Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Európai digitális könvtár
  2007-09-27 21:04:18, csütörtök
 
  Európai digitális könyvtárat hozna létre az EP

Az Európai Parlament (EP) képviselői támogatják az európai digitális könyvtár létrehozásáról szóló terveket. Egy ilyen intézmény elsősorban a szerzői jogokkal nem védett könyvek elérhetővé tételére koncentrálna, de a jogvédett írásokat is "lapozhatóvá" tenné. Az unió legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság tavalyi ajánlásában arra szólította fel a tagállamokat, működjenek együtt egy európai digitális könyvtár létrehozása érdekében. Novemberben a tagállami kormányokat képviselő tanács egyhangúlag támogatta az elképzelést.

Az EP által csütörtökön elfogadott dokumentum egy európai digitális könyvtár lépésenként történő létrehozását javasolja az európai kulturális örökséghez való egyedi, közvetlen és soknyelvű hozzáférési pont formájában. A dokumentum szerint érdemes építeni a már meglévő európai kezdeményezésekre. A szöveg megemlíti az Europeana projektet, "amely egyesíti Franciaország, Magyarország és Portugália nemzeti könyvtárait".

Az EP hangsúlyozza, hogy noha a célkitűzés hosszú távon olyan eszköz létrehozása, amely a kulturális anyag valamennyi kategóriájára kiterjed - beleértve az audiovizuális tartalmakat is -, az európai digitális könyvtárnak kezdetben a szerzi joggal kapcsolatos korlátozásoktól mentes szöveges anyag lehetőségeire kell összpontosítania. A parlament ezért kéri az összes európai könyvtárat, hogy bocsássák az európai digitális könyvtár rendelkezésére azokat a szerzői jogvédelemtől mentes műveket, amelyek már digitális formában vannak a birtokukban.

A képviselők az európai egyetemeket és más felsőfokú oktatási intézményeket, illetve a többi európai kulturális intézményt is arra kérik, vegyenek részt a projektben. Az EP javasolja olyan lehetőség tervbe vételét, amellyel jogvédett művek volnának virtuálisan lapozhatóak olyan különleges oldalakon, amelyek a szerzői jogok birtokosai által megkövetelt biztonsági követelményekre garanciákat nyújtanak.

(MTI)

 
 
0 komment , kategória:  értékeink  
Természeti értékek
  2007-07-20 23:45:19, péntek
 
  Magyarország természeti értékekben rendkívül gazdag, hiszen sok helyen megmaradtak az ősi növény- és állatvilágot megőrző puszták, lápok, mocsarak, árterek, legelők, erdők, gyepek szinte érintetlen területei. Ennek is köszönhető, hogy 10 nemzeti park, 36 tájvédelmi körzet és 142 természetvédelmi terület várja a természetszerető, a környezeti értékeket tiszteletben tartó, s közben azokat megismerni vágyó turistákat. E területek az ország összterületének mintegy 10 százalékát, az Európai Unió Madár- és Élőhelyvédelmi Irányelvei alapján kijelölt Natura 2000 területek pedig a 21 százalékát teszik ki. Kifejezetten természeti értékei miatt az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai felkerültek a Világörökség-listára is, a Hortobágy, a Fertő-táj és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék pedig természeti és kulturális örökségének együtteseként kultúrtáj kategóriában nyerte el a megtisztelő rangot.

Természeti értékeinket a jövő nemzedékei számára is megőrizni legjobban a megismerésük, megismertetésük útján lehet. A 10 magyar nemzetipark-igazgatóság az országos jelentőségű védett természeti területek védelmének ellátása és ökológiai kutatása mellett a környezeti nevelés, szemléletformálás és ökoturizmus feltételeit is megteremtette. Az érdeklődők a látogatóközpontok, bemutatóhelyek és tanösvények segítségével ismerkedhetnek meg a természet csodáival.

