Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Magyar Anya
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/144 oldal   Bejegyzések száma: 1431 
Felavatták Miskahuszár hatalmas szobrát
  2017-10-03 20:38:17, kedd
 
 


Résztvevők a 70 tonnás, 12,5 méter magas Miskahuszár-szobor, Magyarország legnagyobb szabadtéri szobra avatóünnepségén Pákozdon 2017. szeptember 29-én

A huszárság szellemisége erőt kell, hogy adjon napjaink küzdelmeihez - mondta pákozdi avatóbeszédében Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Vlaszák Mihály vállalkozó éppen tizenkét esztendővel ezelőtt határozta el, hogy fő támogatója és ötletgazdája lesz a Miskahuszár-szobornak, amellyel - mint a Honvédelem.hu tudósítása szerint fogalmazott - ,,vissza szeretne adni valamit abból, amit ő a hazától kapott". Kiemelte: a szobor szimbolizálja a hazájáért az életét is áldozni kész katona hősiességét és bátorságát. Aláhúzta: a szobor, a valaha létezett huszonkét magyar huszárbandérium mindegyikét egyesíti magában, de küllemében egyikre sem hasonlít. Elhangzott: a kivitelezés folyamatában járatlan úton haladtak, mert ekkora szobrot még soha, senki sem épített.

Benkő Tibor szerint hazánknak még sok olyan emberre van szüksége, mint Vlaszák Mihály, aki fontosnak tartja történelmünk hagyományainak ápolását, és a magyar huszár, a magyar katona elismerését.

A betonszobor tényleg igen méretes, az M7-es autópályáról is jól látható. A 70 tonnás, 12,5 méter magas Miskahuszár-szobor Magyarország legnagyobb szabadtéri szobra. Az alkotó, Rohonczy István szobrászművész - aki maga is részt vett az ünnepségen - Vlaszák Mihállyal együtt Honvédelemért kitüntető címben részesült.


Forrás videóval: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Már nem magyar termékek
  2017-10-02 23:34:51, hétfő
 
  Van néhány "magyar" márka, illetve gyártó, ami
egyáltalán NEM véletlenül maradt ki adatbázisunkból!
Mert már igazából külföldi kézben vannak.

Néhány ezek közül:

- Sió (a német Eckes-Granini csoport tulajdona)

- Sága (angol tulajdon)

- Globus konzervek (a cseh Hamé illetve a francia Bonduelle tulajdona)

- Globus ételízesítők (az angol, illetve holland Unilever tulajdona)

- Győri (az amerikai Kraft Foods vállalatcsoport tulajdona)

- Piros Pöttyös (a holland Friesland tulajdona)

- Boci csoki (a svájci Nestlé tulajdona és Csehországban készül!)

- Horváth Rozi (az osztrák Salinen tulajdona)

- Kalifa (arab tulajdon)

- Vénusz (a francia Bunge csoport tulajdona)

- Milli Tej (a holland Friesland tulajdona)

- Pannontej (a francia Bongrain Csoport tulajdona)

- Medve, Karaván, Bakony és Tihany (Bongrain Csoport)

- Theodora (a svájci Nestlé tulajdona)

- Törley, Hungária, Walton pezsgők (a német Henkell tulajdona)

- BB bor és pezsgő (Henkell csoport)

- Delikát8 (Unilever)

- Kotányi (az osztrák Kotányi GmbH tulajdona, a gyártás is Ausztriában zajlik)

- Baba (az Unilever tulajdona, Csehországban és Lengyelországban készül)

- Neogranormon krém (a német TEVA csoport tulajdona)

- Tomi Kristály mosószer (Henkel)

- Amodent (Unilever)

- WU2 sampon (a cseh EVM Zrt. tulajdona)

- Koronás Cukor (az osztrák Agrana tulajdona, de a termékek egy része itt készül)

- Kaiser (a szlovák Penta csoport tulajdona)

- Debreceni, Csaba Hús, Szole Meat (Penta csoport)

- Sport szelet (az amerikai Kraft Foods tulajdona)

- Kapucíner szelet, Piros Mogyorós (a Kraft Foods tulajdona)

- Balaton szelet (a svájci Nestlé tulajdona)

- Szerencsi (a Nestlé tulajdona, NEM azonos a magyar Szerencsi Bonbonnal!)

