Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/161 oldal   Bejegyzések száma: 1600 
Állatkínzó gyerekek – Megmutatjuk, mi lesz belőlük
  2018-01-15 21:09:35, hétfő
 
  Nemrégiben nagy port kavart az interneten az a videó, amelyen egy, a gazdájától elrabolt nyúl kínzásának képsorai láthatók. A videót maguk az elkövetők tették közzé egy közösségi portálon - jól látható rajta, ahogy a három meztelen tinédzserfiú egy kád vízben ülve borzalmak elé állítja a hófehér házinyuszit. Az állatokkal szemben elkövetett erőszakot már jó ideje veszélyes pszichopata viselkedésformaként definiálják a szakértők. A tapasztalat az, hogy az erőszaktevés nem áll meg az állatoknál...

"Bárki, aki bármely élőlény életét értéktelennek tartja, veszélyes, mert előbb vagy utóbb az emberi életet is értéktelennek fogja tekinteni" - írta Albert Schweitzer teológus, filozófus, Nobel-békedíjas orvos.

Aki állatokat kínoz, nagy valószínűséggel elmebeteg

Az állatok bántalmazása nem csupán egy átmeneti viselkedészavar, hanem komoly elmebetegség tünete. Pszichológiai kutatások kimutatják, hogy azok az emberek, akik állatot bántalmaztak, nem állnak meg az állatoknál, sokan közülük embertársaik ellen fordulnak. "A gyilkosságokat elkövető felnőtteknél gyakran bizonyosodott be, hogy az elkövetők gyermekkorukban állatokat kínoztak, vagy öltek meg" - mondta Robert K. Kessler, aki korábban sorozatgyilkosokról készített tanulmányokat az FBI-nak.

Az állatkínzásért börtönbüntetés is járhat

Sok gyermek a nyári szünidő nagy részében felnőtt kontroll nélkül van egész nap az utcán, mely aggályos lehet a saját, a társak és a környezetük élőlényei biztonsága kapcsán - adta hírül az Orpheus Állatvédő Egyesület. Egyes állatokkal szembeni, játéknak induló cselekmények durva állatkínzásba is torkollhatnak. Az állatkínzás bűncselekmény, melyért az új Btk. szerint már 12 éves kortól rács mögé kerülhet az elkövető. "Aki a közösségi portálok adatlapjain ilyen jellegű fényképeket vagy videókat tesz közzé önmagáról és a megkínzott állatról, és azt állítja, hogy ezt ő követte el, úgy az állatkínzás vétségét a nagy nyilvánosság előtt elismeri" - árulta el dr. Mészöly Pál ügyvéd.

Az állatokkal szembeni kegyetlenség és családon belüli erőszak összefügghet

Mint ahogyan a családon belüli erőszak a gyámoltalan és erőtlen, így gyakran a gyerekek ellen irányul, nem meglepő, hogy a gyerekek elfojtott agressziójukat egy náluk gyámoltalanabb, erőtlenebb áldozaton vezetik le, például egy kisállaton. Azok a gyerekek, aki állatokat bántalmaznak, gyakran csak az otthon tanult példát utánozzák.

Az állatkínzás ,,evolúciója"

Általában először a szárnyas rovarok szárnyait tépik ki az erre hajlamos gyerekek, ez után jönnek a különböző hüllők kínzása - például gyíkfejek és farkak levágása. Az egy szinttel ,,feljebb" lépők már rágcsálókat is kínoznak és boncolnak, de a legdurvább esetek közé a kisállatok bántalmazása tartozik.

A szakértő szemével

Bujdosó Karolina pszichológus szerint: "Egy 14-15 éves gyerek kevésbé tudatosan használja a közösségi portálokat, mint egy idősebb ember. Amit izgalmasnak vagy vagánynak tart, azt teszi fel. Azok a gyerekek, akik állatkínzásra vetemednek, nem érzik át a dolog súlyát, mert egyébként egész biztosan megpróbálnák eltitkolni azt. Aki közösségi portálra ilyen képeket tesz fel, az vagy azt nem tudja, hogy ez kínzás, vagy azt, hogy ezt a törvény bünteti. Az állatkínzással mindenképpen valamilyen feszültséget vezet le az ember, amivel nem tud megbirkózni. Az ilyen esetek kialakulásához két dolog szükséges: egy nagyon komoly feszültség, valamint az, hogy az illető nem tanulta meg, hogyan lehet ezt a feszültséget szociálisan elfogadott utakon levezetni."

Mit tehet a szülő?

A legjobb lenne a felvilágosítás és a megelőzés. Magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy a természetben és a környezetben élő állatok is érezni és szenvedni képes élőlények, megóvásuk mindenkinek az érdeke. Emellett mindig legyen felnőtt kontroll a gyerekek mellett, hiszen gyakran a fájdalmas események tudatlanságból és kíváncsiságból erednek.

