Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 182 
Márványbarlang
  2016-10-31 19:59:41, hétfő
 
  A világ egyik legszebb barlangja - a chilei márvány-barlang

Az összefüggő barlangrendszert évezredek alatt formálta a föld, a víz, a szél ereje. A chilei márvány-barlang bolygónk egyik leglenyűgözőbb természeti kincse.


A lenyűgöző szépségű márvány barlangrendszer gyönyörű természeti környezetben jött létre, színes, csíkos, csipkézett falai Dél-Amerika legmélyebb tavában, a General Carrera tó vizében tükröződnek. A tó vize smaragd, türkiz és akvamarinkék árnyalatú, ami még jobban kiemeli az egyedülálló sziklaalakzat szépségét.

Sziklakapuk egy hatalmas hegy belsejében

A tó évezredek alatt utat tört magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát mintha csűrték csavarták, majd “összehajtogatták volna" a természeti erők. Így alakult ki Patagónia egyik leglenyűgözőbb látványossága a márványkatedrális barlangrendszer.

3 részból álló barlangrendszer

A három részből álló barlang rendszert Márvány Katedrális néven is emlegetik, melynek három fő része a kápolna (La Capilla), a székesegyház (El Catedral), és a barlang (La Cueva).

A Becslések alapján a barlangrendszer 50 milliárd tonna 94%-os kalcium-karbonátból áll. Az európaiak a barlangok szépségét több mint száz éve fedezték fel, de a Teheulche nomád törzs "az erős emberek" már ezer éve ismerték.

Csónakkal bejárható alagutak

A víz formálta márvány barlang alagútjai hosszan elnyúlnak és elég nagyok ahhoz, hogy kis csónakkal vagy kajakkal be lehessen járni. A látogatók azonban csak akkor mehetnek be a barlangba, ha a tó vize nyugodt és szelíd.

Nem könnyű fotózni...

A barlangokban való fényképezés nem túl egyszerű, mivel a tó hullámzása nehezíti a képek és videófelvételek készítését. A coloradói Linde Waidhofer természetfotós csodás képeket tudott készíteni, a végeredményt pedig a Blue Light című albumban tette közzé.

Link

Forrás: Impressmagazin
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Igazi?
  2013-02-27 21:03:16, szerda
 
 Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Hang Son Doong
  2012-09-03 21:42:00, hétfő
 
  HANG SON DOONG

Saját folyója és dzsungele van a világ legnagyobb barlangjának, és a legtágasabb üregében egy negyvenemelet magas felhőkarcoló is elférne. A hatalmas méretekkel rendelkező vietnámi Son Doong-barlangban 2009-ben jártak először kutatók, alaposabb feltárására 2010 végén került sor. Megkerestük egy helybeli szakértőjét, a barlanggal kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Tran Tan Van válaszolt.

A Hang Son Doong Vietnám és Laosz határához közel, a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Parkban található. Nevét a benne található gyorsfolyású földalatti folyóról kapta. Az [origo] megkeresésére dr. Tran Tan Van geológus, a vietnámi Földtudományok és Ásványi Erőforrások Intézetének kutatója elmondta, hogy a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park alapját egyetlen hatalmas, Laoszba átnyúló mészkőtömb képezi. Az ebből adódó különleges geológiai folyamatoknak és formáknak köszönhető, hogy a terület 2003 óta a Világörökség része. A tömb több mint 400 millió évvel ezelőtt jött létre, s az egyik legidősebb és legjelentősebb karsztvidék Ázsiában.

Tran elmondta, hogy a tektonikailag stabil régió külső forrásokból sok vizet kap, így alakulhatott ki a számtalan, többnyire vízszintes irányultságú hatalmas barlang. A szakember szerint a barlangrendszer teljes hossza több száz kilométer is lehet. A vietnámi háború idején rengeteg helybéli keresett menedéket itt az amerikai bombázások elől. A járatokat azonban sokáig csak az itt lakók ismerték, és az 1990-es években került sor az első felfedezőutakra. Két brit barlangász, Howard Limbert és felesége, Deb Limbert már több mint 10 expedíciót szervezett Vietnámba, ezek közül többet a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park területére. Ők kezdték meg a Hang Son Doong feltárását is 2009-ben.

