Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 272 
Anyukáknak - Okos baba szeminárium
  2018-01-17 17:55:07, szerda
 
  ...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
A fogantatástól a második trimeszterig
  2017-12-21 20:02:18, csütörtök
 
  Hogyan kezdődött az életünk? Mikortól dobog a baba szíve? Milyennek hallja az anyukája énekét?
A FÉSZ to face első részében dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász orvossal beszélgettünk a fogantatásról és a várandósság első szakaszáról.
A FÉSZ to face a Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) közösség műsora, amelyben a fogantatástól végigkövetjük a baba fejlődését, szó lesz a szülés testi és lelki oldaláról, családtervezésről.. és persze szerelemről, szexualitásról, házasságról és még sok minden másról. A sorozatban szakértők meglátásai és élettörténetek váltják majd egymást.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Falus Lajos: Nekem már nincs anyám
  2017-09-21 10:59:47, csütörtök
 
  Nekem már nincs anyám, ki simogasson,
Estére érve álomba ringasson,
Gyengéd kezével édesen becézzen,
Szelíd szaván szép meséket meséljen,

Az én anyám a kéklő égben él már,
Csillag-szemével onnan néz le énrám:
Ha boldognak lát arca felragyog,
De mindig sír, ha szomorú vagyok.

Az én anyám olyan mint mindegyik:
Őnéki fáj ha gyermekét verik,
Ne bántsátok hát egymást emberek!
Minden rossz szó egy anyán ejt sebet...

Minden ütés egy anyaszívet ér,
Nyomában onnan serken ki a vér.
Ó szeressétek egymást, emberek!
Anyátokért... ha másért nem lehet...
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Meggyesi Éva: Szülői szív.
  2017-08-26 14:55:54, szombat
 
  Egy szülő szív csak sajog némán,
de nem szűnik szeretni soha,
egy szülői szív bárhogy is vérzik,
szeretete nem lanyhul soha.

Egy szülői szív mindig tud szeretni,
akkor is, ha már nem tud senki más,
bárhogy is fáj, és bárhogy is vérzik,
az egyetlen ,ki mindent megbocsájt.

Ne hagyd hát fájni! Ne hagyd összetörni!
Hisz minden dobbanása csak tehozzád száll!
Most ,amíg itt van,most kell megbecsülni,
hisz nem fog így szeretni soha senki más !
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Nagymamák délutáni találkozója
  2017-05-15 17:26:34, hétfő
 
  ....

 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Cseri János: Őszülő hajú Édesanyám
  2017-05-13 19:12:17, szombat
 
  Forrás: poetvers

Szememben kedves minden őszinte szó,
De az igazság ha fáj is, kimondva jó.

Bántó szónak vetted néha azt,
Amivel fiad nyújtani akart egy kis vigaszt.

Talán, ha hazug álarcban mondtam volna el,
Nem bántana, de nékem fájna a teher.

Mi szívemet nyomta mindig felszínre került,
Hogy mit gondolsz róla, azonnal kiderült.

Ősz hajszálaid gyorsan szaporodtak,
Ezt én betudom néhány el nem csattant pofonnak.

Ha pár hajszáladat a vers újra festené,
Verselve járnék otthon, alá s felfelé.

Őszülő hajú Édesanyám, téged,
Ki megszültél, pont én ne szeretnélek?

Gondjaidat tudom az idő szaporítja,
De a boldogulásnak, őszinteség a nyitja.

Ha alkalom nyílik ne emeld fel hangod,
Akármilyen halk is minden őszinte szót hallok.

A sors bármit is hozzon, lakjak akár tanyán...
Örökké szeretni foglak, őszülő hajú Édesanyám.
/1991. szeptember/
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Katona Bálint: Édesanyámnak, egy pici vers.
  2017-05-13 19:10:23, szombat
 
  Forrás: poetvers

Egy csokor virág,
Se lenne elég,
Anyák napján,
Anyánk kezén.

Neked köszönjük életünket,
Szívből szeretjük éltetőnket.
Édes anyánk szeretünk téged,
Sokáig dobogjon a kis szíved!

Nélküled, nem lenne rend,
S akkor soha nem lenne csend.
Összetartod a családot,
Minden gondunkat megoldod.

Egy pici vers,
Se lenne elég.
Talán a szeretet,
Mely összetart még.
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Az én édesanyám értelmi fogyatékos volt...
  2017-05-12 19:18:20, péntek
 
  ...... ........


