Regisztráció  Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/47 oldal   Bejegyzések száma: 468 
Zsír és egészség: a “jó zsírok” szerepe
  2018-07-21 10:24:57, szombat
 
  A disznózsír Link

A hetvenes években Amerikából indult tömeghisztéria a zsír ellen teljesen felborította az egészséges étkezést. Elterjedt az olajjal főzés, ami sokkal egészségtelenebb, mint a zsírral készített ételek. Aki azt állítja, hogy a zsír káros, nagyon téved! A zsírok a legtöbb életforma számára nélkülözhetetlen anyagok, amelyek a szervezet strukturális felépítésében és anyagcseréjében egyaránt szerepet játszanak.

Régi vita, hogy a disznózsír emeli-e a koleszterinszintet, hozzájárul-e a szívbetegségekhez. A hisztéria a nyolcvanas években kezdődött, amikor az elhízásért és az érrendszeri betegségekért a disznózsírt és a vajat tették felelőssé egyes szakértők. Ez odáig fajult, hogy a világ fejlett országaiban szinte teljesen eltűnt a disznózsírban sütés szokása, és mindenki étolajat kezdett használni. Azóta kiderült, hogy az étolaj egészségtelenebb élelmiszer, amit bevezettünk étrendünkben. Mára kimutatták rákkeltő hatását is. Az átállás oka az is lehetett, hogy kétségtelenül a napraforgó olajat sokkal könnyebb használni a konyhában, mint a disznózsírt. Melegítése, szűrése és tárolása is egyszerűbb, így a háziasszonyok a gyorsuló világunkban elfeledkeztek a zsírról, ami drágább is, mint az étolaj.

A dietetikusok mára rájöttek, hogy az elhízásért és a szívbetegségekért első sorban a túlzott finomított szénhidrát és cukorfogyasztás tehető felelőssé, nem a zsír, amiről teljesen leszoktunk, a betegségek nemhogy nem tűntek el, de évről évre egyre több embert érintenek világszerte.

Nem főzünk zsírral már, pedig aki még emlékszik a régi ízekre, az tudja, mennyivel finomabb egy zsírban kisütött hús vagy elkészített rántás a műanyag ízű, büdös olajos ételeknél.

Ráadásul egyes süteményeket, például a hájas tésztát nem is lehet másból, csak a disznó zsiradékából elkészíteni, kár, hogy elfeledkeztünk ezekről a finomságokról.

Ha a zsírnak más előnye nem lenne, mint az, hogy ha lesütjük a hájat, abból finom töpörtyű lesz, már akkor nem szabadna elfeledkeznünk róla. Ugyanez igaz a liba vagy kacsa hájának lesütésére, amelyek mellékterméke szintén igazi csemege.

Nemcsak zsírban sütni jó, de egész más lesz a sütőben készített sültek íze is, ha disznózsírral megkenjük őket, esetleg csirkét libazsírral.

A tökéletes rántott húst egyébként disznózsír és vaj keverékében sütik eredeti recept szerint, és a vajban sütésnek is meg van a létjogosultsága a konyhában. Azonban ha védeni akarjuk a család egészségét, az olajról egyszer és mindenkorra mondjunk le!
Ma már tudományosan is bizonyított, hogy a zsír sokkal egészségesebb az étolajnál, és nem okoz magas koleszterinszintet. Ma a magas szénhidrátfogyasztást okolják az orvosok a különböző degeneratív betegségek egyre nagyobb előfordulásáért.
Az étolajról tudni, hogy rákkeltő anyagokat, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, könnyebben avasodik,
szennyezi a környezetet és nem jó az íze. Sajnos jóval könnyebben kezelhető, szűrhető, mint a disznózsír, sokan kényelemből is használják szívesebben.
Azt azonban senki nem vitatja, hogy a zsírban sült ételek, húsok, de még a sült krumpli is sokkal finomabbak az olajos ízű kosztnál. A tömény, olajban sült lángosok, krumpli jóval nehezebben emészthetők, mintha zsírban készültek volna.
Az az elmélet is megdőlt, hogy a zsírszegény étrend kímélőbb, ugyanis az agynak, az emésztésnek, a szívnek szüksége van zsírra, de nem finomított olaj formájában, hanem természetes előfordulásában: növényi magvakban vagy állati eredetű élelmiszerekben.

Mangalica a legjobb! Az adott zsiradék tápanyagtartalma és zsírtartalma függ az állat fajtájától, a mangalica jelentős mennyiségű koleszterint és E-vitamint tartalmaz, hasonlóan a kacsa és libazsírhoz.
Zsír és egészség: a jó zsírok szerepe

Agy: Az agyunk a legzsírosabb szervünk.
Jó közérzet: A megfelelő mennyiségű koleszterin és esszenciális zsírsavak (főleg DHA) jelenléte hozzájárul a szerotonin nevű hormon szintentartásához és az agyidegek hatékonyabb működéséhez. Ezek által szerepet játszik a depresszió elleni küzdelemben. Együnk Omega-3 tartalmú ételeket!
Sejtfal: A sejtjfalak külső részét zsírmolekulák alkotják.
Jobb anyagcsere: A zsírok tovább biztosítanak energiát a szervezet számára
Vitaminok: Elérhetővé és felhasználhatóvá teszik a zsírban oldódó vitaminokat (D, E , K, A) a szervezet számára.
Csontozat: Az egészséges zsírok segítenek beépíteni a kálciumot a csontozatba. A zsírban oldódó K2 és D vitaminok szintén közrejátszanak a csontok anyagcseréjében.
Kórokozók elleni védelem: Jobb immunműködés: egyes telített zsírsavak, így a vörös pálma és a kókusz olaja lauril- és mirisztinsavat tartalmaznak, melyeknekantibakteriális, vírus- és gombaellenes tulajdonságaik vannak.

forrás: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Lestyán, mint gyógynövény
  2018-07-15 10:41:35, vasárnap
 
  Lestyán, mint gyógynövény

Link

A lestyán - orvosi lestyán a zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer- és gyógynövény. Egyéb, népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya, delikátfa.

Petrezselyemhez, talán egy kicsit a zellerhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk.

