Regisztráció  Belépés
brozsika.blog.xfree.hu
"Ne arra áhítozz, hogy könnyebb legyen, hanem arra, hogy ügyesebb légy! Ne kevesebb gondot, hanem több hozzáértést kívánj! Ne kevesebb kihívásra számíts, h... brozsika Rózsamama
1954.12.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Az egészségvédő mandarin
  2009-01-12 16:11:13, hétfő
 
  Az egészségvédő mandarin

A mandarin a citrusfélék családjának képviselője. Citrus rokonaitól azonban nem csak C-vitaminban való gazdagságot örökölte. Ezenkívül a narancssárga labdácskákban van D-vitamin, amely véd az angolkórtól és K-vitamin, amely biztosítja a véredények rugal-masságát.

Fontos tudni, hogy a mandarin nitrátokat soha sem tartalmaz! Ezek a kártékony anyagok ugyanis citromsav jelenlétében nem képesek megmaradni.

Nem nehéz kiválasztani a legfinomabb mandarint. Ízét ránézésre is meg lehet állapítani. A legsavanyúbb az unshiu mandarin, amely kissé lapított és közepes méretű. Egyetlen jó tulaj-donsága, hogy nincs magja. A santra mandarin hatalmas, vastag héjú, ez a fajta a legköny-nyebben tisztítható, de édes ízben, aromában nem túl gazdag - írja az UNIAN hírügynökség.

A mandarin gyógyító célú felhasználásának rengeteg módja létezik. Lássunk néhányat:

1. A mandarin leve hasznos diétás és gyógyító ital. Különösen ajánlott gyermekeknek (még csecsemőknek is!) és betegeknek.
2. Láz esetén a mandarin leve jól oltja a szomjúságot.
3. A mandarint asztma és hörghurut (bronchitis) gyógyítására is használják. Nagy mennyiség-ben tartalmaz sinefrint, amely a gyógyszergyártásban jól ismert ödéma- és hurutellenes szer. A tüdő nyálkától történő megtisztítására minden reggel egy pohár mandarinlé elfogyasztása ja-vasolt.
4. Hörghurut és légcsőgyulladás (tracheitis) esetén a szárított mandarinhéj vizes ázata (hideg folyadékban) és főzete (1:10) megkönnyíti a köhögést és köptető hatású.
5. A hasmenéssel kísért emésztőrendszeri megbetegedések esetén egyaránt hasznos a friss mandarin és levének fogyasztása.
6. A mandarin héja az egyik összetevője annak a gyógynövénykeveréknek, amelyből keserű ázatot (hideg folyadékban) kapnak. Ezt a gyógyászatban az étvágy növelésére és az emésztés javítására alkalmazzák, étkezés előtt 15-30 perccel kell elfogyasztani 10-20 cseppet.
7. Az étvágy javítására ugyanilyen adagolásban javasolt a szárított, áztatott mandarinhéj leve.
8. A bélférgektől segít megszabadulni a nagy mennyiségben fogyasztott mandarinlé.
9. A mandarint - mint értékes diétás terméket - alkalmazzák téli időszakban a szervezet vita-minokkal történő ,,telítésére".
10. A mandarin skorbutmegelőző és étvágygerjesztő hatású, javítja az anyagcsere-folyamatokat.
11. A mandarin illóolaj-tartalma hangulatjavító hatású.
12. Cukorbetegség (diabétesz) esetén a mandarin héjának főzete segít a vércukorszint csök-kentésében. 3 gyümölcs héját 10 percig forraljuk 1 l vízben. A főzetet szűretlenül (!) hűtőben kell tartani és naponta fogyasztani.
13. A mandarin és leve - fitoncid tulajdonságainak köszönhetően - baktériumellenes hatású. (Sok növényfaj bocsát ki légzése során olyan anyagokat, melyek a levegőben található mikro-organizmusokat elpusztítják, ezt hívják fitoncid hatásnak - a szerk.).
14. A mandarin levének külsődleges alkalmazása segít a tejláz elleni harcban.
15. Hasmenés, sőt vérhas esetén is hatékonyan segít a mandarin gyümölcse és leve.
16. A mandarint vérzéscsillapító szerként használják, ha klimax idején bő vérzés lép fel.
17. A mandarinban lévő fitoncidok bőrbetegségekre gyakorolt hatása olyan erős, hogy a friss lé némely gombákat (trichophyton, mikrospórák) azonnal elpusztít.

