Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/263 oldal   Bejegyzések száma: 2627 
Callidus: Vigyázz, mit kívánsz!
  2018-03-14 00:33:25, szerda
 
 ,,Hittél a könnyű szóknak, fizetett pártfogóknak,

s lásd, soha, soha senki nem mondta, hogy te jó vagy" - József Attila

Az elmúlt hetekben volt szerencsém számos helyen megfordulni és számos emberrel szóba elegyedni. Amolyan kisemberek ők, vagy ha úgy tetszik, az utca emberei, akik között akadt hentes, fodrász, kórházi ápoló, hivatali tisztségviselő, és természetesen néhány távoli rokon is; utóbbiakkal csak szökő évente találkozik az ember, ha valamely jelentős életesemény úgy kívánja, s ők ilyenkor megkérdik: hogy vagy? És: írogatol-e még? Hát persze, válaszolom, csupán néhány évvel és kilóval gyarapodtam, meg talán némi tapasztalattal, írok rendületlenül, de csak politikáról, mert mi másról is írhatna valaki, akit hidegen hagy a celebek nemi élete? És amikor mindezt önkéntelenül bevallom, még nem is tudom, milyen szellemet engedtem ki a palackból.

Mindenekelőtt rögzítenem kell, egytől-egyig rendes, segítőkész emberekről beszélek, akik a hétköznapokban becsülettel élik az életüket, dolgoznak, gyereket nevelnek, vagy épp a nyugdíjas éveiket töltik. Semmi deviancia, semmi elhajlás. Ám mégis megdöbbentő a logikus gondolkodás általános hiánya, amely szinte mindegyiküknél szembetűnik néhány keresztkérdés föltétele után. Átlagemberek ők, akiknek nyilvánvalóan sem idejük, sem igényük nincs arra, hogy napi nyolc-tíz órában politikával foglalkozzanak, vagy közéleti híreket olvassanak. És abban sem vagyok biztos, hogy mindegyikük neoliberális volna, vagy épp munkásőr nagypapák szellemi táplálékán nevelkedtek, de mégis, mégis...

A kijelentéseikből azonnal megállapítható, ki melyik sajtóorgánum olvasója, tájékozottabbak esetében olykor még egy-egy balos médiaszemélyiség szófordulatai is tetten érhetőek. Az ember e semmitmondó beszélgetések során döbben rá igazán a média hatalmára, arra, hogy micsoda pusztítást képes végrehajtani a fejekben. Pedig a hazugság hosszútávon sosem célravezető, de az emberek nagy része bedől a könnyű szóknak, elhiszi, amit el szeretne hinni, legyen az ingyen rezsi, alapjövedelem mindenkinek, vagy akár az örök élet. Észre sem veszik, hogy saját gyengeségeik (legtöbb esetben az irigység) kapcsológombjait nyomkodja az a láthatatlan hatalom, amely - tisztelet a kivételnek - flegma, gúnyos, vagy gyűlölködő ellenzéki újságírók kezét vezérli.

Itt van mindjárt a hvg.hu-n A közmédia talált egy svéd-magyar nőt, aki a migránsok elől inkább Magyarországra költözött címmel megjelent cikk. A gúnyolódás után a szerző - biztos, ami biztos - még rákontráz, többször használva a riogatás kifejezést, s teljes egészében azt sugallja az olvasó felé, hogy a magyar kormány hazudik és Svédországban minden rendben. Egyetlen szóval sem említi, hogy az ENSZ statisztikája szerint a dél-afrikai Lesothot másodikként közvetlenül Svédország követi az erőszakos nemi bűncselekmények listáján, természetesen világviszonylatban, de nem említi a tavaly április 4-én elkövetett, öt halálos áldozatot követelő stockholmi merényletet, vagy a svéd nagyvárosok no-go zónáiban kialakult valós élethelyzeteket sem, pontosabban csak és kizárólag gunyoros felhanggal, amely sokakkal valóban elhiteti a hazugságot, azt, hogy nincs is semmi baj az együttéléssel, egyúttal pedig kísérletet tesz a közmédia lejáratásra.

A 24.hu ennél is továbbmegy, amikor relativizálva írja azt, hogy

,,Svédországban azért ilyen sok a bejelentett nemi erőszak, mert a rendőrség máshogy jegyzi fel a bejelentéseket, mint akár a szomszédos Norvégiában. Ha Svédországban egy nő bemegy a rendőrségre és azt mondja, hogy őt a férje az elmúlt évben naponta megerőszakolta, az a svéd statisztikákban 365 külön bejelentett nemi erőszaknak felel meg."

Először is, mennyire életszerű az, hogy a svédországi nemi erőszakok túlnyomót részét a feleségüket naponta megerőszakoló svédek követik el? Másodszor meg, a liberális média számára igazi skandalum, hogy 365 nemi erőszak - még ha teoretikusan is - 365 nemi erőszaknak számít, nem pedig csak egynek; ez egészen felháborító! Kivéve természetesen, ha hazai elkövetőről van szó, aki több mint félszáz éve követett el egyetlen nemi erőszakot, amely után leülte a büntetését, majd mintegy mellesleg az úszóválogatott szövetségi kapitányként igen sok aranyéremmel ajándékozta meg hazáját. Na, az ő esetében ugyanez a 24.hu elfogadhatatlannak nevezte a nemi erőszakot, elévülhetetlennek, s egy öregember vérét követelte.

Visszatérve a riogatáshoz, valahogy az a tény, az az adat is kimarad ezekből az ellenzéki összefoglalókból, amely világosan megmutatja, hogy 2004. március 11-e, a madridi merénylet óta kereken hatszáz embert gyilkoltak meg az iszlám nevében terrorcselekmény során Európában, s ez az adat nagyvonalú, mondhatnánk a jéghegy csúcsa, mivel az ,,elszigetelt eseteket" nem veszi figyelembe. Nem számol magányos késelőkkel, amelyekből jócskán akadt a nyugat-európai nagyvárosokban az elmúlt években. Egy kis száraz statisztika, amelynek nem célja a riogatás, jóval inkább az olvasóra bízza, mit kezd a számokkal:

2004.03.11. - Madrid - 191 áldozat
2005.07.07. - London - 56 áldozat
2014.05.24. - Brüsszel - 4 áldozat
2015.01.07. - Párizs - 17 áldozat
2015.02.15. - Koppenhága - 2 áldozat
2015.11.13. - Párizs - 130 áldozat
2016.03.22. - Brüsszel - 32 áldozat
2016.07.14. - Nizza - 86 áldozat
2016.12.19. - Berlin - 13 áldozat
2017.03.22. - London - 5 áldozat
2017.04.03. - Szentpétervár - 15 áldozat
2017.04.07. - Stockholm - 5 áldozat
2017.04.20. - Párizs - 1 áldozat
2017.05.22. - Manchester - 22 áldozat
2017.06.03. - London - 8 áldozat
2017.08.17. - Barcelona - 13 áldozat

Végül pedig az egyik kedvenc ,,érvem", amelyet az elmúlt hetekben gyakran volt szerencsém hallani, jelesül az, hogy á, ezek úgysem akarnak itt maradni, megy mind Nyugat-Európába! Ezek a jóravaló emberek persze nem maguktól találták ki azt, mi lehet Musztafa, vagy Ali fejében, hanem kevéssé jóravaló politikusok és sajtómunkások kitartó munkájának következtében hitték el, hogy a migránsok közül egyetlen egy sem kíván Magyarországon élni. Sajnos nem tették fel azt a kérdést, vajon honnan tudja egy magyar politikus, vagy egy liberális újságíró, mit akar Yusuf, a szomáliai migráns? De mondhatom másképpen is - senkinek sem gyanúsak azok a politikusok, akiknek azzal kellene foglalkozniuk, hogy ÉN, a magyar választó, aki őt hatalomhoz és jövedelemhez juttathatom, mit akarok? Ehelyett azt hirdetik, hogy a világ Mohamedjei közül egyetlen sem akar itt maradni? És tessenek mondani, ez egészen biztos? Vajon rátennék az életüket is erre az állításra? Na jó, ne túlozzunk, kérdezzük inkább úgy, hogy egyhavi apanázsukat kockára téve vajon vállalnák a felelősséget állításuk bizonyosságáért?

