Regisztráció  Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/80 oldal   Bejegyzések száma: 796 
Előbb-utóbb nálunk is....
  2012-03-15 07:43:04, csütörtök
 
  ez fog bekövetkezni.

Bezárják a bevásárlóközpontokat!


Bekövetkezett, amit néhány éve még senki nem hitt volna: leáldozóban a nagy bevásárlóközpontok kora.


Legalábbis az Egyesült Államokban, ahol sok más bevásárlóközponthoz hasonlóan a clevelandi Galleria at Erieview-ra is nehéz idők járnak. Hétvégeken, mivel kevés a vásárló, zárva tart, és már csak nyolc kiskereskedelmi üzlet, nyolc étkezde és néhány iroda működik benne. Az üvegtetejű létesítménynek egy részét fedett zöldségpiaccá alakítják át.

Az elmúlt 50 évben a bevásárlóközpontok lakossági központokból a régi vásárlói szokások emlékhelyeivé változtak át. Korábban is voltak problémáik, mostanság azonban az internet még több vásárlót szipkáz el tőlük. És miközben a kiskereskedők lassan kivergődnek a bevásárlóközpontok megjelenése óta bekövetkezett legsúlyosabb gazdasági visszaesésből, sokan közülük rájönnek, hogy lehetőségeiken túl terjeszkedtek, és gyors ütemben zárják be boltjaikat.

Üres üzlethelyiségek országszerte

Az eredmény a szabad helyiségek rendkívüli megszaporodása a bevásárlóközpontokban. A Sears Holding 120 üzletének bezárását döntötte el, a Gap ruházati cég 200-at, a szintén ruhakereskedő Talbots lánc pedig 110-et számol fel. Az Abercrombie&Fitch 50 üzletet szüntetett meg tavaly, és a Ho Topic is csaknem ugyanannyit. Az utóbbi években csődöt jelentő cégek között van a Blockbuster videokölcsönző, az elektromos cikkekkel kereskedő Circuit City és a Borders könyváruház, amelyek után több száz üres üzlethelyiség maradt országszerte.

A legtöbb város - költségvetésének csökkenése miatt - nem engedheti meg magának, hogy támogassa a betegeskedő bevásárlóközpontokat, és az egészséges kiskereskedelmi cégek, mint például a ruhakereskedő H&M és az outlet üzletekkel rendelkező Nordstrom Rack általában nem nyitnak boltot olyan helyeken, ahol rosszul megy az üzlet. A várostervezők tehát nem tehetnek mást, mint megpróbálják újragondolni és átalakítani a bevásárlóközpontok funkcióit.

A The New York Times összeállítása szerint az érintett létesítmények bérlői között ma már iskolák, orvosi rendelők, telefonos ügyfélszolgálati központok, kormányhivatalok, sőt egyházak is találhatók. A clevelandi Galleria, amely 1987-ben nyitott, és mintegy 70 üzletnek és étteremnek adott otthont, a kereskedelmi részt függönnyel leválasztva most esküvőkre és más eseményekre kölcsönöz helyiségeket. Más bevásárlóközpontokat akváriummal, kaszinóval, gépkocsiszalonnal egészítettek ki, hogy több látogatót vonzzanak.

A New York állambeli Buffalóban tervezők azt javasolták, hogy bontsák le a pangó bevásárlóközpontot egészen az alapjaiig, és alakítsák át lakóházzá. Egy törekvő detroiti építész pedig azzal az ötlettel állt elő, hogy egy bevásárlóközpont parkolójából csináljanak közösségi farmot. Az ohiói Columbus - arra hivatkozva, hogy túl költséges dolog egy drága telken fenntartani egy üres bevásárlóközpontot - lebontotta City Centerét, és parkot létesített a helyén.