Hatalmas méretei mellett a barlang különlegessége, hogy saját dzsungele van. Kérdésünkre Tran elmondta, hogy nagyon kevés információjuk van a barlangi élőlényekről, ezek ugyanis egész Vietnámban kevéssé tanulmányozottak. A National Geographic beszámolója alapján ászkák, ikerszelvényesek és halak élnek a barlangban.

Tran elmondta, hogy a nemzeti park vezetése jelenleg azon fáradozik, hogy a régió ne csak geológiai adottságai, hanem biológiai gazdagsága miatt is elismert legyen: ez ugyanis Vietnám leggazdagabb biodiverzitású vidéke. A felszíni formák miatt sok terület nehezen megközelíthető, és ennek köszönheti fajgazdagságát. A park területét évente közel negyedmillió turista keresi fel. Próbáltunk utánajárni, hogy a Son Doong vajon látogatható barlang lesz-e, de erről sajnos nem kaptunk információt. A beszámolók alapján azonban mind a megközelítés, mind a járatban való haladás elég nehézkes, ezért nem valószínű, hogy turisták fogják ellepni a barlangot.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Babonák újévre
  2011-12-31 07:54:23, szombat
 
  Süss rétest, főzz gombócot, de ne moss! - Szilveszteri babonák

Még azok is, akik nem babonásak, szilveszterkor betartanak bizonyos szabályokat és fogadalmakat tesznek.
Nemcsak vidéken tartja magát sok babona, az óév búcsúztatása és az új év köszöntése mindenütt rengeteg babonával, fogadalommal és tilalommal fonódott össze. Nézzük a legismertebbeket!

Szilveszterkor nem ajánlott baromfihúst enni, mert a baromfi elkaparja a szerencsénket. Pulykát enni is szerencsétlen dolog, mert haragot hoz a házhoz.

Halat enni folyó menti vidékeken szerencsét hoz, de máshol a hallal elúszik a szerencse.

Ha szilveszterkor nem eszünk meg mindent, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni.
Az egész kenyér megszegése régi szokás. Így a családnak mindig lesz kenyere.

Szilveszterkor zajt szokás kelteni. Ennek célja az ártó, rontó erők távol tartása. Régen ehhez ostort, csengőt, dudát és kolompot használtak, manapság trombitát és petárdát.

Szilveszterkor a pogácsába érmét sütnek. Aki megtalálja a szerencsepénzt, annak szerencsés és bőséges lesz az új éve. De az összes pogácsának el kell fogynia éjfél előtt, máskülönben minden az ellenkezőjére fordul.

Aki rétest süt, annak hosszú lesz a boldogsága, és ha jól megtölti, akkor a gazdagsága is.

Az óév és újév közötti éjszakán a lányok megtudhatják, ki lesz a párjuk. Házilag gyúrt gombócba férfineveket kell tenni. A főzéskor először a víz felszínére jövő gombócban van a jövendőbeli neve.

Az új év első napján kerülni kell a vitát és a veszekedést, máskülönben az egész év azzal fog telni.

Az új év első napján tilos mosni, teregetni, varrni, fonni, mert ez az egyik családtag halálát ,,okozhatja".

Az új év első napján semmit sem szabad kivinni a házból, még a szemetet sem, mert ezzel kivisszük a szerencsét.

Malacot enni újév napján jót jelent, mert a malac előtúrja a szerencsét.

Január 1-jén a leghatékonyabb szerencsét hozó étel a lencse. Aki ilyet eszik, annak következő évben tele lesz a pénztárcája. Ha pl. mandulát főznek a lencsébe, és azt egy hajadon megtalálja, akkor az új esztendőben férjhez megy.

Újév reggelén tanácsos friss vízben megmosakodni, hogy egészségesek maradjunk. Vidéken aki reggel elsőnek merít a kút vizéből, szerencsés lesz egész évben.

