Regisztráció  Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 289 
Uborka üvegbe egyszerűen
  2017-05-22 08:40:23, hétfő
 
  Uborka Link

üvegenként

2 evőkanál cukor
1 csapott evőkanál só
3 cl 15-20 %-os ecet
1 mokkás kanál szalicil vagy nátrium-benzoát vagy más tartósító
víz a felöntéshez

minden üveg aljára pár szem egész bors, 1 kicsi babérlevél, esetleg meggyfa levél, mustármag, torma, ki mit szeret. Én tettem egy kevés zöld szőlőt, és szőlőkacsot is.

Az uborkákat alaposan mossuk meg. Rakjuk tisztára mosott üvegekbe, aminek az aljára tettük a fűszereket. Én az uborkákat hosszában negyedekre vágtam, mert úgy több fért az üvegbe, jobb volt a hely kihasználás.
Azután minden üvegbe tettem két kanál cukrot, egy csapott kanál sót, 3 cl 15 %-os ecetet, 1 mokkás kanál kálium-szorbátot, és felöntöttem hideg vízzel. Azután a tetőket rácsavartam, majd alaposan összeráztam.

Lezártam. 5 kg uborkából 13 üveg savanyú uborka lett.

Egyszerűnek tűnik ki fogom próbálni.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Sült pisztráng
  2017-05-14 13:44:14, vasárnap
 
 



Sült pisztráng

Hozzávalók :személyenként

1 egész pisztráng
citrom
kapor vagy petrezselyemzöld

bors
1 gerezd fokhagyma
olivaolaj

Elkészítés

Először a pisztrángokról konyhai papírtörlővel leitatjuk a vizet, majd a bőrüket beirdaljuk.
Sózzuk, borsozzuk,majd 3-3 szelet citromot, 3-3 szelet fokhagymát és fél csokor egész kaprot helyezünk a halak felvágott hasába.
Meglocsoljuk olivaolajjal, majd betesszük a 200 fokos sütőbe 20 perc.



 
 
1 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Akácvirág szörp
  2017-05-12 08:30:06, péntek
 
  Akácvirág szörp

Hozzávalók:
30-45 ág akácvirág füzér
3 db citrom
3 kg kristálycukor
30 szem citrompótló

Tegyük az akácvirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje.

A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok íz anyagot veszítünk el vele.

Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel.

Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Cukkinis stefánia vagdalt
  2017-04-19 19:39:28, szerda
 
 



Cukkinis stefánia vagdalt
Elkészítése:
A cukkinit alaposan megmossuk és sajtreszelőn lereszeljük,besózzuk és állni hagyjuk kb 20 percet. A főtt, kemény tojáson kívül minden hozzávalót összedolgozunk (ízlés szerint fűszerezzük)a kinyomkodott reszelt cukkinivel együtt. Egy tepsit kizsírozunk,az aljára a húsból téglalap formára alakítjuk a húst, rátesszük a 4 db tojást és befedjük a maradék masszával a tojások oldalát és tetejét is(én két db téglalapot készítettem,mert szerintem túl nagy lett volna egyben).Tetejére is tettem kevés zsírt és 180 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Hozzávalók:
fél kg darált hús
3-4 szelet (nem túl vékony) szikkadt kenyér vízbe áztatva és kinyomkodva
2 db tojás
1 db apróra kockázott pritamin paprika
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 db cukkini
4 db főtt tojás

bors
pirospaprika
pici őrölt kömény
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Paradicsomról
  2017-03-31 07:38:48, péntek
 
 



A gyógyító paradicsomról

Többnyire csak esszük, befőzzük és mindenféle formában fogyasztjuk, - a paradicsomot. De azt kevesen tudják, hogy számos jótékony hatása van még a szervezetünkre. Vajon miért?
1. Tudta-e, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs? Származási helye az amerikai kontinens középső és déli része, ahonnan félezer éve került hozzánk.
2. Ha leégett, segít a paradicsompakolás. Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, ezenkívül megtisztítja a bőrt, és víztartalma gyorsan enyhíti az égő érzést.
3. Vitaminjai közül a legfontosabb a C-vitamin, ebből 25-40 mg van benne 100 grammonként. S minél kisebb a bogyója, annál több van benne! A paradicsom tartalmaz még B1- és B2-vitamint is, míg a piros színét adó karotinból A-vitamin képződhet.
4. 100 g paradicsom mindössze 22 kalória, az 1 gramm fehérje és a 4 gramm szénhidrát mellett 2 gramm rostot tartalmaz, valamint gazdag forrása a káliumnak és a kalciumnak is. Említésre méltó mennyiséget találunk benne magnéziumból, vasból és foszforból is.

