Regisztráció  Belépés
brozsika.blog.xfree.hu
"Ne arra áhítozz, hogy könnyebb legyen, hanem arra, hogy ügyesebb légy! Ne kevesebb gondot, hanem több hozzáértést kívánj! Ne kevesebb kihívásra számíts, h... brozsika Rózsamama
1954.12.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 159 
Bajor csülök
  2009-03-19 16:23:59, csütörtök
 
  Bajor csülök
4 személyre

Hozzávalók:
4 ek. olaj
2 teáskanál köménymag
5 cikk fokhagyma
2 db. 80 dkg-os sertéscsülök
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál morzsolt majoránna
3 dl sör

Elkészítés:

A fokhagymát összezúzzuk, majd beleszórjuk a borsot, a majoránnát, a köménymagot, és meglocsoljuk az olajjal. Az egészet alaposan összekeverjük. A hús legvastagabb részén a csontig vágunk, majd a zsíros részén bevagdossuk. Az elkészített fűszeres páccal bekenjük, és a hűtőben néhány órán át állni hagyjuk. Végül a húst grillen megsütjük, közben a maradék pácot rálocsolhatjuk. Kb. 10-15 perccel a sütés befejezése előtt bekenjük a húst sörrel, így piros, ropogós lesz. Ekkor már tálalhatjuk is.
 
 
0 komment , kategória:  ételek  
Starnbergi sajtleves
  2009-03-19 16:22:02, csütörtök
 
  Starnbergi sajtleves 4 személyre
Hozzávalók:
12 vöröshagyma
10 dkg póréhagyma
3 ek. vaj
2 ek. liszt
1 l húsleves
25 dkg reszelt sajt
késhegynyi szerecsendió
2 szelet kenyér
1 ek. vágott petrezselyem
5 dkg vaj
fehér bors


Elkészítés:

A hagymákat megtisztítjuk, majd felkarikázzuk, és vajon megdinszteljük. Lisztet szórunk hozzá, megpirítjuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és felforraljuk, így még kb. 20 percig főzzük. Ekkor a reszelt sajtot adjuk hozzá, szerecsendiót, borsot, sót szórunk bele. A kenyereket felkockázzuk, megpirítjuk, majd a petrezselyemmel megszórt leveshez kínáljuk.



 
 
0 komment , kategória:  ételek  
Rajnai Felfújt
  2009-03-19 16:20:48, csütörtök
 
  Német receptek:
Rajnai Felfújt
4 személyre
Hozzávalók:
1 kg burgonya
3 vöröshagyma
4 tojás
25 dkg húsos szalonna
5 dkg vaj
1/2 teáskanál frissen őrölt bors

Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, megpucoljuk, majd egy reszelő segítségével lereszeljük. A hagymát is megtisztítjuk, felaprózzuk, majd vajban megpirítjuk, és hozzáadjuk a burgonyát. Eközben a tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a burgonyához öntjük. Egy jénait kivajazunk, és beleöntjük a tojásos burgonyát. A szalonnát felkockázzuk, és a felfújtra szórjuk.



 
 
0 komment , kategória:  ételek  
Német konyha
  2009-03-19 16:19:57, csütörtök
 
  Német konyha

A német konyha főzéshez vajat, növényi olajokat, vagy margarint használ és csak nagyon kevés sertészsírt. A bajor konyha az, amelyik nagyobb mértékben főz sertészsírral.

Kedvelt fűszerük a bors, a szerecsendió, a vadas ételekhez a majoránna és a babérlevél, használják a fahéjat, a szegfűszeget, kismértékben a curryt és a fűszerpaprikát, a zöldpetrezselymet pedig szinte minden ételükhöz.

A németeknél kedveltek a leves jellegű egytálételek, ilyenkor füstölt húst, szalonnát vagy különböző kolbászokat - Wurst - főznek bele.

Jó minőségűek a krémleveseik, de készítenek hurkalevest, sajt-, sörleveseket, burgonya-, zöldség-, hagymalevest, körtelevest vagy a számunkra kissé szokatlan angolnalevest. Változatosan készítik a különböző édesvízi és tengeri halakat, rákokat, kagylókat hidegen és melegen, ezeket adják előételként és főételként is.

Egyik jellegzetes hideg ételük a Hacke Peter, ez darált sertéshús befűszerezve, amit nyersen fogyasztanak. Különböző alapanyagokból készítik a német konyhára jellemző ragukat, lehet borjú, szárnyashús, nyelv, szív, hal stb. Az összedarabolt alapanyagot tejmártással megkötik, sajttal a tetején sütőben megpirítják. A Wurstoknak sok fajtája ismert, így a Bockwurst, Bratwurst, a bajor Wes-Wurst, a frankfurter és egyéb virsli és kolbász fajták.

