Regisztráció  Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/87 oldal   Bejegyzések száma: 863 
Üdülőparadicsom lezárva...
  2018-06-22 15:22:39, péntek
 
  Utazás egyperces

Lezárták a turisták elől a Fülöp-szigetek gyönyörű üdülőparadicsomát

Túlszennyeződés miatt fél évre lezárták a turisták elől a Fülöp-szigetek első számú üdülőparadicsomát, a Boracay-szigetet. A látogatási tilalom betartására hatszáz rendőr ügyel a Manilától 315 kilométerre délre fekvő szigeten. A “vesztegzár" fél éve alatt kitakarítják a finom, hófehér homokjáról és a kristálytiszta vizéről híres szigetet, és nem utolsó sorban kiküszöbölik azokat a hiányosságokat, amelyek a súlyos szennyeződést okozták.

A zárlatot személyesen az ország elnöke, Rodrigo Duterte rendelte el, aki megállapította, hogy a túlfejlesztés hatására a turisták körében népszerű sziget kezdett “valóságos pöcegödörré válni".

Boracayt a Condé Nast Traveler utazási magazin tavaly a világ legszebb szigetévé választotta. Az itt működő szállodák, éttermek és egyéb vendéglátóhelyek azonban évek óta a tengerbe ürítik szennyvizüket, beleértve a fekáliát is.
A zárlat első napján munkások elkezdték szétverni a betonfalakat és egyéb építményeket a sziget főútjának kiszélesítésére, és a vendéglátóhelyek is bontóbrigádokat küldtek a fő strandot körbezáró illegális építmények lerombolására. A környezetvédelmi hatóságok bezárással fenyegették meg azokat a szállodákat és éttermeket, amelyek nem az előírásoknak megfelelően oldják meg a szennyvíz-elvezetést.


A tíz négyzetkilométeres üdülőszigeten mintegy negyven ezren laknak, a lakosság többsége az idegenforgalomból él. Kártalanításukra a kormány közel 10 milliárd forintnak megfelelő összeget különített el, de egyelőre nem tudni, hogy a pénzt miként osztják el.

Forrás: erdekesvilag.hu


 
 
0 komment , kategória:  egypercesek+rövid történetek  
Védett virág, a réti őszirózsa
  2017-12-14 10:57:09, csütörtök
 
  Utazás egyperces


Több ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban

Körülbelül 8 ezer tő védett réti őszirózsát találtak a kiskunsági Böddi-szék szomszédságában lévő, egykor vele egységes szikes vizes területet alkotó Maka-széken. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság botanikai felmérése során kiderült, hogy a Dunatetétlen melletti területen a szikeseken jellemző őszi virágmezőt nemcsak a szokásos sziki őszirózsa, hanem valójában három őszirózsa faj alkotja: a nagyobb termetű, védett réti őszirózsa, a hasonló, de kisebb sziki őszirózsa és a napsárga virágú aranyfürt, amely ugyanehhez a nemzetséghez, azaz az őszirózsákhoz tartozó növényfaj.

A védett réti őszirózsát eddig még nem írták le a területről, most azonban egyszerre több ezres állományt találtak. A Maka-szék szikes rétjein és a magasabban fekvő hátakon már korábban is észlelték, hogy eltérő a növényzet, mint a környékbeli szikesek, például a Böddi-szék belsejében.
A talajt a Maka-széki szikeseken változatosabb sófélék szikesítik és kevésbé lúgos, mint a székek belsejében, így például a Böddi-szék partvonalán. A Maka-széket behálózó szikes kis erecskék, a szikerek között kisebb magaslatok, hátak vonulata helyezkedik el, ahol a talaj löszös, csak a mélyebb rétegekben mutatkozik só.

A réti őszirózsa a magasabb fekvésű hátakon, a sziki őszirózsa pedig a szikeres részeken volt tömeges, míg a harmadik őszirózsaféle, az aranyfürt jellemzően a két rokon őszirózsa között az átmeneti területen helyezkedett el. A réti őszirózsa igazi sztyepp-növényfaj, jelenléte alapján az ökológusok sziki tölgyesek előfordulását valószínűsítik e területen, hiszen valamikor azok tisztásai voltak jellemző élőhelyei. Hogy miért pont most jelent meg tömegesen a védett réti őszirózsa, arra az lehet a magyarázat, hogy a kaszálásból kihagyott területrész idén épp a réti őszirózsa élőhelyére esett, így a háborítatlan gyepterületen a korábban rendszeresen lekaszált növények most nagyobb tömegben kifejlődhettek.

