Regisztráció  Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/31 oldal   Bejegyzések száma: 308 
Töltött húsok karácsonyra:
  2017-11-27 07:44:02, hétfő
 
  Töltött húsok karácsonyra:

Link
 
 
1 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Marlenka
  2017-11-19 12:33:32, vasárnap
 
 



Marlenka
Tészta:
Hozzávalók:
45 dkg liszt
25 dkg vaj
3 evő kanál méz
20 dkg cukor 2db tojás
1 teás kanál ecet
1/2 teás kanál szódabikarbóna
Hozzávalókat jól összegyúrjuk kb fél órát pihentetni.
4 felé osztani, kinyújtani megsütni,
hamar sül ahogy barnul jó

Diós krém:
Hozzávalók:
3 tubus sűrített tej (170 g/tubus)
25 dkg vaj
20 dkg darált dió
esetleg kevés rum vagy konyak

Elkészítés: A krémhez a sűrített tejet befőttes üvegbe öntjük, és 3 órán át főzzük vízbe állítva.
A vajat habosra kikeverjük. A kihűlt befőttes üveget kinyitjuk, a karamellkrémet a habosított vajhoz adjuk, majd belekeverjük a diót.
Az így kapott krémet megfelezem, alul 1 lap rá Diós krém rá másik lap rá tejkaramella / Tejkaramellából hagyunk a tészta tetejére egy keveset / rá, 3. lap rá, Diós krém, rá a felső 4. lap 4. lapot megkenjük vékonyan tejkaramellás krémmel megszórni darált dióval.
A kész süteményt olvasztott csokoládéval is megcsíkozhatjuk.

Tejkaramella
Hozzávalók:
25 dkg cukor
2 evőkanál vaj
3,5 dl tej
Elkészítés: Egy kisebb, vastag aljú edénybe öntjük a cukrot, majd közepes láng mellett hagyjuk, hogy felolvadjon. Ezután lassan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet. Gyakori kevergetés mellett felforraljuk, majd amikor már forr, a 2 evőkanálnyi vajat is hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg a csepp-próbát ki nem állja a karamell, azaz ha pohárnyi vízbe cseppentjük, akkor egyben maradva süllyed le a víz aljára.

Olvasztott csokoládé: kakaópor, porcukor, pici tej, 5 dkg vaj össze főzni rá csurgatni
 
 
1 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Házi krémsajt
  2017-11-18 16:48:28, szombat
 
  Házi krémsajt

Link

Krémsajt I
Hozzávalók

1 l tejföl,
1 csapott evőkanál só

Elkészítés

A tejfölt a sóval összekeverem és műanyag vagy üvegedénybe töltöm. 1 napig állni hagyom hűvös helyen (hűtőszekrényben). Ezután tüll- vagy vászonzacskóba öntöm és ugyancsak hűvös helyen felakasztom. Aláteszek egy tálat, hogy a lecsurgó levét felfoghassam. 24 óra múlva egy tiszta deszkára teszem zacskóstul, ráborítok egy tányért és legalább 4 kg-os súllyal lenyomtatom. (Ha kissé ferdére állítom a deszkát, a krémsajt leve jól lecsuroghat.) Újabb 24 óra múlva a krémsajtot kiveszem a zacskóból, vizes kézzel jól összegyúrom és tetszés szerinti formába simítom. A hűtőszekrényben három napig érlelem, ezután fogyasztható. Rendkívül finom, és legalább egy hétig eláll! (Ha nem eszik meg előbb!)
--------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------

Krémsajt II
Hozzávalók

25 dkg teljesen friss tehéntúró,
5 dkg friss vaj,
2 púpozott evőkanál sűrű tejföl,
csipetnyi só és csipetnyi porcukor.

