Regisztráció  Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 296 
Tiramisu
  2017-08-16 16:14:18, szerda
 
 



Tiramisu

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszin
4 tojás
5 evőkanál porcukor
300 ml főtt fekete kávé (cukor nélkül)
200 g babapiskóta
kakaópor

Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéből verjünk kemény habot. A habnak keménynek kell lennie, különben a krém folyós lesz. A tejszint is felverjük kevés cukorral.
A tojássárgáját keverjük ki a porcukorral, majd adjuk hozzá a mascarponét és keverjük össze. A habot és tejszint keverjük a krémhez. A babapiskótákat mártsd bele a hideg kávéba, de akár rumaromával is ízesíthetik a kávét. Egy tálba, vagy tepsibe rakj le szorosan egy réteg babapiskótát, kend rá a krém felét. Halmozd rá a babapiskóta másik felét és kend rá a megmaradt krémet. Még díszesebb lesz, ha kevés krémet habzsákba kanalazol és apró halmokat nyomsz a tetejére. Szitálj rá kakaóport. Egy órára hűtőbe tesszük és már kínálhatjuk is.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Így rakj el zöldségeket télire!
  2017-08-01 09:14:27, kedd
 
  Így rakj el zöldségeket télire!

Link

Hozzávalók:

500 gramm paprika
500 gramm sárgarépa
500 gramm hagyma
250 gramm paradicsom
250 gramm petrezselyem
100 gramm fokhagyma
olaj



Elkészítés:

1.a zöldségeket tisztítsuk meg, és vágjuk fel vékony csíkokra

2.sózzuk le, egy 250 ml üveghez kb. 2 evőkanál só kell. De mindenképp kóstolgassuk közben, és ízlés szerint sózzuk. Keverjük jól össze.

3.töltsük meg az üvegeket a zöldségekkel

4.öntsünk rájuk olajat, kb. 2 cm olaj legyen az üvegek tetején

5.fedjük le alaposan az üvegeket, és tároljunk hűvös helyen
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Erdély csodaszere! A puliszka
  2017-07-31 10:47:09, hétfő
 
  Erdély csodaszere! A puliszka

Link

Védi a májat, meghosszabbítja az életkort és fejleszti az izomzatot is!

A puliszka kukoricalalisztből készült kásás étel. Régebben leginkább az erdélyi szegény emberek fő táplálékát jelentette, mára azonban gazdag és szegény egyaránt örömmel készíti el, hiszen nemcsak tápláló, de rendkívül egészséges is.

A kukoricaliszt ugyanis kivételesen gazdag az alábbi vitaminokban és ásványi anyagokban:

B-vitamin,
E-vitamin,
foszfor,
magnézium,
cink,
kálium,

Ezeken kívül számos telített zsírsavat és rostot is tartalmaz.

A puliszka alapanyagául szolgáló kukoricaszemek aracin- és palmitinsavat tartalmaznak, melyek nagyon fontosak az egészséges gyomorműködés szempontjából. A bélrendszerben könnyen felszívódnak, innen pedig átjutva a véráramba, megszabadítanak a toxikus anyagoktól.

A puliszkában levő savak 57 féle méreganyagot képesek semlegesíteni. A puliszka erős méregtelenítő hatással rendelkezik, segíti a máj működését, és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk kenyér helyett puliszkát, hiszen gyomornyugtató, és savcsökkentő hatása is van.

Kutatások igazolják, hogy a puliszka napi fogyasztása akár 60%-al is csökkentheti a pajzsmirigy rendellenességek okozta idegi zavarokat. Szabályozza a vércukor-, és koleszterinszintet, ezért fogyasztása a cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott. A puliszka csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kialakulásának kockázatát is.

Egy kolumbiai kutatás szerint a kukoricában található savaknak fontos szerepük van a izomrostok megerősödésében is. Az equadori gyerekek a világ legjobb sportteljesítményeivel büszkélkedhetnek, étrendjükben pedig rendszeresen szerepel a puliszka.

A kukoricalisztből készült ételek csökkentik a menstruációs problémákat, de vesekő, és májgyulladás esetén is ajánlott
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Kovászosuborka télire
  2017-07-20 16:36:05, csütörtök
 
  Link

Anyi kanál liszt amilyen az üveg méret 1 marék só+ kapor hideg víz, lekötni,
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Sajtos, fokhagymás cukkinicsíkok
  2017-07-16 15:02:57, vasárnap
 
 



Sajtos, fokhagymás cukkinicsíkok
Hozzávalók:
2 közepes cukkini
3-4 gerezd fokhagyma
kb. 20 dkg reszelt sajt
olívaolaj

A cukkinit megtisztítottam, majd csíkokra vágtam.
Egy tepsit kikentem olívaolajjal, majd szilikon ecsettel beolajoztam a cukkinit is. Megsóztam, majd rányomtam a fokhagymát, végül reszelt sajttal megszórtam.
Kb. 180 fokon, 30 percig sütöttem, ebből kb. 5 percig magasabb fokozaton.



 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Csorbaleves
  2017-07-13 16:35:31, csütörtök
 
  Link

Csorbaleves

Hozzávalók:
fél kg füstölt sertéssonka
5 közepes szál sárgarépa
3 petrezselyemgyökér
1 zellergumó
3 közepes krumpli
1 maréknyi káposzta
1 maréknyi zöldbab
2 teáskanál ecetben-sóban eltett tárkony
zellerzöld
lestyánlevél
10 szem fekete bors
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
2 evőkanál lestyánecet
só.