Az ún. egybesült húsokat - ami lehet marha, sertés, birka, csirke, kacsa - tulajdonképpen bő lében párolják, nem sütik ropogósra. A pároláshoz almabort is használnak, bár náluk is terjed - francia hatásra - a fehér és vörösborok használata. Közkedveltek a különféle vagdaltak, húsgombócok. Ismert ételük a főtt sertéscsülök, amit borsópürével és párolt savanyúkáposztával tálalnak. Ünnepi különlegesség a bajor kenyértésztában sült sonka.

A német konyhára jellemzőek a tejfölös, pikáns mártásban párolt, vadas jellegű ételek. Nem olyan mértékben mint hazánkban, de viszonylag sok sertéshúst fogyasztanak. Köretként sósburgonyát - gyakran egészben főzve - gombócokat, burgonyapürét, zöldségeket adnak. Érdekesebb burgonyaköret a mandulás krokett, a tormás krumpli, vagy a Leniswebwer, ami nem más, mint főtt burgonya palacsintatésztával kisütve. Gyakran készített köretük a párolt édes- és savanyúkáposzta, vöröskáposzta különösen ízletes almával párolva, de sokat fogyasztanak a száraz hüvelyesekből is.

Salátáikhoz olajos, joghurtos, majonézes, kapros dresszingeket készítenek. A salátákat önálló fogásként fogyasztják.

Desszertként gyümölcsös lepényeket, tortákat készítenek vagy margarinkrémes tejszínes tortát. Igazi különlegesség a tejszínes túrókrémtortájuk. Kedvelik a Kucheneket - kalácsnak, süteménynek lehetne fordítani - és az osztrákokhoz hasonlóan a smarnikat, a morzsaféléket, így a császármorzsát, a daramorzsát stb.

A sör a nemzeti italuk, de elsősorban a Rajna mentén jó minőségű borokat termelnek. A fehérborokat jól behűtve fogyasztják. Kiváló minőségűek a pálinkafélék, így a Korn, Steinhager, Wiliams /körtepálinka/, Himbergeist stb., ezeket is jól behűtve kedvelik.

A napi étkezési ritmusuk átlagos. A három főétkezés mellett tízóraira wurst-okat kolbászféléket és pácolt halakat fogyasztanak. Hagyományai vannak a délutáni kávézásnak, amihez süteményeket fogyasztanak.

 
 
0 komment , kategória:  ételek  
Csokoládés szuflé
  2009-03-11 20:03:53, szerda
 
  Csokoládés szuflé

Hozzávalók (8 személyre):
2 evőkanálnyi porcukor
20 dkg étcsokoládé, durvára vágva
5 dkg vaj, darabokra vágva
3 tojássárgája
7 tojásfehérje
5,5 dkg porcukor, extra
1 evőkanálnyi kakaópor

Melegítsük elő a sütőt mérsékelten melegre (200 °C, légkeveréses sütőnél 180 °C). Kenjünk ki nyolc, 1,25 dl-es tűzálló edényt megpuhított vajjal. Tegyük a porcukrot az edénybe, és forgassuk körbe, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Öntsük át a maradék cukrot a következő edénybe, és ismételjük meg a lépést az összes edénnyel. Tegyük az edényeket sütőrácsra. Keverjük össze a csokoládét és a vajat egy tűzálló tálban, és tegyük gőz fölé. Ügyeljünk arra, hogy a víz, ami felett gőzölünk, ne érintkezzen a tál aljával. Addig gőzöljük, amíg a csokoládé és a vaj is megolvad. Vegyül le gőzről, és keverjük hozzá a tojássárgáját.
Verjük kemény habbá a tojásfehérjét elektromos mixerrel egy nagyobb tálban. Folyamatosan adagolva adjuk hozzá az extra cukrot, és addig verjük, amíg a cukor elolvad. Forgassuk bele óvatosan egy kézi habverő segítségével a tojásfehérjehab egyharmadát a csokoládés keverékbe, majd ugyanezt ismételjük meg a maradék tojásfehérjehabbal is.
Adagoljuk a szuflékeveréket az edényekbe. Süssük fedő nélkül kb. 12 percig, vagy amíg a szuflék megnőnek.
Szórjuk meg gyorsan kakaóporral, és azonnal (!) tálaljuk. (Vaníliás fagylaltot is adhatunk mellé.)




