Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 238 
Meghosszabbíthatja az életünket, ha tovább alszunk a hétvége
  2018-06-02 22:05:03, szombat
 
  Meghosszabbíthatja az életünket, ha tovább alszunk a hétvégeken

Egy fárasztó hét végén kevés vidítóbb dolog van a tudatnál, hogy eljön a szombat reggel, amikor a megszokottnál tovább tudunk aludni.

Pszichésen ez biztosan segít, hogy könnyebben vészeljük át a sűrű hétköznapokat, de úgy tűnik, hogy a bealvásnak komoly egészségügyi előnyei is lehetnek. Ezt támasztja alá a Journal of Sleep Research című tudományos lapban megjelent kutatás, amelyben 13 éven át gyűjtöttek adatokat közel 40 ezer résztevőről, írja az MNN.

1997-ben a Swedish Cancer Society rákmegelőzési alapítvány felhívására több ezer svéd állampolgár töltött ki egy 36 oldalas kérdőívet. A kutatók az ezt követő 13 esztendőben megfigyelték a 38015 résztvevő halálozási rátáját. 1997 és 2010 között 3234-en haltak meg közülük, főként rákban és szívbetegségekben.

A kutatók a résztvevőket az alvási szokásaik szerint három csoportra bontották:

- akik hétköznapokon kevesebb, mint öt órát aludtak éjszakánként;
- akik hétköznapokon hét órát aludtak éjszakánként, ami egyébként az ajánlott időtartam;
- és akik hétköznapokon kilenc órát vagy annál többet szundiztak.

A szakértők ezután tovább szűkítették a csoportokat. Külön vizsgálták azokat akik hétköznap és hétvégén egyaránt keveset alszanak, és azokat is, akik egész héten kilenc óránál többet töltenek az ágyban.

Kiderült, hogy mindkét imént említett csoport tagjainál kiugró volt a halálozási arány. Ezzel szemben átlagos volt az elhalálozás azoknál a hétköznap alig öt órát alvóknál, akik hétvégén legalább két órával megnövelték az ágyban eltöltött időt.

A kutatás szerzői azt írják, az eredmények azt sugallják, hogy a hétköznapi rövid alvással eltöltött idő nem kockázati tényező a halálozás szempontjából abban az esetben, ha hétvégén közepes vagy hosszabb idejű alvással kombinálódik.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem kísérletről van szó, a tanulmány pedig nem tud magyarázatot adni arra, hogy a szélsőséges alvásmintákkal rendelkezőknél miért nőtt a halálozási aránya.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy hétvégi napokon megéri néhány órával többet szánni a pihenésre.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
Ezért játsszunk, beszélgessünk az unokákkal rengeteget!
  2018-04-16 21:36:20, hétfő
 
  Ezért játsszunk, beszélgessünk az unokákkal rengeteget! Miért fontosak számukra a családi történetek?

Miért van szükségük az unokáknak a családi történetekre, legendákra? Miért fontos, hogy unokáinknak a régi öregekről sokat meséljünk? Mit nyújtanak a gyerekeknek a családi gyökerek? Hogyan lehetnek a nagyszülők a család irányítótornyai? - ilyen és ehhez hasonló sok szép gondolatokat oszt meg velünk családpedagógus szakértőnk.

"A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak."
(Goethe)

Szeretem ezt az idézetet. Tömören fogalmazza meg azt, amit én a nevelésről gondolok - függetlenül attól, hogy szülőként, pedagógusként, nagyszülőként, vagy csak egy olyan emberként gondolkozom, aki felelősséget érez a gyermekekért. Szeretem ezt az idézetet, mert a két legnehezebb dolgot fogalmazza meg olyan hétköznapi egyszerűséggel, hogy már-már pehelykönnyű szórakozásnak gondolhatjuk a nevelést. Szeretem ezt az idézetet, mert a magában hordozott ellentmondással plasztikusan érzékelteti a feladat nagyszerű, de gigászi voltát. Hogyan is repülhetne bármi, ami gyökereivel kapaszkodik a földbe? Vajon meddig él a földjéből szárnyakkal a felhők közé repített gyökeres növény? És a bölcsesség máris sugallja: tartsuk meg az egészséges arányt! Ne mozduljunk egyik irányba sem végletesen!