Félbeszakadt építkezések

Jól menő bevásárlóközpontokkal is előfordul azonban, hogy lebontják őket, és közteret alakítanak ki a helyükön kutyafuttatóval, zöld területtel és olyan helyreállított természeti elemekkel - például patakkal -, amelyeket a létesítmény építésekor megszüntettek. A változások azt tükrözik, hogy jelentősen módosultak az amerikaiak vásárlási szokásai, és a nagy, néha nyomasztó bevásárlóközpontok helyett ma már sokan előnyben részesítik az utcáról megközelíthető kisebb boltokat, amelyek környékén önálló éttermek, szórakozási lehetőségek találhatók. A nagy parkolók számának csökkenését pedig az okozza, hogy az elővárosokból munkába járók kezdenek átszokni a tömegközlekedésre.

Míg egyes bevásárlóközpontok megengedhetik maguknak, hogy engedelmeskedjenek a változó idők parancsainak, sok társuk nem, és összességében amúgy is túl sok jelenleg a bevásárlóközpontok - állítják várostervezők. Egy felmérésből kiderült, hogy 2011 utolsó negyedévében ezekben a központokban a rendelkezésre álló terület 11 százaléka kihasználatlan volt, ami a legmagasabb arány 1991 óta.

A Bevásárlóközpontok Nemzetközi Tanácsának (International Council of Shopping Centers) 2009-es kimutatása szerint az Egyesült Államokban mintegy 108 ezer bevásárlóközpont van. Néhány évvel ezelőtt a beruházók még versenyeztek, hogy melyik tud többet építeni, mert azt hitték, hogy a folytatódó növekedés fenntartja irántuk az igényt, de a recesszió keresztülhúzta számításaikat. 2006 óta egyetlen új fedett bevásárlóközpont sem nyílt az Egyesült Államokban, és sok ambiciózus terv, mint például a New Jersey-i Xanadu-központ építése, félbeszakadt.
 
 
0 komment , kategória:  Ilyen-olyan  
A se-se nemzedéknek
  2012-01-09 22:26:19, hétfő
 
  A SE-SE /se egyetemista, se dolgozó/ nemzedéknek

Egy roskadásig tömött buszon egy feltételezhetően egyetemista srác nem sajnálta az időt, hogy megmagyarázza egy mellette ülő idős úrnak, miért nem képes megérteni az idősebb nemzedék a fiatalokat.

- Maguk / szándékosan nem önöknek fordítottam / egy más, majdnem primitív világban születtek és nőttek fel - mondta elég hangosan, hogy mindenki jól hallhassa. - Mi, mai fiatalok az internet, a tévé, a repgépek, a szuperszonikus repülők, az űrutazások, a Holdon járó ember korában nőttünk föl. Űrszondáink a Marson járnak, atom hajtotta hajóink, villanyárammal és hidrogénnel járó autóink, szinte fénysebességgel számoló számítógépeink vannak. Sőt.

Egy kis csend után az idős ember így felelt :

- Igazad van, fiatalember, nekünk mindez nem volt meg, amikor fiatalok voltunk, következésképpen feltaláltuk őket! És most mondd meg nekem, te kis hülye ifjonc, TE mit készítesz a következő nemzedéknek!

Falrengető tapsot kapott.
 
 
0 komment , kategória:  Ilyen-olyan  
Pénzzel fűthetnek a nyertesek
  2011-11-15 12:35:19, kedd
 
  Pénzzel fűthet a győztes

A Magyar Nemzeti Bank idén is jótékony célra ajánlotta fel a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybriketteket. Magas fűtőértéküknek köszönhetően a tömörített pénzkötegek egy évig a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesületnek és a Miskolci Autista Alapítványnak jelent nagy segítséget. A brikettek szállítása ma kezdődött.

A jegybank évente 40-50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítése során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, és a környezetvédelmi, biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők. Az immár hagyományosnak nevezhető pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a nonprofit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyag nagy részét.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú ill. kiemelkedően közhasznú szervezetek számára az idén is pályázatot írt ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra szeptember 30-ig lehetett jelentkezni.

A pályázatot a tavalyinál is nagyobb érdeklődés kísérte. A 20 pályázó közül az idén két szervezet került ki győztesen: a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület és a Miskolci Autista Alapítvány.