 
 
0 komment , kategória:  ételek  
Wellington bélszín
  2009-03-11 19:46:35, szerda
 
  Wellington bélszín

Hozzávalók (4-5 személyre):
80 dkg tisztított bélszín
50 dkg vajastészta
6 dkg zsír
4 dkg vaj
20 dkg gomba
fél csomag zöldpetrezselyem
2 dkg hagyma
1,5 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás
törött bors

5 dl madeira-mártás

A bélszínt éles késsel megtisztítjuk a hártyájától, sózzuk, borsozzuk. Egy kis tepsiben a zsírt megforrósítjuk, beletesszük kiegyenesítve a bélszínt és forró sütőben 10 percig sütjük (közben időnként fordítjuk). Utána egy kistálra helyezzük, és hűvös helyre tesszük. A gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Vajban sárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, meg a gombát, majd sózzuk, borsozzuk, és 3-4 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a felvert tojást és a zsemlemorzsát, hagyjuk megkeményedni, és hűvös helyre állítjuk. A kész vajastésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk. A kihűlt hús tetején egyenletesen szétkenjük a hideg gombapépet és a pépes oldalával lefelé a tészta közepére helyezzük, ráhajtjuk a tészta egyik oldalát, azt bekenjük tojással, majd ráhajtjuk a tészta másik oldalát, s végül a végeken is behajtjuk. A beburkolt húst egy alacsony oldalú tepsibe tesszük úgy, hogy a gombapépes része felülre kerüljön. A fennmaradt tésztadarabkákat csíkokra vágjuk, és ezekkel díszítjük a ,,cipót". A tetejét bekenjük tojással, és jó forró sütőben 20-25 percig sütjük, utána 20 percig langyos helyen állni hagyjuk. Tálalásnál éles késsel felszeleteljük, majd a szeleteket szép sorjában a tálra helyezzük, mellé kevés madeira-mártást öntünk és abból külön csészében is adunk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  ételek  
Anna burgonyája
  2009-03-11 19:43:28, szerda
 
  Anna burgonyája

Hozzávalók (4 személyre):
1,2 kg burgonya, meghámozva
10 dkg olvasztott vaj

bors

Melegítsük elő a sütőt, forróra. A burgonyát szeleteljük fel nagyon vékony karikákra. Itassuk fel róla a nedvességet egy itatóspapírral. Kenjünk ki vajjal egy 23 cm átmérőjű teflonserpenyőt vagy sütőtálat. Fektessünk le egy réteg burgonyát, és alaposan kenjük meg a tetejét vajjal. Sózzuk és borsozzuk meg. Addig ismételjük a rétegelést, amíg elfogy a burgonya. A tetejére vaj kerüljön.
Fedjük le alufóliával, és süssük 20 percig, forró sütőben. Vegyük le az alufóliát, és süssük további 30 percig, vagy amíg a teteje ropogós és aranyszínű lesz, és a burgonya megpuhul.
Borítsuk ki egy tálra, és cikkekre vágva tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  ételek  
Csirkés-kukoricás krokettek
  2009-03-11 19:39:42, szerda
 
  Csirkés-kukoricás krokettek

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg burgonya meghámozva, feldarabolva
2 tojássárgája
2 evőkanálnyi tejszín
2x13 dkg kukorica-konzerv, leszűrve, leöblítve
25 dkg apróra vágott, főtt csirkehús
1/4 csészényi apróra vágott, friss petrezselyem
1 csirkehúsleves-kocka
finomliszt
2 tojás, felverve
15 dkg zsemlemorzsa
növényi olaj, a sütéshez

Főzzük, vagy pároljuk a burgonyát puhára. Szűrjük le. Törjük össze, egészen krémesre. Keverjük hozzá a tojássárgáját, a tejszínt, a csirkehúst, a petrezselymet és az összemorzsolt csirkehúsleves-kockát. Fedjük le, és tegyük hűtőbe, 30 percre.
Formázzunk egynegyed csészényi keveréket krokett alakúra. Forgassuk meg finomlisztben, rázzuk le róla a felesleget. Mártsuk meg a felvert tojásban, és forgassuk meg a zsemlemorzsában. Fedjük le, és tegyük hűtőbe, 30 percre.
Melegítsük fel az olajat egy nagyobb serpenyőben, és adagonként süssük a kroketteket aranybarnára. A felesleges zsiradékot itassuk fel papírtörlővel vagy szalvétával.


