Regisztráció  Belépés
brozsika.blog.xfree.hu
"Ne arra áhítozz, hogy könnyebb legyen, hanem arra, hogy ügyesebb légy! Ne kevesebb gondot, hanem több hozzáértést kívánj! Ne kevesebb kihívásra számíts, h... brozsika Rózsamama
1954.12.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 267 
Mellciszta
  2009-03-19 16:16:55, csütörtök
 
  Mellciszta

Krónikus cisztás emlőgyulladásnak is szokták nevezni. Ez a jelenség tünetmentes is lehet. Ilyenkor véletlenül vagy tudatos önvizsgálat kapcsán fedezik fel, kis, tapintható csomó formájában, legtöbbször azonban nyomásérzékenység vagy spontán is észlelt fájdalom hívja fel rá a figyelmet.

Figyelemre méltó tény, hogy minden negyedik nőnek van valamilyen, emlővel kapcsolatos panasza vagy tünete. Szerencsére ezeknek csak kis részét képezik a rosszindulatú megbetegedések, az esetek túlnyomó részében jóindulatú elváltozásokról van szó.

A betegség lényege az emlőhám jóindulatú elváltozása, szemölcsszerű burjánzása, a kötőszövet felszaporodása, az emlőcsatornácskák falán lévő hám megvastagodása. Különösen jellemző a kisebb-nagyobb ciszták előfordulása, és időnként az emlőbimbók is váladékoznak. A folyamat általában a 30-50 év közötti, még menopauza (menopausa) előtt álló nőkön jelentkezik. Gyakran mindkét emlőben észlelni lehet a tapintható csomókat. Menstruáció előtt általában fokozódik a fájdalomérzet, sőt ilyenkor a ciszták is növekedhetnek.

Kialakulásában az ösztrogén hormonnak, illetőleg a hormonális egyensúlyzavarnak, vagy a fokozott ösztrogén érzékenységnek tulajdonítanak szerepet. Még nem tisztázott mechanizmussal, pajzsmirigy alulműködés esetén is sok esetben alakul ki több apró ciszta a mellekben.

Maga a megbetegedés nem rosszindulatú, de hámburjánzással járó típusai hajlamosítanak a rákképződésre. Ezért a krónikus cisztás emlőgyulladás fokozott onkológiai ellenőrzést igényel. Ha a fibrocisztás emlőben kifejezetten tömött tapintású duzzanatot érzékelnek, azt mindaddig rákos állapotnak tartják, míg különböző vizsgálatokkal az ellenkezőjét nem bizonyítják be. Hagyományosan első lépésként az ultrahang és a mammográfia az elvégzendő vizsgálat. Amennyiben gyanú adódik rosszindulatúságra, úgy a szövettani vizsgálat a következő lépés, amely egyszerű helyi érzéstelenítés után elvégezhető: a cisztának tűnő képletből tartalmának leszívása után sejtvizsgálatot is végeznek.

Rendszeres ellenőrzéseken túlmenően ez az elváltozás legtöbbször semmilyen kezelést nem igényel. Az ellenőrzésre (és a szövettani vizsgálatot megelőzően is) kiválóan alkalmas a Test - hőenergia diagnosztika , amely során rendkívül nagy érzékenységgel lehet detektálni a kóros sejtanyagcseréjű ( gyulladásos - daganatos ) sejtcsoportokat. Bizonyos tanulmányok szerint a Test - hőenergia vizsgálat évekkel előbb képes jelezni a rosszindulatú daganatot, mint akár az ultrahang illetve a mammográfia! Ennek abból a szempontból is igen nagy a jelentősége, hogy sajnos a mellrák nagyon korán ad áttétet. Sok esetben az észlelés idejében már van metasztázis.


A rosszindulatúság valószínűségi jelei:

- 1 cm-nél nagyobb tumor, ami a környezetével összekapaszkodott,
- az emlő alaki torzulása, különös tekintettel a bimbóudvarra,
- véres, tejszerű váladékozás az emlőből,
- tapintható nyirokcsomó a hónaljban,
- a bőrfelületen kifekélyesedő folyamat,
- narancshéj tünet.

A fájdalmak elkerülésére, megelőzésére tanácsos a melleket óvni a sérülésektől, ezért tanácsolják a viszonylagos védelmet nyújtó melltartó állandó viselését. Igen elvétve fordulnak elő olyan súlyos panaszok, amelyek miatt gyógyszeres kezelést kellene alkalmazni. Egyes vélemények szerint a koffeinnek provokáló hatása van ebben a kórképben. Annak ellenére, hogy ez még koránt sincs bebizonyítva, a nők egy része javulásról számolt be koffeintartalmú ételek (kávé, tea, csokoládé) elhagyása után.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
halált hozhatnak az indulatok
  2009-03-16 23:03:09, hétfő
 
  Hirtelen halált hozhatnak az indulatok [origo] egészség

Mielőtt hagynánk, hogy felmenjen bennünk a pumpa, ha valaki bevág az autónk

elé, inkább számoljunk el tízig: a legfrissebb kutatások szerint a harag és más erős

érzelmek hajlamosítanak a jövőbeni szívritmuszavarra és hirtelen szívhalálra.
Az Amerikai Szívgyógyászati Kollégium hivatalos lapjának márciusi kiadásában

megjelent közlemény szerint a dühkitörések során olyan elektromos változások

történnek a szívben, amelyek a későbbiekben hajlamossá tesznek a

szívritmuszavarra - legalábbis ezt találták a beültethető szívizom-defibrillátorral

(implantable cardioverter-defibrillator, ICD) élő páciensek esetében. Ez a mellkasba

beépített berendezés folyamatosan figyeli a szív működését, és akár túl szapora

szívverés esetén, akár a szívizom szabálytalan, gyors "remegése" esetén

elektromos jelekkel avatkozik be és normalizálja a szívritmust.

Korábbi tanulmányokban már beszámoltak arról, hogy a nagy népességet érintő

stresszhatások - földrengés, háború - esetén megszaporodnak a hirtelen

szívhalálok, de hogy a harag és más erős érzelmek kimutathatóan összefüggnek a

szívritmus későbbi zavaraival, arra a mostani közlemény szolgáltatja az első

bizonyítékot. A hirtelen szívhalál évente mintegy 400 000 emberéletet követel, és

akár figyelmeztetésként is felfoghatjuk, hogy a mentális stresszhatások és a

szívritmuszavar legsúlyosabb, végzetes változata között ilyen közvetlen az

összefüggés.

"A tanulmánynak a düh és egyéb mentális stresszállapotok, valamint a

potenciálisan végzetes kamrai aritmiák közötti oki kapcsolat kimutatása ad

jelentőséget. Ennek a kapcsolatnak a felismerése különösen fontos a szerkezeti

szívrendellenességekkel élő betegek számára" - nyilatkozta Rachel Lampert, a

Yale Egyetem orvosi karának docense.

A kutatók 62, ICD-vel ellátott beteg szívműködését figyelték meg egy mentális

stresszt szimuláló teszthelyzetben. A szívkoszorúér-betegségben vagy a kóros

szívmegnagyobbodás egy fajtájában (dilatativ cardiomyopathiában) szenvedő

betegeket - egyebek mellett ezekben a betegségekben szokás ICD-t alkalmazni - a

Yale-en kezelték, és nem sokkal (kb. 3 hónappal) azelőtt estek át az

ICD-beültetésen. A stresszhelyzetet úgy próbálták a laboratóriumi körülmények

között mesterségesen előidézni, hogy megkérték a betegeket: idézzenek fel a

közelmúltból egy olyan esetet, amikor dühösek, haragosak voltak. Mindeközben az

EKG-görbének a szív elektromos stabilitására jellemző egyik komponensét, az

úgynevezett T-hullám alternánst (THA) figyelték. Ezt követően a betegeket

átlagosan 37 hónapig követték nyomon abból a szempontból, hogy melyiküknél

alakult ki olyan szívritmuszavar, aminek csak az ICD közbeavatkozása tudott

véget vetni.

