Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 450 
Kocsis Fülöp megszentelte a Duna vizét
  2019-01-07 12:15:36, hétfő
 
  2019. január 6. vasárnap 19:25
Kocsis Fülöp érsek január 6-án, vízkereszt napján Szent Liturgiát mutatott be a Fő utcai Szent Flórián-templomban, majd a szeles, de verőfényes Duna-parton megszentelte a folyó vizét. Minden ember megszentelődéséről, ennek lehetőségéről prédikált.
,,Kijöttünk a Duna partjára megtisztulni - kezdi a püspök a második prédikációt. - Mint az őseink, akik itt halásztak, mostak, ittak. Ma azonban már nemigen lehet ebből a vízből inni, mert beszennyeztük. Ahogyan az egész világot is.
...... .....


Ezt könyörgések követik, többek között ,,a víz kedvező hőmérsékletéért", ami nagyon indokolt, mivel a jeges szélben ekkor már alig érzem a lábamat, és az ujjaim szinte ráfagynak a töltőceruzára. A vízszenteléshez, a kereszt sokszori vízbe merítéséhez kapcsolódva költői imák hangzanak el, köztük ez a gyönyörű: ,,Ma a vizek állománya vállára fogadja alkotójának lépteit."
............... .....


A Teremtő nem kérdezte meg a világot, hogy beléphet-e. Engem viszont megkérdez, hogy be akarom-e fogadni. Nekem magamnak kell a Jordánná válnom, amelybe Jézus belép. Hogy aztán a tetteimmel átalakítsam a környezetemet, Magyarországot, végső soron pedig az egész világot.
A liturgia végén arra kérjük az Istent, hogy emlékezzen meg a háborúk áldozatairól, a hajléktalan emberekről és a magányosokról, majd a Duna-partra, a Batthyány tér mellé vonulunk. Előresietek, így még látom a stég végében békésen napfürdőző sirályokat és a közeli csatornából beömlő meleg vizet élvező kacsapárt. Az utóbbiak a szertartás alatt is maradnak, a sirályok azonban mind felszállnak, és a közelben a vízre ülve ringatódznak tovább. ,,Szomjazók, jöjjetek a vizekhez, és igyatok"; ,,Örömmel merítetek vizet az üdvösség forrásaiból", hallgatjuk Izajás szavait, majd Pál korinthusiaknak írt leveléből azt a részt, amely a pusztában vándorló nép lelki italáról és a ,,lelki szikláról" emlékezik meg, aki maga Krisztus. Aztán újra a keresztelkedésről szóló evangéliumot olvassák fel, ezúttal Márktól.
Végezetül:
Nemcsak a keresztények, hanem minden ember. Hiszünk abban, hogy Krisztus és az ima képes a világot megváltoztatni, megtisztítani, átisteníteni.


Videó Link

Képen: /Jézus a Jordán folyóban/ - Görög katolikus szertartás.vidéken
............... .........

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Márfi Gyula érsek áldotta meg a Miniszterelnökség új ......
  2019-01-07 12:08:04, hétfő
 
  Márfi Gyula érsek áldotta meg a Miniszterelnökség új épületét.
2019. január 7. hétfő 11:29
Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg vízkereszt ünnepén a Miniszterelnökség új épületét, mely a budai Várban az egykori kármelita kolostorban létesült. Az épület megáldásán jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Vörös Imre András, a Sarutlan Kármelita Rendtartomány tartományfőnöke.
Az egykori kármelita kolostor megújult épületének megáldásakor Márfi Gyula érsek a szentelményhez előírt könyörgés elimádkozása után szenteltvízzel hintette meg az épületet, majd Vörös Imre András kármelita tartományfőnök az irodákat. Olyan szent jelek és hozzájuk kötődő imák ezek, amelyek jelzik Isten cselekvését, és előkészítik lelkünket annak befogadására különböző élethelyzetekben. Majd az ajtó szemöldökfájára - jelen esetben a miniszterelnök dolgozószobájának ajtajára - krétával fölírták az évszámot és a latin áldásformula kezdőbetűit: 20 + C + M + B + 19 (Christus Mansionem Benedicat - Krisztus áldja meg e házat).
......


Az új kormányzati épület kialakítása során az egykori kármelita kolostorépületben teljes mértékben a 18. századi egyszerű belsőt állították helyre a tervezők, de az ezzel együtt teljes mértékben megfelel a 21. századi követelményeknek. A Sándor-palotától északra eső területen már a 13. században rendházat és templomot építettek a ferencesek, és itt temették el III. Andrást, az utolsó Árpád-házi királyt is. A későbbi századokban udvari főemberek, többek között Kapisztrán Szent János és Tomori Pál érsek-hadvezér is itt lakott. A török korban dzsámivá alakították a templomot. Buda visszafoglalása után kaszárnya létesült itt, de az épület már 1693-ban a kármelitákhoz került, akik 1734-re készültek el Szent Józsefnek szentelt templomukkal - a későbbi Várszínház épületével.
Az egykori rendházat 1787 januárja és októbere között alakították át színházzá. A főhomlokzatot is a kor copf (klasszicizáló késő barokk) stílusában újították meg. 1800. május 7-én Beethoven is játszott falai között, 1835-ben pedig Budán itt adták először elő Katona József később nemzeti drámaként számon tartott Bánk bánját. Az 1944-45-ös ostrom során megsérült épület sokáig romos állapotban volt, csak 1977-re újították fel.
...... ........... ........... .......


