Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 299 
Nem árt tudni ha bringára ülünk
  2012-07-25 10:13:57, szerda
 
  KRESZ-tévhitek

Nem annyira bonyolultak a biciklisek közlekedésére vonatkozó szabályok, de amíg van valaki, aki szerint csak este kell lámpa, vagy akkor se, addig nem árt beszélni a témáról.

"A lámpa ajánlott, de nem kötelező" De, kötelező, méghozzá nappal is, sőt még a prizma is előírás (hátul piros, legalább az első küllőkön borostyánsárga), akárcsak a csengő és a két fék. Más kérdés, hogy ha csak ajánlott lenne, akkor sem volna okos megspórolni a párszáz forintos árát.

"A járdán szabad biciklizni" Lakott területen ott szabad járdán kerékpárral közlekedni, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül, legfeljebb 10 km/h sebességgel. Mivel ritka, hogy az úttest biciklizésre alkalmatlan, ezért mondhatjuk, hogy alapvetően tilos a járdán biciklizni. Még akkor is, ha a párhuzamos úttesten tábla tiltja a bringázást.

"Egymás mellett is szabad kerékpározni" Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni - mondja a KRESZ, tehát ez is tévhit, és ez is balesetveszélyes.

"Egy sör nem sör" Egyelőre az. Szó van róla, hogy a főút helyett dűlőutakon tekerő biciklisek mondjuk egy pohár sör lehajtása után is legálisan bringára ülhetnek majd, de ez még csak rendelettervezet, addig a zéró tolerancia elve érvényes.

"Bringával jó kutyát sétáltatni" Kinek? A biciklisnek nem jó egy rángató kutya, a kutyának nem jó egy póráz végén lévő biciklis. Egyébként pedig tilos.

"Ha nincs rajtam sisak, megbüntet a rendőr" Biztosan nem, mert biciklisek számára sehol nem kötelező a sisak viselése. A KRESZ-ben mégis szerepel, de más szövegösszefüggésben: sisak nélkül 40, sisakban 50 km/h a biciklisek számára megengedett legnagyobb sebesség lakott területen kívül.

És az utolsó kettő, amit nagyon nagyon a bringások fejébe kellene vésni, de kőkeményen:

"Egyirányú utcába bárhol behajthatok bringával menetiránnyal szemben" Csak akkor, ha a ,,Behajtani tilos!" tábla alatt ezt kiegészítő tábla engedélyezi.

"A kerékpárutak vagy gyalog- és kerékpárutak használata nem kötelező" Nem az, ha nem jársz arra. Ha igen, akkor csak akkor nem kötelező ott biciklizned, ha az azzal párhuzamos úttesten kerékpáros nyom is van.
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
Hogyan lettek a Rotschildok a pénzvilág urai?
  2012-04-29 19:42:39, vasárnap
 
  Hogyan lettek a Rotschildok a pénzvilág urai?

A Rotschildok neve a mai napig misztikusan cseng. A legendás bankárcsalád köré számtalan legenda szövődött az évszázadok során.

Tevékenységük nyomán számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot a világot behálózó, nemzetek életét megkeserítő nagytőke ármányairól. Bár a történetek egy része nem több antiszemita agyszüleménynél, a valós, hivatalos forrásokból származó történelmi tények olykor még a legmerészebb fantáziát is felülmúlják. Európa egykor egyik legpatinásabb neve mára szinte feledésbe merült. Ennek oka nem teljesen tisztázott. Van, aki szerint visszavonultak üzleteik nagy részétől, mások szerint viszont a háttérből továbbra is kezükben tartják a szálakat. Az alábbiakban a mendemondákat kiszűrve nyújtunk áttekintést a Rotschildok pályafutásáról, a kezdetektől napjainkig.

Mayer Amschel Bauer 1743-ban látta meg a napvilágot Frankfurtban. Édesapja, Mozes Amschel Bauer pénzkölcsönzéssel foglalkozott. Háza bejárati ajtaja fölé egy nagy, vörös pajzsot akasztott, amely korában a forradalmi gondolkozású zsidók sajátja volt. Az öreg Bauer fiát rabbinak akarta taníttatni, a sors azonban közbeszólt. Mozes Bauer korán elhunyt, így fia igen fiatalon kényszerült tovább vinni apja üzletét. Mayer igen ügyesnek bizonyult pénzügyekben. 1750-ben a szülői ház ajtaja felett díszelgő emblémára utalva nevét Rotschildra változtatta, ami németül annyit tesz: Vöröspajzs. Az 1760-as évek során Hannoverbe utazott, ahol egy, az Oppenheimer család tulajdonában lévő bankban kapott állást. Munkája során ismeretséget kötött Von Estorff tábornokkal, akinek kedvezményes áron szerzett be értékes érméket és ékszereket. A szívesség hamar megtérült. Von Estorff tábornok bemutatta Rotschildot William von Hanau hercegnek, aki szintén szívesen fogadta a felajánlott értékeket. Rotschild megállapodást kötött a herceggel, aki a haszonból való részesedésért cserébe újabb kuncsaftokat szerzett Rotschildnak a királyi udvaron belül. Együttműködésük olyannyira virágzó lett, hogy 1769-re William von Hanau herceg saját nevével vállalt garanciát Rotschild ügyleteiért. Egy évvel később a már biztos anyagi háttérrel rendelkező Rotschild feleségül vette Gutele Schnapert, akitől öt gyermeke született: Amschel, Salamon, Nathan, Karlmann és Jacob.

A szülőhazában szerzett tőkét felhasználva az öreg Mayer Amschel Rotschild 1791-ben Bank of the United States néven bankot nyitott az Egyesült Államokban, amelyre húszéves működési szerződést kötött George Washington kormányával. Az ügylet persze nem ment volna simán, ha Rotschild nem talál egy titkos pártfogóra Washington kormányán belül, Alexander Hamilton személyében. 1796-ban ifjabb Amschel Mayer Rotschild feleségül vette Eva Hanaut, akivel két évvel később Manchesterbe utazott, hogy apja britanniai textilüzleteit igazgassa. Tevékenységének hála, családja néhány év alatt monopóliumot szerzett a Nagy-Britanniából Európába irányuló textilexport lebonyolítására.

A nemzetközi helyzet közben egyre forróbbá vált. 1806-ban Napóleon bejelentette: kezd terhére lenni a német uralkodóház. A fenyegetést hallva William von Hanau herceg Németországból Dániába menekült, korabeli öszszegben számolva hárommillió dollárnyi vagyonát pedig barátjánál, Mayer Amschel Rotschildnál hagyta megőrzésre. Közben a franciák blokád alá vették az őket Nagy-Britanniától elválasztó csatornát. Ez pedig az áruforgalom akadozását vonta maga után, ami nem tett jót Nathan Rotschild textilüzletének, ezért úgy határozott, hogy inkább a bankszakmában próbál szerencsét. Új szakmájában igencsak sikeresnek bizonyult, így 1810-re, amikor a két legnagyobb brit bankár, Sir Francis Baring és Abraham Goldsmith - egyes források szerint gyanús körülmények között - meghaltak, ő lett a szigetország első számú pénzembere. Ugyanebben az évben, öccse, Salamon Bécsbe utazott és M. von Rotschild und Söhne néven bankot alapított.

Az öreg kontinensen ekkor már alig volt konkurense Rotschildéknak. Tengerentúli üzleteikben azonban problémák ütötték fel fejüket. 1811-ben a család Egyesült Államokban üzemeltetett bankjának lejárt a húszéves szerződése. A kongresszus pedig elutasította működésük meghosszabbítását. Nathan Rotschild meghosszabbítási kérelmére válaszul, Andrew Jackson elnök minden kertelés nélkül kijelentette: ,,Ha az alkotmány jogot ad a kongresszusnak arra, hogy papírpénzt állítson elő, akkor ezen jogával önmagának kell élnie, nem pedig személyek vagy korporációk kezébe adnia." Válaszában Nathan nyíltan megfenyegette az ellenszegülő elnököt: ,,Az Egyesült Államok előtt két lehetőség áll: vagy meghosszabbítják az engedélyt, vagy a legpusztítóbb háborúban találják magukat." Nathan szavain Jackson elnök mélyen felháborodott: ,,Tolvaj viperák vagytok! Meg akarlak és meg foglak futamítani benneteket az aranyatokkal együtt." Nathan viszontválasza már nyílt hadüzenet: ,,Megleckéztetem ezeket a meggondolatlan amerikaiakat. Gyarmati sorba fognak visszakerülni."

Egy évvel később Nagy-Britannia, Rotschildék hathatós támogatásával, hadat üzent az Egyesült Államoknak. A háborúban emberek ezrei veszítették életüket. De Rotschildék megkapták, amit akartak.

Ugyanebben az évben meghalt az idősebb Mayer Amschel Rotschild. Halála előtt végrendeletet írt, amelyben lefektette a család jövőjét meghatározó alapvetéseket. Ezek értelmében, az elkövetkezőkben a családfőség a legidősebb fiúnak a legidősebb fiára szállt, a vagyon megőrzése érdekében pedig rendszeressé váltak a családon belüli, unokatestvérek közötti házasságok. A végrendelet értelmében a család új ura Nathan lett. Közben öccse Jacob, Bank de Rotschild Fréres néven megnyitotta a család első franciaországi bankját.

1814-ben, a korábban Napóleon elől Dániába menekülő William von Hanau herceg viszszatért Németországba, és kérte volna a megőrzésre hagyott hárommillióját. A pénz helyett azonban pusztán barátságos hátbaveregetés lett a jussa. Hogy mi lett a pénzzel, arról a Zsidó Enciklopédia 1905-ös kiadása 10. kötetének 494. oldalán találhatunk némi információt: ,,A legenda szerint a pénzt boroshordókba rejtették, mely így megmenekült Napóleon Frankfurtba bevonuló katonáitól. Mikor pedig William von Hanau herceg visszatért Németországba, pénzét ugyanazon hordókban kapta vissza. A tények azonban kevésbé romantikusak. Sokkal inkább üzletszerűek."

Az ,,üzletszerű" jelzőn az enciklopédia szerzői valószínűleg azt értik, hogy Hanau egy árva garast sem látott viszont a pénzéből, hiszen Nathan Rotschild a hárommilliót ,,aranyba fektette, melyet a Kelet-indiai Társaságtól vásárolt, tudván, Hanaunak szüksége lesz rá a félszigeten folytatott hadjárata során." A felvásárolt aranyat viszont Nathan később eladta Hanaunak, mely üzleten négyszeres hasznot zsebelt be.