Elkészítés:
A sonkát két darabra vágjuk, és körülbelül 3 liter hideg vízben főni tesszük. Amikor felforrt, a tetejét lehabozzuk. Amikor a sonka megpuhult, kivesszük a levéből, és kockákra vágjuk,félre tesszük.Ezután a kockára vágott sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller kerül a főző vízbe a tárkonnyal együtt .Egy teatojásban a szemes borsot, a felaprított zellerzöldet, lestyánlevelet is a levesbe tesszük és megsózzuk. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a zöldbabot (ha üveges zöldbabot használunk, ráérünk a végén beledobni, azt nem kell főzni) és a csíkokra vágott káposztát. Amikor már minden zöldség teljesen megpuhult, a lisztet egy tányérban elkeverjük a tejföllel, majd felhígítjuk néhány evőkanál levessel, és a levesbe öntve elkeverjük. Végül lestyánecettel savanyítjuk,és belekanalazzuk a sonkakockákat.
 
 
1 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Csirkesaláta
  2017-07-11 17:14:34, kedd
 
 



Csirkesaláta

A salátához
60 dkg csirkemell filé
40 dkg paradicsom
40 dkg kígyóuborka
40 dkg mirelit csemegekukorica (vagy konzerv)
40 dkg mirelit zöldbab (vagy konzerv)
1 dl tej (az áztatáshoz, amit kevés sóval eldörzsölt fokhagymával ízesítünk)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek olívaolaj
ételízesítő ízlés szerint
Az öntethez
45 dkg tejföl (12%-os)
1 teáskanál mustár
5 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 csokor petrezselyem (felaprítva)
bazsalikom ízlés szerint
borsikafű ízlés szerint
só ízlés szerint
elkészítés
1. A csirkemellet felszeleteljük, a fokhagymás tejbe áztatjuk, és kb. 1 órát a hűtőben hagyjuk. Ezt előző este is megtehetjük, annál jobb.
2. Közben a mirelit zöldségeket megpároljuk, kevés sóval vagy ételízesítővel.
3. A megmosott paradicsomot cikkekre, az uborkát 2-3 cm hosszú, vékonyabb hasábokra vágjuk.
4. A húst kivesszük a tejből, lecsurgatjuk, és 3-4 cm hosszú csíkokra szeljük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon pirítjuk, pici vizet alátéve puhára pároljuk. Ha kész, kihűtjük.
5. Az öntethez a sovány tejfölt kikikeverjük a hozzávalókkal.
6. A kihűlt húst összekeverjük a zöldségekkel, ráöntjük a mártást, átkeverjük, és 1-2 órát hűtőben pihentetjük, hogy jól összeérjenek az ízek.
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 10 perc
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Uborka üvegbe egyszerűen
  2017-05-22 08:40:23, hétfő
 
  Uborka Link

üvegenként

2 evőkanál cukor
1 csapott evőkanál só
3 cl 15-20 %-os ecet
1 mokkás kanál szalicil vagy nátrium-benzoát vagy más tartósító
víz a felöntéshez

minden üveg aljára pár szem egész bors, 1 kicsi babérlevél, esetleg meggyfa levél, mustármag, torma, ki mit szeret. Én tettem egy kevés zöld szőlőt, és szőlőkacsot is.

Az uborkákat alaposan mossuk meg. Rakjuk tisztára mosott üvegekbe, aminek az aljára tettük a fűszereket. Én az uborkákat hosszában negyedekre vágtam, mert úgy több fért az üvegbe, jobb volt a hely kihasználás.
Azután minden üvegbe tettem két kanál cukrot, egy csapott kanál sót, 3 cl 15 %-os ecetet, 1 mokkás kanál kálium-szorbátot, és felöntöttem hideg vízzel. Azután a tetőket rácsavartam, majd alaposan összeráztam.

Lezártam. 5 kg uborkából 13 üveg savanyú uborka lett.

Egyszerűnek tűnik ki fogom próbálni.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Sült pisztráng
  2017-05-14 13:44:14, vasárnap
 
 



Sült pisztráng

Hozzávalók :személyenként

1 egész pisztráng
citrom
kapor vagy petrezselyemzöld

bors
1 gerezd fokhagyma
olivaolaj

Elkészítés

Először a pisztrángokról konyhai papírtörlővel leitatjuk a vizet, majd a bőrüket beirdaljuk.
Sózzuk, borsozzuk,majd 3-3 szelet citromot, 3-3 szelet fokhagymát és fél csokor egész kaprot helyezünk a halak felvágott hasába.
Meglocsoljuk olivaolajjal, majd betesszük a 200 fokos sütőbe 20 perc.



 
 
1 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Akácvirág szörp
  2017-05-12 08:30:06, péntek
 
  Akácvirág szörp

Hozzávalók:
30-45 ág akácvirág füzér
3 db citrom
3 kg kristálycukor
30 szem citrompótló

Tegyük az akácvirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje.

A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok íz anyagot veszítünk el vele.

Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel.

Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 296 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 34 db bejegyzés
e év: 548 db bejegyzés
Összes: 8217 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1195
  • e Hét: 2433
  • e Hónap: 29239
  • e Év: 305110
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.