Az új év első napján nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor az egész évet betegeskedéssel tölthetjük.

Szerencsét hoz, ha az év utolsó napján teletöltjük az összes konyhai edényt: cukortartót, sótartót, kávétartót, stb. Amennyiben ezek tele vannak, egész évben bőség lesz. De ha üresek, vagy nincsenek tele, akkor szükséget fogunk szenvedni ezekből.

A házasulandók és a szerelmesek ügyeljenek rá, hogy a mézescsupor tele legyen! Ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és így csókolóznak éjfélkor, akkor a szerelmük édes és hosszú lesz.

A gyerekek száját azért kenték be mézzel, hogy édes beszédűvé és kedves emberré váljanak.

Az új év első napján csak olyan munkát végezzünk, amit egész évben szeretnénk! És úgy csináljuk, ahogy az új esztendőben szeretnénk!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Honnan erednek a nevek?
  2011-12-07 14:04:08, szerda
 
  Honnan erednek a leghíresebb márkanevek?

Azon gondolkodtál már, hogy honnan jön a Vodafone, a Coca-Cola vagy például a Nintendo neve? Sok névvel annyit találkozunk, hogy bele sem gondolunk jelentésébe vagy eredetébe. Néha pedig épp hogy kíváncsiak leszünk, vajon ezeket a fura elnevezéseket ki találta ki, és miért?

Íme egy összeállítás a világ legnagyobb cégnevei mögötti roppant egyszerű vagy meglepően furmányos igazságokról. Te hányat tudtál megmondani ezekből magadtól is?

Adidas:
Az alapító becenevéből jön, ugyanis Adolf Dasslert a barátai csak Adi-nak szólították. A testvére, Rudolf Dassler (Rudi) később szintén saját cipőgyártó céget alapított, Ruda néven. Később ezt Pumára nevezte át.

Adobe:
A cég nemes egyszerűséggel arról az Adobe patakról kapta nevét, mely ott csordogál a cég egyik alapítójának, John Warnocknak a háza mögött.

Amazon.com:
A szó betűivel elrejtett jelentés "a-tól z-ig", ami a fizikai könyvesboltokhoz viszonyítva az online könyveladásban rejlő nagyobb lehetőségeket akarja szimbolizálni. Eredeti neve Cadabra.com volt.

Atari:
A közkedvelt japán Go nevű táblajátékból jön ez a név. Az "atari" szó arra utal, mikor az ellenfél korongjai már végveszélyben vannak (kb. ugyanaz, mint a mi "sakk" kifejezésünk).

Audi:
Az alapító, August Horch saját nevét akarta használni a céghez, ám az már foglalt volt, mivel korábban ő maga jegyezte be. Így lett az új vállalkozás "audi", ami latinul azt jelenti "hallani, hallgatni" (a "horch" németül jelenti ugyanezt).

Coca-Cola:
A név igen egyszerűen megfejthető, a világhírű ital fő alapanyagaiból jön, ugyanis a recept szerint elsősorban koka levél és kóla dió szolgál a jellegzetes íz elérésére.

Ebay.com:
Az eredetileg az Echo Bay Technology Group részeként működő internetes szolgáltatást nem tudták az Echobay.com címre regisztrálni, mert az már foglalt volt. Így lerövidítették Ebay-re.

Hasbro:
A játékbirodalom alapítója egy összetartó testvérpár, Henry és Helal Hassenfeld, akik közösen nevezték el a céget is családnevük, plusz a brothers (testvérek) szavak első három betűje összevonásával.

Ikea:
Ingvar Kamprad hívta életre az összerakható bútorok birodalmát, ám a névnek csak eleje ered az ő kezdőbetűiből. A második rész szülőfaluja, Elmtaryd Agunnaryd előtt tiszteleg, így áll össze a négy betű.

Lego:
A világ leghíresebb játékának neve nagyon stílusos és az építőkockákhoz illően ötletes is. A szó a dán "leg godt" kifejezés összemosott alakja, aminek jelentése "jót játszani".