A Kiskunság szívében, Kecskeméttől körülbelül 60 km-re található székek, a Zab-szék, Kelemen-szék, Böddi-szék és szomszédja, a Maka-szék természetvédelmi szempontból nagyon értékes területek, mivel ilyen jellegű élőhelyek Európában már szinte kizárólag a Kárpát-medencében fordulnak elő. Az utóbbi évtizedekben kedvezőtlen folyamatok mentek végbe a szikes élőhelyeken. Az ötvenes-hatvanas években zajló csatornázás, és a megszűnő külterjes állattartás következményeként a szikes tómedreket, réteket és mélyületeket sok helyen elborította a nádas-zsiókás mocsári növényzet. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai ezért mindent megtesznek, hogy a kedvezőtlen folyamatot visszafordítsák.
Forrás: erdekesvilag.hu
Nálunk is van már , ahogy megyünk fel a hegyre a kertünkbe, a mezőn ,mint az első képen, nagyon szép..
 
 
0 komment , kategória:  egypercesek+rövid történetek  
Békés és gyönyörű:
  2017-12-14 10:07:16, csütörtök
 
 
Utazás egyperces


Békés és gyönyörű: Tunézia

Béke, nyugalom, barátságos hangulat jellemzi az országot. Na meg a tenger és a színek!A közel-keleti harcokból semmit nem lehet érzékelni Tunéziában, és a helyiek szerint az országuknak nincs is semmi köze hozzá. Az észak-afrikai ország a kontinens arab területei közül a leghaladóbb szellemű állam, ahol a civilizáció, a turizmus és a nemek közötti egyenlőség is virágzik. Tunéziában békében élnek egymás mellett keresztények, zsidók és muszlimok, az emberek barátságosak és a turisták örömére minden nagyon olcsó.

Az ország gazdasága sajnos visszamaradott, ami Tunéziának nem jó, de a turistáknak annál inkább.
Mivel az ország az utóbbi évtizedekben nagyon elszegényedett, az ötcsillagos szállodák ára körülbelül az itthoni háromcsillagos panziók árának felel meg. Aki az őszi szünetben elutazna, gondolja meg, szeretne-e még idén eljutni a tengerhez, mert ez lehet az egyik legjobb választása.Ősszel is nyári meleg vanIdőjárás szempontjából szerencsés az ország, csak novemberben kezd el 25 fok alá esni a hőmérséklet, ezért mindenképp érdemes tengerparti városba menni, hiszen a fürdéshez szerencsére még ősszel sincs hideg. A legtöbb szállodának egyébként vannak medencéi is, sőt, nagyon családbarát a kialakításuk.


Bár sokan Tunéziát a tengerpartja miatt látogatják - és rengeteg a rendszeres visszatérő magyar is -, az ország látnivalókban és programban igen gazdag, ezért az embernek érdemes egy-egy napon kitennie a lábát a tenger sós vizéből. Hammamet, Sousse, Monasztir és Tunisz is csodás, de a mediterrán vidékek kedvelői talán Sidi-Bou-Said városkáját zárják legmélyebben a szívükbe, melyet gyakran a tunéziai Santoriniként emlegetnek.Tunézia gyöngyszemeA fehér-kék színekben játszó kisváros igazi kuriózuma az országnak. A sétálóutcák tele vannak hangulatos bazárokkal, a házak falát pink és fehér jázminbokrok díszítik. A bazári árusok meleg szívvel várják az utazókat, hogy friss datolyával, finom pasminákkal vagy kézzel festett kerámiatálakkal kedveskedjenek nekik, amik nem biztos, hogy eredeti és minőségi edények, de legalább olcsók és gyönyörűek.