Talán minden választani kívánó magyar választópolgárnak, kivéve persze a fekete öves kommunistákat, vagy zavarosban halászni kívánókat, végig kellene gondolnia, hogy egy szomáliai migráns, amennyiben az unió a kelet-európai letelepedés, vagy a hazatérés lehetőségeit kínálja csupán, vajon melyiket választja majd? A további helyzet pedig az, hogy csak az első néhány ezer ember betelepítésén kell túlesni, utána a többieknek már itt is lesznek rokonaik, barátaik. Talán minden választani kívánó magyar választópolgárnak érdemes volna a választása során NEM érzelmi alapon meghozni döntését, nem felülni hamis híreknek és hecckampányoknak, ugyanis attól tartok, ha most rosszul döntünk, olyan útra tereljük saját és utódaink sorsát, amelyről demokratikus eszközökkel lehetetlen visszafordulni.

Vigyázzunk hát, mit kívánunk, vigyázzunk jobban, mint azok a hiszékeny olasz szavazók, akik az M5S , azaz az Ötcsillag Mozgalomnak bedőlve hittek az alapjövedelem bevezetésében, de végül csak alapjövedelem igénylőlap mintát kaptak józanabb, ám fejlett humorérzékkel rendelkező honfitársaiktól, amelyen az NTGF mozaikszó szerepelt, a nápolyi dialektusból származó Nun teng Genio a Faticá kifejezésből rövidítve, s ez olaszul annyit tesz: Nincs kedvem dolgozni. Az űrlapon mellesleg az alapjövedelem igénylése mellett arról is nyilatkozhat az igénylő, hogy még hisz a Télapóban.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Brit lap: véget érhet a sikeres unortodox gazdaságpolitika
  2018-03-14 00:00:21, szerda
 
  Brit lap: véget érhet a sikeres unortodox gazdaságpolitika, ha Orbán vereséget szenved

A választóknak tetszik az orbáni gazdaságpolitika Frédéric Guirinec, a MoneyWeek brit pénzügyi lap tudósítója szerint. A magyar gazdaság volt az egyik legnagyobb elszenvedője a 2008-as világválságnak, de a válságkezelés a kritikusok bosszúságára jól működött, ezért Magyarország nagyon vonzó befektetési célpont. Erős ipari kapacitások hajtják az exportot, ráadásul az életminőség is jó, az oktatási rendszer pedig kitűnő. Orbán esetleges vereségével azonban az unortodox, ám sikeres gazdaságpolitika megváltozhat, ezért a leendő külföldi befektetőknek érdemes megvárniuk a választások kimenetelét - írja a JP Morgan volt befektetési elemzője.

Orbanomics: ezért népszerű

Magyarország a 2007-2009-es válság által az egyik leginkább sújtott gazdaság volt a feltörekvő európai gazdaságok között. Az 1998-tól 2007-ig tartó hosszú lakáspiaci fellendülés alatt a lakásárak reálértelemben megkétszereződtek. Mivel az infláció és a kamatok magasak voltak, a jelzáloghitelek közel 90 százalékát külföldi devizában, például svájci frankban vették fel. Ez járult hozzá a háztartások eladósodásához, de a pénzügyi szektor és a kormányzat is súlyos adósságproblémába került.

A pénzügyi elemző szerint várható volt, hogy a folyamat katasztrófához vezet és így is történt. Mivel 2009-ben a forint árfolyama közel 30 százalékkal esett az euróval szemben, a törlesztőrészletek az egekbe emelkedtek. A befektetők menekülőre fogták, így az államadósság finanszírozása is nagyon megdrágult: a hosszú lejáratú államkötvények kamatai 12 százalékra nőttek, ami jelentős nyomást helyezett a közpénzügyekre. A GDP ráadásul 17 százalékkal csökkent 2009-ben.

Magyarország kezdetben a hagyományos ajánlásokat követte a válságkezelésben, de 2010-től Orbán Viktor új, sokat vitatott gazdaságpolitikai irányt vett. Nem volt hajlandó eleget tenni a további megszorításokat szorgalmazó nemzetközi intézményeknek, ehelyett inkább az adókat csökkentette. Ezt a külföldi befektetők által uralt szektorokra - például a telekomcégekre és a bankokra - kivetett válságadók fedezték. A magánnyugdíjpénztári források felhasználásával Magyarország lefaragta a költségvetési hiányt, később pedig csökkentette a háztartások rezsiköltségeit is. Végül
a devizaadósság problémáját is megszüntette, a többségében osztrák bankokat arra kényszerítve, hogy a közel kilenc milliárd eurónyi adósságot forintra váltsák át.

Váratlan fordulat

Az unortodox gazdaságpolitika hosszú távú hatásait később ismerjük meg, de sok kritikus legnagyobb bánatára működni látszanak - véli Guirinec. A munkanélküliségi ráta, amely talán a népszerűség legfőbb meghatározója, csupán 3,9 százalék. A GDP 2014 óta 3-4 százalékkal nő évente, 2017 utolsó negyedévében a növekedés pedig már a 4,4 százalékot is elérte. A forint leértékelése segítette a magyar exportot, így a folyó fizetési mérleg a 2008-as jelentős deficitből mára 6,1 százalékos többletbe váltott. A vállalati adó kilenc százalékra csökkentése szintén támogatta az exportot.

Az eladósodás is megállt: a háztartások adóssága negyven százalékról kevesebb, mint húsz százalékra csökkent, míg a teljes magánadósság (beleértve a vállalatokat is) a GDP 185 százalékáról 140 százalékra esett, ami már a cseh szintnek felel meg. Sőt,

a magyarok egyénileg ma már a világ legalacsonyabb, húsz százalékos adósságával rendelkeznek, ami Nagy-Britanniában ezzel szemben 88 százalék.

Bár a kormányzati költések a GDP több, mint ötven százalékára rúgnak szemben számos európai országgal ahol ez az érték negyven százalék alatti, a kormányzat mégis költségvetési többleteket halmoz fel. Emiatt is csökkent az államadósság a GDP 74 százalékára. A magyar adósbesorolás a BBB kategóriában tartózkodik, ami már a befektetésre ajánlott kategóriába tartozik.

Gazdasági sikerek

A MoneyWeek szerint Magyarország annak ellenére, hogy még nem egy nyugati gazdagságú fogyasztói társadalom, már vonzó beruházási célpontja a külföldi befektetőknek, különösen a gyártási szektorban. Az export így jelentős sikertényező: 2017-ben a gazdaság 472 ezer autót gyártott, köztük számos prémiumkategóriás Audi A3-as és Audi TT modellt. A külföldi beruházások pedig folytatódnak: a Mercedes 2016-ban bejelentette, hogy Kecskeméten egymilliárd eurós bővítést hajt végre, így megduplázva az évente gyártott autók számát 330 ezerre 2020-ra. Az alacsony vállalati adók és a gyorsan emelkedő bérek ellenére uniós viszonylatban továbbra sem magas bérköltségek miatt az autógyártók versenyképes áron tudják kínálni modelljeiket Európa-szerte.

A külföldi cégeket azonban korántsem kizárólag az alacsony bérköltségek vonzzák, hanem a jó életminőség és a kiváló oktatási rendszer is. Több magyar egyetem is van, amely Európa legrégibb intézményei közé tartozik, az írástudási arány pedig 99 százalékos. Ráadásul Magyarország 2016-ban 3,6 milliárd forintos uniós forrást is kapott, amelyből infrastruktúráját modernizálja a vízvezetékektől a Romániáig vezető autópályán át a vasútvonalakig - sorolja cikkében az elemző.