A brikettek szállítását az MNB a mai napon kezdte el, először Miskolcra.

MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció
 
 
0 komment , kategória:  Ilyen-olyan  
Menny és pokol...
  2011-08-27 12:21:16, szombat
 
  Na ez majd megmagyarázza, miért továbbítok vicces és más e-maileket!


Egy férfi meg a kutyája sétálnak egy úton. A férfi élvezi a tájat, mikor
ráébred, Ő már halott...

Emlékezett arra, mikor haldoklott és akkor hirtelen az is beugrott neki,
hogy a mellette sétáló kutyus is évek óta halott volt.

Azon kezdett el gondolkozni, vajon hova viszi őket az út, amin sétálgatnak.

Egy idő után elértek egy magas, fehér falhoz. Drága márványnak tűnt. Hosszú
sétány vezetett fel a domb tetejére, ahol egy magas boltív húzódott,
ragyogva a napsütésben.

Mikor elsétáltak a boltívig, akkor látták a hatalmas és lenyűgöző kaput, az
oda vezető út pedig mintha aranyból lett volna. Megindultak a kutyával és
ahogy közelebb értek, észre vettek egy asztalt az egyik oldalon, ami mögött
egy ember ült.

Mikor még közelebb értek, megszólalt:
- Elnézést, megmondaná, hogy hol vagyunk, kérem?

- Ez a Mennyország, uram! - válaszolt az ember.

- Remek! Kérhetnénk egy kis vizet? - kérdezte.

- Természetesen, uram. Jöjjön csak be és azonnal hozatok egy pohár jeges
vizet Önnek - invitálta be az ember és a kapu elkezdett megnyílni.

- Bejöhet a barátom is? - kérdezte a kutyusára mutatva.

- Sajnálom, uram, de állatokat nem engedhetek be.

Az utazó gondolkodott egy pillanatig, majd megfordult és visszament az útra
a kutyussal együtt, hogy akkor inkább folytatja útját.

Újabb hosszú séta és újabb magas domb után elérkeztek egy földútra, ami egy
farm kapujához vezetett. Ez a kapu úgy nézett ki, mint amit soha sem zárnak
be. Kerítés sem volt.

Ahogy közeledtek a kapuhoz, észrevettek egy fának támaszkodó embert, aki épp
olvasott.

- Elnézést, uram, kérhetnénk egy kis vizet? - kérdezte.

- Persze, ott egy kút, jöjjenek be - érkezett a válasz.

- A barátom is bejöhet? - kérdezte az utazó, a kutyusra mutatva.

- Van egy tálka a kút mellett - bólintott az idegen.

Beléptek mindketten és megtalálták az öreg kutat meg a tálat. Az utazó
megtöltötte vízzel, hosszan ivott, újra töltött és letette a kutya elé.

Mikor mindketten eleget ittak, visszasétáltak a férfihoz a fa mellé.

- Mi ez a hely? - kérdezte az utazó.

-Ez a Mennyország - válaszolt a férfi.

- Ez furcsa, egy fickó lentebb ugyanezt mondta

- Úgy érti az arany út a márvány kapukkal? Neeem. Az a pokol.

- Nem bosszantja, hogy így megtévesztik az embereket?

- Dehogy. Örülünk neki, hogy előre kiszűrik az olyanokat, akik hátra hagynák
a legjobb barátjukat.

Tehát...
néha azon gondolkodunk, miért kapunk vicces e-maileket a
barátainktól, sokszor egy sor írása nélkül. Talán így már érthető lesz.

Mikor sok dolgod van, de kapcsolatban akarsz maradni, szerinted mit
csinálsz? Továbbítasz egy viccet.

Abban is segít, hogy tudasd valakivel, emlékszel rá, fontos neked, törődsz
vele. Mit csinálsz?

Továbbítasz egy viccet! :)

Tehát amikor legközelebb kapsz egy poént e-mailen át, ne arra gondolj, hogy
megint kaptál valami hülyeséget, hanem arra, hogy valaki gondolt rád aznap,
és hogy a barátod a számítógép másik oldalán küldeni akart neked egy
mosolyt!!!