- Apenta (a lengyel Maspex Wadowice csop. tulajdona)

- Plussz (Maspex Wadowice csoport)

- Olympos (Maspex Wadowice csoport)

- Fonyódi Ásványvíz (a horvát Jana csoport tulajdona).
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Rekordvérfürdő volt egy Las Vegas-i koncerten
  2017-10-02 22:37:54, hétfő
 
  Rekordvérfürdő volt egy Las Vegas-i koncerten - az IÁ szerint az ő katonájuk volt az ámokfutó

Több mint 50 halálos és több mint kétszáz sebesült áldozata van a Las Vegas-i támadásnak - jelentette be a város seriffje hétfői sajtótájékoztatóján. Megnevezte a lelőtt gyanúsítottat is, Stephen Paddocknak hívták.

A rendőrség lelőtte a támadót a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletén, ahonnan előzőleg automata fegyverrel lőtt a szállodával szemben megrendezett szabadtéri koncert nézőire - tette hozzá egy rendőrségi szóvivő.

A tettes a városban lakott, és bár a rendőrség úgy gondolja, tettét egyedül követte el, köröznek egy nőt, aki vele együtt utazott az incidenst megelőzően.

A TELJES CIKK KÉPEKKEL, VIDEÓKKAL AZ ALÁBBI LINKEN OLVASHATÓ:

Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
A muszlimszaporulat következtében akár már két generáció
  2017-09-26 22:06:29, kedd
 
  A muszlimszaporulat következtében akár már két generáció múlva háttérbe szorulhatnak az őslakosok Európában

A legfrissebb számítások szerint a muszlimok jelentősen magasabb gyermekvállalási kedvének következtében akár már két generáció múlva háttérbe szorulhatnak az őslakosok Európában.

A súlyos problémákat előrevetítő tanulmányt még szeptember elején hozta nyilvánosságra egy francia pénzügyi guru think-tankje, az Institut des Libertés. A Libération című francia napilap azonnal megkérdőjelezte a munka hitelességét, ám a Gateston Institute szakértője szerint a kritikát politikailag motivált vádakra alapozza az újságíró.
Öntudatra itthon sem lehet panasz...

A Gatestone kutatója szerint ez is jól mutatja, hogy nemcsak az európai kultúra, hanem a szólásszabadság is haldoklik a kontinensen. A legnagyobb problémának azt tartja, hogy az európai nők nem szülnek gyermekeket, és ennek semmi köze sincs a muszlimok beözönlésének. A szakértő szerint emögött a fogamzásgátlás és az abortusz legalizációja áll, ami a 60-as 70-es évektől kezdve folyamatosan elterjedté vált a nyugati világban.

Emlékeztetett: Franciaországban évente 200 ezer (!) abortusz történik, míg a szülések száma 750 ezerre tehető. A helyzeten csak ront, hogy a francia parlament a közelmúltban alapvető jogként határozta meg a művi terhességmegszakítás elérhetőségét. Korábban a nőknek hivatalos nyilatkozatot kellett tenniük, hogy bizonyos körülmények miatt képtelenek vállalni a gyermeket.

Ami ennél is felháborítóbb a kutató szerint, hogy az abortuszellenes szervezetek munkáit is igyekeznek ellehetetleníteni egy törvénnyel, ami büntetendőnek tartja a művi terhességmegszakítás kapcsán a nőket esetlegesen megtévesztő tartalmak terjesztését. Hangsúlyozta: sok esetben szubjektív, hogy ki mit tekint megtévesztőnek.

Ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelne, hogy egy idő után a bevándorló háttérrel rendelkező nők között is hasonló szintre fog majd emelkedni az abortuszok aránya, ám addig hosszabb időnek kell eltelnie.

