Regisztráció  Belépés
eva0817.blog.xfree.hu
A szeretet művészet,semmi sem fontosabb a világon,mint megtanulni ezt a művészetet. Úgy éld a jelent,hogy egyszer az majd múltad lesz,mely tönkre teheti a jöv... Kárpáti Éva
1943.08.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/39 oldal   Bejegyzések száma: 386 
Mai ebéd...................................
  2018-02-17 07:15:44, szombat
 
  Gomba vadasan krumpligombóccal


Megtisztítjuk, fölkarikázzuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, 2-3 percig kevergetve pirítjuk 1 evőkanál olajon, aztán fölöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleszórunk 1 kávéskanál sót, egy-két csipet őrölt borsot, beletesszük a citromhéjat meg a babérlevelet, és puhára pároljuk a répaféléket. (Közben pótoljuk az elpárolgott vizet.) Megtisztítjuk és földaraboljuk a gombát. Meghámozzuk, apró kockákra vágjuk a hagymát, és üvegesre sütjük 1 evőkanál olajon. Hozzáadjuk a gombát, meghintjük 1 kávéskanál sóval meg csipetnyi őrölt borssal, és kevergetjük, miközben levet enged. Addig főzzük, amíg el nem párolog a leve.

Közben a megfőtt répafélékből előbb kivesszük a citromhéjat és a babérlevelet, majd a főzővízzel együtt összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük őket. Visszatesszük a mártást a tűzre, ízlés szerinti mennyiségű mustárt teszünk bele (kóstolással állítjuk be a megfelelő ízt), és szükség esetén, ha a répa nem elég édes, kicsit megcukrozzuk. Forrásig főzzük.

Miután a gomba elfőtte a levét, rászórjuk a lisztet, és jól összekeverve 1 percig pirítjuk. Ezután felöntjük a mustáros mártással, belekeverjük a tejfölt, és 4-5 perc alatt össze-forraljuk. Ízlés szerint még ízesítjük.

A krumpligombóchoz apró kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk a hagymát. Megfőzzük és áttörjük a krumplit, azután összekeverjük a tojással, az apró kockákra vágott zsemlével, az elősütött hagymakockával, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, az aprított petrezselyemzölddel és a liszttel. Az így kapott tésztát negyed órán át állni hagyjuk. Ezután vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket.

Tipp: a krumpligombócba szalonna- vagy sonkakockákat is tehetünk. Ebben az esetben
az apróra vágott szalonnát vagy sonkát a hagymával együtt pirítsuk át. Spagettivel vagy rizzsel is tálalhatjuk.




 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Sajtos túrós rudak, fokhagymás tejföllel
  2018-02-16 18:04:22, péntek
 
  [bHozzávalók:
170 g tehéntúró
150 g reszelt sajt
1 tojás
3 evőkanál liszt

bors
zsemlemorzsa
olaj
Elkészítés:
A túrót és a reszelt sajtot keverjük össze. Fűszerezzük, ha erősebb ízre vágyunk adhatunk hozzá csilit, vagy fokhagymát. Adjuk hozzá a tojást és a lisztet, gyúrjuk össze a masszát. Formáljunk belőlük rudakat és forgassuk zsemlemorzsába mindegyik rudacskát. Ha vastag roppanós panírt szeretnénk, akkor zsemlemorzsába, tojásba és ismét zsemlemorzsába mártsuk. Bő forró olajban süssük ki.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Kefires-gyümölcsös süti
  2018-01-30 14:56:19, kedd
 
  Hozzávalók:

2 kis pohár kefir
1 kefires pohár cukor
3 kefires pohár liszt
fél kefires pohár olaj
1 cs sütőpor
3 tojás
gyümölcs ízlés szerint

Elkészítése:

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a kefirt,és az olajat. Ezután a sütőporral elkevert lisztet,és a tojások habbá vert fehérjét, majd alaposan összeforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,tetejét megszórjuk kb 60-70 dkg gyümölccsel(itt most sárgabarackkal készítettem).

Előmelegített sütőben 170-180 fokon kb 30 percig sütjük.(tűpróbával ellenőrizzük)

Tetejét még melegen megszórhatjuk fahéjas porcukorral.





 
 
0 komment , kategória:  receptek  
4 isteni finom, sütőben sült fánk
  2018-01-16 11:22:19, kedd
 
  Itt a farsangi szezon, így a fánksütés is jobban előtérbe kerül, mint az év egyéb időszakaiban. De mi van akkor, ha egyáltalán nem szeretnénk olajszagban úsztatni az egész lakást? Akkor jön el a sütőben sütött fánkocskák ideje. Mutatunk néhány sütőben sült variációt, így elkerülhető a kellemetlen olajszag, és talán az alakunk sem bánja annyira az amúgy egyáltalán nem kalóriaszegény édesség falatozását.

