Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/60 oldal   Bejegyzések száma: 594 
Bizonyítottan karcinogén hatásúak a felfüggesztett valsartan
  2018-07-05 13:07:47, csütörtök
 
  Bizonyítottan karcinogén hatásúak a felfüggesztett valsartan-tartalmú gyógyszerek

Az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet reagált leggyorsabban az egész Európai Uniót érintő valsartan-szennyeződésre, a szakma fő képviselői pedig megvitatták a lehetséges kockázatokat és következményeket. A gyógyszerellátásban és a gyógyszeres terápiában is várható kimaradások következhetnek - derült ki az OGYÉI sajtótájékoztatóján.

A valsartan egy igen gyakran alkalmazott angiotenzin-II-receptor blokkoló a magas vérnyomás terápiás lehetőségei között. Egy kínai hatóanyaggyártó, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által előállított valsartan azonban olyan karcinogén szennyeződést tartalmaz, amely miatt azok a termékek, amelyeknek hatóanyaga ebből a gyárból származik, június 29-én ideiglenesen felfüggesztésre kerültek az Európai Unió több tagállamában. Ezeket a termékeket a magyar gyógyszerügyi hatóság, az OGYÉI, 2018. július 4-ével kivonja a gyógyszertári forgalomból. A szakmai ajánlás azonban azt írja elő, hogy a betegek továbbra is szedjék a készítményeket, és legfeljebb egy hónapon belül konzultáljanak kezelőorvosukkal a gyógyszer-átállásról.

A szennyeződés okai és hatása

A kínai alapanyaggyártó egy potenciális vevő kérésére megvizsgálta a gyártási eljárásait, melynek során észrevették a karcinogén hatásért felelős anyag jelenlétét. A gyártási folyamat előzetesen több kisebb változtatáson esett át, így nem lehet bizonyítani, hogy az ebből a gyárból érkező hatóanyag korábban is szennyezett volt-e, vagy csak az egyik változtatás után került a szennyezőanyag a valsartanhoz. A minőségbiztosítás gyógyszergyári rendszere (Good Manufacturing Practice (GMP)) pedig az ellenőrzések során nem az elkészült anyag minőségét vizsgálta, hanem a gyártási folyamat lépéseit, így nem vették észre a szennyeződés jelenlétét.

A valsartan melletti szennyezőanyag karcinogén hatást gyakorol a szervezetre, ezen hatását azonban nem azonnal, hanem felhalmozódás után fejti ki. Akár évekig is eltarthat, mire a tünetek megjelennek. Ilyen rákkeltő anyag sokfelé előfordulhat, például füstöltáruban, de a gyógyszergyártás során az előfordulási határküszöb jóval alacsonyabb.

Helyettesíthetőség

Nem minden valsartan hatóanyagtartalmú készítménynél használták a hibás valsartan alapanyagot. Egyes gyógyszerkészítmények a valsartan hatóanyagot más gyártótól kapják, ahol a más gyártási folyamatok során nem kerül szennyeződés a hatóanyaghoz. (A konkrét gyógyszerek listája itt található.)

A Magyar Hypertónia Társaság és a Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozata ajánlása azt javasolja, hogy a szennyezéssel esetleg érintett gyógyszer szedését semmi esetre se hagyják abba: a helyettesítés nélküli elhagyás után a vérnyomás akár 20-30 Hgmm-rel is megemelkedhet, melynek következtében többszörösére nő a szélütés, stroke vagy a szívinfarktus kialakulásának kockázata. Az orvostársaságok vezetői gondos mérlegelés után arra jutottak, hogy az elhagyás lényegesen nagyobb kockázattal jár, mint a szennyezéssel esetleg érintett készítmény tovább szedése. Arra bíztatják a betegeket, hogy lehetőség szerint legfeljebb egy hónapon belül keressék fel kezelőorvosukat egy másik, megfelelő gyógyszerre történő átállítás érdekében.

A kezelőorvosok számára az ajánlás azt határozza meg, hogy amennyiben nincs mérhető érzékenység az ACE-gátlókkal szemben, elsősorban ilyen típusú legyen a helyettesítő vérnyomáscsökkentő készítmény, tekintettel e gyógyszercsoport terápiás értékeire és a két gyógyszercsoport hatásmechanizmusának nagyfokú hasonlóságára. Amennyiben allergia vagy egyéb intolerancia észlelhető ACE-gátlókkal szemben, akkor támaszkodjanak a más gyártótól érkező valsartan-tartalmú gyógyszerekre. A helyettesíthetőségről táblázatos formában megfelelő tájékoztató is készült, mely ide kattintva érhető el. Prof. Dr. Merkely Béla, a Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozatának elnöke és Prof. Dr. Járai Zoltán, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke elmondta, a kezelőorvosok elsősorban ACE-gátlók felírásával rendezzék az átállást, csak akkor térjenek át másra, amennyiben az ACE-gátlók felírása problémákba ütközik. Ennek oka az ACE-gátlók és a valsartan közel azonos hatásmechanizmusa, és az a tény, hogy a piacon elérhető sokféle ACE-gátlóval könnyebb a piaci hézag kitöltése.

Gyógyszerellátás és visszatérítés

A szennyezett valsartan miatt 27 terméket fognak kivonni a gyógyszertárakból, de nem a betegektől. Ennek értelmében a betegek nem kötelesek visszavinni a szennyezett készítményeket a patikába, az új szakmai ajánlás támogatja ezen gyógyszerek további szedését. A gyártóknak ilyen és hasonló esetekben nincs jogszabályi kötelezettségük, hogy visszavegyék az adott terméket és annak árát visszatérítsék. Az OGYÉI ezzel kapcsolatban felvette a kapcsolatot a Magyar Gyógyszerészi Kamarával, amely támogatta azt a felvetést, hogy a gyártók vegyék vissza a minőségi hibás termékeket.

Az egy hónapon belüli gyógyszer-átállás miatt elképzelhető megnövekedett betegforgalom a gyógyszertárakban, illetve fennáll annak a lehetősége, hogy a helyettesítő készítményeket (máshonnan származó valsartan-tartalmú gyógyszereket és ACE-gátlókat) nagyobb mennyiségben kell a gyógyszertáraknak beszerezni, ennek folyamatossága és a gyógyszerellátás hatékonysága érdekében az OGYÉI több gyógyszernagykereskedővel is folyamatos kapcsolatot tart fenn.

További intézkedések

Ha az alapanyaggyártó felül is vizsgálja a gyártási folyamatokat, ki is javítja a szükséges hibákat és az új folyamatot ellenőrizteti is a megfelelő uniós szervvel, legalább félévig akkor is kiesik az alapanyaggyártásból. Ezért fontos felkészülni a gyógyszertáraknak a megnövekedett betegforgalom mellett a megfelelő gyógyszerellátásra, a kezelőorvosoknak és háziorvosoknak pedig az érthető tájékoztatásra a beteg felé, és a helyettesíthető készítmények ismeretére. A szakmai ajánlás szerint a beteg szedje tovább a szennyezéssel esetleg érintett készítményét, mivel a toxikus hatás kockázata sokkal kisebb, mint a helyettesítés nélküli gyógyszerelhagyás következtében fellépő hatások kockázata.

A patikai forgalomból kivont gyógyszerek listája: Link

Forrás: OGYÉI

A gyógyszerügyi hatóság felhívja a figyelmet, hogy vannak olyan készítmények, melyek gyártásakor nem alkalmazták a szennyezéssel érintett valsartan hatóanyagot, minőségük megfelelő, így ezek a jövőben is forgalmazhatók.