A Rotschildok első igazán nagy üzlete a francia-brit háború volt. 1815-től mind a franciákat, mind a briteket ők látták el arannyal. Előbbieket az Angliában székelő Jackobon, utóbbiakat pedig a Franciaországban élő Nathanon keresztül. Emellett kiterjedt kapcsolataiknak hála, az ő kereskedőik voltak az egyetlenek, akik szabadon járhattak át a francia-brit frontvonalon. Ennek mellesleg az az előnye is megvolt, hogy így Rotschildék mindig tisztában voltak a front állásával, amit kihasználva tudták, hogy mikor milyen papírokat érdemes venni vagy eladni. Közvetlenül a háború vége előtt, Nathan egy ravasz csavarral utasítást adott brókereinek, hogy kezdjenek el látványosan megszabadulni brit érdekeltségű értékpapírjaiktól. A manővernek hála, a többi részvényes a Rotschildok jólinformáltságában bízva azt hitte, hogy a britek elvesztették a háborút, és ők is eladták részvényeiket. Nathan pedig egy hirtelen fordulattal, titokban mindet felvásárolta. A háborút a britek nyerték, Nathan pedig hússzoros hasznot tehetett zsebre. Ezzel a Rotschild család a brit gazdaság teljhatalmú urává vált. Ami nem volt kis szó, hiszen Napóleon bukásával Nagy-Britannia a világ első számú hatalmává lépett elő. Örömében Nathan kijelentette: ,,Nem érdekel, milyen bábu ül Anglia trónján, és uralja a birodalmat, ahol soha nem nyugszik le a nap. Aki Britannia pénzügyi forrásait uralja, az irányítja valójában a birodalmat. A brit pénzügyi forrásokat pedig én irányítom."

Rotschildék Nathan irányításával ezután megalapították a legendás Bank of Englandet, amellyel, valamint a kontinensen üzemeltetett további öt bankjukkal lefektették a mai európai bankrendszer alapjait. Egy évvel később a dolgok amerikai fronton is helyrerázódtak. A szenátus újabb húsz évre szóló működési engedélyt adott Rotschildék bankjának.

Ezzel egy időben, a waterlooi csatában elszenvedett francia vereség után Rotschildék komoly kölcsönöket kezdtek folyósítani Franciaország számára az újjáépítésére. Eközben ügynökeik szép lassan fölvásárolták az értékükből sokat vesztett francia állami kötvényeket. A francia gazdaság így teljes egészében Rotschild kezébe került. A család, tőkéjét továbbforgatva 1818-ban ötmillió fontot kölcsönzött a porosz államnak. Négy évvel később, az osztrák császár bárói címet kínált fel a Rotschild testvéreknek, amit egyedül Nathan nem fogadott el.

1835-ben Andrew Jackson amerikai elnök újra borsot tört Rotschildék orra alá azzal, hogy az állami betéteket nem az általuk irányított Bank of the United Statesbe, hanem más pénzintézetekbe kezdte utalni. Nem sokkal később sikertelen merényletet követtek el Jackson ellen, mely kitervelésével ő a Rotschildokat vádolta meg. Ugyanebben az évben a Rotschildok megszerezték a spanyolországi Alméden higanybányák kitermelési jogát, ami igen komoly üzlet volt, mivel az arany és az ezüst finomításához elengedhetetlen higany kitermelése így az ő monopóliumuk alá került. Amerikai fronton azonban vereséget szenvedtek. 1987-ben Jackson elnök kitette a szűrüket országából, ahova 1913-ig nem is térhettek vissza. Jackson győzelmének az elnök sírköve állít emléket, amelyre saját kívánságából az alábbi felirat került: ,,Legyőztem a bankot".

1836-ban meghalt Nathan Mayer Rotschild. Két évvel később öccse, Amschel egy frappáns mondatban foglalta össze családja hitvallását: ,,Engedjétek meg, hogy én adjam ki és ellenőrizzem egy nemzet pénzét, és nem fogok azzal foglalkozni, hogy kik írják a törvényeit." Ezt az elvet tartották szem előtt, amikor újból döngetni kezdtek az Egyesült Államok kapuján. Próbálkozásaik ellenére azonban John Tyler elnök hű maradt a jacksoni örökséghez, és 1841-ben megvétózta a Bank of the United States szerződésének meghosszabbítását. Döntése után Tyler több száz fenyegető levelet kapott. Az amerikai kudarcok ellenére a Rotchildok terjeszkedése nem állt meg. Az irányításuk alatt álló Bank of England megnyitotta irodáit Ausztráliában és Kaliforniában. Salamon Rotschild pedig felvásárolta a vitkovicei szénbányákat, valamint az Osztrák-Magyar Robbanó Kohó Gyárat, mely akkoriban ott volt a világ első tíz ipari vállalata között.

Az 1855-ös év igen szomorú volt a Rotschildok számára, mivel családjuk három tagját is elvesztették. Meghalt Amschel, Karlmann és Salamon. Pár évvel később, Amschel mondásának némileg ellentmondva, gazdasági erejüket politikai poszttal párosították. 1858-ban ugyanis a brit parlament eltörölte azt a törvényt, amely kötelezővé tette a képviselők keresztény hitű eskütételét. Így Lionel de Rotschild személyében színpadra lépett Britannia első zsidó vallású parlamenti képviselője.

1861-ben felcsillant az amerikai pénzügyi életbe való visszatérés reménye. Abraham Lincoln amerikai elnök felvette a kapcsolatot a Rotschildokkal, hogy támogatást kérjen tőlük a készülő amerikai polgárháborúhoz. Ők bele is egyeztek a dologba. Anyagi támogatásukért cserébe engedélyt kértek bankjuk újbóli megnyitására, illetve 24-től 36 százalékig terjedő kamatot határoztak meg a hadjáratokra kölcsönadott pénzre. Lincoln feldühödött a szemérmetlen ajánlaton, és úgy döntött, inkább maga nyomtat pénzt. A kongresszushoz intézett egyik beszédében elmondta: ,,Két nagy ellenségem van. A déli sereg előttem, és a pénzintézetek mögöttem. A kettő közül pedig a mögöttem lévő a legveszedelmesebb ellenségem." Az elnök II. Sándor orosz cárban lelt barátra, akinek szintén meggyűlt a baja a Rotschildokkal, akik Oroszországban is meg kívánták alapítani bankjukat. A cár nem is habozott segíteni. Figyelmeztetést intézett a Rotschild-befolyás alatt álló brit, francia és spanyol kormányokhoz, melyben óva intette őket attól, hogy bármely oldalon is beavatkozzanak a polgárháborúba. 1865-ben Lincoln elnök gyilkosság áldozata lett.

Európában azonban továbbra sem volt ellenfele a Rotschildoknak. 1875-ben elkezdődött a szuezi építkezés. A munkálatokhoz szükséges tőke felét a Rotschildok tulajdonában lévő Compagnie du Chemin de Fer du Nord fedezte. Lionel de Rotschild közbenjárására a brit kormány lett az épülő Szuezi-csatorna főtőkése. Lionel igen nagy megbecsülésnek örvendett brit kormányzati körökben, így 1885-ben fia, Nathaniel lett az első zsidó, aki főnemesi rangot kapott és felvehette a lord titulust. 1886-ban a francia Rotschild bank megalapította az orosz olajkincsek kitermelésére specializálódott Kaszpi- és fekete-tengeri Petróleum Társaságot, amely rövid időn belül a világ második legnagyobb olajvállalata lett. A társaság egészen 1906-ig volt tulajdonukban, amikor is a zavaros politikai helyzet miatt kénytelenek voltak túladni rajta. Egy évvel később az ő kezükbe kerültek a dél-afrikai Kimberley gyémántbányák is.

Ügyleteik miatt a Rotschildok nemzetközi megítélése egyre romlott. 1891-ben a Brit Munkapárt vezetői az alábbi nyilatkozatban fejtették ki a bankárdinasztiáról való véleményüket: ,,Ez a vérszívó társaság az oka számtalan gonoszságnak és szenvedésnek, ami ebben a században zajlott Európában. Arra használták mérhetetlen vagyonukat, hogy háborúkat szítsanak olyan országok között, amelyek egyébként nem keveredtek volna egymással viszályba. Valahányszor baj van Európában, valahányszor háború híre kering, és az emberek szíve megtelik félelemmel, biztosak lehetünk benne, hogy egy kampós orrú Rotschild játszsza zavarkeltő játékait valahol a közelben." Az ilyen és hasonló kijelentések komoly aggodalommal töltötték el Rotschildékat, ezért az 1890-es évek végén felvásárolták a Reuters hírügynökséget, hogy kiszűrhessék a számukra kellemetlen híreket.

A Rotschildok már kezdetektől támogatták a szárnyát bontogató cionista mozgalmat. 1895-ben Jacob Rotschild legkisebb fia, Edmond James de Rotschild látogatást tett Palesztinába, ahol pénzalapot hozott létre az első zsidó telepek létrehozására. Két évvel később a Rotschildok megalapították a Cionista Kongresszust, és megszervezték annak első konferenciáját Münchenben. A helyi zsidó közösségek azonban nemtetszésüknek adtak hangot, így a helyszín a svájci Bázelre változott.

Bár a világon mindenhol nekik állt a zászló, Amerikában mégsem sikerült boldogulniuk.

A tarthatatlan helyzeten változtatandó, 1907-ben Rotschild Jackob Schriff az alábbi kijelentést tette a New York-i Kereskedelmi Kamara előtt tartott beszédében: ,,Ha továbbra sem lesz olyan központi bankunk, amely elegendő befolyással rendelkezik a hitelek felett, akkor ez az ország a történelem legnagyobb és legmélyebb pénzügyi válságát fogja átélni." A jóslat hamarosan valóra vált. Az Egyesült Államokon gazdasági válság söpört végig, amely egyszerű emberek tízezreinek életét tette tönkre. Rotschildék viszont milliárdokat zsebeltek be. Pár évvel később New York polgármestere, John F. Hylan így nyilatkozott: ,,A köztársaságunkra leselkedő valódi veszélyt az a láthatatlan kormányzat jelenti, amely mint egy óriás polip fonja be csápjaival városunkat, államunkat és nemzetünket. Ennek feje egy kicsiny bankokból álló csoport, mely élén nemzetközi bankárok álnak." Hylan véleményét osztotta Werner Sombart is, aki 1912-ben kiadott, A zsidók és a modern kapitalizmus című könyvében leírta, hogy az elmúlt évszázad ,,a Rotschildok kora", akik ,,Európa egyetlen valódi hatalmát" jelentik.

Az ilyen és hasonló kijelentéseknek elejét véve, 1913-ban a Rotschildok megalapították az amerikai székhelyű Anti Defamation League-t (Rágalmazás-ellenes Liga), mely innentől kezdve az ,,antiszemita" pecsét legfőbb osztogatójává vált mindazok számára, akik meg merték kérdőjelezni a nemzetközi pénzügyi elit létjogosultságát. A liga védernyője alatt ugyanazon évben a Rotschildok megalapították az Egyesült Államok ma is működő központi bankját, a Federal Reserve-t.