Azt mondják, Tunézia legjobb kávézója is Sidi-Bou-Saidban van. A Café des Délices csodás panorámával rendelkezik, egyenesen a tengerre lát, aki itt szeretne felfrissülni. Sok más kávézóhoz és teázóhoz hasonlóan itt is lehet vízipipázni, mialatt megpihensz a bazári sorokon tett séta után.
Az arabok egyik specialitása a mentás zöld tea, ami ízben egyáltalán nem emlékeztet semmilyen itthon kapható teához. Különleges az elkészítési módja is: először lefőzik a zöld teát, cukrozzák, majd beletesznek néhány mentalevelet. Ezután jöhet néhány szem mandula vagy fenyőmag, melyek jól magukba szívják a forró italt. Így ez a tea nemcsak élénkít, de az olajos magvaknak köszönhetően el is telíti a gyomrot.

Hagyományos és családiasHammamet szintén tengerparti város, melynek tengerpartjával nem sok helység vetekedhet. Tiszta, csendes, kellemes. Hagyományos dizájnú szállást is lehet találni, mely kívülről luxushotelnek látszik, belülről azonban nagyon otthonos. A Medina Hotels & Resorts Yasmine Hammamet szálloda legkisebb apartmanja is kétszobás, így akár egy egész családnak is megfelelhet. Berendezésében Sidi-Bou-Said fehér-kék színeit idézi, és a személyzet is rendkívül vendégközpontú.


Aki Hammametben jár, nemcsak a kellemes és tiszta partot találja, de hangulatos teázók és bazárok tömkelegét is. Az árusok, mint mindenhol, itt is alkuképesek, és olyan kuriózumokat lehet beszerezni náluk, mint az argánolaj, ami idehaza csak borsos áron érhető el. És míg a kofák az árakat egyre lejjebb viszik, addig a női önbizalmat csakis feljebb tornázzák.Sokan hallhatták már, hogy az arab férfiak tevékért és kecskékért szeretnék megvásárolni az odalátogató európai nőket, ám az élmény közel sem felháborító, mint inkább kedves. Ha ajánlanak is valakiért két Ferrarit, a bókolás nem merül ki ennyiben. Szívmelengető tud lenni, amikor szerelmes szemű, barna férfiak győzködnek, hogy ugyan, légy a feleségük, és hasonlítgatnak Shakirához, Angelina Jolie-hoz és a világ többi legszebb nőjéhez.

Biztonságos, civilizált
Tunézia tehát nem az a fajta arab ország, amilyennek az utóbbi években sokan képzelik.
A közel-keleti történések egyáltalán nem befolyásolták az ottani viszonyokat, legfeljebb az idegenforgalomnak ártott. Pedig Tunézia azóta csak még biztonságosabb lett. Az ellenőrzési pontoktól sem szabad megijedni, hiszen a turisták biztonságát hivatottak szolgálni.Az ország még javában igyekszik visszaépíteni virágzó turizmusát, ezért barátságossága és vendég központúsága minden téren megnyilvánul.
A nemek közti egyenlőség terén is van mit tanulni tőlük. A nők ugyanúgy hordanak miniszoknyát, mint csadort, és a politikában is körülbelül egyenlő arányban vannak a női vezetők. Egy tehát biztos: szellemiségében Tunézia magasan kenterbe veri az összes többi arab és néhány európai országot.

Forrás: Femina.hu
 
 
0 komment , kategória:  egypercesek+rövid történetek  
Érdemes tudni...
  2017-11-16 13:33:36, csütörtök
 
  Érdekes honlapok egypeces

Mi az E-szám?

Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket normális esetben nem fogyasztunk élelmiszerként, de bizonyos technológiai célok megvalósítása érdekében szándékosan adnak az élelmiszerekhez.

Ezek közé tartoznak:

Antioxidánsok: megóvják a zsírokat az oxigénnel való reakcióba lépésből, ami máskülönben elszíneződésekhez és avasodáshoz vezetne
Színezékek: javítják, helyreállítják a színt, vagy színt adnak
Emulgeátorok, stabilizátorok és gélképzők/zselésítők: segítik az összetevők keveredését
Tartósítószerek: a mikrobák által okozott romlás megelőzésével növelik az eltarthatósági időt
Édesítőszerek: édes ízt adnak

Az Uniós jog értelmében minden élelmiszer-adalékanyagot engedélyeztetni kell, mielőtt a gyártó felhasználja. Az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok E-számot kapnak.