Akár másfél méter magasra is megnőhet a fűszerkertben, sötétzöld levei dús bokrot adnak, ha kedveli a helyét. Minél melegebb és naposabb helyen termesztjük, annál több illóolajra, annál ízletesebb lestyánra számíthatunk. A levelek nem bírják a hideget, de gyökérzete képes áttelelni.

A lestyán méltó arra, hogy figyelmünk középpontjában álljon, mert számos civilizációs betegség egyik leghatékonyabb megelőző szere.

Lestyán történelem

A rómaiak segédletével Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került hozzánk. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere.

Ősidők óta termesztik fűszernövényként. Nagy Károly Capitularéjában is szerepel és Dioszkoridész is megemlíti. Európában a VIII. század óta van írásos emlékünk róla.

A lestyán sok helyen vadon is megtalálható. Főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő.

Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenzív íze miatt csak keveset kell használni belőle.

A lestyán gyógyászati felhasználása

A növény a különböző szerves savakon, cukrokon kívül mintegy 1,0% illóolajat tartalmaz. Az illóolajban található butilftalid származékok adják a növény jellegzetes illatát. Ez a kifejezett illat a Maggi fűszerből ismeretes, ugyanis annak nagy részét ez a növény adja. Innen kapta néhány vidéken a maggifű nevet is. Régen halványított levélnyelét kissé fűszerezve, sózva finom csemegeként fogyasztották.

Gyökereiben a levelek illóolajához hasonló vegyületeken kívül főleg kumarinok halmozódnak fel, erős intenzív illatot adva a föld alatti részeknek. Sok helyen csak a gyökérből állítanak elő illóolajat szakaszos üzemi lepárlással.

A középkor óta nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is felhasználják. Kezdetben a föld feletti részeket gyűjtötték, ma már csak föld alatti szárát, rizómáját szedik.

Gyógyászatban a vizelethajtó teakeverékek egyik komponense.

A lestyán gyógyhatása

A lestyán éppen a ftalidoknak köszönhetően képes enyhíteni a gyomor és a belek simaizom-görcseit, valamint a húgyhólyag és a húgyútak görcsös állapotát. Más aromatikus gyógynövényekhez hasonlóan a lestyán is jótékonyan hat az emésztésre, hiszen erőteljes íze serkenti az emésztőnedvek termelődését, segít megelőzni a felfújódást, a teltségérzés kialakulását. Jótékonyan hat étvágytalanságban, összességében pedig felgyorsítja az emésztés folyamatát, egyúttal megakadályozva, hogy a táplálék rothadni kezdjen a belekben.

Képes szervezetünkből (illetve vérünkből) eltávolítani a salak- és méreganyagokat, megtisztítani az emésztőrendszerünket, ezzel együtt felgyorsítja és javítja a táplálék feldolgozását. Egyáltalán nem megalapozatlan tehát elődeink szent meggyőződése, miszerint a lestyán mindennapi fogyasztása megvédi az ember szervezetét a fertőzésektől.

Mindemellett kiváló vizelethajtó, és támogatja többek között a húgysav kiürítését a szervezetből, ezzel jótékonyan befolyásolva többféle ízületi megbetegedést is (reuma, kopásos ízületi betegségek, köszvény). Vizelethajtó és méregtelenítő tulajdonságait húgyúti és húgyhólyag-gyulladás, vizeletürítési problémák, valamint prosztata megnagyobbodás kezelésekor is ki lehet aknázni.

Vízhajtó lestyán teához 1 evőkanál lestyángyökeret áztassunk 10 percig forró vízben. Ez a főzet kiváló méregtelenítő abban az esetben is, ha túl sok nikotin és alkohol került a szervezetbe.

A lestyán felhasználása

A zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, jól harmonizál a zöldborsóval.

Számomra a zöldség-, tyúk-, gulyás levelesek elképzelhetetlenek lestyán nélkül. A szárított lestyánlevél is kiváló. Nyáron kitűnően fagyasztható a téli hónapokra gondolva.

A lestyán szaporítása

Magról szabadföldbe vetéssel és palántázással szaporítható, az idősebb egyedek sarjai tőosztással is szaporíthatók. A magvetést október-novemberben illetve márciusban érdemes elvégezni, a tőosztás csak tavasszal, a sarjak megindulása után javasolt.

A növény első évben gyökértörzset és alig elágazó, erős gyökeret hoz, tőlevelekkel. A második évtől kezdődően évente virágos szárat is fejleszt. Egy-egy tő 6-8 évig elél, az ültetvényt azonban 3-4 évenként célszerű felújítani, mert idős korban a levél- és szárképződés csökken, a gyökérzet üreges, korhadt lesz.

Intelmek a lestyánnal kapcsolatban

Rendszeres használata áldott állapotban és súlyosabb vesebetegségben nem javasolt, mert ingerelheti a vese szöveteit.

Forrás:http://egeszsegter.hu/cikk/82/lestyan-mint-gyogynoveny-nagyanyaink-titkos- fuszere.html


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Teafa olaj Andiótól
  2018-07-12 10:34:15, csütörtök
 
  Teafa olaj

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Szénanátha - Allergia
  2018-07-11 07:09:01, szerda
 
  Hagyományos népi gyógymódok

A szénanátha kezelésére hagyományosan olyan méz fogyasztását javasolták őseink, amit azon a környéken gyűjtöttek a méhek, ahol a beteg él.

Ennek azt a magyarázata, hogy a méz kis mennyiségben tartalmazza azt a virágport is, amire az illető immunrendszere reagál. Fontos dolog, hogy az ilyen célra használt méznek szűretlennek kell lennie és nem szabad sugárkezelést kapnia.

A másik javasolt kezelési mód a következő: langyos vízben kell feloldani egy kanál mézet és egy kanál borecetet. Állítólag ez is megelőzi az allergiát.

Homeopátia

A homeopátiás kezelések igen sikeresek az allergiás betegségekben. Mivel azonban az egyének és az allergének igen változatosak, célszerű egy képzett homeopatát felkeresni a konkrét szerek összeállításának érdekében.

Gyógynövények

Míg a homeopátia veszélytelen, csupán azért érdemes tanácsot kérni, hogy hatékony legyen a kezelés, ez nem mondható el a gyógyfüvekről.