Az ügyletet igen sokan ellenezték. Charles Lindbergh december 23-án az alábbi figyelmeztetést intézte az elnökhöz: ,,Amikor az Elnök Úr aláírja a szerződést, a monetáris hatalmak láthatatlan kormánya jut legalitáshoz. Minden idők legnagyobb bűnténye kezdődik."

Hogy az őket kellemetlenül érintő híreket cenzúrázni tudják, 1914-ben a Rotschildok befolyásuk alá vonták a három európai hírügynökséget, a német Wolffot, a brit Reuterst és a francia Havast. Érdekes egybeesés, hogy a német Wolff innentől kezdve a háborúpártiak legfőbb szócsövévé vált. Ettől az évtől kezdve, a Rotschildokról - saját ellenőrzésű médiumaik miatt - igen kevés hír látott napvilágot. Terjeszkedésük azonban folytatódott. 1926-ban tulajdonukba került a London földalatti tömegszállításáért felelős Underground Electric Railways Company.

A náci térnyerést követően a Rotschildok számára forróvá vált a talaj Európában. 1938-ban bezárták bécsi bankjukat, és tőkéjüket az immár lábaik előtt heverő Egyesült Államokba vitték. 1948 táján számos történet látott napvilágot arról, hogyan lobbiztak a Rotschildok Harry Truman elnöknél, aminek hatására az Egyesült Államok lett a világ első országa, mely elismerte Izrael létét. Truman azonban csak egyike volt azon amerikai elnököknek, akik a Rotschildok tenyeréből ettek. Meggyűlt a bajuk viszont John F. Kennedy elnökkel, aki 1963. június 4-én meghozott 11110-s rendeletében a Rotschild-tulajdonban lévő Federal Reserve-t háttérbe szorítva, újra állami ellenőrzés alá vonta a pénznyomtatást. Alig fél évvel később Kennedy merénylet áldozata lett.

Sokan ekkor összefüggést véltek felfedezni a fiatal elnök és Abraham Lincoln 1865-ös meggyilkolása között. Hiszen mind a két elnök keresztbe tett a bankárdinasztiának azzal, hogy amerikai pénzt akart nyomtatni az amerikai embereknek. A Kennedy helyét átvevő Lyndon Baines Johnson elnök a 11110-es rendeletet már hatalomra jutása napján eltörölte.

Bár a Rotschildok a hangsúlyt innentől kezdve amerikai üzleteikre fektették, nem feledkeztek meg európai érdekeltségeikről sem. 1976-ban a franciaországi de Rotschild Fréres nevét Banque Rotschild-re változtatták. 70-ben Edward Heath brit miniszterelnök Lord Victor Rotschildot nevezte ki politikai kabinetének élére. Vezetése alatt Nagy-Britannia nemsokára az Európai Közösség tagja lett. Másfél évtizeddel később, az N. M. Rotschild & Sons tanácsára a brit kormány privatizálta az állami gázszolgáltató vállalatot, a British Gas-t. Két évvel később Edmond de Rotschild megalapította a World Conversation Bankot, amely a harmadik világ országaival lebonyolított üzletekre szakosodott. Ennek értelmében a szegény országok kölcsönökért földdel fizetnének a Rotschildoknak, ami igen komoly kilátásokkal kecsegtet, hiszen a fejlődő országok a világ szárazföldjének harminc százalékát foglalják el. 1995-ben dr. Kitty Little atomtudós különös bejelentést tett, mely szerint a világ urániumforrásainak 80 százaléka Rotschild-kézen van.

Napjainkra igen kevés hír lát napvilágot Rotschildékról. Annyit mindenesetre tudunk, hogy mára mindössze öt ország maradt, amelyek központi bankjai nem Rotschild-érdekeltségűek. Ezek az országok: Irán, Észak-Korea, Szudán, Kuba és Líbia. Érdemes megjegyezni, hogy a 2001. szeptember 11-ét követő ,,terrorellenes" hadjárat előtt Afganisztánban és Irakban sem voltak ilyen pénzintézetek.

(Sayfo Omar, Demokrata)
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
Jóvátételt kapnak az indiánok
  2011-06-22 13:25:28, szerda
 
  3,4 milliárd dollárt ítélt meg egy szövetségi bíróság az indiánoknak jóvátétel gyanánt, amiért a kormány ,,rosszul gazdálkodott" az őslakosoktól elvett természeti erőforrásokkal. Eddig ez a legnagyobb ilyen kártérítés az USA-ban.

--------------------------------------

Szépen tönkretették az életterüket, az egész életüket...
Ránk is ez vár? Remélem nem.
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
Bolygónk remeg
  2011-03-28 20:03:35, hétfő
 
  Megrázó adatok: bolygónk a japán katasztrófa óta folyamatosan remeg

A napok rövidebbek lettek, a föld tengelye elmozdult, az Antarktiszon gleccserek szakadtak le: a japán földrengés nem csak az országot tolta közelebb Amerikához, de az egész földbolygót megrengette. A Spiegel tanulmánya:
Arra számítottak a japánok is, hogy földrengés lesz, de ilyen mértékűvel nem számolt senki. Az ország partjai előtt fut egy törésvonal, ahol az óceáni lemez az ázsiai kontinens alá csúszik be, körülbelül hetenként két milliméter sebességgel. A várt katasztrófa bekövetkezett március 11-én helyi idő szerint 14:46 perc 23 másodperckor: a tengerfenék kőzete nem bírta tovább a kontinens nyomását és eltört. A mérések kezdete óta ez volt a negyedik legnagyobb földrengés és hatása az egész bolygóra kiterjedt.

A rengés 129 kilométernyire indult a japán Szendai városától, ott keletkezett törés 32 kilométeres mélységben: a tengerfenék olyan gyorsan tört szét, mint egy gleccser. Három és fél percen keresztül haladt a törés a kőzetben. Végezetül a hasadék 400 kilométer hosszan húzódott egészen a tengerszinttől 60 kilométeres mélységig. A fent fekvő lemez 27 méterrel előrébb csúszott - tehát keletre - és hét métert felfelé. Ez egyike volt a legerősebb lemezmozgásoknak, amelyeket valaha is rögzítettek. A rengés az Egyesült Államok geológiai szolgálatának adatai szerint 9-es erősségű volt. Az ütközés olyan mennyiségű energiát szabadított fel, mint amennyit egy több száz méter átmérőjű meteorit becsapódása jelentett volna. Még a 376 kilométernyire fekvő Tokióban is omlottak össze épületek és remegtek a házak. Az Antarktiszon is megfigyelhető volt a hatás, a gleccserek gyorsabban szakadtak le, írta a New Scientist magazin hasábjain Jake Walter glaciológus. A méréseket azoknak a GPS készülékeknek a segítségével tudták elvégezni, amelyeket a gleccserekre telepítettek. A kontinenslemezek mozgása szokatlanul heves cunamikat váltott ki.

Az óriáshullámok a japánok számára további pusztítást jelentettek, de az óceán többi térsége megmenekült. A hullámok több száz kilométeres sebességgel rohantak Honshu partjai felé és néhány perccel keletkezésüket követően elérték a szárazföldet. A tengerfenék egyenetlenségei felfelé nyomták a hullámokat, míg azok a 15 méteres magasságot is elérték.

A cunamik jellegzetessége, hogy míg a hullámok a tenger felszínén haladnak, addig a cunamik egészen a tengerfenékről indulnak, az egész tenger mozgásban van, és ennek megfelelően nagyon sok vizet juttat a szárazföldre. Japán meredek partjai még inkább felkorbácsolták a vizet, kilométeres távolságban jutott be a tengervíz a szárazföldre.

Az óceáni térségben fekvő országok szerencséje az volt, hogy a cunami a japán partok melletti relatív sekély vizekben keletkezett, ezért túl kevés víz mozdult meg ahhoz, hogy máshol is pusztítson. Amikor a hullámok a mélyebb vizekre értek, akkor elvesztették magasságukat. A szigetek a formájuk miatt úszták meg a veszélyt, a vulkáni eredetű szárazföldek úgy állnak a tengerben, mint a ceruzák és nincs olyan talapzatuk, amin a hullámok megerősödhetnének. A cunamikat a nyílt tengeren ugyanis alig lehet észrevenni, a hajósok gyakran gyanútlanul haladnak át rajtuk. A Hawaii szigetek ezzel szemben hegyvonulatként magasodik az útban, ahol néhány méter magas cunamik okoztak csekély mértékű kárt.

Japánban 1200 GPS-állomás található, amelyek műholdon keresztül mutatják az ország helyzetét. Ezeket azért helyezték ki, mert a földmozgások előjelei lehetnek egy vulkánkitörésnek. Most ezek a szenzorok azt is jelzik, hogy milyen hatása volt a földrengésnek: Japán egycsapásra négy és fél méterrel közelebb került az Egyesült Államokhoz, de az ország nem egyforma mértékben csúszott. Délnyugaton csak kilenc millimétert haladt kelet felé, de a tengerfenéken a négy és fél méternél nagyobb mértékű is lehet az elcsúszás, csak ott nincs GPS, ami mérje.

A szárazföldi eszközök másféle mozgást is észleltek. Északkeleten Japán 75 centimétert süllyedt, amelynek végzetes következményei lehetnek, mert a cunamik így még mélyebben juthatnak be a szárazföld belsejébe.

A hatás nem csak az embereket érintette: a földgolyó még mindig remeg, mióta a földrengés megrázta - úgy leng, mint egy harang: az egész bolygó hat és fél perces időközökkel leng ki, derítették ki a bonni egyetemen. Az egész földön a talaj hullámzik, de csak néhány tizedmilliméternyit. Mivel az egész bolygó remeg, ezek óriási energiát keltenek. Ha az embereknek jobb lenne a füle, akkor hallanák az egész Földet morogni, de ezek a zajok tizenegy oktávval lejjebb vannak annál, amit az emberi fül észlelni képes. A Föld tengelye 17 centiméterrel mozdult el a NASA szerint. A rengés szinte megcsavarta a bolygót és ezzel megrövidült a nappalok hossza. Bár ennek a mértéke igen csekély, de a számítások szerint volt olyan időszak, amikor egy nap 23 óráig tartott.

A kutatókat megrázták a történtek, úgy vélték, hogy ilyesmi sohasem történhet. 9-es erősségű földrengés Japán partjai előtt szerintük sohasem következhetett volna be:

- Ehhez hasonló nyomokat sem a tengerfenéken, sem a szárazföldön nem találtak. Az elmúlt évszázadokban nem volt olyan rengés, ami ilyen erős lett volna, a cunamik ellen pedig méteres magasságú falakat építettek, amelyek Japán észak-keleti részét veszik körbe.