"Ismert, hogy az erős érzelmek a vegetatív idegrendszer szimpatikus, izgalmi

ágának aktiválódását váltják ki. Most sikerült igazolnunk, hogy a megfigyelési

időszakban inkább azoknál a betegeknél jelentkezett súlyos aritmia, akiknek a

stressz-tesztben a harag hatására erősebben kitért a THA-ja" - magyarázta

Lampert. Másképpen mondva, a betegek azon 16%-ánál, akiknél a követési

időszak alatt ICD-beavatkozást igénylő aritmia alakult ki, magasabb THA-értéket

mértek a stressz-tesztben, mint azoknál, akiknél később nem jelentkezett

súlyosabb aritmia. A düh előidézte THA-emelkedés még akkor is az aritmia

megbízható előrejelzőjének bizonyult, ha a magasabb THA-t előidéző, illetve a

szapora szívverésre és kamrai fibrillációra hajlamosító egyéb tényezőket is

számításba vették. A stressz-indukálta THA-emelkedés a többi lehetséges faktor

leszámítása után is tízszeresére emelte a későbbi aritmia kockázatát.

A végzetes szívritmuszavarra nézve leginkább veszélyeztetett betegek

szempontjából kulcsfontosságú a pontos és minimális beavatkozással járó

kockázatbecslési módszerek kidolgozása. A jelen tanulmány arra világít rá, hogy

az aritmia kockázati tényezőinek sorából a mentális stresszt, magyarán a haragot,

semmiképpen sem hagyhatjuk ki.

"Még tisztázásra vár, hogyan viszonyul az új, stresszel összefüggő THA-mérésen

alapuló teszt a hagyományos terheléses THA-vizsgálathoz. Lehetséges, hogy a

fizikai és mentális terhelést alkalmazó THA-tesztek kombinációjával

hatékonyabban lehet majd kiválasztani az aritmia veszélyének leginkább kitett,

ezért az ICD-re leginkább rászoruló betegeket" - fűzte hozzá Eric J. Rashba, a

Stony Brook Egyetem orvosi központjának professzora. A fizikai terheléssel

ellentétben a mentális stressz nem emeli meg számottevően a pulzusszámot, ami

Lampert szerint arra utalhat, hogy a stressz ez utóbbi formájában az adrenalinnak

közvetlenül a szívizomsejtekre gyakorolt hatása dominál.

"Tudjuk, hogy sok kutatnivalónk van még, de annyit máris mondhatunk: a

kezelésnek segítenie kell a beteget abban, hogy megbirkózzon a haraggal és más

negatív érzelmekkel, mert így csökkenthető a szívritmuszavarok, s ezzel a hirtelen

szívhalál kockázata a vizsgált betegcsoportban" - tanácsolta végül Lampert.

[origo] egészség


 
 
0 komment , kategória:  egészség  
új kezdeményezés a szív- és é
  2009-03-16 20:31:40, hétfő
 
  Törődés napja: új kezdeményezés a szív- és érrendszeri halálozás csökkentéséért

A Magyar Hypertonia Társaság a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködve a "Törődés Napja" című kezdeményezéssel folytatja immár négy éves mozgalmát a szív- és érrendszeri halálozás csökkentéséért. Idén a magasvérnyomás-betegség kockázatának és szövődményeinek csökkentésére
helyezik a hangsúlyt. Az orvosszakmai társaságok arra kérik a lakosságot és a kezelőorvosokat, hogy minden hónapban egy napot szenteljenek a fokozott törődésnek, és ezzel harcoljanak a "néma gyilkos" és szövődményei ellen.



Az Éljen 140/90 alatt! program során már korábban felvett Hipertónia Regiszter adatai közel 60 000 beteg szív- és érrendszeri állapotáról adnak információt a szervezők számára. Az adatokat elemezve derült ki az a szomorú tény, hogy a célérték feletti vérnyomással rendelkező betegek egyharmada (32%) a cukorbetegséget közvetlenül megelőző állapotban van (prediabétesz), tehát éhgyomri vércukor szintjük 5,6-7,0 mmol/l között mozog.Ez a betegcsoport a normál magasvérnyomás-betegségben szenvedő
populációhoz képest jelentősen magasabb szív- és érrendszeri kockázatnak van kitéve. Esetükben a szívinfarktus kockázata 42 százalékkal, míg az agyvérzés (stroke) kockázata 39 százalékkal magasabb. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a prediabéteszes betegek néhány év alatt szinte kivétel nélkül 2-es típusú cukorbeteggé válnak.
Ezeket az eredményeket látva döntött úgy a Magyar Hypertonia Társaság, hogy 2008 őszén kifejezetten erre irányuló szív- és érrendszeri kockázatfelmérést végez háziorvosok segítésével. Arra kérték a háziorvos kollégákat, hogy véletlenszerűen válasszanak ki kezelt hipertóniás betegeket, akiknek figyelik a kardiovaszkuláris értékeit, illetve meghatározott időszakon keresztül életmódtanácsokkal segítik kezelésüket. Több mint 10 000 beteg került be a felmérésbe, többségük az idősebb korosztályba tartozó (50-65 éves), túlsúlyos érintett volt.A kiválasztott páciensek hasznos, az állapotukkal kapcsolatos tanácsokat tartalmazó könyvet és egy mozgásprogramot tartalmazó DVD-t kaptak, illetve
fokozottan hangsúlyozták esetükben az életmódváltás jelentőségét a kezelés során. A meghatározott 3 hónap elteltével újra megvizsgálták a pácienseik szív- és érrendszeri értékeit, melyekben szembetűnő változások történtek: a felmérésben részt vevő betegeknél átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb szisztolés és 5 százalékkal alacsonyabb diasztolés vérnyomásértékeket mértek, és mind az átlagos vércukor, mind pedig a koleszterinértékek csökkenést mutattak. (A vizsgált populációban a férfiak esetében a vércukor átlagértéke, míg a nőknél koleszterinszint átlaga volt a magasabb.) Bizonyítást nyert tehát, hogy a betegek életmódváltásra ösztönzése és segítése képes kézzelfogható eredményeket hozni.A biztató adatokat látva gondolta úgy a Magyar Hypertonia Társaság, hogy a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködve hívják fel a lakosság és az orvoskollégák figyelmét a fokozott törődésre. A "Törődés Napja" elnevezésű kezdeményezés célja, hogy minden hónapban más és más társbetegségre, illetve
kockázati tényezőre irányítsa rá a figyelmet. Havonta tehát egy meghatározott napon lakossági felvilágosító rendezvényeket szervez az Éljen 140/90 alatt!
Program Munkacsoportja, és a regionális különbségeket hangsúlyozva más-más
városban, minden hónapban egy másik szív- és érrendszeri veszélyre hívják majd fel a figyelmet.