Nikon:
Az ikonikus márkanév egyszerű rövidítése a cég eredeti elnevezésének, ami Nippon Kogaku volt, és ez magyarul annyit tesz, mint Japán Optika.

Nintendo:
Szintén egy japán szóból, a "nintendou"-ból jön. A nin jelentése megbízható, a ten-dou pedig mennyország.

Nissan:
Akárcsak a Nikon esetében, itt is a japán cégnév lerövidítéséről van szó. Ez eredetileg Nippon Sangyo volt, ami csak annyit tesz: Japán Vállalat.

Nokia:
Eredetileg fatermelő üzem volt, később azonban gumi termékeket is elkezdett gyártani a vállalat, melynek központja a Finnországban található város, Nokia.

Pepsi:
Egy nem túl étvágygerjesztő asszociációval szolgál az ital, amit a pepszin nevű emésztő enzim után kereszteltek el.

Reebok:
A rhebok egy afrikai antilop féle, egyetlen betű megváltoztatásával pedig sportruházati márkanévvé nőtte ki magát.

Sega:
Mivel a cég eredetileg pinball gépek beszállításával foglalkozott az amerikai katonai bázisokon, neve sokáig Service Games of Japan volt. A másfajta játékiparba csatlakozáskor ezt rövidítették le az első két szó betűire.

Sony:
Meglepő módon egy latin szó, a "sonus" az alapja, aminek jelentése hang. A vezetőség azért választotta ki a nevet, mert azt gondolták, bármilyen nyelvű beszélőnek könnyű kimondania.

Starbucks:
Herman Melville híres műve, a "Moby Dick, a fehér bálna" egyik szereplőjét hívják Starbucknak.

Vodafone:
Igen egyszerű rövidítése a "Voice, Data, Telefone" szlogennek.

Volkswagen:
Kifejező és jól hangzó márkanév, németül ez a szó azt jelenti: "népautó".
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Miért nem......?
  2011-11-11 09:46:28, péntek
 
  Miért nem szeretkezünk már hetek óta?

Hogy miért ordítozunk egymással apró-cseprő dolgok miatt? Mert félünk megkérdezni, hogy miért nem szeretkezünk rég?...Mert ha szeretünk valakit, akkor a rossz szokásait is elnézzük neki.

Egy földre hajított vizes törölköző, vagy egy nem megfelelően lezárt fogkrémes tubus talán kevésnek tűnik egy házastársi konfliktus kirobbantásához, ám a vizsgálatok igazolták, hogy mégis kapcsolatromboló ereje lehet egy rögzült rossz szokásnak.

A férjemmel az élet kész kaland"- meséli egy 34 éves nő, akinek párja neves filmrendező- "de nem könnyű. Reggel két órát csak azzal töltök, hogy becsukok utána minden fiókot és szekrényt, és összeszedem a ruháit. Néha a hűtőszekrény ajtaját hagyja nyitva, ilyenkor tönkremegy benne minden. Nagy türelem kell hozzá."

A hölgynek szerencséje van, hiszen elmondása szerint a köztük lévő nagy szerelem feledteti ezeket a bosszantó szokásokat, ám sok házasság bizony zátonyra fut, s a feleknek szabályos allergiája alakul ki már a másik látványától is. És ez nem túlzás!

"Egy vizes törölköző látványa kezdetben csak enyhe feszültséget vált ki belőlünk. Ám ahogy ez a szokás újra és újra ismétlődik, a feszültségszintünk is nő, és szabályos szociális allergiát, bosszúságot vagy akár undort vált ki belőlünk." -mondta el a kutatás vezetője, Michael Cunningham.

Egy felmérés szerint, melyet a Personal Relationships című akadémiai folyóiratban publikáltak, 160 házaspár vizsgálata után- összeállította a toplistás bosszantó szokásokat,melyek a következők:

A vizes törölköző nem megfelelő tárolása -például földrehajítása, ágyon felejtése.

A wc papír használatából fakadó nézeteltérések (pl. új guriga bontása, míg ott a másik).