A szennyezéssel nem érintett gyógyszerek:

CO-VALSACOR 80 mg/12,5 mg filmtabletta

CO-VALSACOR 160 mg/12,5 mg filmtabletta

CO-VALSACOR 160 mg/25 mg filmtabletta

CO-VALSACOR 320 mg/12,5 mg filmtabletta

CO-VALSACOR 320 mg/25 mg filmtabletta

VALSACOR 80 mg filmtabletta

VALSACOR 160 mg filmtabletta

VALSACOR 320 mg filmtabletta

DIOVAN 80 mg filmtabletta

DIOVAN 160 mg filmtabletta

DIOVAN HCT 80/12,5 mg filmtabletta

DIOVAN HCT 160/12,5 mg filmtabletta

DIOVAN HCT 160/25 mg filmtabletta

VALSARTAN-HCT-TEVA 160 mg/25 mg filmtabletta

VALSARTAN-HCT-TEVA 80 mg/12,5 mg filmtabletta

VALSARTAN-TEVA 80 mg filmtabletta

VALSARTAN-TEVA 160 mg filmtabletta

VALSARTAN-TEVA 320 mg filmtabletta

EXFORGE 5 mg/80 mg filmtabletta

EXFORGE 5 mg/160 mg filmtabletta

EXFORGE 10 mg/160 mg filmtabletta

RAVALSYO 10 mg/80 mg filmtabletta

RAVALSYO 10 mg/160 mg filmtabletta

RAVALSYO 20 mg/160 mg filmtabletta

Szerző:
Lovász Kolos

Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Valsartan ügy: ne dobja el, szedje és cserélje!
  2018-07-05 12:48:30, csütörtök
 
  A betegeknek - saját biztonságuk érdekében - a gyógyszerszedés folytatását, orvosaiknak pedig egy hónapon belüli gyógyszerváltást javasol a szakmai grémium.

A gyógyszerhatóanyagok előállítása során keletkező szennyezőanyagok mennyiségét tisztítással csökkentik a gyógyszerbiztonság szempontjából meghatározó határértékekre, ám a kínai Zhejiang Huahai Pharmaceutical által gyártott egyik termék esetében ez nem járt sikerrel. A több gyógyszercég - köztük hazaiak - által is vérnyomáscsökkentők előállítására használt valsartan nevű alapanyagban ugyanis nagyobb mennyiségű, ráadásul veszélyes karcinogén szennyezőanyagot találtak. A dologra tulajdonképpen véletlenül derült fény, amikor a kínai vállalatnál vevőként jelentkezett egy új cég, amely az említett alapanyag vásárlását megelőzően megvizsgálta a venni kívánt terméket. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Írországhoz, Spanyolországhoz, Nagy-Britanniához, Franciaországhoz és Olaszországhoz hasonlóan az első információk hallatán már június 29-én - ideiglenes intézkedésként - felfüggesztette a kifogásolható gyógyszertételek forgalmazását, július 4-én pedig az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyorsriasztású láncon keresztül javasolta tagállamainak az említett kínai valsartan hatóanyagú gyógyszerek patikai forgalomból való kivonását, vázolta a kialakult helyzetet Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese.

Az ellátás biztosítása érdekében egyrészt folyamatosan követik, hogy a különböző gyártóhelyek mennyire képesek pótolni a minőségi kifogás miatt kieső alapanyagot, illetve a megfelelő minőségű alapanyaggal rendelkező gyártók mennyire képesek pótolni a kieső gyógyszerkészletet. Nem kis mennyiségről, állítólag havi 200-300 ezer dobozról van szó.

A valsartan nevű alapanyaggal Magyarországon közel 200 ezer beteget kezelnek, mondta el egy mai sajtótájékoztatón dr. Merkely Béla, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatának vezetője, a Semmelweis Egyetem rektora. A professzor arra figyelmeztetett, hogy a gyógyszer hirtelen, egyik napról a másikra történő elhagyása nagyobb veszélyt jelent a betegekre, mintha a jelenleg használt medicina orvosuk által történő lecseréléséig - tehát körülbelül még három-négy hétig - a most használt készítményt szedik. A gyógyszerszedés hirtelen leállása ugyanis jelentős vérnyomás emelkedést eredményezhet, amelynek következménye olyan életet veszélyeztető esemény lehet, mint a szívinfarktus vagy a sztrók.

Ezért orvosi javaslatuk úgy szól - hangsúlyozta nagy nyomatékkal a rektor -, hogy a betegek változatlanul mindaddig szedjék jelenlegi gyógyszereiket, amíg kezelőorvosuk azt le nem cseréli. A 200 ezer beteg átállítása - ismerte el - nem mehet végbe egyik napról a másikra, de azt javasolják, hogy a háziorvosok, a kardiológusok és belgyógyászok a lehető leggyorsabban, egy hónapon belül végezzék el ezt a feladatot, amelyhez segítségként- a Magyar Hypertónia Társasággal közösen - készítettek egy megfelelő dózisú, megfelelő hatóanyagú ekvivalens gyógyszereket ajánló táblázatot, amelyet az orvosoknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a patikáknak és az intézeti gyógyszertáraknak pedig az OGYÉI postáz.

A betegeknek ugyanakkor azt ajánlják, hogy a gyógyszercserére való tekintettel a korábbinál gyakrabban ellenőrizzék vérnyomásukat, hogy az a megfelelő határérték 140/90 alatt maradjon. Fontos tudni továbbá, hogy nem minden hazai forgalomban lévő valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő került feketelistára, amelyen összesen 27 termék szerepel. Azok a készítmények ugyanis, amelyeknek alapanyaga nem a fenti cégtől származnak, továbbra is forgalomba maradnak! A hazai forgalomban lévő valsartan hatóanyagú termékek egyharmada - 24 készítmény - nem érintett a jelenlegi helyzettel. Mindezt a Magyar Hypertónia társaság elnöke, Járai Zoltán professzor is megerősítette.

A várható ellátási problémát firtató kérdésre, az OGYÉI főigazgató-helyettese elismerte, mivel európai problémáról van szó, biztos hogy lesz fennakadás a folyamatos gyógyszerellátás biztosításában. Az már más kérdés, hogy nálunk az érintett betegek meglehetősen nagy száma miatt is számolni kell ezzel a ténnyel. Magyarországon egyébként sokféle vérnyomáscsökkentő van forgalomban, önmagában tehát a helyettesítés nem okozhat gondot, kivéve abban az esetben, ha a betegnek valamilyen egyéb ok, betegség miatt kimondottan erre a hatóanyagra van szüksége. Éppen ezért az OGYÉI igyekszik felkutatni a máshol fellelhető, felesleges készleteket.

A helyzetet megkönnyítheti, hogy a piacon két fontos gyógyszercsoport létezik, a sartanok és az ACE-gátlók, amelyek ugyan nem teljesen azonosak, de lényegében hasonló hatásfokkal csökkentik a magas vérnyomást. Ez utóbbiból bőséges választék van a hazai gyógyszerpiacon, fejtette ki Merkely Béla, ezért is szól úgy javaslatuk, hogy első körben - amennyiben nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű, biztosan nem érintett varsartan a patikákban - ACE-gátlókra állítsák át a betegeket. A korábban már említett orvosoknak készített javaslati listán is 10 ACE-gátló és 5 sartan típusú gyógyszert ajánlanak cserére.

A kivont szerek, és amelyek forgalmazhatók Link

Gyógyszertárak részére! Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Étel és gyógyítás
  2018-07-05 12:41:07, csütörtök
 
  A galagonya és a citromfű egyaránt a legértékesebb gyógynövényeink közé tartozik, mindkettő hatékony a gasztrointesztinális rendszer tüneteinek enyhítésében, és mindkettőt kulináris értéke miatt is használjuk.A galagonya elsősorban a kardiovaszkuláris rendszer rendben tartója-gyógyítója, míg a citromfű a központi idegrendszer működését segíti. Mindkét növényt évezredek óta használják a tradicionális gyógyászatban, és az elmúlt két évtizedben modern tudományos módszerekkel is alaposan tanulmányozták őket, feltárták hatásmechanizmusukat, és bebizonyosodott, hogy toxicitásuk elhanyagolható.Has + szív

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik, görög szóösszetételből származó neve is utal erre (Crataegus: erős tüskék). Medicinális felhasználásáról már az első évszázadban élt Dioszkoridész is beszámolt a gyógyító anyagokról írt enciklopédiájában, ami a középkorban az európai és arab orvoslást meghatározó alapművé vált.