Amúgy meg: bármikor szívesen látlak a vizestálkámnál !
 
 
0 komment , kategória:  Ilyen-olyan  
Kínai csirkecomb
  2011-05-24 18:39:27, kedd
 
  A kínai csirkecomb titka.

Így néz ki a végeredmény:

és így készül lépésről lépésre:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ilyen-olyan  
Ez viszi a kupát nálam :D
  2011-02-03 21:15:13, csütörtök
 
  Nem indul az autóm, mitől lehet ez?

Közlekedés - Autók, motorok
A kérdést írta: whoami ( 2011.02.03. 13:03 )
Válaszok száma: 9
Válaszok Új válasz
neftisz 2011.02.03. 21:03 (#9)
Engedd ki a kéziféket! Ha parton álltál meg, már megy is.
muha 2011.02.03. 20:30 (#8)
Milyen autó , mivel üzemel, (benzin,diesel) Ha bővebben leírod a problémát talán még segíthetek is.
dnemethk 2011.02.03. 17:12 (#7)
A "slusszkulcs" megvan???? Próbáltad azzal???? )))))
eladasos 2011.02.03. 16:45 (#6)
Nincs benne motor.
minusz1 2011.02.03. 16:41 (#5)
A gázpedált nyomd le egy negyeddel.Hidegen több üzemanyagot kap a motor, a levegővel hígítod a keveréket.
farkas1945 2011.02.03. 16:26 (#4)
Lehet az aksi le van merülve a hidegtöl!!
hatarvadasz 2011.02.03. 15:08 (#3)
hatarvadasz
Biztos hogy a tiéd?

Lehet ,hogy amíg a biztonsági övet nem kapcsolod be meg van szakítva az indítókulcs áramköre!
A riasztó főkapcsoló blokkol?
Fél tőled.
magdika48 2011.02.03. 14:14 (#2)
......vagy nézd meg az aksit, nincs-e lemerülőben?
sztana45 2011.02.03. 14:11 (#1)
Van egy tippem, esetleg tegyél bele üzemanyagot!Kár, hogy nincs fetrengős smile!!!
 
 
0 komment , kategória:  Ilyen-olyan  
Csak úgy.... lazán...
  2011-01-31 15:58:37, hétfő
 
  Csak úgy ...... ........ lazán.Sztori......
Egy közösségi oldalon találtam az alábbi kis történetet. Gondoltam, megosztom veletek.
Sokan szeretik hangoztatni, hogy "rendőrállam"...
Ezzel kapcsolatban hallottam másodkézből egy kis történetet, azaz egy kis párbeszédet, ami a demokrácia hazájában, az USA-ban zajlott egy magyar zsaru, meg egy amerikai sheriff között kint valami verseny alkalmával.
Arról volt szó, hogy a seriff elmesélte, hogy ha valaki gyorsan hajt, mögé megy az autóval,és felveszi azt a tempót, amivel az előtte haladó megy. Ha ez a tempó magasabb a megengedettnél, akkor kiszedi a kocsit
és bírságol.

Magyar zsaru kérdése tolmácson keresztül:
-És hogy bizonyítod, hogy valóban gyorsan hajtott?
Sheriff::
-Nem értem a kérdést. Még egyszer, please!
-Hogy bizonyítod be, hogy tényleg gyorsan hajtott?
-Hát, mögé megyek és megnézem a km-órámat, hogy mennyit mutat, ha felveszem a tempóját.
-Igen, de hogy bizonyítod?
-Nem értem...
-Hát, tegyük fel, az ember azt mondja, hogy nem is ment annyival.
-Nem mond ilyet.
-Miért nem?
-Mert én vagyok a sheriff. Én megmondom, mennyivel ment, és ő fizet.
-És, ha nem fizet?
-Akkor 24 órán belül bíróság elé állítjuk.
-És ott mivel bizonyítod, hogy gyorsan ment?
-Nem értem...- gondolkodik a sheriff, majd a tolmácshoz fordul - Azt lefordítottátok neki, hogy én vagyok a sheriff...?
 