A gyógyító tulajdonságok mellett egyes betegségekben a mandarin árthat is az embernek. Izgathatja a vesét, valamint a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, ezért fogyasztása nem ja-vasolt gyomor- és nyombélfekély, magas gyomorsavszinttel kísért gyomorgyulladás, heveny bélgyulladás (gastritis, enteritis, cholitis), valamint epehólyag-gyulladás, májgyulladás és he-veny vesegyulladás esetén.




 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
Pásztortáska
  2008-09-28 10:22:10, vasárnap
 
 
Pásztortáska
Latin neve: Capsella bursa pastoris
A drog latin neve: Bursae pastoris herba
Felhasználható részei:
A drogot a növény virágzó földfeletti hajtásai szolgáltatják.
A növény hatóanyagai:
Acetilkolint, kolint, diozminglikozidot, káliumsókat, cseranyagot, olajat, gyantát tartalmaz.
Fogyasztási javallat:
Teáját 1-2 kiskanál apróra vágott növényt 1 csésze vízzel forrázva, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le. A menstruációs ciklus ideje alatt napi 2 csészényi tea fogyasztása ajánlott. naponta háromszor készítik, fogyasztják.
Mire jó?
A növény vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is, amit magas kálium-tartalmának köszönhet. Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukba helyezve csillapítja a vérzést.
Előfordulási helyek:
Mindenfelé megtalálható, közönséges gyom.
Virágzása: Kora tavasztől őszig
Népies nevei: Gezmice, pásztor tarsoly, erszény, koshomlok, porcogófű, kanállopó,
Jó tudni!

Várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott! Elhúzódó vérzés esetén orvosi kivizsgálás szükséges.
Tiszta helyen gyűjtsük, ne utak, vasutak mentén.



 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
Körömvirág
  2008-09-28 09:56:22, vasárnap
 
  A KÖRÖMVIRÁG
Latin neve: Calendula officinalis
A drog latin neve: Calendulae flos
Felhasználható részei:

A drogot a teljesen kinyílt virágszirmok képezik, csészelevelek nélkül.
Napos száraz időben fosztják, folyamatosan mivel a növény újjabb virágokat hajt.
A növény hatóanyagai:

Karotinoidákat, színező anyagot, keserűanyagot, glikozidát, kis mennyiségű illóolajat tartalmaz.
A tea hatásai,
Felhasználása:

Forrázatát gyomor és nyombélfekély kezelésére, külsőleg nehezen gyógyuló sebek, fekélyek,
ekcémák, borogatására használják. Hámosító, bőrújraképződést segítő és gyulladáscsökkentő hatásának kiváltásához, napraforgóolajjal és zsírral elegyítve kenőcsként, krémként használják.

Fogyasztási javallat:
Forrázatát 1 kiskanál drogot 1 csésze vízhez, 1 percig főzve készítjük.
Naponta 1-2 csészével cukor nélkül fogyasztják.
Konyha
A szirmokat kaporral vagy metélőhagyma-val együtt salátákhoz, halételekhez használjuk fel. Rizs szinezésére is alkalmas. (sáfrány helyett)
Háztartás

Lakás díszítésére, színesebbé tételére kiválóan alkalmas.
Számos kártékony rovart távol kerünktől.

Figyelmeztetés:
Különösebb veszélyforrása a növénynek és az abból készült teának nincsen.
Előfordulási helyek:
A Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk parkokban, sétányokon termesztett dísznövény.
Száradási arány:
8 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.
Fénytől védve, vékony rétegben, gyorsan, szellős helyen szárítják.
Virágzása: Júniustól őszig
Népies nevei: Borongó virág, fülemilefű, gyűrűvirág, kömice, náthavirág, nyestike, stb.