Az ökoturizmus olyan utazás, látogatás a viszonylag érintetlen területekre, ahol a természeti és kulturális értékek különleges élményt nyújtanak, miközben egyben felelősséget is vállalunk értük, kíméljük, megóvjuk azokat a káros hatásoktól, s közben hozzájárulunk a helyi közösségek életminőségének javításához. Európában a természet és a kultúra szoros kapcsolatban állnak egymással, a természeti tájakhoz mindig kapcsolódik az ember, a helyi közösség is. Ezért azoknak az ökoturistáknak, akik a fenti elveket ténylegesen magukénak érzik, Magyarország ideális célpont a természet és a kultúra csodálatos szimbiózisának megismeréséhez.
zöldut.itthon.hu


 
 
0 komment , kategória:  értékeink  
75 éves lenne Antall József
  2007-06-07 22:46:04, csütörtök
 
  Antall József mindenkor tudatában volt véleménye helyességének, elutasította a radikalizmus minden válfaját, jöjjön az jobbról, vagy balról - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke Miskolcon, a néhai miniszterelnök születésének hetvenötödik évfordulóján megtartott ünnepségen, csütörtökön.

Ezért támadták őt balról is, jobbról is, de a politikai támadások kereszttűzében sem tudott tisztességtelen eszközökhöz nyúlni - fogalmazott az MDF elnöke.

Antall József demokrata volt, a gondolat, a szó, a szándék, a tett egységében, példamutatóan egyenes ember volt - mondta Dávid Ibolya a mintegy száz-kétszáz ember előtt tartott megemlékezésén a miskolci Antall József téren, ahol az országban elsőként állítottak mellszobrot a néhai miniszterelnöknek.

A megemlékezők között az MDF tagjai mellett MSZP-s és fideszes önkormányzati képviselők is voltak.

Dávid Ibolya úgy fogalmazott: "Antall József nem szavazókban és állampolgárokban gondolkodott, hanem tizenötmillió magyar alkotta egységesülő nemzetben".

Minden magyarnak szolgálója akart lenni, elveiből halála pillanatáig nem engedett - hangoztatta a pártelnök, hozzátéve: ma értjük meg, mekkora bátorság, hit kellett ahhoz, amit a rendszerváltozáskor megtett.

Az MDF elnöke elmondta: az életében, a rendszerváltozás hajnalán nem igazán megértett Antall József által megálmodott és rögzített alapokra épült fel a huszonegyedik századi Magyarország. Ez a demokrácia az emberi gyarlóságok miatt ma tisztításra és megújításra vár, "alapjai azonban tartósak és kikezdhetetlenek" - fogalmazott a politikus, hozzátéve: "minél távolabb kerül a nemzet Antall József halála időpontjától, annál jobban és tisztábban látjuk, hogy mekkora egyénisége volt a magyar történelemnek".

A rendezvényen Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés fideszes elnöke azt mondta: akik a mai ünnepségen jelen vannak, elkötelezett hívei a demokráciának. Mint mondta, bízik abban, hogy a jövőben a jobboldal pártjai összefognak.
www.fn.hu
 
 
0 komment , kategória:  értékeink  
A Herendi porcelángyár
  2007-06-07 20:28:06, csütörtök
 
  Magyarország legrégebbi porcelángyárának, a Herendi Porcelánmanufaktúrának alapítása a nemzeti önállósodás időszakára esik, a magyar polgárosodás szülötte.

Az európai művészi porcelángyártás, mely szinte kivétel nélkül fejedelmi, királyi udvari kezdeményezésre indult meg, a XVIII. századi hallatlan fellendülés után erősen visszaesett, sok manufaktúra meg is szűnt.

Herenden Stingl Vince keramikus alapít egy kis üzemet 1826-ban és kőedénygyártással, valamint porcelán-előállítási kísérletekkel foglalkozik.