Mivel a cserje, illetve kis fa méretű növény a mérsékelt éghajlaton érzi jól magát, széles sávban elterjedt Eurázsiában és Észak-Amerikában is (a Kárpát-medencében több faja őshonos). A kínaiak is régen rájöttek medicinális értékeire, így említik az első hivatalos gyógyszerkönyvben, a 659-ben írt Tang Ben Caocímű műben. A galagonyát Távol-Keleten ugyanarra használták, amire az európai népi gyógyászat is: gasztrointesztinális betegségek kezelésére és az emésztés elősegítésére. Azonban a galagonya esetében az európai népi gyógyászat előrébb járt, mint a kínai: a kínaiak csak a 20. században vették át Európából a galagonya legfontosabb felhasználási indikációját. A modern gyógyászat is ezért: a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében és kezelésében játszott szerepe miatt ajánlja leginkább a növény leveleinek, virágának és almaszerű termésének főzetét vagy kivonatait.

A galagonya levelei és bimbói ehetőek, salátaként fogyaszthatók, gyümölcséből dzsem, ecet, alkoholos ital készül az egész mérsékelt övi északi féltekén. A kulináris felhasználás is arra utal, hogy toxicitása elhanyagolható.

A növény gyógyászati felhasználásával foglalkozó legújabb tudományos áttekintés szerint (Navabi és munkatársai: Polyphenolic Composition of Crataegus monogyna Jacq.: From Chemistry to Medical Applications; Nutrients) terápiás dózisban alkalmazva is legfeljebb csak enyhe mellékhatásai vannak (izzadás, fejfájás, kipirulás, palpitáció). Terápiás felhasználási lehetősége hatalmas: az igen számos tudományos vizsgálat szerint a galagonya hatóanyagai csökkentik a kardiovaszkuláris rizikótényezőket - hipertenzió, hiperkoleszterinémia, ateroszklerózis, trombózis -, továbbá gasztro-, hepato- és neuroprotektív aktivitásuk van.

Hatóanyagai az egyszerű zsírsavaktól a terpénszármazékokon át a polifenolos nagymolekulákig terjednek (a virágok tokoferolt és aszkorbinsavat is tartalmaznak), flavonoidjai kiváló antioxidánsok és gyulladásgátlók, védenek a krónikus betegségek, így a rák és a diabétesz ellen.

A klinikai vizsgálatok tanúsága szerint alapvető bizonyítékok támasztják alá hatékonyságát a pangásos szívelégtelenség kezelésében. A galagonyakivonat többek között a muszkarinerg receptorok aktivációja révén hat a keringési rendszerre, relaxálja a simaizmokat, növeli a koronáriákon átáramló vér mennyiségét, továbbá angiotenzinkonvertáló enzimet gátló hatása révén is csökkenti a vérnyomást.

A szívelégtelenség galagonyával történő kezelésével kapcsolatban olyan sok vizsgálat született, hogy a Cochrane-kollaboráció érdemesnek tartotta szisztematikus áttekintés készítését a témában (Guo és munkatársai: Hawthorn extract for treating chronic heart failure). Ez a metaanalízis, továbbá egy másik áttekintés [Tassell és munkatársai: Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease; Phcog Rev] is arra a következtetésre jutott, hogy a galagonyakivonat bizonyítottan és szignifikáns mértékben jó hatású az ischaemiás szívelégtelenség tüneteinek kontrollálásában, a kardiovaszkuláris betegségek kezelésében.Has + agy

Az ajakosak családjába tartozó citromfű a Közel-Keletről származik, neve (Melissa officinalis) görög eredetű. A görög mitológiában Melissa az egyik nimfa neve, aki felfedezte és megtanította az embereknek a méz használatát, a görög nyelvben a mézelő méhek neve - melissai - is innen származik. Népies magyar neve - méhfű, mézfű, mézelke - is arra utal, hogy magas nektártartalmú virágai különösen vonzók a méhek számára.

A konyhában leveleit többek között saláták, halételek, édességek ízesítésére használjuk, míg a citromfűpesztónak alapvető összetevője. Gyógyászati felhasználása több ezer éves múltra tekint vissza: a görög Theophrasztosz A növények természetrajza című munkájában (i. e. 3. sz.) gasztrointesztinális panaszokra és alvási zavarokra ajánlotta. Valóban, a modern tudományos és klinikai vizsgálatok igazolták ilyen irányú felhasználását: a citromfű gyulladásgátló, antibakteriális, antifungális, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatásánál fogva (valamint a káros mellékhatásoktól teljesen mentesen) kiválóan alkalmas emésztési zavarok (gyomorrontás, savtúltengés, hányinger, puffadás) kezelésére, továbbá az idegrendszer megnyugtatására. Ez utóbbi hatásában az is szerepet játszik, hogy a citromfű rozmaringsav-tartalma következtében szorongásoldó és enyhe szedatívum. Mivel növeli a központi idegrendszerben a GABA szintjét (gátolja a GABA lebontását végző transzaminázt), továbbá muszkarinerg és nikotinerg hatású is, alkalmas hangulatjavításra és a mentális teljesítmény fokozására, és enyhíti az Alzheimer-kórban szenvedők tüneteit. Stresszellenes, nyugtató hatásánál fogva nemcsak a koncentrációt és a memóriát serkenti, de segíti az elalvást is. Mivel direkt antivirális hatású, teája torokfájás esetén is fogyasztható, flavonoidjai, terpénjei, illóolajai kivonatok formájában is hozzáférhetők.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)

Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
A véradás csökkenti a mags vérnyomást?
  2018-07-05 12:37:24, csütörtök
 
  "Érvágással" kezelhető a hipertónia
A modern kori "érvágás", a rendszeres véradás mintegy 12-17 Hgmm-rel csökkentheti a magas vérnyomásos betegek vérnyomását.

Évszázadokkal ezelőtt az orvoslás legfontosabb terápiás módszerei közé tartozott az érvágás, amit a legkülönfélébb indikációk esetén vetettek be. Ez sokat változott az idő múlásával. Napjainkban már csak a fokozott vasfelszívódással és - lerakódással járó hemokromatózis kezelésében fordulnak a vér ,,lecsapolásához". Emellett, jelentősebb mennyiségű vért vesznek le a donoroktól véradások alkalmával.

Két tanulmány is alátámasztja azt, hogy a véradás a donor egészségére nézve is kedvező hatásokkal rendelkezik. Bebizonyosodott, hogy a magas vérnyomásban szenvedő emberek számára a rendszeres véradás lehetőséget kínál a vérnyomás csökkentésére.

A véradás hasonló egy vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez

A Transfusion folyóiratban megjelent közlemény 292 véradó, köztük 146 magas vérnyomásos (140/90 Hgmm-nél magasabb érték) donor egy éven belüli vérnyomásának az alakulását követte nyomon. Az érintett magas vérnyomású donorok (n=146) közül 114-en évi legalább két alkalommal, míg 39-en négyszer, azaz negyedévente adtak vért. Egy év elteltével a hipertóniás véradók körében mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkent. A legkifejezettebb volt a vérnyomáscsökkenés azoknál, akik háromhavonta adtak vért: náluk a szisztolés érték átlagosan 156 Hgmm-ről 144 Hgmm-re csökkent, míg a diasztolés érték 91 Hgmm-ről 85 Hgmm-re változott. A kiindulásként magasabb vérnyomással (160/100 Hgmm fölött) rendelkező betegeknél a szisztolés és a diasztolés értékekben 17, illetve 12 Hgmm csökkenés volt tapasztalható. A megfigyeltekkel összhangban a vizsgálat egy éves időtartama alatt 11 hipertóniás páciens csökkenthette a vérnyomáscsökkentő gyógyszere adagját, illetve 5 további hagyhatta abba a gyógyszere szedését.

A kép teljességéhez tartozik, hogy 6 főnél az antihipertenzív gyógyszer dózisának az emelésére volt szükség. Eközben a normál vérnyomású donoroknál ilyen mértékű vérnyomáscsökkenés nem következett be. Igaz, hogy esetükben is csökkent a véradást követően a vérnyomás, de ez náluk nem bizonyult tartósnak.