Csáth Géza A kis Emma című elbeszélésének részlete, ahol a gyerekek az állatakasztást követően a kis Emmát is felakasztják - mert jó játék...

,,Másnap délelőtt, iskola után, azt ajánlottam Gábor bátyámnak, hogy csináljunk akasztófát, és akasszunk fel rajta egy macskát vagy kutyát. [...] Gábor nem volt szenvedélyes állatkínzó, de ha belejött, akkor nagyszerű ötletei voltak. Így például egy évvel előbb egy eleven macskát vágott ketté a nagy konyhakéssel. [...] Erre Gábor meghúzta a kötelet, míg magam a kutyát kissé megemeltem. Majd bátyám utasítására hirtelen elengedtem. Szomorú, mély, síró hangokat adott a daxli, és kapált a sárga foltos fekete lábaival. De azután hamarosan kinyúlt, és mozdulatlan maradt. Egy darabig néztük, azután függve hagytuk, és ozsonnázni mentünk. [...]

- Most játszhatunk akasztást - mondta Irma.

- Emma lesz a bűnös, őt fogjuk felakasztani. - Inkább tégedet - kacagott Emma.

- Hóhér, teljesítse kötelességét! - kommandírozott Gábor saját magának.

A kis Emma elhalványodott, de mosolygott.

- Most állj mozdulatlanul - mondta Irma. Én rátettem a hurkot a nyakára.

- Nem én, nem akarok - nyafogott a kisleány.

- A gyilkos kegyelemért könyörög! - kiáltotta Gábor kipirulva -, de a hóhérsegédek megragadják az elítéltet. - Juci és Ani erre lefogták Emma karját.

- Nem engedem, nem! - sikította a kis Emma, és sírni kezdett.

- Istennél a kegyelem! - szavalta Gábor. Irma pedig a térdénél fogva a levegőbe emelte a barátnőjét.

Nem bírta, el akart esni, és ezért odamentem, segítettem neki. Ekkor történt először, hogy átöleltem őt. Bátyám meghúzta a kötelet, a végét körülcsavarta egy gerendán és megkötözte. A kis Emma lógott. Eleinte hadonászott a kezeivel, és vékony kis fehér harisnyás lábaival nagyokat rúgott. Olyan furcsák voltak ezek a mozdulatai. Az arcát nem láthattam, mert a padláson már meglehetősen sötét volt. Egyszer csak hirtelen megszűnt a mozgás. A test kinyúlt, mintha a lábujjaival valami zsámolyt keresett volna, hogy ráálljon. Azután nem mozdult többet. Erre rémes félelem szállott meg valamennyiünket. Hanyatt-homlok rohantunk le a padlásról, és szanaszét elbújtunk a kertben. Ani és Juci hazafutottak."

Dokumentumfilmen a valóság

1990-ben az HBO Child of Rage címmel készített egy megdöbbentő dokumentumfilmet Beth Thomasról. A film egy 6 éves kislányról szól, akit csecsemőkorától kezdve molesztáltak, ami később ahhoz vezetett, hogy a felnövekvő gyermek a nevelőszülei kutyáját bántalmazta, és megpróbálta megölni a saját öccsét és nevelőszüleit is. Szerencsére Beth bekerült egy rehabilitációs programba, ahol állatokról is kellett gondoskodnia, így hamarosan javulást mutatott, majd teljesen kigyógyult beteg állapotából. Ez egy tökéletes példája annak, mennyire fontos figyelmeztetni a leendő nevelőszülőket, hogy egy hasonló múlttal rendelkező gyerek örökbefogadása után különösen vigyázni kell a ház körül élő állatokra és kisebb gyerekekre.

Child of Rage, teljes film: Link

Majsai László pszichopedagógus így vélekedik erről: ,,Igen, kórképnek tartom, igen olyan tünetnek, aminek súlyos előzményei és következményei vannak, lehetnek, igen ezek az emberek előbb-utóbb külső segítségre szorulnak (pszichológiai, pszichiátriai, hovatovább bűntetésvégrehajtási beavatkozásra). De mi lehet az oka ennek a jelenségnek a mai világban? Könnyű lenne egyszerűen csak - divatos nyelven szólva - az ,,értékrend-válság", a PC-játékok révén megismert ,,game-over effektus" (nincs valódi halál, hiszen a játék egy gombnyomásra újraindul!), az elidegenedés, a felgyorsult idő miatti állandó feszültség, az elmagányosodás, az élő kommunikáció hiánya és torzulása, a figyelemhiányos gyermekek szétesettségének számlájára írni ezeket a borzalmakat?! Tulajdonképpen mégis megtehetnénk, hisz ezek a fenti tényezők alapvető okozói például az állatkínzásnak (is). Ami engem jobban zavar, bánt, sért, elkeserít az az,hogy emögött én mást is gyanítok: az Élet értékének fel nem mérését, el nem fogadását, meg nem becsülését. Ezek a ,,tettesek" a saját létüket sem becsülik sokra, hiszen nem tudják, hogy az övék is mulandó, hogy jöhet egy náluk erősebb lény, aki ugyanilyen ,,játékokat" űzhet velük. Nem ismerik az életteremtés lényegét és üzenetét, hiszen csak rombolnak, pusztítanak. A fájdalom vagy a nemtelen bosszú vagy az ostoba tudatlanság vezérli őket! Gyengére csak a gyenge támad, szoktam mondani a kölyköknek, amikor agressziókezelésre próbálom rábírni őket.

