Belépés
brozsika.blog.xfree.hu
"Ne arra áhítozz, hogy könnyebb legyen, hanem arra, hogy ügyesebb légy! Ne kevesebb gondot, hanem több hozzáértést kívánj! Ne kevesebb kihívásra számíts, h... brozsika Rózsamama
1954.12.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 141 
A kötelék
  2009-03-19 16:29:43, csütörtök
 
  A kötelék, mely igaz családot összefűzi, nem a vér, hanem az egymás élete iránti tisztelet s a benne lelt öröm." (Richard Bach)

Vizsgáljuk, kikből is áll a család? Hirtelen válaszolva, a szülőkből és a gyermekekből. De nézzük a nem átlagos eseteket. Sok párkapcsolat létezik, akiket nem ajándékozott meg a sors gyermekkel. Csak ketten élnek, de ettől még, ők egy család. Az ő szüleikről most nem beszélek. Örökbe is fogadhatnak gyereket. Ekkor már teljes a család. Az örökbe fogadott gyermek - az öröklést is beleértve - teljes értékű családtag. Erről a gyerekről gondoskodnak, nevelik, és ami a lényeg, szeretik. Van egy részben hasonló fogalom, az eltartási-szerződés. Ekkor is van gondoskodás, - esetleg együttlakás -, de szeretet a legritkább esetben van jelen. Sőt....... Kisgyerekkoromban, állandóan a szomszédban voltam. Egy, a szüleimnél idősebb házaspár sokat vigyázott rám, amikor ők dolgoztak. Szerettek engem és én is őket. Nekem ekkor már nem éltek a nagyszüleim. Nekik nem volt gyermekük. Nyugodtan mondhatom: családtag voltam náluk. A húszas éveim elején tagja voltam egy baráti társaságnak. Tagjai közt voltak párok, gyerekkel, gyerek nélkül és szinglik. Bármit megtettünk volna egymásért. Mindenkinek volt a klasszikus értelemben családja, de mi mégis együtt töltöttük minden időnket, még a szentestét is. Mi volt az összetartó erő? Egyértelműen az önzetlen szeretet. Ide nem tartozó okból, ennek az időnek vége szakadt. Valószínűleg szerencsésnek mondhatom magam, mert jóval később, már házasként, gyerekekkel, ismét ilyen barátaink voltak. Ott is volt két gyerek, nálunk kiterjedtebb tágasabb rokonsággal. És mégis. 12 éven keresztül állandóan együtt voltunk, együtt nyaraltunk, és együtt voltunk minden szentestén. Lehet, hogy valami körvonalazódik? Ez a szenteste dolog kicsit szimbolikus. Családtagok azok, akik örömmel vannak, vagy lennének együtt ezen az estén? /Azért, azok a szülők, nagyszülők, egyéb szerettek, akik ebből kimaradtak, másként ítélnék ezt meg./ Tehát nem kell okvetlen vérségi kötelék. A dolog mindenkiben belül dől el. Sok aspektusa lehet még a témának. Az élettársi kapcsolatok is családot alkotnak. Egy öregek otthona, nem család. Főleg régebbi időkről lehetett olvasni, hallani, hogy a cseléd családtagnak számított. /persze nem ez volt a jellemző./ Kapott szeretetett, megbecsülést, amit természetesen ő is viszonzott. A jogai mások voltak, mind pld. a gyereknek. Egyre kuszább, megfoghatatlan a dolog. Jó lenne erről a kérdésről értekezni valamelyik Péterrel. /Popper/Müller/. Mi a kitagadás fogalma? A családból ki is lehet kerülni? Lehetek egyszerre több családnak is tagja? A nagyszámú, elvált szülő miként látja ezt? Felolvastam ezeket a sorokat a húszon-éves fiamnak. Rövid ideig gondolkodott, majd ezt mondta: Szerintem családtagok azok, akik szeretik egymást, és családtagnak tekintik a másikat.
Lehet, hogy csak ennyit kellett volna írni? A következő alkalommal azt próbálom vizsgálni, hogy a közös élethely lényeges-e a család szempontjából? Elválasztató-e az otthon fogalma a családtól?
 