Ezekért a történtekért érdemes írnom. Amikor anyák napján felébredve, gyermekem csodálatos üzenete vár a párnámon, és egy gyönyörű, már már mesébe illő életút a gépemen.
"Az én édesanyám értelmi fogyatékos volt. Senki nem törődött vele, édesanyja halála után. Mégis képes volt ellátni magát, és aztán engem. Egy kis faluban élt ő, én is oda születtem. A falu próbálta kitalálni, ki lehet az apám. Bár értelmi fogyatékos volt, csodás édesanya lehetett volna belőle. Emlékszem a meséire, emlékszem mennyit nevettünk. Ő megragadt egy hat éves szintjén. Játszott, nevetett. Boldog volt.
Még ennyi évvel a halála után is, ha visszaemlékszem rá, a boldogság szó jut róla az eszembe. Aztán, amikor iskolás lettem, csúfoltak miatta. Egy kis faluban ez nem is csoda. Volt, hogy a tanítónő kiültetett előre egy külön padba, mert egy értelmi fogyatékos gyereke is csak értelmi fogyatékos lehet. Végül elvett tőle a gyámügy.
Egy nevelőotthonba kerültem, de minden hétvégén mehettem hozzá. Életem legszebb napjai voltak, amit vele tölthettem. Játszott... mindig játszott, és mindig nevetett.
Felnőttem, bár nem vele, de mégis minden hétvégét együtt töltöttünk. Bár értelmi fogyatékos volt, olyan sok bölcsességet tanított nekem az életről. Sírni csak akkor láttam, amikor a vonat állomáson integetett utánam, mert mentem vissza az intézetbe.
Szerettem őt, és ő is engem. Amikor felnőttem, én lettem a gyámja, és gondoskodtam róla, amíg élt. De valójában ő gondoskodott rólam. Tőle tanultam szeretni az életet, és nem gyűlölni az embereket, amiért erőszakkal elvettek tőle.
Egy éjjel bejött a szobámba. odaült az ágyam szélére, megsimogatta az arcom, könnyes volt a szeme, és mosolygott. Néztem őt. "Tudtam, hogy belőled sikeres ember lesz. Tudtam. Mert tudtam, Te többet érdemelsz annál, hogy a bolond anyád miatt gúnyoljanak, és a szégyen padba kelljen ülnöd. Ezért engedtem, hogy elvigyenek. És mert, megígérték, láthatlak. Legalább ezt az ígéretüket nem szegték meg. Minden vasárnap este meghaltam, amikor elmentél, de tudtam, ezzel tehetek meg érted mindent. Mellettem, és ebben a kis faluban nem lett volna esélyed, hogy emberré válj." Átöleltem őt.
Bár tudom, értelmi fogyatékos volt, de én ezt nem így gondolom. Ő egyszerűen csak boldog volt egy kegyetlen világban. Ő megmaradt gyermeknek, felnőtt testében egy hatéves gyermek lelke élt. Ő rácsodálkozott a világra, órákig tudta nézni a hangyákat, és hangosan nevette őket.
Mi kimentünk a gátoldalba, és egész nap mást sem csináltunk, csak gurultunk le... újra és újra. Vagy fogtunk egy nagy nejlon zsákot, és azzal csúsztunk. Télen órákon át építettük a hóembereket, vagy csak sétáltunk a hóesésben.
Nem telt el úgy este, hogy ne olvasott volna nekem mesét, és ne énekelt volna egy dalt. Mind a mai napig ott cseng a hangja a fülemben. Gyönyörűen énekelt. Gyönyörűen. Ringatott. Minden este ölébe vett, és ringatott... közben énekelt. Még mindig hallom énekelni, pedig nagyon régóta nincs már velem.
Emlékszem az iskolai ünnepélyekre. Ő ott állt vádló, és szánakozó tekintetek kereszttüzében, de nem érdekelte. Mind a mai napig előttem van, ahogyan csillog a szeme, és ahogyan mosolyog. Nem telt el úgy nap, hogy ne mondta volna, mennyire szeret engem, és mennyire büszke rám.
Még megvan a Barbie ház, amit ő készített. Istenem... mennyit játszottunk együtt. Csak ő meg én.
Aztán kiültettek a szégyenpadba, és mindenki rajtam nevetett. Értelmi fogyatékos vagy, mint az anyád! Kiabálták nekem mindig. Ekkor lépett közbe a családvédelem. Elvettek tőle, bár nem örökre. Nagyon fájt, hogy nem lehettem mellette, de nekünk minden hétvége ajándék volt a sorstól. Mert bár elszakítottak minket egymástól, mégis engedték, hogy kapcsolatban maradhassunk.
A kedvence a Paff a bűvös sárkány volt. Olyan sokszor énekelte. Azt mondta nekem a nagy játékok közben, hogy ő nem értelmi fogyatékos, ő csak egy álomvilágban él, a játékai között, és én nem a kislánya vagyok, hanem a legjobb barátja, aki megérti őt, és aki nem ítéli el. Én voltam számára Peti... a legjobb barátja, a Paff a bűvös sárkányból.
Ahogy nőttem, úgy vált egyre szorosabbá és szorosabbá a kapcsolatunk. Mellette nem lehetett igazán felnőni, mert én már 15 éves voltam, ő mégis babázni akart, és a gátoldalon lecsúszni, sétálni az esőben, ugrálni a pocsolyákba, és nevetni.És én vele tartottam. Sosem éreztem szégyent miatta. Büszke voltam rá, hogy ő ennyire tiszta maradt egy kegyetlen világban.
Sosem tudtam, mi az, amit felfog, mi az amit érzékel abból a világból, ami körülötte van. Volt, hogy elbiciklizett a piacra, ahol körbeállták az emberek, ellökték, leköpték. Ő fölállt, megvette, amit szeretett volna, hazajött, megmosakodott, és nevetett. Nem tudom, érzett-e fájdalmat, vagy érzett-e bármit, amiért ezek megtörténhettek, megtörténtek vele.
Sírni csak akkor láttam, amikor a vonat ablakából integettem neki. Akkor mindig sírt. De közben mosolygott is.
Olyan gyönyörű volt a szeme. Annyi csillogás és annyi élet volt benne.
Őt a külvilág mégis értelmi fogyatékosnak kiáltotta ki, és elvették tőle a tökéletes élet reményét. Bár nem adta ő azt oda. Ő boldog volt, akkor is, ha fájtak neki a dolgok.
Mikor felnőtt lettem, mindent elkövettem, hogy diagnosztizálják nála bármi is legyen a baja. Én a szívem mélyén mindig is azt gondoltam, ő fejleszthető lett volna, ha nem abba a korba születik, amelyikbe.
Emlékszem, amikor felhoztam Pestre.Rácsodálkozott a világra. Ő sosem tette ki a lábát, abból a kicsinyke faluból. Alice volt ő csodaországban. Rettegett az orvosoktól, rettegett mindentől, mert teljesen ismeretlen volt neki ez a világ.
És akkor eldöntöttem, nem érdekel, mi lehet a baja, nem teszem ki őt ennek soha többé.
Visszamentünk a kis otthonunkba, abba a vályogházba, amelyben világra jött, és amely oltalmazta őt élete végéig. Nem akartam, hogy fájjon neki az, amit én teszek vele, mindezt önös érdekből. Bebizonyítsam egy falunak, ami mindig kivetette őt magából, hogy ő valójában nem bolond, csak egy álomvilágban él, és boldog. Már nem akartam nekik bizonyítani semmit.
És soha többé nem engedtem, hogy bántsák az édesanyámat. Azt az asszonyt, aki fogyatékossága ellenére a legtökéletesebb édesanya volt ebben a világban.
Büszke vagyok rá, hogy ő volt az én anyukám. A legcsodálatosabb édesanya, aki valaha ezen a Föld nevű bolygón élt.
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Google
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Dáma Lovag Erdős Anna: Anyák napja ünnepe
  2017-05-12 15:46:52, péntek
 