(Híradó - Gateston Institute)


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Emléket állít a hitvesi szeretetnek a magyar Tádzs Mahal
  2017-09-26 21:39:31, kedd
 
 Ezt a kincset mindenkinek érdemes meglátogatnia.

A Bory-vár különlegesen ritka épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben, melyet a székesfehérvári Bory Jenő (1879-1959) nagyrészt egymaga épített és díszített évtizedeken át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek - feleségét, Komócsin Ilona festőművészt rajongásig szerette - és művészi álmainak.

A telket - amelyen szőlő és gyümölcsfák között eredetileg csak egy borospince állt a hozzá tartozó présházzal - 1912-ben vásárolta meg a művész, hogy a nyári szünetet családjával ott tölthesse. A présházat ekkor bővítette lakássá, s készített fölötte egy műtermet is.

A vár építésébe csak az első világháború után kezdett, amikor sokasodó szobrászi megrendeléseinek honoráriumából erre is tudott költeni - olvasható a vár weboldalán.

Bory, a tervező építész volt az építésvezető, a pallér, a kőműves is. Néhány egyszerű munkással 1923-tól haláláig építette, bővítette, 40 nyáron át csinosította ezt a csodás alkotást. A Guinness Rekordok Könyve is jegyzi az ,,erődítményt", mint a világ legnagyobb olyan épületét, melyet tulajdonképpen egyetlen ember alkotott.

Való igaz, hogy kevés olyan művészt ismerünk, aki még életében felépítette saját emlékművét és múzeumát - Bory Jenő azonban közéjük tartozik. A várat székesfehérvári Tádzs Mahalként is emlegetik, hiszen az indiai épülethez hasonlóan ez is a hitvesi szeretetnek állít emléket.

A lassan felnövő falak, tornyok formái, az általuk ölelt terek ugyanannak a művészi elképzelésnek lettek az eredményei, mint a szobrok, így a Bory-vár nem más, mint egy építészeti formákat és méreteket öltő szobrászati műalkotás.

A számos díszítménnyel ellátott, túlméretezett lakóház a magyarországi szimbolikus építészet különös példája. A vár alaprajza is szimbolikus, két eszmei centruma: a hitvesi szeretet kápolnája és a műterem, Bory Jenő életének két sarkalatos pontját jelképezik. Az épületben több száz, a legváltozatosabb technikával készült szobor található, a falakat elborítják a festmények, a külső és belső terekben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a mozaikok, üvegfestmények, díszkutak.

A vár ma már nem csupán látványos turisztikai attrakció, hanem házasulandó párok kedvelt fotózási helye is.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Pilhál György: A felfordulás volt a cél
  2017-09-23 21:20:26, szombat
 
  Mályusz Elemér író-történész 1931-ben megjelent, A vörös emigráció című könyvét olvasgattam a minap. Áthozott a mába. Csak be kellett helyettesítenem a Bécsben kavaró egykori népbiztosokat a hatalomból elzavart, nyugatra szaladgáló, ármánykodó mostani liberálisainkkal - ordított a párhuzam.

Bécsi életkép az elzavart kommunisták kinti mindennapjairól a bukás utáni hónapokból: ,,Jól tudják és érzik, hogy békés viszonyok között semmit sem remélhetnek, ezért minden igyekvésük a helyzet felborítása, a belső ellentétek szítása." Aljasságban itt is kiemelkedik közülük a vezér, Kun Béla. ,,Éppen ellentéte a forradalmár azon idealizált képének, amely az európai polgári gondolkozásban él - írja a szerző.

- Nincs benne egy szikrányi személyes bátorság, vagy elszántság, és retteg minden felelősségtől (...), a sorsdöntő fordulatoknál hisztériás rohamok lepték meg (...), félelmében sírt, mint egy gyermek; mindig azon jajgatott, hogy fel fogják akasztani." Vágó Béla röplap- és újságszerkesztőt, volt népbiztost így jellemzi Mályusz: ,,Újságja sajátos keveréke volt a mindenre kapható csatornatölteléknek, a pártot szipolyozó, a pártból élősködő tetveknek, a gyanús és mellőzött stréberségnek, a sértve érzett hiúságnak és a legkorlátoltabb hangos álforradalmiságnak."

