Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
Ihász-Kovács Éva: Kossuth Lajos emlékére
  2015-10-07 19:49:38, szerda
 
  Arany bokrok fák énekelnek
Kikelet ünnepe jő
percnyi jövőmben emlegetlek
múlhat bár száz esztendő
s Te örök lész szívünkben

Micsoda isten alkotott hogy
számunkra Te vagy a Példa
s elér e céda idő már
s Te fényeidből sohase veszítesz

Mindenik ifjú kövessen
s ne lövessen a tulipánok seregére
sem a fákra ahol
gyászba öltöztek Érted a rigók is

Nap s fétis legyen emlékezeted
Akit megedzett a küzdés maga
és a Te szavad hallatára
lobogjanak a szabadság lángjai
és Petőfi és Jókai
s a többi mind örök
leküzdhetetlen délkörök
csillagok gyúltak s Ég felelt
őrizzen az Emlékezet
sok nemzedékről nemzedékre
szólt szavad s az Úr kimérte
a magyarok szabad hazáját

Sötétségben Gyertyaláng Lajos
aranyos bárkán úsztál az égre
odafenn Isten tenyerébe
vigyázz ránk ezután is

Tövis ne zúzza homlokunkat
bilincs ne törje föl kezünket
Szabadsághős Te szent Te példa
rajongjon minden ifjú Érted
mert Te kivédted e Hont
s legott Példa lett nemes tetted

Te vagy a Végben a Kezdet
s kezdetünkben a vég
Tízparancsolat
Mózes - i törvény szeressünk

Forrás: konny.network_
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Dáma Lovag Erdős Anna : Aradi obeliszk
  2015-10-07 19:45:22, szerda
 
  Aradi koszorú nemzeti bánat!
Halomra emelt obeliszk messzire kiálthat!

Hősök emlékére Fel a magyar égre
Van-e még magyar ki ne emlékezne?

Szívünkben hordjuk nincs elfeledve!!
Szabadságharcunk szomorú emléke

Aradi sírhalom emlékét jegyezze!
A szent hősök nincsenek feledve!!

/2002.okt.6.Mosonmagyaróvár/
Forrás: magyarerő.hu
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója.....
  2015-10-06 23:01:29, kedd
 
  Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján kedd reggel a Parlament előtti Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.
.......


A megemlékezésen ott volt Áder János köztársasági elnök, Simicskó István honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérkari főnök, a diplomáciai testület több tagja, pártok, katonai és állami szervezetek képviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium "KatonaSuli" programjában részt vevő budapesti középiskolák és a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola diákjai és kísérőik. Az ünnepség végén a díszzászlóalj tiszteletadása mellett a Magyar takarodó hangjaira felolvasták a tizenhárom aradi vértanú - Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Láhner (Lahner) György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly - nevét.
A kegyelet kifejezésére a lobogó egész nap félárbocon marad a nemzet főterén.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Október 6. - Az aradi vértanúk napja - Nemzeti gyásznap
  2015-10-06 22:54:50, kedd
 