Forrás: tudatosvasarlo.hu
 
 
0 komment , kategória:  egypercesek+rövid történetek  
A legjobb fürdők a határtól délre
  2017-10-01 17:42:11, vasárnap
 
 

Utazás egypercesA legjobb fürdők a határtól délre

Ha őszi pihentető hétvégében gondolkodnak, és szívesen maguk mögött hagynák az országhatárt, semmiképp se húzzák ki a listáról déli szomszédainkat.

A Terme Snovik fürdő a Tuhinj völgyben fekszik, alig 30 km-re Ljubjanától. Ez Szlovénia egyik legújabb gyógyfürdője és élményfürdője, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy a síelés szerelmesei megtalálják a számításukat. A fürdő szinte a sípályák mellett található, ráadásul jól felszerelt üdülőfalu épült köré, amely alig néhány lépésnyire a medencéktől remek szállást is biztosít az idelátogatóknak.
Aki eljön ide, egyszerre élvezheti az Alpok látványát és a termálfürdő kínálta lehetőségeket.

Következő állomásunk, Podcetrtek közvetlenül a szlovén-horvát határon, a Sotla-folyó völgyében található szlovéniai kisváros, régóta ismert és elismert fürdőhely. A szőlőültetvények és dombok, erdők, fenyvesek között fekvő Podcetrtekben nyugodt és pihentető napok várnak ránk, ha ellátogatunk ide.
Az 500 méter mélyről a felszínre törő termálvíz hőmérséklete 30-37 °C, magnéziumot, kalciumot és hidrogén karbonátot tartalmaz, kiválóan alkalmas a stressz, valamint a reuma-, a bőr- és érbetegségek kezelésére.
A catezi Termal Riviéra (Terme Čatež) több mint tízezer négyzetméternyi külső vízfelülettel és összesen 2300 négyzetméter területű belső medencével várja a strandolás szerelmeseit.
A medencék hőfoka 26 és 36 Celsius-fok között van. A fürdőkomplexum két részből áll, a fedett részen található termálvizes medencék egész évben, a külső medencék és a hozzájuk tartozó aquapark áprilistól októberig várja a látogatókat. A fedett termálfürdő ,,Winter Riviera", azaz téli riviéra néven fut.
Itt több, a fiatal korosztály számára is szórakoztató játékos díszlet és állandó vízi-, hang- és fény show fogadja a fürdőzőket. Ezen kívül hatalmas egészség - és szépségközpont, valamint sportközpont egészíti ki a kínálatot.

A gyógyulni vágyók számára legfontosabb helyszín a lendvai gyógyfürdő, a Terme Lendva, amely a Lendva hegy lábánál, Magyarország, Horvátország és Szlovénia hármas határán fekszik.
A helyi termálvíznek a forrásnál 62°C a hőmérséklete. A termálfürdő különlegessége a térségben egyedülálló összetételű gyógyvíz, amelynek magas paraffintartalma gyógyításra, megelőzésre, rehabilitációra és rekreációra egyaránt kiváló.A Terme Lendva-ban a balneoterápia mellett számos különböző korszerű, fizikális és rehabilitációs gyógykezelést is kínálnak, amelyeket szakorvos vezetésével egy egészségügyi csoport végez.

Forrás: termalfurdo.hu
 
 
0 komment , kategória:  egypercesek+rövid történetek  
Reggeli a világ körül
  2017-10-01 17:34:04, vasárnap
 
  Egészség & fitness egyperces
Reggeli a világ körül

A reggeli talán a legfontosabb étkezés: ezzel indítjuk a napunkat, és így meg is határozza azt. Lássuk, a világ különböző pontjain mit esznek az emberek.

Angol reggeli
Angliában igen gazdag a reggeli. Elsőként frissen facsart narancslével kezdenek, majd felszolgálják a különböző italokat (tea, kávé, tej). Majd a zabkása, sült szalonna, tojás és mindenféle sült étel: gomba, paradicsom, bab, kolbász vagy a híres ,,black pudding" kerül az asztalra. Nem hiányozhat a klasszikus pirítós sem vajjal és lekvárral. Egy komoly reggeli akár fűszerezett vesét és halakat is tartalmazhat.