Az unokáknak meséljünk sokat a felmenőikről
Gyökerek... Innen indul minden. És ma talán ezt a legnehezebb átadni. Mert a hétköznapok taposómalma nem, vagy csak nagyon ritkán enged időt a megállásra, a gyökerekhez való visszanyúlásra, a gyökerek vizsgálgatására. És akkor még nem is beszéltünk az ún. patchwork családokról, ahol bizony a gyökerek időnként összekuszálódnak. De mégis fontos időt szánnunk arra, hogy beszélgessünk a ,,régiekről". Hogy legyenek történetek a családi legendáriumból, hogy tudjunk együtt sírni vagy nevetni a múlt történésein. Hogy tudjuk, kikre lehetünk büszkék és kiknek a példájából milyen tanulságot vihetünk magunkkal.

A családi legendákat adjuk tovább családtagjainknak
A férjem időről-időre felemlegeti azokra a tévéadás nélküli hétfő estéket, amikor nagymamája elővette a régi családi fotókat, és újra meg újra végignézték azokat, felemlegetve a képen szereplők egy-egy emlékezetes tulajdonságát, tettét, kalandját, ballépését. És ő továbbmeséli ezeket a gyerekeinek, aztán a gyerekei gyerekeinek. Mélyülnek a gyökerek...

Amikor aztán a könyvespolcot takarítom, és a kezembe akad az a kis füzet, amit apám kapott sok-sok évvel ezelőtt, hogy írja le azokat a történeteit, amiket mesélt, hogy megmaradjon az unokáinak, fájón nyilall belém a tudat: sose tette meg. Nekem már nehéz továbbadni a gondolatait, minden meséléssel kopnak, fakulnak az emlékek - vékonyodik a gyökér...

A nyaraló falán fényképgyűjtemény: ükszülőktől a legifjabb generációig néznek le a szereplők. Nincs olyan év, hogy ilyen-olyan módon, de ne néznénk végig a képeket és elevenítenénk fel a hozzájuk kapcsolódó emlékeket. És most már a gyerekeink is mesélik tovább a barátoknak, ismerősöknek, és majd a gyerekeiknek is. Fonódnak a gyökerek...

Emlékeink biztonságos kapaszkodót jelentenek az unokáink számára
Hát ilyen egyszerű ez: emlékezzünk. De ne legyünk unalmasak, ne akarjuk a fiatalokra ráerőltetni a ,,bezzeg az én időmben" hozzáállásunkat! Akkor az volt a szép, a jó, az elfogadott, a kalandos, az izgalmas, a veszélyes. Ma más a szép, a jó, az elfogadott, a kalandos, az izgalmas, a veszélyes. Nem jobb vagy rosszabb. Más. Fogadjuk ezt el, és higgyünk abban, hogy ha a gyökerek erősek, biztosak, gyermekeink és unokáink - és unokáink unokái - is jól fognak eligazodni a világban. Az emlékek biztonságos kapaszkodót, és ne fojtogató láncokat jelentsenek!

Ismerjük el unokáink erőfeszítését, az ,,építő kritikákat" ne vigyük túlzásba
No, és hát igen, a szárnyak... Szabadság? A cél minél gyorsabb elérésének lehetősége? A kötöttségektől, földhözragadtságtól való megszabadulás? Kinek mit jelent...

Én azt gondolom, hogy nagyszülőként is fontos feladatunk, hogy bátorítsuk unokáink szárnypróbálgatásait. Nem agyondicsérve és az egekig magasztalva - az egyébként ügyes, okos, zseniális - gyereket. Csak őszintén dicsérjünk! A gyerek hihetetlenül érzékeny radarja kiszűri az álságos dicséretet. De ne is bombázzuk építő kritikával, hanem reális értékeléssel ismerjük el a teljesítményét. Ismerjük el a tettek mögött rejlő erőfeszítést, koncentráljunk az elért pozitívumokra. Ne a hiányzó 10/20/50%-ot lássuk a próbálkozásokban, hanem az elért 90/80/50-et! A végső célhoz vezető egy-egy lépcsőfok megtétele után is lehet örülni!