A helyi szív-, vese- és cukorbeteg szervezetekkel együttműködve ingyenes
vérnyomás-, koleszterinszint- és vércukorvizsgálatra várják az érdeklődőket, akik felvilágosító előadásokat is meghallgathatnak az esemény helyszínén. Az érintetteket tanácsadó füzettel és a szív- és érrendszeri tanácsokkal is ellátják a program aktivistái és a szakszemélyzet.A szervezők ugyanakkor arra kérik a lakosságot is, hogy fokozottan törődjenek magasvérnyomás-betegségbenszenvedő hozzátartozóikkal, és az érintettek is tulajdonítsanak nagyobb figyelmet a megfelelő életmódnak és az orvos által előírt kezelésnek.
Természetesen folytatódik a háziorvosok bevonása is a mozgalomba. Tőlük azt
kéri a két szakmai társaság, hogy ebben az időszakban különösen figyeljenek oda, és rögzítsék, mely betegeikkel törődnek fokozottan a program hatására. Ezek az adatok később arról szolgálnak majd információval, hogy milyen rizikótényezőket tartanak fontosnak a kezelőorvosok, amikor szív- és érrendszeri kockázatról beszélnek.
A háziorvosok számára "természetesen" újabb kezelést segítő eszközöket nyújt át a Társaság. Életmód tanácsadó füzetet és főzési tanácsokat tartalmazó DVD-t adnak majd át a doktorok a programba bevont betegeknek, ezzel segítve az életmódváltást és a célértékek elérését.
Mindezek mellett új tartalommal és élő szaktanácsadással várja az érintetteket
március elejétől a szív- és érrendszeri tanácsadó vonal, az ingyenesen hívható
06-80/203-523-as telefonszámon.
[origo] egészség
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
fokhagyma élettani hatásai
  2009-03-16 20:05:40, hétfő
 
  A fokhagyma élettani hatásai
Dietetikus szakértőnk cikkéből kiderül, hogy melyek a fokhagyma fogyasztásának
élettani hatásai, mi okozza a fokhagyma erőteljes aromáját, valamint az is, hogy
miként szabadulhatunk meg a fokhagymafogyasztás utólag sokszor kellemetlen "mellékhatásától".
A fokhagyma eredete és változataiA fokhagyma (Allium sativum) a hagymafélék családjába tartozó, átható illatú növény. Közép-Ázsiából, Kirgízia területéről származik. Gyógyító növényként való
felhasználásáról a legrégebbi írásos emlékek: a Biblia, a sumér agyagtáblák, és az egyiptomi Ebers-papiruszok is beszámolnak. Az ókori egyiptomiak, rómaiak és a görögök is termesztették és fogyasztották. Egyiptomban szent növényként tartották számon, a nyakukban viselték különböző betegségek és szemmel verés ellen. A középkorban a tífusz és a kolera gyógyszereként használták. Az I.
világháború idején sebek fertőtlenítésére alkalmazták. Magyarországon a XV. században terjedt el termesztése és felhasználása. Annak ellenére, hogy nem magyar specialitás - az egész világon termelik és fogyasztják - a magyar konyha egyik legjellemzőbb növénye, a magyaros ételek legfontosabb fűszere.
Gyógynövényként is számon tartják.
A fokhagymának számos változata van, egyes fajták magról szaporíthatók, más fajtáknál a magszár csúcsán kis hagymácskák fejlődnek ki, és vannaksarjhagymákkal szaporodók is. Hazánkban főként házi kertekben termelik - a gerezdek elültetésével - a tavaszi és őszi vetésű fokhagymát. A növény jól tűri a
hideget és a nyári meleget, fényigénye sem nagy. Vegyi védelmet nem igényel,
kártevők és betegségek sem támadják meg.
A Magyarországon termesztett fokhagymának ízesebb, markánsabb az illata és
tápanyagtartalma is nagyobb az importból származókénál.





A fokhagyma élettani hatásai
Tudományos kutatások eredményei és népi megfigyelések alapján sok minden
tudható a fokhagymafogyasztás előnyös hatásairól. Zsíros olajat és illóolajat (alliin vagy - fokhagymaolaj) tartalmaz. A fokhagymagumó fő hatóanyaga a kéntartalmú alliin nevű vegyület és az alliináz enzim, amelyek a még teljes, érintetlen fokhagymában fizikailag elkülönítve vannak jelen. A feldolgozás során az alliin elbomlik, a bomlás során keletkező köztes termék az allicin, mely antibiotikus hatású vegyület. Egyes kutatók véleménye szerint hat - tizenkét fokhagymagerezd egyenértékű 600 000-1,2 millió egység penicillinnel. Az alliin reakcióba lép a baktériumokban és a parazitákban lévő kéntartalmú fehérjék csoportjával, gátolja működésüket, ezzel fejti ki gyógyítást segítő hatását. Antioxidáns vegyület is, megköti a szervezetben lévő káros szabad gyököket.A fokhagyma hatóanyagai baktérium- és gombaölő hatásúak. Alkalmas kiegészítője lehet a candidiázis (gombás megbetegedés), a bélparaziták és a galandférgek okozta megbetegedések kezelésének. Rendszeres fogyasztásával a gyógyszeres kezelés kiegészítőjeként hatékonyan csökkenthető a magas vérnyomás. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakban, csökkenti a LDL (rossz) koleszterin szintjét a vérben. Ez a hatása már kéthavi rendszeres fogyasztás mellett kimutatható. A túlzásokat azonban kerülni kell, mert nagyobb mennyiségű fogyasztása a HDL (jó) koleszterint is csökkentheti. Szerepet játszik a véralvadásban is, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrögök képződésétA népi gyógyászatban a nyers gerezdeket, vagy az ezekből főzött teát, illetve a
tejben főzött fokhagymát a légutak tisztítására, meghűléses betegségek gyógyítására alkalmazzák (pl. köhögés, hörghurut, asztma).
A fokhagyma felhasználása
Levesek, főzelékek, sültek, saláták, mártások, kolbászfélék, vadhúsok stb.
fűszerezésére használható. A fokhagymát nem szabad közvetlenül a tűzön tartva
zsírban/olajban pirítani, mert gyorsan megég, keserű ízű és fogyaszthatatlan lesz.
A legjobb, ha tálalás előtt összezúzva, vagy lekaparva tesszük bele a készételbe.
Kevésbé áraszt kellemetlen szagot és aromásabb ízt ad az ételnek. A különböző
diétákból sem kell teljesen száműzni, kisebb mennyiségben főzéskor, sütéskor a
gerezdeket egyben kell az ételbe tenni, tálalás előtt pedig ki kell venni a készételből.
Jellegzetes intenzív és hosszú ideig tartó szagát a benne lévő kéntartalmú
vegyület az allil-szulfid okozza. Ezen valamennyit enyhíteni lehet a
fokhagymafogyasztás után történő egy pohár tej megívásával, vagy fogmosással,
vagy egy kávészem elrágásával. A vegyület okozta szag azonban a szájon kívül a
bőrön át a verejtékkel is távozik, ezért érezhető hosszan tartóan a fokhagyma szaga.
Napjainkban az élelmiszeripar előállít fokhagymakrémet és port is, ezek kényelmi
termékek. Megtalálható az üzletek polcain a fokhagymás olaj és a fokhagyma ízesítésű só is.
Fokhagymamártás (4-5 adag)
Liszt: 2 csapott evőkanál, olaj: 2 evőkanál, fokhagyma: 3-4 gerezd, tejföl: 1-1,5 dl,
só: ízlés szerint, csontlé, vagy víz 3-4 dl.
Elkészítés: az olajból és a lisztből világos zsemleszínű rántást készítünk. A tűzről
levéve beletesszük az összezúzott, vagy lekapart fokhagymát és felengedjük a
csontlével, vagy vízzel, megsózzuk. Jól összekeverjük, majd a tűzre visszatéve
összeforraljuk. Tálalás előtt hozzáadjuk a simára kikevert tejföl.
Nógrádi Katalin
dietetikus



