Belépés
keri007.blog.xfree.hu
Köszönöm megvagyok Kralovits Mária
1949.07.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
Adventi finomságok
  2009-10-22 09:11:48, csütörtök
 
  Adventi finomságok húsz perc alatt

Hideg téli vasárnapok, amiket jó felmelegíteni egy kis meghittséggel: sütik, némi forró ital, a gyertyák fényei, barátok vagy család, a lényeg, hogy együtt legyünk. Az adventi időszak szép, és nemcsak azért, mert az ünnepi várakozást jelenti, hanem mert a miénk lehet, a maga békéjével együtt. Ajándékozd meg magad egy-egy nyugodt órával, vendégeidet meg néhány finom falattal. Mindkettőben segítünk.
Forró ital: Málnás teaflip
A málnateát leforrázzuk másfél deci forró vízzel, hagyjuk benne 10 percig, majd szűrjük rá 4-5 szem málnára. Megteszi a mirelitmálna is, hiszen az ebben az időszakban kapható gyümölcs már nem az igazi, s fagyasztott társában azért még benne van a nyár íze. Adjunk hozzá pár cent málnás Finnlandiát, és fedjük be az egészet tejszínhabbal. Tekintettel a gyerekekre, természetesen elkészíthető alkoholmentes változatban is, esetleg kicsit több málnával.



Adventi gyümölcskoszorú aszalt gyümölcsökből
Hideg őszi és téli napokon a napfényesebb időt az aszalt gyümölcsökkel idézhetjük fel. Mostanában egyre merészebben használják őket a konyhákban, bár mi most egy hagyományosabb receptúrával ismerkedünk meg.



Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg aszalt gyümölcs (vegyesen, ízlésünk szerint), 4 dl rumos tea, 20 dkg dió, 8 tojás, 40 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 40 dkg liszt, 40 dkg vaj, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó sütőpor, 4 evőkanál rum 1.
1. Az aszalt gyümölcsöket előző este feldaraboljuk, rumos teába áztatjuk.
2. Habosra verjük a tojásfehérjét egy csipet sóval, utána ugyanezt tesszük a tojássárgájával és a cukorral.
3. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a mézet és a vajat, majd lapátkanállal óvatosan beledolgozzuk a tojásfehérjéből készült hab felét. Ehhez keverjük a sütőporral vegyített lisztet.
4. Most jöhet a hab másik fele, a kevés lisztben átforgatott aszalt gyümölcsök, a dió és a rum.
5. A koszorú alakú formát kivajazzuk, beletöltjük a tésztánkat, és előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig sütjük.

Ünnepi nyalánkság
E desszert elkészítésekor a gyerekek is próbára tehetik magukat. Tésztát nyújthatnak, különböző kiszúrókkal formázhatják, és a kész süteményt összetapaszthatják a töltelékkel. Nincs is ennél jobb családi móka!



Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg liszt, 3 evőkanál kakaó, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál víz
1. Az alkotóelemeket alaposan összegyúrjuk.
2. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és jöhet a formázás: csillag, fenyőfa, holdacska és egyéb alakú kiszúróval. Előmelegített sütőben megsütjük.
3. Közben elkészítjük a tölteléket. Én a vörösáfonya lekvár és baracklekvár keverékét ajánlom. Ezután lehet ragasztgatni a tésztákat.

Aszalt gyümölcsös diós golyó
Praktikus, gyorsan elkészül, és a konyha sem szenved maradandó károkat.



Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg aszalt gyümölcs (barack, áfonya, kevés szilva), 10 dkg dióbél, 15 dkg cukor, 2 evőkanál narancslikőr, csipet szerecsendió
1. Az összetevőket turmixgépben kézzel formázhatóvá aprítjuk.
2. Vajas kézzel golyókat formázunk. Cukorba forgatjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.



Vadas Judit cikkéből
Receptek: Csaba Miklós
Fotó: Darabos György
Styling: Kapolka Ágnes

Ha több receptre vagy kíváncsi, megtalálod az Otthon novemberi számában.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek,Coktélok  
Édesitsd meg a Hétfőt
  2009-10-12 15:14:23, hétfő
 
  Mennyei gyümölcsrizs, gyorsan

Lassan itt az ideje megkóstolni a nyáron eltett barackbefőttet. Ez az édesség ráadásul hamar elkészül, látványos és finom. Kell ennél több?