Ennek köszönhetően a külföldi befektetők már nem az alacsony hozzáadott értékű textil- és élelmiszerfeldolgozó iparágakat célozzák, hanem

a prémium személygépkocsik, a megújuló energia, a luxusturizmus és a technológia szektoraiba fektetnek.

Jó példa erre, hogy a BlackRock vagyonkezelő innovációs központot nyitott Budapesten 2017-ben, de többek között a Samsung és a Lego is beruházott.

Guirinec az alapvető makrogazdasági folyamatokon túl számos további területet méltat. Szerinte amellett, hogy Budapest fő üzleti és pénzügyi csomóponttá vált Közép-Európában, a külföldi turisták számára is gyönyörű látványosságokat kínál. Kitér arra is, hogy a magyar tőzsde az egyik legolcsóbb Európában, de említést tesz az ingatlanpiacról is, ahol az 548 ezres átlagos négyzetméterárakkal Budapest továbbra is olcsónak számít a külföldi befektetők számára.

Ha Orbán megy, a gazdaságpolitika is változik

A gazdaság tehát stabilan és tartósan növekedést mutat, a politika azonban már tartogathat váratlan fordulatokat. A szerző szerint a magyar kormánypárt sokkszerű hódmezővásárhelyi veresége hatására az ellenzék megpróbálhatja a vásárhelyi stratégiát követni. És bár Orbán számít a fő esélyesnek, a győzelme már nem tűnik száz százalékosnak.

Ha április 8-án kudarcot vallana, az drasztikus változásokat, esetleg a sikeres unortodox gazdaságpolitika végét is jelenthetné.

Emiatt a brit pénzügyi lap szerint a leendő külföldi befektetők jobban teszik, ha figyelnek, és kivárják a választások eredményét.

(Címlapkép: Annika Haas/Flickr)


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Német politikus:meg kell kezdeni az Európai Egyesült Államok
  2018-02-21 23:04:01, szerda
 
  Német politikus: meg kell kezdeni az Európai Egyesült Államok létrehozását

A német külügyminiszter javaslatot tett arra, hogy egy új együttműködés keretén belül Franciaországot mint szuverén országot meg kellene szüntetni.

A Der Spiegel német lap szerint Sigmar Gabriel előállt egy dokumentummal, amit az 1963-ban Franciaország és Németország által kötött Elysée-szerződéshez hasonló jelentőségű projektnek tartanak, és a két ország közti integráció fokozásával megkezdené az Európai Unió reformját. A német külügyminiszter szombaton azt mondta, a dokumentum a "gazdasági és külpolitikai együttműködés" kiterjesztését jelenti. Elmondása szerint létrehoznának az Európai Bizottságban egy újabb biztosi posztot, ahová Franciaország és Németország rotációs alapon delegálna képviselőt, és ugyanezt a sémát alkalmazni akarják a Nemzetközi Valutaalap és más nemzetközi szervezetek keretén belül is.

A külügyminiszter által kommentált tervezet egy korábban kezdeményezett program megvalósításának első lépése, miszerint Franciaország és Németország egyetlen államszervezetben egyesülne, és szuverén államként mindkét ország megszűnne létezni, ezzel kész tény elé állítva az Európai Unió többi tagállamát.

A TVP info tavaly június 27-én hozzájutott egy dokumentumhoz, amin a francia és német külügyminiszter aláírása szerepel, és olyan lépések sorozatát javasolja, melyek eredményeként kezdetben Franciaország és Németország egyetlen államalakulatban egyesülne. A tervezet részét képezi egy közös európai titkosszolgálat létrehozása, ami szintén a német és francia szakszolgálatok integrálásával venné kezdetét. Létrehoznának emellett egy európai polgári védelmi erőt, és harmonizálnák az egyes országokban jelenleg még eltérő büntetőjogot. A TVP info szerint a dokumentum egy ultimátum, amit Párizs és Berlin együtt adott az Európai Unió valamennyi országának: idővel az EU minden tagállamának csatlakoznia kell ehhez az új föderációhoz, ami a jelenlegi európai államok teljes felszámolását jelenti. Ebbe az irányba tett lépést jelent az Elysée-szerződés 2.0, amit a németek nemsokára aláíratnak az újonnan megválasztott francia elnökkel.

A tavaly júniusban nyilvánosságra jutott dokumentum szerint a résztvevő országok nem rendelkezhetnének saját hadsereggel, különálló büntetőjoggal vagy különböző adórendszerrel, emellett nem lehetne saját fizetőeszközük sem. Magyarországra vonatkozóan ez a honvédség és a katonai titkosszolgálatok feloszlatását, a magyar törvények felszámolását, és a forint eltörlését jelentené. Amennyiben a német-francia integráció ilyen fokú mélyítése magvalósul, Magyarországnak két választása marad; részévé válik az Európai Egyesült Államoknak - és ezzel a magyar államiság megszűnik létezni - vagy kilépünk az Európai Unióból.

Februárban a német, olasz, francia és luxemburgi parlament egy nyílt levelet tett közzé, amiben kezdeményezik az Európai Egyesült Államok létrehozását. A La Stampa olasz napilapban közölt nyílt levélen szerepel a négy ország parlamentjei elnökeinek aláírása, így ez egy valóban hiteles dokumentum, azt jelenti, hogy a választott képviselők elkötelezettek saját országaik felszámolása iránt. Amennyiben Magyarország az úgynevezett "kétsebességes Európa" keretén belül marad az Európai Unió tagállama, ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy állandó nyomásnak lenne kitéve, és az Európai Egyesült Államokba beintegrálódás az uniós tagság kizárólagos jövőképévé válna.


Forrás: Link


 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Politikusokat és újságírókat szerveznek be a szabadkőművesek
  2018-02-05 19:18:14, hétfő
 
  A The Guardian brit lap beszámolója szerint két titkos szabadkőműves páholy is működik Angliában, ami kifejezetten a parlamenti politikusokat is újságírókat próbálja beszervezni. Elmondásuk szerint külön a parlamenti politikusok számára jött létre a “New Welcome Freemasons' Lodge", és a politikai sajtó számára a “Gallery Lodge", amit csak “lobbi" néven emlegetnek.

Emellett állítólag működtetnek egy harmadik titkos csoportot is, ami kifejezetten újságírók beszervezésével foglalkozik, és rendszeresen tart találkozókat Londonban.

A brit lap jelentése szerint a titkos szekták tagjainak nevét teljes ismeretlenségben tartják, de van néhány újságíró, akik tisztában vannak az ilyen csoportok jelenlétével, és hozzávetőleges információkat adtak többek közt a Gallery Lodge működéséről.

A szabadkőművesek ráadásul nem is tagadják, hogy újságírókat is beszerveznek; David Staples, Anglia Egyesült Nagypáholyának vezetője nyilvánosan kijelentette, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség, ha egy adott személy egyszerre újságíró és szabadkőműves is akar lenni. Staples emellett elismerte, hogy a szabadkőművesség a rendőrség szervezetébe is beszivárgott.

“A populista felfogással szemben a szabadkőművesség segíti a tagjait abban, hogy a nagyobb jó érdekében működjenek, és - beleértve az újságírókat, politikusokat, rendőröket és ügyvédeket - arra bátorítja őket, hogy jobb emberré váljanak" - mondta.

Staples szerint a tagok nevét azért tartják titokban, mert a társadalom elítéli őket, és valójából sokkal több szabadkőműves vállalná fel nyíltan a tagságát, ha nem kellene tartaniuk a társadalom reakciójától.