A villa nem szakszerű használata (pl. hátvakaróként való alkalmazása).

A vizsgálat szerint a nők élen állnak a másik piszkálásában, továbbá azt sem árt tudni, hogy a statisztikák szerint a csúnya szokások egy idő után kifejezetten csúnya válásokhoz is vezethetnek

S hogy miért ordítozunk egymással apró-cseprő dolgok miatt?

A szakértők szerint sokkal egyszerűbb azon vitatkozni, hogy miért bontott a másik új wc papír gurigát, mint azon, hogy miért nem szeretkezünk már hetek óta...
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Fantasztikus kristálybarlang
  2011-08-09 21:06:57, kedd
 
  Talán nem túlzás azt állítani, a földkerekség egyik legcsodálatosabb barlangja található a mexikói Chihuahua városának Naica nevű bányájában. A káprázatos természeti tüneményt tíz éve fedezték fel.
Még 2001-ben történt, hogy két bányász egészen véletlenül felfedezte a mexikói Naica bánya eme csodálatos képződményeit. A kristályok több százezer év óta fejlődtek a mélyben. Most tudósok azon dolgoznak, hogy meggyőzzék a mexikói kormányt: kérelmezze az Unescónál a világörökségi bejegyzést.
A neves spanyol fotós, Javier Trueba által készített képeken jól látszanak a méretek, hogy milyen elképesztően nagy egyik-másik kristály (egyébként akár 11 méter magasak is lehetnek). Arra egyelőre még nem sikerült rájönni, miért vettek fel ilyen alakzatot a képződmények.
Naica mellett a bányászat hosszú múltra tekint vissza, ám az igazi nagyüzem 1975 után indult be, amikor egy meglehetősen nagy területet lecsapoltak. Ezt követte negyedszázaddal később a már említett két bányász felfedezése.
Érdekesség, hogy a tudományos vizsgálatokat a hőség hátráltatja leginkább. Ugyanis a barlangrendszertől nem messze fakad egy forró forrás, amitől a barlangokban olyan hőség van, hogy az ember 10 percnél tovább nem bírja elviselni.
,,Ez tényleg egyike a világ csodáinak" - mondta Juan Manuel Garcia-Ruiz spanyol geológus, hozzátéve: ,,A kristályokra sokkal jobban kellene vigyázni. Igazán csodálatosak, de úgy látom, Mexikóban még mindig akadnak olyanok, akik nem tudják, milyen fontos lenne a lehető legjobban megőrizni őket".Éppen ezért tudósok egy csoportja (élükön Juan Manuel Garcia-Ruizzal) most arról próbálja meggyőzni a mexikói kormányt, hogy kérelmezze az ENSZ-nél: a barlangokat vegyék fel a Világörökségek listájára. ,,Naica egyedülálló, annak az esélye, hogy még egy ilyet találunk a Földön, nagyon kicsi" - érvelt Juan Manuel Garcia-Ruiz.

Az összes kép itt: Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Székelyföld kincsei
  2011-06-19 19:05:24, vasárnap
 
  Az alábbi linkre kattintva megjelenik egy lista, ahol választani lehet a
Székelyföldön található épületek (templomok, kápolnák, kastélyok, földrajzi helyek) között.

A zöld nyilacskára kattanva be lehet lépni, körül lehet nézni az épületekben.

Zenét is tudsz választani és a "bezár" feliratra kattintva a képet is teljessé tudod tenni.

Kedved szerint mozgathatod a körpanorámát...!!!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Erdei barangolás
  2011-06-16 10:00:54, csütörtök
 
  Finn erdőben barangolunk , jobbra-balra mozgathatod a képeket.

Nagyon újszerű!
Minden csillagocskára külön klikkelhetsz, nagyon érdekes.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Csapd le ** :D
  2011-05-27 17:12:22, péntek
 
  Vidd az egeret a pasi feje fölé

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 182 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 21 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 164
  • e Hét: 2970
  • e Hónap: 9848
  • e Év: 298953
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.