 
0 komment , kategória:  lelki dolgok  
a nyugalomról,
  2009-03-19 16:17:54, csütörtök
 
  szeretnék a nyugalomról, és a bennünk rejlő békéről beszélni. Ezek hasznossága felbecsülhetetlen. Ezek hiánya nagy mértékben gátolhatja a legvégső célunkat, a boldogságot. Sokszor harcok zajlanak le bennünk, melyet Önmagunkkal vagy környezetünkkel vívunk. Ugyan úgy ahogy a háborúban békének hívják a harcmentes időszakot, itt is erről van szó. Lássuk milyen harcokra gondolok. Magunkkal folytatott harcnak számít minden kis apró dolog is amivel nem vagyunk kibékülve magunkban. Ez legtöbbször valami külső dolog. Szépség, testalkat, bármi. De gyakoriak a cselekedeteink által generált elégedetlenségek is. Például ha azt mondjuk, többet nem csinálunk valamit(dohányzás, nem eszek ilyen egészségtelen dolgokat...) és nem bírjuk ki, még is megtesszük, akkor el kezdjük mérgezni magunkat azzal, hogy feleslegesen kesergünk azon mi lett volna a helyes. De ez már felesleges ilyenkor. Ezeken kívül gyakori az is, hogy nem vagyunk megelégedve az életünkkel. Sikereink, elismerések, anyagi javak hiánya. Azt érezzük nem lettünk azok akik szeretnénk, hogy legyünk. Ez nagyon rossz gondolkodásmód, teljesen leárnyékol minket. Ezek a gondolatok mind kis-kis harcok. De nekünk békére van szükségünk. Ez a belső béke, vagy harmónia, szinte mindennek az alapja. A teljes kiegyensúlyozottság kulcsa. Gondolkozzon sokat ezen, hogy mit kell ahhoz változtatnia a gondolkodásán, hogy teljes békében legyen Önmagával. És van ennek a békének egy másik fele is, ami nem más, mint az, hogy legyen békében másokkal is. A gyűlölet, utálat, ellenségesség.... ezeket a legkönnyebb gyakorolni. Valakit utálni roppant könnyű. De szeretni, az igazán szép. Miután kibékültünk magunkkal(ez persze nem pár nap, vagy hét), elkezdhetünk gondolkozni azon, hogy környezetünkkel, sőt mindenkivel békében legyünk, mindenkire szeretettel gondoljunk. Ezek a legnagyobb megpróbáltatások, de ha elértük akkor felbecsülhetetlennek fogjuk tartani az biztos! Induljunk belülről kifelé, azaz a szűk családtól a munkatársakon keresztül egészen az ismeretlen emberig. Ez kérem a boldogság fő kulcsa. Türelemre intenék mindenkit, sok gyakorlásra van szükség. A gyakorláshoz pedig tevékenység kell. Jelen esetben, fizikai és szellemi tevékenység egyaránt. Viselkedésünkben, és beszédünkben legyünk mindenkivel kedvesek, odaadóak. Legyen sok kedves, barátságos gesztus, és mosoly. Ezek persze mind önzetlenül! Ami a szellemi tevékenységet illeti, az pedig az, hogy ne gondoljunk senkire utálattal, vagy ellenségesen. Tele vagyunk előítéletekkel, amik nagyon rossz útra terelnek minket is, és a társadalmunkat is!
A következő részben innen folytatjuk, megvizsgáljuk hogyan is lehetne megteremteni a lehető legtöbb embertársunk számára a békés életérzést. Persze ebből csak annyi a mi részünk, hogy akikkel kontaktusba kerülünk, azok felé békét sugározzunk! Kellemes hetet!

 
 
0 komment , kategória:  lelki dolgok  
nem adnak semmit ingyen.
  2009-03-18 20:18:37, szerda
 