Nem ez az első bizonyítása a véradás kedvező hatásának

Korábban egy 64 fő bevonásával végzett vizsgálat is hasonló eredményre jutott. Abban metabolikus szindrómás betegeket, átlagosan 149 Hgmm-es szisztolés értékekkel, illetve a kontroll-csoportban 145 Hgmm-es értékekkel vontak be a vizsgálatba. Hat hét elteltével a véradók körében 131 Hgmm-es átlagos szisztolés vérnyomás mértek.

A vérnyomáscsökkenés mechanizmusa nem ismert

Mindkét citált vizsgálatnál kis létszámú alannyal nyert eredményekről van. Biztató ugyanakkor, hogy az eredmények egybevágnak. Nem ismert egyelőre, hogy milyen mechanizmus vezethet a tapasztalt vérnyomáscsökkenéshez. A vörösvértestek száma ugyanis nem változott meg szignifikánsan a véradások eredményeként, ,,csak" a szérum-ferritin-szint csökkent a többszörös véradóknál a várakozásoknak megfelelően, bár ez utóbbit a későbbi vizsgálat nem hozza összefüggésbe a vérnyomáscsökkenéssel.

Valószínűsíthető, hogy a tapasztaltak a vér viszkozitásának a változásával, valamint a fiatal és az idős eritrociták számának az arányával függhetnek össze.

A szerzők felvetik a kérdést, hogy magas vérnyomásos betegeknek a gyógyszerek melletti kiegészítő terápiás megoldásként kellene-e javasolni a véradásokon való részvételt; ami, mint bebizonyosodni tűnik, több szempontból is előnyös.

(Forrás: Aerzte Zeitung)

Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
A hypertonia kezelése: ajánlások és a valódi világ
  2018-07-05 12:33:31, csütörtök
 
  Az optimális életmód kivált egy gyógyszert
A hypertonia kezelése: ajánlások és a valódi világ

A hypertonia az egyik legelterjedtebb szív- és érrendszeri, major kockázati tényező. Optimális kezelése erőteljesen javítja az életkilátásokat és az életminőséget. A kezelés alapja a hibás életmód kijavítása és az optimálisan kiválasztott gyógyszeres kezelés alkalmazása. A gyógyszerválasztás a kontraindikációk betartásán alapul, majd a megmaradó szerek közül nyílik lehetőség a bizonyítékok alapján legkedvezőbb alkalmazására.

Milyen egyszerűek és nagyszerűek voltak régen a hypertoniával kapcsolatos ismereteink! Mindenki ,,fújta" a felezős szabályt: a betegek felét nem ismerjük, az ismertek felét nem kezeljük, a kezeltek fele nem éri el a célvérnyomást. Amúgy 140/90 Hgmm alatt kell élni, de inkább 130/80 Hgmm alatt, sőt, az optimális vérnyomás <120/80 Hgmm. Az ajánlások viszonylag gyors ütemben követték egymást, a fejlődés töretlen volt, a lépcsőzetes kezelést felváltotta az egyénre szabott, a kardiovaszkuláris mortalitás és morbiditás csökkent, az arteria renalis szimpatikus ablációja, úgy tűnt, megoldja a terápiarezisztens hypertonia kezelését.

Azután a szakemberek sokáig hallgattak, majd elkészítették az új ajánlásokat, és az állításokat I-III. osztályig rangsorolták (ajánlott, ellentmondásos: a/ megfontolandó, b/ esetleg megfontolható, nem javasolt), és megadták a bizonyítékok erejét is A-tól C-ig (randomizált tanulmányokból, megfigyelésekből, szakértői egyetértésből származik). Ez a besorolás a European Society of Hypertension és a European Society of Cardiology szakértőinek közös európai hypertoniaajánlására (ESH/ESC 2013.) vonatkozik (1). Az ajánlások és a bizonyítékok szintjét ugyanis hasonlóan, de kicsit mégis bonyolultabban adták meg az amerikai (JNC 8) és a kanadai (CHEP 2015) módszertani levelek szerkesztői (2, 3).

A JNC 8 szakértőinek egy része az irányelv megjelenése után 2-3 héttel ráadásul eltérő célvérnyomást közölt ,,kisebbségi véleményként" (4), majd az International Society of Hypertension ismét más amerikai szakemberekkel együtt gyorsan kiadott egy, az előzőektől - pl. a kezelés felépítését illetően - számos pontban eltérő újabb ajánlást, ez az ASH/ISH 2013 (5). Szóval a vircsaft nagyszerűnek tűnik, hiszen a lényegében azonos bizonyítékokat mindenki másként értelmezte. Végül 2015 második felében megjelent a Magyar Hypertonia Társaság várva várt szakmai irányelve (6), amelyben már ötféle, másik állásfoglalásban használt ajánlásszintet adnak meg, és helyenként ez kiegészül ,,hazai szakértői véleményekkel".

A hypertonia világa tehát meglehetősen kiszínesedett, érdemes ezért ebből néhány nagyon fontos nézetet ismertetni.

Életmódváltás

Bármely egészségbiztosítónak a legolcsóbb az életmód megváltoztatását javasolni, hiszen azt nem kell finanszíroznia. A sportolás és az egészséges étrend az egyénnek azonban nagyon drága, és nem csupán mondjuk egy sportcipő vagy egy kerékpár, ízletes müzli vagy teljes kiőrlésű alapanyagból készített kenyér árára kell gondolni. Drága az emberek ideje, ugyanis nagy tömegek nem engedhetik meg maguknak a jelentős anyagi haszonnal járó túlmunkára szánt időt sportolásra cserélni.

A nyugati típusú civilizációban élőket kisgyermekkoruktól kezdve kellene egészséges életmódra nevelni. Ez szép szóval is megy, de annak a hatékonysága kisebb, mint a törvény szigora: ha a dohány- és alkoholtermékek csak speciális elárusítóhelyeken kaphatók, ha az iskolai és közétkeztetés sószegény, zsírszegény és gyümölcsben gazdag, ha mindennap van tornaóra az iskolákban stb. Tetszeni fog ez azoknak a gyerekeknek, akik otthon sózott szalonnát esznek, szüleik a szobában egymásra fújják a cigarettafüstöt és reggeltől estig tévé vagy számítógép előtt ülnek?

A válasz egyértelmű.

Az életmód-változtatás magas-normális vérnyomás esetén a hypertonia prevenciójára, enyhe hypertoniában a gyógyszeres kezelés késleltetésére, olykor megelőzésére, az alkalmazott gyógyszerek számának és dózisának csökkentésére, a terápiarezisztencia áttörésére alkalmas.

Evidenciaszintje összesítve és minden elemére külön-külön I/A, tehát igen magas.

Részei: a sóbevitel megszorítása, az alkoholfogyasztás mérséklése, a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának növelése, a testsúly csökkentése, majd fenntartása és a rendszeres dinamikus testedzés. A dohányzás abbahagyása fontos a szív- és érrendszeri kockázat csökkentése miatt, sőt, miután a dohányzás heveny presszorhatása kiesik, esetleg szerepe lehet a nappali vérnyomásátlag csökkentésében. Összesített hatása kb. egy átlagos dózisú vérnyomáscsökkentő monoterápiával egyezik meg.

Alkalmazásának sajnos számos hátránya van: az idő múlásával nagymértékben csökken az adherencia, speciális oktatást és ellenőrzést igényel, amelyre az orvosi vizit biztosan alkalmatlan.

Gyógyszeres kezelés egyénre szabottan

Az európai szakértők, miután áttekintették a legnagyobb metaanalíziseket, egyetértettek abban, hogy az egyes gyógyszerosztályok (diuretikum, béta-receptor-blokkoló, kalciumcsatorna-blokkoló, az angiotenzinkonvertáló enzim gátlói, angiotenzinreceptor-blokkoló) között a kimenetelt illetően általánosságban egyik fölénye sem igazolható. A kezelés megkezdésére és fenntartására, ezen belül elsősorban monoterápiára, sőt bizonyos kombinációkra ezért az öt felsorolt csoport bármelyike alkalmas (I/A). A morbiditás- és a mortalitáscsökkenés tehát elsősorban a vérnyomáscsökkenés tényéből fakad és nem a gyógyszerválasztásból. A centrális hatásmechanizmusú szereket, az alfa-receptor-blokkolókat és a vazodilatátorokat csak terápiarezisztens vagy speciális hypertoniaformákban, a gyógyszer-kombinációk részeként tartották alkalmazhatónak (1).