- A tektonikus lemezek ütközésének módja is egy mega-rengés ellen szólt: Az óceáni lemez szokatlanul meredeken csúszik az ázsiai kontinens alá. Ez azért van így, mert a kőzet nagyon régi, hideg és nehéz, ezért az elmélet szerint kevésbé erősen súrlódnak egymáson, és nem is renghet olyan sűrűn. Az élet rácáfolt erre, a cunami a falak felett pedig egyszerűen átcsapott.

Most a kutatóknak be kellett ismerniük, hogy az elméleteik tévesek voltak és azt is, hogy nem vették figyelembe a veszélyre figyelmeztető jeleket. A lemezek kora miatti feltételes biztonságot a 2004 karácsonykor Szumátrán történt cunami és földrengés már meg kellett volna, hogy cáfolja, ismerte el Emile Okal, az Evangston egyetem geofizikusa. Ráadásul Japán észak-keleti része egyre inkább meghajlott, és a keletkező nyomás levezetésére csak egy igen erős földrengés lehetett képes. Okal szerint a történtek figyelmeztetésként kell, hogy szolgáljanak más régióknak is: Tonga és a Karib térség észak-keleti része hasonlókkal kell, hogy szembenézzen.

Minél pontosabban vizsgálják a kutatók az altalajt, annál több katasztrófa nyomára lesznek figyelmesek. Japán észak-keleti részén volt már néhány cunami, erről árulkodnak a történelmi feljegyzések és a geológiai térképek is, de épp a legsúlyosabbról feledkezett el mindenki.

2001-ben Koji Minoura, a szendaji egyetem geológusa felfedezte, hogy a most érintett régiót 869-ben egy mega-cunami árasztotta el. Mivel az esemény olyan régen történt, írta Minoura, "egy nagy cunami valószínűsége egyértelműen magas". A prognózis döbbenetesen pontos volt, de a tanulmány csak most, a történtek után lett híres.

Spiegel
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
A japán társadalom élősködői
  2011-03-19 22:12:34, szombat
 
  japán társadalom élősködői a hikikomorik.

A katasztrófa sújtotta Japánban több millióra teszik azon fiatalok számát, akik a társadalomtól teljesen elzártan élnek, szüleik tartják el őket. A szigetországot sújtó tragédia vízválasztó lehet az életükben: az optimista verzió szerint ,,felébrednek" és együttműködnek a társadalom idősebb tagjaival. A pesszimista szcenárió viszont nem sok jóval kecsegtet.

Rendkívül szorgosak a japánok, szempillantás alatt újjáépítik majd országukat, ahogy ezt a történelmük során nem egyszer már bizonyították is - nagyjából ezt gondolja a világ a szigetország társadalmáról. S bár legendák keringenek a japánok elképesztő munkabírásáról, a több mint 127 milliós népességből több millióra teszik azon fiatalok számát, akik még hírből sem hallottak a munkáról. Ezek a fiatalok - akiket a szakirodalom csak hikikomoriként emleget - egyáltalán nem érintkeznek a társadalommal, de még a szüleikkel sem, noha utóbbiak tartják el őket. ,,A hikikomorikat parazitaként is szokták emlegetni. Bezárkóztak a szobájukba és hosszú évek óta nem jönnek ki onnan. Mindez erőszakos viselkedésmintákkal is párosul. A szülők félnek tőlük. Nappal a konyhában hagynak neki ételt, amit aztán éjszaka esznek meg. Nem érintkeznek senkivel, se a szüleikkel, senkivel. Teljesen leépülnek, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is" - mesélt a hvg.hu-nak a hikikomori-jelenségről Dr. Hidasi Judit japanológus, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karának dékánja. A regisztrált hikikomorik száma ugyan egymillió, de a valóságban ennél kétszer-háromszor többen lehetnek - magyarázta a japanológus.
De nemcsak a hikikomorik okoznak fejfájást az idősebb japán generációnak. Több százezerre tehető azok száma, akik ugyan nem zárkóznak be a szobájukban, mégsem hasznos tagjai a társadalomnak. ,,Ez utóbbi fiatalok 18 éves korukig elvergődnek valahogy, aztán megtagadják az iskolát. Őket is a szüleik tartják el" - mondta Hidasi Judit, aki szerint Japán legnagyobb társadalmi problémája az óriási szakadék, ami a fiatal, 15-30 éves és az idősebb, negyven év feletti generáció között van. ,,A fiatalok abszolút nem tudnak azonosulni az idősebb generáció életvitelével, szemléletével, munkamoráljával, munkastílusával. Ez a generáció a deviancia különféle formáit választotta tiltakozásul" - magyarázta a szakember.

A generációs szakadék a kilencvenes évek óta egyre nagyobb. ,,A kilencvenes évekig szárnyalt a japán gazdaság, az emberek elégedettek voltak, jelentősen nőtt az életszínvonal. A kilencvenes évek elején jelentkező gazdasági recesszió miatt azonban egyre jobban jelentkeztek gazdasági, anyagi problémák és ezzel párhuzamosan elindult egy társadalmi erózió" - magyarázta a konfliktus okait Hidasi Judit. A szakember szerint a fiatalok nem akarták azt a mintát követni, amit a szüleinél láttak. ,,A gyerekek azt látták, hogy a szüleik elképesztő hajtásban élnek, egy családban az apa általában alig volt otthon. Amikor munkába ment, a gyerek még aludt, amikor hazament, akkor pedig már aludt. Vagy a munkahelye kiküldte az apát több ezer kilométerre a családtól, így az is gyakori volt, hogy a gyerek egyáltalán nem találkozott az apjával. Kiüresedtek a családi kapcsolatok. Az idősebb generáció feláldozta a magánéletét a cégért, ahol dolgozott."

Az állam csak minimálisan segít

Az elmúlt 15 évben hatalmas feszültség alakult ki a negyvenes és az annál fiatalabb generációk között. Nagy kérdés, mi lesz a társadalomból ,,kiiratkozott" fiatalok sorsa akkor, amikor nyugdíjas korúak lesznek, ugyanis még csak társadalombiztosításuk sincs, dolgozni pedig képtelenek.

Az optimisták abban bíznak, hogy a katasztrófa ,,jókor" jött és a szigetországot ért trauma felrázza a fiatalokat is. Hidasi Judit is ebben bízik. a katasztrófa egységbe forrasztja a nemzetet. ,,Japán mindig is egy kollektivista társadalom volt. A földrengés és a cunami okozta szörnyű pusztítás talán felébreszti a fiatalabb generációt, hogy össze kell fogni az idősebbekkel. Kohéziót generálhat a kiszolgáltatottság" - véli a japanológus. Persze nincs kizárva, hogy a rossz szcenárió következik be, ez esetben a parazita fiatalokat szüleik nem lesznek képesek tovább eltartani, ami még katasztrofálisabb következményekkel járhat.

Japánban ugyanis nincs igazán - európai értelemben vett - szociális háló, az egyénnek magának kell boldogulnia. Hidasi példaként hozta fel, hogy a természeti katasztrófa után hajlék nélkül maradt embereket az állam éppen csak annyira segíti ki, hogy életben maradjanak. A további boldogulásuk már tőlük függ. De mindez nem jelenti azt, hogy teljesen egyedül maradnának. ,,A kisebb lakóközösségek életben maradt tagjai meg fogják egymást találni, segítenek egymásnak. De ha valaki izoláltan él, kiszakítva a társadalomtól, annak nagyon nehéz lesz újra beilleszkednie a közösségbe" - mondta a szakértő. Ez a fajta mentalitás egyébként nemcsak egyéni, hanem nemzeti szinten is érezhető: Japán nem véletlenül nem kért külföldi segítséget. ,,Büszke nemzet, nem szeretne elköteleződni" - magyarázta Hidasi Judit.

Japán tehát egyfajta vízválasztó előtt áll, de a japanológus biztos benne, hogy sok területen változás áll majd be a természeti katasztrófa következtében. Ezek közé a területek közé sorolható Hidasi Judit szerint az energiaipar. ,,Japán természeti forrásokban szegény ország, ezért is támaszkodnak ilyen hangsúlyosan az atomenergiára. Ám az utóbbi időben a megújuló energiaforrások, például a napenergia is fontos szerepet kapott. Nagyon is elképzelhetőnek tartom azt, hogy a környezetkímélő technológiákkal kapcsolatban a jövőben innovatív eljárásokat fejlesztenek majd ki" - mondta a szakember, hangsúlyozva: az európai felfogással szemben a japánok nem legyőzni akarják a természetet, hanem a természet erőit akarják felhasználni.

Infrastrukturális, építőipari fejlesztéseket is jósol a szakértő. Az építőipari részvények már most 10-20 százalékkal megugrottak. Japán szerinte hatalmas piac lesz néhány környező ország, például Oroszország és Kína számára. Sőt, a szigetországban tapasztalható munkanélküliséget is orvosolhatja mindez, mert az ország vezetése arra törekszik majd, hogy saját munkaerő-állományát mozgósítsa, így végre foglalkoztatva lehetnek az emberek a termelő ágazatban is.
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
Nők szívinfarktusa
  2011-02-27 19:26:20, vasárnap
 
  Minden nőnek küldjétek el!...... .....Egy nővér szívinfarktussal kapcsolatos tapasztalata:

"Sürgősségi ápolónő vagyok és ez alábbiak a szívinfarktus legjobb leírása, amit valaha is hallottam/olvastam. Kérlek, hogy figyelmesen olvasd el és küldd tovább.

Nők szívinfarktusa

Én mindig is azt tapasztaltam, hogy a nőknél a szívinfarktus tünetei mások, mint a férfiaknál, de ez a legjobb leírása a tüneteknek.
Tudtad, hogy szívinfarktus esetén nőknél nagyon ritkán fordulnak elő olyan drámai tünetek, mint a férfiaknál? Olyan, mint a mellkasban hirtelen jelentkező szúró fájdalom, az erős izzadás, a nyomás a mellkasban, a hirtelen földre esés, ahogy a mozikban láttuk, ezek a férfiak jellemzői.
Az alábbiak a nőkre jellemző tünetek.