Hozzávalók (4 személyre):
1 vaníliarúd, 12 dkg rizs, 5 dl tej, 8 dkg cukor, csipetnyi só, 1 doboz (425 ml) sárgabarackbefőtt, 4 lap zselatin, 100 g tejszín, 1/2 citrom vékonyan levágott héja, 1 tk étkezési keményítő, a díszítéshez citromfű



1. A vaníliarudat hosszában felmetsszük, és a belsejét kikaparjuk. A tejet felforraljuk a vaníliavelővel és -rúddal, a cukorral meg a sóval. Beleszórjuk a rizst, és alacsony hőfokon kb. 30 percig főzzük. Közben időnként megkeverjük.
2. A befőttet lecsöpögtetjük, és a levét felfogjuk. A barack felét apróra daraboljuk, a zselatinlapokat beáztatjuk. A rizst tálba öntve 10 percig hűlni hagyjuk, és kivesszük a vaníliarudat. A kinyomkodott zselatint a meleg rizsbe keverve feloldjuk, majd beleforgatjuk a barackdarabokat. Hideg vízfürdőben lehűtjük.
3. A tejszínt kemény habbá verjük, majd kevés kivételével a rizsbe forgatjuk. A gyümölcsrizst négy (250 ml-es) desszertestálkába töltjük, és hűlni hagyjuk.
4. A maradék barackot cikkekre vágjuk. A befőttlevet vízzel 4 dl-re hígítjuk, beletesszük a citromhéjat és felforraljuk. Hozzáadjuk a befőttet, és alacsony hőfokon 4-5 percig főzzük. Belevegyítjük a kevés vízben feloldott keményítőt, újra felforraljuk, majd hűlni hagyjuk, és a citromhéjat kivesszük. A rizst a kompóttal, tejszínhabbal és citromfűvel díszítjük.
Elkészítési idő kb. 1 óra, kb. 1840 kJ (440 kcal) / adag.
Szerző:
Pink
 
 
0 komment , kategória:  Receptek,Coktélok  
Húsz perc alatt............
  2009-09-21 21:32:39, hétfő
 
  Húsz perc alatt elkészülő hétköznapi egytálétel

Amikor nincs időd arra, hogy nagyon kigondold a vacsorára valót, amikor fáradt vagy és unod az egész főzőcskézést, na akkor jusson eszedbe ez a recept. Húsz perc alatt kész és garantáltan jobb kedvre derülsz tőle.
Mivel telítődtem a paradicsomos-paprikás íz világgal, azt hiszem, ez az idei utolsó lecsóra hasonlító fogás a konyhámban. Egy serpenyőben, 20 perc alatt elkészül a piláf módra gombával és zöldségekkel főzött rizs.
Hozzávalók
(4 fős adag)

20 dkg hosszúszemű rizs

20-25 dkg csiperkegomba

2 piros kaliforniai paprika

2-3 gerezd fokhagyma

1 hagyma

40 dkg darabolt paradicsomkonzerv

petrezselyem

só, bors

1-2 evőkanál olívaolaj

4,5 dl zöldség alaplé

1 teáskanál kakukkfű

A paprikát csíkokra, a hagymát kis kockákra, a gombát szeletekre vágom. Az olajon üvegesre párolom a hagymát, hozzáadom a gombát, a zúzott fokhagyma gerezdeket, a kakukkfüvet, és még öt percig párolom.



Belekeverem az átmosott rizst, átforgatom, hogy mindenhol érje az olaj, majd hozzáadom a paprikát, az alaplevet és a paradicsomkonzervet. Jól összekeverem és lefedve, kis lángon 20 percig főzöm. Sózom, borsozom, és petrezselyemmel megszórva tálalom.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek,Coktélok  
Gyors csokis aprósüti
  2009-09-20 13:28:13, vasárnap
 
  Gyors csokis aprósüti

Ha még nem döntötted el, mit készítesz ma a gyerekeknek uzsonnára vagy éppen vendégeket vársz, próbáld ki ezt!



