Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/161 oldal   Bejegyzések száma: 1609 
A FAJOK egy RÉSZE A FELFEDEZÉSÜK ELŐTT KIPUSZTUL
  2018-02-13 21:42:58, kedd
 
  A MEKONG-DELTA KÖRNYÉKÉN RENDSZERESEN TALÁLNAK EDDIG NEM ISMERT ÉLŐLÉNYEKET

Száznál is több új fajt fedeztek fel Délkelet-Ázsiában 2016-ban - derül ki egy nemrégiben közzétett WWF-jelentésből. A lajstromba vett egzotikus élőlények között több rendkívül veszélyeztetett faj is található. Hazánkban főleg új rovarfajok felfedezésében reménykedhetünk.

Számos különleges állat szerepel a Me­kong folyó térségében 2016-ban felfedezett új fajok között, amelyek összesítését követően a WWF (Természetvédelmi Világalap) nemrégiben tette közzé Stranger Species (Ismeretlen fajok) című jelentését. A tudósok kutatásait nemzetközi szinten dokumentáló közleményből kiderül, hogy 88 növényfaj mellett 11-11 hüllő-, illetve kétéltűfajt jegyeztek fel, de regisztráltak két hal- és három emlősfajt is, így összesen 115 új faj létezéséről lett tudomásunk Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld, valamint Viet­nam területéről.

Az újonnan lajstromba vett állatok között több egzotikus faj is található, például a patkósdenevérek Laosz és Thaiföld hegyeinek örökzöld erdeiben megfigyelt alfajáról a jelentésben megjegyzik: jellegzetes, patkó alakú arcszerkezete miatt olyan érzést kelt, mintha a Csillagok háborúja legendássá vált tatuini kantinjelenetéből bukkant volna fel. A felfedezett fajok listáján szerepel a krokodilgyík, a csigaevő teknős és a magyarul még nem címkézett, Odorrana mutschmanni elnevezésű, vibráló színekben pompázó békafaj, valamint két vakondféle is.

- Figyelemre méltó, hogy a jelentés szerint 1997 óta összesen 2524 új fajt fedeztek fel a sűrűn lakott régiókban. Annak, hogy folyamatosan nagy számban találnak új fajokat, részben az lehet az oka, hogy az ott élők például a nagyobb gerinces állatokat inkább elfogyasztják, semmint kutatják őket.

Így fordulhatott elő az is, hogy a szakemberek több új fajt - köztük a csigaevő teknőst - a helyi piacokon fedeztek fel - közölte lapunkkal Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa. A szakember rámutatott: Délkelet-Ázsiában is vannak olyan területek, amelyeket a kutatók még nem térképeztek fel módszeresen, az expedí­ciók megszervezése pedig jelentős munkaerő, idő és pénz ráfordítását igényli, ezért nem meglepő, hogy sokáig tart egy-egy terület szakszerű átkutatása.

- A növényeknél gyakran tapasztalható, hogy egy adott fajon, mondjuk egy magas fa törzsén más növényeket, például broméliákat találunk, így azok nehezebben észrevehetők, különösen ha a lombkoronaszinten élnek - fogalmazott Vörös Judit.
A délkelet-ázsiai folyam mentén 115 új állatot és növényt jegyeztek fel

A főmuzeológus felhívta a figyelmet: az is előfordulhat, hogy egy faj még a felfedezése előtt kipusztul. - A jelentés kitér arra, hogy a Mekong térségé­ben zajló intenzív infrastruktúra-fejlesztések és a bányászat mellett az illegális vadkereskedelem is tizedeli a régió vadpopulációit. A viszonylagos biztonságot élvező állatok közé tartoznak az Észak-Viet­nam folyóhálózatában megfigyelt vakondfajok, amelyek azért képesek stabil populációt fenntartani, valamint az orvvadászok elől elbújni, mert védett területeken, ráadásul a föld alatt élnek - hangsúlyozta a muzeológus szakértő.

A múzeum munkatársa arra is kitért, hogy Dél-Amerikában és Afrikában is jelentős kutatások folynak, így minden olyan trópusi vidékről, ahol még fennmaradtak természetes élőhelyek, folyamatosan nagyobb számban kerülnek elő új szárazföldi fajok. - Ezen kívül a mélytengerek világa is nagyrészt feltáratlan, így egy-egy komolyabb kutatóexpedíció ott is rengeteg új fajt eredményez. Magyarországon a gerinces fauna már teljesen feltárt, így nem igazán számíthatunk ígéretes felfedezésekre ezen a téren - tájékoztatta a Magyar Időket a szakember, hozzátéve: a gerinctelen állatok, főleg a rovarok közül azonban továbbra is rendszeresen vesznek lajstromba új fajokat hazánkban.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Megszökött a vágóhídra vezető úton, és hetekig rejtőzködött
  2018-02-10 18:55:24, szombat
 
  Megszökött a vágóhídra vezető úton, és hetekig rejtőzködött az erdőben a hős boci

Százezrek szívébe lopta be magát egy bátor tehén, aki hetekig barangolt egy északnyugat-hollandiai erdőben annak reményében, hogy örökre kiszabadul a fogságból és hátralévő életét szabadon töltheti.

Hermien története akkor kezdődött, amikor egy vágóhídra induló teherautóra tették fel. Az állatot elfelejtették megláncolni, az pedig az első adandó alkalommal kiszökött az erdőbe, ahol december óta rejtőzködött.

"Nagyjából hat hete lehetett már magányosan a szabadban, és érthetően rendkívül félénk, egyetlen emberben sem bízik meg, aki megközelíti"

- nyilatkozott a holland NL Times című lapnak Bert Hollander, Koeienrusthuis város állatmenhelyéről.

A limuzin fajtájú tehén szerencsésen alakult szökése napok alatt bejárta a közösségi médiát Hollandiában, a felhasználók pedig a legkülönbözőbb hashtagekkel (#GoHermien, #HelpHermien, #FreeHermien) fejezték ki együttérzésüket irányába.

Miután meghallotta a sztorit, Pieter van Vollenhoven, Beatrix egykori királynő veje a Twitteren kért segítséget az emberektől. A felhívásra azonnal reagált egy holland baloldali politikai párt, az Állatok Pártja, és közösségi finanszírozású kampányt indítottak Hermien szabadságáért.

Mostanáig 48 ezer eurót, átszámítva közel 15 millió forintot gyűjtöttek össze.

Mint írták, a pénzt arra fordítják, hogy a tehénnek ne eshessen bántódása a jövőben. Közölték, hogy Hermient a De Leemweg nevű állatmenhelyen helyezik el, amely kizárólag az adományokból tartja fenn magát. Ők veszik magukhoz a vágóhidakról megszökött, elhanyagolt és bármilyen oknál fogva magára hagyott teheneket. Az állatok itt békés életet élhetnek egészen természetes halálukig.

A hős tehénről immár videó is készült, a felvételt alább megtekinthetjük.