De mik azok, amiket még nem tudnak ők?

- nem ismerik érzéseik, indulataik működését-határait, így egy védtelen állat bántásával, kínzásával próbálják a vélt ,,erőt", a ,,felsőbbrendűséget" magukba szuggerálni.

- nem tudják kezelni agresszivitásukat, valószínű, hogy konfliktusaikat sem.

- döntésképtelenek, illetve rossz döntéseket hoznak azért, mert nem tudnak, akarnak mérlegelni tetteik előtt és nem vagy rosszul mérik fel a következményeket.

Végül, ami a legszörnyűbb, hogy az a lelkiállapot, amit azok a szervi-idegrendszeri akciók-reakciók, amik ilyenkor kialakulnak, nagyon rövid idő alatt válhatnak addiktív cselekményekké, magyarul függőséget okozó élmények lehetnek! És lehet-e a mai világban bármi nagyobb veszély, mintha valaki a kínzás, ölés ,,élményétől" válik függővé?"

Négy extrém eset

1. Patrick Sherill, aki megölte 14 kollégáját, majd főbe lőtte magát egy helyi postán, ismert volt arról, hogy környékbeli kutyákat lopott, és a saját kutyája elé vetette őket koncnak.

2. Earl Kenneth Shrinner, aki megerőszakolt, megkéselt, és megcsonkított egy 7 éves fiút, ismert volt arról, hogy petárdákat dugott kutyák végbelébe, és macskákat akasztott fel.

3. Albert de Salvo, a bostoni fojtogató, aki 13 nőt ölt meg, gyerekkorában macskákat és kutyákat ejtett dobozból készült csapdákba, és halálra nyilazta őket a doboz résein át.

4. A sorozatgyilkos Jeffrey Dahmer kutyák, békák és macskák fejét tűzte karókra.


Állatok bántalmazása láttán a következőket teheted


Bejelentést tehetsz a Tappancs Állatvédő Alapítvány Állatvédelmi Őrszolgálatánál.

A tapasztaltakat elmondhatod az ingyenesen hívható telefontanú szolgálatnak: ORFK Telefontanú (bűncselekmények): 06 (80) 555-111

Bejelentést tehetsz a www.police.hu weboldalán.

Súlyos esetben a 107 vagy a mobiltelefonról hívható 112 általános segélyhívó számon azonnali rendőri közreműködést kérhetsz a cselekmény megszakítása érdekében.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Három év letöltendőt kapott az ártatlan kis sünit megégető
  2018-01-11 16:24:50, csütörtök
 
  Három év letöltendőt kapott az ártatlan kis sünit megégető állatkínzó

Budapest XIII. kerületében élve felgyújtottak egy sünt 2016. júliusában, az elkövetőre a lehető legnagyobb büntetést szabták ki első fokon. Az elkövető fellebbezett, az ügy másodfokon folytatódik.

A Noé Állatotthon Alapítvány Facebook oldalán osztotta meg a hírt. Csütörtökön tartották ugyanis a ,,sünégető" tárgyalását.

Amint az emlékezetes, az összeégett tüskéjű, de még élő sünt állatszerető emberek találták meg és vitték orvoshoz, azonban minden igyekezet ellenére az állat életét nem sikerült megmenteni.

Állatmentő Sereg feljelentése alapján azonban ma megszületett az elsőfokú ítélet, amely szerint a bíró különös szenvedést okozó állatkínzás bűntette miatt a ma Magyarországon hatályos törvények szerinti kiszabható legsúlyosabb, három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte az elkövetőt.

A sün kínzója a tárgyalás végén fellebbezett, így az ügy másodfokon folytatódik. Az ítélet nem jogerős.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
2018 év madara – a vándorsólyom
  2018-01-05 19:26:44, péntek
 
  A vándorsólyom több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 20 éves évfordulóra emlékezve szenteli a világ leggyorsabb madarának 2018-at.