Francia reggeli
A franciák, ellentétben az angolokkal, nagyon visszafogottan reggeliznek. Semmi nehéz étel.
Ez esetben a sztereotípiák nagyon is működnek: kávé és croissant egy hangulatos teraszon.
Népszerű a tartine-nek nevezett pirítós, amit vajjal vagy lekvárral kennek meg, a péksütemények és a gyümölcsök. Talán mégis a legfontosabb a kávé, ez elengedhetetlen. Az általánosan elterjedt kávéfajta az espresso, de reggelente inkább a café au lait-t (tejeskávét) kedvelik.

Török reggeli
Törökországban sem hiányozhat a reggeliből a tea és a kávé. A reggelik általában a következőkből állnak: kenyérfélék, sajtok, olívabogyók, vaj és méz (amelyeket akár össze is kevernek és így kenik a kenyérre), lekvár, paradicsom, uborka, joghurt, tahini és tojás. Az érdekességek a helyi hagyományos reggeli ételekben rejlenek. A kaymak a tejfölhöz hasonló krém, ami zsíros és krémes állaga miatt kevelt.
Mézzel szolgálják és friss kenyérre kenik. A rántotta török változatát menemennek hívják.
Paradicsom és bors az alapja, amit magas hőfokon megsütnek, majd beleütik a tojást. A gözleme egy változatos töltött étel, sós tésztáját zöldségekkel, hússal, sajttal töltik meg.

Kínai reggeli
A kínai reggeli is nagyon gazdag. Egyik legnépszerűbb fogása a congee, ami rizskása savanyúsággal, tofuval, hússal, tojással vagy mogyoróval párosítva. Fantasztikusan változatos, minden régióban, konyhában másképp készítik. A baozi gőzölt gombóc, amit szinte minden étkezésnél használnak, de főleg reggeliként kedvelt. Töltelékei változatosak, az édestől a sós ízekig minden megtalálható. Elterjedt a zongzi (édes rizsgombóc bambusz levelében gőzölve), a wonton (ami szintén egy gombócféleség), a kínai palacsinta, mint a kedvenc gyors reggeli (a hangsúly a sós és csípős tölteléken van), douhua (tofu puding) és a youtiao, ami egy olajban sütött kenyérféleség a congee mellett. Töltelékek szempontjából a tangyuan a legérdekesebb, mert ezt a gombócot cukorral, fekete szezámmgammal, vörösbabbal, mogyoróval, rózsaszirommal, jujube krémmel töltik meg. Szójatejet, teát, gyümölcsleveket és a tejet szeretik reggeli mel lé inni a kínaiak.

Forrás: thinkonomy.community


 
 
0 komment , kategória:  egypercesek+rövid történetek  
Talán még nemkéső...
  2017-09-12 15:37:12, kedd
 
  Utazás egyperces

Gasztro tippek belföldi utazóknak

A belföldi utazások egyre népszerűbbek a magyarok körében. A klasszikus úti célnak számító Balaton és a gyógyfürdők mellett egyre többen fordulnak a kulináris élvezetek felé. Cikkünkben a legérdekesebb és legújabb gasztronómiai csemegéket gyűjtöttük egy csokorba, néhány megfontolandó egészségügyi tanáccsal.Borban az igazság

Hol van már az az idő, amikor a magyar bor egyet jelentett a Tokajival. Az elmúlt húsz évben hihetetlen fejlődésen mentek keresztül borvidékeink és olyan, világszínvonalú borászatok működnek országszerte, amelyek felveszik a versenyt bármely olasz vagy spanyol pincészettel. A hazai turizmus kedvelt célpontjaivá váltak a borvidékek. A balatoni régióban nemcsak hihetetlenül finom, gyümölcsös fehér borokat kóstolhatunk, de nyáron megmártózhatunk a magyar tenger hűs vizében is. A déli és északi part legfinomabb nedűit vonultatják fel a borfesztiválok, amelyek közül két kiemelkedő eseményt érdemes megemlíteni: a Balatonboglári Borfesztivál augusztus végén zajlik hasonlóan az északi-parti Füredi Bornapokhoz. Ha valaki szívesebben kirándul fürdés helyett, az válassza a soproni borrégiót. Itt megkóstolhatja az Alpokalja friss, könnyű vörösborait és mellette túrázhat a gyönyörű lankás dombokon és hegyvidéken. Az ország egyik legnépszerűbb borrégiójává nőtte ki magát a Villány-Szekszárd vidék, ahol testes vörösborok, gyümölcsös cuveék és finom házi ételek várják a gasztronómia szerelmeseit. Budapest közelében az etyeki és a neszmélyi borvidékeket érdemes kiemelni, ahol fehér és vörösborok egyaránt kóstolhatóak. Ha pedig a Tisza felé indulunk, akkor nem szabad kihagyni az egri és tokaji régiókat sem, hiszen itt világviszonylatban is páratlan borok várják az utazókat.