 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Probiotikumokkal megelőzhető
  2009-03-16 18:06:33, hétfő
 
  Probiotikumokkal megelőzhető az antiobiotikumok által okozott hasmenés [origo] egészség

Az antibiotikumok alkalmazása számos esetben elengedhetetlen lehet

egészségünk megőrzéséhez, szedésük azonban kellemetlen mellékhatásokkal is

járhat: ezek közé tartozik, hogy nemcsak a kórokozó, de a bélflóránkban élő

hasznos baktériumok is elpusztulhatnak egy-egy antibiotikumkúra során. Ha meg

szeretnénk előzni az ebből adódó problémákat, például a hasmenést és a

bélgyulladás kialakulását, érdemes probiotikumokat is szednünk a számunkra felírt

antibiotikumok mellé.
A hasznos baktériumok szerepe emésztőrendszerünk működésében
Emésztőrendszerünk egy igen összetett rendszer, amely többmillió

mikroorganizmusnak ad otthont: ezek között legalább ötszázféle baktériumfaj is

megtalálható. Ezek egy része olyan életfolyamatokat lát el, amelyek

nélkülözhetetlenek az egészséges emésztés szempontjából: ide tartozik a

különféle vitaminok előállítása, az immunrendszer erősítése, valamint a vírusok és

kórokozó baktériumok elleni védelem. A bélcsatornánkban természetes

körülmények között is jelenlévő baktériumok között azonban számos olyan is van,

amelyek veszélyt jelenthetnek számunkra: előfordulásuk egészen addig nem jelent

problémát, amíg a már említett, jótékony hatású baktériumok az "ellenőrzésük

alatt" tartják őket, ha viszont túlságosan elszaporodnak, a kívülről bejutott

kórokozókhoz hasonlóan szintén emésztőrendszeri betegségeket okozhatnak.

(Megjegyzendő, hogy a legtöbb bélbaktérium nem sorolható be egyértelműen egyik

kategóriába sem, hanem előfordulásuk mennyisége határozza meg, hogy

hasznosak-e vagy károsak. A bélflóra egyensúlya szempontjából ezért különösen

fontos a különféle baktériumcsoportok megfelelő eloszlása.)

Ha bélflóránk egyensúlya valamilyen okból mégis felborul, enyhébb vagy

súlyosabb hasmenés, illetve bélgyulladásos tünetek alakulhatnak ki. Ez egyaránt

bekövetkezhet különféle betegségek vagy a kórokozók elleni gyógyszeres

kezelések következtében. Ilyen készítmények az antibiotikumok is, hiszen

alkalmazásuk nemcsak a kórokozó baktériumokat pusztítja el, hanem a jótékony

hatással bíró típusok előfordulását is megritkítja a bélcsatornában. Ebben az

esetben jelenthetnek fokozott veszélyt az antibiotikumokkal szemben már

ellenállóvá (rezisztenssé) vált baktériumok is, hiszen ezek - a hasznos

baktériumok hiányában - különféle méreganyagokat kezdenek termelni, amik

hosszabb távon akár komolyabban is károsíthaják a bélfalat.

A hasmenéses és a szövődményes béltünetek kezelésére természetesen egyaránt

léteznek hatékony gyógyszerek, de még jobb, ha megelőzésképpen

probiotikumokat is fogyasztunk az antibiotikumok mellé - ezzel jó eséllyel

elkerülhetjük a fentebb említett problémák kialakulását.

Probiotikus élelmiszerek

A probiotikum névvel azokat a jótékony hatású baktériumokat jelölik, amelyeket

táplálékkiegészítőkkel vagy különféle tejtermékek és más élelmiszerek

fogyasztásával juttatunk a szervezetünkbe, és amelyek hasonlóak a

bélcsatornánkban természetes körülmények között is előforduló hasznos

baktériumokhoz. A probiotikus baktériumtörzsek közül a tejsavbaktériumok egyes

típusai a legjelentősebbek és a legismertebbek: közös jellemzőjük, hogy a

tejcukorból tejsavat képeznek, emellett alapvetően fontos szerepük van a bélflóra

egyensúlyának fenntartásában. A probiotikus tejsavbaktériumok többsége a

Lactobacillus, kisebb részük pedig a Streptococcus törzsekhez tartozik, ezen kívül

elterjedten alkalmazzák még a Bifidobacterium nemzetségbe tartozó fajokat is.

A probiotikumok abban különböznek a közönséges tejsavbaktériumoktól, hogy

károsodás nélkül jutnak le a tápcsatornán keresztül a vastagbélbe, és mindvégig

ellenállnak a gyomorsav, az epesavak és az emésztőenzimek hatásának. A

vastagbélbe kerülve elszaporodnak, majd megtapadnak a bélfalon, később pedig

lebontják a még emésztetlen szénhidrátokat, valamint növelik a fehérjék, a zsírok,

az ásványi anyagok és a vitaminok felszívódási sebességét. Előnyös hatásuk,

hogy csökkentik a koleszterinszintet, antioxidáns aktivitásuk révén gátolják a

káros szabadgyökök képződését, emellett maguk is termelnek vitaminokat (K- és

B-vitaminok, folsav). A probiotikumok segítik továbbá a megfelelő bélmozgást és

akadályozzák a székrekedés kialakulását, a bélflóra egyensúlyának visszaállításán

keresztül pedig védenek az antibiotikumok által kiváltott hasmenés és

bélgyulladás kialakulása ellen.

Egy élelmiszer akkor tekinthető probiotikusnak, ha megfelelő mennyiségű -

grammonként legalább 106 darab - hasznos baktériumot tartalmaz, és ez a szám a

termék szavatossági idejének lejártáig állandó marad. Probiotikomokat

tartalmaznak egyes tejtermékek (például az érlelt sajtok, sajtkrémek, joghurtok, a

savanyú tejszín, a túrókészítmények és a vajkrémek), valamint a húsáruk egy

része és az erjesztett élelmiszerek.
A probiotikumok szerepe az antibiotikumok által kiváltott hasmenések

megelőzésében: áttekintő tanulmány

Az eddigi kutatások egy része alátámasztja, hogy a probiotikumok valóban

hatásosak az antibiotikumok által kiváltott hasmenéses tünetek megelőzésében,

illetve csökkentésében, más tanulmányok azonban nem igazolták mindezt

egyértelműen. A Yeshiva Egyetemen működő Albert Einstein College of Medicine

munkatársai ezért áttekintették a témával kapcsolatos korábbi kutatási

eredményeket, és hét olyan probiotikumokkal foglalkozó tanulmányt is találtak,

amelyek mindenben megfeleltek az elvárt módszertani követelményeknek. A hét

tanulmány eredményeinek összefoglalásaként a kutatók szerint elmondható, hogy

a probiotikumok valóban alkalmasak az antibiotikumos hasmenések

megelőzésére, illetve akkor is hatásosak, ha a hasmenéses tüneteket egyéb,

bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzések váltották ki. A szerzők szerint az

általuk elemzett tanulmányokban használt probiotikumok alkalmazása csak a

legritkább esetekben járt mellékhatásokkal, ami nemcsak felnőtteknél, de a

gyermekek esetében is igaz volt - olvasható az egyetem sajtóközleményében.