A vándorsólyom a világon mindenhol az erő, az ügyesség, a rátermettség szimbóluma volt, és az ma is. Címerekben, jelvényekben szerepel. Szimbolikus jelentőségén túl, nagyon is gyakorlati haszna volt a késő középkorig, amikor a héja mellett, a legelterjedtebben használt solymászmadár volt. Magyarországon abban az időben a vándorsólyom volt ,,a sólyom" a többi fajt, például a kerecsent más néven említik a krónikák.

A lőfegyverek elterjedésével a solymászat, és vele a vándorsólyom jelentősége csökkent. A 20. században azonban, a solymászat újjáéledésével ismét előtérbe került. Ennek is köszönhető, hogy a növényvédő szerekhez kapcsolódó állománycsökkenésére idejében felfigyeltek a szakemberek, és az okokat feltárva sikerült megmenteni a teljes kipusztulástól. Magyarországon a faj eltűnése után több évtizedig nem lehetett solymászati, vagy más célra vándorsólymot tartani. A hosszú tiltás után, hazánkban az 1980-as évek óta lehet ismét vándorsólyommal solymászni.


A TELJES CIKK AZ ALÁBBI LINKEN OLVASHATÓ:


Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
67 évesen újra költ a világ legidősebb madara
  2018-01-05 19:24:14, péntek
 
 Újra költ a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatrosz, Wisdom - közölte az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS).

Az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő nőstény albatrosz legalább 67 éves, és nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem a világ legidősebb, ma is költő vadon élő madara is egyben.

A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre. A madár egyetlen tojását ugyanabban a fészekben melengeti, amelyet minden évben használ a párjával, Akeakamaival.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára - idézi az USFWS közleménye Bob Peyton projektfelelőst.

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom idén legalább 67 éves. A madárnak legalább harminc fiókája volt már.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis sziget a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet.

Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Szilveszter áldozatai: tele az utca kóbor, sérült állatokkal
  2018-01-01 22:53:08, hétfő
 
  Szilveszter áldozatai: tele az utca kóbor, sérült állatokkal
Jó esetben megtalálják őket. Foto: Thinkstock

Mikor jutunk már el oda, hogy pár percnyi ittas önkívületben töltött, óbégatás közbeni durrogtatás nem ér annyit, amennyi kárt tesz családok, és ártatlan élőlények életében? És mit lehet tenni, ha megtörténik a baj? Évről évre rengeteg áldozata van a szilveszteri őrületnek.

Bulizni kell, meg jó, nem vitatom. Mindenki búcsúztassa úgy az óévet, ahogy neki jól esik. De itt hozzátenném, hogy addig, míg azzal mást nem sért, vagy nyomorít meg.
Amikor vallási, vagy szexuális dolgokról beszélnek emberek, olyan könnyen hozzáteszik - csinálják, de négy fal között. Vagy úgy, ha azzal nem okoznak másnak kellemetlenséget. Igen, ezt nyugodtan kiterjeszthetnénk más dolgokra is, pl. a petárdázásra.
Nem vicc: félelmükben az ajtót is kirágják. Kép: Noizz.hu

Évente rengeteg állat kerül utcára, vagy pusztul el, mert pánikrohamot kapnak a borzalmas hanghatásoktól. És nem csak a kutyákról van szó, vagy a házimacskákról, de sok vadon élő állat is elpusztul szívrohamban, vagy menekülve, megsérülve. Igen, a házikedvenceknél a gazdáknak is óriási felelőssége van, erről írtam is EBBEN A CIKKBEN. Link

A menhelyi kutyákkal azonban nincs gondoskodó, szerető család, aki megóvja. Közülük is sokan szöknek meg. Egy állatnak nem lehet megmagyarzáni, hogy ne féljen, mert ez csak egy kis ünneplés. Ráadásul már 2 nappal előtte és még 2 nappal utána lehet hallani a kósza durranásokat. Senkit nem érdekel, hogy a birtoklás bűncselekmény, és csak a kiszabott időben lehet tüzijátékot felengedni.

Miközben sok százezer ember locsolja épp a pezsgőt szét az utcán és lövi a szerpentinágyút, meg bambán nézi élete 627. tüzijátékát, közben mások, a lelkiismeretes segélyszervezetek járőröznek az utcákon és várják a bejelentéseket. Megpróbálják összeszedni és megmenteni a sokkos állapotban lévő állatokat. Az idejüket, pénzüket, szilveszterüket feláldozva. Mert értékesebbenk tartják az életet, mint a pár percnyi őrült vigalmat. Budapesten az Állatmentő Liga és az Állatmentő Sereg is egész éjszaka dolgozott. Adatok még nincsenek, de remélem, idén kevesebb esetről számolnak majd be.