Staples saját elmondása szerint ő abból a célból lépett nyilvánosság elé és vállalta fel tagságát, hogy nyilvános levelet küldjön a nagyobb napilapoknak, és felhívja a figyelmet arra, hogy a szabadkőműveseket diszkriminálják, ezért kell gyakorlatilag illegalitásban működniük.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Boros Imre: A háttérhatalom repedései
  2017-12-30 23:01:11, szombat
 
  A gondolatcsíra, hogy mégis lehet valamiféle titkos, de ellenőrizetlen vezérlés a világban, a 2008-as pénzügyi válság után kezdett fokozatosan szárba szökkenni

Csak néhány rövid évet kell az időben ahhoz visszamenni, hogy emlékezzünk: mindazok, akik a világ dolgainak alakulását inkább láthatatlan kezektől, mint demokratikusan megválasztott kormányzatoktól, népképviseletektől származtatták, a hivatalos körökben legenyhébb esetben is gyenge elméjű minősítést kaptak, összefoglaló néven a senki által soha nem definiált ,,nemzetközi közvélemény", csak mint konspirációs elméletek gyártóit említette őket. A világ dolgairól folyó közbeszédben hosszú évekig nekik szerepet nem osztottak. Akik mégis adtak valamit a véleményükre, azt maguk is szigorú titokként őrizték, mert érezték, hogy rájuk nézve akár egzisztenciális veszélyekkel is járhat.

A gondolatcsíra, hogy mégis lehet valamiféle titkos, de ellenőrizetlen vezérlés a világban, a 2008-as pénzügyi válság után kezdett fokozatosan szárba szökkenni. A sajtó által is felkapott definíció a jelenségre, amit Amerikában deep state-nek (a mélyben lévő állam) hívnak, egyik republikánus párti kongresszusi szakértőtől, Mike Logantől származik 2014-ből. A deep state ,,olyan hibrid összetételű társulat, ami kormányzati személyekből, felső pénzügyi és ipari körökből áll, és képes az Egyesült Államokat attól eltérően irányítani, mint amit a politikai folyamatok juttatnak kifejezésre".

Elég világos beszéd. A katonai fegyelemhez (parancsok feltétel nélküli teljesítése) szokott korábbi győztes tábornok, a későbbi elnök, a republikánus Eisenhower is azon kesergett búcsúbeszédében 1961-ben, hogy a kormány mellett működő különféle bizottságok egyenesen akadályozzák a kormányzati akarat érvényesülését. Az őt követő demokrata John Kennedy már röviddel hivatalba lépése után mondta egy hivatalos felszólalásában: ,,Olyan rendszerben élünk, amely hatalmas emberi és anyagai erőforrásokat mozgósított egy sűrűre font, nagyon hatékony gépezetben, ami katonai, diplomáciai, hírszerzői, gazdasági, tudományos és politikai műveleteket végez." Ezt a megnyilvánulását neki ismeretlen helyeken, ismeretlen arcok nagyon zokon vették, és amikor az ebből adódó szükségszerű nemzetállami kormányzati lépések közül a pénzkibocsátás megreformálásához is hozzáfogott, maga sem tudhatta, hogy közel a fizikai megsemmisülés.

Híres, 11 110. számú rendeletével (1963. június 4.) ugyanis rést ütött a magántulajdonú Federal Reserve pénzkibocsátási mechanizmusán, mert lehetővé tette, hogy ezüst beszolgáltatása ellenében a Treasury (gyakorlatban az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma), tehát az állam, fizetésre alkalmas jegyeket (gyakorlatban készpénzt) dobjon a forgalomba. Nem véletlen, hogy elnémult a politikai potentátok hangja deep state-ügyekben, látván, hogy lehet úgy is járni, mint Kennedy. Reflexszszerűvé vált az ilyen kérdések kerülése, tabusítása a közbeszédben.

A létező deep state azonban ezt követően is többször megmutatta oroszlánkörmeit. Az ugyancsak fényes katonai karrier után nemzeti hősként tisztelt és elnökké megválasztott De Gaulle-nak is meg kellett tapasztalnia, hogy az akkor szinte korlátlan francia elnöki hatalomnak is vannak demokratikusnak éppen aligha nevezhető korlátai. Amikor élni szeretett volna az írott joggal, hogy a Banque de France-ban felhalmozott és indokolatlanul magas állománynak tekintett dollárhegy egy részét az érvényes nemzetközi szabályok alapján arany váltsa az amerikai jegybanknál, hamarosan találkozott az azóta is vezetőnek tartott szellemi áramlat a fokozatosan koreszmévé fajuló neoliberalizmus kevésbé barátságos formájával, amikor Daniel Cohn-Bendit (legutóbbi időkig az Európai Parlament zöldpárti képviselője) és Rudi Dutcshke és csapata lángba borította Párizst az akkori ,,haladó közvélemény" szimpátiájától övezve.

Több német, konzervatívnak tekintett gazdasági csúcsvezető még rosszabbul járt, mert gazdasági ügyekben eltérően gondolkodtak az akkorra már hivatalossá vált koreszmétől. Jürgen Ponto, a Dresdner Bank elnöke, Hanns Martin Schleyer, az Iparszövetség elnöke és a világnagyság Alfred Herrhausen, a Deutsche Bank elnöke is merénylet áldozata lett. Olaszországban a kereszténydemokrácia nagy öregje, Aldo Moro végezte egy gépkocsi csomagtartójában.

A múlt század '90-es éveinek elejére már nem nagyon volt célszerű politikusnak nemzetérdekű konzervatív programmal előállni, sokkal kifizetődőbb és főként biztonságosabb volt a nemzetközi méreteket öltött deep state stratégiához idomulni, amit akkor már a globalizmus felettébb vonzó hívószavával illettek. Három évtizeden keresztül háttérhatalomról beszélni, főként azt bírálni nem volt célszerű, mert a bíráló gyorsan megkaphatta a mániákus összeesküvéselmélet-terjesztő jelzőt, politikai szerepkörről pedig álmodni sem lehetett.

A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy a közbeszéd akkor változik igazán hatalmasat, amikor a társadalmakat valami irtózatos nagy megrázkódtatás éri. Garancia természetesen arra soha nincs, hogy az események menete akár ilyen esetekben is a jó irányba fordul, vagy jó kezdet után nem fordul valami torz irányba. Mindkettőből bőven rendelkezünk bőséges tapasztalatokkal az első világháborút követő két évtizedben.

Ma is sokkos állapotba került a Nyugatnak nevezett világ, a biztosnak hitt pénzügyi rendszer szinte egyik napról a másikra romokba dőlt, egzisztenciák millióit magával rántva. Ráadásul, hála éppen az összeesküvőknek és az időközben a világot ellepő kommunikációs forradalomnak, a baj okainak megértése is közelebb került az emberekhez. Ami annak idején Kennedynek az életébe került, De Gaulle pedig elbukott miatta, mára szelíd definícióvá, ugyanakkor szinte közkinccsé lényegült, nagy tömegeket foglalkoztat. Keresik és előbányásszák a deep state, a háttérhatalom rejtett hadállásait és álcázott katonáit. Vannak izgalmas felfedezések, beazonosítások nemzetközi személyiségekről, akik néha bankelnökök, ha kell, EU-főbiztosok, vagy éppen krízisországban ,,szakértő" miniszterelnökök. Egyre gyakrabban kiderül az is, hogy szigorúan semlegesnek hirdetett, jól dotált civil szervezeteknek sem a civilekhez, sem a semlegességhez nincs közük, annál inkább a háttérhatalomhoz. Az adó elől elrejtett milliárdos, eddig büntetlen, de összeférhetetlen üzletek kerülnek napvilágra. Itt-ott a választók is ébredeznek és változásért kiáltanak, vagy éppen okoznak még kilátástalanabb helyzetet tanácstalanságuk örvén.