Fentiektől eltérően a béta-receptor-blokkoló monoterápiát első választásként az angolszász nyelvterület szakemberei elutasítják (2, 3, 5).

Az ESH/ESC 2013. szerkesztői szerint az individuális gyógyszerelés a kontraindikációk betartásán múlik. Az esetleges speciális előnyökről ugyanis megállapították, hogy nem kétségtelen bizonyítékokon nyugszanak, hanem sajátos feltételek, meghatározott körülmények és fennálló szervkárosodások esetén figyelték meg (IIa/C). Az előnyös hatás pedig kombinációs kezelés esetén a belépő gyógyszerek számával párhuzamosan módosulhat (1). Az angolszász nyelvterületen megjelent irányelvek az egyéni gyógyszerválasztás szempontjából az európaihoz hasonló előnyöket emelnek ki (2, 3, 5), ez pedig mégiscsak biztonságot nyújt orvosnak, betegnek egyaránt.

Összegzés

A hypertonia megelőzése és kezelése az életmód-változtatáson nyugszik, ennek ezért megfelelő hangsúlyt kellene kapnia. Gyógyszerválasztásra a thiazid típusú diuretikumok, béta-receptor-blokkolók, kalciumcsatorna-blokkolók, angiotenzinkonvertálóenzim-gátlók, angiotenzinreceptor-blokkolók egyenrangúnak tekintendők, alkalmazásuk esetén elsősorban a kontraindikációkat kell betartani. Speciális állapotokban a hypertonia-irányelvek csak felsorolják a kedvezőnek vélt hatású vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, de az alkalmazás rangsorához nem adnak segítséget, ezért véleményem szerint ehhez a nagy nemzetközi szakmai társaságok speciális irányelveit (pl. ESC szívelégtelenség-ajánlás stb.) kell figyelembe venni.

Nyilatkozat:

Nagy Viktor dr. az elmúlt évben a témához kapcsolható előadói vagy publikációs díjat kapott a következő gyógyszercégektől: KRKA Magyarország Kereskedelmi Kft., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Sandoz Kft., Takeda Pharma Kft., TEVA Gyógyszergyár Zrt.; egyéb anyagi támogatásban nem részesült.

Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Vérnyomás gyógyszeres kezelése és hátrányai, mellékhatások
  2018-07-05 12:22:21, csütörtök
 
  Vérnyomás gyógyszeres kezelése és hátrányai

Link

Vérnyomáscsökkentés és mellékhatás

Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Rákkeltő anyaggal szennyeződtek a vérnyomáscsökkentők
  2018-07-03 10:35:23, kedd
 
  Múlt hét pénteken több vérnyomáscsökkentő forgalmazását is felfüggesztette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet minőségi hibára hivatkozva. Az intézkedés hatására kisebb pánik tört ki a betegek között, ezért az OGYÉI soron kívüli sajtótájékoztatón igyekezett válaszokat adni. Fontos: nem szabad abbahagyni a gyógyszer szedését.

Ahogy arról a Házipatika.com korábban már beszámolt, 27 vérnyomáscsökkentő készítmény forgalmazását függesztette fel az OGYÉI. Korábbi közleményükben elmondták, hogy egy gyógyszeralapanyaggal kapcsolatos bejelentést vizsgálnak, arról azonban eddig nem adtak információt, hogy a lehetséges hiba milyen veszélyeket hordoz, valamint hogy a vizsgálat meddig fog tartani és mit tegyenek azok, akiknek ilyen kiváltott gyógyszerük van. Az információhiány miatt sok beteg úgy értelmezte a helyzetet, hogy a jelzett gyógyszereket visszaválthatják a patikákban - ez azonban feszültséget okozott a gyógyszertárakban.

A kialakult helyzet tisztázása végett az OGYÉI a mai napon sajtótájékoztatót tartott, ahol szakemberek beszéltek az intézkedés hátteréről és következményeiről. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese, prof. dr. Merkely Béla a Kardiológia Tagozat vezetője és prof. dr. Járai Zoltán a Magyar Hypertonia Társaság elnöke.

Karcinogén szennyezőanyagot találtak

Dr. Szolyák Tamás tájékoztatása szerint minőségi hibát találtak egy vérnyomáscsökkentő hatóanyagnál, a hiba nem a gyártási technológiához, hanem a gyártás folyamatához köthető. Kiderült ugyanis, hogy az érintett hatóanyag (valsartan) gyártása mellett keletkező szennyező anyagok egyike meghaladja azt a határértéket, amely a gyógyszerbiztonság szempontjából elfogadható.

A szakember azt is elmondta, hogy karcinogén, azaz rákkeltő szennyezőanyagról van szó, amely hosszú távon súlyosabb mértékű egészségkárosodást okozhat. A szennyeződés pedig valószínűleg már több éve jelen lehet a gyógyszerekben. Dr. Szolyák hangsúlyozta, hogy nem minden gyártó érintett az ügyben, egy kínai cégnél merült fel probléma. Az érintett termékek forgalmazását néhány napja az OGYÉI felfüggesztette és az Európai Gyógyszerhatósággal kommunikálva azonnali figyelmeztetést adtak ki a szakmának, valamint patikai szintű visszavonást rendeltek el - magyarán a gyógyszertárakból vonják vissza az érintett szereket, a betegek azonban nem vihetik vissza őket.

Az gyógyszerellátás biztosítása érdekében a hatóság folyamatosan követni fogja, mely gyártók és milyen mennyiségben tudnak valsartan hatóanyagot biztosítani, valamint hogy az egyes cégek képesek-e olyan termékeket gyártani, amelyek más forrásból származó hatóanyagból készülnek, tehát nem érintettek a szennyezéssel. Szolyák Tamás hangsúlyozta, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a vérnyomáscsökkentőkből folyamatosan biztosítva legyen a lakosság ellátása.
Nem szabad abbahagyni az érintett szerek szedését

Prof. dr. Merkely Béla elmondta, hogy adataik szerint mintegy 200 ezer embert kezelhetnek Magyarországon valsartan hatóanyagú gyógyszerrel. Figyelmeztetett: a megemelkedett magas vérnomyás életet veszélyeztető állapottá válhat, ezért nagyon fontos, hogy a betegek ne hagyják egyik napról a másikra abba a gyógyszer szedését - akkor se, ha az érintett a szennyezéssel.

"Ha egy ilyen gyógyszert elhagyunk, a vérnyomás 10-20-30 Hgmm-rel is meg tud ugrani, ami magában hordozza a stroke, vagy a szívizom-infarktus kockázatát. A betegek akkor vannak kitéve legnagyobb veszélynek, ha az érintett gyógyszert bármilyen helyettesítés nélkül elhagyják" - mondta, majd hozzátette, a legjobb megoldás, ha addig szedik tovább változatlanul a gyógyszert, amíg a kezelőorvos le nem cseréli valamilyen alternatívára. Kétszázezer ember átállításához idő kell, de a szakember azt javasolja orvos kollgáinak, hogy a lehető leggyorsabban, egy hónapon belül cseréljék le a betegek gyógyszereit. További tanácsként hozzátette, hogy az átállás során fontos a folyamatos kontroll, és ha lehetőség van rá, a megszokottnál többször mérjék a betegek vérnyomását.