Elképesztő igyekezettel megy a gyűlölködés Horthy nemzeti kormánya ellen. ,,Röplapokat, röpiratokat szerkesztenek - magyarázza a szerző -, a földmívelő nép indulatát a polgárság ellen akarják felkorbácsolni, a munkásságét meg mindkettő ellen." A magyar rendőrség nap mint nap százszámra talál a bécsi vonatok és hajók rejtett fülkéi­ben, ártatlan külsejű postacsomagjaiban ilyen röplapokat. ,,Ma az antiszemiták nevében írják röpcéduláikat, holnap pedig a zsidóbarátok nevében. A fő cél mindenütt a belső ellentétek mélyítése, hogy a felfordulás lehetséges legyen."

A történelem ismétli önmagát.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Lovas István:Ki a világ legnagyobb ökovandálja?Angela Merkel
  2017-09-22 09:19:31, péntek
 
  KI A VILÁG LEGNAGYOBB ÖKOVANDÁLJA? ANGELA MERKEL

A fenti címet szándékosan nem tettük idézőjelbe, hogy fokozottan érjék a kínos információk e hivatalosan jobboldali konzervatív kancellárasszony hazai balliberális rajongóit.
A következő sokk: a cikk e címmel - ó borzalom - a brit Guardianben jelent meg, és annak szerzője - újabb borzalom - e lap világszerte elismert környezetvédelmi szakértő publicistája, George Monbiot, aki még mindig ottmaradt eme, az elmúlt mintegy tíz-tizenhárom éve folyamatosan az establishment ölebévé vált, egykor kemény antiglobalizmusával és háborúellenességgel a tisztességtelen nyugati fősodratú mezőnyből kilógó újságnál. Amivel - de ezt csak nagyon óvatosan jegyezzük meg - mintha az elmúlt napokban történt volna valamiféle hátraarc egykori önmaga felé.
Ma például Simon Jenkins, a lapnak szintén a régi ,,vonalvezetést" jelképező, kiváló publicistája olyan cikkben küldte a legmelegebb éghajlatra Theresa Mayt, amiért brit miniszterelnök elődjeit utánozva az amerikai elnökök ölebévé szegődött, hogy több albioniban megállhatott a levegő annak olvasása közben. Olyan mondatokkal fűszerezve, hogy ,,paranoid abszurditás" azt állítani, miszerint Észak-Korea létében fenyegeti Amerikát, és hogy May liheg falvakat bombázni Szíriában és Irakban, csakhogy tessék Trumpnak.

A Monbiot cikk tegnapi, de jellemző, hogy azt az egyébként Guardian-imádó balliberális, és így sajnos az egész magyar sajtót a külföldi hírek terén feltétlenül tematizáló médiumok nem akarták észrevenni.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy fekete répát mutat fel egy választási kampányeseményen a dél-németországi Freiburg im Breisgauban

Kezdjük az írás ismertetését azzal, hogy szó szerint idézzük annak bevezető részét.
Melyik élő személy az, aki a legtöbbet tette azért, hogy elpusztítsa a természetes világot és az emberiség jövőbeli jólétét? Donald Trump lesz hamarosan a jó válasz, amikor pusztításának teljes erejét érezzük majd. De jelenleg a kockába egy másik nevet írnék: Angela Merkel.
Hogy miért? Elment az eszem? Angela Merkel, ,,a klímakancellár"?...A német energiafordulat - a hírneves energiaátmenet megalkotója. Igen, éppen ő. Monbiot ezután érvekkel alátámasztva sorolja, miért Merkel a világ első számú ökovandálja.

Első: fatális gyengeséget mutat a német ipar lobbierejével szemben. ,,Mindannyiszor, amikor egy alapvető ügyet kell megoldani, etikáját politikai előnyével szemben mérlegeli, és az előnyt választja." Ezért fuldoklik ma Európa dízelgőzben.