 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
A lenmag
  2008-09-27 17:51:45, szombat
 
  A LENMAG
Latin neve: Linum usitatissimum
A drog latin neve: Lini semen

A drogot a növény érett magvai szolgáltatják.
A magokat vízbe helyezve, síkos-nyálkás réteg vonja be a felületüket.

A növény hatóanyagai:

Nyálkát, telítetlen zsírsavakban gazdag zsírosolajat, pektint, fehérjét, enzimeket, cukrot, szterint,
kéksav glikozidot, keserűanyagot, lecitint tartalmaz. A drog hivatalos a X. R.GY.K.-ben.
A tea hatásai,
Felhasználása:

A drogot lágyító, hashajtó, teakverékekben, és nyákos kivonatok készítésére alkalmazzák,
préselés után pépes borogatásként, kelések és reumatikus betegségek kezelésére használják.
Bőrápoló krémek, festékek fontos alapanyaga. Fontos még megemlíteni hidegen préselt olaját.

Fogyasztási javallat:

A drog monoteaként való fogyasztása nem jellemző, csak teakeverékek alkotóelemeként használják.
Figyelmeztetés:
Különösebb veszélyforrása a növénynek és az abból készült teának nincsen.

Saját tapasztalat: Én naponta megeszem a magból egy evőkanálnyit belőle és teljesen rendben tartja az emésztésemet, megszünteti a székszorulást.


 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
a fahéj
  2008-09-11 13:42:58, csütörtök
 
  A fahéj

Hatásai
A fahéjat a benne lévő jótékony hatású, gyulladáscsökkentő olajok, illetve aromaterápiás hatása teszik nagyon sokoldalúvá.
gyulladáscsökkentő hatása miatt kiváló a fogfájásra (bár apu szerint egy jó nagy maflás a legjobb a fogfájásra - ha kiesik a fogad már nem tud fájni).
Vérkeringésfokozó, vérbőséget előidéző olajhoz csepegtessünk bármilyen bázis olajba fahéjcseppeket - szuper az izomfájdalmak kezelésére, cellulitisz ellen (nincs az a véres csata, ami felérne azzal, amit mi nők folytatunk a narancsbőr ellen)
Meghűlésre jó a fahéjas borogatás (melegíííít!! -személyes tapasztalat, meg voltam fázva és a fahéjolajas borogatástól olyan jó meleg érzés volt a hátamon.)




Maga a növény (Cinnamomum zeylanicum) Dél-Indiában, Madagaszkáron, Sri Lankán és Burmában honos.

A fa szárított levele maga a fahéj, a levélből nyerik ki az illóolajat illetve a levelét porrá őrölve és finomítva kapjuk a fűszert. (ne tudjátok meg, mit sakkoztam ezzel a bekezdéssel, hogy ne legyen benne kb. 5-ször a 'fahéj' szó.)





Fahéjas-almás muffin
(ez mindenféle betegségre jó)

12,5 dkv vaj, ugyanennyi cukor, 25 dkg liszt, 2 teáskanál őrölt fahéj, fél csomag sütőpor, 2 tojás, fél dl tej és 3 db alma (jó savanyú).

Nem variálom túl a leírást:kivajazzuk a muffinformát, majd először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd belekeverjük az apróra vágott almát. A tojást felverjük, mehet bele a tej és a vaj, majd az egészet óvatosan a lisztes keverékhez keverjük. 200 fokon úgy 30 perc alatt kész is.





 
 
1 komment , kategória:  gyógynövények  
kínai gyógynövények
  2008-07-17 12:26:54, csütörtök
 
  Gyógynövények

Kínai gyógynövényismeret

Kínában évszázadok óta használnak különböző növényeket betegségek vagy valamilyen rendellenességből adódó kellemetlen fizikai-lelki érzet megszüntetésére. Az első gyógynövényes gyűjtemény a Qin dinasztia (i. e. 221-206) alatt jelent meg Shen Nong Bencao néven (Shen Nong Materia Medica). A kezdetekben elsősorban emésztési rendellenességek kezelésére használtak növényeket (pl. Dahuang), majd több gyógynövény megismerésével a velük kezelhető betegségek köre is kibővült.