5. A paradicsom szobahőmérsékleten fogyasztva a legzamatosabb. Ha tálalás előtt hideg csapvízzel hűti le, íze még jobb lesz.
6. A paradicsom 93-94%-a víz, emiatt a legtöbb étteremben (még betegeknél is) jól megállja helyét. A gyerekek étvágyát kifejezetten javítja. Vannak azonban néhányan, akik héja vagy savtartalma miatt nem fogyaszthatják.
7. A béta-karotin mellett a másik leghatékonyabb antioxidáns a likopin, amely leginkább a paradicsomban található meg. Ez az anyag erősíti az immunrendszert és véd a tumoros betegségek ellen.
8. A paradicsom nagyon gyorsan romlik! Természetesen frissen a legjobb fogyasztani, de a belőle készülő tartósított készítmények is az átlagnál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. E "tulajdonságát" annak köszönheti, hogy feldolgozása nem történhet magas hőmérsékleten, mert elvesztené szép piros színét.
Árt az éretlen paradicsom
A paradicsom jó tulajdonságait a likoprénnek köszönheti. Érdekes, hogy sokkal több van belőle a paradicsompürében vagy a kecsupban, mint a friss paradicsomban.
Egyszerű a magyarázat: a likoprén pozitív hatása a hőmérséklet emelkedésével fokozódik. Azok a férfiak, akik mindenhez kecsupot fogyasztanak, jól teszik, mert a likoprén véd a prosztataráktól. Kerüljék viszont az éretlen paradicsomot, mert mérgező szolanint tartalmaz, amely fejfájást, rosszullétet és görcsöket okoz.
Pilling Róbert
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Cékla
  2017-03-30 07:38:31, csütörtök
 
 



A cékla frissítő édességet hoz minden salátába. Bolondítsd meg egy kis mézzel és hozz ki belőle még többet!

Reszelve nyersen ecetes tormával pár napig hűtőbe és kész.

 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
A retek
  2017-03-29 07:52:58, szerda
 
  TÉLVÉGI VITAMINBOMBA, A RETEK

Kezdődik a tavasz, végre hozzájuthatunk az első friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz! A tavasz egyik legelső ilyen zöldsége a retek, amit mindenkinek ajánlunk, hiszen rengeteg pozitív hatása van, legyen szó akár az egészségünkről, szépségünkről, vagy akár csak az elűzendő tavaszi fáradtságról.

RETEK-TÖRTÉNELEM
A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.

JÓTÉKONY RETEK
A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.

A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a túlzott retekfogyasztás nem javasolt.

A retek a fogyókúrázók számára is jolly joker, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes alapot szolgáltat a diétás étrendhez.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Rakott zöldségek
  2017-03-22 07:54:49, szerda
 
 



Rakott zöldségek

Hozzávalók 4 személyre
1,5 kg zöldség (sárgarépa, karfiol, kelbimbó, brokkoli)
10 dkg reszelt sajt
4-5 dl tejföl
1 tojás
8-10 szál petrezselyemzöld
2 kávéskanál só
1/4 kávéskanál őrölt bors
a főzővízbe: só, őrölt bors
a tálaláshoz: tejföl (elhagyható)

Elkészítés
1. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket keménységüktől függően öt-tíz percre forrásban levő, sós, borsos vízbe dobjuk, majd leszűrjük. (Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét!)
A tejfölt összekeverjük a tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, a sóval, a borssal, és a sajttal. (Ha nagyon sós a sajt, kevesebb sót használunk.)
Ezután a zöldséget tűzálló tálba rendezzük, majd meglocsoljuk a tejfölös keverékkel
úgy, hogy mindenütt befedje; kicsit megrázzuk, hogy az aljára is lefolyjon a mártás.
180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá.
Én lap sajtot is tettem a tetejére.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Sajtkészítési receptek
  2017-03-15 16:14:28, szerda
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Tepsis fasírt
  2017-02-26 09:43:19, vasárnap
 
 



Tepsis fasírt
Hozzávalók:
fél kg darált hús
2 db zsömle, vagy kenyér

bors
pirospaprika
fokhagyma
petrezselyemzöld
egy tojás

4-5 db keményre főtt tojás

zsír a tepsi kenéséhez
10dkg reszelt sajt
2 dl tejföl

Elkészítése:
A zsír, a keményre főtt tojások, reszelt sajt és a tejföl kivételével a többi hozzávalóból fasírtmasszát készítünk, melyhez adhatunk némi petrezselyem zöldet és ízlésünk szerint fűszerezzük a masszát.
Egy kisebb tepsit kizsírozunk és a masszát egyenletesen belesimítjuk.
A keményre főtt tojásokat elfelezzük és a masszára eloszlatjuk őket.
Meglocsoljuk tejföllel, majd a sajtot is rászórjuk.
Előmelegített sütőben, lassú tűznél kb 35-45 perc alatt megsütjük.



 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 289 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 62 db bejegyzés
e év: 447 db bejegyzés
Összes: 8116 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 960
  • e Hét: 7714
  • e Hónap: 48292
  • e Év: 225001
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.