"Körülbelül 10:30-kor szívinfarktusom volt minden előzetes tünet nélkül.
Nem volt semmi előzetes trauma, ami jelezte volna, hogy mi következik be.
Kellemes meleg környezetben üldögéltem egy hideg estén, a cicámmal az ölemben, a barátom által küldött érdekes történetet olvasva, és éppen az járt az eszemben, hogy igen, ez az igazi élet, kellemes és meleg, ülni a puha karosszékben a lábaimat puffon pihentetve.
Egy perccel később szörnyű gyomorfájdalmat éreztem, olyat, mint amikor sietve bekapsz egy falat szendvicset és innod kell rá, mert úgy érzed, hogy egy golflabdát nyeltél le és ez nagyon lassan halad lefelé a nyelőcsöveden és ez nagyon kellemetlen. Úgy érzed, hogy nem kellett volna lenyelni olyan gyorsan, tán jobban meg kellett volna rágni, és innod kell rá, hogy lemenjen a falat. Ezeket a tüneteket éltem át, csak ott volt a probléma, hogy nem ettem semmit öt óra óta.
Amikor ez az érzés alábbhagyott, akkor a gerincemen apró nyomó érzés szaladgált végig, felgyorsulva fel-alá, amikor elérte a szegycsontomat.
Ez a furcsa érzés feljött egészen az torkon át és az állkapcsomban kulminált.
AHA most már tudtam, hogy mi történik, mindannyian hallottunk vagy olvastunk róla, hogy az állkapocsban érzett fájdalom a szívinfarktus első tünete. Azt mondtam a macskámnak és magamnak "Édes Istenem azt hiszem, szívinfarktusom van!"
Leengedtem a lábtartót, a macskát kiengedtem az ölemből, próbáltam tenni egy lépést, de elestem. Azt gondoltam magamban, hogyha ez szívinfarktus, akkor nem kellene egy lépést sem tennem a telefonig sem, de ha nem teszem, akkor senki nem fogja tudni, hogy segítségre van szükségem, és lehet, hogy egy perc múlva már nem tudok megmozdulni sem. Így óvatosan felemelkedtem és lassan a szék karfájára támaszkodva átmentem a másik szobába és hívtam a sürgősségi telefonszámot. Mondtam nekik, hogy úgy gondolom, hogy szívinfarktusom, ezt azért gondolom, mert egyre erősödik a nyomó fájdaloma szegycsontom alatt és kisugárzik az állkapcsomba. Nem voltam hisztérikus, sem ijedt csak közöltem a tényeket. Azt mondta a mentős, hogy azonnal küldi a rohamkocsit, és kérdezte, hogy a bejárati ajtó közel van-e hozzám, ha igen, akkor nyissam ki az ajtót, és feküdjek le a földre olyan helyre, ahol a mentősök azonnal meglátnak, ha bejönnek.
Én mindezt megtettem, kizártam az ajtót, lefeküdtem a földre, ezután elvesztettem az eszméletemet. Semmire nem emlékszem, hogy a mentősök bejöttek, megvizsgáltak, rátettek a hordágyra, hívták az ügyeletes kardiológiát, bár egy kicsit magamhoz tértem, amikor megérkeztünk a kardiológiára, az ápoló fölém hajolt és kérdezett valamit, valószínűleg azt, hogy vettem-e be valamilyen gyógyszert, de nem voltam képes felfogni a szavak értelmét, nemhogy válaszolni neki. Újra elaludtam, és nem ébredtem fel csak azután, amikor már a kardiológus megoperált (betették a stentet az aortámba)."
"Tudom, hogy úgy tűnik, hogy mindaz, amit elmondtam legkevesebb 20-30 percet vett igénybe, mielőtt a mentőket hívtam, pedig a valóságban ez mindössze talán 4-5 perc volt és a mentőállomás és a kórház csak néhány percre van tőlem, sőt a kardiológust már riasztották, tehát már várt a kórházban, hogy újraindítsa a szívemet, amely időközben leállt, és a stentet (értágító) behelyezze.
"Miért írtam le mindezt ilyen részletességgel? Azért, mert azt szeretném, ha mindenki megismerné azt, amit én első kézből tapasztaltam.

1) Legyél felkészülve, hogy valami nagyon furcsa megy végig a testedben, nem a szokásos, férfiakra jellemző tünetek, de valami megmagyarázhatatlan érzések történnek (ez mindaddig megmagyarázhatatlan volt, amíg a mellkasomba és az állkapcsomba fel nem ment a fájdalom). Állítólag sokkal több nő hal meg az első és egyben utolsó szívinfarktusában, mint férfi, mert a nők nem ismerik fel, hogy szívinfarktusuk van, és gyomorpanaszokra gondolnak, bevesznek valami savlekötő vagy gyomorrontás elleni gyógyszert és lefekszenek aludni, abban a reményben, hogy reggel jobban fogják
magukat érezni, csakhogy ez nem történik meg. Kedves barátnőim a ti tüneteitek lehet, hogy nem ugyanazok lesznek, mint az enyémek, tehát én azt javaslom, hogy mindig hívjátok az ügyeletet, ha bármi olyan kellemetlen érzést tapasztaltok, amit azelőtt sohasem éreztetek. Sokkal jobb, hogy esetleg feleslegesen jönnek ki, minthogy késő legyen.

2) Figyeljetek arra, hogy azt mondom, hívjátok a mentőket! És ha van rá lehetőséged, vegyél be egy aszpirint. Az idő nagyon fontos tényező. Soha ne próbálj kocsiba ülni és elvezetni az ügyeletre, mert saját magadra és másokra is veszélyt jelentesz.
Azt se hagyd, hogy pánikba esett férjed vigyen az ügyeletre, mert ahelyett, hogy az útra figyelne, azt nézi, hogy mi van veled.
Ne hívd az orvosodat, mert ő nem tudja, hol laksz, s ha mindez éjjel történik, úgysem éred el, napközben pedig az asszisztense úgyis azt fogja mondani, hogy hívjad a mentőket. Az orvosnak nincsenek a kocsijában azok az életmentő eszközök, amelyekre ilyenkor szükség van. A mentőknél van oxigén, amire neked azonnal szükséged van. Az orvosodat később tájékoztathatják az állapotodról.

3) Ne feltételezd azt, hogy amit érzel, az nem lehet szívinfarktus, hiszen jó a koleszterinszinted. A kutatások bizonyították, hogy a magas koleszterinszint nem okoz szívinfarktust (hacsak nem nagyon magas és magas vérnyomással is társul). A szívinfarktus oka a hosszan tartó stressz és a szervezetben zajló gyulladás, amely a halálos hormonokat úgy felerősíti a szervezetben, hogy a szívnél kulmináljanak.
Fájdalom az állkapocsban ébresztheti fel benned a gyanút!!! Legyünk óvatosak és felkészültek. Minél többen tudunk a betegségről, annál nagyobb az esélyünk a túlélésre."
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
A "C" vitaminról
  2011-02-02 21:19:23, szerda
 
  Betiltott C-vitamin... érdemes megosztani...drámai.
Miskey Zoltán, 2011. február 2., 10:38
Az amerikai gyógyszerügyi hivatal (FDA) a közelmúltban több gyógyszertárat értesített, hogy a továbbiakban nem állíthatnak elő és nem adhatnak el c-vitamin injekciót. Legalább egy másik gyógyszertárnak tiltották meg, hogy magnézium-klorid és b-vitamin komplex injekciókat állítsanak elő. Ezt a két utóbbi anyagot használják orvosok az úgynevezett Myers koktél előállításához, amit számtalan krónikus állapot kezelésében alkalmaznak évek óta eredményesen.
A c-vitamin hatékony antioxidáns, amely szájon át szedve segít semlegesíteni a sejt-károsító szabad gyököket. Amikor intravénásan alkalmazzák, a c-vitamin úgy tűnik, hogy közvetlenül is támadni képes a kórokozókat. Ígéretes eredményeket mutatott számos fertőző betegség kezelésében, égési sérülések alkalmával és növelni képes az immunrendszer hatékonyságát.
A közelmúltban írtunk arról az Új-zélandi férfiról, akinek az életét 10 dollárnyi c-vitamin mentette meg, miután az orvosai már le akarták kapcsolni az őt életben tartó gépeket reménytelen állapota miatt. A kormány elismeri, hogy akár egy világméretű influenza járványnak is van esélye. Szintén elismert tény, hogy hagyományos módszerekkel a vírusos fertőzések nem gyógyíthatók. Miért vette hát célba az FDA a c-vitamint és miért próbálja elérni, hogy eltűnjön a piacról?
A c-vitamin az egyik legbiztonságosabb szer a gyógyászatban. Élelmiszerként kevésbé veszélyes, mint számos szupermarketekben kapható étel vagy ital. A klinikákon használt intravénás c-vitamin oldatok pedig eddig is csak orvosi felügyelet mellett voltak használatban. Azt tehát kizárhatjuk, hogy itt valami biztonsági intézkedésről lenne szó, ami a vásárlók érdekében született.
Sokkal valószínűbb, hogy a fellépést üzleti okok motiválják. A c-vitamin készen van. Nem lehet "feltalálni" és szabadalmaztatni. Elterjedése nem érdeke egyetlen gyógyszerszabadalomból élő cégnek és az ő érdeküket képviselő kormányhivataloknak sem. Ezért érthető, hogy az FDA egy teljes gyógyszer engedélyeztetési folyamatot írt elő. Ennek költsége azonban milliárdokra rúghat annak fényében, hogy a c-vitamin legalább 100 ismert betegség gyógyítására alkalmas, beleértve a rák egyes fajtáit is. Mivel az állami költségvetés erre pénzt nem ad, gyakorlatilag halálra van ítélve egy ilyen fontos tápanyag gyógyszerként való hasznosítása.
Egy korábbi kutatás, amit az amerikai hadsereg saját Orvosi Intézete finanszírozott azt vizsgálta, hogy az intravénásan adott nagy dózisú c-vitamin miként hat az égési sérülések kezelése esetén. A kutatást megszakították, mert nem kapták meg az FDA jóváhagyását az "Új Gyógyszer Vizsgálat" (IND) beindítására a c-vitamin kapcsán. Mindezt megtehetik 80 évvel a c-vitamin felfedezését követően.
C-vitamin és a rák kapcsolata
Dr. Ronald Hunninghake nemzetközileg elismert szakértője a C-vitaminnak. Személyesen felügyelte több mint 60000 intravénás C-vitamin adagolását az elmúlt 22 év alatt. Ő a jogutódja a Nobel díjas Linus Pauling klinikájának. Valószínűleg nincs a világon még egy olyan orvos, aki nála többet tudna a c-vitaminról.
Egy vele készített interjúban a következőket mondta:
<span>"Az intravénás c-vitamint hasznosnak találtuk. Nem tekinthető önálló terápiának, de egy tökéletes kiegészítést jelenthet mindennemű rákkal kapcsolatos kezelés kiegészítőjeként."</span>
"Csökkenti a mellékhatásokat és javítja az életminőséget. Két nagyobb tanulmányt folytattunk, amik kimutatták ezt az életminőség javulást."
A legtöbb rákos beteg szenved a kezelések mellékhatásaként jelentkező depressziótól, fájdalomtól és fáradtságtól, ami megnehezíti a kezelést. Ezek mind olyan tünetek, amik a skorbut előrehaladott állapotáról adnak információt. Az összes előre haladott állapotú rákos betege c-vitamin hiányban szenvedett. Ezt c-vitamin adagolásával gyorsan enyhítették.
"Az egyik dolog, hogy az intravénás c-vitamin azonnal enyhíti a skorbut tüneteit. Nem kellett annyi fájdalomcsillapító, javult az étvágyuk, javult a hangulatuk és jobb életminőségről számoltak be."
Forrás: naturhírek
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
A sütőtökről
  2009-10-27 07:58:53, kedd
 
  Rákmegelőző hatású, serkenti a bélmozgást, erősíti az immunrendszert, mi az?