Minden növénynek van rá jellemző sajátossága, mint energiája, íze, mozgási jellegzetessége, és hogy mely meridiánokkal áll kapcsolatban. A négyféle nergia a hideg, hűvös, meleg, forró. A hideg vagy hűvös növények általában lázat, szomjúságot, gyulladt torkot és hővel kapcsolatos betegségeket gyógyítanak. A gyógynövények ötfle lehetséges íze: csípős, édes, savanyű, sós és keserű. A csípős gyógynövényeket izzasztásra, a qi és vér keringésének serkentésére használják. Ezeket rendszerint felszíni, felületi problémáknál alkalmazzák.
Az édes gyógynövényeknek három fő funkciója van: a hiányok feltöltése, más gyógynövények harmonizálása, detoxifikálása, fájdalom csillapítása és akut betegségek súlyosbodásának megakadályozása.
A savanyú gyógynövényeknek szintén három funkciójuk van: összehúz, gátol és szilárdít. Az ilyen növények jók izzadás, hasmenés, magfolyás, fehérfolyás megállításához.
A sós ízű gyógynövények puhítják a keményedéseket, olajosítja a beleket és elősegíti a leflé való ürítést. Az ilyen növényeket kemény székletek lazításához, vagy kemény duzzanatok/daganatok (mint strúma) oldásához használják.
A keserű gyógynövények elősegítik a bélmozgásokat, enyhítik a lázat és hőérzetet, harmonizálják a qit, felszárítják a nedvességet és kitisztítják a hőt. Ugyanakkor táplálják a veséket és jók a nedvesség eredetű betegségek kezelésére is.

A gyógynövény a felszívódás után négy különböző irányba mozoghat: a fej irányába felfelé; a lábak irányába lefelé; befelé, a zang és fu szervek irányába; vagy a felszíni rétegek felé kifele. A felfelé mozgó növényeket az esési tünetekkel járó betegségeknél (mint megsüllyedt szervek) használják. A lefelé mozgókat az emelkedési tünetekkel járó betegségeknél (mint köhögés, hányás), a kifelé mozgókat izzasztásra, befelé haladó felszíni tünetek kezelésére, a befelé mozgókat a bélmozgások és az emésztés serkentésére.
Minden gyógynövény megfelel valamelyik meridiánnak vagy meridiánoknak, például a Jie Geng megfelel a tüdő-funkciókörnek, és alkalmas asztma vagy köhögés kezelésére. A borda fájdalom vagy fájó szem a májra utal, ezért mivel a Gou Teng növény a máj-funkciókörrel áll kapcsolatban, ezért alkalmas a máj betegségeinek kezelésére.

Banlangen tea

A nyugat-ázsiai eredetű indigófa gyökerét (Radix Isatidis, Banlangen) ősszel takarítják be, majd miután a földet eltávolították róla, napon szárítják. Ezután durva porrá dolgozzák fel, és mint tea fogyasztható. Kínában igen közkedvelt gyógynövény, a Tradicionális Kínai Orvoslás is előszeretettel alkalmazza főként az esős, hűvös időszakokban. Leggyakoribb feldolgozási eljárása a granulálás vagy instantizálás, így a termék forró vízben vagy teában feloldva azonnal fogyasztható ízletes itallá válik.

Felhasználási javaslat: 1 tasak tartalmát 2-3 dl forró vagy hideg vízben feloldva, azonnal fogyasztható italt kapunk. Naponta 3-5 csészével is elfogyaszthatunk.
Galagonya tea

Főbb összetevők: galagonya gyümölcshús
A kínai galagonya (Crataegus pinnatifida) gyümölcsének hatóanyagai hozzájárulhatnak a szív és a vérkeringés normál állapotának fenntartásához, valamint segíthetik az egészséges emésztést.