Örvendetes azonban, hogy találkozunk olyan esetekkel is, amikor a politikusok a választóknak már nem megmondani szeretnék, hogy ők, azaz a választók mit is akarjanak, mi a trendi, hanem megérteni, hogy mit akarnak és aztán annak alapján készíteni programokat. A már régóta nemzetközivé vált háttérhatalom, a deep state fogalom tiltott szellemi táplálék státusból átkerült végre a naponta fogyasztható körbe, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fogyasztói megítélés alá esik. De még így is rengeteg a tisztázandó kérdés. A változó megítélésből már a 2017-es évben is láttunk példákat, ami reményekkel tölthet el bennünket a jövőre nézvést.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Dubaji reagálás TRUMP JERUZSÁLEM-NYILATKOZATÁRA
  2017-12-07 21:07:42, csütörtök
 
  A Dubajban megjelenő Gulf News vitathatatlanul az arab világ egyik, ha nem a legjobb színvonalú napilapja. Internetes kiadása az amerikai Forbes magazin szerint a Közel-Kelet és Észak-Afrika vezető médiuma.
Így nyilvánvalóan érdekes az, ahogyan annak főszerkesztője, Abdul Hamid Ahmad

szerkesztőségi állásfoglalásként feltüntetett véleménycikkében reagált Donald Trump amerikai elnöknek azon szerdai bejelentésére, miszerint Washington Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismeri el és megindította az ottani amerikai nagykövetség átköltöztetését Tel-Avivból.

A főszerkesztő véleményének érdekességét és jelentőségét nyilván fokozza, hogy Dubaj abban az Egyesült Arab Emírségekben lévő város, amely enyhén szólva is igen szoros kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal.
De a cikk elolvasása előtt érdemes még idézni ugyanakkor a Nobel-békedíjas Mohammed el-Baradei volt egyiptomi alelnököt, aki úgy reagált Trump bejelentésére, hogy

az araboknak drasztikusan csökkenteniük kellene az Amerikába áramló dollármilliárdokat, és erősen szűkíteniük kellene a Washingtonnal fennálló diplomáciai, katonai és hírszerzői kapcsolataikat.

Majd baljóslatúan hozzátette, ha az arab országok reagálása csak ,,elítélésekre és korholásokra korlátozódik, akkor a hallgatás lenne a tisztességesebb opció".
Laptársunk főszerkesztője cikkét ezzel a mondattal kezdi: ,,Beszéde utolsó pillanatáig reménykedtem, hogy Donald Trump amerikai elnök meghátrál, de nem tette. Úgy döntött, átlépi a vonalat. Úgy döntött, hogy átlépi azt, amit mindig is a vörös vonalnak tekintettek a Közel-Keleten - az arab-izraeli konfliktus fő okának". Majd azzal folytatja, hogy

,,Trump úgy döntött, a zsidó lobbinak és Izrael amerikai támogatóinak kedveskedik anélkül, hogy a közel-keleti, az arab és a muzulmán világban lévő barátaira és szövetségeseire gondolt volna".

Ezt követően azzal folytatja, hogy Trump meg merészelte lépni azt, amit előtte egyetlen elnök sem, akik noha az izraeli lobbitól reméltek támogatást megválasztásukra azzal, hogy Jeruzsálem ügyében megígérték, amit Trump tett, de a valóságban egyikük sem teljesítette ígéretét.
A jelek szerint, írja, a Trumpot körülvevő és neki tanácsot adó politikusok nem magyarázták el neki döntése veszélyes következményeit. Azt, hogy

Jeruzsálem milyen fontos mind az arab és muzulmán világnak, mind a keresztényeknek.

Amit nem lehet politikai játékszernek használni. Muzulmánok és keresztények millióit sértette meg iszonyatosan Trump meggondolatlan döntése. És ők teljesen elvesztették hitüket a Trump-kormányban, mint semleges és tisztességes partnerben a békét célzó törekvésekben.
Trump nyilatkozatával elmélyítette a közel-keleti válságot. Olajat öntött az amúgy is lángokban álló Közel-Keletre. Vagyis azt üzente, azt kiabálta: nem érdekli a térség.

,,Rendben, de akkor a Közel-Keletnek miért kellene az ő érdekeire gondolnia? Miért érdekeljenek bennünket egyáltalán Amerika érdekei?"

Majd azt írja, most Palesztinára kell figyelni, ahol a düh kicsap az utcákra és vele jön az erőszak. A cikk záró mondata: ,,Donald Trump amerikai elnök a felelős a bekövetkező erőszakért. És nem fog tudni Poncius Pilátust játszani."


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
A Fehér faj létjogosultsága és védelme nem fajgyűlőlet !
  2017-12-07 20:35:52, csütörtök
 
  A Fehér faj létjogosultsága és védelme nem fajgyűlölet !- HSZM

Orbán: európai szabadságharcra van szükség
Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde már elhangzása pillanatában éles kritikák tárgyává vált. A kormányfőt érő kritikák ugyanakkor arról árulkodnak, hogy az elhangzottakból a politikai elemzők is mindössze a választók számára megfogalmazott üzenetet értették meg.


Ameddig a baloldali és jobboldali ellenzék az egyszerű belpolitikai üzenetek befogadásával vagy elutasításával, esetleg hitelességének kétségbe vonásával van elfoglalva, a magyar gondolkodói réteg tisztában kell legyen azzal, hogy az elhangzottaknak milyen más tartalmai vannak. A kormányfő beszéde ugyanis az új évszázad geopolitikájával kapcsolatos üzenetek hordozója volt, és a magyarországi elit egyértelmű állásfoglalását fogalmazta meg a globális hatalmi átrendeződéssel, hazánk abban betöltött szerepével kapcsolatban, valamint kifejtette a magyarországi elit állásfoglalását az új globális hatalmi viszonyok térségi struktúrájára vonatkozóan.

Orbán Viktor beszédének a választók számára megfogalmazott üzenete a következő kulcsszavak mentén szerveződött: bevándorlás, baloldal, kormányzati eredmények. Ezek röviden összefoglalják a beszéd felszínes tematikáját. Az ellenzéknek heteken, hónapokon át témát szolgáltat és kritikai alapot ad. Ugyanakkor a magyar gondolkodói rétegnek a következő kulcsszavakkal kell foglalkoznia: védvonal, saját út, struktúra. Előbbiek egy olyan politikai állásfoglalást hordoznak, amivel az Orbán-kormány az európai politika egy új irányvonalához hozzáigazodik. Utóbbi pedig kifejezetten a magyarországi elit saját elképzeléseit tükrözi.

Orbán Viktornak ez már második olyan tusványosi beszéde, ami kiindulási alapnak nem egy egypólusú világrendet tekint, aminek megkérdőjelezhetetlen alapja a nyugati hegemónia, hanem mondanivalóját a multipoláris világrend kialakulásának tudatában fogalmazza meg, az arról folyamatban lévő nemzetközi diskurzushoz magyar részről konkrét javaslatot tesz hozzá, és egyúttal képes arra, hogy azt másodlagos üzenettel a választók számára könnyen emészthető üzenetekbe csomagolja. Az elhangzott beszédet ennek megfelelően nem a mostanra felbomlott egypólusú világrend, hanem a kialakulóban lévő multipoláris világrend keretein belül kell értelmezni, - és igen, a bevándorlás tematikája abszolút másodlagos üzenet.

"Nem találtam semmit, ami versenyképes inzultus lenne a mai nyugati ideológiai főáramlat szemében"

Orbán beszédének kezdete a nyugati ideológiai fősodorral való nyílt szembehelyezkedésre tett utalás. Egyértelműsíti a változás irányvonalát, a korábban dogmaként elfogadott ideológiai elemek megkérdőjelezését, amit a dogmák gyakorlati megnyilvánulásának sikertelenségére alapoz. " Ki gondolta volna, hogy Európa nem tudja megvédeni a saját határait, még a fegyvertelen menekültekkel szemben sem. Ki gondolta volna, hogy oda jutnak a dolgok például Franciaországban, hogy az ottani iszlám közösség vezetője nyíltan ajánlatot tesz a francia államnak, hogy adják át az elnéptelenedett keresztény templomokat, szívesen alakítanak ki belőlük iszlám templomokat."