Hozzávalók (4 személyre): 12 dkg puha vaj, 8 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 1/2 kiskanál őrölt vanília, 1 tojás, 15 dkg finomliszt, 1 kiskanál sütőpor, 2 dkg kakaópor, 10 dkg apró darabokra vágott tejcsokoládé, 6 dkg durvára darabolt dió

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, a tepsit beborítjuk sütőpapírral.
2. A vajat habosra keverjük a cukorral, az őrölt vaníliával (vagy a vaníliaaromával, illetve a vaníliás cukorral) és a csipetnyi sóval, majd óvatosan hozzákeverjük a tojást is. Az átszitált lisztet, a kakaót és sütőport összekeverjük a dió- és csokoládédarabokkal, majd összedolgozzuk a vajas krémmel.
3. A tepsibe két kiskanál segítségével egymástól 4-5 cm-re apró tésztahalmokat rakunk. Villával kicsit szétnyomkodjuk, majd 15 percig sütjük a halmocskákat. Kissé hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd kiszedjük, és még melegen tálaljuk a kész aprósüteményeket. Így a csokoládédarabok finom puhák maradnak.
Elkészítési idő: 30 perc
 
 
1 komment , kategória:  Receptek,Coktélok  
Sajttal sonkával töltött .....
  2009-08-19 23:10:15, szerda
 
  Sajttal sonkával töltött bundás kenyér

Hozzávalók:

8 szelet toast kenyér
20 dkg sajt
20 dkg sonka
4 tojás

2 ek olaj




A sajtot és a sonkát vékony szeletekre vágjuk. A kenyérre egy egy sajt- és sonkaszeletet fektetünk, majd ráhelyezzünk egy kenyérszeletet. Átlósan elvágjuk. Egy edénybe felütjük a tojásokat, sózzuk, és habosra verjük. Serpenyőben olajat melegítünk. A szendvicseket tojásba mártjuk, és kevés olajban megsütjük. Tálpapírra szedjük. Tálaláskor reszelt sajtot rakunk a tetejére, és pirospaprikával megszórjuk.
 
 
1 komment , kategória:  Receptek,Coktélok  
Húspogácsa bacon gyűrűben
  2009-08-19 23:06:06, szerda
 
  Húspogácsa bacon gyűrűben





Hozzávalók:

1 zsemle
1 fej vöröshagyma
35 dkg darált hús
2 tojás

bors
rozmaring
20 dkg bacon szalonna
fogpiszkáló
gyorsfagyasztott hasábburgonya

A száraz zsemlét vízbe áztatjuk, és jól kinyomkodjuk. A zsemlét, a hagymát és a húst ledaráljuk. Egy nagy tálba, a megpuhult ledarált zsemlét, a darált húst, a hagymát, a tojást, sót, borsot és őrölt rozmaringot összekeverünk. Nedves kézzel egyforma gombócokat formázunk, majd kicsit ellapítjuk. Minden egyes húspogácsát baconnal körbe tekerünk, és fogpiszkálóval összetűzzük, hogy ne essen szét. Serpenyőben olajat forrósítunk, és a pogácsákat mindkét oldalukon ropogósra sütjük. Hasábburgonyát adunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek,Coktélok  
Mustban párolt pecsenyekaraj
  2009-08-19 23:02:44, szerda
 
  Mustban párolt pecsenyekaraj

Hozzávalók:

karaj
grillfűszer keverék
őrölt szerecsendió
3 dl must
1 nagyobb fürt szőlő
1 csomag tökmag
1 csaomag rizs
liszt

A megmosott, felszeletelt karajszeletek mindkét oldalát meghintjük grillfűszer keverékkel és őrölt szerecsendióval, majd kevés előhevített olajon pirosra sütjük. Felöntjük musttal, és lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Az utolsó percekben adjuk hozzá a leszemezett szőlőszemeket. Együtt készre pároljuk. Tökmagos párolt rizzsel körítjük.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek,Coktélok  
Szűzpecsenye .................
  2009-08-19 22:59:36, szerda
 
