Regisztráció  Belépés
keri007.blog.xfree.hu
Köszönöm megvagyok Kralovits Mária
1949.07.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Tarkedli
  2008-07-02 13:48:00, szerda
 
 

Hozzávalók kb. 10 darabhoz:

12,5 dkg magas sikértartalmú liszt átszitálva (nálam finomliszt)
2 ek. porcukor
7 g friss élesztő elmorzsolva
eredetileg ½ ek. só (szerintem a fele is elég)
5 dkg 32 fokos víz
10 dkg langyos tej
5 g szódabikarbóna 1 ek. forró vízben elkeverve

Egy nagy tálban sima palacsintatésztává keverjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, a vizet és tejet. Meleg helyen pihentetjük 45 percig, a tésztának buborékosnak kell a végén lennie.

Végül a tésztába belekeverjük a szódabikarbónát, majd vékonyan kiolajozunk egy teflon serpenyőt, felhevítjük és annyi tésztát merünk bele, hogy az amerikai palacsintához hasonló méretet kapjunk. Akinek vannak 8-10 cm-es átmérőjű fémgyűrűi, az azokat is tegye a serpenyőbe hevíteni és abba kanalazhatja a tésztát. Kb. 1 cm vastag korongokat kell kapnunk, melyeknek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. (Normál esetben a korongok maguktól kiesnek a gyűrűből, ha nem, késsel segítsünk nekik.) Sárgabaracklekvárral kínálhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Deszert  
Mini túrópalacsinta gyümölcssz
  2008-07-02 13:45:19, szerda
 
 

Hozzávalók 8 kis palacsintához:


25 dkg túró

4 ek. liszt

1 tojás + 1 sárgája

1 ek. nádcukor

1 csipetnyi só

olaj a sütéshez


A gyümölcsszószhoz:

alma

aszalt cseresznye

víz


Egy tálban minden hozzávalót elkevertem, egy sűrű, ragadós tészta lett az eredmény. Egy palacsintasütőt kikentem olajjal és felforrósítottam, majd evőkanállal beleszaggattam egy tésztakupacot. Igyekeztem elteríteni a serpenyőben, de annyira ragadt, hogy ez csak akkor sikerült, mikor már kicsit megsült a másik fele. Ekkor dobva megfordítottam (falapáttal elég nehézkes a fordítás) és a másik oldalát is megsütöttem, közben a lapáttal lenyomkodtam a tésztát.

A szószhoz a meghámozott, kimagozott, cikkekre szeletelt almát meg az aszalt cseresznyét kevés vízzel feltettem főni. Mikor az alma már megpuhult, levettem a tűzről és botmixerrel pürésítettem.
 
 
0 komment , kategória:  Deszert  
Rizsfelfujt
  2008-07-02 13:43:15, szerda
 
 

Hozzávalók 2 személyre:

12 dkg rizs
1/2 l tej
1 dl víz
csipet só
2 ek. cukor
2 tojás
1 ek. cukor
5 dkg vaj megolvasztva
1 citrom reszelt héja
1 marék aszalt sárgabarack felaprítva (lehet mazsola is)
Tetejére: házi baracklekvár

A rizst feltesszük főni a vízzel elkevert tej egy részében, megsózzuk, megcukrozzuk. Több részletben adjuk hozzá a maradék tejet, hogy nehogy túl híg tejberizst kapjunk. Mikor már megpuhult (de nem főtt péppé), hagyjuk kihűlni.
Közben a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat az 1 ek. cukorral és az olvasztott vajjal és a citromhéjjal elhabarjuk, majd beleforgatjuk a már kihűlt rizsbe.
A fehérjéket kemény habbá verjük és az aszalt gyümölccsel együtt óvatosan a rizses masszába forgatjuk. Kivajazott tepsiben vagy jénaiban 160 fokon kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle már kicsit megbarnult és itt-ott ropogós.
Baracklekvárral tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Deszert  
Mákos tejbegríz fűszeres-v
  2008-07-02 13:40:58, szerda
 
 

Hozzávalók 3 kis kupachoz:

1/2 l tej
pici só
2 tk. nádcukor
4 ek. búzadara (tönköly)
3 ek. darált mák

A mártáshoz:
20 dkg magozott meggy (mirelit vagy befőtt)
1 dl jófajta száraz vörösbor
1 tk. nádcukor
1 rúd fahéj
2 szegfűszeg
1/2 tk. étkezési keményítő
kevés hideg víz

A tejet egy kis lábasban lassú tűzön felforraltam. Mikor fölforrt, megsóztam, megcukroztam és fokozatosan, állandóan kevergetve adagoltam bele a búzadarát, majd a mákot is belekevertem. Hagytam sűrűsödni pár percet, majd elzártam a gázt.
Folpackkal kibéleltem 3 kis kerámia sütőformát, úgy, hogy a fólia a széleken túl lógjon. Beleöntöttem a tejbegrízt, majd hűlni hagytam (hideg vízbe állíthatjuk, ha gyorsítani akarjuk a folyamatot) és kis időre a hűtőbe tettem.

A mártáshoz a meggyet levével együtt és a borral feltettem főni. Megcukroztam, fűszereztem és hagytam kicsit forrni. Közben a keményítőt egy kevés hideg vízzel simára kevertem, majd hozzáadtam a meggyhez és addig kevergettem, míg be nem sűrűsödött, ekkor elzártam a lángot.

Tálaláskor a tejbegrízt óvatosan a tányérokra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát és meggymártással kínáljuk. Mandulalapocskákkal is megszórhatjuk ráadásnak.

 
 
0 komment , kategória:  Deszert  
Mákos túrógombóc meggyöntettel
  2008-07-02 13:38:05, szerda
 
 

Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg túró
5 dkg rétesliszt
5 dkg búzadara
1 tojás
1 tojásfehérje
pici só
kb. 1 ek. cukor
2,5 ek. darált mák

Hempergetni:
5 dkg vaj
zsemlemorzsa

Rácsorgatni:
porcukorral kikevert tejföl

Az öntethez:
magozott meggy
méz

A túrót villával áttörtem, hozzákevertem az elhabart egész tojást, a grízt, a mákot és a lisztet. Sóval, cukorral ízesítettem, végül a felvert tojásfehérjét is óvatosan beleforgattam. Az így kapott masszát fél órára a hűtőbe tettem. Közben a vajat megolvasztottam egy serpenyőben és megpirítottam rajta a zsemlemorzsát. Egy kis lábas aljára mézet öntöttem és felhevítettem, majd hozzáadtam a kimagozott meggyet és fedő alatt, kis lángon főztem egy kicsit (kb. 8 percet). Utána hagytam kihűlni és botmixerrel pürésítettem.
A fél óra elteltével a túrós masszából hideg kézzel kis gombócokat formáztam és forrásban lévő enyhén sós vízbe raktam őket. Újraforrástól számítva 6-8 percig főztem a gombócokat, utána szűrőkanállal kiszedegettem és a pirított morzsában megforgattam őket. Porcukorral elkevert tejföllel és a meggyöntettel tálaltam.
 
 
0 komment , kategória:  Deszert  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 4699 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 68
  • e Hét: 189
  • e Hónap: 2009
  • e Év: 37046
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.