Beszélgessünk, játsszunk, meséljünk az unokáknak rengeteget
Manapság a fiatal szülők hajlamosak a szárnyakat adunk kifejezést a "fejlesztjük, külön órákra járatjuk" fogalmak szinonimájaként értelmezni. Azonban már Ikarusz is megjárta ezekkel a szárnyakkal - ahogy a monda tartja - a végtelen lehetőségek elérésének vágya végzetes következménnyel járt. Hogy ez ne történjék meg, nagyszülőként mi lehetünk az irányítótorony gyermekeink, unokáink repülésében. Ne hagyjuk, hogy túlterhelje a rakomány a gépeket! De azt se hagyjuk, hogy túl gyorsan emelkedjenek azok a repülők! Mutassuk meg, hogy még hányan vannak azon a légifolyosón, akikre - tetszik, vagy nem, de - feltétlenül figyelnünk kell! Teremtsük meg azokat a pillanatokat, amikor a gyerek csak gyerekek. Amikor éppen nem fejlesztjük őket, "csak" beszélgetünk, "csak" mesélünk, "csak" játszunk. És eközben meg sem lepődünk, hogy erősödnek azok a szárnyacskák. Persze, ha időnk és energiánk engedi azért, segítsünk a szülőknek azzal, hogy a gyerekeket visszük-hozzuk a különórákra! Az úton aztán jó kis beszélgetésekkel akár erősíthetjük azokat a bizonyos gyökereket is...


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
Nagyszülő-unoka kapcsolat: 4 dolog, amire figyelj, hogy
  2018-04-16 21:29:47, hétfő
 
  Nagyszülő-unoka kapcsolat: 4 dolog, amire figyelj, hogy szuper legyen a viszonyotok

A legtöbb nagymama azt szeretné, ha minél több időt tölthetne el az unokájával. Gyermekkorban természetes és egészséges módon alakulhat ki a jó kapcsolat, amelyet normális esetben sem nagyszülő, sem unoka nem adna oda semmiért.

A legtöbb nagymama azt szeretné, ha minél több időt tölthetne el az unokájával. Gyermekkorban természetes és egészséges módon alakulhat ki a jó kapcsolat, amelyet normális esetben sem nagyszülő, sem unoka nem adna oda semmiért. Ennek az eszményi helyzetnek az eléréséhez és az elég jó kapcsolat kialakításához - valamint fenntartásához - szolgálunk néhány praktikus tanáccsal.

Miért kerülhetik az unokák nagyszüleiket?


Természetesen ennek több oka is lehet. Gyakori ok, hogy a szülők sem tartják már régóta a kapcsolatot a nagyszülőkkel, akár konfliktusos kapcsolat, vagy egyszerűen a földrajzi távolság miatt. Vagy a szülők szeretnék ugyan, ha a gyermekük jóban lenne a nagyszülőkkel, de valamiért nem működik a dolog. Az unokák - hasonlóképpen a felnőttekhez - nem tűrik jól, ha kritizálják őket, ha nem kapnak elismerést, megbecsülést, biztatást és dicséretet. Azt sem viselik jól az unokák, ha a nagyszülők előttük szapulják a gyerekek szüleit, vagy ha kinevetik, esetleg megalázó helyzetbe hozzák őket, akár akaratlanul is. És természetesen az sem vezet jóhoz, ha a nagymama és a nagypapa egymásnak ellentmondó instrukciókat mond, vagy akár egymás háta mögött rúgják fel a másik által állított szabályt.

Mit tehetsz nagyszülőként, hogy jó legyen a kapcsolatod az unokákkal?

Nézzük sorra a problémákat és azok megoldásait!