Felmerül a kérdés, hogy akkor mi lesz a látvánnyal, az ünnepléssel, hát nem lehet minden jót megvonni az emberiségtől. Valóban. De manapság annyi alternatíva van, ami békésebb: lézershow, fényfestés (ami pl a Bazilikán minden karácsonykor ámulatba ejt) és még sok más, amivel ki lehetne váltani az éktelen durrogtatást. Minden egyes ember döntése számít! A te egyetlen gondolatod is!

Ha elveszett a kedvenced EBBEN A CIKKBEN nyújtunk hasznos tanácsokat, mielőbb cselekedj! Link


Koszorú Csabi
Noizz.hu


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Ha­tal­mas tö­meg­de­monst­rá­ció Bu­da­pest szí­vé­ben
  2017-12-30 22:24:13, szombat
 
  Nem várt lét­szám­ban áll­tak ki az em­be­rek - el­ső­sor­ban a ku­tya­tar­tók - a békés, pe­tár­da­men­tes szil­vesz­ter mel­lett. Egyre több gazdi félti ked­ven­cét az ér­tel­met­len dur­rog­ta­tás­tól.

Péntek délután csendes demonstrációt tartottak a petárdázás ellen kutyás és nem kutyás emberek.

Ezzel a sétával szerették volna felhívni a szervezők a figyelmet arra, hogy rengeteg embert és nem csak kutyatartókat zavar a szilveszteri durrogtatás. A résztvevők kedvenceik védelmében léptek fel és jelezni kívánták, hogy a gazdik tudnak tenni négylábú barátjuk félelmének csökkentéséért.

A Feneketlen tótól indulva - a Szabadság hídon át haladó csendes, visszafogott demonstráció a Váci utcán haladt egészen a Vigadóig. Itt a kutyával játszó gyerek szobránál mécsesekkel emlékeztek azokra a kutyákra, akik petárdázás áldozatai lettek.

Minden résztvevő kutya aranyszalagot kapott a nyakába, amire a gazdi telefonszámát írták, hogy baj esetén könnyebben hazajuthasson. A rendezvényt a Goldenvet rendelő szervezte, melyhez több magyarországi város is csatlakozott.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Ku­tya­maffia ga­ráz­dál­ko­dik az or­szág­ban
  2017-12-16 18:48:41, szombat
 
  Ku­tya­maffia ga­ráz­dál­ko­dik az or­szág­ban, így ra­bol­ják el az ál­la­to­kat

Ret­te­ne­tes je­len­ségre hívta fel la­punk fi­gyel­mét a Ri­post ol­va­sója! Fejes Sán­dor két kis­ku­tyá­ját fé­nyes nap­pal egy fő­vá­rosi, VI. ke­rü­leti bolt elől lop­ták el, emi­att kez­dett nyo­mo­zásba. Ki­de­rí­tette: ku­tya­maffia ga­ráz­dál­ko­dik az or­szág­ban, kü­lön­böző cé­lokra lop­ják el az ál­la­to­kat.

Minden állattartó rémálma vált valóra Budapesten: egy VI. kerületi közért elől eltűnt két kikötött kiskutya. Az állat gazdája a Ripost -nak elevenítette fel a történteket.

"A 11 éves Borzit és a 6 éves keverék Maszatot a Szondi utcai közért elől kötötték el múlt kedden, nem messze onnan, ahol lakunk "

- mesélte lapunknak szomorúan.

"A szokásos déli sétára ugrottam le velük. Mentünk egy kört, aminek a végén valamivel kevesebb mint öt percre beugrottam a boltba. Amikor kijöttem, legnagyobb megdöbbenésemre a kutyák nem voltak sehol. Kizárt, hogy elszöktek volna:
dupla csomóra kötöttem a pórázt, ahogy mindig is szoktam, emellett olyan ragaszkodó állatok, hogy rendszeresen megpróbálnak utánam jönni. Ha elszabadultak volna, inkább a boltba jöttek volna utánam. Természetesen mindkét kutyus chipelt, és biléta is van a nyakukban."

Van térfigyelő, de minek?!

Fejes Sándor azonnal hívta a rendőrséget. "A rendőrök rendesek voltak, körbevittek, szemtanúkat kerestek. Megengedték, hogy megnézzem a térfigyelő kamera felvételeit, ám kiderült: az sajnos semmire sem jó. A szemben lévő sarkon van felszerelve, folyamatosan 90 fokban elfordulva pásztázza a környéket, ám amikor a boltra néz, akkor
a kép jó részét kitakarja egy elsőbbségadás kötelező tábla" - folytatta a történetét Sándor, aki két férfit látott a bolt mellett.