 
0 komment , kategória:  Ilyen-olyan  
A szőke nő és a teherautósofőr
  2011-01-28 13:39:30, péntek
 
  Szőke nő megáll a piros lámpánál egy teherautó mögött. Hirtelen kipattan, odaszalad a teherautó sofőrjéhez és bekopog az ablakon.
A sofőr leengedi az ablakot mire a szőke megszólal: Szia Kata vagyok. Tudtad hogy potyog a rakományod?
A sofőr felhúzza az ablakot és továbbmegy.
A következő lámpánál a szőke megint a teherató mögött áll meg. Megint kipattan, odaszalad a teherautó sofőrjéhez és bekopog az ablakon. A sofőr megintcsak leengedi az ablakot és néz értetlenül a szőkére mire ő megszólal mintha még soha nem beszéltek volna: Szia Kata vagyok. Tudtad hogy potyog a rakományod?
A sofőr fejét csóválva felhúzza az ablakot és otthogyja a szőkét.
A harmadig lámpánál megismétlődik minden. Szőke autóból ki, lihegve odarohan a teherautóhoz, bekopog, ablak le, megszólal megint: Szia Kata vagyok. Tudtad hogy potyog a rakományod!?!
Amikor a lámpa zöldre vált, a sofőr padlógázzal, füstölő gumikkal igyekszik a következő lámához. Szerencsétlenségére az is pirosra vált. Erre ő kiugrik a teherautóból és odarohan a szőke autójához mielőtt az ki tudná nyitni az ajtót. Illedelmesen bekopog az ablakon és mikor a szőke leengedi az ablakot azt mondja: Szia, én Józsi vagyok és a Magyar Közút Kht.-nek dologzom. Mivel tél van és esik a hó, SÓZOM AZ UTAT B***MEG!!!
 
 
0 komment , kategória:  Ilyen-olyan  
Titkos vágyak
  2011-01-24 22:07:23, hétfő
 
  Katt a linkre és a szövegmezőbe firkálj bármit, szóval püföld csak összevissza a gépet és meg fog jelenni a titkos vágyad.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ilyen-olyan  
Tanmese
  2011-01-24 22:02:36, hétfő
 
  A nagymama lélegzetvisszafojtva állt az ajtó mellett, két ráncos kezével erősen szorította a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat gondosan bekeretezett példányát és várt. Az ajtó lassan kinyílt és kirajzolódott a farkas sziluettje. A nagymama megvárta, míg a farkas belopózott és irdatlan ütést mért a fejére a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatával. Az ordas azonnal kimúlt. Na erre legalább jó volt ez a szar - gondolta a nagymama. Behúzta a konyhába és szakszerűen nekiállt földarabolni, az ordast, évek során elég rutint szerzett. A vadász jó pénzt ad az irhájáért a többi meg hosszú ideig elég lesz kajának, hiszen Piroskát is meg kell vendégelni, mert három diplomával sem tud elhelyezkedni. Közben a rádióból halkan szólt a Miniszterelnök hangja, amint vívmányként a szabad pálinka főzést hirdette. Anyád - gondolta a nagymama, az öreg is abba halt bele, hogy otthon raklapból főzte a cefrét. Özvegyi nyugdíjat nem kapott, egészen pontosan semmilyen nyugdíjat se kapott, mert még nem volt 105 éves, ami a nyugdíjkorhatár. Miközben a a farkas darabjait gyömöszölte a fazekakba, csendesen átkozta azt a percet, amikor visszatért az állami nyugdíjrendszerbe, mert azt a kis pénzt, ami ott volt, örökölhette volna Piroska, ha esetleg nem érné meg a 105. évét.  
 
0 komment , kategória:  Ilyen-olyan  
     1/80 oldal   Bejegyzések száma: 796 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 19 db bejegyzés
Összes: 5821 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 177
  • e Hét: 1102
  • e Hónap: 6974
  • e Év: 235839
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.