1. Konfliktusos szülő-nagyszülő viszony
Az, hogy a szülőkkel vannak súrlódások, probléma. Ám, hogy emiatt még az unokádat sem láthatod, még nagyobb baj, hiszen így szinte tovább öröklődik a családi viszály ahelyett, hogy megoldódna. Természetesen ahhoz, hogy közelebb kerülhess az unokádhoz, előbb a szülőkkel való viszonyt ajánlott rendezni vagy legalább normalizálni. A sértődések és vagdalkozások sehova sem vezetnek, törekedjetek tehát arra, hogy a gyerekek érdekében elássátok a csatabárdot. Egy higgadt hangú beszélgetés, mindenféle vagdalkozás és a régi sérelmek felemlegetése nélkül hatásos lehet. Egyezzetek meg abban, hogyan találkozhatsz az unokákkal, és igyekezz azt az időt csak a gyerekekre fókuszálva eltölteni. Fontos, hogy legyen egy mi-idő, ami csak a tiétek, ezt töltsd meg hasznos tartalommal. Legyél érdeklődő, tegyél fel nyitott kérdéseket - például ahelyett, hogy "Jó volt a tábor?" azt kérdezd meg "Milyen volt a tábor?" vagy "Mi tetszett legjobban a táborban?" -, amikre unokád jó eséllyel több mondatban is tud válaszolni, és elmesélheti, mit hogyan élt meg.
Miért fontos az unokákkal beszélgetni, mesélni nekik? Olvasd el korábbi cikkünkben: Link

Mit taníts, miről mesélj az unokáknak? Erre vonatkozó ötleteket ebben a cikkünkben találsz: Link

2. Nagy földrajzi távolság
Előfordulhat, hogy a nagyszülők és az unokák messze laknak egymástól - akár csak időszakosan, akár huzamosabb ideig. Ám ez nem kell, hogy a jó viszony útjába álljon. Korábbi cikkünkben sok apró és hasznos ötletet gyűjtöttünk össze arra vonatkozólag, miként tarthatod az unokákkal a kapcsolatot, ha a távolság elválaszt benneteket, a cikket itt találod: Link

3. Túl gyakran kritizált unokák vagy szülők, kevés dicséret
Senki sem szereti, ha kritizálják, sem a gyerekek, sem a felnőttek. Ha tehát úgy véled, hogy az unokád viselkedésével gond van, próbáld határozottan, de kedvesen közölni vele, hogy konkrétan mi a probléma, és hogy ez miképpen hat rád - az én-közlések sokkal hatásosabbak, mint az ujjal mutogatás. Ahelyett, hogy azt mondod: "Már megint rossz vagy" vagy "Olyan csúnyán beszélsz, mint az apád", inkább mondd helyette "Kérlek, ne beszélj velem ilyen csúnyán, mert rosszul esik. Ha mérges vagy, inkább vonulj félre/fuss a ház körül egy kört". A távollévő szülők szidalmazása egyébként sem jó stratégia - a gyerekeket nem kell bevonni a felnőttek játszmáiba, mindemellett végső soron az ő szüleikről van szó, nem várhatjuk a gyerektől, hogy állást foglaljon ellenük.

Ha tiltasz vagy egy szabályt fogalmazol meg, akkor az mindig legyen rövid, egyértelműen betartható és átlátható, és következetesen kérd is számon. Bár lehet, hogy az unokád eleinte próbál kijátszani, de ha látja, hogy nincs kiskapu, akkor elfogadja és betartja, amit kérsz. Természetesen, ha olyan dologról van szó, ami általános érvényű, például "Nem megyünk át az úton, amíg piros a lámpa", akkor azt neked is be kell tartanod, példamutató módon. Eléggé kiábrándító lehet a gyerek számára, ha a felnőtt elvár tőle valamit, számon is kéri tőle, közben pedig ő maga nem csinálja, vagy nem úgy csinálja, ahogyan számon kéri.