Mindenképpen egy képzett fitoterapeutát kell kikérdezni, mert számos gyógynövény létezik, aminek alkalmazása figyelmet igényel. Egyik-másik mérgező lehet nagyobb mennyiségben.

Allergiás esetben azért pár dolgot minden kockázat nélkül bevethetünk. Ilyen az orvosi kamilla és a bodzavirág, amiknek teája enyhíti az allergiát. Míg a fokhagyma és az angyalgyökér pedig az immunrendszert képes gatyába rázni.

Pár tipp a természetes kezeléshez

Igyon naponta minél több tiszta vizet. A legtöbb allergiás ember megfigyelte magán, hogy napi 3-4 liter víz elfogyasztása esetén egyáltalán nem jelentkezett a szénanáthájuk.

Támogassa az immunrendszerét azzal, hogy kerüli a műkajákat és a cukorral telített ételeket.

Egyen minél egyszerűbb ételeket.

Úgy értem, egy alma igen egyszerű. Egy alma egy marék dióval vagy egy tál borsóval szintén nem komplikált étel.

Étrendje tartalmazzon sok kalciumot, magnéziumot, b-vitaminokat, a-vitamint és c-vitamint.

Ezeket csak étrendkiegészítőből tudja elegendő mennyiségben bevinni. Szedjen naponta egy nagy hatóanyag tartalmú multivitamint, lehetőleg a szezon előtt hetekkel kezdve. Ennyi szükséges egyes vitaminoknak a megfelelő szintre feltöltéséhez.

Javítsa az emésztését! A legjobb, ha lassan eszik és mindent jól megrág. Ne kövesse a ma divatos "futtában bekapok valamit" életstílust. Biztosítson magának nyugodt környezetet az evéshez és rágjon meg minden falatot alaposan.

A pollenallergia majdnem minden esetben társul egyes ételekre való allergiával, amik egymást erősíthetik. Legalább az allergiás szezonban kerülje azokat a dolgokat, amik keresztallergiát okoznak.

Az allergén jelenlétét megszüntetve az allergia is megszűnik. Időzítse a szabadságát az allergiás szezonjának csúcsára.

Nincs jobb mód a szénanátha kezelésére, mint elutazni egy olyan helyre, ahol híre-hamva sincs az allergiát okozó növénynek.
Forrás:naturhirek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Szilva jótékony hatása
  2018-07-10 08:33:47, kedd
 
  Link

1. ROSTOKBAN GAZDAGOK

Mivel a szilva egy rostokban gazdag nyári/őszi gyümölcs, ezért naponta érdemes fogyasztani, mivel így nagyon kevés lesz az esélye a székrekedés kialakulásának. Emellett a szilva segíti a jótékony baktériumok fejlődését, tisztítja a májat és jótékony hatással van az izomzatra.

2. A SZILVA ENYHE GYOMORHAJTÓ

A szilvában jelen van egy természetes laxatív hatású anyag, amely segíti a víz kiválasztását, így beindítva az enyhe hasmenést, és a székrekedés enyhülését. A szilvában sok a magnézium is, ami ugyancsak enyhíti a kínzó panaszokat.
3. A SZILVA AKTIVÁLJA AZ EMÉSZTŐ ENZIMEKET

A szilvákban nagyon sok A-vitamin, kálium és számos más ásványi anyag van, amelyek aktiválják az emésztő enzimeket, így beindítva az bélrendszer megürülését, tisztulását.

4. A SZORBITOL ENYHÍTI A SZÉKREKEDÉSES PANASZOKAT

A szilvában megtalálható a szorbitol nevű cukoralkohol, amely beindítja a bélműködést, a jótékony baktériumok szaporodását. A szilvalé fogyasztása is jó hatással van, azt is érdemes kipróbálni, mert méregteleníti az egész szervezetet, és beindítja a bélmozgást.

forrás: twice.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A hónap gyógynövénye a közönséges galaj
  2018-07-09 07:31:44, hétfő
 
  A hónap gyógynövénye a közönséges galaj

Link

Közönséges galaj
(Galium mollugo)

Gyógyhatásai

A közönséges galaj méltatlanul elfelejtett, Maria Trebennek köszönhetően újra felfedezett növény. Nagyon hasznos, az egész mirigyrendszerünket védi. Pajzsmirigyproblémákra, alul- és túlműködésre is eredményesen használható. Jó vértisztító, ajánlott vese- és prosztatabántalmakra is.

Nyersen kipréselt levével epilepsziát kezeltek a régebbi időkben. A friss növény kifacsart levéből napi 3 teáskanállal kell ilyenkor inni.

Álmatlanság ellen egy csészével igyanak a szárított gyógyteából lefekvés előtt. Keverhető galagonyával, kevés mentával, citromfűvel.

A közönséges galaj teája a serdülőkori pattanásokra is nagyon jó hatással van.

Elkészítés

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Felhasználása belsőleg

A pajzsmirigy rendellenes működése esetén a közönséges galajból kell készíteni napi egy csészével, gargarizálni napközben többször, majd a teát le kell nyelni. Lehetőleg ízesítés nélkül használják. A leforrázott teafüvet éjszakára dunsztkötésben helyezzék a pajzsmirigyen lévő göbre, csökkenti a duzzanatot. Ezt akár két héten keresztül is végezhetik így.

A népi gyógyászatban a közönséges galajt daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is használták a növény frissen préselt levének naponta háromszori, étkezések előtt egy-egy kiskanállal való elfogyasztásával. Megelőzésre elég egy héten egyszer, esetleg kétszer alkalmazni, kezelésre folyamatos használata szükséges, amíg a probléma meg nem szűnik.

Pattanások ellen napi egy csészével kell elfogyasztani belőle két hétig. Ha nagyon makacs a pattanás, hosszabb ideig is fogyasztható.

Minden embernek hetente legalább egy csésze közönséges galaj teát kellene fogyasztania.

Felhasználása külsőleg
Gargarizálva a szájban lévő daganatok keletkezésének megakadályozására alkalmas. Bőrbetegségek kezelésére is használatos.

Ellenjavallat

Gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Csodákra képes a diófa levele!
  2018-07-09 07:28:36, hétfő
 
  Csodákra képes a diófa levele!