  Ha ÉLNI akarsz akkor küzdj ,mert nem adnak semmit ingyen.Mikor megszületünk már halálra voltunk ítélve...Na akkor nem mondtam ujjat igaz....
Na egy pillanat az életemből: 2002 irtunk,tavasz van,és vasárnap búcsú a faluba. Egész héten takarítottam a lakást( mind ha máskor nem tenném) sütöttem előfőztem közben a kis unokámra vigyáztam.Péntek du. van mindennel kész vagyok,s szomszédasszonyom hív,gyere már át nézd meg az ujj bútorom! Hát nem repestem az ötlettől mert elfáradtam rendesen, de azért mentem. A nagy bámészkodás közepette érzem ám,hogy sötétedik ,és forog a szoba. Ilyet még soha nem éreztem, hazasiettem és mondom a kis unokámnak nagy a baj,ha látod a mama elterül hívd a szomszédot,Unoka 5 éves. Erre belép a fiam,mondom gyorsan neki mi az ábra és hol találja az irataim.
Nem telt el 10 perc,és úgy éreztem ,elpattant valami ér a fejemben....és elhagyott az erőm..csúsztam le az ágyról,és nem bírtam magam tartani..Én hívtam az orvost és mondtam mi a baj,lehet,hogy agyvérzés?..És megindult a küzdelem az életemért ! Sokkos állapot ,a testem rángatózott és göcsbe rándult,majd elernyed. Orvos sehol,nem vett komolyan,újra telefon,de ezt már a fiam. Orvos,megjött a család összeszaladt,én meg rendezem a műsort,és még észen is vagyok. Mérhetetlen vérnyomás,hol fent hol lent...injekciók tömkelege,rohammentő helyett egy betegszállító,és megvan sértődve mert nem tudok lábra állni,de már az élet is kukucskál ki belőlem.1 órán belül a kórházba vagyok és kezdtem félni. Mi van ha nem ilyen béna maradok,mert közben lebénultam még a szám is elcsúszott,de rendesen.
Hát a többi ment magától,mármint az orvosi kezelés. Beszélni már nem tudtam,és nem bírtam kinyitni a szemem. Orvosi diagnózis: a betegnek agytörzsi infarktusa van,ha a reggelt megéri megmarad
Folytatom de ez már rövidebb..
1 napig nem igazán tudtam magamról,egy -egy pillanat. A Doktor rendes lelkiismeretes szereti a hivatását,mert nem aludt hanem hozzám járkált be,hogy mi is történik....
a sok Notropil és egyéb gyógyszer kezdte kifejteni a hatását,felébredtem...
A jobb felem nem érzem,nem mozdul,koncentrálok mozdulj már ,semmi hát így nem maradhatok én menni akarok. Ezek voltak az első gondolataim,semmi halálfélelem, eszembe sem jutott,hogy ez megtörténhet.
Részletekbe már nem bocsátkozom de akartam élni ,mert nekem dolgom van .
Az orvos simogat,kérdi hogy vagyok,mondom jól alakulok pár nap és rendbe jövök mondom én, de nemigazán értik. Beszélni sem tudtam érthetően,nem
tudtam nyelni és egy orvos helyett tucatot láttam. No Ilus ezt elcseszted...
Harmadik nap felültetnek,egyél igyál mert éhen veszel mondja mellettem a nénike,azt hittük meghalsz !
Innák mert már szomjazom,kifolyik a számból ami lement attól fuldoklom.
Felakarok állni,ha egy lábon is de állni akarok......és sikerült
Egy héten belül mentem,kitárt karokkal mint aki repülni készül ,de mentem minden segédeszköz nélkül. Boldog voltam,és gyógyultam..
Innentől már csak a siker volt részemről és az orvos részéről is. Disszertációt irt belőlem ritka portéka lehettem..
.Egy év múlva semmi nyoma kívülről, sok kitartás türelem,család, barátok segítettek, és a pozitív gondolkodás módom. Mindenkinek mondom ,
soha ne add fel! .Nevess ha kell ha nem ,mert az a legjobb gyógymód.....
Befejezem ,mert csak a szépre emlékezem....

Visszaemlékezés: Olinka
 
 
1 komment , kategória:  lelki dolgok  
A szeretet mely benned él
  2009-03-18 19:01:00, szerda
 
 A Szeretet


A szeretet mely benned él mindig megvolt, mióta világ a világ.
Mély sóhajokon keresztül lélegzed ugyan néha be, de mindig veled van, még akkor is, amikor egyedül érzed magad.
A fény amely ilyenkor átölel arkangyalok szeretetét hozza magával, és a szentek csendes, meghitt, nyugalmát árasztja szét.
Őrangyalod csodákkal teli világról kezd mesélni neked, miközben aranyló fényével átölel a szeretet.
A mese amelyről arkangyalok és szentek is szeretettel beszélnek, maga az élet. Az az élet amelyre szíved legmélyén vágysz.
Az isteni szeretet eszenciájának segítségével könnyedén tovább tudsz úszni a szeretet óceánjában.
A szeretet pedig egyre nő..., árad tovább.
És mivel Te magad vagy a szeretet, szivárvány színben tündökölsz, miközben aranyló, ezüstös, fényben beragyogod az eget, földet egyaránt. 
 
0 komment , kategória:  lelki dolgok  
Hívj engem.
  2009-03-18 18:45:31, szerda
 
 Ha egy nap úgy érzed, sírnod kell...Hívj engem.
Nem ígérem, hogy meg foglak nevettetni... De sírhatok Veled.
Ha egy nap el akarsz futni...Ne félj engem hívni.
Nem ígérem, hogy megkérlek, állj meg...De futhatok Veled.
Ha egy nap senkit sem akarsz hallani...Hívj engem.
Ígérem, Veled leszek. És ígérem, nagyon csendben.
De, ha egy nap hívsz...És nincs válasz...
Gyere gyorsan, látogass meg. Lehet, nekem van Rád szükségem.... 
 