A felvételekből kiderült, hogy nem ők voltak, de talán láthattak valamit. Egyikük élénk színű felsőt, sötét mellényt, és sötét nadrágot, másikuk sötét munkás felsőt, és nadrágot viselt, ha magukra ismernek, jelentkezzenek! - kérte Sándor.

Mire jó a lopott kutya?

A gazdi amellett, hogy kiplakátolta a városrészt a kutyák képével és a közösségi hálón is keresi őket, saját nyomozásba kezdett, és megdöbbentő tényekre bukkant.

"Többnapos kutatásom eredményeként kiderült: régóta kutyákra szakosodott maffia garázdálkodik az országban"

- közölte Fejes Sándor.


"Beszéltem egy gazdával, akinek három kutyáját a kerítésen keresztül lopták el. Jobbára külföldre viszik a lopott állatokat. Lehet, hogy eddig csak én voltam túl naiv, de a két kutyánk elrablása kellett ahhoz, hogy feltáruljon előttem, mi az a kutyamaffia. Ezek a bűnözők szervezetten tevékenykednek, kifigyelik a kutyákat, gyorsak, tudják, hogy mit és hogyan cselekszenek. Külföldre, elsősorban Németországba hurcolják a rabolt állatokat, ahol a menhelyek fizetnek a leadott kutyákért, de sok más célra is lopnak kutyákat..."

Arról, hogy milyen további célok mozgatják a kutyatolvajokat, hogyan látja a helyzetet egy állatvédő szervezet és miben bízik Borzi és Maszat gazdája, hogy visszakerülnek hozzá a kedvencei, a keddi Ripost napilapban olvashatsz. Keresd az újságárusoknál!


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Ku­tya­há­ború Pest me­gyé­ben: Ezért viszi el a sin­tér
  2017-12-16 18:36:25, szombat
 
  Ku­tya­há­ború Pest me­gyé­ben: Ezért viszi el a sin­tér az ál­la­to­kat

A sin­tér négy rendőr se­gít­sé­gé­vel pró­bált meg el­vinni egy ku­tyát egy ha­lász­telki csa­lád­tól, hét­főn pedig megy egy másik helyi la­kos­hoz, hogy el­ve­gye a ko­mon­dor­ját. Hogy miért? A szi­gorú helyi ren­de­let miatt. Sok lakó til­ta­ko­zik, rá­adá­sul a szak­ér­tők sze­rint a ren­de­let jog­el­le­nes!

,,Küldtek egy határozatot, hogy nem tarthatok kettőnél több kutyát vagy macskát, azonnal elkobozza tőlem egy sintér. Ki is jöttek négy rendőrrel. De több tucat állatvédő is volt a telkemen, talán ez a nyomás is hatott a sintérre, így nem vitték el a kutyámat"
- elevenítette fel a történteket a Ripost-nak Kastner Rita, aki a mai napig együtt él szeretett állataival.

Hétfőn újra lecsapna a gyepmester

Egy másik halásztelki asszony, Kemenczey Anett is kapott egy végzést, miszerint a tulajdonában lévő három komondor és két keverék közül vinnének el három kutyát. Az akcióra hétfőn kerülne sor - ám akkor is lakossági tiltakozás várható. Halásztelken, ha valakinek több kutyája van, mint amennyit megenged a rendelet, az önkormányzat felszólítja a lakót, hogy szabaduljon meg a létszám felettiektől, majd bírságolnak, aztán sintérrel elvitetik a kutyát.

A fajtisztákra utaznak?

A halásztelki önkormányzat rendelete szerint többlakásos épületben lakásonként 1 eb és 2 macska, családi házas övezetben 2 eb, 2 macska tartható. Úgy tudjuk, ugyanezzel a gyepmesterrel sok más, Pest megyei településen is szerződést kötöttek, és több helyen is elvett már kutyákat emberektől. Vannak olyan pletykák is, hogy egész Pest megyében a fajtiszta, értékes ebekre utaznak...
Jogellenes az állattartási rendelet Halásztelken

Újra tiltakozni fognak a helyiek

A Ripost Halásztelken számos olyan házat talált, ahol kettőnél több kutya volt a kertben. Az egyik Mária utcai ingatlannál például három angol bulldog, egy pincsi és egy rottweiler üdvözölte újságírónkat.

,,Nem is értem, miért azt a házat pécézték ki. Ott három komondor van, itt három fajtatiszta bulldog, egy roti és a pincsi. Tenyésztőnek készülök, hamarosan megkapom az engedélyt. Én biztosan nem hagynám, hogy elvegyék tőlem az állatokat. Felőlem jöhetnek ide is, de senki be nem teszi a lábát" . - háborodott fel Horváthné, aki ugyancsak kivonul a hétfői akcióra.