Videó: LinkForrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Mennyire jó a madarak emlékezőképessége? – a havazás e
  2018-02-05 19:06:13, hétfő
 
  Mennyire jó a madarak emlékezőképessége? - a havazás erre is választ ad

A mindennapitól eltérő körülmények, így a hazai teleken nem túl gyakori havazás is érdekes, már-már kísérleti helyzeteket teremt a Madárbarát kertben. Ilyenkor olyan izgalmas kérdésekre is választ kaphatunk, mint a madarak emlékezőképessége.
Vajon emlékeznek a madarak (a képen balkáni fakopáncs) arra, hogy hol van a táplálék, és megtalálják azt a hó alatt akkor is, ha nem látják? (Fotó: Orbán Zoltán)


Szüksége van-e a madaraknak emlékezőképességre? A válasz egyértelműen az, hogy igen. Sőt, ez legalább olyan fontos képesség számukra, mint számunkra. Gondoljunk csak bele, milyen szintű megfigyelő-, tájékozódó- és emlékezőképességre van szüksége a nádas és az aljnövényzet sűrűjében fészkelő cserregő nádiposzátának és a berki tücsökmadárnak, vagy a táplálékért a kietlen óceán felett naponta oda-vissza ezer kilométert is repülő vándoralbatrosznak ahhoz, hogy visszataláljon a fiókáihoz!

Egészen más érzés azonban, ha ezt a képességüket a saját szemünkkel is megtapasztalhatjuk, amire a havazás, mivel elfedi a nyitott etetőhelyeken a táplálékot, kiváló helyzeteket teremt.

Videó: Óriás cinkegolyó etetőplatón behavazva / Snow wrapped giant fat ball feeder, Budapest (2018.01.14.) Link
Ennek a házi veréb hímnek már nehezebb dolga van, mert a hó egye inkább
eltakarja az etetőtálca tartalmát, ...


A TELJES CIKK KÉPEKKEL ÉS VIDEÓKKAL AZ ALÁBBI LINKEN OLVASHATÓ:


Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
A világ egyetlen államilag elismert,akkreditált teknőskórház
  2018-02-05 18:52:35, hétfő
 
  A világ egyetlen államilag elismert, akkreditált teknőskórháza

A Floridában működő teknőskórház létrejötte önmagában is egy csodálatos történet, de még inkább az egyik páciensük esete - aki 2009 tavaszán maga jelentkezett kezelésre.

Történt ugyanis, hogy a kórház dolgozói egy nap észrevették, egy teknős úszkál egy közeli öbölben. Egy darabig nem is figyeltek rá, hiszen errefelé nem ritkaság, hogy felbukkanjanak. Később azonban feltűnt, hogy még mindig a közelben van, mintha nem tudna vagy nem akarna messzebb menni. Kis csónakkal érte mentek, bevitték a kórházba és hamar kiderült, hogy ezt igencsak jól tették. Kincaid, ahogy elnevezték, igen beteg teknős volt: nagyon sovány és fertőzést is mutatott a vérképe. Azt nem sikerült megtudni, hogy tudta a kórház elérhetőségét, de a lényeg, hogy jó kezekbe került.

De mi is ez az intézmény?

Világszerte számos szervezet foglalkozik állatok gyógyításával, rehabilitációjával, védelmével, de ez a Marathon településen működő kórház az egyetlen, amely kizárólag teknősök ellátására szakosodott. Fennállása óta több mint 1500 teknőst gyógyított meg és eresztett ismét szabadon az itt dolgozó orvoscsoport.
Vezetett túra a kórházbanMivel egyes egyedeket el kell különíteni, sok medencére van szükség
A régi motelépületben ma az alkalmazottak laknak

A látogatóközpont lelkes dolgozó mesélték el a történetét, mely 1981-ig nyúlik vissza. Ekkor vásárolta meg Richie Morelli, egy magát korán nyugdíjazó autókereskedő a Hidden Harbor Motelt. Miután kialakított egy új, édesvizű úszómedencét, partnerével úgy döntöttek, a szálloda eredeti, tengervizes medencéjében bemutatják az óceánok halvilágát a vendégeknek. Sőt, ha már szép tengeri gyűjteményük lett, 1985-től iskolai programokat is szerveztek a halak megismertetésére. Egy gyerek tette fel a kérdést, ami szöget ütött a tulajdonos fejébe: Miért nincsenek itt teknősök? Richie engedélyhez folyamodott, hogy beszerezhessen egy teknőst, és ha már nekiveselkedett a papírmunkának, egyúttal azt is kérvényezte, hogy részt vehessen teknősrehabilitációs programban. 1986-ban megérkeztek az első teknősök. A következő évben már az első műtétre is sor került az egyik motelszobában, majd 1991-ben a tulajdonos megvásárolta a motel melletti, eredetileg éjszakai bárnak helyet adó épületet, hogy létrehozza a Teknőskórházat. Felszerelték a legmodernebb eszközökkel, vásároltak mentőautót és három évvel később hivatalosan is ők lettek a világ egyetlen olyan szervezete, amely állam által elismerten, kizárólag teknősökkel foglalkozik. 2005-ben a Wilma hurrikán elmosta a motel épületeit, így azok nem tudták tovább finanszírozni a kórház fenntartását. A tulajdonos egy non-profit szervezet hozott létre a működés finanszírozására. A mai napig nem kapnak egy árva penny állami támogatást sem, a költségeket a vezetett túrákra szedett belépődíjból és adakozásból fedezik - azaz olyan lelkes látogatók támogatásából, mint amilyen én is voltam.
Daganatos beteg
Műtétre várva
Műtét előtt
Műtéti beosztás

Szomorúan hallottam, hogy sajnos számos sérülésért, betegségért mi, emberek vagyunk felelősek. A teknősök beleakadnak a halászhálókba, lenyelik a horgászhorgot, na meg a rengeteg szemetet, amit beleszórunk a tengerbe. A kórház kis kiállításán döbbenten láttam egy fotón, mennyi mindent operáltak ki egyetlen teknős gyomrából: volt minden a képen a strandpapucstól a születésnapi lufiig. A leggyakoribb persze a nejlonszatyor, amit könnyen összetévesztenek a medúzával. De okoznak sérüléseket motorcsónakok propellerjei, a meglehetősen gyakori daganatos csomókat (Fibropapilloma) pedig a szennyezett vizek váltják ki. Még a fényszennyezés is veszélyes azokon a strandokon, ahova ősidők óta tojásokat lerakni járnak a nőstények, hiszen a picik a legfényesebb terület felé indulnak, azt gondolván, ott a tenger. Ha a part tele van kivilágított szállodákkal, eltévesztik a helyes irányt, kiszáradhatnak és ragadozók áldozataivá válhatnak.

Nemcsak a bevezetőben említett Kincaid volt az egyetlen emlékezetes beteg. A tárlókban kiállított számos magazin tudósított Sandy érkezéséről, akit az Amerikai Virgin-szigeteken vad kutyák támadtak meg. A helyi állatvédők nem boldogultak a kezelésével, így repülővel szállították a floridai Teknőskórházba. Itt szerencsére sikerült meggyógyítani, és a 11 hónapig tartó rehabilitációt követően ismét gépre tették, hogy eredeti lakóhelyén engedjék vissza a tengerbe. Ez egyébként a szokásos eljárás minden pácienssel: igyekeznek ugyanott szabadon engedni őket, ahol betegen megtalálták, hogy minél jobban elősegítsék a visszailleszkedést.