Link

A Kárpát-medencében szeretik a diót. Sok ház udvarán megtalálható ez a terebélyes lombkoronával rendelkező, nyáron menedéket biztosít a tűző napsugarakkal szemben a diófa. Nem is gondolnánk, hogy a levelei mennyi értékes anyagot tartalmaznak, amelyek különböző betegségek kezelésére is alkalmas.

A levelekből teát kell főzni. De nem nyersen, hanem szárított formában. A leveleket addig kell összegyűjteni, amíg még szép sötétzöldek, így a begyűjtési periódus június és augusztus között kel megtörténjen, hiszen azután már megjelennek a rozsdafoltok.

A szárításra egy olyan helyet kell találni, ahol nincs por. A szárítás után össze kell vágni-törni a leveleket, majd ismét következhet egy kis szikkasztás.

A teának élénkítő hatása van, tonizálja az arcbőrt, méregtelenít, salaktalanít, serkenti a máj tevékenységét és szabályozza a vérnyomást, de ugyanakkor tisztítja a vért is, és az emésztést is segíti.

A népi gyógyászatban pedig közismert az antibakteriális hatása. A levelekben olyan hatóanyag is van, amely összehúzza a beleket, ezért hasmenésre és gyomorhurutra is lehet alkalmazni a diólevél teát. Ebből naponta 1-3 teáscsészével ajánlatos elfogyasztani, a kúra hat hétig tart, de után 3-4 hétig szünetet kell tartani.

Azok is ihatják a teát, akiknek nőgyógyászati (fehérfolyás, méhgyulladás) problémáik vannak, vagy pedig tejallergiában, ekcémában, vagy visszérben szenvednek.

Forrás:http://twice.hu/eletmod/csodakra-kepes-diofa-levele
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A magas vérnyomás kezelése gyógyszer nélkül
  2018-07-04 11:34:19, szerda
 
  A magas vérnyomás kezelése gyógyszer nélkül

Link

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hat a vérnyomásra, hogy mennyit iszunk
  2018-07-04 11:32:13, szerda
 
  Hat a vérnyomásra, hogy mennyit iszunk

Link

Ha túl kevés vizet iszunk, megbetegszünk, ha túl sokat, abba pedig bele is halhatunk. Az elfogyasztott mennyiség különbözőképpen befolyásolja a szervezet működését, még a vérnyomásunkra is komoly hatással van.

Ha nem iszunk elegendő vizet, az számos negatív következménnyel jár. Megfelelő hidratáltság esetén a vér legnagyobb hányada víz, amennyiben azonban nem jut elég folyadék a szervezetbe, könnyen besűrűsödik, az áramlási ellenállás pedig magas vérnyomást eredményez.

A kezdődő magasvérnyomás-betegséggel küzdő idősek úszással javíthatják érfunkcióikat és csökkenthetik vérnyomásukat. A témáról bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Amagas vérnyomásnemcsak hazánkban, hanem az egész világon népbetegségnek számít. Kialakulását egyaránt befolyásolja az életkor, a nem, az elhízás, az öröklés, az iskolai végzettség, valamint a földrajzi és a szociális helyzet - és nem utolsó sorban az alkohol, a dohányzás és a stresszes életmód. Mindazonáltal, már egyre fiatal életkorban észlelhető, és mivel gyakori szövődménye azérelmeszesedéseredetű szív- és érrendellenesség, ezért kiemelten fontos a megelőzése. Ehhez, amennyire csak lehetséges, ki kell küszöbölni a kockázati tényezőket. A hipertónia esetében csak is az öröklést nem tudjuk megváltoztatni, de megfelelő életformával még a gének hatásait is lehet enyhíteni.

A vízhiány is okozhat magas vérnyomást

A vérnyomás az erekben áramló vér nyomásgyakorlása az erek falára. A test normális reakciója, hogy fizikai vagy pszichés terhelésre a vérnyomást megnöveli, viszont ezek elmúltával gyorsan visszaállítja a normális szintre. Összefüggés van a magas vérnyomás és a test vízhiánya között, a kevés folyadékfogyasztás eleinte ingadozó, majd magas vérnyomást eredményez, hiszen csak így tud hozzászokni a test a krónikus dehidratációhoz. Amennyiben ugyanis a szervezet számára nem áll rendelkezésre a szükséges vízmennyiség, a vérkeringés rendellenesen kezd működni.

Nem mindegy azonban, hogy milyen vízről van szó! A vérnyomásértékre számos további tényező hatással van, többek között hormonális összetevők és folyadékháztartás eltérései. Ez utóbbi esetében a testben lévő folyadék mennyiségét - plazmavolument - a vese működése és a nátrium-anyagcsere befolyásolja. A konyhasóban lévő nátrium mindazonáltal megköti a vizet, ami miatt megnő a szervezetben a folyadéktér, valamint a vérnyomás-szabályozásban szerepet játszó perctérfogat is, melynek eredményeként fokozódik az érfalra, szívbillentyűkre nehezedő nyomás. A sok friss gyümölcsben és zöldségben található kálium viszont segíti szinten tartani a nátrium megfelelő egyensúlyát a szervezetben. Tehát nem a vízivást kell mérsékelni, hanem a sóbevitelt!

A magas vérnyomás kezelésével megelőzhető a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődmények. Ha az erek falát folyamatosan a normálisnál nagyobb nyomás terheli, akkor idővel károsodhatnak. A hipertónia okozta érkárosodások egyik legfontosabb következménye az érelmeszesedés felgyorsulása, ami az agy ereiben érelzáródást eredményezhet, illetve a nagy nyomás miatt a merevebb erek könnyebben megrepedhetnek, és kialakul az agyvérzés. A szívben lévő koszorúerek károsodása szívinfarktushoz, a szem ereinek károsodása látásromláshoz, majd vaksághoz, a vese ereinek károsodása pedig végül vesebetegséghez vezethet.

A víz gyógyító hatása és szükségessége nem kérdőjelezhető meg, mindazonáltal ha valaki olyan sok vizet iszik, hogy a szervezetében lévő tápanyagok rendkívüli mértékben felhígulnak, melynek eredményeként már nem tudják ellátni a feladatukat a szervezetben, vízmérgezés lépett fel.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Vércsoportod megmutatja milyen betegségekre vagy hajlamos!
  2018-07-01 15:40:44, vasárnap
 
  Vércsoportod megmutatja milyen betegségekre vagy hajlamos!

