Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 59 
Beatrice: Corvin-köz
  2020-10-25 21:53:46, vasárnap
 
  veszab videója Link

seckerland videója Link

Vidám Magyarok videó Link

Dal szövege
Az őszi szél hideget áraszt
Virágom, virágom
Az 56-os kopjafákra
Virágom, virágom
Jeltelen sírba temették őket
Virágom, virágom
Megtiltották s nem nyílhattál
Virágom, virágom

Hideg őszi szél fújt, még a fák is sírtak
Néma csend honolt a Corvin-köz fölött
A szabadság hazája, s a gonosz birodalma
döntöttek a sorsunk felől

És a gyilkosok és árulók
még mindig itt élnek közöttünk
Corvin-köz te adj nekünk új erőt
A kárpátok bércei közt besütött a nap,
aki Magyar, az most velünk tar
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Mindszenty József bíboros 1956-os beszéde
  2020-10-25 13:00:03, vasárnap
 
  Videó Link

Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek miután kiszabadult hosszú fogságából, rádióbeszédében a magyar haza valamennyi gyermekéhez szólt 1956. november 1-én.
"Senkivel szemben nincs gyűlölet szívemben!"
(A kommunista hatalom súlyos támadásokat indított az egyházak ellen, amely támadásokat Mindszenty igyekezett következetesen visszaverni, mígnem 1948. december 26-án letartóztatták és az Andrássy út 60-ban megkezdték kínzását és kihallgatását. Pszichotróp szerek hatása alatt az összes ellene felhozott vádat elismert. Legfőbb kínzója Décsi Gyula volt. Számos jegyzőkönyvet Sulner László írásszakértő és felesége írt alá, de Mindszenty saját kezűnek feltüntetett vallomásait is ők hamisították. A Budapesti Népbíróság a IX. 254/1949 számon lefolytatott koncepciós perben Mindszentyt életfogytig tartó fegyházra ítélték (1949. február 8.), de betegsége és a nyugati nyomás miatt később házi őrizetbe került Püspökszentlászlón, majd Felsőpetényben.
Innen szabadult 1956. október 30-án, amikor Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagy Rétságra, majd Budapestre vitte. Az 1956-os forradalom utolsó napjaiban rádióbeszédeket mondott, budavári rezidenciáján fogadta a külföldi delegációkat, és azonnal fölmentette hivatalukból a kommunistákkal kollaboráló papokat. 1956. november 4-én a Parlamentből, ahová Tildy Zoltán hívta be, kénytelen volt az amerikai követségre menekülni, mert Budapestet ellepték a szovjet tankok, és vérbe fojtották a forradalmat. Mindszenty az egyik kiemelt közellenséggé vált.)

*
- Mindszenty József - A magyarok lelkiismerete
Megnyitotta kapuit A magyarok lelkiismerete - Mindszenty József című időszaki kiállítás. A kiállításmegnyitóval egybekötött nemzetközi konferenciát az alábbi rövidfilm nyitotta meg. A kiállítás a Terror Háza Múzeumban látogatható, szeptember 21-étől.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
dr.Papp Lajos "Trianon 100 éve, és a Covid 19 ma
  2020-10-24 22:28:37, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Emlékezzünk! - 1956 / Let us Remember 1956!
  2020-10-23 23:03:23, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Szentmise a Piski csata helyszínéről - 2020.10.06
  2020-10-06 14:50:58, kedd
 
  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM

Videó Link

Nagyobb kép Link
...... ........... .....



Nagyobb kép Link
...... .........



...... ........... ........... .......



...... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
KÉSZ-közlemény: Egy szívvel a hazáért
  2020-10-06 14:39:33, kedd
 
  ...... .......