Sütőben sült fánk fahéjas porcukorral

Link



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Kinder Tejszelet recept
  2017-11-25 14:28:15, szombat
 
  5 db tojás
» 90 g kristálycukor
» 90 g búzaliszt
» 30 g kakaópor
» 12 g sütőpor
» A krémhez:
» 40 g pudingpor - tejszín ízű
» 250 ml tej
» 80 g kristálycukor
» 25 g vaj
» 150 g mascarpone

Elkészítés:


A tojásokat kissé felverjük, hogy kicsit habos legyen.
Hozzáadjuk a cukrot, az átszitált lisztet, kakaóport, sütőport és elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Kitesszük kihűlni. Sütőpapírt lehúzzuk róla ha kihűlt. Mivel vékony a lap, ha levesszük, a tepsiről pár perc alatt meghűl. Ha kihűlt elvágjuk félbe és az egyik felet felvágjuk, ahogy szeretnénk.
Elkészítjük a krémet. A pudingport a cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a tejet és pudingot főzünk belőle. Majd kihűtjük.
A mascarponét kikeverjük a vajjal.
Hozzáadjuk a teljesen kihűlt pudingot is és azzal is simára keverjük.Az egyben hagyott fél lapot megkenjük a krémmel, majd rátesszük a méretre vágott lapokat. Hűtőbe tesszük pár órára, majd óvatosan vágjuk át a krémet és az alsó lapot is egy éles késsel.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Gesztenyés – lekváros piskótatekercs
  2017-11-16 07:54:27, csütörtök
 
 



Hozzávalók
Piskótához
- 4 tojás
- 3 ek. víz
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg liszt
- csipetnyi só
Krémhez
- 25 dkg gyorsfagyasztott gesztenyemassza
- 25 dkg mascarpone
- porcukor ízlés szerint
- 10 dkg puha vaj
- 1 tk. rum vagy aroma
- ribizlilekvár (vagy tetszőleges, de lehetőleg savanykás ízű lekvár)
Elkészítési javaslat
A piskótához a fehérjéket a sóval, és a cukor felének kanalankénti és fokozatos hozzáadásával vágható keménységű, fényes habbá verem. A sárgáját a maradék 4 dkg cukorral és 3 ek. vízzel kikeverem, óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habba, majd beleszitálom a lisztet, és lassan, óvatosan összeforgatom.
A masszát sütőpapírral bélelt nagy méretű sütőtepsibe egyengetem, egyenletesen elsimítom és 180 fokra előmelegített sütőben (középen, légkeveréssel) 10 percig sütöm.
A piskótát egy nedves konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt és a konyharuha segítségével lazán feltekerem (ez egy nagyon könnyed, rugalmas tészta, így könnyű feltekerni, nekem nagyon bevált piskótatekercsekhez). Feltekerve hagyom kihűlni. Közben összeállítom a krémet.
A vajat simára keverem a porcukorral, majd összekeverem a mascarponéval, krumplinyomóval belenyomom a gesztenyemasszát, és az egészet együtt jó alaposan kikeverem, közben ízlés szerint rummal/aromával ízesítem.
A teljesen kihűlt tésztát vékonyan megkenem a lekvárral, majd rákanalazom a krém nagy részét (hagyok a külsejére is egy keveset) és egyenletesen elkenem. Ezután óvatosan feltekerem a tésztát, majd a maradék krémmel kívülről is bevonom.
1-2 órán át hűtőben állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek, majd éles késsel felszeletelem, és közvetlenül tálalás előtt tejszínhabbal díszítem.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
FORRALT BOROS KUGLÓF recept SÜTŐTÖKÖS
  2017-11-12 20:55:09, vasárnap
 
  HOZZÁVALÓK

30 dkg sütőtök (1 csésze)
1 dl napraforgó olaj (1/2 csésze)
2 db tojás (nagy)
1.5 bögre finomliszt
1 bögre cukor (opcionális)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 teáskanál szerecsendió
1 kávéskanál fahéj
1 teáskanál szegfűbors
1 teáskanál gyömbér
70 g csokoládé (olvasztott)
1 ek cukrozatlan kakaópor

Melegítsük elő a sütőt 175-180 fokra. A kuglófformát vajazzuk és lisztezzük ki.
Először kissé habosítsuk fel a tojásokat. Aztán adjuk hozzá az olajat és a sütőtökpürét. Jól keverjük össze.
A csokoládét olvasszuk fel, és szórjuk bele a kakaóport. Keverjük el benne.
Tegyük egy tálba a száraz hozzávalókat (liszt, fűszerek, szódabikarbóna, cukor, só). Adjuk hozzá a tojásos keveréket, és jól dolgozzuk össze.
Vegyünk ki a tésztából 1 csészényit, és keverjük bele az olvasztott csokoládét.
A kuglófformába tegyünk a világos tésztából egy réteget, majd a sötét tésztát kanalazzuk rá. Végül a világos résszel takarjuk be. Rázogassuk meg és simítsuk el. 30-45 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával ellenőrizzük)
15 perc pihentetés után kiboríthatjuk a formából, és tetszés szerint porcukorral megszórva vagy csokiöntettel tálaljuk.