Prof. dr. Járai Zoltán is óva intette a betegeket a gyógyszer szedésének abbahagyásától, mert mint mondta, ez sokkal nagyobb kockázatot hordoz magában, mint a készítmény továbbszedése. A szennyező anyagnak ugyanis nincs azonnali hatása, hanem hosszútávon, felhalmozódással okozhat egészségkárosodást.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a hazai készítmények nagyjából háromnegyede éritntett az ügyben, tehát a gyógyszerek egynegyedére nem vonatkoznak a szakemberek javaslatai. Az érintett gyógyszerekről a betegek az OGYÉI honlapján Link , a patitkákban, valamint a kezelőorvosoknál kérhetnek információkat.

Link

Tájékoztató a valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentők ellátásával kapcsolatban

Egy kínai hatóanyaggyártó, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által előállított hatóanyag szennyeződése miatt az Európai Unió területén kapható valsartan hatóanyagtartalmú vérnyomáscsökkentők jelentős részét valamennyi tagállam gyógyszerügyi hatósága kivonja a forgalomból az Unió egész területén. A betegek biztonsága érdekében, elővigyázatosságból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet már közvetlenül az első, az Európai Gyógyszerügynökségtől érkezett jelzést követően, június 29-én ideiglenes intézkedésként felfüggesztette a kifogásolható tételek forgalmazását, hasonlóan Írországhoz, Spanyolországhoz, Angliához, Franciaországhoz és Olaszországhoz. Ugyanakkor a rendelkezésre álló adatok alapján az OGYÉI szakemberei úgy ítélték meg, hogy a terápia megszakítása súlyosabb következményekkel járhat, mint a feltételezett minőségi hiba, ezért azt javasolták, hogy a betegek használják a náluk lévő készleteket és folytassák a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését. Fontos! Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozata, a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Kardiológiai Társaság által megfogalmazott ajánlást a valsartan hatóanyag terápiás helyettesítésével kapcsolatosan ide kattintva töltheti le. Link

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), a nemzeti gyógyszerügyi hatóságokkal együttműködve jelenleg is vizsgálja a szennyeződés mértékét és a betegekre gyakorolt esetleges hatását. Az EMA által koordinált, a nemzeti hatóságokból álló szakértői munkacsoport azonban elővigyázatosságból a mai napon, egy a gyorsriasztási láncon keresztül érkező utasítás szerint a kínai Huahai Pharmaceuticals által gyártott valsartan hatóanyagú gyógyszerek forgalomból való kivonását javasolta minden tagállamban. Az OGYÉI a rendelkezésére álló adatok elemzése és az európai egységes intézkedés alapján az OGYÉI 2018. július 4-én alábbi gyógyszerek forgalomból való kivonásáról döntött.

Készítmény neve Törzskönyvi szám Érintett tételek gyártási száma Dátum Letölthető határozat
Nortivan 80 mg filmtabletta OGYI-T-21221 H48044A, H4A018A, H4B107A, H4B107B, H53023C, H55077B, H55078A, H58061E, H58062A, H58062F, H5B033A, H5B034B, H5B034C, H61015A, H61015D, H63030A, H68023A, H69138C, H69138E, H6C057B, H6C058A, H6C059B, H73066D, H73067B, H73065B, H75033A, H79071A, H79071E, H79072A, H79073D, H7B097B, H81087A, H81088C, H83068A
2018.06.29. letölthető határozat
Nortivan 160 mg filmtabletta
OGYI-T-21221
H47004A, H47005A, H4B114A, H4B115A, H53021A, H53020A, H55074B, H55076A, H55075A, H58024D, H58025A, H58027A, H5A002A, H5B031A, H5B032B, H63028A, H63028C, H63029A, H65095A, H68024A, H68025C, H68027A, H69131A, H69132A, H69133E, H71097A, H71098D, H73017A, H73018A, H73018C, H75047A, H75048A, H75049B, H75049C, H75051A, H79106A, H79108A, H79109A, H7B098C, H81089A, H81090A, H81090C, H84071C, H84072A, H84073B
2018.06.29. letölthető határozat
Nortivan HCT 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21610
összes 2018.06.29. letölthető határozat
Nortivan HCT 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21610
összes 2018.06.29. letölthető határozat
Nortivan HCT 160 mg/ 25 mg filmtabletta
OGYI-T-21610
összes 2018.06.29. letölthető határozat
Tensart 80 mg filmtabletta
OGYI-T-21506
összes 2018.06.29. letölthető határozat
Tensart 160 mg filmtabletta
OGYI-T-21506
összes 2018.06.29. letölthető határozat
Tensart HCT 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21032
összes 2018.06.29. letölthető határozat
Tensart HCT 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21032 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Tensart HCT 160 mg/ 25 mg filmtabletta
OGYI-T-21032
összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsartan HCT Sandoz 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21404 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsartan HCT Sandoz 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta OGYI-T-21404 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsartan HCT Sandoz 160 mg/25 mg filmtabletta OGYI-T-21404 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsartan Sandoz 80 mg filmtabletta
OGYI-T-21402 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsartan Sandoz 160 mg filmtabletta OGYI-T-21402 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsartan Sandoz 320 mg filmtabletta OGYI-T-21402 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsartan-HCT-Teva 160 mg/12,5 mg filmtabletta OGYI-T-20990 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsocard 80 mg filmtabletta OGYI-T-21874 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsocard 160 mg filmtabletta OGYI-T-21874 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsocard HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta
OGYI-T-21875 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsocard HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta OGYI-T-21875 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsocard HCT 160 mg/25 mg filmtabletta OGYI-T-21875 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsotens 80 mg filmtabletta OGYI-T-20929 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsotens 160 mg filmtabletta OGYI-T-20929 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsotens HCT 80 mg/12,5mg filmtabletta OGYI-T-21054 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsotens HCT 160 mg/12,5mg filmtabletta OGYI-T-21054 összes 2018.06.29. letölthető határozat
Valsotens HCT 160 mg/25mg filmtabletta OGYI-T-21054 összes 2018.06.29. letölthető határozat
2018.06.30.

Sor-szám Készítmény neve Hatóanyag Törzskönyvi száma Érintett tételek gyártási száma Forgalomba hozatali engedély jogosultja Megjegyzés 1 Nortivan 80 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21221 H48044A, H4A018A, H4B107A, H4B107B, H53023C, H55077B, H55078A, H58061E, H58062A, H58062F, H5B033A, H5B034B, H5B034C, H61015A, H61015D, H63030A, H68023A, H69138C, H69138E, H6C057B, H6C058A, H6C059B, H73066D, H73067B, H73065B, H75033A, H79071A, H79071E, H79072A, H79073D, H7B097B, H81087A, H81088C, H83068A Richter Gedeon Nyrt. Kivonásra került 2 Nortivan 160 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21221 H47004A, H47005A, H4B114A, H4B115A, H53021A, H53020A, H55074B, H55076A, H55075A, H58024D, H58025A, H58027A, H5A002A, H5B031A, H5B032B, H63028A, H63028C, H63029A, H65095A, H68024A, H68025C, H68027A, H69131A, H69132A, H69133E, H71097A, H71098D, H73017A, H73018A, H73018C, H75047A, H75048A, H75049B, H75049C, H75051A, H79106A, H79108A, H79109A, H7B098C, H81089A, H81090A, H81090C, H84071C, H84072A, H84073B Richter Gedeon Nyrt. Kivonásra került 3 Nortivan HCT 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21610 összes Richter Gedeon Nyrt. Kivonásra került 4 Nortivan HCT 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21610 összes Richter Gedeon Nyrt. Kivonásra került 5 Nortivan HCT 160 mg/ 25 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21610 összes Richter Gedeon Nyrt. Kivonásra került 6 Tensart 80 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21506 összes Egis Gyógyszergyár Zrt. Kivonásra került 7 Tensart 160 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21506 összes Egis Gyógyszergyár Zrt. Kivonásra került 8 Tensart HCT 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21032 összes Egis Gyógyszergyár Zrt. Kivonásra került 9 Tensart HCT 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21032 összes Egis Gyógyszergyár Zrt. Kivonásra került 10 Tensart HCT 160 mg/ 25 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21032 összes Egis Gyógyszergyár Zrt. Kivonásra került 11 Valsartan HCT Sandoz 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21404 összes Sandoz Hungária Kft. Kivonásra került 12 Valsartan HCT Sandoz 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21404 összes Sandoz Hungária Kft. Kivonásra került 13 Valsartan HCT Sandoz 160 mg/25 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21404 összes Sandoz Hungária Kft. Kivonásra került 14 Valsartan Sandoz 80 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21402 összes Sandoz Hungária Kft. Kivonásra került 15 Valsartan Sandoz 160 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21402 összes Sandoz Hungária Kft. Kivonásra került 16 Valsartan Sandoz 320 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21402 összes Sandoz Hungária Kft. Kivonásra került 17 Valsartan-HCT-Teva 160 mg/12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-20990 összes Teva Gyógyszergyár Zrt. Kivonásra került 18 Valsocard 80 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21874 összes Actavis Group PTC ehf. Kivonásra került 19 Valsocard 160 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21874 összes Actavis Group PTC ehf. Kivonásra került 20 Valsocard HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21875 összes Actavis Group PTC ehf. Kivonásra került 21 Valsocard HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21875 összes Actavis Group PTC ehf. Kivonásra került 22 Valsocard HCT 160 mg/25 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21875 összes Actavis Group PTC ehf. Kivonásra került 23 Valsotens 80 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-20929 összes Aramis Pharma Kft. Kivonásra került 24 Valsotens 160 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-20929 összes Aramis Pharma Kft. Kivonásra került 25 Valsotens HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21054 összes Aramis Pharma Kft. Kivonásra került 26 Valsotens HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21054 összes Aramis Pharma Kft. Kivonásra került 27 Valsotens HCT 160 mg/25 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21054 összes Aramis Pharma Kft. Kivonásra került

