Regisztráció  Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/107 oldal   Bejegyzések száma: 1064 
Narancsos-áfonyás szarvaspörkölt
  2012-07-09 15:13:15, hétfő
 
  hozzávalók 4 főre

65 dkg szarvascomb
3 ek olaj
8 szelet bacon
2 fej vöröshagyma
4,5 ek liszt
4 dl száraz vörösbor
4 dl marhahúsleves (lehet kockából is)
3 gerezd fokhagyma
3-4 tk reszelt narancshéj (majdnem egy narancs héja)
2 tk kakukkfű
2 tk tárkony
2 szál petrezselyem
8 szem borókabogyó

bors
20 dkg csiperkegomba
3 ek áfonyalekvár
0,5 ek cukor



elkészítés

A bacon csíkokat felharmadoljuk, az olajon megsütjük, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük a felaprított vöröshagymát.
Rádobjuk a felkockázott húst, körbepirítjuk.
Megszórjuk liszttel, kicsit pirítjuk még, majd felöntjük a húslevessel és a vörösborral.
Belepréseljük a fokhagymát, hozzákeverjük a reszelt narancshéjat, kakukkfüvet, tárkonyt, petrezselymet, borókabogyót. Sózzuk-borsozzuk.
Felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk a húst. Az elpárolgott folyadékot néha vízzel pótoljuk.
Hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát és az előzőleg megsütött bacont is, és még húsz percig főzzük.
Ha kész, hozzákeverjük az áfonyalekvárt, a cukrot, és még egy kevés narancshéj hozzáadásával frissítjük az ízeket
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Dulce de leche
  2012-07-09 15:03:49, hétfő
 
  hozzávalók 6 főre

4 csésze 3,5%-os tej
1 csésze cukor
1 tk szódabikarbóna
1 vaníliarúd (vagy 1 tk vaníliaaroma)
250 ml-es csészével mérve



elkészítés

A cukrot, tejet, szódabikarbónát és a vaníliarúd kikapart magját (vagy a vaníliaaromát) tegyük egy nagy lábasba. Kapcsoljuk be a tűzhelyet. Magas hőfokon forraljuk fel, de vigyázzunk, ki ne fusson belőle. Keverjük, amíg világos barna színű és karamelles kezd lenni.
A tűzhelyet vegyük le alacsony hőfokra, és keverjük folyamatosan, amíg besűrűsödik. De ne túl sűrűre, mert amikor a hűtőbe tesszük, még sűrűsödik egy kicsit.
A dulce de leche lágy karamell színű, és amikor vastagon bevonja a fakanalat, akkor már kész (kb 60 perc).

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Hideg meggyleves
  2012-07-09 14:58:49, hétfő
 
  Hideg meggyleves Sz. Ági konyhájából

előkészület: 20 perc
főzés: 10 perc

hozzávalók 4 főre

40 dkg meggy
6-8 szem szegfűszeg
1 kis darab fahéj
1 dl tej
1 dl tejszín
fél csomag vaníliás pudingpor
1 dl vörösbor
kis darab citromhéj
20 dkg cukor
1 mk őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
citromlé



elkészítés

A meggyet kimagozzuk.
1 liter vizet forrni teszünk, teatojásba zárjuk a darabos fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat és a vízbe dobjuk. Néhány percig forraljuk.
A pudingport szárazon elkeverjük az őrölt fahéjjal, apránként hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, simára keverjük.
A meggyet a fűszeres vízhez adjuk egy csipet sóval és a cukorral együtt.
A pudingporos tejhez kanalanként keverünk a forró levesből míg felmelegszik, azután a leveshez adjuk.
A levest lassan készre forraljuk, mialatt hozzáadjuk a vörösbort, szükség szerint még cukrot vagy citromlevet.
Ha már alaposan forrt lehűtjük, beletesszük a vaníliát, kivesszük a teatojást, majd hűtőszekrényben tovább hűtjük. A meggyleves jéghidegen jó igazán.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Ananászos csirke
  2012-07-09 14:57:39, hétfő
 
  hozzávalók 4 főre

1 kg csirkemellfilé
1 ananász (vagy 1 doboz ananászkonzerv)
1 csomag lapkasajt (vagy 15 dkg reszelt sajt)
fokhagymakrém, méz, olaj



elkészítés

A csirkét felszeleteljük, és mindkét oldalát megkenjük fokhagymakrémmel. Külön sózni nem kell, mert a krém elég sós. 1 órára hűtőbe tesszük.
Az ananászt megpucoljuk és felszeleteljük, vagy ha konzervet használunk, akkor azt lecsöpögtetjük.
Serpenyőben egy kis olajon megsütjük a hússzeletek egyik oldalát, megfordítjuk, és egy-két kanál mézet csurgatunk rájuk. Hagyjuk, hogy a méz rákaramellizálódjon a húsra. Ha megsültek a húsok, kiszedjük őket egy tányérra.
A visszamaradt mézes zsiradékba beletesszük az ananászdarabokat, és hagyjuk ezeket is egy kicsit karamellizálódni.
Egy tűzálló tálba helyezzük egymás mellé a hússzeleteket, ráhalmozzuk az ananászt és beborítjuk sajttal. Sütőbe tesszük kb. 10 percre, hogy ráolvadjon a sajt.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
pisztráng grillezve
  2012-04-06 23:14:56, péntek
 
  hozzávalók 1 főre

1 db pisztráng (kb. 250 g)

bors
1 gerezd fokhagyma
1 szelet citrom



elkészítés

A halat sózzuk, borsozzuk. A belsejébe helyezzük a fokhagymát és a citromkarikát.
250-300 fokos grillen, oldalanként 5-5 perc alatt megsütjük.