Link

Sok éves kutatói munka és orvosi tapasztalat segített összeállítani azt a tanulmányt, amely a vércsoportok leghajlamosabb betegségeire mutat rá. Az alábbi cikk emellett egy nagyon jó segítség is lehet, hogy milyen életmódot és étrendet folytassunk.
A vércsoport

Az a-típushoz tartozók hajlamosak túlreagálni a stresszt. Mellékveséjük magasabb dózisú stresszhormont állít elő. Ez a reakció a kortizol-szint növekedésével mérhető. Több adrenalint is termelnek a stresszre adott válaszként. Nem tudnak olyan mértékben profitálni a stresszcsökkentő gyakorlatokból, mint a többi vércsoporthoz tartozók, ezért sokkal többet kell tenniük kisebb eredményért. A magas kortizol-szint pusztító hatással van az egészségre. Számos gyilkos kór köthető a kortizolhoz, többek között a daganatos betegségek, a magas vérnyomás, a szívbetegségek. Fontos, hogy már kisgyermekkorukban megtanulják: a helyes életmód kialakítása számukra elengedhetetlen.

Autonóm személyiségek

Az A-s vércsoportúaknak nagy az igénye az autonómiára. Többnyire egyedül dolgoznak. Inkább befelé fordulók, introvertáltak, érzékenyek mások véleményére. Fantasztikus energiával vetik bele magukat az elvállalt feladatok végrehajtásába. Hivatásukat lelkiismeretesen látják el. Képesek szinte minden mást háttérbe szorítani annak érdekében, hogy teljesítményük felülmúlhatatlan legyen. A felszínességet nem ismerik semmiben. Vagy szenvedélyesen tesznek valamit, vagy sehogyan. Gyerekeknél a magas kortizolszint összefüggésbe hozható a félénkséggel és az óvatos viselkedéssel, az anyáknál a szülés utáni depresszióval és a szorongással, a hiperaktív, érzelmeit elfojtó, valamint a dadogó és a kommunikációs nehézségekkel küszködő gyerekekkel.
Pihenjenek, relaxáljanak!
Az A-sok gyakran akkor érik el a mentális egyensúlyi állapotot, amikor lehetőségük van az önkifejezésre.Tanulják meg beosztani a saját idejüket, és kerüljék a megoldatlan helyzeteket, mert azok krónikus stresszt okoznak a számukra. A rendezetlen érzelmek rontják az egészséget, az élet minőségét, korlátozzák a világos gondolkodást, a termelékenységet és a stresszhez való alkalmazkodást. A pozitív elfogadó érzések jelentik a legjobb védekezést a stressz ellen. Ezért olyan fontosak a relaxációs folyamatok az A-soknak. Amikor olyan munkát végeznek, amely fokozott koncentrációt igényel, okvetlenül tartsanak pihenőket. Teremtsenek harmonikus környezetet, a zenehallgatás a tapasztalatok szerint hatásos stresszoldó.

Mit fogyasszanak?
A legtöbb magas fehérjetartalmú étrendhez köthető betegség gyakrabban fordul elő az A-soknál, mivel gyengébben ellátottak az állati fehérje hatékony emésztéséhez szükséges enzimmel és gyomornedvvel. A vörös hús serkenti az A-s vércsoporthoz tartozóknál a poliamin termelését, ez is fokozza a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát. Kerüljék tehát a túlzott húsfogyasztást. A sósav és a vékonybél alkalikus foszfatáz alacsony szintje miatt a húst igen rosszul emésztik, a húsfogyasztás ezért számos anyagcsere-problémát okozhat náluk. A fehérjeszükségletüket elsősorban szójatermékekből és tengeri halakból fedezzék. Kis menynyiségben fogyaszthatnak baktériumkultúrával készített tejtermékeket. A bab alapvető növényi fehérjeforrásuk. Egyenek sok gyümölcsöt és zöldséget. A diófélék és az olajos magvak is ajánlottak - nagy mennyiségben fogyasztva jótékony hatásúak a szívműködésre és az érrendszerre. Igyanak sok zöld teát, mert az jót tesz az immunrendszerüknek. Kerüljön sok A-provitaminban gazdag étel - például brokkoli, sárgarépa, sárgadinnye, spenót - az asztalukra, mert ezek fokozzák a bélrendszeri alkalikus foszfatáz mennyiségét. Szedjenek naponta C-vitamint, amely gátolja a stressz okozta magas kortizolszint kialakulását. Ajánlottak a B-vitaminok is, főleg akkor, ha valaki vegetáriánus életmódot folytat, azért, hogy optimálisak legyenek a stresszreakciói. A cink szintén csökkenti a kortizolszintet. Hasznosak továbbá a nyugtató gyógynövények, mint például az orbáncfű, a kamilla, a macskagyökér, a golgotavirág.
0-s vércsoport

A kutatók szerint az ember ősének 0-ás vércsoportja volt. Az evolúció során, ahogyan új életteret hódított meg, újfajta táplálékot talált, az emésztőrendszerét, az immunrendszerét is új feladatok elé állította. Mutációk során az eredeti 0-ás vércsoportból alakult ki a másik három vércsoport, amelyek jobban alkalmazkodtak az új körülményekhez.0-ás típus termeli a legkisebb mennyiségű kortizolt és adrenalint a stresszre adott válaszként.