A látogatás során egymás után záporoztak a kérdések. Kíváncsiak voltunk, hogy lehet észrevenni egyáltalán a távolból, hogy beteg egy teknős. A legjellemzőbb jel, hogy a teknős nem tud lebukni, csak folyamatosan lebeg a vízen. Ennek külső sérülés ugyanúgy lehet az oka, mint tüdőgyulladás, fertőzés. A féloldalasan úszó teknősökre a kórházban súlyokat helyeznek ideiglenesen, míg meggyógyítják őket - már ha meg lehet. Sajnos néhányat nem tudnak teljesen helyrehozni, őket nem is engedik szabadon.
Átmeneti súlyok a páncélon
Kórterem helyett kórmedence

Ha valaki beteg teknőst talál, egy 24 órás segélyhívószámon tudja jelenteni, és a hívást követően azonnal indul a mentőautó. A ,,nyomravezetőnek" több kiváltsága is van. Ő nevezheti el a teknőst, a kezelés során bármikor meglátogathatja és elsőként kap meghívót a szabadba eresztés ünnepére. Ez utóbbi egyre nagyobb médiaesemény és a kórházi dolgozók igazi örömünnepe.

A kórházba érkező beteget először is megfürdetik, letisztogatják, vérképet csináltatnak, valamint ha szükséges, megröntgenezik. Mosolyogva emlegette a vezető Furley-t, aki olyan nehéz volt, hogy beszakadt alatta az asztal és egyszerűen nem fért be az itteni MRI gépbe. Kénytelenek voltak átvinni a normál kórházba, ahol sikerült elkészíteni a szükséges felvételeket.

Az itt dolgozók a gyógyító munkán túl oktatási tevékenységet is folytatnak, gyakran vendégeskednek iskolákban, a beteg teknősök adatai pedig a tudományos kutatásokhoz is hozzájárulnak. Igyekeznek lobbizni továbbá a megfelelő környezetvédelmi szabályokért, hogy a víz és a part megfelelő legyen a teknősöknek. Régebben rengeteg teknőst ejtettek el azét, hogy levest készítsenek belőlük, tojásukat afrodiziákumnak tartották, páncéljából pedig fésűt, ékszereket készítettek. 1973-ban betiltották vadászatukat és azóta törvény védi őket.

Látogatásom idején 41 volt a páciensek létszáma, köztük öt volt gyógyíthatatlan. Egyikük, April, mindkét szemére vak, a többieknek örökre szükségük van megfelelő súlyokra, mert ezek nélkül csak lebegnek a vízen. Mivel a különféle módszerekkel a páncéljukra rögzített súlyokat bármikor könnyen elveszthetik, nem merik őket kiengedni a szabadba. Olyan teknősök is vannak, melyeknek már nincs szükségük orvosi ellátásra, de végtaghiány miatt mégsem ereszthetők szabadon - őket akváriumokban helyezik el.

A térségben járva megkerülhetetlen volt a kérdés: Mi történt itt a 2017. szeptemberi hurrikán idején? Az óceánhoz közeli terápiás medencékből mindegyik beteget kiszedték és két hurrikánbiztos, magasabban fekvő medencébe tették, illetve két infúziós beteget az épületbe zártak. A korábbi hurrikánok alatt szerzett tapasztalatok alapján időben kiépítettek saját áramfejlesztő generátorokat és jókora készleteket halmoztak fel élelmiszerből, gyógyszerekből. Richie, a tulajdonos, valamint a kórház mérnöke végig a helyszínen maradt, még a kötelezően elrendelt kitelepítés idején is, annyira aggódtak a teknősökért. Szerencsére se nekik, se a betegeknek nem lett semmi bajuk és az épületekben is csak kisebb károk keletkeztek. Mihelyst engedélyezték a hatóságok a visszatérést, a többi munkatárs is a helyszínre sietett, teknősélelemmel megpakolt járművekkel. A napi menetrend azóta helyreállt, a munka folytatódik, a látogatók pedig továbbra is biztosítják e nagyszerű létesítmény fennmaradását.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
A kutyák szíve fényesen ragyogó csillag
  2018-02-01 15:43:33, csütörtök
 
  Nem mindenki látja, de a kutyák szíve fényesen ragyogó csillag

Amerikában látta a példát, és elhatározta, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Az élet egyik legnehezebb szakaszában, a búcsúzáskor nyújt segítséget és támaszt kutyáival. Azt mondja, az életnek ezt az oldalát is látni kell ahhoz, hogy az ember igazán élvezni tudja, és megbecsülje. Tuza Erika terápiás kutyáival, a Facebookon ezernél is több követővel rendelkező Mayával és Fridával már jó pár éve látogatja hospice önkéntesként a gyógyíthatatlan beteg felnőtteket és gyerekeket. Arról beszélgettünk, honnan indult, és jelenleg hol tart ma Magyarországon az állatasszisztált terápia, és persze arról is, mi viszi őket vissza a betegekhez nap mint nap.

Amikor Polyák Attila fotós kolléga mesélt a hospice intézményekről, ahová már egy ideje járt fotózni, azt mondta, ezek az otthonok a béke szigetei. Tuza Erika hospice önkéntessel éppen egy mikulással egybekötött karácsonyi ünnepség alatt beszélgettünk a törökbálinti Tábitha Házban. Az említett békéről, az ott zajló életről sokat elmond, hogy a szomszéd szobából folyamatosan szűrődtek át a nevetések és a gyerekzsivaj. Egy külföldi zeneterápiás csoport szórakoztatta a gyerekeket és családjaikat.

Beszélgetésünkkor csak Frida, Erika fiatalabbik terápiás spániele volt ott velünk, és végtelen nyugalmával hallgatta gazdája beszámolóját, néha odajött egy kiadósabb simogatásért. Idősebb munkatársa, Maya, már lassan kilencéves, de Frida fiatal kora ellenére nagyon nyugodt, megfontolt. Erika tíz évvel ezelőtt jött haza Amerikából, ahol először találkozott a hospice önkéntességgel, és azzal, hogy ezt a szolgálatot kutyával is lehet végezni. Amikor hazaköltözött, Mayát már azzal a szándékkal vette magához, hogy elkezdje azt, amit kint látott. Igaz, ma már nem választana fénykép alapján kutyát, ahogy annak idején Mayát, de nem bánta meg, mert nagyon jól tudnak együtt dolgozni, és Mayából tökéletes terápiás kutya vált az évek alatt.
Erika leginkább Fridával jár időskorú betegekhez. Az ő habitusa jobban illik ebbe a környezetbe, mint Mayáé. Vele a Tábitha Gyermekhospice Házban szokott gyakrabban megfordulni.

Amikor kezdték, Magyarországon még gyerekcipőben járt a terápiás kutyázás, a hospice intézmények éppen ezért nem is voltak még annyira nyitottak erre a fajta terápiára. Erika akkor egy gyermekkórházban és idősotthonokban kezdte az önkéntes munkát Mayával. Nagyjából három évvel később nyíltak meg a hospice ellátást nyújtó intézmények kapui, és éppen a Tábitha Házban tapasztalta először azt a szemléletet, amit korábban az Egyesült Államokban. Mikor megjelent Mayával, egyből azt kérdezték, kér-e vizet a kutya, és a Tábitha Házban lett Maya először több mint kutya: kolléga, csapattag. Akármilyen furcsán hangzik, itt kezdték először emberszámba venni. A most négyéves Fridának már jóval könnyebb dolga volt, Maya gondosan kitaposta neki az utat.

A fejlődésről, általában a terápiás kutyák magyarországi megítéléséről Erika azt mondta, ,,a terápiás kutyák munkáját egyre jobban elismerik." A hospice intézményekben dolgozó kutyáknak nagyon fontos képessége hogy egy olyan pozitív felületet tudnak nyitni, amihez a teamek szakemberei is könnyen tudnak kapcsolódni. A hospice-ban dolgozó szakmai team tagjai közti megfelelő információáramlás elsősorban a beteg miatt fontos. Előfordul, hogy egy beteg félelemből nem árulja el állapota romlását az orvosnak, viszont egy kutyás találkozás alkalmával könnyebben meg tud nyílni.
A kutyák jelenlétét imádják a gyerekek. Erika pedig próbálja az ő kívánságaikat teljesíteni. Amennyire csak lehet.