"A probiotikumok hatásosságával és alkalmazásuk biztonságosságával

kapcsolatban elegendő bizonyíték gyűlt össze amellett, hogy használatuk

javasolható legyen az antiobiotikumkúra kiegészítéseként" - mondta Dr. Benjamin

Kligler, az American Family Physician című folyóirat 2008 novemberi számában

publikált tanulmány vezető szerzője. Az egyetlen, amire ezzel kapcsolatban figyelni

kell, hogy mivel a probiotikumok csak rövid ideig hatnak, az antibiotikum-terápia

végéig folyamatosan érdemes szednünk őket.



 
 
0 komment , kategória:  egészség  
születéskor a fiúk irányába to
  2009-03-16 18:04:30, hétfő
 
  Az ivararány születéskor a fiúk irányába tolódik

Elméletileg egyforma eséllyel kellene fiú és lánycsecsemőknek születniük, a

valóságban azonban mégsem teljesül pontosan az 1:1-es férfi-női nemi arány.

Ennek több oka is lehet: a korábbi vizsgálatok alapján például már ismert, hogy a

magzat fejlődésének igen korai szakaszában a lányterhességek esetében

magasabb a korai vetélések száma (a korai vetélés viszonylag gyakori jelenség,

minden száz megtermékenyített petesejtből ötven-hetven olyan fordul elő, ami a

természetes szelekciós hatások áldozatául esik). A terhesség nagyjából nyolcadik

hetére azonban, amikor a különböző szervek fejlődése már javában megindult, ez

az arány elkezd változni, végül időlegesen megfordul. Ebben az időszakban a

fiúmagzatok vetélése válik gyakoribbá, majd a tizennegyedik hétre ismét visszaáll

az eredeti egyensúly: a megfigyelések szerint ekkorra ismét több fiúmagzat marad

életben (a fiú-lány magzatok aránya ekkor 1,06:1, ami már megegyezik a

születéskor várható aránnyal).


A vetélési arány imént leírt változásait több elmélet is megpróbálta magyarázni.

Több kutató szerint a fiúmagzatok szervfejlődési időszakban tapasztalt magasabb

halandósága mögött az XY kromoszómapár kiegyensúlyozatlansága áll: a

fiúmagzatok emiatt sérülékenyebbek lehetnek az ártó hatásokkal szemben, mint a

stabilabb XX kromoszómapárral rendelkező lány társaik.

A fent leírt folyamatok mellett feltételezhető, hogy pszichés tényezők is

befolyásolják a nemek arányát, így például ismert, hogy a háborúkat követően az

átlagnál több fiú születik a népességben, mint amennyi lány. Hasonló jelenségek

egyébként az élővilágban több fajnál is megfigyelhetőek: a külső környezeti

tényezők egyaránt hatással lehetnek a szaporulatra és a nemek arányára is.

A magzat nemének megválasztása

Az X- és az Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek között az alaki eltérések mellett

egy további különbség is tapasztalható. A kétféle típusú spermium felszíni töltése

is eltér egymástól, így a sejteket elektromos erőtérbe helyezve eltérő irányba

kezdenek vándorolni (a felszíni töltéskülönbségek alapján történő szétválogatást

elterjedten alkalmazzák például az állattenyésztésben). Embereknél szintén

lehetséges az eltérő típusú kromoszómákkal rendelkező spermiumok mesterséges

úton történő szétválogatása: egyes országokban (például Spanyolország,

Ausztrália és az angolszász országok egy része) már engedélyezettek ezek az

eljárások. Az egyik mintában ilyenkor lényegesen több az Y, a másikban pedig az

X-kromoszómát hordozó spermiumok száma: az eljárással körülbelül 80%-os

hatásfokkal különíthetőek el a fiú vagy lány utódok létrehozására alkalmas

hímivarsejtek, vagyis tízből nyolc esetben határozható meg előre a fejlődő magzat

neme.

A nemhez kötött fejlődési rendellenességek elkerülése érdekében az úgynevezett

preimplantációs genetikai vizsgálatokat (PGD) alkalmazzák: a módszerrel

elkerülhető, hogy a magzat nemét már a terhesség során, a szervezet

életfolyamataiba történő komolyabb beavatkozással (magzatvízből vagy

lepényboholyból történő invazív mintavétellel) kelljen megállapítani. A

preimplantációs vizsgálatok során az embrió néhány sejtes állapotában

távolítanak el egyetlen sejtet, majd ebben vizsgálják a kromoszómaállományt: az

eljárással kiválasztható a megfelelő nemű magzat, amelyet a lombikbébi program

során az anya méhébe ültetnek. A preimplantációs genetikai vizsgálat közel száz

százalékos biztonsággal képes a magzat nemének meghatározására.
Befolyásolhatja-e az anya táplálkozása a születendő gyermek nemét?

Az Oxford és az Exeter Egyetem kutatói egy korábbi tanulmányukban az anyák

táplálkozási szokásait is megvizsgálták: a kérdőíves módszerrel végzett vizsgálat

összefüggést mutatott az anyák táplálkozási szokásai és a megszületett

csecsemők neme között. Az eredmények szerint a magas kalóriabevitelű nők

56%-ának született fia, míg a kevés kalóriát fogyasztó csoportban csak 45% volt a

fiúcsecsemők aránya. Fiona Mathews kutatásvezető szerint az eredmény

evolúciós szempontból nem nevezhető meglepőnek, mivel korábban már más

fajoknál is megfigyelték, hogy ha a táplálékforrások szűkösek, nagyobb eséllyel

születnek nőstények. A kutatás egy további állítása szerint a születendő gyermek

nemének szempontjából különösen fontos volt a leendő anyák reggelije: akik

minden reggel gabonapelyhet ettek, azoknak 59%-os gyakorisággal lett fiuk, míg a

gabonapelyhet ritkán vagy sohasem reggelizőknek csak 43%-a szült fiút

(részletesen lásd az eredeti tanulmányt és korábbi cikkünket: Születendő

gyermekünk nemét valóban befolyásolhatják az étkezési szokásaink). Az utóbbi

összefüggés valódisága egyelőre vitatott: egy a kutatás eredményeire reagáló

újabb tanulmány szerint a reggelivel kapcsolatos eredmények a puszta véletlennek

köszönhetőek, így a valóságban vélhetően nincs szó ilyen összefüggésről (az

említett tanulmány angol nyelvű, teljes terjedelmében is olvasható változata a

Proceedings of the Royal Society B honlapján érhető el).
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Nemcsak a férfiak
  2009-03-16 18:03:08, hétfő
 