A szerző ismerteti, miképpen zsarolta Merkel az uniót és az egyes országokat, hogy állítsák le az elődje idején hozott, a dízelmotorok cseréjével kapcsolatos EU-döntést. Beleértve Hollandiát és Magyarországot, hogy az ezen országokban lévő német autógyárakat nehogy bezárják.
Merkel azt is elengedte füle mellett, amikor 2014-ben az Európai Bizottság írt a német kormánynak figyelmeztetve azt, hogy a dízelmotorok által okozott légszennyeződés sokkal nagyobb, mint amit a gyártók állítottak.

,,De ez a legkisebb azon környezeti katasztrófák közül, amelyeket ő hozott létre". Így azt, hogy az Európai Bizottság mellé állt azon döntésben, hogy a fosszilis energiahordozókat bioüzemanyagokkal helyettesítsék. Holott óriási környezetpusztítással jár, amikor erdőt és termőföldet alakítanak át üzemanyag-termelő területekre. ,,Az európai bioüzemanyag-szabály ma a világ egyik legnagyobb környezeti katasztrófáinak hajtóereje: az indonéz esőerdők kiirtása és felcserélése olajpálmákra".
Ez hatalmas és gyönyörű ökorendszereket likvidált, és pusztította el az orángutánokat, a tigriseket, a gibbonokat és sok ezer más állatfajtát, amelyek ott éltek. De a fák égetése és a tőzeg oxidációja is sokkal több károsanyag-kibocsátást eredményezett, mint a fosszilis üzemanyag. E programot még 1994-ben német energiaminiszterként javasolta.

De még ez is jobb, mint az a kár, amit azzal a sokkoló csődprojektjével okozott, hogy több száz milliárd euró befektetése ellenére ,,dekarbonizálja" villamosenergia-rendszerét. Míg más európai országokban a káros gázkibocsátás meredeken esett, Németországban csúcsra ért.
Merkel az ipari lobbisták előtt a szén ügyében is térdre borult. Mint a lignit esetében, amely a kanadai kátrányhomokkal együtt a világ legszennyezőbb üzemanyaga. És ez szolgáltatja a német elektromos áramtermelés 40 %-át, amit még alátámasztott azzal a kijelentésével, hogy ,,a szén marad Németország energia kínálatának oszlopa hosszú időre".


Forrás: Link

Elképesztő..

Merkel közszolgálata házat és pénzt ígérve csalogatta a migránsokat Németországba.

Lovas István írja:

Az osztrák Info-Direkt hetilap megdöbbentő leleplezést közöl http://info-direkt.eu/2017/09/ 15/merkel-lockte-asylanten-mit -haus-und-geld-nach-deutschland/ arról, hogy a német közszolgálati adó arab, pastu, urdu és egyéb nyelven sugárzott adásai milyen ígéretekkel csalogatták az embereket hazájukból Németországba. Ezt Shams Ul-Haq német-pakisztáni újságíró és terrorszakértő hozta most napvilágra.

Az Info-Direkt erről szóló cikkének vastagbetűs összefoglalóját azzal kezdi, hogy ,,Felfoghatatlan ígéretekkel csalogatta Merkel. az embereket Németországba".

Shams Ul-Haq a két évvel ezelőtti menekülthullám kezdete előtt tartózkodott Irakban, Pakisztánban és Szíriában. Ennek során éppen úgy, mint ezen országok lakói közül sokan, gyakran hallgatta a német közszolgálati Deutsche Welle televízió- és rádióadásait.

Az újságíró és terrorszakértő mindezt leírja ,,A terror melegágya" című, most megjelent könyvében. Beszámol benne arról, hogy csodálkozva hallgatta, milyen módon zengtek dicshimnuszokat Németországról ezen adók.

Olyanok hangzottak el bennük, minthogy Németország ,,gazdag ország, amelynek sürgősen szüksége van bevándorlókra". Amihez hozzátette, hogy ilyeneket alaphangon mondtak ezen adók újságírói.

Az egyik adásban egy újságíró szájából elhangzott az, hogy ,,Merkel a menekülteknek házat ajándékoz". Hozzátéve, hogy ezért Merkel maga vállal személyes felelősséget.