Emellett fontos tulajdonsága ezeknek a kutyáknak, hogy nem kerülik el a haldoklókat. A betegeknek sokszor nagyon nehéz elviselniük a testük változását, és jó az, hogy a kutya ezt a változást nem jelzi nekik vissza. Túl kell látni azon, hogy a kutyák csak azért járnak a hospice intézményekbe, hogy felvidítsák a betegeket. Persze ez is nagyon fontos része a munkájuknak, mert velük ki lehet kapcsolni.
A nagy játék után egy közös szundikálás is szép élmény lehet. A gyerekek nagyon közel tudnak kerülni a kutyákhoz, és rajtuk keresztül könnyebben megnyílnak az embereknek is.

Maya és Frida nagyon oldott légkört tudnak teremteni, ami a családtagoknak is nagyon fontos. Az ő pszichés támogatásuk és tehermentesítésük ugyanúgy feladata a hospice ellátásnak, mint a beteg megfelelő ellátása. És egy ilyen családnak sokszor az az utolsó közös pozitív emléke a beteg hozzátartozójukkal, hogy kutyáztak egyet.

Erika két lány spániellel dolgozik önkéntesként. A fajta igazából egy gyerekkori rajzfilm miatt tetszett meg neki. És ahogy terápiás szempontból nem számít a kutya fajtája, úgy az is mindegy, hogy milyen nemű kutyákkal dolgozik egy önkéntes. Egyedül a kutya habitusa számít, és az, hogy a személyisége passzoljon a gazdája személyiségéhez, tehát jól tudjanak együtt dolgozni. A lényeg, hogy kiegyensúlyozott és stabil legyen a kutya. Magyarországon is egyre több tenyésztőnek fontos a tenyésztésbe vett kutyák habitusa, idegrendszere. A tenyésztő, akitől Frida is van (ahonnan Frida is való), nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kölyköket fejlődésük korai szakaszában sok különböző inger érje, hogy a nála született kutyák kiegyensúlyozottak legyenek.
,,Kicsit mindig izgulok, hogy mikor tudod hozni a kutyákat. Hogy ne legyen túl hamar, de túl sok nap se teljen el. Most lehet, azt fogod gondolni, hogy butaság, de úgy érzem, amíg őket várhatjuk, addig nem szólnak fentről, hogy ma van a nap. Addig még maradhat egy kicsit. Addig még várhatunk valami jót."

Erika a kiválasztásnál igyekezett objektív szempontokat is figyelembe venni, de azt is elmondta, hogy Fridának csillogott a legjobban a szeme az alomból, és amikor a kölyök beleszuszogott a nyakába, igazából már nem volt kérdés, kit választ munkatársnak.

A terápiás kutya kiegyensúlyozottsága természetesen ahhoz kell, hogy az ellátásban részesülő betegek, a személyzet mindig tudja, hogy mit várhat tőle. Elsődleges szempontok egyértelműen a beteg érdeke és a beteg biztonsága az ilyen helyzetben.
Terápiás foglalkozás a Tábitha Házban. Van, mikor kisebb rajongótábor verődik össze Maya bohókás játékára. Ezeket a pillanatokat imádja. Éérzi, hogy ő van a középpontban, és mindent megtesz a figyelem fenntartására.

A habitus mellett pedig az is fontos, hogy a kutya jól érezze magát, és élvezze a munkáját. Ahogy nem minden hospice önkéntes vállal betegágy melletti munkát, úgy nem minden terápiás kutya alkalmas arra, hogy súlyos, gyógyíthatatlan, illetve haldokló betegek mellett szolgáljon. Erika azt mondta, neki nagy szerencséje van, mivel ő betegágy mellett dolgozik önkéntesként, Maya és Frida pedig szeretnek vele ezekbe az intézményekbe járni.

Maya és Frida mindketten a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület által meghatározott követelmények szerint vizsgázott, igazolvánnyal rendelkező terápiás kutyák, hospice ellátást nyújtó intézményekben azért dolgozhatnak, mert gazdájuk elvégezte az önkéntességhez szükséges képzést.

Erika szerint Maya és Frida tudják, hogy dolguk van. Amint rájuk adja a hámot, tudják, hogy nem egy szimpla sétára, kirándulásra indulnak. Tudják, hogy hol vannak, és azt is, hogy miért vannak ott. Mayánál például munkája mellékhatásaként jelent meg, hogy képes jelezni a két-három napon belül bekövetkező halált. Ilyenkor nagyon finoman dobol a mancsával a betegen. Erika először azt gondolta, egy kedves gesztusról van szó, aztán később összeállt a kép, hogy miért csinálja ezt a kutya. Külön érdekes az is, hogy a fiatalabb Frida ezt eltanulta tőle.
A hospice ellátásban sokszor a kutyák egy közvetítő szerepét veszik fel. Jelenlétükkel kapcsolatot teremtenek ember és ember között. Legyen az ápoló, önkéntes vagy hozzátartozó. Velük könnyebben megnyílnak, könnyebben beszélnek magukról, érzéseikről, vágyaikról, fájdalmaikról.

Ahogy a kutyáknak a hám segít abban, hogy tudják, épp milyen helyzetben vannak, hogy éppen dolgoznak vagy csak sétálnak, úgy segítenek a kutyák Erikának. Azt mondta, a kutyák kijönnek az intézetből, megrázzák magukat, és csak Maya és Frida lesznek, akik társaikhoz hasonlóan ugyanúgy összepiszéznek a többi kutyával. Ezzel segítik őt is a jelenben tartani, ami a betegek esetében is nagyon fontos. Az, hogy a kutya a jelenben él, és amikor a betegek a kutyával vannak, nagyon sokszor nem a múlton rágódnak, vagy a jövőtől félnek, hanem el tudnak időzni a jelenben.

A terápiás kutyák engedélyét kétévente kell megújítani. A fogadó intézményeknek és a kutyakiképző szervezetnek kell igazolniuk, hogy a kutya-gazda páros heti rendszerességgel, problémamentesen dolgozott. A munka során különböző hatások érik a kutyákat, a már sokat emlegetett kiegyensúlyozottság és stabilitás azért is fontos, hogy jól vegyék ezeket az akadályokat, és hosszú évekig tudják a munkájukat megfelelően ellátni.
A búcsú pillanatai a legnehezebbek. Az út végéhez közeledve pedig minden egyes mosoly és beszélgetés sokat jelent. Maya és Frida ebben segít, jelenben tart, erőt ad, kapcsolatot teremt. Megkönnyíti a búcsút, segíti a hozzátartozókat.

Arról, hogy meddig lehet a kutyás hospice önkéntességet csinálni, Erika azt mondta, ,,addig, amíg Mayáék örömmel tudnak dolgozni, és amíg én is örömmel tudom csinálni. Ennek az egésznek akkor van értelme, ha tudok valami olyan pozitív pluszt bevinni a betegekhez, ami jó nekik, és ami egy kicsit is boldoggá teszi őket. És mind a két kutyám addig és ott fog dolgozni, amíg látom rajtuk, hogy szeretik csinálni."
A kikapcsolódás és a játék, mint minden kutyának fontos és elengedhetetlen napi program nekik is. Ez alatt az idő alatt mindannyian vissza tudnak térni a hétköznapokba, testileg és lelkileg is felkészülnek a következő nap kihívásaira.