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/22764/tajekoztato-a-valsartan-hatoan yagu-vernyomascsokkentok-ellatasaval-kapcsolatban


A gyógyszerügyi hatóság azonban felhívja a figyelmet arra: vannak olyan készítmények, melyekhez a valsartan hatóanyagot nem a Huahai Pharmaceuticals szállította, minőségük megfelelő, így ezek a jövőben is forgalmazhatók. Ezek a következő gyógyszerek:

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/22764/tajekoztato-a-valsartan-hatoan yagu-vernyomascsokkentok-ellatasaval-kapcsolatban

Sor-szám Gyógyszer neve Hatóanyag Törzskönyvi száma Forgalomba hozatali engedély jogosultja Megjegyzés 1 CO-VALSACOR 80 mg/12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21053 Krka d.d. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 2 CO-VALSACOR 160 mg/12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21053 Krka d.d. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 3 CO-VALSACOR 160 mg/25 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21053 Krka d.d. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 4 CO-VALSACOR 320 mg/12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21053 Krka d.d. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 5 CO-VALSACOR 320 mg/25 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-21053 Krka d.d. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 6 VALSACOR 80 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-20457 Krka d.d. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 7 VALSACOR 160 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-20457 Krka d.d. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 8 VALSACOR 320 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-20457 Krka d.d. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 9 DIOVAN 80 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-08484 Novartis Hungária Kft. Pharma részlege Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 10 DIOVAN 160 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-08484 Novartis Hungária Kft. Pharma részlege Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 11 DIOVAN HCT 80/12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-06552 Novartis Hungária Kft. Pharma részlege Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 12 DIOVAN HCT 160/12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-06552 Novartis Hungária Kft. Pharma részlege Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 13 DIOVAN HCT 160/25 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-06552 Novartis Hungária Kft. Pharma részlege Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 14 Valsartan-HCT- TEVA 160 mg/25 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-20990 TEVA Gyógyszergyár Zrt. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 15 Valsartan-HCT-TEVA 80 mg/12,5 mg filmtabletta valsartan, hydrochlorothiazide OGYI-T-20990 TEVA Gyógyszergyár Zrt. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 16 Valsartan-TEVA 160 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21301 TEVA Gyógyszergyár Zrt. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 17 Valsartan-TEVA 320 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21301 TEVA Gyógyszergyár Zrt. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 18 Valsartan-TEVA 80 mg filmtabletta valsartan OGYI-T-21301 TEVA Gyógyszergyár Zrt. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 19 Exforge 5 mg/ 80 mg filmtabletta amlodipine, valsartan EU/1/06/370 Novartis Europharm Ltd. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 20 Exforge 5 mg/160 mg filmtabletta amlodipine, valsartan EU/1/06/370 Novartis Europharm Ltd. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 21 Exforge 10 mg/160 mg filmtabletta amlodipine, valsartan EU/1/06/370 Novartis Europharm Ltd. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 22 RAVALSYO 10 mg/160 mg filmtabletta valsartan, rosuvastatin OGYI-T-23099 Krka d.d. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 23 RAVALSYO 10 mg/80 mg filmtabletta valsartan, rosuvastatin OGYI-T-23099 Krka d.d. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható 24 RAVALSYO 20 mg/160 mg filmtabletta valsartan, rosuvastatin OGYI-T-23099 Krka d.d. Megfelelő minőségű, továbbra is forgalmazható

Az OGYÉI felhívja a betegek figyelmét arra, hogy a gyógyszer szedésének megszakítása miatt megnő a vérnyomás, ami a szívinfarktus és a szélütés kockázatát emeli, ezért nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy a gyógyszeres terápia átállításig folyamatosan szedjék az eddigi készítményüket! Ezzel párhuzamosan pedig egy hónapon belül keressék fel kezelőorvosukat és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasolnak a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében! Ezt a cikket is olvassa el! Életveszélyes helyzetek, amikor minden perc számít - Stroke és szívinfarktus Mivel a valsartan hatóanyagot tartalmazó vérnyomáscsökkentőkkel kapcsolatos probléma nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Unió összes tagállamát érinti, így alapos és körültekintő előkészítés szükséges a hiányhelyzetek elkerülése miatt. A betegek gyógyszeres terápiájának zökkenőmentes átállítása érdekében az OGYÉI felkérésére a Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozata és a Magyar Hypertonia Társaság elkészített egy szakmai ajánlást a házi-és szakorvosok részére, mely leírja, milyen hatóanyagokkal folytatható a betegek kezelése. Az állásfoglalást az hivatalos tájékoztatás mellett az érintett szakterületen működő orvostársaságok eljuttatják a vényfelíró orvosokhoz, az OGYÉI értesíti a gyógyszerészeket és nyilvánosságra hozza azt a honlapján. A legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedők is értesültek az intézkedésről és az OGYÉI-vel szoros együttműködésben igyekeznek ellátni a gyógyszertárakat a megfelelő készítményekkel. A jelenlegi helyzet mind az orvosok és mind a gyógyszerészek számára a napi munkán túl plusz feladatot jelent, a betegek számára is megterhelő, mivel a következő hetekben fel kell keresniük a házi-, illetve a szakorvosi rendelőket. Az egészségügyben dolgozóknak és a gyógyszerellátási lánc minden szereplőjének együtt kell dolgoznia azért, hogy a betegek ellátása garantált legyen - ehhez kéri az OGYÉI valamennyi érdekelt fél kitartó és elkötelezett munkáját. Az OGYÉI ügyfélszolgálata az érdeklődők rendelkezésére áll, munkaidőben az alábbi elérhetőségeken: Telefon: (+ 36 1) 8869-409 email: ogyei@ogyei.gov.hu (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)) Legutóbb frissült: 2018.07.04 17:25 Címkék: Vérnyomáscsökkentő, Gyógyszer, Valsartan,

LinkEgy kínai gyártó által előállított hatóanyag szennyeződött, emiatt vonták vissza a valsartant tartalmazó vérnyomáscsökkentők jelentős részét - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató helyettese. A szakemberek azt javasolják, a gyógyszerét senki se dobja el azonnal, mert annak nagyobb az egészségügyi kockázata.

Egy kínai gyártó, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által előállított hatóanyag szennyeződése miatt vonták ki az egész Unió területén a valsartan hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentők jelentős részét. Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, főigazgató-helyettese a témában rendezett szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a szennyezett hatóanyag

egészségkárosodást okoz.