E kijelentések nyomán főként Szíriából és Afganisztánból menekültáradat indult meg.

Vagyis, teszi hozzá az Info-Direkt erről szóló cikke, ,,az összeesküvés elméletről kiderült, hogy igaz". És mindezt egy olyan pakisztáni gyökerű újságíró hozta napvilágra, aki számos német, svájci, osztrák fősodratú médiumban szerepel. Így, teszi hozzá a cikk, a Wiener Zeitungban vagy a Tiroler Tageszeitungban.

De Shams Ul-Haq ugyanúgy ír brit és pakisztáni lapokban is. Aki azt is leírja könyvében,

az adó még azt is hozzátette, hogy Németországot Merkel személyében ,,egy második Teréz anya kormányozza".

Ezek az adások biztosították a szíriaiakat, hogy a családok érkezéskor 5 ezer euró készpénzt kapnak, míg az egyedül utazók 3000 eurót. Ezt például a szíriai Sherin Ismail jelentette ki azon interjúban, amelyet az asszony a közszolgálati ARD-nek adott 2016 januárjában.

A Libanonból származó, menekültek segítésével foglalkozó Mona Kassem pedig elmondta, néhány napja egy jelentést olvasott, miszerint ,,Merkel asszony 2017-ig három millió menekültet akar".

Ul-Haq édesanyja ugyanezt egy arab nyelvű adóban is visszahallotta.

Ilyenkor sajnáljuk ismét, hogy a jobboldal 27 év alatt még mindig nem hozott létre olyan könyvkiadót, amely ezt a könyvet magyarul megjelentetné, azon sok száz, hasonlóan fontos, idegen nyelven megjelent könyvhöz, amelyek szintén soha nem fognak napvilágot látni magyar kiadásban.
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Arany János üzenetei
  2017-09-20 22:46:17, szerda
 
  KÜLTÉRI KIÁLLÍTÁS NYÍLT A MAGYAR ÍRÓSZÖVETSÉG SZÉKHÁZÁNAK KERÍTÉSÉN

,,Nem lehet-é ismét egy új / Népáradás e földön?"

A kétségek közt őrlődő, sebzett költő időnként jövőbelátó módon érzékelte kora és a világ alakulását. Aggodalmai a legtöbb esetben valóra váltak, erről tanúskodik a XX. és a XXI. század is. De nemcsak a külső folyamatokat, hanem a lelki rezdüléseket is igen jól megérezte, hiszen Arany János szorongása, kétségei, félelmei a mi szorongásunkkal, kétségeinkkel és félelmeinkkel rezonálnak, ráadásul mindezek tiszta, modern magyar nyelven. Arany János üzenetei címmel nyílt kültéri kiállítás hétfőn a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházának kerítésén. A pannók Arany-idézeteit egy sötétebb hangulatú fényképsorozat illusztrálja.

Az idézeteket nagyon jól kiválogatták, felkerült egy olyan örök érvényű is, amelyet a saját bőrünkön többször is megtapasztaltunk a múlt században:

,,A világot Értekezlet igazgatja: s az erősebb, ha mi csínyt tesz, összeűl és - helybe hagyja."

Arany eredendő érzékenysége, magánéleti tragédiái és a magyar nemzetet ért sorscsapások is mélyítették benne a hazája és az emberi jövő iránt érzett aggodalmat.
A fogyasztói társadalom zombivá váló rémképe is megjelenik a Kertben című versében:

,,Közönyös a világ... az ember / Önző, falékony húsdarab, / Mikép a hernyó, telhetetlen, / Mindég előre mász s - harap."

- A zseni titkát nehéz megfejteni, de annyit tudunk, hogy csodagyermek volt, mozarti memóriával - mondta kérdésünkre Szörényi László Széchenyi-díjas irodalomtörténész a kiállítás megnyitóján. Arany mindent olvasó volt, a juhtenyésztési szakkönyvektől a régi kalendáriumokig mindent kézbe vett. Ráadásul rengeteg nyelven megtanult beszélni, még perzsául is.