  Az 1848-1849-es szabadságharc leverését kegyetlen megtorlás követte. A közkatonák ugyan amnesztiában részesültek, de sokukat besorozták a császári seregbe, a magasabb rangú tisztek, tisztviselők hadbíróság elé kerültek. Elsőként a "főbűnösök", gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnök, Aradon pedig a honvédsereg önálló seregtestet vezénylő főtisztjeinek perére került sor. A tisztségéről még 1848 őszén lemondott Batthyányt egy olmützi törvényszék ítélte kötél általi halálra, az ítéletet a Magyarországot teljhatalommal kormányzó Haynau táborszernagy 1849. október 5-én erősítette meg.
Aradon szeptember 26-án 13 tábornokot és egy ezredest ítéltek halálra felségsértés és lázadás miatt, Haynau ezt szeptember 30-án hagyta jóvá, de csak 13 kivégzésre került sor, mert Gáspár András, Ferenc József egykori lovaglómestere büntetését végül börtönre változtatták.
A kivégzéseket jelzés értékűen, az 1848. évi elbukott október 6-i, bécsi felkelés évfordulójára időzítették.
Batthyány előző éjjel egy becsempészett tőrrel nyakon szúrta magát, ezért nem lehetett felakasztani, kivégzőosztag elé került. A gróf nem engedte szemét bekötni és maga vezényelt tüzet, utolsó szavai így hangzottak: "Allez Jäger, éljen a haza!" A kivégzés színhelyén ma a Batthyány-örökmécses, a szabadság jelképe áll.
Aradon ugyancsak október 6-án végezték ki a 13 honvédtábornokot: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt. (Lázár Vilmos ezredes volt, de a köztudat őt is tábornokként tartja számon.) A golyó általi halálra "kegyelmezett" Kisst, Schweidelt, Dessewffyt és Lázárt a vár északi sáncában lőtték hajnalban agyon, a többi elítéltet ezután a vártól délre sebtében összetákolt bitófákra akasztották fel. Elrettentésül a holttesteket estig az akasztófán hagyták, de ezzel éppen az ellenkező hatást érték el, mert a kivégzés helye valóságos búcsújáró hellyé lett.
A szabadságharc utáni megtorlások során mintegy 500 halálos ítéletet hoztak, ebből mintegy 110-et hajtottak végre, az emigránsokat in effigie - távollétükben - végezték ki, azaz nevüket az akasztófára szögelték. A bosszúhullám csak 1850 júliusától mérséklődött, amikor az európai felháborodás miatt a bécsi udvar nyugdíjazta a "hatáskörét túllépő" Haynaut.
A magyar kormány 2001. november 24-én nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Ezen a napon az állami lobogót félárbocra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót, az iskolákban megemlékezést tartanak.
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Balogh József: Aradi őszi dal
  2015-10-06 22:23:01, kedd
 
  ....


Figyel az Isten árván,
Nem áll magyar a strázsán
Kinek volt ez az átka?
Néma a börtön rácsa.

Amikor bátrak halnak,
Ki kezd új forradalmat?
Gyilkol idegen horda,
S Petőfi kardja rozsda.

Ősz van, dermed a lélek,
Aradi gyertyák égnek.
Tábornok-tizenhármak,
Rájuk angyalok várnak.
Hant kortyolja a könnyet,
S csöndek, iszonyúk jönnek
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
1956 - Október 25., a
  2014-10-25 13:18:21, szombat
 
  Forrás: Hír24
Sortűz dördült a Kossuth téren - Szovjet tankok repeszgránátokat lőttek az emberek közé, géppuskával pásztázták a fedezéket kereső civileket.
Október 25., a "véres csütörtök" volt az 1956-os forradalom és szabadságharc talán legszörnyűbb napja. A Kossuth téren békésen tüntető tömegre sortűz zúdult, százak haltak vagy sebesültek meg az értelmetlen vérontásban. Kő András a Rubicon.hu-n megjelent cikkében több száz szemtanú vallomása, levéltári források alapján úgy véli, a lövöldözés a szovjetek bűne.
- A teret ki kell üríteni
A kormányzati negyedet belügyi karhatalmi alakulatok védték, az épületek őrzését a hírhedt államvédelem, az úgynevezett ,,kék" ÁVH-sok több alakulata biztosította. A sorozott állományú határőrség, úgynevezett ,,zöld" ÁVH-s alakulatait is a fontosabb épületek védelmére vezényelték. Egységes parancsnokság híján minden alakulat külön irányítás alatt állt, kevés volt a lőszerük és a fegyverük. Komoly erőt csak az itt lévő szovjet páncélosalakulatok jelentettek. Október 25-én a délelötti órákban az MDP Akadémia utca 17. szám alatti székházában tartózkodott a teljes magyar politikai vezetés. Kilenc és tíz óra között ide érkezett három páncélossal több szovjet vezető, köztük Ivan Szerov, a KGB elnöke.
Itt értesültek róla, hogy több ezres tüntető tömeg érkezett a Parlament elé: a békés civilek közt nők, gyerekek és idős emberek is voltak. Szerov az Akadémia utca és a Kossuth tér sarkán szemrevételezte a terepet, s utasítást adott a parlament előtti tér kiürítésére. A tér sarkán látta a szovjet tankok személyzetével barátkozó embereket. Katonaként tudta, hogy a Parlament előtt álló tankok lőszerrel és üzemanyaggal vannak feltöltve. Mint KGB-főnök felismerte, hogy ez az Akadémia utcai pártközpontra - és az ott tartózkodó magyar és szovjet pártvezetőkre veszélyes lehet. Ezért adott parancsot a Kossuth tér kiürítésére. Az elöl álló tank késlekedett a tűz megnyitásával, feltehetően azért, mert nem az egység parancsnoka adta ki az utasítást.

