Regisztráció  Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 286 
Cukkinis stefánia vagdalt
  2017-04-19 19:39:28, szerda
 
 



Cukkinis stefánia vagdalt
Elkészítése:
A cukkinit alaposan megmossuk és sajtreszelőn lereszeljük,besózzuk és állni hagyjuk kb 20 percet. A főtt, kemény tojáson kívül minden hozzávalót összedolgozunk (ízlés szerint fűszerezzük)a kinyomkodott reszelt cukkinivel együtt. Egy tepsit kizsírozunk,az aljára a húsból téglalap formára alakítjuk a húst, rátesszük a 4 db tojást és befedjük a maradék masszával a tojások oldalát és tetejét is(én két db téglalapot készítettem,mert szerintem túl nagy lett volna egyben).Tetejére is tettem kevés zsírt és 180 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Hozzávalók:
fél kg darált hús
3-4 szelet (nem túl vékony) szikkadt kenyér vízbe áztatva és kinyomkodva
2 db tojás
1 db apróra kockázott pritamin paprika
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 db cukkini
4 db főtt tojás

bors
pirospaprika
pici őrölt kömény
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Paradicsomról
  2017-03-31 07:38:48, péntek
 
 



A gyógyító paradicsomról

Többnyire csak esszük, befőzzük és mindenféle formában fogyasztjuk, - a paradicsomot. De azt kevesen tudják, hogy számos jótékony hatása van még a szervezetünkre. Vajon miért?
1. Tudta-e, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs? Származási helye az amerikai kontinens középső és déli része, ahonnan félezer éve került hozzánk.
2. Ha leégett, segít a paradicsompakolás. Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, ezenkívül megtisztítja a bőrt, és víztartalma gyorsan enyhíti az égő érzést.
3. Vitaminjai közül a legfontosabb a C-vitamin, ebből 25-40 mg van benne 100 grammonként. S minél kisebb a bogyója, annál több van benne! A paradicsom tartalmaz még B1- és B2-vitamint is, míg a piros színét adó karotinból A-vitamin képződhet.
4. 100 g paradicsom mindössze 22 kalória, az 1 gramm fehérje és a 4 gramm szénhidrát mellett 2 gramm rostot tartalmaz, valamint gazdag forrása a káliumnak és a kalciumnak is. Említésre méltó mennyiséget találunk benne magnéziumból, vasból és foszforból is.

5. A paradicsom szobahőmérsékleten fogyasztva a legzamatosabb. Ha tálalás előtt hideg csapvízzel hűti le, íze még jobb lesz.
6. A paradicsom 93-94%-a víz, emiatt a legtöbb étteremben (még betegeknél is) jól megállja helyét. A gyerekek étvágyát kifejezetten javítja. Vannak azonban néhányan, akik héja vagy savtartalma miatt nem fogyaszthatják.
7. A béta-karotin mellett a másik leghatékonyabb antioxidáns a likopin, amely leginkább a paradicsomban található meg. Ez az anyag erősíti az immunrendszert és véd a tumoros betegségek ellen.
8. A paradicsom nagyon gyorsan romlik! Természetesen frissen a legjobb fogyasztani, de a belőle készülő tartósított készítmények is az átlagnál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. E "tulajdonságát" annak köszönheti, hogy feldolgozása nem történhet magas hőmérsékleten, mert elvesztené szép piros színét.
Árt az éretlen paradicsom
A paradicsom jó tulajdonságait a likoprénnek köszönheti. Érdekes, hogy sokkal több van belőle a paradicsompürében vagy a kecsupban, mint a friss paradicsomban.
Egyszerű a magyarázat: a likoprén pozitív hatása a hőmérséklet emelkedésével fokozódik. Azok a férfiak, akik mindenhez kecsupot fogyasztanak, jól teszik, mert a likoprén véd a prosztataráktól. Kerüljék viszont az éretlen paradicsomot, mert mérgező szolanint tartalmaz, amely fejfájást, rosszullétet és görcsöket okoz.
Pilling Róbert
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Cékla
  2017-03-30 07:38:31, csütörtök
 
 



A cékla frissítő édességet hoz minden salátába. Bolondítsd meg egy kis mézzel és hozz ki belőle még többet!

Reszelve nyersen ecetes tormával pár napig hűtőbe és kész.

 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
A retek
  2017-03-29 07:52:58, szerda
 
  TÉLVÉGI VITAMINBOMBA, A RETEK

Kezdődik a tavasz, végre hozzájuthatunk az első friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz! A tavasz egyik legelső ilyen zöldsége a retek, amit mindenkinek ajánlunk, hiszen rengeteg pozitív hatása van, legyen szó akár az egészségünkről, szépségünkről, vagy akár csak az elűzendő tavaszi fáradtságról.

RETEK-TÖRTÉNELEM
A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.

JÓTÉKONY RETEK
A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.

A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a túlzott retekfogyasztás nem javasolt.

