes szakaszokon hangvédő falakkal határolnák el a társasházas, lakótelepi és kertvárosias övezetektől.
lakos.hu
 
 
0 komment , kategória:  gazdaság  
Nagy magyar valóság!
  2007-08-22 16:08:22, szerda
 
  Javíthatatlan mosógépek - A mi érdekünkben?

Jelenleg nincs jogszabály a tartó fogyasztási cikkek kötelező
alkatrész-ellátásáról - hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi
Egyesületek Országos Szövetsége (Feosz).

A szervezet több más fogyasztóvédelmi társadalmi szervezettel együtt már
többször jelezte a jogalkotónak - így például a 2007 júliusában hatályba
lépett, az üzletek működési rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül
folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló
kormányrendelet előkészítése során is -, hogy a tartós fogyasztási cikkek
kötelező alkatrész-ellátásáról nem rendelkezik jogszabály.

A fogyasztók többsége tartós fogyasztási cikket, például egy nagyértékű
műszaki berendezést, mondjuk mosógépet, nem két-három évre vesz. Ha az
adott masina bedöglik a jótállási, szavatossági idő letelte után, s a
szerelők alkatrészhiányra hivatkozva nem vállalják a javítást, a fogyasztó
gyakorlatilag kénytelen új készüléket vásárolni.

A tárca álláspontja meglehetősen érdekes, illetékesei szerint a mi
érdekünkben nincs is szükség ilyen kötelezettség előírására. Feosz
közleménye alapján a minisztérium arra hivatkozik, hogy a kötelező
alkatrész-ellátás előírása nagymértékben sértené a vállalkozás szabadságát,
emellett bármilyen kormányzati szintű előírás olyan mértékű beavatkozást
jelentene, amely adott esetben többletköltséget eredményezne a
vállalkozások számára - következésképp drágulnának a termékek. Másfelől a
tartós fogyasztási cikkek piacán kialakult erős verseny miatt gyakori, hogy
a fogyasztónak inkább megéri új készüléket vásárolni.

Végső soron tehát a fogyasztókat védik azzal a magatartással, hogy nem
írnak elő kötelező alkatrész-ellátást, és adott esetben háromévente
lecserélheti a fogyasztó a tartós fogyasztási cikket. Ezek után viszont
értelmezhetetlen a "tartós" megnevezés. Sajnos, az átlag fogyasztó nincs
abban a helyzetben, hogy háromévente lecserélje műszaki cikkeit, a
környezetvédelemről már nem is beszélve, hiszen arra akarják rávenni a
fogyasztókat, hogy a készülék megjavíttatása helyett, dobják ki a régit és
vegyenek újat - fogalmaz a Feosz-közlemény.

 
 
0 komment , kategória:  gazdaság  
Szabad verseny?
  2007-06-24 15:26:19, vasárnap
 
  Magyarország mentette meg a szabad versenyt?

Magyarország vette észre még az uniós szerződéstervezet hét eleji előkészítő szakaszában, hogy a szövegből hiányzik a szabad versenyt előíró kitétel - írta a szombati The Times.

A vezető brit napilap idéz egy általa látott jegyzőkönyvből, amely az egyezmény szövegtervezetét sorról sorra átfésülő uniós diplomaták - a "serpák" - keddi ülésén készült. Ebből kiderül: az ötórás értekezleten egy magyar diplomata látta meg, hogy "valami hiányzik".

Az EU elvetett eredeti alkotmánytervezete is tartalmazta, hogy az unió belső piacán a versenynek szabadnak és torzításmentesnek kell lennie. Ez a kitétel már az unió alapjául szolgáló Római Szerződésben is szerepel, de csak mellékzáradékként; a cél az előírás státusának európai uniós célként történő megerősítése volt.

A keddi előkészítő ülés jegyzőkönyve szerint az értekezlet közepe táján a magyarok felhívták a figyelmet a közlemény átírására. A tervezetben továbbra is szerepelt a belső piac melletti elkötelezettség, viszont az a kitétel már nem, hogy ezen a piacon a versenynek szabadnak és torzítástól mentesnek kell lennie - írta a szombati The Times.

A brit lap szerint a magyarok felvetették, hogy ez nem érinti-e az EU versenypolitikáját - vagyis a tisztességes kereskedelmet torzító kartellek és illegális állami segélyek elleni EU-bizottsági fellépés "hatalmas területét". Spanyolország képviselője azonnal megjegyezte, hogy a változtatás az EU alapelveinek egyikét érinti, és további vizsgálatot kért.

Sarkozy beismerte a turpisságot

José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök "munkába állította jogászait", és az ügyet "kellően aggályosnak találta ahhoz", hogy a csütörtöki munkavacsorán a változtatást a fő vitapontok között vesse fel - áll a szombati The Timesban.

A lap szerint Nicolas Sarkozy francia elnök csak az ügy csütörtöki nyilvánosságra kerülése után ismerte el, hogy ő vette rá a németeket a szerződés szövegének "megszerkesztésére".

Miután "a turpisság kiderült", a változtatás az EU-bizottságban is mind nagyobb ellenállásba ütközött, különösen Nellie Kroes versenyügyi biztos hivatala részéről. Barroso aztán leült egy "késő délutánba nyúló ebédre" Sarkozyvel, aki végül is belement a megszületett kompromisszumba - írta a The Times.

A lap felidézi: Sarkozy azzal az ígérettel nyerte meg a májusi elnökválasztást, hogy megvédi Franciaországot "a globalizált kereskedelem ellenségesnek tekintett erőitől". Franciaország az utóbbi több mint egy évtizedben az EU-n belüli és kívüli, alacsony költséggel dolgozó országok "tisztességtelen versenyét" tartja felelősnek saját belső bajaiért - teszi hozzá a londoni napilap.

Félelem a globalizációtól?

A nagy alapító tagállamoknak a globalizáció importjával szembeni félelmeire már független londoni elemző házak is felhívták a figyelmet. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő néhány hete, az EU alapításának 50. évfordulójára Londonban kiadott átfogó elemzésében azt írta: Franciaországban az átlagos feldolgozóipari órabér 30 euró, miközben Magyarországon és Csehországban 6, Lengyelországban 4,80, Szlovákiában 4,60, Romániában 2, Bulgáriában 1,40 euró. Ennek egyik eredménye például az, hogy 2007-ben Szlovákiában több személyautót gyártanak egy lakosra számítva, mint bárhol máshol a világon, és ez okozza azt az érzést a régi tagállamokban, hogy a bővítés trójai falóként az unió határian belülre hozta be a globalizációt - állt a Moody's londoni elemzésében.
www.fn.hu
 
 
0 komment , kategória:  gazdaság  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1
  • e Hét: 65
  • e Hónap: 149
  • e Év: 149
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.