sütési hőfok:
250°C
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Mákos palacsinta vörösáfonya öntettel
  2012-04-06 23:08:25, péntek
 
  hozzávalók 6 főre

Palacsintához:

2 tanyasi vagy bio tojás
200 g liszt
kb. 600 ml tej
50 g darált mák
20 g porcukor
csipet só
kb. 50 ml repceolaj a sütéshez

Töltelékhez:

300 g darált mák
150 g porcukor
1 mk fahéj
1 ek házi vaníliás cukor
kb 200 ml tejföl

Vörösáfonya öntethez:

150 g aszalt vörösáfonya
600 ml víz
2 ek cukor
1/4 bio citrom héjával, egyben
1 rúd fahéj
3 tk kukoricakeményítő
50 ml Porto rose / félédes, édes rosé borok



elkészítés

A palacsintát hagyományosan elkészítjük az összetevőkből, annyi különbséggel, hogy darált mákot teszünk bele.
A tölteléket szintén összekeverjük a a hozzávalókból.
Kisütjük a palacsintákat, és melegen tartjuk őket.
Közben a vörösáfonya öntethez a keményítő, és a porto kivételével mindent egy kisebb lábasba teszünk, és kb. 5 percig lassú tűzön főzzük.
A keményítőt kb 2-3 ek áfonyalével összekeverjük, a fővő gyümölcsökhöz adjuk, és folytonos keverés mellett hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön. Közben hozzáöntjük a Porto-t, és még fél percig főzzük. De ezt nem kell, ha nem zavar bennünket a bor csekély alkoholtartalma. Ezzel kész vagyunk, levesszük a tűzről.
Ha kisültek a palacsinták, megkenegetjük a mákos töltelékkel, és feltekerjük őket.
A tányérokban fekvő palacsintákat pár kanál forró vörösáfonya öntettel megöntözzük.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Csirkemáj camembert sajttal
  2012-04-06 23:07:21, péntek
 
  hozzávalók 2 főre

25 dkg csirkemáj
10 dkg camembert sajt
5 dkg vaj




elkészítés

A vajat felforrósítjuk.
A csirkemájat hirtelen megsütjük, majd fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, megsózzuk.
A felszeletelt sajtot a csirkemájra tesszük, csak annyira tesszük rá a fedőt, hogy ráolvadjon.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Töltött rizsgombóc
  2012-03-07 21:54:20, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

300 g rizs
2 db tojás
100 g reszelt sajt
1 tk só
1 kk bors
50 g gomba
50 g sonka
50 g kukorica
2 db tojás
zsemlemorzsa

Sütéshez:

olaj



elkészítés

Főzzük meg a rizst, és hagyjuk kihűlni.
Egy tálban keverjük össze a rizst, 2 db tojást, reszelt sajtot, sót és a borsot.
A tölteléket is készítsük el. Keverjük össze az apróra vágott gombát, sonkát, kukoricát (vagy ízlés szerint, amivel szeretnénk).
A rizsből csináljunk gombócokat, amit töltsünk meg.
A gombócokat forgassuk bele a felvert tojásba, utána a zsemlemorzsába.
Forró olajban süssük ki.
Melegen tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Alföldi krumpligombócleves
  2012-03-07 21:53:33, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
500 g krumpli
1 tojás
13 dkg liszt
2 ek zsír vagy 4 ek olaj

bors
pirospaprika



elkészítés

A meghámozott, kis kockára vágott krumplit 1,5 l vízzel, sóval feltesszük főni. Amikor felforrt a víz, fedővel letakarjuk, és puhára főzzük.
Addig meghámozzuk, felszeleteljük a zöldségeket. A hagymát apróra, a répákat karikára vágjuk. A fokhagymát lereszeljük, a petrezselymet felaprítjuk.
A megfőtt krumplit leszűrjük, de a főzőlevét félretesszük, az lesz a levesünk alapja. A krumplit még melegen átnyomkodjuk, vagy egy szűrőn, vagy krumplinyomóval simává törjük.
A zsíron vagy olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répát, ezt pirítjuk-pároljuk, úgy 10 percig, majd félrehúzzuk, és hozzáadjuk a fokhagymát, petrezselymet, és a fűszerpaprikát. Felöntjük a krumpli levével, sózunk, borsozunk, fedővel lefedve közepes lángon tovább főzzük.
A kihűlt krumplihoz hozzáadjuk a tojást, a lisztet, és a sót, jól összegyúrjuk, nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk. Ha forr a levesünk beletesszük a gombócokat, és 10 percig főzzük.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Juhtúrós puliszka
  2012-03-07 21:50:30, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

0,5 l tej
15 dkg kukoricadara
csipet só
10 dkg juhtúró
1 dl tejföl
5 dkg füstölt szalonna



elkészítés

A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük.
A kisült pörcöt szűrőkanállal kivesszük a zsírból, félretesszük.
A tejet a sóval felforraljuk, amikor forr, óvatosan hozzákeverjük a kukoricadarát állandó keverés közben.
Állandóan keverve kislángon addig főzzük, amíg pöfékel. Vigyázat, fröcsköl!
Egy tiszta lábosba teszünk a szalonna zsírjából 2-3 kanálnyit. Ráöntjük a kész puliszkát, belekeverjük a juhtúrót és a tejfölt. Csak eggyet rottyantunk rajta.
Szalonnapörccel a tetején tálaljuk. Aki szereti, még a tetejére is tehetünk szalonnazsírt.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
     1/107 oldal   Bejegyzések száma: 1064 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 51
  • e Hét: 3024
  • e Hónap: 16660
  • e Év: 43634
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.