- Költőként párját ritkítja az egész világirodalomban, hiszen az egyik legnehezebb nyelvezetű görög költő, Arisztophanész mind a tizenegy drámáját lefordította - folytatta Szörényi. Az irodalomtörténész fájlalja, hogy a költőnek sok kézirata elpusztult a második világháborúban, amikor egy angol katonai repülőgép lebombázta a Ménesi úti Voinovich-villát, amelyben a volt akadémiai főtitkár Arany László özvegyével élt együtt, és ott őrizték a hagyatékot.

- Öregkorában már kínai verseket is fordított. Arany úgy volt egészen mélyen magyar és a nemzet sorsával azonosuló, a nemzethalál miatt aggódó, a kipusztulásunktól tartó hazafi, hogy közben a legmagasabb szinten társalgott a múzsákkal nyolc nyelven.

Aki Magyarországon költő akar lenni, az átesik ezen az Arany-betegségen, annak Aranyt magáévá kell tenni, ,,meg kell ennie" - mondta Szörényi László.
A kiállítás jövő áprilisig látható.


Forrás: Link 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Kárpátalján aktivizálják magukat az ultrasovén eunácik
  2017-09-18 22:42:41, hétfő
 
  Összefogásra szólítja fel a nacionalista erőket "ukrán Kárpátalja" szeparatistákkal szembeni megvédése érdekében a Karpatszka Szics (KSZ) kárpátaljai félkatonai szervezet parancsnoksága. A KSZ, amely 2015 áprilisában likvidálással fenyegette meg a Jobbik kárpátaljai aktivistáit, és a 2016 márciusában szervezett ungvári fáklyás felvonulásán vonulók a "Késhegyre a magyarokkal!" rigmust kiabálták, saját kiképzőtábort működtet Kárpátalján.

A KSZ Facebook-oldalán múlt pénteken közzétett, a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál által hétfőn átvett felhívásban a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő paramilitáris szervezet vezetése összefogásra szólítja fel a nacionalistákat "az ukrán Kárpátalja megvédése érdekében", mert szerinte a régióban felerősödött az "orosz- és magyarbarát, valamint egyéb szeparatista erők" államellenes provokatív tevékenysége, és nő a helyzet destabilizálódásának a veszélye.

Az ukránellenes erők, az ukrán állam meggyengülésére játszva, a saját érdekükben használják ki a Moszkva ellen vívott (kelet-ukrajnai) háborút - olvasható a felhívásban. Ezen erők távlati célja a Krímben megvalósított, etnikai ukrán területek elvesztésével járó forgatókönyv megismétlése - állítja a KSZ, amelynek a Kelet-Ukrajnában harcoló egysége 2015-ben beolvadt az ukrán hadsereg 93-as gépesített lövész dandárjába.
"Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy Kárpátalján nem elegendő a rendvédelmi szervek szeparatizmus elleni fellépése ahhoz, hogy biztosítható legyen a jövőben az állam területi egysége régiónkban" - állapítja meg a félkatonai szervezet parancsnoksága, amely szerint jelenleg a nyugati államhatár sérthetetlenségét és a külföldi titkosszolgálatok destruktív tevékenységével történő hatékony szembeszállást illetően az egyetlen reményt a nacionalista mozgalom jelenti.

A KSZ, amely 2015 áprilisában likvidálással fenyegette meg a Jobbik kárpátaljai aktivistáit, és a 2016 márciusában szervezett ungvári fáklyás felvonulásán vonulók a "Késhegyre a magyarokkal!" rigmust kiabálták, saját kiképzőtábort működtet Kárpátalján. Idén júniusban a szervezet egy Munkács környéki táborban az ifjúsági és sportminisztérium, valamint a Kárpátalja megyei ifjúsági és sportfőosztály védnöksége mellett pedagógusok, ifjúsági szakemberek és a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet (ATO) veteránjai számára szervezett kétnapos katonai kiképzést, amelyen oktatóként részt vett Jevhen Karasz, a kijevi székhelyű C14 (Szics) (az ukrán szics szó második és harmadik betűje a 14-re hasonlít) szélsőjobboldali szervezet egyik vezetője.