Az ősz beköszöntével megérkezett a sütőtök a piacokra. Már messziről virítanak a narancssárga színben pompázó, különféle formájú és nagyságú "kobakosok" a zöldségesstandokon. Ez a vitaminokban gazdag őszi csemege rendkívül tápláló és egészséges szuperétel.

Az észak-amerikai indiánok ízlelték meg először a sütőtököt, akik ezt a tápanyagban gazdag zöldségfélét nagy becsben tartották, sőt szárítva tartósították is. Magjai az amerikai földrész felfedezése után, a kukoricával és a burgonyával együtt kerültek Európába. A sütőtök Indiában is közkedvelt táplálék, édeskés ízéhez nagyon jól társulnak a csípős, testet is átmelegítő fűszerek. Számos fajtája van, amelyek ízben, színben, méretben és alakban némileg különböznek egymástól. Mindegyikük alkalmas azonban sütésre, illetve pikáns, különös ízesítésű ételek elkészítésére.

Méregteleníts tökmagolajjal!
Régóta használják a védikus orvoslásban a tökmagolajat méregtelenítésre is. Egykanálnyi olajat a szánkba kell venni, és legalább tíz percig forgatni, "rágni". Majd ezt követően ki kell köpni, és alaposan kimosni a szájüregünket és a nyelvünket. Ezt a kúrát addig kell folytatni, míg fehér színű nem lesz a "megrágott" olaj. Kiváló méregtelenítő. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is nyilvántartja ezt a fajta gyógymódot.


Melyiket válaszd?

Ami a fajtákat illeti, a legelterjedtebb a bordázott, narancsszínű héjú kerek sütőtök, valamint a sonka alakú kanadai tök. Ritkábban kapható továbbá a kisebb méretű, intenzív narancsszínű japán Hokkaido-tök is. Hazai különlegesség az államilag is elismert sütőtökfajta, a nagydobosi sütőtök. A büszke termelők Nagydoboson még sütőtökfesztivált is rendeznek minden évben, szüret idején. Külön néven fut mostanság a halloweentök, amelynek alapvető funkciója a halloweeni dekoráció. Ha előre feldarabolt sütőtököt vásárolsz, figyelj arra, hogy felülete hibátlan, húsa lédús legyen. Ha egészben veszed a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válassz.

Szuperétel minősítés

Az év utolsó zöldsége igazi vitaminraktár. Egy utolsó esély arra, hogy feltöltsd szervezetedet vitaminokkal a téli időszakra. És micsoda esély! A sütőtök a szuperételek egyike, mivel tápanyagtartalma rendkívül magas. Bolygónk legtápdúsabb ételeit nevezik szuperételeknek, amelyek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, létfontosságú tápanyagokat. A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban. Sötétsárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról,amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. A benne lévő antioxidánsok, a szelén, az A- és E-vitamin, a koenzim-Q hozzájárulnak szervezetünk gyors regenerálódásához, a szabad gyökök megkötésével pedig lassítják az öregedési folyamatokat.Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék.

Gyógyhatásai

A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj- és vesebetegségek esetén alkalmazták, de jótékony hatással van a szívműködési zavarokra is. Kiváló hashajtó és béltisztító, alkalmanként még égési sérülések gyógyítására is használták borogatásként. A sütőtök magas vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású. Serkenti a bélmozgást, támogatja a máj méregtelenítő funkcióit és regenerálódását, ezenkívül allergia és bőrpanaszok ellen is javallott. A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején, burgonyával lazítva, illetve anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva.

Tökmagtitkok

A sütőtök magjáról se feledkezzünk meg, mely telítetlen zsírsavakban gazdag (ómega-3, ómega-6, ómega-9), így a testi és szellemi teljesítőképesség fokozására és a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas ropogtatnivaló. E telítetlen zsírsavak óvják érfalainkat a meszesedéstől is, illetve a meszesebb érfalakról képesek idővel "leoldani" a már odarakódott ún. plakkokat, így az infarktus is megelőzhető a tökmag és a tökmagolaj rendszeres fogyasztásával. A magok rágcsálása külön ajánlott férfiaknak, ugyanis delta-7 fitoszterolt tartalmaz, amely csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását (gyulladását), illetve enyhíti annak tüneteit. Antimikrobiális és vizelethajtó hatása miatt alkalmas a húgyutak fertőtlenítésére, átmosására. A tökmagban található még megannyi ásványi anyag, mint nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz és mangán, ezért a vérszegénység és a csontritkulás ellenszereként is ismert.

Pikáns diéta ínyenceknek

Mivel 10 dkg sütőtök energiatartalma csupán 80 kcal, ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában. Készíthetsz belőle sütőtökpürét, ízletes levest, de felhasználhatod nyersen salátákhoz, vagy akár magában is eheted az illatos, ropogósra sült darabokat. Sütésre főképp a hosszúkás alakú kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta, amely viszont levesnek, desszertnek vagy szerecsendióval ízesített, sós köretnek finom. A sütőtök nagyon ízletes sáfránnyal, curryvel, babérlevéllel, szerecsendióval, édesség készítésekor pedig vaníliával és szegfűszeggel. A sütőtök belülről melegít, ezért kiválóan alkalmas a hideg napokon leves formájában a szervezet felmelegítésére. Ezt a hatást tovább fokozhatjuk, ha a levesbe csilit vagy curryt teszünk.

Gyógyítja a sérült meridiánokat

Van még egy különleges felhasználási területe a tökmagolajnak, bár ez minden biominősítésű, hidegen sajtolt olajra is igaz. A különböző operációk, bőrsérülések alkalmával mindig megsérülnek az ún. meridiánvonalak. E meridiánvonalak elvágásával az egyes szervek közti "finom" kommunikáció szakad meg. Ez hosszú távon olyan betegségekhez vezethet, amelyekre aztán ritkán van gyógymód. Ezt a problémát küszöböli ki az olajjal való simogató-bedörzsölő masszázs. A megsérült, de már gyógyult bőrfelületet finom, jó minőségű (tehát bio-) olajokkal kell kenegetni. Naponta akár többször is! A tökmagolaj ebben az esetben azért is különösen alkalmas, mert magas E-vitamin-tartalmánál fogva a sebek gyorsabb gyógyulását teszi lehetővé.

 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
Neuschwanstein
  2009-03-10 12:55:53, kedd
 
  II. Lajos bajor uralkodó mesébe illő várkastélya, a sokak által vitatott, ám mégis csodált Neuschwanstein. Azt is gondolhatnánk első ránézésre, hogy a hegyoldalban álló kastély egy színházi díszlet - nem alaptalanul, hiszen II. Lajos elképzeléseit valóban egy színpadtervező váltotta valóra.

Lássuk ki is volt ez a "hóbortos" uralkodó! II. Lajos már gyerekkorától igen erősen vonzódott a német mitológia, a középkori lovagvilág iránt. E szenvedély kialakulásában meghatározó szerepet játszott, hogy a középkori eredetű Hohenschwangau kastélyában nőtt fel. A várkastélyt a napóleoni háborúk pusztításait követően romantikus stílusban építtette újjá apja, II. Miksa; falain lovagkort idéző falfestmények, bajor lovagok, népi hősök képei láthatók. Lajos 15 éves korában ismerte meg Richard Wagner Lohengrin című operáját - azt mondhatnánk, ez "olaj volt a tűzre" - a zenemű akkora hatással volt rá, hogy három évvel későbbi megkoronázásakor azonnal Münchenbe hívta Wagnert. Hatalmát és vagyonát felhasználva jelentős mértékben támogatta a zeneszerzőt, kifizette adósságait, ünnepi játékokat szervezett művei előadására.

Neuschwanstein gyakorlatilag a király lovagkor iránti szenvedélyes kötődésének kiteljesedése. A valóságtól fokozatosan eltávolodó, az uralkodói teendőkkel egyre kevésbé foglalkozó II. Lajost egyetlen cél vezérelte: a lovagkor hangulatát idéző kastély megépítése. A 17 évig tartó munkálatok 1869-ben kezdődtek. A kastély belső berendezésében különféle stílusok keverednek. A trónterem bizánci stílusú, a különböző helyiségek - a lakószoba, az ebédlő, a hálószoba a hozzá csatlakozó kis kápolnával, a dolgozószoba - mór, gótikus és barokk elemeket vonultatnak fel. Kiemelkedő szépségű II. Lajos gótikus faágya, melyet a krónikák szerint 15 mester készített négy éven át. A szokatlan megoldások közé tartozik például az ötödik emeleten kialakított mesterséges barlang, ötletes megvilágítással - ennek megvalósítását szintén egy Wagner-dalmű ihlette.

A kastély óriási fesztiválcsarnoka, a Parsifal-mondát illusztráló festményekkel díszített "dalnokterem" az eisenachi Wartburg-vár nagytermének mintájára épült meg, funkciója az uralkodó szándéka alapján az lett volna, hogy Wagner operáit adják elő benne. A sors furcsa fintora, hogy az első operaelőadást a király halála után 60 évvel tartották meg itt...A középkori külső mögött a kor legmodernebb műszaki megoldásait alkalmazták. A kastélyba központi fűtést építettek, a vízcsapokból hideg-meleg víz folyt, az ételt a konyhából liften szállították a fölső emeletekre, a szintek között telefonos összeköttetést építettek ki.

A nagyméretű ablaküvegek II. Lajos korában különlegességnek számítottak.

A kastély művészeti értékét sokan vitatják. Valóban, első látásra furcsának tűnhet, hogy itt semmi nem "eredeti", mint pl. a Loire-völgy kastélyaiban. Azonban annak ellenére, hogy a berendezés a XIX. században készült, a régmúlt korok művészeti stílusainak alkalmazásával, mégis fantasztikus alkotásokat, igazi mesterműveket láthatunk. Az uralkodó hóbortjai hosszú távon "jó befektetésnek" bizonyultak, hiszen Wagner nagyszabású alkotásai nélkül a zenetörténet jóval szegényebb lenne, a kastély pedig mára a térség jelképévé vált, évről évre turisták ezrei keresik fel a világ minden tájáról.