 
 
0 komment , kategória:  ételek  
Nyers zöldségtál
  2009-03-08 13:59:23, vasárnap
 
 
Nyers zöldségtál

Hozzávalók:
40 dkg karalábé
40 dkg sárgarépa
8 szál tavaszi hagyma
40 dkg csirkemell-filé
1 evőkanál ételízesítő
fél csokor friss menta
10 dkg tisztított napraforgómag
2 evőkanál olíva olaj
4 evőkanál tejföl
2 dl natúr joghurt

Elkészítése:
A karalábét, répát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A mellet bedörzsöljük ételízesítővel és borssal. A mentalevelet megmossuk, és apróra vágjuk. Zsiradék nélkül teflon serpenyőben hirtelen megpirítjuk a napraforgómagot, és tányérba borítjuk. Ugyanabba a serpenyőbe a felforrósított olajban megsütjük a húst, majd falatnyi kockákra aprítjuk. A joghurtot összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal fűszerezzük. Végül a mentát és 1 evőkanál napraforgómagot is belekeverünk. A zöldségeket és a húst kis halmokban 4 tányérra rakjuk, középre öntjük az öntetet és megszórjuk a maradék napraforgóval.
(370 Kcal/adag)
 
 
0 komment , kategória:  ételek  
Kívül ropogós, belül krémesen
  2009-02-27 19:22:42, péntek
 
  Kívül ropogós, belül krémesen lágy! Mi az?

Amikor köretet kell választani egy-egy nagyobb családi összejövetelre, vagy ünnepre egy dolog biztosan nem hiányozhat az asztalról: a burgonya! Ezernyi féleképpen lehet elkészíteni: kezdve a finom, habos burgonyapürétől, a petrezselymes burgonyán át a hagymás krumpliig, mindenféle változattal találkoztunk már.

Most egy különleges, mégis egyszerű kombinációval szeretnénk megismertetni Önt, amely tökéletes kiegészítő lesz húsételekhez, sőt önmagában is szívesen fogyasztják majd! Só, bors és egy csipetnyi kakukkfűre lesz csak szüksége, hogy elkészítse a kívül ropogós, belül szinte krémesen lágy burgonyát.



Milyen burgonyát használjon?

Az emlegetett krémes-ropogós grillezett finomsághoz alacsony keményítő tartalmú burgonya a legjobb választás, mivel sokkal nagyobb a nedvesség tartalma, így nem tud úgy kiszáradni, mint a szimpla főzni való burgonya. Mind a piros mind a sárga fajták között fog ilyet találni a boltokban.
Pucolja le a burgonya héját

2-3 közepes méretű burgonyát számoljon személyenként, attól függően, hogy milyen étkű vendégeket vár. Valószínűleg Ön is inkább többet készít el, mint hogy ne legyen elegendő a vendégek számára. Ne aggódjon ez a burgonya isteni reggeli lesz felmelegítve, egy kis vajjal, szalámival és sajttal, de salátába is beleteheti majd.



Tippek a burgonya elkészítéséhez

A burgonyát kisebb háromszögekre vágja vagy hasábokra, ha úgy jobban tetszik. A méretezésnél azonban jobb, ha figyel: ha túl kicsi hamar kiszárad krumpli, ha túl nagy nem fog átsülni. Egy forma szeletek vágásában segítséget nyújt Önnek a Snap 'n Slice szeletelő készlet.

Néhányan megfőzik a burgonyát sütés előtt, ez felesleges lépés, ha alacsony keményítő tartalmú burgonyát választ, és viszonylag kis darabokra szeleteli.

Válasszon egy nehéz serpenyőt, még jobb a célra egy elektromos serpenyő, amivel a hőmérsékletet is tökéletesre állíthatja. Ne tegyen túl sok burgonyát egyszerre a serpenyőbe, egy réteg bőven elég. Ha túl sűrűn teszi a krumplit inkább párolódni fognak mint sülni, ezért egy nagyobb méretű sütő jól jöhet, ha nem szeretne túl sokáig a tűzhely mellett állni. Azt is vegye figyelembe, hogy minél kisebbre vágja burgonyát, annál több helyet fog elfoglalni a serpenyőben.
Tegyen zsiradékot a serpenyőbe

Egy kis olivaolaj, kacsazsír vagy libazsír tökéletes barnaságot, állagot és ízt fog kölcsönözni a burgonyának. Jó, ha burgonyát épphogy ellepi a zsiradék, de azért ne ússzon benne - inkább grillezni és nem szimplán sütni szeretnénk őket.

Rendesen sózza be tengeri sóval a burgonyát, és frissen őrölt borssal is szórja be, majd adjon hozzá friss fűszernövényeket. Az erőteljesebb ízű növényeket, mint kakukkfű, rozmaring, majoránna vagy zsálya jó, ha sütés előtt adja a burgonyához, míg a lágyabb ízűeket, mint például a petrezselyem vagy a metélőhagyma sütés után adja váltja ki azt az ízt, amit el szeretnénk érni
Jó étvágyat hozzá!


 
 
0 komment , kategória:  ételek  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 159 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6528 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6
  • e Hét: 6
  • e Hónap: 11206
  • e Év: 26776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.