Az Aradon kivégzett magyar honvéd­ tisz­tek és Batthyány Lajos miniszterelnök hazánkért hozott életáldozata Jézus Krisz­tus tanítását váltotta valóra, hiszen ,,senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért" (Jn 15,13).
Ezek a barátok lehetnek akár a család, a lakóhelyi kör­nye­zet, a keresztény közösség vagy a nemzet tagjai is, akiket nemcsak a kölcsönös szeretet köthet össze, hanem a közösen megélt és val­­lott értékek, a hit, a hagyomány, a kultúra és a nyelv is.
Ahogy a vértanúk vére a kereszténység magvetése, úgy az aradi nemzeti hősök vére a magyarság számára is magvetés, ami táplálja a mai magyarok hazaszeretetét is. Ma nem vértanúságot, de munkát, odafigyelést, tiszteletet és áldozathozatalt kíván tőlünk a haza szeretete.
A vértanú hősök a legtöbbet adták a magyar hazáért, pedig számos szomszédos nemzet fia is volt köztük. Napjainkban különösen példamutató a többnemzetiségű, de egyszívű aradi vértanúk hazaszeretete, amikor megmaradásunk feltétele a Kárpát-medencei népek összefogása. Ahogy Deák Ferenc is jobban tudta “szeretni e hazát, mint gyűlölni ellenségeinket", úgy Jézus tanítása és az aradi vértanúk példája még inkább megmutatja: a hazaszeretet segíthet, hogy múltbeli ellenségeinket is barátként tudjuk tisztelni, velük együtt tudjuk megélni keresztény hitünket, védeni értékeinket és gondoskodni gyermekeink jövőjéről a Kárpátok ölében. Az itt élő népek között most is nekünk, magyaroknak van lehetőségünk és kiemelt felelősségünk megmutatni barátságunkat.

Budapest, 2020. október 6.
Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöksége
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Az aradi vértanúk minorita gyóntatói
  2019-10-08 11:08:29, kedd
 
  ...... .......


Október 6-a nemzeti gyásznap. 165 évvel ezelőtt, 1849-ben e napon végezték ki Aradon a tizenhárom honvéd tábornokot és Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt.
1849. október 5-én az aradi osztrák várparancsnok, Howiger tábornok felszólította az aradi minoritákat, hogy keressék fel az elítélt tiszteket. Sujánszky Euszták, Bardócz Sándor, Pléva Balázs és Vinkler Brúnó minoriták lettek a vértanúk vigasztalói, délután 5 óráig velük maradtak.
,,Vérző szívvel lépők át reggeli tíz óra után a vár küszöbét, s megjelenve a börtönné alakított főőrház falai között, azonnal átvevénk vigasztalásul - és mennyire lehetett, bátorításul - a nagylelkű jövendő mártírokat, kezet szorítva teljes bizalommal fogadának bennünket, s miután mi az őszinte részvét után több órai barátságos beszélgetés közben őket, a nehéz harcokban annyira megedzett hadfiakat a reájok nézve ugyan gyászos, de meg nem érdemlett csapás elviselésére és az isteni gondviselésbeni megnyugvásra felhívók, ők egész nyugodtan és egész maguk megadásával bízák sorsukat és életöket arra, kinek kezeiből minden jő." (Részlet Sujánszky Euszták visszaemlékezéséből)
Október 6-án hajnali két órakor az atyák visszatértek az aradi várba. Meggyóntatták és megáldoztatták a tíz katolikus tábornokot, valamint a börtönben katolikus hitre tért Damjanich Jánost, és halálukig velük maradtak.
- Ima kivégeztetésem előtt, 1849. október 5-ről 6-ra virradóra
Mindenség ura! Hozzád fohászkodom! Te erősítettél engem a nőmtől való elválás borzasztó óráiban, adj erőt továbbra is, hogy a kemény próbát: a becstelen, gyalázatos halált erősen és férfiasan állhassam ki. Hallgasd meg, ó, Legfőbb Jó, vágyteli kérésemet! Te vezettél, Atyám, a csatákban és ütközetekben - Te engedted, hogy azokat kiállhassam, és a Te védelmező karod segített némely kétes küzdelemből sértetlenül kilábolni - dicsértessék a Te neved mindörökké!
Oltalmazd meg, Mindenható, az én különben is szerencsétlen hazámat a további veszedelemtől! Hajlítsad az uralkodó szívét kegyességre a hátramaradó bajtársak iránt, és vezéreld akaratát a népek javára! Adj erőt, ó, Atyám, az én szegény Emíliámnak, hogy beválthassa nékem adott ígéretét: hogy sorsát hitének erejével fogja elviselni.
Áldd meg Aradot! Áldd meg a szegény, szerencsétlenségbe süllyedt Magyarországot! Te ismered, ó, Uram, az én szívemet, és egyetlen lépésem sem ismeretlen előtted: azok szerint ítélj fölöttem kegyesen, s engedj a túlvilágon kegyes elfogadást találnom. Ámen.
Damjanich Emíliának vigasztalásul