  Szűzpecsenye csípős barackmártással





Hozzávalók:

szűzpecsenye
sertés fűszerkeverék
barackbefőtt
őrölt gyömbér
fahéj
Erős Pista

méz
citrom
olaj
mogyoró
rizs

A húst a hártyáktól, inaktól megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük, a fűszerkeverékekkel bedörzsöljük. A mártáshoz a barackot lecsepegtetjük, cikkekre vágjuk. A felét edénybe tesszük, öntünk rá két-három dl vizet, gyömbérrel, fahéjjal, Erős Pistával, sóval ízesítjük, mézzel dúsítjuk. Összeforraljuk, hogy a méz elolvadjon. Amikor elkészült, hagyjuk kissé kihűlni, majd összeturmixoljuk, visszatesszük az edénybe. A mártásba beletesszük a maradék barackot, belereszeljük a citrom héját és a levét is belecsavarjuk, és az egészet összeforraljuk.
Serpenyőben olajat melegítünk, megsütjük benne a hússzeleteket, ügyelve arra, hogy kellően szaftosak maradjanak. Tálaláskor mogyorós rizst adunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek,Coktélok  
Így készül az olaszok lecsója
  2009-08-10 21:14:48, hétfő
 
  Így készül az olaszok lecsója

lecsónkra hasonlítana, talán a paradicsom és a hagyma, de mennyiségét tekintve az sem stimmel. Ettől még érdemes kipróbálni, mert a hagyományos lecsót is meg lehet unni egyszer.
Ez a lecsó nem az a lecsó, nem magyar lecsó, hanem az olaszok peperonataja. Úgyhogy nincs benne se zsír, se pirospaprika, se hasonló dolgok. Csak hagyma, paprika és paradicsom. A hámozott, darabolt paradicsomot természetesen házilag is elő lehet állítani. Én nem szeretem a paradicsomhámozgatást, mert allergiás vagyok rá, ezért csak nagyon-nagyon indokolt esetben állok neki. Szerintem kánikulában ideális, mert igazán keveset kell a tűzhely mellett állni vele, a sütőnek meg elég jó a hőszigetelése. Megfelelő méretű serpenyőben, fedővel a főzőlapon is elkészíthető.

Hozzávalók
(3 fős adag)

6 csirke felsőcomb

3 különböző színű kaliforniai paprika - piros, zöld, sárga a legjobb, nekem sajnos piros és kétféle sárga volt

40 dkg hámozott, darabolt paradicsomkonzerv

1 fej hagyma vagy egy csokor újhagyma

liszt

só, bors

olívaolaj

petrezselyem

a tálaláshoz kenyér

A csirkecombokról lehúzom a bőrt, a hagymát vékonyan felkarikázom, és a paprikákat csíkokra vágom. A sütőt előmelegítem 20 fokra. A húst egy kicsit megsózom, majd lisztbe forgatom. Egy kevés (2-3 evőkanálnyi) olívaolajat hevítek egy serpenyőben, és a húsokat mindkét oldalukon megpirítom, majd kiszedem őket egy tányérra.



A visszamaradó olajon átforgatom a hagymát, a paprikát és a paradicsomot, sóval és borssal ízesítem. Egy tepsibe kanalazom a paradicsomos paprikát, a tetejére teszem a csirkecombokat, és alufóliával letakarva kb. 50 percig párolom. Apróra vágott petrezselyemmel meghintve, friss kenyérrel tálalom.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek,Coktélok  
Szederszörp házilag
  2009-08-07 07:11:31, péntek
 
  Szederszörp házilag





A tikkasztó hőségben jólesik a frissítő ital. A bolti változatok helyett készítsd el inkább otthon!

Hozzávalók: 1,5 kg érett szeder, 1/2 l víz, 1/2 kg cukor

Elkészítése: A megmosott gyümölcsöt tedd fazékba, és önts rá annyit vizet, hogy ellepje. Forrald fel, főzd fél órán keresztül! Ezután turmixold össze, és 1 napig hagyd állni. Másnap szűrd le, és add hozzá a cukrot. Ekkor forrald fel ismét, a forrástól kezdve 10 percen keresztül főzd, végül töltsd üvegekbe a kész szörpöt. Tárold hűvös helyen!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek,Coktélok  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 4699 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 72
  • e Hét: 157
  • e Hónap: 1360
  • e Év: 47097
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.