 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
Fogyilegendák az ecetivástól a
  2008-11-09 14:47:36, vasárnap
 
  Fogyilegendák az ecetivástól a nevetésig

Szinte nincs is olyan nő, aki ne tudna legalább egy tuti fogyókúrát, és fél tucat remek tippet, amivel biztos leolvasztható pár felesleges, makacs kiló. Egy tucatot a legnépszerűbbek közül mi is összegyűjtöttünk, és két rutinos fogyókúrázó és egy dietetikus segítségével megpróbáltuk kideríteni, hogy van-e valóságalapja a fogyilegendáknak.

A gyümölcsnap, a mozgás, a cukrot helyettesítő édesítő szinte mindenki szerint fogyasztó hatású. Vannak, akik arra esküsznek, hogy az éhgyomorra elfogyasztott nyers citromlé csodákat tesz. Mások a sok kicsi sokat fogyaszt elvében hisznek, megint mások azt tapasztalták, hogy zöld teával a legundokabb zsírpárnák is leugranak az emberről. 12 sokat emlegetett trükköt szedtünk össze és tapasztalt fogyókúrázókat kértünk meg, hogy véleményezzék azokat. Tesztalanyaink közül Vivinek az elmúlt fél évben sikerült 8 kilót lefaragnia magáról, míg Bori a "századik fogyókúrán, és az ezredik jojó-kilón" van túl, jelenleg is van rajta 5-6 kiló felesleg. Megkérdeztünk egy szakembert is, Dudás Kata gasztro-pszichológust és táplálkozásterapeutát, az Angyalok Konyhája tanácsadóját, hogy e fogyilegendák közül, melyiknek van valóságalapja, és melyik az, amelyik több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Böjt a mérgek ellen

A böjt elsősorban a szervezet méregtelenítését szolgálja, így erősíti az immunrendszert, és javítja a közérzetet. Kellemes "mellékhatása", hogy csökkenhet a testsúly, és kisimulhat a narancsbőr. A böjtölés hatására ugyanis a bőr is kitisztul, megnyugszik. Ha viszont valaki kifejezetten azért böjtöl, hogy eltüntetesse a narancsbőrt, többet kell tennie. Ilyen esetben nem elég a helyi zsírbontás serkentése, ha nem javítjuk a vér- és nyirokkeringést, illetve a szövetekben felhalmozott savak és toxinok kiürülését is. Tévedés, hogy a böjt a koplalás szinonimája, egy szakszerűen összeállított kúra nem jár feltétlenül elviselhetetlen szenvedéssel. Annak, aki képtelen egy hosszabb kúrát végigcsinálni, javasolt heti egy léböjt napot beiktatni.

1 Ecetet inni

A hagyomány szerint, ha étkezés előtt 2-3 kávéskanál ecetet, szénsavmentes ásványvízben feloldunk és megisszuk, akkor anélkül fogyhatunk, hogy különösebben koplalni kéne. Az "almaecet-diéta" is ezen alapul - lassú, de biztos és tartós fogyást ígérve, 1200 kalóriát engedélyez, és előírja az almaecet fogyasztását az étkezések előtt.

Vivi: próbáltam már a dolgot, de sajnos nem bírta a gyomrom ezt a kúrát, alig két nap után kénytelen voltam feladni, így fogalmam sincs, mennyire hatékony.

Bori: én kitartóan szenvedtem vagy két hétig, és pontosan két kilót híztam. Ráadásul a szám íze és a leheletem is szörnyű volt .

A szakember ítélete: az ecetek közül egyedül az almaecetnek van pozitív élettani hatása, másfajta ecetet inni kifejezetten káros, és semmiképp sem fogyaszt. Az eset ugyanis savasítja a szervezetet, így még éhesebbek lehetünk tőle. Az almaecet sem a fogyasztó hatása miatt lehet hasznos, inkább azért, mert sok aminosavat (kalcium, fluor, magnézium, nátrium, szilícium, foszfor és kálium), vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Béta karotin tartalmának köszönhető antioxidáns, vagyis regeneráló hatása.

2 Citromba harapni

Nem csak az ecetnek, de a citromlének is varázslatos hatást tulajdonítanak a fogyni vágyók. A roppant népszerű citromdiéta szerint minden reggel éhgyomorra kell a frissen facsart citrom levét inni, egyre nagyobb adagban. Ezután minimum 20 percig nem lehet enni, inni; amikor viszont lejárt az idő, nem csakhogy szabad, de egyenesen kötelező az étkezés. Természetesen elsősorban sovány, fehér húst, salátát, sok-sok zöldséget és gyümölcsöt. A citromdiéta hívei szerint bő két hét alatt mintegy 3-4 kiló olvad le rólunk.

Vivi: ez sem az én módszerem, a citromlevet sem bírta a gyomrom, ezért egy idő után teába raktam, édesítőszer mellé, így viszont nem hatott. Viszont a kora reggeli citromillat jót tett a közérzetemnek.

Bori: nekem ez bejött, szorgosan szlopáltam a citromlevet, több adagban, ásványvízzel hígítva. 17 nap alatt négy és fél kilót adtam le, és a sok C-vitamin a bőrömön és a hajamon is meglátszott.

A szakember ítélete: az ecettel szemben citromlevet inni valóban hasznos dolog. A koplalás megkönnyítésére elfogyasztott citromlé módszerét a szerzetesek fedezték fel, akik kevésbé érezték éhesnek magukat ettől. A citromlé ugyanis lúgosítja a szervezetet, így nem termelődik gyomorsav. A citrom C-vitamin tartalma is sokat segít a fogyókúrás időszakban, ezen kívül ez a gyümölcs vértisztító munkát is végez.

3 Étkezés előtt egy pohár víz

Állítólag nem csak a citrom, vagy az ecet, de a tiszta ásványvíz is segíthet abban, hogy fogyjunk - ehhez étkezés előtt 15 perccel kell egy pohár ásványvizet meginni. A módszer hirdetői szerint ezzel "előtöltjük" a gyomrunkat, és az utána elfogyasztott táplálék jobban megdagad.

Vivi: nagyon jó tipp, mert minden fogyókúra fontos része a folyadékfogyasztás. Bár - szerintem - önmagában nem túl hatékony. Én az aktuális kúrát szoktam kiegészíteni vele, így valóban lecsúszik az ajánlott 2 liter folyadék, és a bőröm is szebb lesz tőle.

Bori: nehéz róla bármit mondani, én ugyanis "kiskacsa" vagyok, és folyton iszom, étkezés előtt, alatt, után, helyett és két étkezés között is. Ezért, ha a vízivás önmagában fogyasztana, akkor nekem már harminckettes lenne a konfekcióméretem.

A szakember ítélete: a víz valóban segíthet abban, hogy hamarabb jóllakjunk, de önmagában nem megoldás a plusz kilók ellen. Az viszont igaz, hogy az ember hajlamos az éhség- és szomjúságérzést összekeverni, így mielőtt rávetnénk magunkat az ételre, érdemes egy pohár vízzel kipróbálni, hogy valóban éhesek, vagy inkább csak szomjasak vagyunk-e.

4 Tiszta fogak, karcsúbb test

Azt valószínűleg már mindenki tapasztalta, hogy kevésbé finom a csokoládé, a fogmosás után. Ezen az elven alapul az a jó tanács, ami szerint minden étkezés előtt alaposan meg kell tisztítani a fogakat, lehetőleg egy erősen mentolos fogkrémmel, így kevesebbet fogunk enni, még kevesebbet nassolni. A reggeli és esti fogmosás persze, ilyenkor sem maradhat el.

Vivi: van benne valami, nálam az is előfordult, hogy a fogmosás "kiváltotta" az étkezést, vagyis nem kívántam a kaját, miután használatba vettem a fogkefét. Igaz, nagyon macerás és az ember hajlamos meg is feledkezni róla, ezért maradt abba.

Bori: nekem viszont nem sikerült kevesebbet ennem, mert csak az első három falat nem volt annyira finom, mint ahogy megszoktam. Viszont a fogaim szépek és ápoltak voltak, a próbaidő alatt.

A szakember ítélete: ennek a módszernek semmilyen tudományos alapja nincs. Ha valakinek használ, az inkább a beidegződések miatt lehet, vagyis megszokta, hogy a fogmosás után már semmit nem eszik, így nem is kívánta az ételt. A vonalaknak nem, egyedül a fogaknak tehet jót, de azoknak sem feltétlenül, hiszen a túl gyakori fogmosás árthat is a foganak.

5 A gyümölcsnap mítosza

Főleg nyáron népszerűek azok a fogyókúrák, amelyek egy-egy gyümölcsnapot írnak elő. Sőt egyes fogyókúrák szerint délig nem is nagyon szabadna mást enni, mint gyümölcsöt. Persze a gyümölcsök között is vannak jók és jobbak, a banán például a tiltott gyümölcsök kategóriájába tartozik, míg az alma, vagy a málna a hasznosak közé.

Vivi: nekem soha nem okozott gondot, hogy gyümölcsön éljek, szinte nincs is olyan gyümölcs, amit ne szeretnék. Most például heti egy gyümölcsnappal tartom karban a súlyomat - és eddig, úgy tűnik, használ.

Bori: nekem már a 90 napos fogyókúra alatt is komoly megpróbáltatást jelentett a gyümölcsnap. Nem szeretem sem az almát, sem a körtét, de még a banánt sem. Az ananászt igen, de abból is csak az agyoncukrozottat. Ráadásul, már attól a tudattól is, hogy nem ehetek semmi "rendes" kaját, éhesnek érzem magam.

A szakember ítélete: a gyümölcsnap nem is annyira a fogyás, mint inkább a szervezet tisztán tartása miatt lehet fontos. Az viszont biztosan káros, ha valaki tartósan csak gyümölcsön él - az egyoldalú táplálkozás mindenképpen egészségtelen, még akkor is, ha egészséges összetevőket használunk.

6 Önhipnózis

Nagyon sok szakember hangoztatja, hogy a fogyás elsősorban az agyban dől el, vagyis, amíg képtelenek vagyunk a fogyásra átprogramozni magunkat, addig a nullkalóriás diétával is csak kínlódva búcsúznak a kilók. A módszert továbbfejlesztve, akár önhipnózist is gyakorolhatunk, ehhez már könyvek, kazetták, dvd-is segítségünkre lehetnek.

Vivi: én viccesnek tartottam az önhipnózist, ezért aztán nem is sikerült előrejutnom. Az viszont biztos, hogy amikor az első kiló eltűnt, már képes voltam hinni abban, hogy a többi is gyorsan követi és sokkal jobban ment a dolog.

Bori: hipnotizálni én sem tudtam magam, de az nálam is működött, amikor szentül hittem, hogy sikerülni fog megszabadulni a súlyfeleslegtől - akkor tényleg fogytam.