Felhasználási javaslat: 1 teafiltert egy csészényi forrásban lévő vízzel leöntjük és 8-10 percig állni hagyjuk. Naponta 1-2 csészényi tea elfogyasztása javasolt.

Ginseng Slim tea

Összetevőinek köszönhetően hozzájárul a szellemi és fizikai teljesítő képesség fenntartásához, segíti a testsúly kontrollt. Antioxidáns tulajdonsága révén hozzájárul a káros szabad gyökök semlegesítéséhez, melyek felelőssé tehetők az oxidációs eredetű öregedési folyamatokért is.

Felhasználási javaslat: 1 teafiltert egy csészényi forrásban lévő vízzel leöntjük és 3-5 percig állni hagyjuk. Naponta legfeljebb 2-3 csészényi teát fogyasszunk. Tetszés szerint ízesíthetjük.
Tieguanyin gyomor tea

Főbb összetevők: Tieguanyin tea, jujuba, csűdfű, poria

Rohanó, stresszes világunkban, valamint a helytelen táplálkozás miatt a gyomor fala érzékennyé válik, a gázok felhalmozódnak a gyomorban és az emésztőrendszerben. Ez a kiváló távol-keleti teakeverék segíthet az egyensúly helyreállításában.
Kerüljük a hideg, nehezen emészthető, csípős ételek fogyasztását. Hasznos a meleg, folyékony ételek pl.: levesek, könnyen emészthető étkek és meleg tea rendszeres fogyasztása.
Cégünk a pekingi kínai hagyományos orvoslás kutatóintézetének szakembereivel együttműködve a tradicionális gyógynövény elmélet, valamint a modern tudományos eszközök felhasználásával fejlesztette ki ezt a teát, mely sok ember számára igazi kinccsé lett.

Felhasználási javaslat: naponta egy teafiltert 2dl vízzel leforrázunk, majd 5 percig állni hagyjuk. Magas hatóanyag tartalma miatt, ha szükségét érezzük egy filter, 0,5 liter tea elkészítéséhez is elegendő. A teát lehetőleg evés után fogyasszuk. Ajánlatos egy-két hónapos kúrát tartani.
Ginkgo biloba tea

Főbb összetevők: Ginkgo biloba kivonat, nádcukor

A Ginkgo biloba (páfrányfenyő) ősi magvas fafaj. Már az 1500-as években készült kínai gyógynövény enciklopédia, a Bencao Gangmu is szól a ginkgo szervezetre gyakorolt kedvező hatásairól, terápiás felhasználásának lehetőségeiről. A Ginkgo biloba levelének két legfőbb hatóanyaga a ginkgolid és a bilobalid, illetve különböző flavonoidokat is tartalmaz, melyeknek az antioxidáns, azaz szabadgyök-lekötő hatás is köszönhető. Fogyasztása támogatja a normál vérkeringést, mely összefüggésben áll az agyi teljesítménnyel és aktivitással. Segít fenntartani a memóriát a kor előrehaladtával is.

Felhasználási javaslat: 1 tasak tartalmát 2-3 dl forró vagy hideg vízben feloldva, azonnal fogyasztható italt kapunk. Naponta 1-2 csészével fogyasszunk.
Instant mézes gyömbér tea

Főbb összetevők: gyömbér, cukor, méz

Kínában a gyömbér használata hosszú időre, i. e. több évszázadra nyúlik vissza. Mára a világ minden táján egyaránt kedvelt fűszer és gyógynövény. Hatóanyagai hozzájárulhatnak az emésztőrendszer jó közérzetének fenntartásához, az émelygéses állapotok elkerüléséhez például utazások alkalmával. Fogyasztása segíthet fenntartani a szervezet természetes védekező képességét.