Az ügyben egy jogi szakértő is segíti a családot

"Halásztelek Város Önkormányzatának életben lévő állattartási rendelete immáron hét esztendeje szembemegy a nála magasabb szintű, állattartást szabályozó, 2010 óta megalkotott kormányrendelettel. Halásztelek tehát alkotmánysértő rendeletet alkalmaz. A kutyák gazdájától értesültem arról, hogy a korábbi értesítések kizárólag a fajtiszta komondorok elvitelét hangsúlyozták, teszem hozzá, hogy a fajtatiszta chipes kutyáknak nem az eljárás alá vont hölgy, hanem a férje a tulajdonosa".
- hívta fel a furcsaságokra a figyelmet Kalas Heléna.

A kutyaháborúról és annak további részleteiről a Ripost napilap csütörtöki számában olvashatsz!

Nem választhat találomra a gyepmester A jogi szakértő a Ripost-nak elmondta: többszöri felszólítás és bírság után dönthet csupán az önkormányzat a határozat végrehajtásáról, erre azonban csak jogszerű rendelet alapján hivatkozhat. "A gyepmester ez esetben sem jogosult eldönteni, melyik kutyát viszi el, hanem a gazdája határozza meg, melyik állatot hol helyezi el. Mind a hatályos rendeletet, mind az eljárást jogszerűtlennek tartjuk. Levélben kértem a jegyzőt, hogy helyezze hatályon kívül a jelenleg érvényes állattartási rendeletet december 15-ig, amúgy ez téma volt a szerdai közgyűlésen is" - nyilatkozta a Ripost-nak Kalas Heléna, aki többedmagával, állatvédők és a média jelenlétében lesz jelen a 18-i elkobzásnál.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Mi történhet, ha eltűnik a sarki jég?
  2017-12-12 19:51:07, kedd
 
  A sarki jégtakarók olvadásának felgyorsulását 1988-óta aggódva követjük, egyre több kérdés merül fel és csak az utóbbi évtizedekben kezdtük megismerni a folyamatok hátterét.
Egy kisebb jéghegy úszik Grönland partjainál

Csak a legutóbbi időszakban értettük meg azokat a komplex folyamatokat, amelyek a jégtakaró változásait a legnagyobb mértékben befolyásolják. Minden jel arra utal, hogy fordulóponthoz érkeztünk. Az elmúlt években az Északi-sark egyes részein bizonyos novemberi napokon a hőmérséklet 20 fokkal magasabb volt az átlagosnál (NSIDC). Bár az Északi-sarkon a felmelegedés legalább kétszer olyan gyors, mint a kontinentális területeken, a hőmérséklet emelkedése önmagában nem ad magyarázatot a grönlandi jég csapadékos eróziójának jelenlegi ütemére. A kutatók részben a jégalap megváltozásában és a jégen élő mikrobák és algák aktivitásában vélik megtalálni a magyarázatot. Utóbbiak olyan pigmenteket hoznak létre, amelyek elősegítik a jég napenergia elnyelését. Az Egyesült Királyság Sheffield Egyetemének szakemberei mérésekkel igazolták, hogy a jégfelszín már nem annyira fehér, mint néhány évvel ezelőtt, így jobban elnyeli a látható és közeli infravörös spektrumú napsugárzást. Ugyanakkor a felolvadó és visszafagyó jégkristályok elveszítik tüskés alakjukat, ezzel tovább csökken a fényvisszaverő képességük. A műholdas adatok azt mutatják, hogy a jég a peremterületeken 5 százalékkal sötétebb (Kintisch 2017). Ez arra vezethető vissza, hogy az évszázadok során csapdába esett részecskék koncentrálódtak a jégtakaró olvadási zónájában. Az úgynevezett ,,dark ice" jelenséghez például az európai gyárak por és füst jellegű szennyezőanyag-kibocsátása és a kanadai erdőtüzek is hozzájárultak.
A felmelegedés öngerjesztő folyamat, az algák és baktériumok virágzása a melegebb hőmérséklet következménye, ugyanakkor a legjelentősebb tényező a jég sötétedésében. A sötét baktériumok és algák által fedett foltokon elnyelt napenergia segít fenntartani a víz fagypont feletti hőmérsékletét, így egyre mélyebb vizes foltok jelentkeznek a felszínközeli régióban. A kutatók számos különleges fajjal találkoznak (például Ancylonema nordenskiöldii, vagy Mesotaenium berggrenii) (Lutz 2016). Mivel a létformáknak itt szélsőséges viszonyokat kell elviselniük, a hidegen és fagyás-kiolvadás periódusokon kívül az erős ultraibolya sugárzást is le kell küzdeniük (Yallop et al. 2010; Anderson et al. 2017). De a szélsőséges körülményekhez történő alkalmazkodás is gyorsítja a folyamatot: A barna pigmentek megvédik a növényeket az UV káros hatásaitól, ugyanakkor megnövelik a jég energia felvételét, hozzájárulva az olvadás radikális felgyorsulásához. Az olvadék állandó jelenléte további, szélsőségeket kevésbé tűrő fajok megtelepedését eredményezi.
Vörös színű alga a hómezőn. Az albedó csökkenése gyorsítja az olvadást