 
Nemcsak a férfiak határozzák meg a születendő gyermek nemét
Milyen módon befolyásolhatja a nők szervezete születendő gyermekük nemét?
Számít-e a fogamzás időpontja abból a szempontból, hogy a baba fiú lesz-e vagy
lány? Miért tolódik el a születéskor tapasztalható ivararány a fiúk javára? Milyen
módszerrel érhető el, hogy egy nemhez kötött betegség várható megjelenése
esetén a magzat nemének megválasztásával elkerüljük a kórkép kialakulását?
Hogyan befolyásolhatja a nők szervezete az újszülött nemét?
Mintegy száz éve még úgy gondolták, hogy a születendő gyermek neme kizárólag
a nőktől függ, az ivari kromoszómák felfedezését követően azonban kiderült, hogy
a magzat nemét genetikai szempontból a férfiak döntik el. Ennek oka, hogy az
ivarsejtek számcsökkentő osztódással (meiózis) történő keletkezése során a
férfiak hímivarsejtjeibe csak egy darab ivari kromoszóma kerül be: ha a
megtermékenyítendő petesejttel egy X-kromoszómát hordozó spermium egyesül, a
magzat neme lány lesz, ha viszont egy Y-kromoszómát hordozó hímivarsejt kerül a
petesejtbe, fiúcsecsemő fog születni (a férfiak testi sejtjei a kétszer huszonkét testi
kromoszóma mellett egy X és Y ivari kromoszómát, a nőké pedig két
X-kromoszómát tartalmaznak).
Alapvetően tehát a férfiak határozzák meg, hogy milyen nemű gyermek fog
születni, de ha a nő szervezetében zajló folyamatokat is figyelembe vesszük,
kiderül, hogy a kérdés ennél bonyolultabb. Molekuláris szinten ugyanis a nők is
képesek "beleszólni" a magzat nemének meghatározásába: egy jellemző
példaként azok a sejtfelszíni jelzőfehérjék (antigének) említhetőek, amelyek az
Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek felületén helyezkednek el. Ha egy spermium
hordozza az említett jelzőfehérjék egyik típusát, a H-Y nevű antigént, a női
szervezet ellenanyagok termelésébe kezdhet az Y-kromoszómát hordozó
spermiumok ellen. A H-Y antigénekkel szembeni ellenanyagtermelés beindulását
követően az érintett nőnek kizárólag lánygyermekei fognak születni, hiszen
szervezete semlegesíti az Y-kromoszómával rendelkező hímivarsejteket. Az ily
módon kiiktatott spermiumok már a nyákcsapnál elakadnak, így az
X-kromoszómát hordozó társaikkal ellentétben egyáltalán nem is képesek eljutni a
petesejtig. (A nyákcsap a méhnyak nyálkahártyamirigyei által kiválasztott
váladékból áll össze, feladata, hogy megvédje a méhet a hüvelyben élő,
esetlegesen kórokozó baktériumok behatolásától).
A sejtfelszínen található jelfogó molekulákkal (úgynevezett receptorokkal) hozható
összefüggésbe egy további lehetséges faktor, amely egyes esetekben szintén
hatással lehet a születendő gyermek nemére. A petesejt külső burkának
membránja olyan receptorokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a hímivarsejtek
kapcsolódását, egyben serkentik is a spermiumok aktivitását. Ezek a fehérjék -
például valamely felszíni változás következtében - elvileg válogathatnak is az
eltérő típusú kromoszómákat hordozó hímivarsejtek között, ami szintén eltolná a
nemi arányt, de a folyamat létezését nem támasztják alá az eddigi kutatási eredmények.
Nem bizonyított, hogy a fogamzás időpontja is befolyásolná a magzat nemét
A leendő magzat nemét befolyásoló tényezők között felmerülhet még a fogamzás
időpontja is: az elméleti elképzelés szerint ilyenkor az X- és az Y-kromoszómát
hordozó hímivarsejtek alakjában tapasztalható különbségek okoznák a nemek
arányában bekövetkező eltérést. Ismert, hogy az X-kromoszómát tartalmazó
hímivarsejtek feje lapos alakú, míg az Y-kromoszómás spermiumoké kerekebb. Az
Y-spermiumok ennek következtében könnyebbek és gyorsabban is mozognak,
míg az X-spermiumok valamivel lassabbak.
Az úszási sebesség eltérése a tüszőrepedést követően elvileg lehetővé tenné,
hogy az Y-hímivarsejtek hamarabb elérjék a már jelenlévő petesejtet - ebben az
esetben nagyobb eséllyel születne fiú. Ha viszont az együttlét időpontjában még
nincs jelen a petesejt (a tüszőrepedés még nem történt meg), akkor a lassabb
X-spermiumoknak is elég idejük marad arra, hogy a petesejt közelébe érjenek. A
tüszőrepedést követően kiszabaduló petesejt ilyenkor már egyforma arányban
találkozhat az X- és az Y-kromoszómákat hordozó hímivarsejtekkel, vagyis
ugyanakkora eséllyel születhet lány vagy fiú. Bár az elméleti elképzelés logikusnak
tűnik, a gyakorlatban mégsem mutatható ki statisztikailag is jelentős eltérés attól
függően, hogy az együttlét a tüszőrepedést megelőzően vagy azt követően zajlott-e le.





 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Téli gyógymódok
  2009-03-13 09:05:06, péntek
 
  Téli gyógymódok

A tél sajnos nem csak a téli sportokat, szép havat, hangulatos bebújós estéket jelenti, ebben az időszakban megszaporodnak a felső-légúti betegségek, köhögés, orrfolyás különböző típusai jelentkeznek. Ezek között segítünk eligazodni Dr. Horváth András okleveles gyógyszerész aktív közreműködésével, aki a SOTE elvégzése után Franciaországban végzett kutatómunkát az immunológia területén, valamint több éves gyógyszerészi munkatapasztalat áll mögötte.
Horváth András
Dr. Horváth András - okleveles gyógyszerész
Milyen szereket ajánlanál száraz köhögésre?
A köhögésnek alapvetően két fajtája van. A száraz (ún. inger-köhögés) és a hurutos, vagyis váladékos köhögés. Mindkettő probléma orvosolható megfelelő szerekkel. Fontos tudni azonban, hogy száraz köhögés ellen a hurutoldó szerek hatástalanok, és emiatt feleslegesek is, ill. fordítva, a hurutos köhögésre köhögés-csillapítót bevenni annak elfojtása miatt nem javasolt, kivéve azt az esetet, amikor már olyan erős a (fel)köhögési inger, hogy az esetleg zavarja a normális éjszakai alvást. (Ilyen esetben napközben hurutoldókat kell használni, annak napi utolsó adagját célszerű a délutáni órákban öt-hat óráig bevenni, és estére az ún. köhögés-csillapítót használni).

Száraz köhögést sok minden válthat ki. Száraz levegő, por, szmog, de allergének is (parlagfű). Tehát sokszor nem vírusos fertőzés áll a tünetek hátterében, hanem egy környezeti hatás váltja ki. Ritkán előfordulhat az is, hogy valaki több héten keresztül szenved ettől, ilyenkor e mögött állhat egy nemrég lezajlott felső-légúti betegség, ami visszamaradt, de akár egy tüdőgyulladás első tünete is lehet. Mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, ha a köhögés hetek múlva is fennáll a pontos diagnózis érdekében!

Ha allergia az oka a száraz köhögésnek, akkor a legfontosabb a célzott, ún. antihisztamin tartalmú tablettákat használni, ezek recept nélkül is kaphatók.

A száraz köhögés ellen hatásos a szoba levegőjének párásítása is.

Többféle, recept nélkül kapható tabletta, illetve szirup áll rendelkezésre felnőttek és gyermekek részére egyaránt a száraz köhögés csillapítására.

A népgyógyászat többféle gyógynövényt is ismer, melyeket sikeresen használhatunk ilyen esetekben. Ezekből általában teát készítünk el, főzet vagy forrázat formájában. Hársfa-, bodzatea és meghűlés elleni teakeverék használatával mellékhatás-mentesen járulhatunk hozzá a szervezet öngyógyító munkájához.

A közönséges házi méz is kiváló köhögéscsillapító, de tudni kell, hogy mézet nem adhatunk 5 éves kor alatti gyermekeknek!

Cukorka szopogatása is hatékonyan csökkenti a köhögési ingert, gyógynövény-tartalmú ezek közül a pemetefű-cukorka.

Amennyiben a fent felsorolt kezelés ellenére a tünetek nem csökkennek, és kimerítő vagy görcsös a köhögés, orvoshoz kell fordulni. Főleg a kisgyermekek esetén, akiknek az orvos ír fel receptköteles köhögéscsillapító cseppeket.
A hurutos köhögést kell-e gyógyszerezni? Nem gond-e ha "túloldjuk" a váladékot?