Elkészítés

A vajat felolvasztom, hozzáteszem az áttört tehéntúrót és a tejfölt, valamint a sót és a cukrot, majd keverőgéppel (vagy kézi habverővel) teljesen simára keverem. Szorosan beletömködöm egy szögletes formába és lefedve néhány óráig érlelem a hűtőszekrényben.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Vaj készítése házilag
  2017-11-17 17:34:13, péntek
 
  Vaj készítése házilag

Link

Hozzávalók:
5-7 dkg vaj készítéséhez
2 dl tejszín
1 nagy evőkanál tejföl
csipetnyi só

Elkészítés:
A hozzávalókat robotgépbe vagy késes aprítóba öntjük, és 3-5 percig verjük. Ekkor látható, hogy az edényben már nem sima massza van, hanem a vaj csomósodni kezd, az író pedig különválik. Az egészet szűrőbe öntjük, enyhén megnyomkodjuk, hogy az író minél jobban lecsepegjen, majd a vajat tálkába tesszük. Jéghideg vizet engedünk rá, és kanállal addig nyomkodjuk, amíg ,,ki nem mossuk" belőle az írót teljesen. A vizet annyiszor cseréljük le, ahányszor szükséges. Akkor jó a vaj, ha tiszta vizet öntünk le róla.

Ezután a vajat továbbra is nyomkodjuk kanállal, hogy a vizet kipréseljük belőle, majd tetszés szerint megformázzuk. Az így kapott vajat különféleképpen ízesíthetjük, és ugyanúgy használhatjuk, mint a boltban vásároltat. Hűtőben néhány napig tárolható.

Tipp: robotgép nélkül is lehet vajat készíteni: a tejszínt 4-5 dl-es, kézreálló befőttesüvegbe öntjük, jól rácsavarjuk a tetőt, és erősen rázzuk. Egy darabig úgy tűnik, mintha nem történne semmi, de aztán néhány perc elteltével ugyanígy kicsapódik belőle a vaj. A továbbiakban a receptben leírtak alapján dolgozunk. Vajat készíthetünk zsíros tejfölből is, annak savanykásabb lesz az íze. Sós krémek készítéséhez vagy kenyérre kenve azonban finomabb, karakteresebb. A leszűrt írót ne dobjuk ki, felhasználhatjuk például kelt tésztákhoz, levesek habarásához, és akár le is fagyaszthatjuk, ha éppen nincs rá szükségünk.

http://edithreceptjei.blogspot.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
A petrezselyem
  2017-11-05 14:29:06, vasárnap
 
  Link

A petrezselyem tea elkészítése:

Leforrázunk 3 dl vízzel 2 teáskanálnyi összeaprított petrezselyemlevelet vagy gyökeret, majd negyedóra elteltével szűrjük le. Étkezések előtt fogyasztva megkönnyíti az emésztést.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Sütőzacskóban sült fokhagymás burgonya
  2017-10-30 09:27:21, hétfő
 
  Sütőzacskóban sült fokhagymás burgonya

Link

Tökéletes köret, de magában is nagyon finom!

A sütőzacskóban sült burgonya rövid idő alatt elkészül, fantasztikusan finom és bármikor felszolgálhatjuk, még az ünnepi asztalon is kitűnően mutat.

Hozzávalók:

1 kg burgonya (közepes nagyságú),
3 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olaj,
zöldpetrezselyem vagy kapor,
só,
bors.

Elkészítés:Tisztítsuk meg a burgonyát, mossuk meg, majd tegyük egy nagyobb tálba. Ha a burgonyák nagyobbak akkor vágjuk el őket, majd szurkáljuk meg egy fogpiszkálóval mindegyik darabot. A fokhagymát tisztítsuk meg, zúzzuk össze. A petrezselyemlevelet is mossuk meg, vágjuk apróra. Keverjük össze az olajat, a fokhagymát, a petrezselymet, a fűszereket és öntsük rá a burgonyára, keverjük össze. Tetszés szerint más fűszereket is használhatunk, a csili és a rozmaring is különlegessé teszi. Tegyük a burgonyát sütőzacskóba, a zacskó száját kössük be. Tegyük a burgonyát egy tepsibe, előmelegített sütőben 200 fokon süssük kb. 1 órán át.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
5 szuperétel nőknek
  2017-10-29 08:37:59, vasárnap
 
  5 szuperétel nőknek: Andiótól
1. ) Cékla

Nők-csontritkulás, narancsbőr

A növények közül a cékla áll első helyen a szilíciumtartalomban, ami erősíti a bőrt, a kötőszöveteket, az ereket és a csontokat. Tehát elküljük a narancsbőrt, a csontritkulást és még a bőrünket is szépíti, eltolhatjuk a ráncok megjelenését.