2001. december 1-jétől a Nemzeti Táncszínház intézménye működött az épületben. 2016-ban kezdődött az egykori kármelita kolostor és templom teljes felújítása abból a célból, hogy a Miniszterelnökség költözzön oda. A kormányzati hivatal 2019. január 1-jén kezdte meg munkáját az épületben.

Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Fáklyás felvonulást és ökumenikus imádságot tartottak ....
  2019-01-02 13:28:42, szerda
 
  ,,A béke lehetséges!" - Fáklyás felvonulást és ökumenikus imádságot tartottak Budapesten
2019. január 1. kedd 22:01
A béke világnapján, január elsején a Sant'Egidio közösség fáklyás felvonulásra és ökumenikus imádságra hívott minden békét kereső, jóakaratú embert Budapesten és Pécsen. Budapesten az Egyetemi templomban tartott imaórán Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök mondott beszédet.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
XI. kerület babája januárban
  2019-01-02 13:20:08, szerda
 
  Lázár Ádám és szülei is átvehették az ajándékcsomagot . Ádám 2018. szeptember 14-én 2800 grammal és 52 centivel született a Szent Imre Kórházban. Szülei és nagyszülei legnagyobb örömére első unokaként nagyon sokat mosolyog, tündérien gőgicsél és ügyesen mozog. Színészi tehetségét is megcsillogtatta már, mert a gazdagréti Szent Angyalok pásztorjátékban Ádám alakította a kicsi Jézust. Jó egészséget kívánunk az egész családnak.
................

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Beer Miklós püspökkel ünnepelték karácsonyt a fogvatartottak
  2018-12-26 18:29:01, szerda
 
  Isten mindent jóvá tud tenni. Engedjük meg neki, hogy meglepjen minket és belépjen az életünkbe. Ott hibázunk, hogy saját elképzeléseink szerint várjuk a jövőt, nem vesszük észre azokat a jeleket, amikkel az Úristen felénk fordul.
Beer Miklós püspökkel ünnepelték karácsonyt a fogvatartottak Budapesten
2018. december 26. szerda 13:02
A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai objektumának színháztermében Beer Miklós váci megyéspüspök celebrált szentmisét a fogvatartottaknak december 21-én Kemenes Gábor és Tóth László börtönlelkész közreműködésével.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Betlehem és fenyőfa a budapesti Ferenciek terén
  2018-12-20 13:33:39, csütörtök
 
  Nagyobb kép Link
...... ........... ........... ........... ............... ........... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János .........
  2018-12-14 08:05:17, péntek
 
  Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak.
A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimre városban. Az eseményen Erdő Péter bíboros mellett többek között jelen volt és beszédet mondott Székely János szombathelyi megyéspüspök és Brenner József nagyprépost, a vértanú testvére. A szoboravatón részt vett Mádl Dalma asszony, jelen voltak a kormány és a Szentimre városi önkormányzat képviselői, ciszterci öregdiákok és a vértanú tisztelői. A szobor talapzatára Áder János köztársasági elnök koszorúját helyezték el.
Rieger Tibor szobrászművész alkotását a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziummal és a mellette lévő templommal szemben, a Villányi út és a Feneketlen tó közötti területen állították fel, karakteres arculatot, mintegy lelket adva a közparknak. Mint a ciszterci gimnázium igazgatójától, Barlay Bencétől megtudtuk, a szoborállítást Mádl Dalma asszony kezdeményezte, aki személyesen is ismerte Boldog Brenner Jánost, gyermekéveiket mindketten Pécsen töltötték.
A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium diákjai kórusénekléssel, szavalatokkal közreműködtek a szoboravatón, amely a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd elhangzott a néhai Kerekes Károly OCist zirci apát verse, amelyet harminc évvel Boldog Brenner János halála után írt. A szavalat után Székely János szombathelyi megyéspüspök mondott beszédet. ,,A kommunista diktatúra Boldog Brenner Jánosnak még a nevét is örökre ki akarta törölni a történelemből, ahogy el akarta törölni az evangélium ragyogását is. Íme, egy sötét korszak, amely gyűlölte a fényt - kezdte beszédét a püspök. - A mai napon azt ünnepeljük, hogy a diktatúrának ez a kísérlete nem sikerült. A történelem igazi ura a teremtő Isten, az ő kezében van az emberiség sorsa. Az Úr szemében Boldog Brenner János neve mindig is ragyogott a mennyben, és hálát adunk azért, hogy most fölragyog itt a földön, itt, Budapesten is."
.........