0 komment , kategória:  lelki dolgok  
földre szállt angyalok
  2009-03-18 18:42:10, szerda
 
 
Mert azok vagyunk valamennyien, földre szállott angyalok, ennek megfelelően teli meg teli van a szívünk hatalmas szeretettel, mint amilyen Szűz Mária szivéből fakadó nyíló piros rózsa. El nem tudom mondani, hogy amikor ilyeneket irok, kiver a láz, elönt a forróség, a hideg futkos rajtam keresztül meg kasul.
Egyetlen csepp kis mosollyal mindent meg lehet oldani, tudom, tapasztalat. Kivánok valamennyiünknek sok erőt, egészséget, boldogságot, örömet és békességet, szeretetteljes szép napokat szeretettel!


 
 
0 komment , kategória:  lelki dolgok  
Ma rendkívül boldoggá teszem m
  2009-03-18 07:51:33, szerda
 
 


Ma rendkívül boldoggá teszem magam.
Mint a reggeli nap,
Testemet elárasztom részvéttel,
Életerőmet elárasztom törődéssel,
Elmémet elárasztom egyszerűséggel,
Szívemet elárasztom tisztasággal.
 
 
0 komment , kategória:  lelki dolgok  
Elválnak útjaink,
  2009-03-17 20:53:02, kedd
 
  Elválnak útjaink, tudom, hogy hiányzom, s ez egy ideig fájni fog. Elengedjük egymás kezét, de talán egymástól távol egy új élet veszi kezdetét! Lesznek még szebb napok, mert lélekben mindig veled maradok. Sosem felejtem a sok gyönyörű pillanatot, amikor először éltem át a varázslatot. Nekem te voltál a mindenem, nem volt Nálad nagyobb kincsem! Mégis elmúlt ez a nagy szerelem, de tudom, szívemben soha nem ér véget! Emléked megőrzöm az utolsó pillanatig, s tudd, veled éltem át a szerelem legszebb élményeit!  
 
0 komment , kategória:  lelki dolgok  
Lassan elteltek az évek
  2009-03-17 16:23:45, kedd
 
 
Lassan elteltek az évek és most bevillanak képek,
nem tudom mit tehetnék még nem tudom mit érzek.
Volt hogy megbántottalak, de hidd el azóta is bánom
nekem te voltál a fiú akivel örökké kell bánnom.
Hidd el nekem sajnálom, és tudom nem tudsz többé szeretni,
most egy új utat kell keresni és veled együtt feledni.
Sajnos nem lehet ezt így én is tudom így bocsánatot kérek,
és bánni fogok minden sort ameddig csak élek,
mert fontos voltál nekem. Érzem talán több mint barát,
s próbálom most megdönteni szíved erős falát,
csak hogy megbocsáss és hogy én is végre megnyugodjak egyszer,
bár nem forrt be a seb de talán enyhítetem ezzel,
mert bár nem beszélünk róla de megtörtént mi tudjuk
csak két ismerős vagyunk kiknek volt még közös múltjuk,
hogy lesz e jövőnk arra tőled várok választ,
de ne is mondj még semmit ha az kételyeket támaszt.
 
 
0 komment , kategória:  lelki dolgok  
A szerelem olyan, mint a kábít
  2009-03-17 14:46:35, kedd
 
 


A szerelem olyan, mint a kábítószer. Először eufóriába esel, és teljesen átadod magad az érzésnek. Aztán másnap többet akarsz. Még nem váltál függővé, de annyira jólesett az az érzés, hogy azt hiszed, ura tudsz maradni a helyzetnek. Ha két percre eszedbe jut a szeretett lény, hát három órára elfelejted. De aztán szép lassan rászoksz, és teljesen függővé válsz. Ekkor már három óráig gondolsz Rá, és csak két percre tudod elfelejteni. Ha nincs a közeledben, ugyanolyan rosszul érzed magad, mint a drogos, aki nem kapta meg az adagját. És ahogy a drogos képes lopni és megalázni magát, hogy megkapja, amire szüksége van, Te is bármit hajlandó volnál megtenni a szerelmedért.


 
 
0 komment , kategória:  lelki dolgok  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 141 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6528 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 50
  • e Hét: 417
  • e Hónap: 988
  • e Év: 988
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.