Egy falat malac

A borászatok gyakran házilag készült csemegékkel, zsíros kenyérrel, töpörtyűvel, hurkával és kolbásszal várják a vendégeket. A klasszikus magyar ízek egyébként is reneszánszukat élik. Országszerte számtalan disznótoros fesztivált, kolbász- és hurkatöltő versenyt szerveznek, de ne feledkezzünk meg a pörköltfőző megmérettetésekről sem. Ezeken a programokon bárki megismerheti a hagyományos magyar ételeket. Budapesten immár több éve rendezik meg óriási sikerrel a Magyar Ízek Vásárát, ahol a hazai termelők is bemutathatják kézműves termékeiket. Ezen kívül nem szabad elfeledkeznünk a vidéki csárdákról sem, akik széles kínálatát adják a vidéki ízeknek: egy helyi csárdában elkészített bajai halászlé, hortobágyi marhapörkölt szinte utánozhatatlan élményt nyújt.

Változatos halízek

Míg korábban a magyar gasztronómiában kizárólag a hekk jelentette a halélményt, mára ez teljesen megváltozott. Budapesten megnyitotta kapuit a halpiac, ahol a legkülönlegesebb tengeri halaktól kezdve a folyami pisztrángon át a klasszikus pontyig mindent megvásárolhatunk. Ha Szilvásváradon járunk, kóstoljuk meg a füstölt pisztrángot, az Alföldön a bajai vagy szegedi halászlét. Vizeink mellett feledhetetlen élményt nyújthat a friss harcsapaprikás túrós csuszával, a Balaton mellett pedig ne hagyjuk ki a sült pontyot.

Egészségügyi tippek gasztrotúrázóknak

2012 óta Magyarországon is megsokszorozódtt a hepatitis A fertőzéses esetek száma. A hepatitis A vírus könnyen terjed széklettel szennyezett étellel, itallal, nem ivóvíz minőségű vízzel, nem kellően átsütött tengeri állatokkal. Bár a magyar vendéglátás a szigorú egészségügyi ellenőrzésnek és előírásoknak köszönhetően higiéniai szempontból igen magas színvonalú, mégis előfordulhatnak fertőzések.
Az A típusú fertőző májgyulladás ellen leghatékonyabban védőltással védekezhetünk. A teljes oltási sor felvételével több évtizedre szóló védettség szerezhető.
A nagy melegben kerüljük a tojásos, tejes ételeket, és csak a megbízható forrásból származó csemegéket kóstoljuk meg utazásaink során.


Forrás:utazaselott.hu
 
 
0 komment , kategória:  egypercesek+rövid történetek  
Nagy a felmelegedés....
  2017-09-12 15:28:03, kedd
 
 
Utazás egyperces

Drámaian felmelegedett a riviéra tengere

Egyes helyeken akár a 30 fokot is eléri a vízhőmérséklet a Ligur-tengerben.

A Ligur-tengerben, a víz átlaghőmérséklete 25 Celsius-fok körül van, ami öt fokkal magasabb, mint a június középső harmadában eddig mért átlag.
Egyes helyeken akár a 30 fokot is eléri a vízhőmérséklet, ami korábban a Földközi-tengerben nem fordult elő. A kutatók szerint ma még beláthatatlanok a klímaváltozás következményei. Ezen a nyáron biológusok és vegyészek fogják megvizsgálni a tengervizet, hogy pontos képet kapjanak arról, mit okoz a Ligur-öbölben a globális felmelegedés.

A szakértők a Földközi-tenger felmelegedésének a halászatot és egyes korallfajokat sújtó hatásaira figyelmeztettek.
Az elmúlt években már mintegy hatszáz trópusi halfaj szaporodott el a Földközi-tengerben.