Nők - vashiány

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szervezet a növények közül a céklából tudja legjobban hasznosítania vasat. A vérszegénység sok embert érint világszerte. Kialakulásának hátterében leggyakrabban a vashiány áll. A havi ciklus során vért veszítünk, így vérszegénység és vashiány elkerülése érdekében, egyél céklát.

Jó magas vérnyomás ellen

Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test erősítéséhez, az izmok és az állóképesség növeléséhez

2.) Lenmag

Miért lenmag?

A lenmag fitoösztrogént tartalmaz, segít helyreállítani a hormonháztartást. Éppen ezért klimax esetén természetes segítségként szolgál.

A lenmagban rejlő összetevők hasonlóak a hormonokhoz, amelyek meggátolják a mellrák kialakulásának veszélyét.

Magas rosttartalmuk által a lenmagok segítik az emésztést, hozzájárulnak a méreganyagok kiszűréséhez a szervezetből, és orvosolják a székrekedést.

Szintén a rostoknak köszönhetően, a lenmag kíméli a szívet és az érrendszert a megbetegedésektől.

Hetente négy alkalommal egyél két teáskanál őrölt vagy egész lenmagot, bő folyadékkal (vízzel, teával). Ezáltal nemcsak a székrekedést, hanem a gyomorban vagy a bélben lévő gyulladásokat is megszüntetheted, még a vesebántalmakat is.

Egy másik nyomós ok a lenmag fogyasztására, hogy visszaszorítja a vérben lévő koleszterin értékét. A magok hatása ugyanis megegyezik a gyógyszerekével, amelyeket a magas koleszterinszinttel rendelkező betegeknek írnak elő az orvosok.

Hogyan fogyasztható a lenmag?

A lenmagot kétféleképpen fogyaszthatjuk. Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a lenmagolajat fogyasszák salátával, illetve túróval. Az egészségesek frissen őrölt lenmagot fogyasszanak egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve. A friss őrlést kávédarálóval végezheted.

3.) Zabkása

Miért éppen zabkása?

Hamar eltelít, sokáig teltségérzetet biztosít, feltölt energiával B1-, B5- és B6-vitamint, E-vitamint, rostot bőségesen, valamint vasat, foszfort és kalciumot is. Segíti a székrekedést, valamint vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása. Emellett vérnyomást és koleszterint csökkentő tulajdonsága is hasznos.

Egy csésze zabpelyhet - ez körülbelül 4-5 deka - főzz meg kétszeres vízben vagy tejben, 5-10 percig főzd a zabpelyhet, majd hagyd állni.

Szórd meg olajos magvakkal a zabkásád, létfontosságú vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal és esszenciális zsírsavakkal látod el tested.

Sőt, feldobhatod friss idénygyümölcsökkel is: alma, körte, szőlő. Ízesítésben csak a képzeleted szabhat határt!

4.) Kuszkusz

Mi a csoda az a kuszkusz? Miért jó nekünk nőknek?

A kuszkusz gabonából készül, rizsre hasonlít, Gyakran teljes kiőrlésű liszt a kuszkusz alapja, amely jó tápértékűvé teszi és rostban gazdaggá. A kuszkusz Észak-Afrikából származik, amiért jó a nőknek:

magas a rost tartalma (legalább 5 gramm rost/csésze)
segíti az egészséges szívműködést
segíti csökkenteni a diabétesz kockázatát
nem tartalmaz zsírt, sem cukrot
egy csésze kuszkusz tartalmazza a napi ajánlott szelén mennyiséget (szelén: hangulatjavító, jó közérzethez szükséges, a káros szabad gyököktől megvéd)

a kuszkusz nagy előnye, hogy nem kell belőle sokat fogyasztani, már kis mennyiségben is rendkívül tápláló. Amellett, hogy elűzi az éhséget, sok zöldséggel fogyasztva megkönnyíti az emésztést

Ha csak 10 perced van köretre: Azért imádjuk a kuszkuszt, mert jó édesen és sósan is. 10 perc alatt egészséges köretet tudsz készíteni a hús mellé. Ha félreteszed a felét, abból pedig a desszert is megvan.

Elkészítése:

elég csupán 1:1,5 arányban forró vízzel nyakon önteni, majd lefedni és kb. 5 percig állni hagyni. Ezután a tetején maradt felesleges folyadékot öntsd le és hagyd állni további 20 percig. Időnként kicsit villával keverd át a szemeket,
a lényeg, hogy különválaszd óvatosan a kuszkusz szemeket.