  Szép festmény
...... ........Szépen süt a napocska
Édesanyám verset tanította
Mit mondjak el majd neki
Nagymamám meg tudom lepni

Kis virágszál vagyok
Szirmaimmal illatozok
Anyák napja ünnepén
Édesanyámra nagyanyámra ragyogok

El is mondtam szépen sorban
Könnyeket szemükből kicsalogattam
Öröm könnyek voltak ezek úgy hiszem
Örült neki az én szívem

Kaptam forró ölelést
Puszikat, ami nem volt kevés
Boldog volt az anyukám
Sírt nagyon a nagyanyám

Virágaimat adtam át
Sárga csokrot és lilát
Ígérem jövőre is eljövök
Még szebb verssel készülök2017.05.08. Mosonmagyaróvár
Dáma Lovag Erdős Anna
ép.net
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Anyák napi vers
  2017-05-07 13:53:52, vasárnap
 
  /Vers szerzője ismeretlen/

Anyák napján, anya nélkül,
mint leveleitől megfosztott
öreg tölgy, gyötörte tél,
gyötörte hőség, ám ha az idő
lejár, nincs több gazdagság, bőség.

Engem is gyötör a tél és
gyötör a hőség, cirógató enyhe
szellő voltál nekem, hangod
akár a kicsi fülemüle a fa ágán,
megfosztottan, kifosztottam
itt hagytál engem.

Kulcsom keresem, de nem nyitja
a zárat, múltam megkövült emlékei
szaggatják szívem, s ha egyszer
végre nyílik majd a lakat s te
ott állsz előttem, tudom jól,megadtam
a halálnak magam.

De addig, a bőséget én nem kívánom,
nélküled maradok szegény, szerencsétlen
koldus, tenyerembe csak te tehetnél
alamizsnát, amitől lelkem nyomban
meg is gyógyul.

Ugye tudod, nekem a legszebb szó:
Anya, alkotni ember szebbet nem
tud, e nagy világban oly sok az
árva, Édesanyák, rajtatok legyen
Isten mennybéli áldása.
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 272 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 289 db bejegyzés
e év: 289 db bejegyzés
Összes: 32623 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2466
  • e Hét: 23980
  • e Hónap: 113716
  • e Év: 113716
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.