Hurutos köhögés esetén célszerű és javasolt elősegíteni a váladék kiürülését a szervezetből. Acetilcisztein, carbocisztein, ambroxol - tartalmú szirupok, tasakos por, illetve felnőttek részére nyújtott hatású kapszula, vagy pezsgőtabletta formájában is beszerezhetőek ezek a készítmények. Lényeges tényező a hurut-oldás elősegítése céljából a megszokottnál több folyadék bevitele!

Nem javasolt estefelé bevenni hurutoldókat, mert ilyenkor zavarhatjàk az éjszakai alvást. Hurutoldó gyógyszerek az előírt adagban megbízhatóak és biztonságosak, már egészen pici kortól is adhatók, recept nélkül is kaphatók. Az előírt adagot meghaladó mennyiségű gyógyszer bevitele, illetve azok kombinációja felesleges.

Régi készítmény a kakukkfű szirup, melynek enyhe nyugtató hatása is van (éjszakai alvás). Cukorbetegeknek a "Suspensio terpini" adása javasolt, mint köptető. Itt az előírtnál jóval több adag bevitele hányingert, esetleg hányást válthat ki.

Amennyiben a tüneteket magas làz, vagy làzgörcs kíséri, orvoshoz kell fordulni!
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
van más választásunk is.
  2009-03-08 23:33:58, vasárnap
 
  Azután, hogy évekig azt mondták az embereknek, hogy a KEMOTERÁPIA az egyetlen módja annak, hogy megpróbálják megszüntetni a daganatokat (a kulcsszó a "megpróbálják"), a JOHNS HOPKINS kutatóintézete végre elkezdett beszélni arról, hogy van más választásunk is.

Friss hírek a rákról a Johns Hopkinstól :

1. Minden embernek vannak ráksejtek a szervezetében. Ezek a ráksejtek nem mutathatók ki a szokásos vizsgálatokkal egészen addig, amíg számuk több milliárdra fel nem szaporodik. Amikor egy orvos a kezelés végeztével azt mondja a betegnek, hogy nincs több ráksejt a szervezetében, ez csak annyit jelent, hogy a tesztek nem képesek észlelni a ráksejteket, mivel azok még nem érték el a kimutatható mennyiséget.

2. Egy ember élete során a ráksejtek átlagosan 6-10 vagy még ennél is több alkalommal bukkanhatnak fel.

3. Ameddig az ember immunrendszere erős, képes arra, hogy elpusztítsa a ráksejteket, és ezzel megakadályozza, hogy azok elszaporodjanak és daganatokká fejlődjenek.

4. Amikor valakinél kimutatják, hogy daganata van, az azt jelzi, hogy annál a személynél összetett táplálkozási hiányosságokkal állnak szemben. Ezek hátterében lehetnek genetikai, környezeti, táplálkozási és életmódbeli tényezők.

5. Ahhoz, hogy e sokrétű táplálkozási hiányosságokat megszüntethessük, az étrend megváltoztatására és étrend-kiegészítők bevitelére van szükség, ezekkel fogjuk megerősíteni immunrendszerünket.

6. A KEMOTERÁPIA során tulajdonképpen megmérgezik a gyorsan növekvő ráksejteket, de ezzel elpusztítják a csontvelőben, a bélrendszerben stb. lévő egészséges sejteket is, sőt egyéb szervek: a máj, vese, szív, tüdő stb. - károsodását is okozhatják.

7. A sugárterápia, miközben elpusztítja a ráksejteket, elégeti, roncsolja és károsítja az egészséges sejteket, szöveteket és szerveket.

8. A KEMOTERÁPIA és a besugárzás kezdetben gyakran csökkenti a daganat méretét. Azonban a KEMOTERÁPIA és a besugárzás hosszan tartó alkalmazásával nem lehet több daganat elpusztulását elérni.

9. Amikor a KEMOTERÁPIA és a besugárzás hatására a testbe túl sok méreg kerül, az immunrendszer meggyengül vagy összeomlik, miáltal a beteg szervezete képtelen ellenállni a különféle fertőzéseknek és komplikációknak.

10. A KEMOTERÁPIA és a besugárzás hatására a ráksejtek mutációval ellenállóvá válhatnak, ami megnehezíti elpusztításukat. Sebészeti beavatkozások ugyancsak a ráksejtek továbbterjedését okozhatják a szervezet más részeire.

11. A rák elleni harc egyik hatékony módja a ráksejtek kiéheztetése oly módon, hogy nem juttatjuk hozzá azokhoz az élelmiszerekhez, amelyekre a burjánzáshoz szükségük van.

A RÁKSEJTEK táplálékai:

a.) A cukor táplálja a daganatot. A cukorbevitel megszüntetésével az egyik legfontosabb táplálékától fosztjuk meg a ráksejteket. A cukorhelyettesítők, pl. a NutraSweet, az Equal, a Spoonful stb. Aspartamot tartalmaznak, ezért károsak. A természetes cukorhelyettesítők, pl. a valódi méz (Manukaméz) vagy a melasz (a répa- vagy nádcukorgyártás mellékterméke) használata javasolt, de ezek is csak nagyon kis mennyiségben. Az asztali só kifehérítésére vegyszereket használnak. Jobb megoldás a Bragg`s aminos vagy a tengeri só.

b.) A tej a szervezetet nyálkaképződésre serkenti, különösen a gyomor-bél traktusban. A nyálka táplálja a daganatokat. A tej megvonásával, esetleg helyette édesítőszer-mentes szójatej fogyasztásával a ráksejtek éhezni kényszerülnek.

c.) A ráksejtek virulnak savas környezetben. A hús alapú étrend savas, és ezért jobb, ha marha- és sertéshús helyett inkább halakat és kis mennyiségben csirkét fogyasztunk. A húsok vágóállat-antibiotikumokat, növekedési hormonokat és parazitákat is tartalmazhatnak, amelyek mindegyike ártalmas, különösen a rákban szenvedők számára.

d.) A 80% friss zöldségeket, zöldségleveket, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat, csonthéjasokat (dió, mogyoró stb.) és gyümölcsöket tartalmazó étrend segít a szervezetet átállítani lúgos kémhatású környezetté. Az étrend mintegy 20%-a állhat főtt ételekből, köztük a babot is tartalmazó ételekből. A friss zöldséglevek biztosítják az élő enzimeket, amelyek könnyen felszívódnak, és 15 percen belül eljutnak a sejtek szintjére, hogy táplálják és erősítsék az egészséges sejtek növekedését .

Az egészséges sejtek építéséhez szükséges élő enzimek bevitele érdekében próbáljon friss zöldségből készült leveket fogyasztani (mindenféle zöldségből, ideértve a babcsírát!). Azonkívül naponta két-három alkalommal fogyasszon nyers zöldségeket is. Az enzimek már 104 F fokon (40 Celsius) elpusztulnak.

e.) Kerülje a kávét, teát és a csokoládét, mert ezeknek magas a koffeintartalma. A zöld tea jobb, és rákellenes hatású. Víz. Csak tisztított, szűrt vizet fogyasszunk, hogy elkerüljük az ismert toxinokkal és nehézfémekkel szennyezett csapvíz bejutását a szervezetünkbe. A desztillált víz savas, ezért tanácsos kerülni.

12. A húsokban lévő fehérje megemésztése nehéz, amihez a szervezetnek rengeteg emésztőenzimre van szüksége. A belekben maradó emésztetlen hús romlásnak indul, és további mérgező anyagok lerakódását okozza.