A szakember ítélete: önmagában ez is kevés, bár van olyan ember, aki képes ilyenformán programozni magát. Ennek ellenére azt mondom, a módszer nagyon hatékony. Aki nem képes hinni a sikerben, az elérni sem lesz képes azt.

7 Sokszor keveset

Együnk sokszor, keveset - áll a fogyókúrákról szóló leírások nagy többségének jó tanácsai között. A dolog - elvileg - azért működik, mert a gyakoribb kisadagokkal azt jelezzük az agynak, hogy nem szükséges raktároznia, hiszen nemsokára érkezik az utánpótlás. A kisadag meghatározása persze nem is olyan egyszerű, egyes pasik szerint egy mélytányér gulyás, és négy palacsinta gyerekadagnak számít...

Vivi: tényleg az a gond, hogy mi számít kisadagnak. Általában úgy szoktam csinálni, hogy a rendes mennyiség felét veszem a tányérra, és igyekszem nagyon lassan enni. A gyakori táplálkozás nálam rendszerint öt étkezést jelent, ebből kettő - a reggeli és az ebéd bőségesebb, a többi néha nem több, mint egy alma. Viszont nekem eddig ez jött be a legjobban, igaz, tudatosan hozzá kellett szoktatnom magam, hogy reggel nem csak az üres kávét hörpölöm fel, hanem egy tál müzlit, egy szendvicset, vagy valami hasonlót is be kell kapni. Ez volt az egyik nehézség - előtte sosem reggeliztem -, a másik meg a vacsi, ami nem ritkán "zöldség-mixre" korlátozódott, vagyis mindenféle nyers zöldségeket rágcsáltam.

Bori: van benne valami. A baj az, hogy van, amiből a kevés is sok, mondjuk, uzsonnára még egy fél oroszkrémes is jelentős kalória-bevitelnek számít.

A szakember ítélete: bár sokan azt gondolják, hogy ez a módszer bárkinek segíthet, ez nem igaz. Az, hogy kinek hány étkezésre van szüksége, embere válogatja. Az igaz, hogy legtöbben legalább napi három étkezéssel működnek a legjobban, de van, akinek a napi egy étkezés is elég, és nem fog elhízni. Sőt, még egy bizonyos ember igénye sem állandó, életkortól, egészségi állapottól is függ, hogy kinek hányszor kell ennie.

8 Mozduljunk!

Talán a legáltalánosabb fogyókúrás alapszabály, hogy mozgás nélkül nincs fogyás. Ha többet nem, de fél órát naponta sétáljunk, vagy ugorjunk le a konditerembe, ne használjuk a liftet, menjünk bicajjal dolgozni - az ehhez hasonló mondatok szinte minden diéta szerves részét képezik.

Vivi: mozogni kell, ez nem kérdés. Nem csak azért, hogy fogyjunk, hanem azért is, mert a mozgástól ott fogyunk, ahol a legnagyobb a baj, tehát mondjuk így könnyebben eltűntethető a méretes tompor.

Bori: mozogni kell, ezzel egyetértek, még akkor is, ha sóhajtva mondom mindezt, mert bizony én elég lusta vagyok. Az ember könnyen felmenti magát az olyan mondatokkal, hogy "nekem erre nincs időm, nincs pénzem, nincs lehetőségem", de sajnos, ha igazán szépek akarunk lenni, akkor a mozgás kikerülhetetlen.

A szakember ítélete: a mozgás mindenképpen hasznos, szebbek, egészségesebbek, feszesebbek leszünk tőle, de nagyon fontos az arany középút. Igazán ugyanis csak az a mozgás fogyaszt, amit élvezünk, az önsanyargató, több órás súlyzózással nagyon nehéz lesz ledolgozni bármit is, a jókedvünkön kívül. Ha megnézünk - mondjuk - egy takarítónőt, aki egész nap jön-megy, lót-fut, mozog, az elégetett kalóriákat tekintve úgy kéne kinéznie, mint egy topmodellnek; azt meg ugye könnyű belátni, hogy nem minden takarítónő Claudia Schiffer.

9 Sok alvás

Nem csak a fizikai aktvitás, de a passzivitás is kell a fogyáshoz - egyre több helyen lehet arról olvasni, hogy aki nem alszik eleget, ne is várja, hogy karcsúbb lesz. Egy nemrég publikált amerikai kutatás ezt úgy magyarázza, hogy már pár napnyi kevesebb alvás után a megfelelő hormonok éhségérzetet keltenek, tehát aki nem alussza ki magát, annak a szervezete máshonnan akarja beszereztetni a működéshez szükséges energiát.

Vivi: én ennek pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Volt egy tenderleadásos időszak, amikor majd 2 hétig naponta, mindössze 2-3 órát aludtam, és inkább fogytam, mint híztam.

Bori: ebben én sem hiszek, a nyaralás ideje alatt tényleg annyit alszom, amennyit nem szégyellek, mégsem leszek karcsúbb, sőt. Igaz, akkor nem a fogyókúra az első.

A szakember ítélete: a nem alvás, és a hízás között csak úgy lehet összefüggés, ha valaki az alváshiányt kajával pótolja, ami elég gyakori. De általában nincs összefüggés az alvás és a testsúly között, olyan meg pláne nincs, hogy valaki karcsúra alussza magát. Pedig milyen szép is lenne, ha pusztán attól, hogy szunyókálunk, pár kilóval karcsúbban ébredhetnénk fel.

10 Korpás gyomortelítők

Kekszek, zsemlék, tabletták működnek azon az elven, hogy a bennük lévő korpa a nedvességtől megduzzad és teltségérzetet okoz, ráadásul rosttartalma miatt az emésztésre is jótékony hatással van, így biztos hatékony, ha fogyókúráról van szó.

Vivi: nem szeretem a korpás kekszet, így attól biztos nem fogok lefogyni. A fogyitabletták vásárlásával pedig akkor álltam le, amikor a negyedik fajtában találtam olyan leírást, ami a fogyókúra melletti alkalmazást javasolta. Miért költsek súlyos ezreseket, ha a koplalást nem tudom elkerülni,

Bori: nekem nincs bajom a korpás keksszel, olyannyira, hogy előfordult, ripsz-ropsz elnassoltam egy dobozzal. Pedig ez a keksz is csak keksz, és tele van kalóriával.

A szakember ítélete: az ilyen termékeket nagy butaság megvásárolni. Rendszerint elég sokba kerülnek, és csak akkor működnek, ha működik a hozzájuk kapcsolódó önbecsapás.

11 Zöld tea

Több olyan kutatási eredmény is napvilágot látott, ami a zöld tea testsúlycsökkentő hatását támasztotta alá. Orosz kutatók például patkányokon vizsgálták a zöld teában található antioxidáns anyagoknak a zsíranyagcserére, valamint az elhízásra gyakorolt hatását. A kutatás megállapította, hogy a zöld teában található katekinek - egyebek mellett - csökkentették a patkányok testében található zsírszövet mennyiségét. Egy másik kísérletben azt vizsgálták, hogyan hat a zöld tea fogyasztása és a rendszeres fizikai aktivitás az elhízás kialakulására. Az adatok azt mutatták, hogy a két dolog kombinációja majd 90 esetben vezetett testsúlycsökkenéshez.

Vivi: fogyókúrás céllal még nem ittam zöld teát, amúgy viszont szoktam, ha nem is túl gyakran, nem tűnt fel, hogy nagyon fogyókúrás lenne.
Bori: a zöld tea jótékony hatásáról én is olvastam, de attól tartok, hogy valami baj lehet velem, mert nálam ez sem hatott.

A szakember ítélete: az igazi zöld tea nagyon egészséges, attól biztos nem lesz senkinek semmi baja, ha rendszeresen fogyasztja. Vigyázzunk azonban, mert a piacon nagyon sok olyan termék van, ami csak a nevében zöld tea. Abban nem vagyok biztos, hogy fogyni is lehet tőle, bár mozgással kombinálva nem kizárt.

12 Cukormentes édesítők

Egyesek szerint már az is segíthet 1-2 kiló feleslegtől megszabadulni, ha light termékekre cseréljük a szénhidrátban és kalóriában gazdag dolgainkat. Persze a szakemberek azt is hozzáteszik, hogy a light kóla helyett jobb ásványvizet inni, míg az energiaszegény édességet is kiválthatja egy alma.

Vivi: amióta az eszem tudom, cukormentes dolgokat eszem, iszom, lassan már nem is tudom, milyen íze van az igazi cukornak. Így viszont azt sem tudom megmondani, hatásos-e, ha a cukor kimarad az étrendből.

Bori: a kávét, a teát én is cukormentes édesítővel, sztíviával ízesítem. Finomabb, mint a cukor, és nem hizlal - szerintem nekem ez is segített, amikor a kilók megindultak lefelé.

A szakember ítélete: a cukormentes édesítőktől nem hogy fogyni nem fogunk, de szélsőséges esetekben még hízhatunk is tőlük. A light termékeket jó marketingfogásnak tartom, semmi többnek. Az egyetlen, amit én is javasolni tudok a sztívia, amely természetes édesítőszer, szinte nulla a kalóriatartalma, jótékony hatással van a cukor és máj anyagcserére, ezen felül C és A-vitamin tartalma is jelentős.

+1 Nevetni kell, ennyi az egész

Önmagában ettől sem veszítjük el a kilókat, de a rossz kedvünket biztos. Ráadásul a nevetés kalóriát éget, erre már a tudomány is talált bizonyítékot. Amerikai kutatók tudományos vizsgálattal igazolták, hogy napi 10-15 perc kacagással egy kis szelet csokinak megfelelő energiamennyiséget "dolgozhatunk le". A nashvillei Vanderbilt Egyetem munkatársai a belélegzett oxigén és kilélegzett szén-dioxid mennyiségét mérve jutottak arra a következtetésre, nevetés közben az ember 20 százalékkal több kalóriát éget el, mint egyébként. Úgyhogy gyúrjunk a rekeszizomra!

A hosszú élet titka

Korábban halnak meg azok, akik az átlagos 8 óránál rendszeresen többet, vagy kevesebbet alszanak naponta, állítja egy brit tanulmány. Mintegy tízezer felnőttet követtek nyomon Nagy-Britanniában 17 éven keresztül. A kutatók azt találták, hogy azok, akik a vizsgálat kezdetén kevesebbet aludtak, kétszer nagyobb eséllyel haltak meg szívinfarktusban vagy agyi katasztrófában (stroke), mint azok, akik kitartottak a napi 7-8 órás alvás mellett. Másrészről akik 8 óránál rendszeresen többet aludtak naponta, szintén kétszer nagyobb eséllyel haltak meg más - nem szív- és érrendszeri betegségekben -, mint az átlagot követő csoport.
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 299 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 75
  • e Hét: 297
  • e Hónap: 3704
  • e Év: 3704
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.