,,Mindegyik hőslélekkel halt meg. Egyik a másikát azzal biztatván, hogy nemsokára ismét együtt leendnek. Lelki éberségüket eléggé kitünteté az, hogy midőn mi papok síránk, ők, nevezetesen Nagysándor József a mellette levő Vinkler Brúnó barátunkhoz imigyen szóla: »Eddig ön vigasztalt engem, s jelenleg ön sír, jobb - úgymond -, ha imádkozunk.« És ekkor Leiningen gróf, noha ágostai vallású, hozzánk csatlakozva fennhangon mondá a pap által elmondott ima szavait." (Részlet Sujánszky Euszták visszaemlékezéséből)
Az aradiak már október 6-án este gyertyát gyújtottak a vesztőhelyen, a vár tövében, és közösen imádkoztak a kivégzettekért. Másnap ünnepélyes szentmisét tartottak az aradi templomban, melyen a városi tanács, a megye tisztikara és katonasága tömegesen vettek részt. Az aradi dalárda gyászdalokat énekelt, a templom gyászravatalát díszítő cserfa koszorúkat és füzéreket a szentmise után kivitték a temetőbe, és a vértanúk sírjára helyezték. A város két napra teljes gyászba borult, bezártak a boltok is.
A minorita atyák számára azonban nem ért véget a megpróbáltatások sora. 1854. szeptember 20-án nagyszámú csendőrség érkezett Aradra, másnap behatoltak a rendházba, és foglyul ejtették Kosztka Libor házfőnököt, Lakatos Ottót, Zetykó Kelement, Csüdör Tamást, Eperjessy Aurelt és Livery Dánielt. Szeptember 22-én erős katonai őrizettel Szegeden át Cseh- és Morvaország börtöneibe hurcolták őket. A magyar emigrációval való kapcsolattartással és egy, az országban elterjedt titkos összeesküvésben való részvétellel vádolták őket. Kosztka Libor, Zetykó Kelemen, Csüdör Tamás atyák a fogságban haltak meg, a többiek csak 1857-ben nyerték vissza szabadságukat.
Sujánszky Eusztákot több évig várfogságban tartották az olmützi börtönben. Innen a Zemplén vármegyei Imregre került, ahol nyolc évig, egészen a kiegyezésig bujkálva élt a minorita kolostor egy pinceszerű odújában. 1875. december 7-én halt meg. Az imregi templom udvarán temették el. Sírjánál a környékbeli magyarság minden évben megemlékezést tart.

- 2014. október 5-én, vasárnap kettős ünnepet ültek Imregen. Az Assisi Szent Ferenc tiszteletére szentelt minorita kolostortemplomban koncelebrált búcsúi szentmisén három nemzet - lengyel, szlovák és magyar - papjai és hívei voltak jelen. Egyúttal megemlékeztek az aradi vértanúkról is, az ünnepi szentmise után pedig koszorút helyeztek el Sujánszky Euszták sírján - tájékoztatott Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános.

Forrás
P. Bogdan Adamczyk: Sujánszky Euszták, az aradi vértanúk gyóntatója (Nyugatijelen.com)
Sujánszky Euszták minorita szerzetes visszaemlékezése (MEK.hu)
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Október hatodika nemzeti gyásznap - 13 vértanú Aradon
  2019-10-06 08:21:48, vasárnap
 
  Ilyenkor emlékezünk meg az 1849-ben ezen a napon kivégzett aradi vértanúkról. Köszönjük amit a Magyar Nemzetért tettek! Sose feledjük áldozatukat!
Alább az ők utolsó szavai olvashatóak:

Aulich Lajos honvéd tábornok
"Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot."

Damjanich János honvéd tábornok
"Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt."

Dessewffy Arisztid gróf, honvéd tábornok
"Tegnap hősök kellettek, ma mártírok. Így parancsolja ezt hazám szolgálata."