Bátran használhatsz hozzá fűszereket. A csili, a római kömény, a gyömbér, a fahéj, a kurkuma, a sáfrány,a fokhagyma is remekül illik hozzá, imádja a zöldfűszereket minden mennyiségben. Egy kevés olívaolaj vagy vaj is jót tesz neki.

5.) Köles

Miért éppen köles?

Lúgos és gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona. Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat tőle,

Miért egyél rendszeresen kölest nőként?

Hajhullás

Az egyetlen gabona, amiben teljes értékű fehérje található. Telítetlen zsírsavakban is gazdag. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek közül szépségápolás szempontjából a szilícium fontos. A szílicium hajerősítő, csonterősítő, kötöszöveterősítő.

Jótékonyan hat a gyomorra, erősíti a vesét is. Vese- és hólyaggyulladás esetén rendszeres fogyasztása javasolt, a lép gyógyszereként ismerik.

A migrénes rohamok számát csökkenti.

Hogyan készítsd el?

A köles nem igényel előzetes áztatást. Alaposan át kell mosni. Sokan nem szeretik az “illatát", ilyenkor én azt tanácsolom, hogy az átmosott kölest kevés zsíradékon pirítsuk át, és így főzzük meg. Minimum 3x mennyiségű vízzel kell elkészíteni. 15 perc alatt elkészül, utána még érdemes kicsit fedő alatt hagyni, hogy párolódjon.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Sült alma
  2017-10-29 08:32:12, vasárnap
 
  Sült alma Andiótól

5 nagyobb alma, 15 dkg tört dió, 1 citrom leve, fahéj, 2-3 evőkanál méz vagy házi baracklekvár

Pucold meg az almákat, majd távolítsd el a magházukat. Kend be citromlével, hogy ne barnuljon meg. Keverd össze a hozzávalókat és töltsd bele az almába, a magház helyére. Helyezd sütőpapírra és 180 fokon süsd meg, kb. 15 percig. Ha szeretnéd, akkor a sütés vége felé, felvert tojásfehérje kemény habját is tehetsz a sült almák tetejére és még pár percig tovább folytatod a sütést, amíg éppen megpirul.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Almás-diós kocka
  2017-10-27 20:21:26, péntek
 
  Almás-diós kocka (diétás) Andiótól

Hozzávalók: 20 dkg durvára darált dió, 40 dkg reszelt alma,10 dkg (teljes kiőrlésű, kókuszliszt, gesztenyeliszt) liszt, 10 dkg cukor (xilit), 2 kávéskanál fahéj, 1 csipet Himalája só, 1.5 kávéskanál szódabikarbóna, 5 db tojás, 1 teáskanál citromlé.

Az almákat lereszeled.
A tojásokat az édesítővel/cukorral habosra vered.
Beleteszed a szódabikarbónát, amire ráöntöd a citromlevet, ettől pezseg egy kicsit, majd jól elkevered a tojásban.
A darált diót, a lisztet és a sót a fahéjjal összekevered, majd hozzászitálod a tojáshoz.
Ezután belekevered az almát is.
Egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt, kizsírozott tepsibe öntöd a masszát.
A tetejét megszórod darabolt dióval és kevés cukorral, majd 180 fokon kb. 30-40 percig sütöd.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Sütőtökös golyó
  2017-10-14 17:09:34, szombat
 
  Sütőtökös golyó - a szép bőrért Andiós recept

A szép bőr a konyhában kezdődik. Egyél sok C vitaminban, béta-karotinban gazdag zöldséget, gyümölcsöt. A sütőtök remek bőrszépítő.

Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 20 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor vagy növényi édesítő, 15 dkg dió (darált), 1ek lekvár, szükség szerint narancslé, 5 dkg kókuszreszelék

A tököt megsütjük, lepürésítjük. A kókuszreszelék kivételével összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval, golyókat formázunk, és meghempergetjük kókuszreszelékben vagy darált kekszmorzsában, darált dióban, csokireszelékben.

Kicsattanóan jó egészséget és vidám napot kívánok,
szeretettel:
Andi
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
     1/31 oldal   Bejegyzések száma: 308 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 735 db bejegyzés
Összes: 8404 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 501
  • e Hét: 4384
  • e Hónap: 16721
  • e Év: 463584
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.