Személyiségjegyei
Folyamatos stresszhelyzetben is sokkal több kell ahhoz, hogy kibillenjen az egyensúlya. Ha azonban eljut ebbe az állapotba, nehezebben üríti ki a stressz hatására képződött katekolaminokat a szervezetéből, mint a többi vércsoporthoz tartozó. Az AB-csoporthoz hasonlóan intenzív érzelmi életet él azzal a különbséggel, hogy nem rendelkezik olyan kifinomult alkalmazkodóképességgel, ezt inkább a partnerétől várja el. Szinte állandóan kapcsolatot keres másokkal, de ebben nemcsak az érzelmei befolyásolják, hanem az ésszerűség, sokszor a számítás is. Erős, vezető típus. Munkatársaival, környezetével szinte pillanatok alatt közvetlen, jó kapcsolatot tud kiépíteni. Ez a kapcsolatteremtő készség segíti az üzleti életben is. Feltűnően sok 0-vércsoportú férfi és nő dolgozik az üzleti szférában. Sok film- és tévésztár is e csoportba tartozik - náluk a művészi tehetség keresztülvitele erővel és jelentős mértékű gyakorlati érzékkel párosul. Üzleti szimata úgyszólván sohasem hagyja cserben, akár művészként, akár üzletemberként tevékenykedjen. A szinte félelmetes erejű energiája, aktivitása a gyökere a siker utáni vágyának. Állandóan mozgásban van, nem hagyja magát nyugodni. Mindig a sikerhez, elismeréshez vezető lépcső következő fokára szeretne lépni. Céljait mindig szem előtt tartja, és képes mindent ennek alárendelni. Sohasem adja fel. Ha a körülmények folytán kénytelen előrehaladását szüneteltetni, ha zöld utat kap, visszafojtott energiái szinte robbannak. A szerelemben általában sikeres. Csak addig engedi át magát az érzelmeknek, amíg a kapcsolatnak valamilyen praktikus haszna is van; így szinte elérhetetlen számára, hogy egy szerelmet teljes intenzitással éljen át.

Betegséghajlamok
Mivel a 0-ás vércsoportúak nehezebben dolgozzák fel a stressz hatására képződött katekolaminokat, mint a többi vércsoporthoz tartozók, ezért náluk gyakrabban fordul elő mániás depresszió. Az ősi 0-ásnál a vadászzsákmány keresésekor az agresszív ösztönök és a kifinomult ,,harcolj vagy menekülj" ösztön kerül előtérbe. Ez igen hasznos túlélési stratégiának bizonyult a vadászó-gyűjtögető népesség körében. A finoman hangolt, stresszre adott reakció, ami életbevágóan fontos volt az ősi 0-ás vércsoportúaknak, nem mindig kedvező a modern időkben, dühkitörésekké, hiperaktivitássá fajulhat, és az általuk okozott súlyos kémiai egyensúlyhiány végül mániás depresszióhoz vezethet. A 0-ások immunrendszere általában erős, természetéből adódóan ellenáll a rákos megbetegedéseknek. Ha felborul a szervek működésének egyensúlya, gyulladás, artritisz és allergia jelentkezhet. Gyulladások, például ízületi problémák, nem specifikus fájdalmak (fibromyalgia) gyakrabban előfordulhatnak náluk. Szénhidrát-intoleranciájuk következménye lehet emésztőrendszerük gyengébb működése: gyakori a görcsös felfúvódás, valamint az ürítési nehézségek és a magasabb trigliceridszint. Fáradtság, mentális hiperaktivitás is gyakrabban fordul elő a 0-ásoknál, mint a többi vércsoporthoz tartozók körében.

Életmód stratégiák

• Készítsünk pontos tervet (éves, havi, heti vagy napi feladataink elvégzéséhez, céljaink eléréséhez, hogy elkerüljük az ötletszerű cselekvést).
• Amikor szorongunk, végezzünk valamilyen fizikai tevékenységet. Végezzünk 40-60 percen át, heti három alkalommal aerobikgyakorlatokat. Ez a vércsoport jól profitál a testgyakorlatokból.
• Bár a dohányzásról mindenkinek le kellene szoknia, a 0-ásoknak sokkal nehezebb, mivel a dopaminszintjük kiegyensúlyozatlan.
• A 0-ás vércsoportú gyerekeknél hangsúlyozzuk a közösség fontosságát, bátorítsuk a függetlenséget és a rugalmasságot a mindennapos tevékenységben. Már a kicsiknek is természetes vezetői hajlamaik vannak, és jól fejlődnek az óvodában vagy más közösségben.
• Minden napra tervezzünk nekik is valamilyen aktív mozgást. Megkönnyítjük a dolgukat, ha a vércsoportos táplálkozást már kisgyermekkorukban bevezetjük.
• A tehéntejet már kiskorban lehet szójatejjel vagy gyümölcslevekkel helyettesíteni. Édességek helyett aszalt gyümölcsöket adjunk nekik.
Táplálkozási útmutató
A 0-ás vércsoportúak emésztőrendszerének elsődleges feladata a hús feldolgozása. Ezért a gyomorban magas a savkoncentráció. Szinte minden állati fehérjét problémamentesen feldolgoznak. De a tejet és a tejtermékeket kerülniük kell. Mivel magas a gyomor savkoncentrációja, a gabonafélék és a belőlük készült termékek fogyasztása sem ajánlatos a számukra. A burgonya és a hüvelyesek többsége sem kedvező a 0-ás anyagcseréjének, mivel az izmokban is enyhén savas a közeg, a lencsében és az egyes babfajtákban lévő lektin viszont bázikus állapotot hoz létre.
Ajánlott táplálékkiegészítők