13. A daganatsejtek falát erős fehérjeréteg fedi. A húsevéstől való tartózkodás vagy kevesebb hús fogyasztása több enzimet szabadít fel, amelyek megtámadják a ráksejtek falát, ezzel lehetővé teszik a szervezetben lévő ölősejtek számára, hogy a rákos sejteket elpusztíthassák.

14. Egyes táplálékkiegészítők felsorakoznak az immunrendszerben (IP6, Flor-ssence, Essiac, anti-oxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok, esszenciális zsírsavak (EFA-k stb.), hogy lehetővé tegyék a szervezet saját ölősejtjei számára a rákos sejtek elpusztítását. Más táplálékkiegészítők, mint pl. az E-vitamin, köztudottan apoptosist /programozott sejthalált/ okoznak, ami a szervezetünknek a normális eljárása arra, hogy megszabaduljon a sérült, nemkívánatos vagy felesleges sejtektől.

15. A rák a szellem, a test és a lélek betegsége. A proAKTÍV és POZITÍV szellemiség segít a rák ellen harcolóknak, hogy túlélőkké válhassanak. A düh, a megbocsátásra való képtelenség, valamint az elkeseredettség a szervezetünket a stresszel teli, savas környezetté teszi. Tanuljunk meg szeretetteljes, megbocsátó lelkületű emberré válni. Tanuljunk meg lazítani és az életet élvezni.

16. A ráksejtek oxigéndús környezetben nem tudnak burjánzani. A napi rendszeres testmozgás és a mély lélegzetvétel segít több oxigént eljuttatni a sejtek szintjére. Az oxigénterápia is egy olyan eszköz, ami bevethető a ráksejtek elpusztítására.

1. Ne használjunk műanyag edényt a mikróban.
2. Ne tegyünk műanyag vizes palackot a mélyhűtőbe.
3. Ne tegyünk műanyag fóliában ételt a mikróba.

Ezeket a Johns Hopkins Egyetem/Kutatóintézet a közelmúltban tette közzé a hírlevelei útján. Ezeket az információkat a Walter Reed Katonai EÜ Centrumban is terjesztik. A Dioxintartalmú vegyszerek rákkeltő hatásúak, elsősorban mellrákot okoznak. A dioxinok rendkívül mérgezőek az emberi testsejtek számára. Ne tegyünk vízzel telt műanyag palackot a fagyasztóba, mivel a műanyagból dioxinok szabadulnak fel. Nemrégen Dr. Edward Fujimoto, a Cast le Kórház Wellness Program Managere egy TV program keretében magyarázta el ezt az egészségügyi kockázatot. Ismertette a dioxinok veszélyességét és azok ártalmait az emberek számára. Azt mondta, nem szabad mikróban ételt melegíteni műanyag edényben. Ez fokozottan igaz a zsiradékot tartalmazó élelmiszerekre. A zsiradék, a hőhatás ás a műanyag kombinációja dioxint szabadít fel, ami bejut az élelmiszerbe, majd végül a szervezetünk sejtjeibe. Azt javasolta, hogy használjunk műanyag helyett üvegedényeket, pl. Corning Ware, Pyrex vagy kerámia edényeket az ételek melegítéséhez. Ugyanaz lesz a végeredmény, csak dioxin nélkül. Tehát a félkészen kapható TV-vacsorákat, leveseket stb., át kell tenni a csomagolásból valamilyen más edénybe. A papír nem rossz, csakhogy nem tudjuk, mit tartalmaz a papír. Biztonságosabb, ha edzett üveget, Corning Ware stb. használunk. Elmondta, hogy nemrégen egyes gyorséttermek áttértek a papíredények használatára styofoam helyett. Ennek az egyik oka a dioxin-probléma volt. Azonkívül a műanyag fóliák, mint pl. a Saran, ugyanilyen veszélyesek, ha a mikróban főzött ételt ilyennel fedjük le. Amint az étel forrni kezd, a nagy hő hatására a mérgező anyagok kiolvadnak a csomagolóanyagból, és belecsepegnek az ételbe. Takarják le az ételt papírtörölközővel inkább.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Van egy magyar mondás
  2009-03-08 13:53:13, vasárnap
 
  Női szemmel a férfiakról - Étkezési szokásaink
Van egy magyar mondás, miszerint:
"Egy férfinak meg kell kapnia, ami jár neki, különben máshol fogja keresni. Akkor pedig nagyon-nagyon jól kell főzni, hogy legalább a hasánál fogva megtartsuk."
hirdetés

Igaz lehet a mondás mifelénk, ha a bőséges reggelikre - szalonna, sonka, kolbászra - gondolunk. Aztán a kétfogásos tömény ebédekre, amely még nem az utolsó étkezést jelenti, mert jön a vacsora, ami igencsak tápláló pörköltek formájában mond búcsút a napnak, s amely után jól esik a sör, ha nem egy, akkor kettő.

Ez a táplálkozási lánc, amely ránk, magyarokra jellemző. Aztán bizonyos évek múltával jön az orvos, aki azt tanácsolja látva a magas koleszterin szintet, mérve a magas vérnyomást, hogy változtatni kell étkezési szokásainkon. Ekkor álljon talpán az asszony, s a hagyományos gulyás helyett tegyen az asztalra zöldségeket. Nehéz, de mert mi nők vagyunk azok, akik előző cikkemben megszólaló barát szerint: - "A nagy dolgokat másutt döntik el, a kis - hétköznapi - dolgokban pedig ügyesebben mozognak az asszonyok, ösztöneik kevésbé engedik meg, hogy elengedjék magukat, a kis dolgokkal elemésszék magukat, a nagy dolgok oltárán feláldozzák magukat." - egy kis ügyeskedéssel ezt is megoldjuk.
Hogy hogyan lehet mégis zöldágra verekedni egy évezredes szokásban megrögzött társadalomban? Hogy bizonyíthatjuk, hogy a hagyomány bár tisztelendő, ma már az étkezésben nem állja meg a helyét, mert "nem kaszálunk, nem kapálunk, de még fazekas inasnak sem állunk", hanem napközben irodaházakban nyomjuk a széket, este a fotel ölelésében nézzük a televíziót. Szerencsés esetben hétvégeken kiautózunk a telekre egy kis levegőváltoztatásra, na persze, hogy ülve.



A pocak meg egyre nő, a méreg a szervezetünkben halmozódik, a zsírszövet átveszi hatalmát az egészség fölött.
Ekkor kap szerepet a női praktika, amely megtartja a férfit fontos családfő szerepében, de észrevétlen a reggeliző tálon egyre vékonyabb a hús, szalonnaszelet, de egyre változatosabb étkek között lehet választani, s nem mellékes az sem, hogy ez a tál egyre színesebb a sokféle zöldségektől. A látvány megteszi hatását.

Ha ez a tál egyre gyakrabban kerül az asztalunkra, el-elfelejtődnek majd a húsok, kolbászok, s ha helyettük a sajtok, kalóriaszegény felvágottak, halszeletek, és a sok-sok zöldség mellé teljes kiőrlésű fekete kenyér is kerül, már nyert ügyünk van, mert alkalmazkodik az emberi szervezet. Ha már kiürült a sok zsír, kívánni kezdjük a megszokott új ételeket, a rostokat, vitaminokat, mert már nem kell győzködni, megteszi azt az egyre javuló közérzetünk.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 267 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6528 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 14
  • e Hét: 495
  • e Hónap: 8373
  • e Év: 23943
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.