Arra is ügyelj, hogy a rászólások mellett a dicséretek legyenek túlnyomó többségben. Nem kell mindenért megdicsérni az unokád, olyasmikért például, ami természetes - például ha már régóta szobatiszta, akkor azért nem jár dicséret, ugyanúgy azért sem, ha már évek óta be tudja kötni a cipőjét. Ám azért számos alkalmat lehet találni egy kis dicséretre, biztató szavakra, hiszen a dicséret jókedvre derít és a kapcsolatnak is jót tesz. Legyen minél konkrétabb a dicséret, tehát az ,,Ügyes vagy!" helyett az "Ügyesen megterítetted az asztalt", a "Jaj, de okos vagy!" helyett "Nagyon okosan kiszámoltad, mennyit kell fizetnünk a boltban" - ezáltal is érezze a gyermek, hogy nem csak úgy a levegőbe dicsérgeted (vagy akár szidalmazod), hanem azért, amit tett.

Mind a megrovás, mind pedig a dicséret történjen ott helyben, ne odázd el, hiszen akkor van a helye és az ideje, akkor tudja a gyermek leginkább összekötni az általa tett rossz vagy jó dolgokat, illetve azok következményét.
Olvass még többet a nagyinál nyaralás aranyszabályairól korábbi cikkünkben : Link

4. Nagymama és nagypapa, szülő és nagyszülő egymásnak ellentmondó nevelési szabályai

Az sosem vezet jóra, ha a két nagyszülő egymást kijátszva próbálja nevelni az unokát. Ha a nagyi nem engedi meg az édességet ebéd előtt, akkor a nagypapától nem jó stratégia, ha titokban egy csokit nyom a gyerkőc kezébe. Mindig beszéljétek meg, mihez tartjátok magatokat és attól ne térjetek el - a gyerek érdekében, különben egyikőtöket sem veszi majd komolyan. Érdemes a szülők által felállított fő szabályokat is betartani - például hogy mit és mennyi ideig nézhetnek a tévében a gyerekek -, ugyanakkor ahány ház, annyi szokás. Nem baj, ha az unokád hozzászokik és alkalmazkodik ahhoz, hogy mindenhol kicsit más szabályrendszerek vannak.

Próbálj arra is ügyelni, hogy ha több unokád van egyszerre nálad, akkor lehetőség szerint egyformán bánj velük. Legyenek ugyanazok az elvárások és dicséretben-ajándékban-jutalomban is egyformán részesüljenek. Természetesen okosan kell kitalálni: másért jár jutalom egy 3 évesnek és másért egy 6 évesnek, ezt jó előre tisztázni kell velük, nehogy csalódás érje mondjuk a nagyot, ha nem dicsérik meg olyanért, amiért a kicsit igen.

Ha mindezekre sikerül figyelned, akkor biztosan örömteli és felejthetetlen lesz az unokákkal töltött idő és meglátod, imádnak majd veled lenni.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
8 káros szokás, amitől gyorsabban megöregszel!
  2018-03-19 21:23:03, hétfő
 
  Léteznek bizonyos szokások, tevékenységek, amelyek felgyorsítják a szervezet öregedési folyamatait, így már korai életkorban megjelenhetnek a ráncok az arcodon, nehezebbem tudsz mozogni és egészségügyi problémáid is gyakrabban lehetnek.

Most következzen 8 káros szokás, amitől a testeden túl korán jelenhetnek meg az öregedés jelei!

1. Ha nem figyelsz oda a magas vérnyomásodra
A magas vérnyomás miatt a vérerek veszíthetnek a rugalmasságukból, így a szívre még nagyobb munka hárul, hogy a keringést fent tudja tartani. Ha nem is lesz szívrohamod a magas vérnyomástól, az arcodon biztos, hogy meg fog látszani, hogy baj van.

2. Ha nem figyelsz oda az étkezésedre
Az egészségtelen anyagokat tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztása árt a sejteknek, így egy idő után ennek nyoma is lesz. Igyekezz egészséges, vitaminokban, Omega 3 zsírsavban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, és kerüld a feldolgozott ételkészítmények fogyasztását, amelyek tele vannak káros adalékanyaggal, amelyek többsége fel van tüntetve a termék címkéjén is. Ugyanakkor ha teheted, mindig reggelizz.