• Ez a vércsoport nagy mennyiségben igényli a B-vitaminokat, a stresszre adott válaszok kiegyensúlyozása érdekében. Különösen fontos számára a pantoténsav, a B1- és a B6-vitamin.
• Ajánlatos, különösen az édesszájú 0-ás vércsoportúak számára, a glutamin fogyasztása. Ez egy aminosav, ami ingerületátvivő anyagok csoportjába tartozó gamma-amino-vajsavvá alakul át. Amikor szénhidrátot kívánunk, tegyünk 500 mg-ot egy pohár vízbe.
• Akinek folsavhiánya van, általában rosszul reagál az antidepresszánsokra. A 0-ás vércsoportúaknak folyamatosan kellene folsavat szedniük.
AB-és vércsoport
Az A-vércsoporthoz tartozó emberek nehezebben emésztik az állati fehérjéket, inkább a szénhidráttartalmú rizs és gabonatermékeket, a növényi táplálékot hasznosítják, könnyebben át tudnak térni a vegetáriánus táplálkozásra, míg a B-vércsoportúak emésztőrendszerüknek köszönhetően igen változatosan táplálkozhatnak, viszont az ételeket olyan nagy hatékonysággal képesek feldolgozni, hogy hajlamosabbak a hízásra. Most lássuk, milyenek az AB-vércsoportúak adottságai! Az AB-vércsoportúak az emberiség elenyésző hányadát teszik ki, mindössze körülbelül az öt százalékát. Érzelmileg gazdagok, áldozatkészek, ám nyugtalan természetűek. Érzéseik erősen befolyásolják a tetteiket. Inkább az ösztöneik, mintsem a józan eszük irányítja őket. Az AB-vércsoportú embert a kapcsolataiban állandóan kétségek gyötrik, gyakran alaptalan félelmek áldozatává lesz, ilyenkor érzelmei a nullponton vannak, s mély depresszióba merül. Szerencsére ez az állapot sem tart sokáig: ha pozitív élményben részesül, akkor életkedve visszatér. Néha megbízhatatlan, mivel korábbi elhatározásait könnyen feladja. Jó tulajdonsága viszont, hogy folyton tanulni szeretne, új tapasztalatokat, szellemi, érzelmi élményeket keres. Saját véleményéhez nem ragaszkodik túlzottan, ha úgy látja, hogy mások érvei logikusabbak, vagy elfogadhatóbbak, mint a sajátja. Szemlélete rugalmas, gondolkodásmódja sohasem korlátolt vagy merev. Alkalmazkodóképessége kiváló. Nem akar a másik felett uralkodni, sőt úgy tudja alárendelni magát a másik akaratának, hogy közben boldog. Főleg akkor, ha ebben a kapcsolatban megfelelő támaszt is talál.
Életmód-stratégiák

• Kerüljék azokat a helyzeteket, ahol fokozott versenyszellem jellemző.
• Ne töprengjenek olyan dolgokon, amelyeket nem tudnak befolyásolni, irányítani.
• Készítsenek pontos éves, havi, napi tervet.
• Fokozatosan változtassák meg az életmódjukat, ne akarjanak mindent egyszerre megoldani.
• Hetente végezzenek - legalább háromszor, 50-60 percig - aerobikgyakorlatokat, nyújtó gyakorlatokkal, meditációval és jógával kiegészítve.
• Vegyenek részt közösségi tevékenységben, és végezzenek naponta vizualizációs gyakorlatokat.
• Szakítsanak időt arra, hogy néha egyedül legyenek.
• Az AB-vércsoportú gyermekek általában nagyon könnyen barátkoznak, de visszahúzódóvá válhatnak, ha nagy nyomás nehezedik rájuk és hajlamosak magukba fojtani az érzelmeiket. Ügyeljünk arra, hogy ne érezzék korlátok közé zárva magukat. Támogassuk őket függetlenségi törekvéseikben.
Táplálkozási útmutató
Az étrendjüket tekintve az A- és a B-vércsoporthoz tartozóknak ajánlott élelmiszerek keveréke javallott az AB-sek számára.Az emésztőrendszerük igen érzékeny. Ez az egyetlen vércsoport, amely inkább a keveredésnek, mintsem a körülményeknek köszönheti a létét. Emésztőrendszerük A-szerű, de a B-sekhez hasonlóan előnyös számukra a húsfogyasztás. Tehát annak ellenére, hogy kicsivel több állati fehérjére van szükségük, mint az A-soknak, nincs elegendő gyomorsavuk, hogy megfelelően megemésszék azt, mert az ő szervezetükben is alacsony a fehérjebontáshoz szükséges bélrendszeri alkalikusfoszfatáz-szintje. A húst mellőzniük kellene. Igaz, egyes húsféléket jól hasznosítanak, mégis jobb, ha lemondanak róluk, hogy ne terheljék az emésztőrendszerüket. Fehérjeszükségletüket halak, tej- és szójatermékek fogyasztásával fedezzék. Mindenekelőtt a tejtermékek között találnak jól hasznosítható élelmiszereket. Gyümölcs- és zöldségfélék képezzék a táplálékuk döntő részét. Ezek az ételek bőségesen tartalmazzák a számukra létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat. Néhány kivételtől eltekintve a zöldségféléket jól emésztik. Még a paradicsomot is, amelyről az A- és B-vércsoportba tartozók ugyanezt nem mondhatják el. A gyümölcsök közül inkább a C-vitamin-tartalmúakra koncentráljanak, mivel ezek számukra különösen előnyösek. Kivétel a narancs, mert erősen irritálhatja a gyomornyálkahártyájukat. Az erősen fűszeres ételeket is mellőzniük kell, csakúgy, mint az ecettel készített önteteket. A gyomorsavtermelésük, ami elve nem kellő mértékű, az életkorral csökken. Ám vércsoport-táplálkozással szinten lehet tartani, és be lehet segíteni keserűfüvekből készült teákkal, a szénsavas italok kerülésével.
Étrend-kiegészítők