Székely János rámutatott, hogy Boldog Brenner János életszentségének egyik forrása a családja volt. Édesapja mindennap szentmisére járt, rózsafüzért imádkozott, három fia lelki nevelésén is rajta tartotta a szemét. Édesanyja sugárzó, érzelmekkel, jósággal teli személyiség. A családban soha nem volt veszekedés, egyetlen ilyen pillanatra sem emlékeztek a fiaik. Különleges család volt: például együtt mentek gyónni.
Brenner János német eredetű családi neve azt jelenti: lángoló. Egy lángoló fiatal pap volt, lelki naplójában egy helyütt azt írta: ,,Isten tűz, add nekem a te tüzedet!" Másutt azt mondta: Bármilyen sorsot is adsz nekem, Uram, megköszönöm. Brenner, ez a lángoló lelkű fiatal pap, nem ijedt meg a szenvedéstől, a nehézségektől.
A püspök azt is megemlítette, hogy Brenner Jánost lelkesítette a ciszterci jelmondat: Lángolj és világíts! Nagy vágya volt, hogy követhesse Szent Bernátot, a rendalapítót. Még Szombathelyen azt írta egy dolgozatában: Ép testben ép lélek. A tanár pirossal aláhúzta ezt a mondatot, és melléírta: Mi az a lélek? Brenner Jánost már akkor bosszantotta a kibontakozó kommunista szellemiség, amely az iskolákban is érződött, de nem adta fel a küzdelmet, elveit, hitét. Székely János beszédében hangsúlyozta, szükség van olyan iskolákra, ahol a gyerekek megtanulhatják azokat az alapelveket, amelyek mentén biztosan célba érhet az életük, hiszen megismerhetik magát a célt is. Hálát adott azért, hogy a szobrot éppen a budai ciszterci gimnáziummal szemben állították fel.
A beszéd után Erdő Péter bíboros megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát, majd mécseseket helyeztek el az alkotás talapzatán. Az ünnepség Farkasfalvy Dénes dallasi ciszterci apát versével folytatódott, majd Brenner József nagyprépost, a vértanú testvére lépett a mikrofonhoz.
...... .........


...... .........


A nagyprépost arról beszélt, hogy amikor államosították az iskolákat, Boldog Brenner János jelentkezett a ciszterci rendbe. 1950 augusztusában költözött be a zirci rendházba. Az év szeptember 7-én az Elnöki Tanács megvonta a szerzetesrendek működési engedélyét. A novíciusok - köztük ő is - ezután budapesti családoknál laktak, a teológiát pedig a Hittudományi Akadémián tanulták mint világi hallgatók. Brenner János tehát így került Budára, majd később a Szombathelyi Egyházmegye növendéke lett, és 1952 nyarán került végül Győrbe..
A nagyprépost megrendülten beszélt arról, hogy testvérének alakját a kommunista rezsim miként akarta végérvényesen eltüntetni az emberek emlékezetéből, és hogy Istennek hála ez nem sikerült. Mert az Úr felemelte őt, és most példaként áll mindenki előtt, az ország fővárosának szívében: íme, mostantól szobor őrzi emlékét.

Fotó: Merényi Zita
Körössy László/Magyar Kurír

A Feneketlen-tó és Villányi út között, a Placid atya parkban állítottak szobrot az 1957-ben fiatalon mártírhalált halt katolikus pap, az idén májusban boldoggá avatott Brenner János emlékére.
Újbuda oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Megújult a Gazdagréti tér
  2018-12-13 12:51:38, csütörtök
 
  Elkészült a Kaptató sétány északi végén fekvő Gazdagréti tér. A megújult közterületet december 9-én adta át Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes és Hoffmann Tamás polgármester, a projekt Budapest Főváros Támogatásával a TÉR-KÖZ pályázat keretében valósult meg.

Cikk itt olvasható Link

Videó Link

Fotók: Újbuda szerkesztőség
...... ........................ .................... ........... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Gazdagréti téren karácsonyi ünnepség
  2018-12-09 22:39:25, vasárnap
 
  ...... ........... ................... ........... .............. ........... .................. ........... ........... .................... ........... .................. ........... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Adventi vásár Óbudán, a Szentlélek téren
  2018-12-09 22:21:58, vasárnap
 
  ,,A karácsony sokszor döntés elé állítja az embert. Jó nekünk egymást marva, veszekedve élni? ... Ha kinyitjuk egymás felé a szívünket, sok minden változhat, különösen akkor, ha Isten felé is megnyílunk."
Négy évvel ezelőtt négy felekezet fogott össze, hogy együtt megjelenjenek Budapest egyik legnépszerűbb adventi vásárában, Óbudán, a Szentlélek téren. Az önkormányzat támogatásával kaptak egy faházat, együtt viszik a karácsonyi öröm üzenetét a vásári forgatagba. December 7-én kerestük fel őket.
Bővebben Link

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 450 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 12 db bejegyzés
e hónap: 228 db bejegyzés
e év: 228 db bejegyzés
Összes: 36935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2358
  • e Hét: 14182
  • e Hónap: 32831
  • e Év: 32831
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.