3. Dohányzás
A dohányzás káros hatásairól nem szükséges sok szót ejteni, hiszen amellett, hogy szinte az összes belső szervbe méreganyag kerül a füstölés által, még a sejtek is károsodnak, ezért a dohányzók körében hamarább bekövetkezik a bőr öregedése, mivel a szövetek veszítenek a rugalmasságukból és ráncok alakulnak ki.

4. A megterhelő fizikai, szellemi munka
A kemény, stresszel, feszültséggel járó munka, legyen szó fizikairól, vagy lelkiről, megviseli a szervezetet. A krónikus stressz pedig nagyon veszélyes tud lenni, mivel felszabadítja a káros szabad gyököket, amelyek megtámadják a bőrsejteket, korai öregedést idézve elő. A legjobb, amit tehetsz, hogy egyszerre egy problémára koncentrálsz, és nem vállalsz be számtalan munkát.

5. Ha nem mozogsz eleget
A rendszeres testmozgás az egész szervezetedet felfrissíti, beindul tőle a vérkeringés, és így a bőrsejtek is hasznos tápanyagokhoz jutnak, amitől szépek lesznek. Nos, ha viszont nem mozogsz, akkor mindez nem következik be ilyen hatékonyan, így a bőröd hamarább veszít rugalmasságából, szépségéből.

6. A magas rossz koleszterinszint
A jó koleszterinre szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működhessen, viszont a rossz koleszterin megemelkedett szintje már károsan hat a vérkeringésre, és a sejtek működésére. Fordulj orvoshoz a problémával.

7. A meditáció hiánya
A meditáció segítségével megszabadulhatsz a negatív gondolatoktól, ami nyugodtságot eredményez. Ha pedig megtalálod a belső lelki békédet, akkor az az arcodon és a bőrödön is meg fog látszani. Ha viszont nem meditálsz, akkor nem tudod kialakítani magad körül a harmóniát, és a stressz hatására gyorsabban ráncosodni kezd a bőröd. Elég napi 10 perc meditáció és máris sokat teszel az egészségedért, szépségedért.

8. Ha felhagysz a tanulással
Ha folyamatosan nem tanulsz új dolgokat, nem képzed magad, akkor az agyad nem fog megfelelően működni, és megöregszik, berozsdásodik, ami a szervezet hanyatlását is eredményezi. Tehát minden nap tanulj valami újat, mert ezzel fiatalon tarthatod magadat.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
Az igazság előtt feszülő kilenc fátyol
  2018-03-13 22:51:26, kedd
 
  Írta: Don Harkins /fordította: Viszocsánszki Mihály

Csaknem egy évtizeddel ezelőtt, egy kedves barátom és kollégám Don Harkins egy csodálatosan elgondolkodtató dolgozatot írt ,,A rabszolgaság és a nyolc fátyol" címmel.

Harkins korai halála előtt órákon át beszélgettünk erről a ,,Nyolc-fátyol elméletről" - és a végén Don megkért, hogy írjak róla egy cikket az újságjába, az ,,Idaho Observerbe".

Azért kért meg, mert én is megosztottam a kutatásaim nagy részét vele, és közösen arra a következtetésre jutottunk, hogy valójában KILENC fátyol fedi az emberi lelket (vagyis az értelmet), és hogy a szellemi fejlődéshez és az IGAZSÁG teljes megismeréséhez ezt a kilenc fátylat kellene átszakítani.

Viccelődtem is Donnal, hogy a téma kifejtéséhez az Idaho Observer egy teljes számára lenne szükség, és még akkor csak a felszínt kapargatnánk. Don viszont igazán tehetséges szerkesztő volt, mert képes volt ezt a bonyolult történetet olvasható formába sűríteni.

Don Harkins emlékére, íme a szóban forgó írás, a lehető legtömörebb formában.

MIÉRT VAN KILENC FÁTYOL NYOLC HELYETT?