Az egypólusú világrend alapja az amerikai hegemónia volt, így a változásra vonatkozó üzenetek egyértelműsítéseként az amerikai fél megbízhatatlanságára, az amerikai hegemónia elfogadhatatlanságára tesz utalást, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ez az asszimetrikus viszony, miközben globális szinten megkérdőjeleződött, napjaink Európájában még tartja magát. "Ki gondolta volna, hogy az Egyesült Államok lehallgatja a német politikai vezetőket, ez kiderül, és nem szakad le az ég? És ki gondolta volna, hogy mi európaiak úgy teszünk mintha mi sem történt volna, és barátságosan folytatjuk szabadkereskedelmi tárgyalásainkat azzal a féllel, aki valószínűleg hamarabb ismeri tárgyalási álláspontjainkat, mint mi saját magunk? És ki gondolta volna egy éve, hogy amerikai fegyvereket telepítenek Közép-Európába, és a magyar parlamentnek az okoz majd fejfájást, hogy Magyarország is beálljon-e a sorba?"

A fent elhangzott mondatok utalás arra, hogy miközben az amerikai hegemónia globális viszonylatban megbomlott, Európában még tartja magát - Európa ugyanis az amerikai fél ellenséges cselekedetei ellenére "úgy tesz, mintha mi sem történt volna". Ez az üzenet - felszín alatti - problematikájának megjelölése, Közép-Európa korai említése pedig a felszínes üzenettel ellentétben nem hurrá optimista kormánypropaganda, hanem a megfogalmazott válasz hatókörét jelöli meg. A kormányfő beszéde által hordozott üzenet hatókörre vonatkozó része annak deklarálása, hogy Magyarország a multipoláris világrendben egy saját magunk által meghatározott működésű, közép-európai független cselekvő részeként képzeli el a jövőt.

"A jövő megismerhetőségének természetrajza"


A kormányfő beszédében kijelöli azt a belpolitikai és külpolitikai irányt, amit a magyar kormány a geopolitikai átrendeződés közepette követni fog. A közérthetően megfogalmazott filozófiai eszmefuttatás lényege az ideológia és valóság viszonyában bekövetkező változást vetíti előre. “Semmi értelme előrefelé meresztgetnünk a szemünket. [...] Abból kell megfejteni a jövőt, amit már ismerünk. Vagyis a jövőről való gondolkodás nem távolbanéző verseny. Inkább a múlt megértésének a versenye. Az győz, aki mélyebben érti meg a múltat, és aki abból gyorsabban és bátrabban vonja le a tanulságokat. Ez a mindenkori politikai vezetés és tervezés kiindulópontja."

A fenti sorok a kormány jövőbéli belpolitikájának és többirányú külpolitikájának alapjait vetítik előre, melynek középpontja az elmúlt évtizedek történéseinek újraértelmezése lesz. Újraértelmeződik hazánk Európai Unióhoz fűződő viszonya, a liberalizmus és multikulturalizmus megítélése. Továbbá, hogy az Orbáni retorikával éljünk; a szabadságharcot Európában folytatjuk. Ami nem azt jelenti, hogy a magyar kormány az Európai Unió ellen akar szabadságharcot folytatni; "Az Európai Unió úgy ahogy van, önmagában egy nagyszerű siker."

Önmagában. Tehát nem az Amerikai Egyesült Államokkal együtt. Orbán beszédében arra tett - egyelőre mérsékelt - utalást, hogy a magyar kormány állásfoglalása szerint

nem a tagállamok, hanem az Európai Unió egésze kell szabadságharcot folytasson az amerikai hegemónia ellen.

Ennek egyértelműsítéseként a kormányfő kifejti, hogy Európa mindeddig nem saját maga rendelkezett Európa sorsáról. "A második világháború óta tartó békét nem magunknak köszönhetjük, hanem az amerikaiaknak és az oroszoknak, akik helyettünk eldöntötték Európa ügyeit." Ugyanakkor "Mi magyarok egy erős Európai Unióban vagyunk érdekeltek, és azt gondoljuk, hogy a sikeres megoldások teszik erőssé.2 Az amerikai példa pedig nem követendő példa többé, és Európa lépéseket kell tegyen arra, hogy ne az amerikai minta szerint rendezze belső ügyeit, hanem saját úton kezdjen járni. "Az Amerikai Egyesült Államoknak a természete, és nem a struktúrája, hogy nincsenek különálló nemzettestei, - ezért nem szabad utánozni. Ezzel szemben Európának az a természete, hogy nemzetek alkotják, vagyis őrültség egy nemzetek feletti Európai Egyesült Államok létrehozására törekedni. [...] Ha az unió sikeres akar lenni, akkor neki is meg kell találnia saját, jól működő megoldásait."

Ezen a ponton a más helyi elitek számára megfogalmazott üzenet összetalálkozik a választók számára megfogalmazott, könnyen befogadható tartalmakkal. Ami ugyanis Észak-Afrikában történt, az az amerikai érdekérvényesítés mellékterméke. Orbán Viktor beszédében ezt nem jelenti ki, de hivatkozik az - Arab Tavasz néven mostanra általánosan ismertté vált - eseménysorozatra, melynek során az észak-afrikai országokon végigsöpört a "demokráciaépítés". Az észak-afrikai rezsimek ugyanis mindeddig megakadályozták, hogy afrikaiak milliói hagyják el a kontinenst, és induljanak el Európa irányába.

"Az újkori népvándorlás felerősödése politikai folyamatok következménye. Az észak-afrikai országok korábban Európa védőbástyáiként működtek, és felfogták az Afrika belseje felől érkező néptömegeket. Az igazán komoly fenyegetés nem a háborús övezetekből érkezik, hanem Afrika mélységeiből. Az észak-afrikai országok szétesésével ez a védvonal látványosan összeomlott, és Észak-Afrika ma már nem tudja megvédeni Európát az irdatlan méretű embertömegektől. Ezáltal rövid idő alatt elképesztő méretű probléma keletkezett."

Orbán itt Sarkozy volt francia elnökre hivatkozik, aki szerint a jelenlegi népvándorlási hullám csak a kezdet; Afrikában 1,1 milliárd ember van, akinek több mint fele 25 év alatti, és nemsokára nem lesz hol laknia, nem lesz elég vize, és követve a korábban érkezők példáját, nemsokára el fog indulni valamerre. Mire ez az embertömeg ideér, Európának készen kell állnia, hogy megvédje magát. "Vagyis számunkra a tét ma már Európa, az európai polgár életmódja, az európai értékek, és az európai nemzetek megmaradása, vagy eltűnése, még pontosabban: felismerhetetlenségig történő megváltozása."

Civilizációs identitás


A korábbiak szerint, Orbán Viktor beszédét már a jelenleg stabilizálódó multipoláris világrend keretein belül kell értelmezni. A multipoláris világrendnek pedig sajátossága, hogy abban nem a nemzetállamok, hanem a civilizációk lépnek fel a globális politikában független cselekvőként. Tehát a jövő világpolitikájában nem nemzetközi, hanem civilizációközi kapcsolatokról beszélhetünk, az új, multipoláris rendszerben pedig a civilizációk nem a nyugati civilizáció - ami csak egy a sok közül - standardja szerint szerveződnek, hanem minden civilizációs egység saját történelmi hagyatéka mentén szervezi saját politikai, gazdasági és kulturális életét. Alekszandr Dugin a következőképpen határozza meg a civilizáció fogalmát: "se nem állam, se nem politikai rezsim, nem osztály, de nem is hálózat, nem közösség, nem egyének csoportja, de nem is különálló egyének. A civilizáció egy kollektív közösség, amit közös spirituális, történelmi, kulturális, mentális és szimbolikus tradíció egyesít(gyökereit tekintve gyakran vallásos, bár nem szükségszerűen kell egy adott vallás fogalmaiban megjelennie), melynek tagjai tudatában vannak ennek a közelségnek, függetlenül a nemzeti, osztály-béli, politikai és ideológiai hovatartozástól."