Bejegyzésében a nacionalista vezető azt írta, "a messzi Nyugaton" a Tarasz Deak vezette Karpatszka Szics az államiság utolsó támasza. Hozzátette: az ellenség - a magyar soviniszták - pénzzel szórják tele az ukrán földet, árulókat toboroznak, hídfőállást készítenek. Szerinte ukrán területen már földalatti fegyveres magyar egységek működnek, amelyek évente kétszer a magyar hadsereggel gyakorlatoznak együtt. Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) erőtlen, de a probléma létezését elismeri - vélekedett, megjegyezve, hogy Kárpátalján sok a kettős ukrán-magyar állampolgár.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Ukrajna népességének mindössze 67,5 százaléka ukrán
  2017-09-16 22:04:39, szombat
 
  Ukrajna népességének mindössze 67,5 százaléka ukrán anyanyelvű

A Magyar Békekör szombaton erkölcsi támogatásáról biztosította a kárpátaljai magyarokat és az Ukrajnában élő összes nemzeti kisebbséget anyanyelvük szabad használatáért vívott harcukban az új kijevi oktatási törvény ellen. A Békekör elítélte a kijevi hatalmi rendszer nemzetiség-elnyomó politikáját, és az amerikai kormány egyetértését Kijevvel, hogy megfosszák a nemzeti kisebbségeket anyanyelv-használati joguktól.

A Békekör adatokat tett közzé az Ukrajnát alkotó népek sokaságáról, és megírta, hogy a 44.209.733 lelket számláló ország lakosságának mindössze 67,5 százaléka ukrán anyanyelvű, 32,5 százaléka viszont nem az. 29,6 százaléka (7.648.330 ember) orosz anyanyelvű, 2,9 százaléka (1.282.022 fő) pedig más nemzeti kisebbségekből tevődik össze: magyarokból (0,3 százalék=132.630 ember), románokból (0,3), lengyelekből (0,3), zsidókból (0,2), bolgárokból (0,4), krími tatárokból (0,5), moldávokból (0,5), fehéroroszokból (0,6), másokból (0,4).

,,Megfosztani anyanyelv-használati jogától a lakosság 32,5 százalékát - mint azt az új ukrán oktatási törvény teszi - egyet jelent a kisebbségek elnyomásával, és békétlenség szításával népek, nemzetek, fajok között. Mi ezt a politikát elítéljük, mert ellenkezik a népek és nemzetek békés együttélésének és együttműködésének ENSZ- Alapokmányban rögzített elvével" - áll a nyilatkozatban.

A Békekör véleménye szerint Petro Porosenko elnök ,,egységes ukrán nemzetállamiságra" törekvő politikája nyílt színvallás arról, hogy Kijev nem akar véget vetni az orosz többségű Donbassz ellen folytatott polgárháborújának, üldözi az Ukrajnában élő oroszokat, és ellenségesen viszonyul más nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság és a ruszinok autonóm törekvéseihez is.

A Magyar Békekör álláspontja szerint Ukrajnát föderációvá kell átalakítani - összhangban a 2014. február 21-i kijevi és a 2014. szeptember 5-i minszki megállapodással. Hazánk abban érdekelt, hogy Ukrajna ne a konfrontációt keresse szomszédjaival, hanem békében éljen Kelettel és Nyugattal egyaránt! Ennek egyik belső feltétele a kisebbségi jogok tiszteletben tartása, és az autonómia elismerése. Végső soron olyan föderatív alkotmány megalkotása, amely elismeri a kisebbségek önkormányzási jogát, egészen a népek önrendelkezéséig bezárólag, ha úgy kívánják - áll a Magyar Békekör nyilatkozatában.+++


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
     1/144 oldal   Bejegyzések száma: 1431 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 1186 db bejegyzés
Összes: 22634 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2300
  • e Hét: 24726
  • e Hónap: 134083
  • e Év: 1793450
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.