Erika létrehozott egy Facebook-oldalt is Mayának és Fridának, ahol folyamatosan megosztja azokat a dolgokat, amelyeket az önkéntes munkában együtt megtapasztalnak. Az oldal elsősorban a kutyákról szól, és mellettük nap mint nap nagyon mély gondolatok kapnak helyet rajta. A kutyák az elmúlásnak éppen azt az élét veszik el, amiért nem szeretünk róla beszélni, de Erika szerint kell, már csak azért is, mert mindannyian ,,ugyanazon az úton megyünk, ugyanoda tartunk". Az oldalnak jó pár követője van, és állítólag több követőből lett azóta önkéntes. ,,És ha az az egy önkéntes még egy valakinek szebbé teszi az életét, vagy pár boldog percet szerez neki, akkor az oldal már elérte a célját" - mondja.

Egyébként Erikának még a közvetlen környezetéből is gyakran érkeznek olyan kérdések, hogy miért csinálja ezt, miért jó ez egyáltalán. Ezek sokszor bántón hangzanak, de segítik is, mert neki is többször meg kell válaszolnia magának azt a kérdést, hogy mi az, ami visszaviszi. Ennek a válasznak csupán egyik része az, hogy látni kell az életnek ezt az oldalát is ahhoz, hogy az ember igazán élvezni tudja. A válasz másik, talán sokkal fontosabb része pedig Erika egyik történetéből derül ki. ,,Az egyik hospice önkéntes társammal beszélgettünk pár napja, és megkérdezte, hogy mi az a mondat, amit mindenképpen továbbviszek magammal. Sok évvel ezelőtt egy kisfiú az utolsó találkozásunkkor azt mondta: 'nem mindenki látja, de a kutyák szíve fényesen ragyogó csillag. Majd mondd el a felnőtteknek!' Megígértem neki, hogy amíg tudom, mondom mindenkinek."


Forrás: Link


Facebook-oldal: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Ezt a lovat tartják a világ legszebb lovának
  2018-02-01 15:24:13, csütörtök
 
  Ezt a lovat tartják a világ legszebb lovának - megvizsgálják a szőrét a tudósok és hihetetlen dolgot fedeznek fel

Néha elámulunk azon, milyen szép dolgokat tartogat a világ számunkra, csak fel kell fedeznünk. Elmondhatjuk, hogy a Föld rengeteg szép dolgot hozott létre, melyet mindannyian élvezhetünk.

Az összes lófajta gyönyörű, egy azonban igen kitűnik külsejével a többi közül. Ez pedig az Akhal-Teke fajta, Türkmenisztánból.

Az Akhal-Teke lófajtát i.e 3000-2000 között fedezték fel és valószínűleg ez a világ legrégebbi lófajtája. Mára csupán néhány ezer példány maradt, legtöbbjük Türkmenisztán és Oroszország területén él.

Azonnal felismerhető aranyos csillogó szőréről és különleges testfelépítéséről.

Azért olyan csillogó a lófajta szőre, mert egy különleges proteint tartalmaz. Ennek köszönhetően gyakran úgy tűnik, mintha a ló szőre visszatükrözné a fényt.

Van aki azt mondja, hogy a szőre azért olyan szép arany színű, hogy jobban beleolvadjon a sivatagi környezetbe.

Ha megnézzük a képet, értjük is, miért hívják ezt a lófajtát Kínában az “égből leszállt" lónak.

A filmben a Kambarbay nevű lovat látjuk, Skóciában él, hihetetlen szép a mozgása.

Videó: Kambarbay nevű ló Link


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Lista a legszennyezettebb zöldségekről és gyümölcsökről
  2018-01-29 20:15:20, hétfő
 
  Piszkos tizenkettő: lista a legszennyezettebb zöldségekről és gyümölcsökről

Az Environmental Working Group - EWG - amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja a hazai zöldség és gyümölcsök peszticid-szermaradványait. A tavalyi évben 48 népszerű termék peszticid tesztjét elemezte és közreadta az eredményeket.

Peszticidek
A peszticidek, más néven növényvédőszerek olyan anyagok és annak keverékei, (vegyszerek, biológiai szubsztanciák és egyéb ágensek), melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme, és a károsító élőlények távol tartása, terméketlenné tétele és elpusztítása. E szerek használata nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, mivel az összes peszticid méreg. A környezet szempontjából rendkívül károsak lehetnek, mivel még forgalomban vannak olyan szerek, amelyek lassan és nehezen bomlanak le. Ezért is nagyon fontos, hogy szakemberek által meghatározott útmutatókat a gazdálkodók pontosan betartsák. Bekerülhetnek az élelmiszerláncba, az ökorendszerbe, a talajba és a vizekbe, ahol fel is halmozódhatnak, és komoly pusztítást okozhatnak. Ma már az ilyen vegyszereket a hatóságok fokozatosan kivonják a forgalomból. (wikipédia)

A minta és a mérési eredmény amerikai , de érdemes elgondolkodni a hazai állapotokon is. A KSH adatai szerint a növényvédőszerek használata folyamatosan emelkedik.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2014-ben 29 648 tonna növényvédő szert használtak fel Magyarországon. Az értékesített szertípusok 38%-a gyomirtó szer, 23%-a gombaölő szer, 12%-a rovarölő szer, 19%-a talajfertőtlenítő szer, 2%-a csávázószer volt.

A peszticideket felhasználásuk szerint több csoportba oszthatjuk. Felhasználásuk országonként változhat. Az Európai Unió 2009-ben hozott új szabályozása szerint a peszticidekben megengedett hatóanyagok listáját uniós szinten, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság bevonásával állítják össze. Ennek a listának az alapján a tagállamok döntik el, mely növényvédő szerek forgalomba hozatalát engedélyezik.

Egy biztos, a növényvédőszerek alkalmazásának mikéntje laikusok számára sok esetben átláthatatlan, esetleg időnként riasztó.

Sok kicsi egészségre megy

A Tudatos vásárló oldalán megjelent írás fontos információkra hívja fel a figyelmet. Ma is aktuális.

Nem dőlhetünk nyugodtan hátra, ha egy termékben a határérték alatt van a növényvédőszerek koncentrációja.

A jogszabályok szempontjából ugyanis ez azt jelenti, hogy ha mondjuk hat-hétféle vegyszermaradék van a határérték 99%-ban egy termékben az is hivatalosan tiszta, egészséges terméknek számít, azaz a jog szerint 1+1+1+1+1+1+1=1.

Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a különböző növényvédőszerek hatása nem csak, hogy összeadódhat, de fel is erősíthetik egymást.

Mivel a kutatások szerint a határértékek alatti szennyezettség esetén sem lehetünk biztosak a termék egészségünkre gyakorolt hatásában, ezért javasolt ezen érzékeny termékek esetén biot venni, különben könnyen lehet, hogy a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel a várthoz képest pont ellentétes hatást érünk el.

A “piszkos tizenkettő"
Lista a tavalyi évben peszticidekkel erősen szennyezett amerikai zöldségekről-gyümölcsökről.