A szennyeződésnek karciogén (rákkeltő) hatása van, azonban ez a hatás egyrészt nem jelentkezik azonnal, csak hosszú évek után, másrészt ilyen anyagok más úton is bekerülhetnek a szervezetbe, például füstölt hússal. A gyógyszernél azonban nagyon alacsonyan húzzák meg a határértéket.

A visszavonás a hazai készítmények háromnegyedét érinti. A felfüggesztett készítmények listáját itt érik el. A magas vérnyomás népbetegség, az érintett vérnyomáscsökkentőket nagyjából 200 ezer ember szedheti. Merkely Béla kardiológus, a Magyar Kardiológusok Társaságának előző elnöke, a Szakmai Kollégium Kardiológia Tagozatának elnöke azt mondta,

"a beteg sokkan nagyobb egészségkárosodásnak van kitéve, ha azonnal elhagyja a vérnyomáscsökkentő gyógyszert anélkül, hogy másra átállna."

Azt javasolják, egy hónapon belül kérjenek új receptet az orvosuktól, addig szedjék tovább. Ezt a sajtótájékoztatón többször is hangsúlyozták. Merkely azt mondta,

"a szennyezés több éve jelen lehet a gyógyszerekben, a néhány hét további gyógyszeres kezelés a toxikus hatás kifejtésében alacsony rizikót hordoz, ezt el kell fogadni. Ha elhagyják a gyógyszert, a kiugró vérnyomás miatt a beteg szívinfarktust, sztrókot kaphat."

Készítettek egy listát az orvosok számára arról, mivel lehet helyettesíteni a készítményeket, ezeket eljutattják majd.

Európában a legelsőként Magyarország lépett - mondta Szolyák Tamás, a többi ország csak a ma kiadott figyelmeztetés után intézkedett. Ha bármilyen új információt megtudnak, arról is tájékoztatják az embereket.

A sajtótájékoztatón beszéltek arról is, prioritás az ellátás biztosítása, a másik hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekből van elég a patikákban. A valsartant tartalmazó készítményekből is van olyan, amely nem szennyezett. Ezt más technológiával állítják elő. Szolyák arra számít, ezek a gyártók növelhetik a kapacitásukat. Ha a szennyezett hatóanyagot előállító cég változtat a technológián, és szennyeződésmentes készítményt állítanak elő, egy újabb vizsgálat után visszatérhetnek a piacra. Kérdés, hogy a beteg vagy az orvos választja-e még a készítményüket.

Többen feltették a kérdés, hogyhogy csak most vették észre a szennyezést. Szolyák azt mondta, nem tudni pontosan, mikortól szennyeződhetett a hatóanyag, a cég többször változtatott a technológián. Most egy potenciális vevő jelentkezett a gyártónál, amely felülvizsgálta a hatóanyagot, ebből indult a széles körű vizsgálat. A hatóanyagokat ugyan rendszeresen ellenőrzik, de erre a szennyeződésre senki sem keresett rá korábban.

"Nem lehet kizárni, hogy korábban is szennyezett volt már a hatóanyag, de ennek ellenkezőjét sem lehet kizárni."

A sajtótájékoztatót a Facebookon közvetítettük, ez a teljes felvétel

A vérnyomáscsökkentőket a patikákból vonják vissza, így az a gyártókon múlik, hogy visszafizetik-e a pénzt azoknak, akik több havi készlettel rendelkeznek. Az ügyben már elkezdtek tárgyalni a gyártókkal.

Az átállás miatt nőhet a sor az orvosoknál, Merkely Béla szerint az orvosok gyorsított időpontadással megoldhatják a problémát.

"Van olyan helyzet, mikor többet kell dolgozni, azt gondolom, ezt a 200 ezer embert át tudjuk állítani."

Öt napja függesztették fel 27 gyógyszer forgalmazását, akkor merült fel a gyanú, hogy minőségi hibás lehet az egyik hatóanyag.

Link

(megjegyzés: én kb 5 éve szedem a Valsartan Sandoz 80mg tablettát - mellé Mataprolol Z Hexal és Cardilopin 5 mg)
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Veszélyes vérnyomáscsökkentőket függesztettek fel
  2018-07-03 09:15:11, kedd
 
  Felfüggesztette több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken.
Több vérnyomáscsökkentő forgalmazását függesztették fel

Az intézet honlapján megtalálhatótáblázatban tételesen felsorolják az érintett huszonhét gyógyszert, amelyekben megtalálható a valsartan nevű, vérnyomáscsökkentő hatóanyag, egy részük pedig vízhajtót is tartalmaz. Többféle összetételű, erősségű készítmény van a táblázatban, a felfüggesztés több gyártó termékeit is érinti.

Link

A felfüggesztett gyógyszerek listája
Link


 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Megcsípett egy darázs, mit tegyek? Ezeket használja!
  2018-05-12 14:37:01, szombat
 
  Darázs- és méhcsípés kezelése házilag is megoldható. Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket, viszketést duzzanatot? Sokszor felesleges készítményeket javasolnak. Tények és tévhitek.

Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Hogyan étkeztek a szüleink, nagyszüleink?
  2018-04-26 07:58:56, csütörtök
 
  "A szüleim kb. 30-40 éve voltak gyermekek, ők falun nevelkedtek, ahol állatokat tartottak, megtermelték a maguknak valót. Mondhatni szegények voltak.
Ők nekem azt mesélték, hogy hétköznap 2-3 nap tésztaétel volt, 2-3 nap pedig főzelék (nem volt bele fasírozott sem), szóval krumplis/káposztás/mákos/diós/stb. tészta, főzelékek. Emellett volt háznál sült kenyér, zsemle, hozzá vaj, a téli időkben kolbász, sonka, szalonna, nyáron paradicsom, paprika, stb.
Hétvégén vágtak tyúkot, libát, kacsát, akkor húsétel volt. Tehát egy héten 2x ettek húst. Akkor volt húsleves, kacsamáj, csirkecomb, stb.
Télen disznóvágás volt, olyankor 2-3 hónapig töpörtyű, zsír, kocsonya, szalonna, sonka, hurka, kolbász."

"az én nagyszüleim az 1930as években éltek, ők ezeket mesélték:
leves mindennap volt ők termesztették bele a répát, borsót az erdőbe szedtek hozzá gombát és fűszereket ezt volt a leves hozzá kenyeret ettek amit ők sütöttek amikor disznóvágás volt zsíros kenyér volt hagymával a reggeli, ebédre hurka, kolbász, vacsorára sült vér friss kenyérrel, töpörtyű, kolbász, szalonna ha erre nem tellett akkor vajaskenyér lilahagymával töpörtyűkrémes kenyér
lekváros kenyér zabkása édesen, kukoricakása édesen vagy sósan sütőben sült krumpli és hagyma sóval, hozzá citromos tea krumplifőzelék kenyérrel, fasírttal aminek nagy része kenyér volt
galambsült-amikor már éheztek akkor leölték a galambot és megsütötték,
tejleves, görögdinnye héjjat eltették cukorral télire
alma akkor volt sok ebből vol savanykás almaleves, almakrém kenyérhez
rizs étel volt sok főtt rizs simán vagy egy kis kolbásszal
rizsleves egy kis pirospaprikával
tyúk ha volt akkor tojáskrém, rántotta és persze húslves, csirkepörkölt nokedlival, rántott hús rizzsel
sok grízestészta, káposztástészta, krumplistészta, joghurtos tészta cukorral leszórva
nyári sláger a lecsó, cukkinifőzelék, zöldborsófőzelék, sóska és spenót pörkölttel vagy bundáskenyérrel piritós olvasztott vajjal, mézzel házi csipkebogyóból tea és szörp
kisdinnye, uborka, káposzta savanyúságnak
csirkelábakból, disznőbőrből és orrból kocsonya fokhagymás cipóval
lángos, fánk, házilag gyúrt tészták
hüvelyesekből főzelék azok laktatóak is voltak

Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
     1/60 oldal   Bejegyzések száma: 594 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 8092 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 301
  • e Hét: 2839
  • e Hónap: 10088
  • e Év: 10088
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.