Felhasználási javaslat: 1 tasak tartalmát 2-3 dl forró vagy hideg vízben feloldva, kellemes ízű ital nyerhető belőle.
Mályva tea

A pangó széklet számos betegég okozója lehet, és egyszersmind rengeteg energiát von el a szervezettől. Napjaink rostszegény, zsíros étrendje is hozzájárul a renyhe bélműködéshez. A könnyű széklet által az ember sokkal könnyebbnek, könnyedebbnek, felszabadultabbnak érzi magát. Az évek során számos fogyasztó hálás köszönő levele erősít minket abban, hogy vásárlóink kedvelik ezt az áldásos teát. A hatás fokozása érdekében a tea már kapszulával kiegészítve is kapható.

Felhasználási javaslat: 1 teafiltert egy csészényi forrásban lévő vízzel leöntünk és 8-10 percig állni hagyjuk. Naponta legfeljebb 2 csészényi tea elfogyasztása javasolt az esti órákban, étkezés után.

Figyelmeztetés: gyermekek, terhes és szoptatós kismamák számára nem ajánlott.
Panax Ginseng tea

Főbb összetevők: panax ginseng, zöld tea
A Panax ginseng hozzájárul a normál vérkeringés fenntartásához, ami összefüggésbe hozható a szellemi teljesítő képességgel és aktivitással. Hozzájárul a test vitalitásához, segít, hogy energikusabbnak érezzük magunkat. Támogatja az immunrendszert, antioxidáns hatása révén semlegesíti a szervezetben a sejteket és a szöveteket károsító szabad gyököket.
Felhasználási javaslat: 1 teafiltert egy csészényi forrásban lévő vízzel leöntünk és 15-20 percig állni hagyjuk. Naponta 1-2 csészényi tea elfogyasztása javasolt. Tetszés szerint mézzel vagy cukorral ízesíthetjük.

Pollengrape tea
Szőlőmag kivonatot és különleges gyógynövénykeveréket tartalmazó teakeverék. A szőlőmag kivonat hatóanyaga az OPC (oligometric proanthocyanidin), melynek antioxidáns képessége hatékonyabb, mint az E-vitaminé, és a C-vitaminé. Kombinált gyógynövény-összetételének köszönhetően a Pollengrape támogatja az immunrendszert, erősíti és energiával tölti fel a szervezetet. Semlegesíti a káros szabadgyököket, melyek leginkább a sejthártyákat károsítják. Az egészséges sejthártya meg tudja akadályozni az allergiát kiváltó hisztamin szabaddá válását, hozzájárulva ezzel az egyensúly visszaállításához.

Felhasználási javaslat: 1 teafiltert 3dl vízben, 3-6 percig forraljuk, vagy 3dl vízzel leforrázzuk és 10-15 percig állni hagyjuk. Esetenként napi 1-2 csésze teát fogyasszunk. Ha szükségét érezzük a napi adagot 2-3 csésze teára is emelhetjük. Tetszés szerint egy kanál mézet is tehetünk a teánkba.
Instant Shiitake és Ganoderma tea

Főbb összetevők: Shiitake és Ganoderma gomba kivonat, nádcukor
A Shiitake és a Ganoderma gomba egyaránt fontos fehérje-, kálium- és cink-forrás. A Távol-Keleten használatuk hosszú időre nyúlik vissza, mind az étkezés, mind a hagyományos gyógyászat terén. Mindkét gomba rostanyagban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára fontos aminosavakat, B- és D-vitamint. Hozzájárulnak a természetes immunvédelemhez (az ellenálló képesség csökkenését eredményező hosszantartó betegségek és kezelések után rendkívül fontos a legyengült immunrendszer helyreállítása).

Felhasználási javaslat: 1 tasak tartalmát 2-3 dl forró vagy hideg vízben feloldva, azonnal fogyasztható italt kapunk. Naponta 1-2 csészével fogyasszunk, lehetőleg éhgyomorra.





 
 
0 komment , kategória:  gyógynövények  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6528 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 144
  • e Hét: 1466
  • e Hónap: 11254
  • e Év: 69411
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.