Az üzem új tulajdonosa Fischer Mór 1839-től új elképzelésekkel, óriási ambícióval kezdett hozzá a művészi porcelán előállításához. Mivel ebben az időben a régi klasszikus távol-keleti és európai porcelán étkészletek kiegészítése, pótlása szinte lehetetlenné vált, Fischer Mór törekvése támogatókra talált a magyar arisztokrácia köreiből.

A készletkiegészítések, a klasszikus porcelánok reprodukálása során felmerült számtalan nehéz feladat nagyszerű megoldása, régi kínai porcelánokhoz megtévesztésig hasonló formák és minták előállítása, a kitűnő kivitelezés rövid idő alatt a szakértők és gyűjtők figyelmét Herendre irányította. A művészi igényt, saját herendi alkotások előállítására irányuló törekvést igen rövid időn belül siker koronázta.

Az Első Magyar Iparmű Kiállítás, az 1845-ös bécsi kiállítás, az 1851-es Londoni I. Világkiállítás, az 1853-as New York-i, az 1855-ös Párizsi Világkiállítás Herend számára a legmagasabb elismerést jelentették.

Az elismerés az uralkodóházak megrendeléseiben is megnyilvánult (Viktória királynő, I. Ferenc József, Miksa mexikói császár stb.). Példájukat követik az előkelő családok, a pénzarisztokrácia több tagja is. A legismertebb minták elnevezése utal az első megrendelőkre (Esterházy, Batthyány, Rothschild, Apponyi).

Elismert gyűjtők és múzeumok is felveszik a herendi porcelánokat gyűjteményükbe, így Herend a nemzetközileg elismert művészi porcelánmárkák sorába lép.

1865-ben I. Ferenc József császár Fischer Mórt a porcelánművészetben elért eredményei és érdemei jutalmául nemesi rangra emeli, a Fischer család előneve: farkasházi. Ezt később Farkasházy alakban családnévként használják.

Az 1867-es Párizsi Világkiállítás jutalma aranyérem, és Fischer Mór a francia becsületrend kitüntetését is megkapta.

1872-től a megszűnt bécsi manufaktúra formáit és mintáit farkasházi Fischer Mór császári és királyi udvari szállító jogosan használhatja.

1874-től a manufaktúra vezetését Fischer Mór fiainak adja át. Ezt követően a művészeti szempontok háttérbe szorításával a gyártás színvonala is erősen esett, a gyár többször gazdát cserélt. A művészeti irányzattól való eltávolodás a csőd szélére sodorta a gyárat.

Fellendülés csak a század végén következett be, amikor az alapító unokája, Farkasházy Jenő lett a gyár tulajdonosa (1896). Farkasházy Jenő képzett keramikus, aki külföldi gyárakban szerzett tapasztalatai alapján az alapító nyomdokain kívánt járni. Kiváló ízlésével ismét felélesztette a régi tradíciókat és emellett újdonságokkal is gazdagította a termékskálát. Az 1900-as párizsi és 1901-es szentpétervári kiállítások nagydíja igazolta törekvéseit. A két világháború között ismét a hagyományos Fischer Mór korabeli termékek reprodukálását folytatják és emellett figurális téren a kor szobrászainak legjobb alkotásaiból magyaros figurák gyártását kezdik meg.

1948-tól a Herendi Manufaktúra állami tulajdonban volt, az 1993-ban történt privatizáció óta pedig 75%-ban a dolgozók tulajdonában van.

A manufaktúra küldetése: a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kiváló minőségű, kézműves úton előállított luxusporcelánt gyártó, iparművészeti és ipartörténeti hagyományokat ápoló, nyereséges vállalkozásként működő, élvonalbeli manufaktúra kell, hogy maradjon, amely szakképzett munkavállalóinak hosszútávú munkalehetőséget biztosít.
www.herend.hu
 
 
0 komment , kategória:  értékeink  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 11
  • e Hét: 57
  • e Hónap: 114
  • e Év: 9878
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.