Lövések mindenhonnan
Sürgethették, hogy kezdje el a riasztólövéseket, mert a Szerov kíséretében lévő egyik magyar tiszt - Jamrich Mihály ávós ezredes - géppisztolyával rövid sorozatot adott a levegőbe. Ez volt a kezdet. Utána a tank először valóban riasztólövéseket adott le, majd megszólaltak a Parlament főbejárata előtt lévő páncélosok géppuskái is. A tömegben pánik tört ki, a téren tartózkodó körülbelül háromezer ember meglódult. Azok, akik a Parlament épülete és az előttük álló szovjet páncélosok közötti területen voltak, az épülettömb kiszögelléseiben, illetve a páncélosok mögött és alatt próbáltak menedéket keresni. Akik nem voltak elég fürgék, a riasztólövések után kapták a következő sorozatot. Ők voltak a vérengzés első halottjai, illetve sebesültjei - olvasható a Rubicon.hu-n.
A fentiekkel majdnem egy időben a Kossuth-szobor mögött elhelyezkedő szovjet páncélosok ágyúval - repeszgránáttal - belőttek a Kossuth Lajos tér 9-es számú épületének felső szintjébe, majd repeszgránát robbant a Rákóczi-szobor előtti részen, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főbejáratával egy magasságban. A Parlament VII-es kapuja előtt álló tank tűz alá vette a Párttörténeti Intézet második emeleti sarokszobáit. Ugyanekkor dördültek el az első géppuskalövések az FM első emeletére is a IX-es kapu felől. Szovjet géppuskatüzet kapott a Kossuth tér 9-es számú épület és az akkori Országház étterem épülettömbje is.

Gránátokkal és géppuskával szórták a teret
A tömeg vesszőfutása a téren öt-hat percig tartott. Az emberek több irányba menekültek: egyesek a Munkásmozgalmi Intézet (ma Néprajzi Múzeum) és a Pártörténeti Intézet épülettömbjéhez futottak, mások az FM irányába, az árkádok alatt remélve oltalmat, voltak, akik a Rákóczi-szobor mögött található dombos részen húzódtak meg, illetve - főleg azok, akik még nem érkeztek be a térre - visszafelé rohantak, a Nádor és a Vécsey utcai kapualjakba. Ezek után tűnt fel a Ságvári tér (ma Vértanúk tere) sarkán egy szovjet tank, és páncélgránátot lőtt ki a Kossuth tér közepe felé, a Rákóczi-szobor magasságában, majd géppuskatűzzel árasztotta el a teret.
Röviddel később közvetlen közelről két páncélgránátot lőtt ki a 2-es villamos vonalánál lévő mintegy egy méter magas dombra, és végigpásztázza az itt fekvő embereket. S mialatt az Akadémia utca felé haladt, még egy páncélgránáttal és géppuskatűzzel szórta meg a helyet, majd távozott. Az áldozatok többsége repeszek okozta sérülés, kisebb hányada pedig géppuskatalálat következtében halt meg. A legtöbb halálos sebesülés a 2-es villamos megállójánál, illetve a Parlament Akadémia utcai részénél történt. Ez azt bizonyítja, hogy az Akadémia utcánál és a Ságvári térnél lévő tankok legénysége tüzelt a tömegre.

Százak maradtak a földön
A téren meghúzódó tüntetők kálváriája azonban folytatódott, mert a Nádor utcai tank visszavonulása után mintegy tíz percen át rövid, vélhetően szovjet katonáktól és a tér kiürítésében részt vevő magyar határőröktől származó géppisztolysorozatok hangja töltötte be a teret, s ez akadályozta a mentők munkáját, akik időközben megjelentek. De nincs tudomásunk arról, hogy ebben az időszakban valakit lövés ért volna, önkéntes vagy hivatásos mentő halt volna meg - írja Kő András.
A halottak számáról nagyon eltérő, a húsz főtől egészen a több százig terjedő becslések forognak a köztudatban. Kő András 61 halottat tudott azonosítani a téren, ám ehhez feltehetően még 14 személyt kell hozzáadni, akik később haltak bele sérüléseikbe. A magyar sebesültek száma körülbelül 280 fő volt. A szovjetek két katonát a Parlament előterében vesztettek, egyet pedig az Akadémia utcában.