Az éghajlatváltozás Földközi-tengert károsító következménye, hogy nyaranta egyre gyakoribb a medúzainvázió.

Forrás: ng.hu
 
 
0 komment , kategória:  egypercesek+rövid történetek  
Brazília legkülönlegesebb vidéke
  2017-08-27 15:14:43, vasárnap
 
  Utazás egyperces
Brazília legkülönlegesebb vidéke

Különleges táj terül el Brazília északkeleti részén található Lençóis Maranhenses Nemzeti Parkban, ahol szinte végeláthatatlan, vakítóan fehér homokdűnék és kristálytiszta vizű tavak sorakoznak.
A száraz évszakban a szél a szárazföld belseje felé fújva 40-50 méter magas dűnéket épít, még a parttól 50 kilométerre is. A homokdűnék folyamatosan mozgásban vannak, minden évben több métert tesznek meg, akár 20 métert is vándorolnak.
Az egyedülálló táj létrejötte két közeli folyónak, a Parnaíba-nak és a Preguiças-nak köszönhető, melyek a szárazföld belsejéből homokot szállítanak az Atlanti-óceánba, majd a tengeráramlatok nyugatra, a part felé sodorják hordalékukat. A folyami homok zöme így végül a nemzeti park 70 kilométer hosszú partvonalán rakódik le.


Az esős évszak során, mely januártól júniusig tart, a homokdűnék közti völgyek megtelnek esővízzel, így jönnek létre a tavak, melyek között vannak több mint 200 méter hosszú és 2-3 méteres mélységűek is. Az addig élettelennek tűnő, homokdűnék uralta vidéken, közel 1500 négyzetkilométeren több száz tavacska jelenik meg.


A gyönyörű természeti látványosság három órányira van Sao Luistól és a régió legfőbb attrakciójának számít. Júliustól szeptemberig, amikor az esők alábbhagynak rengetegen érkeznek a nemzeti parkba, hogy megcsodálják az egyedülálló vidéket és csobbanjanak egyet a kellemes hőmérsékletű tavakban.

Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  egypercesek+rövid történetek  
Épül a világ legnagyobb óriáskereke.....
  2017-08-27 15:04:42, vasárnap
 
 

Utazás egyperces

Épül a világ legnagyobb óriáskereke Dubaiban

A világ legnagyobb, 210 méteres óriáskereke épül Dubaiban egy új ingatlanfejlesztés részeként, mely a becslések szerint évi 3 millió turistát vonz majd. Az Ain Dubai várhatóan jövőre készül el, amikor felszerelik rá a kabinokat, amelyek 48 perc alatt tesznek meg majd egy teljes fordulót. A 48 “luxuskabin" mindegyike 30 négyzetméteres lesz, amelyekben kényelmesen elfér majd 40 ember. A Bluewaters Island (Kékvíz-sziget) projektet 2013-ban hagyták jóvá, melynek keretében egy tengerparti lakópark, szálloda, bevásárlóközpont és a világ legnagyobb óriáskereke is felépül az új mesterséges szigeten.


A Bluewaters Islandre egy szintén fényűző szórakozónegyedből, a Jumeirah Beach Residence-ből vezet át egy kétsávos, 1400 méter hosszú híd, illetve egy gyaloghídon is át lehet jutni a szigetre. Csak a két átkelő kivitelezése mintegy 130 millió amerikai dollárt emésztett fel, a sziget teljes építési költsége eléri az
1,6 milliárd dollárt. A rekorder óriáskerék egymagában egymilliárd dollárba kerül, építéshez
összesen 9000 ezer tonna acélt fognak használni. Jelenleg a világ legmagasabb óriáskereke a
Las Vegasban működő, 167 méteres High Roller. A New York-i Staten Islandre ugyan terveznek egy magasabbat építeni, de 190 méteres magasságával az sem tudja majd túlszárnyalni a Dubai monstrumot.

Forrás: erdekesvilag.hu
 
 
0 komment , kategória:  egypercesek+rövid történetek  
     1/87 oldal   Bejegyzések száma: 863 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 266 db bejegyzés
Összes: 35237 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1899
  • e Hét: 19061
  • e Hónap: 50290
  • e Év: 880299
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.