1. Eper
2. Spenót
3. Nektarin
4. Alma
5. Őszibarack
6. Körte
7. Cseresznye
8. Szőlő
9. Zeller
10. Paradicsom
11. Édesnemes paprika
12. Burgonya

ITT a teljes lista.
Link

Megjegyzendő, hogy a kutatást amerikai szervezet végezte, így valószínűleg az idehaza termett zöldségek és gyümölcsök esetében jobb a helyzet, de így is beazonosítható, hogy a hosszabb eltarthatóság, szállítási idő vagy épp érettségi fok befolyásolása miatt, mely termények a legveszélyeztetettebbek. Az elemzés célja jelen esetben leginkább a figyelemfelkeltés: vásároljunk tudatosan, ellenőrzött gazdaságból!


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Diákok egy zseniális kísérlettel mutatták be a Wi-Fi hullám
  2018-01-27 20:43:48, szombat
 
  Diákok egy zseniális kísérlettel mutatták be a Wi-Fi hullámok veszélyességét!

A mai internet által vezérelt korban, ahol mind a gyerek, mind az idős legfeljebb karnyújtásnyi távolságra tartja maga mellett a telefonját, komolyan veszélyeztetve van az egészségünk? Kevesen tudják vagy érdeklődnek afelől, hogy az állandó elektroszmog milyen károkat okozhat a szervezetükben, tekintve, hogy a mobiltelefon mindig közvetlen közelségben van a testhez.
De mi a helyzet a Wi-Fi-vel?


Kíváncsiak voltak, hogy a modern technológia vagyon milyen befolyással lehet az figyelmükre, 5 középiskolás diák úgy döntött, hogy elvégez egy kísérletet a biológia órára.

A 9. osztályos tanuló, Lea Nielsen kifejtette: “Mindannyian azt gondoltuk, hogy nehéz volt az iskolában koncentrálni, ha úgy aludtunk el, hogy a fejünk mellett volt a telefonunk, és néha azt is tapasztaltuk, hogy elaludni is nehéz így."

A lányok úgy döntöttek, hogy egy 12 napos kísérletet végeznek a Wi-Fi-hullámok hatásainak tesztelésére azáltal, hogy olyan routereket helyeznek el zsírázó zsázsamagok mellett, amelyek ugyanolyan típusú sugárzást bocsátanak ki, mint egy hagyományos mobiltelefont.

A diákok egy igazán egyszerű, mégis nagyon érdekes tényfeltáró kísérletet végeztek, ami így nézett ki:

Vettek 400 zsázsamagot és elhelyezték őket 12 tálcára. Ezután a 6-6 tálcát 2 külön helyiségben helyezték el ugyanazon a hőmérsékleten. 12 napon keresztül ugyanolyan mennyiségű vízhez és naphoz jutottak a magok.

Azonban az egyik 6-os tálcacsoport mellé egy Wi-Fi routert helyeztek el. Olyat választottak, amely hasonló típusú hullámokat bocsátott ki, mint egy átlagos mobiltelefon.

12 nap elteltével megvizsgálták az eredményt, amely egyértelmű volt.

A router melletti zsázsamagok nem fejlődtek, sőt sok közülük elpusztult. Azok, amelyek a Wi-Fi hullámok által nem voltak érintettek viszont szépen hajtottak.

Az eredmény lenyűgözte számos angol, holland és svéd kutatót lenyűgözött dicséretüket kifejezve a diákoknak.

Olle Johansson, a Stockholmi Karolinska Intézet professzora kijelentette:

"A lányok tudásuk keretein belül maradva, ügyesen megvalósítottak és kifejlesztettek egy nagyon elegáns kísérletet. A részletek és a pontosság gazdagsága példaértékű, a zsázsa kiválasztása nagyon intelligens lépés volt, és még sorolhatnám."

"Őszintén remélem, hogy jövőbeli szakmai tudásukat a kutatásnak szentelik majd, mert határozottan úgy gondolom, hogy természetes adottságuk van hozzá. Személy szerint, én szívesen látnám ezeket a fiatalokat a csapatomban!"

Lea elmondta, milyen következtetésre jutottak:

"Egyikünk sem alszik el úgy, hogy a telefon mellettük van. Vagy jóval távolabbra tesszük vagy egy másik helyiségben hagyjuk éjszakára. A számítógépet pedig mindig kikapcsoljuk, ha aludni megyünk."


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Mire tanítanak az idős kutyák?
  2018-01-27 20:37:06, szombat
 
  Az idős kutyák gyakran bújósabbak és több szeretetet igényelnek fiatalabb társaiknál. Barátságuk ritka ajándék. Családjuknak a feltétel nélküli szeretet egy egészen új formáját képesek megmutatni, s ha odafigyelünk rájuk, meghallhatjuk üzenetüket.

Légy empatikusabb!


Ahogy múlnak az évek, a gazdi és a kutya közötti kapocs egyre szorosabbá válik. Minél idősebb a kutya, annál mélyebb és őszintébb szeretettel fordul családja felé. Ezáltal mi is kedvesebbé válhatunk, s több megértéssel fordulhatunk társaink felé - legyenek bár két- vagy négylábúak.

Mindig remélj!

Amikor magadhoz veszel egy öregedő állatot, a Te életedben is fordulópont közvetkezik be. Ha menhelyről fogadod örökbe, nem tudhatod, mi mindenen ment keresztül azelőtt, hogy odakerült volna. Talán volt valaha egy szerető családja, de lehet, hogy már hosszú ideje az utcán kóborolva tengette napjait, miközben elszállt felette az idő. Azáltal, hogy befogadod otthonodba és biztonságot nyújtasz neki, finom étellel táplálod, játszol vele és megsimogatod, új élettel ajándékozod meg. Reménykedve várt mindaddig, s Te valóra váltottad álmát.
Border collie - emlékeibe merülve

A bölcsesség igazi kincs

Könnyen illethetnénk az idős kutyákat az ,,öreg" jelzővel, de a korral egyfajta bölcsesség is jár. Ahogy mi emberek haladunk előre utunkon, éveink számának növekedésével egyre több tapasztalatot szerzünk, és mindazon élmények, melyeken a különböző élethelyzetekben átestünk, egy-egy emlékkel gazdagítanak minket. Nincs ez másképpen az ő esetükben sem.

Érezd magad jól a bőrödben!

Az idős kutyák magukat adják, mindig, minden körülmények között. Nem korlátozzák őket mások elvárásai, nem ítélkeznek mások felett. Nem foglalkoztatja őket, vajon mások mit gondolnak róluk. Egyszerűen élik mindennapjaikat, örülnek, amikor szeretett családjuk közelében lehetnek, s részt vehetnek a közös tevékenységekben. Spontán, önfeledten.
Dalmata - idős korban is vidáman

Becsüld meg az élet apró örömeit!

Idősebb korára egy kutya otthonának minden zugát jól ismeri már. Tisztában van a napi rutinnal, tudja, mikor kel fel a gazdi, mikor megy el otthonról, mikor érkezik haza, mikor van a sétaidő, és természetesen mikor jön a reggeli és/vagy a vacsora. Értékelik az élet apró örömeit, hiszen azok mind-mind hozzáadódnak a nagy képhez.

Légy hálás!