Mivel az AB-vércsoportúak között gyakrabban fordul elő szív- és keringési betegség, igyanak fagyöngyből, galagonyából, szúrós-gyöngyajakból készített teát. A tea elkészítése: Tegyünk három teáskanál fagyöngyöt három csésze hideg vízbe, nyolc órán keresztül hagyjuk állni. Az utóbbi két teafüvet keverjük össze egy-egy arányban és egy evőkanálnyi mennyiséget három dl vízzel forrázzuk le, hagyjuk állni tíz percig, utána szűrjük le. Ha már kihűlt, keverjük össze a két teát, és lassan igyuk meg.
Figyelem!
Az AB-vércsoportúak erősítsék az immunrendszerüket Echinaceaval, grépfrútmag-cseppekkel vagy homoktövishúsolaj terápiaszerű alkalmazásával. Az AB-seknek általában nagyobb mennyiségű B-vitaminra van szükségük a kiegyensúlyozott stresszreakciók elősegítésére. Különösen fontos a számukra a megfelelő mennyiségű B1-és a B6-vitamin-bevitele. Mivel kedélyállapot-hullámzásban szenvednek, folyamatosan kellene folsavat szedniük B-vitamin komplex vitaminokkal együtt. A folsav csökkenti a homociszteinszintet is, ami befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamot.
A “B" vércsoport
A B-vércsoportúak sérülékeny lelki alkattal rendelkeznek, visszahúzódók. Nemcsak környezetükkel, hanem saját magukkal szemben is komoly elvárásokat fogalmaznak meg. Alkalmazkodók, kreatívak, érzékenyek, élénk eszűek és rendkívüli intuícióval rendelkeznek. Változó körülmények között is jól feltalálják magukat. Könnyedén veszik az izgalmakat, tudatában vannak annak, hogy számukra mi a legfontosabb, és felismerik a korlátaikat. Kevésbé hajszoltak, mint a többi vércsoportúak, mindig találnak időt a relaxációra. Érzelmeik összetettebbek, mint más vércsoportúaké, ők képviselik a 0- és az A-vércsoport közötti egyensúlyt. Érzékenyen reagálnak az egyensúlyvesztésre. Ha nagyon kibillen a mérleg nyelve, akkor jelentkeznek náluk a magas kortizolszintre és a vírusfertőzésekre való hajlam következményei: a krónikus fáradtság, a mentális zavarodottság. Eredeti gondolkodásúak, és zavarják őket a merev szabályok. Ez a vércsoport a legérzékenyebb a bakteriális fertőzésekre, a leginkább fogékony az autoimmun betegségekre és a ritka vírusfertőzésekre is. Immunrendszerük azonban erős, idegrendszerük kiegyensúlyozott. Náluk gyakoribb a cukorbetegség, a krónikus
fáradtság, a szklerózis multiplex.
Életmód-stratégia
A B-vércsoportú felnőttek hajlamosak memóriazavarokra, szellemi frissességük elvesztésére. Dolgoztassák agyukat keresztrejtvények megfejtésével. Született csapatjátékosok, ezért jó lenne, ha felnőttkorukban űznének valamilyen közösségi tevékenységet. E vércsoport tagjai hatékonyan alkotnak belső képeket. Amit képesek vizualizálni, azt el is tudják érni. Szabadidejükben relaxáljanak, meditáljanak minél többet, vizualizációs technikák segítségével. Intenzív fizikai tevékenységgel ellensúlyozzák a meditációt. Ajánlott nekik a tai chi, a tenisz, a harcművészetek, a kerékpározás, a túrázás. Fontos, hogy a választott sport szellemi kihívást is jelentsen, és más emberekkel együtt is űzhető legyen. A tai chi egyfajta mozgás közben végzett meditáció. Ideális ennek a vércsoportnak, mivel összpontosítást és koncentrációt igényel. Stresszellenes hatással bír, leviszi a vérnyomást és javítja a kedélyállapotot.
Jóga, meditáció
A jó időbeosztás hatékony módszer a stressz leküzdésére. Nyolcórányi vagy ennél több alvás hasznos és ideális ennek a vércsoportnak. A naponta végzett nyújtógyakorlatok, a testi, lelki, szellemi egyensúlyt biztosító jóga, a rendszeres meditáció csökkentik a kortizolszintet, és javítják a szellemi frissességet. A légzés a meditáció fontos része. A váltott orrlyukas légzés rendkívül hatékony módszer az élettani folyamatok szabályozására. A bal orrlyukon keresztül történő légzés nyugtató, vagy tompító hatást fejt ki a szimpatikus idegrendszer tevékenységére. A jobb orrlyukon keresztül történő légzés pedig fokozza a paraszimpatikus idegrendszer működését.
Ajánlott ételek
Emésztőrendszerüknek köszönhetően igen változatosan táplálkozhatnak, viszont a táplálékot olyan nagy hatékonysággal képesek feldolgozni, hogy hajlamosabbak a hízásra. Ajánlott tehát a mértéktartás. A B-vércsoportú ember jól hasznosítja a tejet és szinte minden tejterméket, ez alól egyedül az ömlesztett és a nemes penészes sajtok képeznek kivételt. Ez a vércsoport a húst is jól feldolgozza. Csak a szárnyasokat kell kerülniük, kivéve a pulykahúst. A tyúkhús a benne lévő lektin miatt káros a számukra. A halakat, főként a tengeri halakat, igen jól emésztik, és a bennük lévő halolaj miatt különlegesen egészséges a számukra. A szénhidrátdús étkek közül gondosan kell válogatniuk. Jól hasznosítják a burgonyát, valamint számos hüvelyest és gabonafélét, de van, amit kerülniük kell. Különösen a hajdina, a lencse, a búza, a rozs és a kukorica káros, ezek negatívan befolyásolhatják vércukrukat. A bennük lévő glutén zavarhatja az inzulin-anyagcserét, akadályozza a tápanyagok optimális átalakulását, és zsírlerakódást, túlsúlyt hoz létre. A B-vércsoportúaknak ajánlott a növényi táplálkozás. A semleges zöldség- és gyümölcsfajták között nagy a választék. Különösen egészségesek, ezért ajánlottak a káposztafélék. A paradicsomot viszont a lektin-tartalma miatt ajánlatos kerülniük.
A természet patikája
Kiegyensúlyozó tulajdonságaik révén a gyógynövények ideálisak e vércsoportúak számára. E vércsoportnak különösen javallott a ginszeng, melynek a gyökerét használjuk fel gyógyításra. A szervezet ellenálló képességét növelő, immunmoduláló hatású, a szervezet tonizálása, a betegségek megelőzése, a megbomlott egyensúlyi állapot helyreállítása céljából alkalmazható. Felhasználhatjuk gyógytea, vizes-alkoholos kivonatok, mézes készítmények, illetve gyógycukor formájában. Kúraszerű fogyasztása az előírt adagokban rendszerint biztonságos, de három hónap után 1-2 hét szünet beiktatása javasolt. Fogyasztása nem ajánlott várandósoknak, szoptató anyáknak, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedőknek, asztmás és tüdőtágulásos betegeknek, valamint véralvadási zavarokkal küszködőknek. A B-sek gyógyító növénye a valódi édesgyökér. Immunmoduláló, gyulladáscsökkentő hatással bír, erősíti a mellékveséket és elősegíti a belső elválasztású mirigyek egészséges működését. Főleg gyulladásos folyamatok esetén javasolt alkalmazni.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/47 oldal   Bejegyzések száma: 468 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 52 db bejegyzés
e év: 421 db bejegyzés
Összes: 8855 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 145
  • e Hét: 145
  • e Hónap: 17175
  • e Év: 279190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.