 
 
0 komment , kategória:  receptek  
16 izgalmas köret a vasárnapi asztalra
  2017-11-06 19:04:07, hétfő
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
almás diós szelet – kevert tészta
  2017-11-06 18:44:17, hétfő
 
  Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg cukor
1 tasak sütőpor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
25 dkg vaj
2 tojás
3 dl tej
10 dkg vágott dió
2 alma
Elkészítése:

A tészta alapanyagait a dió és az alma kivételével egy tálba tesszük és robotgéppel összekavarjuk. Amikor a tészta csomómentes, papírral bélelt formába, vagy tepsibe öntjük. Az almát meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk, a dióval együtt a tetejére szórjuk. 180 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt megsütjük.

[/



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
ehető virág, amit sokoldalúan használhatunk a konyhánkban
  2017-10-29 09:12:35, vasárnap
 
  Ehető virágok

Allium - Az alliumcsalád minden virága (póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma) ehető és ízletes!
Angelika - Fajtától függően a virágok világos levendula-kéktől a mély rózsáig terjednek, és édesgyökérszerű ízűek.
Ánizs - Mind a virágok, mind a levelek finom ánizsos vagy édesgyökér ízűek.
Rukkola - A virágok kicsik, és olyan ízűek, mint a levelek. Színük fehér sötétlila csíkokkal vagy sárga.
Búzavirág - Csak a szirmokat együk, a virág többi része kesernyés.
Bazsalikom - Több féle színű virága (fehér, rózsaszín, levendula) hasonló ízű, mint a levele, csak enyhébb karakterű.
Méhbalzsam - A piros virágok menta ízűek.
Gyermekláncfű - Bővebben a pitypangról itt írtunk.
Borágó - Szép kék virága hasonló ízű, mint az uborka.
Körömvirág - szirmai enyhén csípősek, fűszeresek.
Szegfű - A szirmok édesek, illatosak.
Kamilla - A virágok édes ízűek és gyakran használjuk teaként. A fészekvirágokra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat.
Zamatos turbolya - Virágai is finomak.
Krizantém - Csak a szirmokat használjuk. Egy kicsit keserű, eges fajták csípősek.
Koriander - Ez az a növény, amit sokan nem kedvelnek íze, illata miatt, pedig virága is gyógyhatású. Használjuk frissen, főzés nélkül, salátákba!
Citrusfélék - Virágaik édesek és nagyon illatosak.
Kapor - A sárga virágai olyan ízűek, mint a növény levelei. Cukorbetegek fogyasszanak belőle minél többet!
Margaréta- Ezek a legkevésbé ízletes szirmok, viszont remekül mutatnak a tányéron.
Édeskömény _ A sárga édeskömény virágainak íze hasonlít az édesgyökér ízéhez, és szintén gyógynövény.
Fukszia - Virágaival gyönyörűen díszíthetjük köreteinket.
Hibiszkusz - Karakteresen savanyú íze miatt óvatosan használjuk a főzéshez.
Mályvarózsa - Ízletes, vegetáriánus köretek fontos kelléke.
Impatiens ( nebáncsvirág) -Nincs jellegzetes íze, leginkább díszítéshez használhatjuk.
Jázmin - Teája igazi csemege, de édes ételekhez is jól illeszthető.
Vadárvácska - Imádnivalóan finom, menta íze kiváló salátákhoz, tésztákhoz, gyümölcsös ételekhez.
Levendula - Édes, fűszeres íze egyaránt illik a sós és édes ételekhez.
Citromfű - Fehér színű virágai citromos ízűek, teákhoz, desszertekhez használjuk.
Menta - Ma már több változata is létezik, illatuk, ízük, intenzitásuk is ennek függvénye.
Sarkantyúka - Az egyik legkedveltebb ehető virág, ragyogóan színezettek, édes, fűszeres ízűek, jól illik salátákhoz, körethez.
Oreganó - Virágainak íze leveleihez hasonló, annak enyhébb változata. Antibakteriális hatása közismert.
Torma - Virágai borsos ízvilágúak.
Rózsa - Minden rózsaszirom ehető, a sötétebb színűek intenzívebb ízűek. Tökéletesek az italokhoz, desszertekhez, valamint különböző dzsemekhez.
Rozmaring - Íze a növény leveleinek enyhe változata.
Zsálya - Levélhez hasonló ízvilág.
Kakukkfű - Karakteres ízvilága miatt csak óvatosan használjuk, apró virágaival viszont kedvesen, diszkréten díszíthetünk.
Sütőtök - Nincs jellegzetes íze, de virága különleges dekorációja lehet egy-egy kompozíciónak.
Napraforgó - Igen sokoldalú növény. Szirmai ehetők, íze az articsókához hasonlít.


Most készült a sajttortám krizantémmal díszítve



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/39 oldal   Bejegyzések száma: 386 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 40 db bejegyzés
Összes: 9035 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 141
  • e Hét: 2019
  • e Hónap: 17642
  • e Év: 48824
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.