Minden kutya hálás a jó szóért és kedveskedésért, az idős kutyák esetében azonban még erősebben megnyilvánul ez az érzés. Az élet nemcsak a boldog pillanatokról szól, hanem bizony nem várt nehézségekkel is szembetaláljuk magunkat sokszor. Hozzánk hasonlóan bizonyára a kutyák is érezték magukat kétségbeesettnek vagy éppen bizonytalannak egy-egy élethelyzetben, mégsem torpantak meg a kihívások előtt. Ha visszaemlékezünk azokra a pillanatokra, amikor köszönetet mondtunk valamiért, és átgondoljuk, mi az, amiért most, ebben a percben hálásak lehetünk, máris jobban fogjuk érezni magunkat.

Relaxálj!

Éveik számának előrehaladtával az idősödő kutyák energiaszintje is szép lassan lecsökken. Nincsenek váratlan kitöréseik, viselkedésük kiszámíthatóbbá válik, és egy hosszú, játékkal és rohangálással eltöltött délután helyett gyakran többre értékelik, ha a gazdi lábánál, vagy szorosan mellette összekucorodva pihenhetnek csendben, nyugalomban egy kellemes séta után. Saját életünkben is elengedhetetlen időt szánni egy kis kikapcsolódásra, négylábú barátunk nyújthatja a legjobb társaságot ebben.
Édes a pihenés - idős német juhász kutya

Egyszer fent, egyszer lent...

A legtöbb idős kutya életében már jó néhány hullámhegyen- és völgyön kelt át. Sokuk rajtuk kívül álló okok miatt kerülnek menhelyre, és hiába szeretnének, nem mehetnek vissza arra a helyre, amelyre valaha otthonukként tekintettek. Hozzájuk hasonlóan gyakran mi is úgy érezhetjük, hogy belecsöppentünk egy-egy helyzetbe, mintha egyszerűen csak sodródnánk az árral, de végül mind kikeveredünk a partra.

Tanulj meg újra bízni!

Mindnyájan hordozunk magunkban sebeket, amelyeket életünk során szereztünk. Bizalmunk megrendülhetett egy embertársunkban, egy helyzetben vagy éppen saját magunkban... A menhelyen hagyott idős kutyák is megtapasztalták, milyen érzés csalódni valakiben, akiben megbízol, akit szeretsz. De ahogy ők képesek megtanulni újra bízni az emberekben, végtelen türelmükből és hitükből mi is erőt meríthetünk.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Állatkínzó gyerekek – Megmutatjuk, mi lesz belőlük
  2018-01-15 21:09:35, hétfő
 
  Nemrégiben nagy port kavart az interneten az a videó, amelyen egy, a gazdájától elrabolt nyúl kínzásának képsorai láthatók. A videót maguk az elkövetők tették közzé egy közösségi portálon - jól látható rajta, ahogy a három meztelen tinédzserfiú egy kád vízben ülve borzalmak elé állítja a hófehér házinyuszit. Az állatokkal szemben elkövetett erőszakot már jó ideje veszélyes pszichopata viselkedésformaként definiálják a szakértők. A tapasztalat az, hogy az erőszaktevés nem áll meg az állatoknál...

"Bárki, aki bármely élőlény életét értéktelennek tartja, veszélyes, mert előbb vagy utóbb az emberi életet is értéktelennek fogja tekinteni" - írta Albert Schweitzer teológus, filozófus, Nobel-békedíjas orvos.

Aki állatokat kínoz, nagy valószínűséggel elmebeteg

Az állatok bántalmazása nem csupán egy átmeneti viselkedészavar, hanem komoly elmebetegség tünete. Pszichológiai kutatások kimutatják, hogy azok az emberek, akik állatot bántalmaztak, nem állnak meg az állatoknál, sokan közülük embertársaik ellen fordulnak. "A gyilkosságokat elkövető felnőtteknél gyakran bizonyosodott be, hogy az elkövetők gyermekkorukban állatokat kínoztak, vagy öltek meg" - mondta Robert K. Kessler, aki korábban sorozatgyilkosokról készített tanulmányokat az FBI-nak.

Az állatkínzásért börtönbüntetés is járhat

Sok gyermek a nyári szünidő nagy részében felnőtt kontroll nélkül van egész nap az utcán, mely aggályos lehet a saját, a társak és a környezetük élőlényei biztonsága kapcsán - adta hírül az Orpheus Állatvédő Egyesület. Egyes állatokkal szembeni, játéknak induló cselekmények durva állatkínzásba is torkollhatnak. Az állatkínzás bűncselekmény, melyért az új Btk. szerint már 12 éves kortól rács mögé kerülhet az elkövető. "Aki a közösségi portálok adatlapjain ilyen jellegű fényképeket vagy videókat tesz közzé önmagáról és a megkínzott állatról, és azt állítja, hogy ezt ő követte el, úgy az állatkínzás vétségét a nagy nyilvánosság előtt elismeri" - árulta el dr. Mészöly Pál ügyvéd.

Az állatokkal szembeni kegyetlenség és családon belüli erőszak összefügghet

Mint ahogyan a családon belüli erőszak a gyámoltalan és erőtlen, így gyakran a gyerekek ellen irányul, nem meglepő, hogy a gyerekek elfojtott agressziójukat egy náluk gyámoltalanabb, erőtlenebb áldozaton vezetik le, például egy kisállaton. Azok a gyerekek, aki állatokat bántalmaznak, gyakran csak az otthon tanult példát utánozzák.

Az állatkínzás ,,evolúciója"

Általában először a szárnyas rovarok szárnyait tépik ki az erre hajlamos gyerekek, ez után jönnek a különböző hüllők kínzása - például gyíkfejek és farkak levágása. Az egy szinttel ,,feljebb" lépők már rágcsálókat is kínoznak és boncolnak, de a legdurvább esetek közé a kisállatok bántalmazása tartozik.

A szakértő szemével

Bujdosó Karolina pszichológus szerint: "Egy 14-15 éves gyerek kevésbé tudatosan használja a közösségi portálokat, mint egy idősebb ember. Amit izgalmasnak vagy vagánynak tart, azt teszi fel. Azok a gyerekek, akik állatkínzásra vetemednek, nem érzik át a dolog súlyát, mert egyébként egész biztosan megpróbálnák eltitkolni azt. Aki közösségi portálra ilyen képeket tesz fel, az vagy azt nem tudja, hogy ez kínzás, vagy azt, hogy ezt a törvény bünteti. Az állatkínzással mindenképpen valamilyen feszültséget vezet le az ember, amivel nem tud megbirkózni. Az ilyen esetek kialakulásához két dolog szükséges: egy nagyon komoly feszültség, valamint az, hogy az illető nem tanulta meg, hogyan lehet ezt a feszültséget szociálisan elfogadott utakon levezetni."

Mit tehet a szülő?

A legjobb lenne a felvilágosítás és a megelőzés. Magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy a természetben és a környezetben élő állatok is érezni és szenvedni képes élőlények, megóvásuk mindenkinek az érdeke. Emellett mindig legyen felnőtt kontroll a gyerekek mellett, hiszen gyakran a fájdalmas események tudatlanságból és kíváncsiságból erednek.

Csáth Géza A kis Emma című elbeszélésének részlete, ahol a gyerekek az állatakasztást követően a kis Emmát is felakasztják - mert jó játék...

,,Másnap délelőtt, iskola után, azt ajánlottam Gábor bátyámnak, hogy csináljunk akasztófát, és akasszunk fel rajta egy macskát vagy kutyát. [...] Gábor nem volt szenvedélyes állatkínzó, de ha belejött, akkor nagyszerű ötletei voltak. Így például egy évvel előbb egy eleven macskát vágott ketté a nagy konyhakéssel. [...] Erre Gábor meghúzta a kötelet, míg magam a kutyát kissé megemeltem. Majd bátyám utasítására hirtelen elengedtem. Szomorú, mély, síró hangokat adott a daxli, és kapált a sárga foltos fekete lábaival. De azután hamarosan kinyúlt, és mozdulatlan maradt. Egy darabig néztük, azután függve hagytuk, és ozsonnázni mentünk. [...]