 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Búcsú a huszártól videó
  2014-10-09 20:01:51, csütörtök
 
  Ciráda - Búcsú a huszártól... Hungarian music videó: Link  
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Farkas Anna: Aradi október
  2014-10-09 19:02:32, csütörtök
 
  Sötét őszi felhő
Borult rá az égre
Sújtott gyilkos erő
Bátor Honvédekre

Fájó könnyeket ejt
Hős tizenhármakért
Kiket sosem felejt
Őriz vértanúkként

Hős szívüket adták
Ők a szabadságért
Bűnükként felrótták
A Hazát szerették

/Farkas Paor Anna
2014. október 5./
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Nemzeti gyász Október 6. Aradi vértanuk emlékére
  2014-10-06 20:45:46, hétfő
 
  Forrás: origo
Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak ma, az aradi vértanúk emléknapján. A központi ünnepségek reggel a Parlament előtti Kossuth téren kezdődnek, ahol félárbocra engedik Magyarország lobogóját. Megemlékezést tartanak a Batthyány-mauzóleumnál, a megújított Batthyány-örökmécsesnél pedig bárki gyertyát gyújthat egész nap.
A központi ünnepségek hétfőn 9 órakor a Parlament előtti Kossuth téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország lobogóját.
...... .....


Ezt követően fél 10-kor gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök vesztőhelyéhez vonulnak át a megemlékezők gyertyát gyújtani. A Batthyány-örökmécses megújult környezetét vasárnap, az aradi vértanúk emléknapja előtt mutatták be a főváros V. kerületében.
........


........


Az október 6-i központi rendezvények 11 órakor a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással
.......

folytatódnak, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet.
......


Az eseményen részt vesz több száz, a VIII. és IX. kerület iskoláiból és a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumból meghívott diák.
Déltől rendhagyó történelemóra keretében, a rendezvényen részt vevő mintegy ezer középiskolás diák - történelmi áttekintést nyújtó kísérő vezetésével - a korszakhoz kapcsolódó emlékeket bemutató hét állomásból álló sétán vehet részt a Fiumei úti Sírkertben.
......

 
 
1 komment , kategória:  Október 06  
Mosonyi György: Aradi 13 Vértanú
  2013-10-08 17:31:45, kedd
 
  Tudja e minden Magyar,
Hogy Aulich Lajos mit akart?
Azt akarta, mit Damjanich János,
Hogy soha ne jöjjön el "Világos"

Mit Nagysándor József is akart!
Hogy ,,Ne bántsd a magyart!"
,,Ne bántsd a magyart!"

Mit gróf Vécsey Károly, hogy
Szabadság legyen a Világon!
Amiért Török Ignác harcolt, hogy
Lerázza a Habsburg sarcot.

Láhner György is küzdött bátran,
Hogy függetlenség lengjen e hazában.

Knézich Károly hősi énje,
Nem szállt feledhetően az Égre.
Nem feledünk és esküszünk!
Mindőtökhöz hűek leszünk!

Poeltemberg Ernő is meghalt értünk,
Minden Tábornok a mi Vérünk.

Gróf Leiningen-Westerburg Károly
Sem mondta: kár volt.
De sújtsa átok,
Ki gyalázatot vitt reánk,- Reátok!

Kiss Ernő nagy volt a hazáért,
Mindőnkért, a múltért, a máért.

Schweidel József is hőssé lett,
Magyarok! Hogyan feledhetnének?

Dessewffy Arisztid emléke is áll,
Amíg magyarok bírnak magyar hazát.

Lázár Vilmos is hősünk marad,
Ha kap szobrot, avagy nem kap Arad!
És nem felejtünk senki mást,
Ki szolgálta, védte e hazát.
Aki érettünk hős vérét adta.

Nézzünk Aradra! Nézzünk Aradra!
Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök
is a hős mártírok közé költözött.
Utána a szörnyű Bach korszak jött.
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 19 db bejegyzés
e hónap: 190 db bejegyzés
e év: 2135 db bejegyzés
Összes: 30492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5164
  • e Hét: 10218
  • e Hónap: 120764
  • e Év: 1116871
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.