A retek a fogyókúrázók számára is jolly joker, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes alapot szolgáltat a diétás étrendhez.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Rakott zöldségek
  2017-03-22 07:54:49, szerda
 
 



Rakott zöldségek

Hozzávalók 4 személyre
1,5 kg zöldség (sárgarépa, karfiol, kelbimbó, brokkoli)
10 dkg reszelt sajt
4-5 dl tejföl
1 tojás
8-10 szál petrezselyemzöld
2 kávéskanál só
1/4 kávéskanál őrölt bors
a főzővízbe: só, őrölt bors
a tálaláshoz: tejföl (elhagyható)

Elkészítés
1. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket keménységüktől függően öt-tíz percre forrásban levő, sós, borsos vízbe dobjuk, majd leszűrjük. (Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét!)
A tejfölt összekeverjük a tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, a sóval, a borssal, és a sajttal. (Ha nagyon sós a sajt, kevesebb sót használunk.)
Ezután a zöldséget tűzálló tálba rendezzük, majd meglocsoljuk a tejfölös keverékkel
úgy, hogy mindenütt befedje; kicsit megrázzuk, hogy az aljára is lefolyjon a mártás.
180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá.
Én lap sajtot is tettem a tetejére.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Sajtkészítési receptek
  2017-03-15 16:14:28, szerda
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Tepsis fasírt
  2017-02-26 09:43:19, vasárnap
 
 



Tepsis fasírt
Hozzávalók:
fél kg darált hús
2 db zsömle, vagy kenyér

bors
pirospaprika
fokhagyma
petrezselyemzöld
egy tojás

4-5 db keményre főtt tojás

zsír a tepsi kenéséhez
10dkg reszelt sajt
2 dl tejföl

Elkészítése:
A zsír, a keményre főtt tojások, reszelt sajt és a tejföl kivételével a többi hozzávalóból fasírtmasszát készítünk, melyhez adhatunk némi petrezselyem zöldet és ízlésünk szerint fűszerezzük a masszát.
Egy kisebb tepsit kizsírozunk és a masszát egyenletesen belesimítjuk.
A keményre főtt tojásokat elfelezzük és a masszára eloszlatjuk őket.
Meglocsoljuk tejföllel, majd a sajtot is rászórjuk.
Előmelegített sütőben, lassú tűznél kb 35-45 perc alatt megsütjük.



 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Raffaello golyó
  2017-02-21 17:18:37, kedd
 
 



Raffaello golyó

Hozzávalók: A golyókhoz
160 g tejpor (sovány)
60 ml víz
10 dkg vaj
85 g porcukor
80 g kókuszreszelék

kókuszreszelék

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a tejport a kókuszreszelékkel.

A vizet, és a cukrot feltesszük főni.

Mikor forr a víz, levesszük a tűzhelyről, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kókuszreszelékes tejport, valamint hozzáöntjük az olvasztott vajat. Simára keverjük a masszát.

A kész masszát hagyjuk kb. 1 órán át állni. Folyamatosan figyeljük, ha jól formázható massza állaga lett, akkor golyókat formázunk a masszából, mandulaszemeket mogyorót tehetünk a közepébe.

Végül a golyókat kókuszreszelékbe forgatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Túróval töltött csörögefánk
  2017-02-05 14:12:53, vasárnap
 
 



Túróval töltött csörögefánk

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
1 db tojássárgája
5 ek. tejföl
Pici só
1 mk. Szódabikarbóna
2 ek. porcukor

A túrós töltelékhez:
25 dkg túró
1 ek. porcukor
2 ek. búzadara
1 vaníliás cukor
5 dkg mazsola
Reszelt citromhéj

A sütéshez: Olaj

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
1 óra hosszat pihentetjük,majd vékonyra kinyújtjuk.
A túrós töltelék hozzávalóit összekevertem.
A tésztát négyzetekre vágtam,a közepére tettem tölteléket és félbe hajtottam majd jól lenyomkodtam.
Lassú tűznél olajban kisütöttem.
Porcukorral, lekvárral tálalom
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Csokoládés-túrós muffin
  2017-02-04 13:57:13, szombat
 
 



Csokoládés-túrós muffin

Hozzávalók: A tésztához
100 g étcsokoládé
150 g vaj
150 g cukor
3 tojás
20 g kakaópor
80 ml tej
150 g liszt
1/2 csomag sütőpor

A túrótöltelékhez
200 g túró
40 g cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaníliakivona
1 csapott evőkanál búzadara

A tetejére : reszelt csokoládé

Elkészítés : A töltelék hozzávalóit kikeverjük és félretesszük.
A sütőt 200 fokra melegítjük, a muffinforma mélyedéseibe 1 muffinpapírt teszünk.
A tésztához a vajat a csokoládéval megolvasztjuk. Hozzáadjuk (ebben a sorrendben) a cukrot, a kakaóport, a tojásokat, a tejet, és végül a lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport.
Minden egyes hozzávaló után átkeverjük a masszát, mielőtt a következőt beletennénk.
A tésztát egyenlően elosztva a muffinpapírokba kanalazzuk. A túróból kézzel diónyi golyókat formázunk, és mindegyik adagra egyet-egyet teszünk, finoman belenyomhatjuk őket a masszába.
Sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivett, még forró muffinokat megszórjuk reszelt csokoládéval.



 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 286 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 47 db bejegyzés
e év: 306 db bejegyzés
Összes: 7975 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 786
  • e Hét: 3812
  • e Hónap: 31594
  • e Év: 130845
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.