Kiss Ernő honvéd altábornagy
"Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük."

Knézics Károly honvéd tábornok
"Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat."

Láhner György honvéd tábornok
"Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom."

Lázár Vilmos honvéd ezredes
"Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek."

Leiningen-Westerburg Károly gróf, honvéd tábornok
"A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját."

Nagysándor József honvéd tábornok
"De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett."

Poeltenberg Ernő lovag, honvéd tábornok
"Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide."

Schweidel József honvéd tábornok
"A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot."

Török Ignác honvéd tábornok
"Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam."

Vécsey Károly gróf, honvéd tábornok
"Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt." - itt: Arad

...... ...........



Értük ég az örök mécses
...... ........... ........... ......


Nyugodjanak BÉKÉBEN Isten országában

 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
- A tizenhárom aradi vértanú
  2018-10-07 21:09:21, vasárnap
 
  Alig két hónappal a világosi fegyverletétel után, 1849. október 6-án Aradon kivégezték a szabadságharc tizenhárom katonai vezetőjét. Míg helyre nem állt az alkotmányos rend, nem lehetett megemlékezni a forradalomról. A szabadság mártírjai évekig jeltelen sírokban feküdtek. Az aradi vértanúk kivégzésének napját 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánították.
........


1849. október 6-án, az orosz segítséggel levert szabadságharcot követő császári megtorlás során Pesten kivégezték gróf Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt. Ugyanezen a napon a szabadságharc tizenkét tábornoka - Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly - és egy főtisztje, Lázár Vilmos ezredes szenvedett vértanúhalált Aradon.
A véres megtorlásnak összesen 157 hazafi esett áldozatul, és a szabadságharc számos résztvevője kényszerült hosszú évekre belső vagy külső emigrációba.
,,Dies irae. Borzasztó nap. Az 1849-i október 6-a minden emberséges ember mély gyászának a napja volt Aradon" - szerepel Oláh Gyula visszaemlékezésében. ,,... Aradon laktam, tizenhárom éves fiú voltam... Megmaradt emlékezetemben. Mintha most is látnám a kilenc tábornokot egy sorban a bitófán függeni, és a négy agyonlőtt vértanút az aradi vár sáncában holtan feküdni."
.......



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Koncz Zsuzsa: A Kárpáthyék lánya
  2017-10-24 10:58:15, kedd
 
  Videó Link

Dal szövege:
A Józsefváros mélyén, hol sötétek a fények
Egy szőke lányt neveltek az 50-es évek
A Kárpáthyék lánya félig volt csak árva
Az apja eltûnt, s a család hiába várta

A Józsefváros mélyén, hol a házak összebújtak
Ki tudta 56-ban, mit hoz a holnap
A Kárpáthyék lánya a randevúra várva
Egész nap egy dalt dúdolt magába'

A Józsefváros mélyén, hol a házak összesúgtak
A viharban egy lányszív lángra gyulladt
És együtt mentek el a sarki cukrászdába
S a fiú befizette egy stefániára

És a Kárpáthyék lánya egy dalt dúdolt magába'
Mikor egy nap a ház rádőlt a cukrászdára
És a Kárpáthyék lánya egy dalt dúdolt magába'
Mikor az első szerelmét hiába várta

A Józsefváros mélyén, hol a házak összedőltek
A toronyházak állják útját a fénynek
A Kárpáthyék lánya kinn él Amerikába'
New Jerseyben van családi háza

A férje francia és van két nagy fia
A nagyobbik egy new wave banda sztárja
Vannak bizonyos esték, mikor csönd borul a házra
És ő egy régi dalt dúdol magába'

És a Kárpáthyék lánya egy dalt dúdol magába'
És emlékezik a régi cukrászdára
A Kárpáthyék lánya egy dalt dúdol magába'
És az első szerelmét újra várja

A Kárpáthyék lánya ma kinn él Amerikába'
Van autója és New Jerseyben háza
A Kárpáthyék lánya egy dalt dúdol magába'
És látogatóba jön Magyarországra

És a Kárpáthyék lánya elmegy a cukrászdába
És befizet 33 stefániára
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 59 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1563
  • e Hét: 8253
  • e Hónap: 20929
  • e Év: 254676
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.