- Most játszhatunk akasztást - mondta Irma.

- Emma lesz a bűnös, őt fogjuk felakasztani. - Inkább tégedet - kacagott Emma.

- Hóhér, teljesítse kötelességét! - kommandírozott Gábor saját magának.

A kis Emma elhalványodott, de mosolygott.

- Most állj mozdulatlanul - mondta Irma. Én rátettem a hurkot a nyakára.

- Nem én, nem akarok - nyafogott a kisleány.

- A gyilkos kegyelemért könyörög! - kiáltotta Gábor kipirulva -, de a hóhérsegédek megragadják az elítéltet. - Juci és Ani erre lefogták Emma karját.

- Nem engedem, nem! - sikította a kis Emma, és sírni kezdett.

- Istennél a kegyelem! - szavalta Gábor. Irma pedig a térdénél fogva a levegőbe emelte a barátnőjét.

Nem bírta, el akart esni, és ezért odamentem, segítettem neki. Ekkor történt először, hogy átöleltem őt. Bátyám meghúzta a kötelet, a végét körülcsavarta egy gerendán és megkötözte. A kis Emma lógott. Eleinte hadonászott a kezeivel, és vékony kis fehér harisnyás lábaival nagyokat rúgott. Olyan furcsák voltak ezek a mozdulatai. Az arcát nem láthattam, mert a padláson már meglehetősen sötét volt. Egyszer csak hirtelen megszűnt a mozgás. A test kinyúlt, mintha a lábujjaival valami zsámolyt keresett volna, hogy ráálljon. Azután nem mozdult többet. Erre rémes félelem szállott meg valamennyiünket. Hanyatt-homlok rohantunk le a padlásról, és szanaszét elbújtunk a kertben. Ani és Juci hazafutottak."

Dokumentumfilmen a valóság

1990-ben az HBO Child of Rage címmel készített egy megdöbbentő dokumentumfilmet Beth Thomasról. A film egy 6 éves kislányról szól, akit csecsemőkorától kezdve molesztáltak, ami később ahhoz vezetett, hogy a felnövekvő gyermek a nevelőszülei kutyáját bántalmazta, és megpróbálta megölni a saját öccsét és nevelőszüleit is. Szerencsére Beth bekerült egy rehabilitációs programba, ahol állatokról is kellett gondoskodnia, így hamarosan javulást mutatott, majd teljesen kigyógyult beteg állapotából. Ez egy tökéletes példája annak, mennyire fontos figyelmeztetni a leendő nevelőszülőket, hogy egy hasonló múlttal rendelkező gyerek örökbefogadása után különösen vigyázni kell a ház körül élő állatokra és kisebb gyerekekre.

Child of Rage, teljes film: Link

Majsai László pszichopedagógus így vélekedik erről: ,,Igen, kórképnek tartom, igen olyan tünetnek, aminek súlyos előzményei és következményei vannak, lehetnek, igen ezek az emberek előbb-utóbb külső segítségre szorulnak (pszichológiai, pszichiátriai, hovatovább bűntetésvégrehajtási beavatkozásra). De mi lehet az oka ennek a jelenségnek a mai világban? Könnyű lenne egyszerűen csak - divatos nyelven szólva - az ,,értékrend-válság", a PC-játékok révén megismert ,,game-over effektus" (nincs valódi halál, hiszen a játék egy gombnyomásra újraindul!), az elidegenedés, a felgyorsult idő miatti állandó feszültség, az elmagányosodás, az élő kommunikáció hiánya és torzulása, a figyelemhiányos gyermekek szétesettségének számlájára írni ezeket a borzalmakat?! Tulajdonképpen mégis megtehetnénk, hisz ezek a fenti tényezők alapvető okozói például az állatkínzásnak (is). Ami engem jobban zavar, bánt, sért, elkeserít az az,hogy emögött én mást is gyanítok: az Élet értékének fel nem mérését, el nem fogadását, meg nem becsülését. Ezek a ,,tettesek" a saját létüket sem becsülik sokra, hiszen nem tudják, hogy az övék is mulandó, hogy jöhet egy náluk erősebb lény, aki ugyanilyen ,,játékokat" űzhet velük. Nem ismerik az életteremtés lényegét és üzenetét, hiszen csak rombolnak, pusztítanak. A fájdalom vagy a nemtelen bosszú vagy az ostoba tudatlanság vezérli őket! Gyengére csak a gyenge támad, szoktam mondani a kölyköknek, amikor agressziókezelésre próbálom rábírni őket.

De mik azok, amiket még nem tudnak ők?

- nem ismerik érzéseik, indulataik működését-határait, így egy védtelen állat bántásával, kínzásával próbálják a vélt ,,erőt", a ,,felsőbbrendűséget" magukba szuggerálni.

- nem tudják kezelni agresszivitásukat, valószínű, hogy konfliktusaikat sem.

- döntésképtelenek, illetve rossz döntéseket hoznak azért, mert nem tudnak, akarnak mérlegelni tetteik előtt és nem vagy rosszul mérik fel a következményeket.

Végül, ami a legszörnyűbb, hogy az a lelkiállapot, amit azok a szervi-idegrendszeri akciók-reakciók, amik ilyenkor kialakulnak, nagyon rövid idő alatt válhatnak addiktív cselekményekké, magyarul függőséget okozó élmények lehetnek! És lehet-e a mai világban bármi nagyobb veszély, mintha valaki a kínzás, ölés ,,élményétől" válik függővé?"

Négy extrém eset

1. Patrick Sherill, aki megölte 14 kollégáját, majd főbe lőtte magát egy helyi postán, ismert volt arról, hogy környékbeli kutyákat lopott, és a saját kutyája elé vetette őket koncnak.

2. Earl Kenneth Shrinner, aki megerőszakolt, megkéselt, és megcsonkított egy 7 éves fiút, ismert volt arról, hogy petárdákat dugott kutyák végbelébe, és macskákat akasztott fel.

3. Albert de Salvo, a bostoni fojtogató, aki 13 nőt ölt meg, gyerekkorában macskákat és kutyákat ejtett dobozból készült csapdákba, és halálra nyilazta őket a doboz résein át.

4. A sorozatgyilkos Jeffrey Dahmer kutyák, békák és macskák fejét tűzte karókra.


Állatok bántalmazása láttán a következőket teheted


Bejelentést tehetsz a Tappancs Állatvédő Alapítvány Állatvédelmi Őrszolgálatánál.

A tapasztaltakat elmondhatod az ingyenesen hívható telefontanú szolgálatnak: ORFK Telefontanú (bűncselekmények): 06 (80) 555-111

Bejelentést tehetsz a www.police.hu weboldalán.

Súlyos esetben a 107 vagy a mobiltelefonról hívható 112 általános segélyhívó számon azonnali rendőri közreműködést kérhetsz a cselekmény megszakítása érdekében.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
     1/161 oldal   Bejegyzések száma: 1609 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 104 db bejegyzés
e év: 232 db bejegyzés
Összes: 23173 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2914
  • e Hét: 2914
  • e Hónap: 185398
  • e Év: 407232
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.