Orbán Viktor beszédének tartalmaiban mindinkább felelhetőek a civilizációs identitásra tett utalások, ami egyértelműen jelzi, hogy a kormány a globális viszonyok alakulásának ismeretében új alapokra helyezi a politikát. "Mi azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna. Azért csak szeretnénk, mert ehhez a többiek szándéka is kell." A kormányfő ezzel a kijelentéssel a nemzetállamok megmaradását középpontba helyező retorika ellenére arra tesz utalást, hogy a nemzetállamok ma nem képeznek független cselekvőt a nemzetközi kapcsolatokban, tehát a nemzetközi viszonyok megváltoztatásához egyetlen ország kevés, a gyakorlati lépésekhez a közös civilizációhoz tartozó országok közös fellépésére van szükség. Ami a multipoláris világrend alapja. Orbán ugyanakkor kérdésessé teszi, hogy ezt az Európai Unió egészére kell-e vonatkoztatni, és utalást tesz arra, hogy az Európai Unió abban az esetben számít civilizációs egységnek, amennyiben függetlenedni tud más civilizációk befolyásától.

"Több európai ország döntött úgy az elmúlt években, hogy nagy számú, más civilizációs alapú embertömeget fogad magába. [...] Mi ezt a kísérletet - látva az eredményeit - magunkon nem akarjuk megismételni, és ehhez jogunk van."

A kormányfő ezen felül egyértelmű utalást tesz arra, hogy amennyiben Nyugat-Európa nem hajlandó magát függetleníteni tőlünk idegen civilizációs befolyások alól, Magyarország megkérdőjelezi az Európai Unió egypólusúságának jogát -"Nem mindenki Németország!" -, és Közép-Európa egységes ellenpólusként fog fellépni a külső befolyás alatt álló Nyugat-Európával szemben.

Ez egy kérdőjel a kormány jövőbéli politikájára vonatkozóan, aminek döntő pontja az lesz, hogy Európa képes-e egységes fordulat végrehajtására, és a tagállamok problémáinak független cselekvőként megoldására, vagy inkább gyarmati sorban akar maradni. Orbán szerint "Európa valódi megoldások helyett ideológiává vált", ami nem a tagállamok problémával foglalkozik, hanem azt tekinti elsődlegesnek, hogy a megoldás "gyengíti, vagy erősíti-e a saját zárt eszmerendszerét", vagyis összeegyeztethető-e az uralkodó ideológiával. Ez az uralkodó ideológia pedig az euro-atlanti civilizációs egység által a népekre erőltetett liberalizmus és multikulturalizmus.

Orbán beszédében egyértelmű utalást tesz rá, hogy a nemzetállamok nem működnek független cselekvőként. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja Brüsszel azon törekvéseit is, hogy a nemzetállamok szuverenitásának felszámolására törekszik. A kormányfő ezzel egy új gondolattal hozzájárul egy jelenleg folyamatban lévő, a multipoláris világrend kialakulásáról folytatott nemzetközi diskurzushoz, és a nemzetállamok felszámolásának elutasításával, ugyanakkor a nemzetállam szintű szuverenitás szükségességének hangsúlyozásával indirekt módon javaslatot tesz a közép-európai civilizációs egység jövőbéli struktúrájára vonatkozóan; arra vonatkozóan, hogy a multipoláris világrendben a közép-európai országok viszonyát - a államközi kapcsolatok szintjén - milyen struktúra, milyen alá-fölérendeltségi viszonyrendszer határozza meg. A kormányfő kijelentései alapján a magyarországi elit egy olyan közép-európai államközi struktúra kialakításában érdekelt, ami megőrzi a nemzetállamok kezdeményezőképességének jogát, de a civilizációként cselekvést konszenzus alapján és egységes fellépésként képzeli el.

Végszóként pedig egy intő jel mindazok számára, akik az idegen civilizációs befolyás oldalára állnak: "Magyarország olyan ország kell legyen, ahol nem történhet meg bármi." Mindez egy igen központosított, zárt irányvonalat követő belpolitika megjelenésére utal, ami a közép-európai országok elitjei által adott gondolati impulzusokon kívül nem fog mást figyelembe venni a gazdaság- és társadalompolitika terén. Védvonal, saját út, struktúra. Ez volt a beszéd lényege, ami kijelölte a magyarországi elit állásfoglalását a napjainkban zajló geopolitikai átrendeződésre vonatkozóan.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Amerikai szenátor: Soros világkormányt akar - nem a népek
  2017-11-28 20:30:49, kedd
 
  Amerikai szenátor: Soros világkormányt akar - nem a népek beleszólását

Nem mindennapi interjút készített a tíz nappal ezelőtt az Egyesült Államokban ,,külföldi ügynökként" történő regisztrációra kényszerített Russia Today orosz tévéhálózat angol nyelvű szolgálata Richard Black amerikai republikánus szenátorral.

Az interjú Soros igazi lényéről a közte, valamint a magyarok közötti, szinte élet-halál harcról szól.

Az interjú címe: ,,George Soros világkormányt akar, hogy az oligarchákat és ne a népet szolgálja".

Összefoglaló:

A Soros-félék a nemzetállamot problémának nézik, mert a nemzet az adott nemzet népének akaratát és személyes érdekeit szolgálja.

A ,,szabad" nyugati világban megjelent ezen interjúról annyit, aki kíváncsi a már leplezetlenül bolsevik cenzúrát gyakorló Google manipulálására, írja be a keresőjébe a ,,George Soros" nevet, majd az eredmények megjelenése után kattintson a ,,Hírek" kategóriára, amely a keresett névvel kapcsolatos legfrissebb találatokat adja ki. Állítólag. Ott nem látja az interjút. Tegye meg ugyanezt a Bling vagy a Yandex keresőjével és az interjú linkje azonnal megjelenik a ,,Hírek" kategóriában.

Az orbanisztáni diktatúrát támogató Magyar Idők nevű sajtótermék (ugye, így jó, liberális cenzoraljadékok?) most tehát e Putyin-ügynök médiumnak a virginiai szenátorral készült interjúját ismerteti.

Az interjú bevezetése: Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Fidesz-alelnök elkeseredett csatát vív George Sorossal és azzal az ideológiai gyökerű kampányával, hogy több ezer migránst engedjenek rá Európára.

Orbán szerint ez a stratégia a keresztény Európa teljes összeomlásához vezet, és azt mondja, Soros alá akarja ásni Magyarországot és az EU többi országát.

Az RT első kérdésére, hogy milyen Soros és Nyílt Társadalom Alapítványának hírneve és milyen szerepet játszanak, a szenátor ezt felelte:

Soros érdeke, hogy átalakítsa a világot. Igen-igen baljós hírneve van szerte a világban, és széles körben tekintik amorálisnak és a hazafiság ellenségének. Azt akarja, hogy globális kormány legyen, amely diktál az embereknek.

Szerinte a nemzetek egyfajta akadályt jelentenek, mert ha nemzeti kormányok vannak, akkor azok a népek akaratát fejezik ki. Egy globalista kormány pedig egyszerűen az oligarchák nézeteit fejezi ki és szinte semmibe veszi a népet. Ez az az oldal, amelyen ő van. Az oligarchákkal és nem a mindennapi emberekkel.

Az újságíró ezután megkérdezi, szerinte igaza van-e a magyar kormánynak, hogy Soros beavatkozik Magyarország és más országok belügyeibe.

Black szenátor válasza: Soros igen drámaian avatkozott be Magyarország és számos kelet-európai ország belügyeibe. De most a középpontban Magyarország van.

,,Feltétlenül tapsolni tudnék Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. Orbán olyan ember, aki elvégez dolgokat."

Így határkerítést épített és blokkolta a migránsok beözönlését.

A szenátor ezután rátér Soros, a valutamanipulátor ,,hátterére", és elmondja, miket tett. Így szétverte a thaiföldi nemzeti bankot, melynek következtében hatszázezer ember kényszerült otthonát elhagyni. Soros ,,készen áll" az egyszerű emberek ,,szétverésére".