A speciális időjárási mintázatok meleg, nedves levegőt irányítanak a térségbe, amely a sérülékeny jég felett szinte állandóan kifejti hatását, így a sötét, téli időszakban sem tud az északi sarkvidék a korábbi mértékben visszajegesedni. A felmelegedést tehát számos fizikai és biológiai faktor is erősíti, de ezek még nincsenek mindenre kiterjedően leírva. A vizsgálatok fő iránya a műholdas távérzékelési adatok pontosítása, validálása irányába mozdult el. A kutatók mintaterületeket jelöltek ki, amelyeket csak ,,pixel"-ként emlegetnek, utalva a műholdfelvétel elemi részecskéjére, a spektrális és felszínjeleket leíró legkisebb képi egységre. A csaknem napi rendszerességgel gyűjtött űrfelvételek pixelei 500 m szélességű terepi foltot képeznek le, és ehhez igazították a különböző elhelyezkedésű mintaterületeket. Rendszeresen készülnek nagyfelbontású légifelvételek repülőgépekről, amelyek 3 - 20 cm részletességűek és a nyári időszakban 0,4 - 10 cm részletességgel kis területekről UAV felvételek (pilóta nélküli repülőeszközökkel). A felmérések elsősorban a rádióhullámokkal (radar távérzékelés), aktív (lézeres letapogatás) és passzív (multispektrális fényképezés) optikai módszerekkel gyűjthető információk elemzésén alapulnak.

A TELJES TANULMÁNY AZ ALÁBBI LINKEN OLVASHATÓ:


Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Haldokló jegesmedve a globális éghajlatváltozás szimbóluma
  2017-12-10 20:55:36, vasárnap
 
 Paul Nicklen, a National Geographic fényképésze és a Sea Legacy természetvédelmi csoport tagjai szívszorító jelenséggel találták magukat szemben az északi sarkkörön lévő Baffin-szigeten: egy éhező jegesmedvével a halálos ágyán.

Nicklen kiválóan ismeri a medvéket, hiszen Kanada északi részén nőtt fel és több mint háromezer példányt látott már belőlük a vadonban. Ugyanakkor a napokban publikált videón látható éhező állat az egyik legszörnyűbb dolog volt, amivel valaha dolga volt.

Ott álltunk, és sírva videóztunk. Könnyek csorogtak le az arcunkon
- mesélte.

A felvételen az látszik, hogy az élethez ragaszkodó jegesmedve bőrén meglátszanak csontjai és szőre is alig maradt már. Egyik hátsó lábát alig bírja mozgatni, amit feltehetően izomsorvadás okoz.

Az állat élelmiszert keresve odavergődött egy eszkimó halászok által használt kukához, de nem talált benne semmit és elkeseredetten csuklott össze a földön.

Videó: Haldokló jegesmedve Link

Nicklent a videó közzététele óta sokan arról kérdezték, hogy miért nem avatkoztak közbe.

Természetesen megfordult a fejünkben. De nem nyugtatólövedékkel és kétszáz kilogramm fókahússal a hátunkon mentünk forgatni
- magyarázta a National Geographic munkatársa.

Ráadásul hiába is segített volna a jegesmedvén, csak meghosszabbította volna az állat szenvedését. Mi több, Kanadában illegális a vadon élő jegesmedvék etetése.

Mint fogalmazott, azért filmezték le az állat lassú, kínkeserves halálát, mert nem akarták, hogy hiába veszítse életét.

Amikor a tudósok azt mondják, hogy a medvék ki fognak halni, az emberek látni akarják, miként történik mindez. A jegesmedvék éhen fognak halni. Ez pedig így néz ki
- mondta.

Nicklen a jegesmedve szomorú történetének elmesélésével abban reménykedni, hogy jelzést küld a világnak a globális klímaváltozás halálos következményeiről.

A jegesmedvék első kézből érzik a klímaváltozás hatásait, hiszen csak sarkvidéki területen élnek, ahol a tengerszint folyamatosan emelkedik, nő a hőmérséklet és olvadnak a jégtáblák.

Ha így folytatjuk, unokáink már sosem találkozhatnak a jegesmedvékkel.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
     1/161 oldal   Bejegyzések száma: 1600 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 94 db bejegyzés
Összes: 23035 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1032
  • e Hét: 8056
  • e Hónap: 149167
  • e Év: 149167
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.