Soros, folytatja, megpróbálja Magyarországot aláásni nem kormányzati szervezeteivel, mely NGO-k közül több ötödik hadoszlopként működik, hogy aláássák országok stabilitását és integritását. ,,Gyakran dolgoznak együtt fedett hírszerző szervekkel - legyen az a CIA, az MI6, a francia hírszerzés, stb." Úgy működnek, mint a belső hírszerző szervek és mindig ott vannak, amikor meg kell dönteni egy kormányt"... ,,A magyar miniszterelnök felismeri ezt a veszélyt. És ellen fog állni."

A Soros-egyetemről: a budapesti egyetem azon liberális eszméket hirdeti, amelyekben Soros hisz. ,,Ezek az eszmék szétverik a kultúrát, az erkölcsi értékeket, és a nemzet nemzeti integritását."

Később az RT azt kérdezi, mire gondol a szenátor Magyarország és népe reagálását illetően Soros manővereire.

Richard Black:

,,Óriási összegű pénzt költ /Soros/ Orbán Viktor miniszterelnök és pártja ellen. De én tanulmányoztam, miként viselkedik a magyar nép történelme során, és nincs keményebb és függetlenebb nép a magyaroknál. Óriási bizalmam van a magyar nemzetben.

Tudom, hogy diktatórikus eszközökkel helyezi majd nyomás alá a magyarokat az EU, hogy bármit elfogadjanak, beleértve az ottani korrupt Soros-szervezetek befolyását, amelynek célja a magyar nép értékeinek aláaknázása."


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Tízezrek álltak ki Barcelonában a lecsukott katalán vezetők
  2017-11-11 23:02:52, szombat
 
  Tízezrek álltak ki Barcelonában a lecsukott katalán vezetők mellett

Tízezrek tüntetettek szombaton Barcelona központjában követelve, hogy a spanyol hatóság engedje szabadon az elszakadást szorgalmazó, börtönbe csukott katalán vezetőket.

,,Szabadságot a politikai foglyoknak!", ,,Kifelé a megszálló hatalommal!" - ilyen követeléseket kiabáltak és feliratokat tartottak a magasba a tüntetők, akiknek jó részét ötszáz busszal szállíttatták a megmozdulás szervezői Katalónia különböző városaiból és falvaiból Barcelonába.

A demonstrációt két civil szervezet rendezte, amelyek vezetői szintén rács mögött vannak. Két vezető aktivistán kívül a feloszlatott katalán kormány nyolc volt tagja is vizsgálati fogságba került, miközben a hatóságok megpróbálják feltárni, hogy milyen szerepet játszottak a spanyol alkotmány megsértésében azzal, hogy októberben törvénytelenül deklarálták Katalónia függetlenségét.

A madridi legfelső bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy hat másik, szintén függetlenségpárti katalán politikus óvadék fejében szabadlábon védekezhet. Köztük van Carme Forcadell, a feloszlatott katalán parlament elnöke, neki 150 ezer euró (46,8 millió forint) óvadékot kell letennie jövő csütörtökig, különben ő is rács mögé kerül.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
De ki is volt Somlay Artúr színművész?
  2017-11-11 22:54:15, szombat
 
  Hátha valaki nem tudja...

,,Alig ért véget Jacques Duval darabjának, a Francia szobalánynak első felvonása - a közönség már indult kifelé a foyerba -, amikor egyszerre újra szétcsapódott a függöny, mindenki sarkonfordult és a színpadra pillantott. A rivalda fényében Somlay Artúr jelent meg. Templomi csend lett s a művész megindult hangon jelentette be a közönségnek, hogy a magyar Felvidék újra egyesült az anyaországgal. Mint az imádságot, sorolta el Somlay Artúr a Magyarországhoz visszatérő városok neveit, s leírhatatlan jelenetek következtek. A közönség percekig tombolva ünnepelt, ismeretlen zsöllye- és páholyszomszédok szorongatták egymás kezét." (Pesti Napló 1938. november 3., 8. o.)

De ki is volt Somlay Artúr színművész, aki 1938. november 2-án este e nem remélt, de akkor már 18 év óta várt ünneplést kiváltotta.

Somlay Artúr (eredeti nevén Schneider Artúr) Budapesten született, 1883. február 28-án. Édesapja vasúti tisztviselő volt, hat gyereket nevelt. A későbbi színészfejedelem többször ellógott hazulról, hogy mindenféle társulatokban felléphessen. Apja egy ideig járt utána, hazavitte, de egy idő után belenyugodott abba, hogy fiából színész-komédiás lesz. Nem is akármilyen!

Színészi pályája Győrött kezdődött 1906-7-ben, majd 1907-ben a Thália Társaságnál és a Fővárosi Kabaréban, utána pedig Miskolcon, illetve a Magyar Színházban folytatódott. 1908-1921 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1921-ben Berlinben forgatott mozifilmet. Ezt követően 1922-23-ban, 1925-ben, 1929-30-ban a Belvárosi Színházban, 1923-ban, 1926-ban, 1929-ben, 1933-ban a Magyar Színházban, 1924-26-ban pedig a Renaissance Színházban lépett színpadra. 1927-től 17 éven át a Vígszínházban szerepelt. 1935-36-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1929-ben meghívták az Új, 1923-ban, 1928-ban, 1930-31-ben és 1939-ben az Andrássy úti, 1942-ben a Nemzeti, 1944-ben az Új Magyar Színház egy-egy bemutató előadására. 1925. júliusában a bécsi Kammerspiele színpadán, 1931-ben magyarországi és erdélyi városokban lépett fel alkalmi társulatával. 1945-ben a Víg- és a Márkus Parkszínház foglalkoztatta. 1946-1951 között ismét a Nemzeti Színház tagja volt. 1948-tól 1950-ig tanított a Színművészeti Főiskolán.

Elsődlegesen hősszerepekben voltak kiemelkedő eredményei, de társadalmi kérdéseket feldolgozó, dialógusos színművekben és népi drámákban is jelentőset alkotott. Elsöprő lendületével, hibátlan játékával, érzelmes, szenvedélyes metakommunikációjával megújította a magyar színművészetet. Aprólékosan kidolgozott lélekábrázolásait a külsőségek pontos megjelenítésével párosította.

1912-től, a némafilm időszakától kezdve több filmet forgatott (Valahol Európában, stb.), és fellépett a rádióban és pódiumon is. Regény- és drámaírással is próbálkozott.

Tevékenységét két, akkor alapított Kossuth-díjjal (1948, 1951) és az 1950-ben kapott Kiváló művész díjjal ismerték el.

A negyvenes évek végén, a kitelepítések kezdetekor, főleg pedig a második Kossuth-díj birtokában elég alapot érzett ahhoz, hogy kiálljon számos nehéz helyzetbe került színészkollégája mellett, így többek állítása szerint az emigrált Szeleczky Zitáért is. Az akkor időszak kulturális főhatalmassága, Révai József, eleinte még hallgatott kérésére, egy idő után azonban már kiüzent az előszobába: nem ér rá.
Egy ilyen incidens után Somlay Artúr hazament, és bevett egy doboz altatót egy üveg konyakkal - élettelen testére 1951. november 10-ére virradóan találták rá. Öngyilkosságát sokáig titokban tartották, évekig nem volt szabad róla beszélni. A Nemzeti Színház előcsarnokában ravatalozták fel, utána pedig a gyászolók és a kollégák a hagyományoknak megfelelően gyalogosan követték a Kerepesi temetőbe a koporsót. Ezt követően ilyen megtiszteltetésben másnak már nem volt része.

Emlékezzünk reá kegyelettel halála 60-ik évfordulóján: kiváló színész és igaz ember volt!

Dobai Miklós


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
     1/263 oldal   Bejegyzések száma: 2627 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 312 db bejegyzés
Összes: 23251 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6664
  • e Hét: 51222
  • e Hónap: 118813
  • e Év: 546648
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.