Bárki is komolyan keresi az igazságot, végül rábukkan a matematika hihetetlen szimmetriájára és szerkezetére, ami különösen igaz az 1-9 egész számokkal kapcsolatos fraktálgeometriában.

A legalapvetőbb példaként vessünk egy pillantást erre a kilenc egyenletre:

(1 x 8) + 1= 9
(12 x 8) + 2 = 98
(123 x 8) + 3 = 987
(1234 x 8) + 4 = 9876
(12345 x 8) + 5 = 98765
(123456 x 8) + 6 = 987654
(1234567 x 8) + 7 = 9876543
(12345678 x 8) + 8 = 98765432
(123456789 x 8) + 9 = 987654321

Hát nem csodálatos?

Azt is nagyon érdekesnek találom, hogy a történelem összes nagy filozófusa, mint például Arkhimédész, Kopernikusz, Szókratész és Da Vinci is elsősorban matematikusok voltak.

Úgy vélem, hogy a bibliai próféciáktól a DNS-szálakig minden nagyon egyszerű matematikai képletekre és mintákra épül - de nem akarok előreszaladni, mert már maga az, hogy megértjük a matematika szerepét, egyike a kilenc rejtett fátyolnak.

Vegyük például az ókorban működő úgynevezett ,,misztikus iskolákat"...

Sumér és Babilon árnyékos templomaiban a Kabala mutatta meg az utat a végső ,,szentek szentjéhez" - az élet, a teremtés és Isten felfedéséhez - és ha becsülettel és igaz módon tették magukévá, akkor az ember végső eredetéhez is.

Ennek során szisztematikusan át kellett törniük és magunkévá tenniük a megértés 9 szintjét, vagyis fel kellett mászniuk az ,,Igazság fennsíkjaira" mielőtt végleg beléptek volna a ,,Nirvánába" (vagyis az Istennel való végső egységbe), ahogyan azt a szabadkőművesek modern tablóin ábrázolják.

Hasonlóan egy óriási Sudoku rejtvényhez, az életnek nevezett emberi tapasztalás számos figyelemre méltó módon tényleg az 1-9 számok körül forog. Mindennek megvan a maga helye a rendszerben, és minden szépen és pontosan illeszkedik az idő és a tér örök rácsozatába.

Ez tehát nem más, mint az Igazság egyik definíciója - rejtett, misztikus tudás, amely teljes mértékben illeszkedik a logikának nevezett matematikai rácsba.

MIÉRT NEM LÁTJÁK AZ EMBEREK AZ IGAZSÁGOT?

Erre a kérdésre a legjobb választ Don Harkins bölcs szavai adták meg 2001-ben:

,,Az elmúlt néhány évben kidolgoztam és elvetettem már több elméletet is, azzal kapcsolatban, hogy miért nem látja a legtöbb ember az igazságot - még akkor sem, ha az pofán vágja őket.

Számtalan beszélgetést folytattam azokkal, akik képesek meglátni az ,,összeesküvést", és közösen próbáltuk feldolgozni a csalódottságunkat, hogy a legtöbb ember nem képes felfogni még a rendkívül jól dokumentált érveket sem, amelyek segítségével bemutatjuk nekik a kollektív rabszolgaság és kizsákmányolás folyamatát.

Általában végül arra jutottunk, hogy a legtöbb ember egyszerűen ,,nem akarja látni", mi is folyik valójában.

A világ hatalmi elitjét alkotó rendkívül gonosz férfiak és nők ügyesen létrehoztak egy virtuális legelőt, ahol a fű olyan zöld, hogy csak kevés ember veszi nagyon ritkán (ha egyáltalán) a fáradságot, hogy elég sokáig felnézzen a legelésből ahhoz, hogy észrevegye a fülébe tűzött, élénk színű bilétát.

Ugyanazok az emberek, akik a legelő füve miatt nem látják a saját rabszolgaságukat, hajlamosak elmebeteg ,,összeesküvés-elmélet"- hívőknek tekinteni azokat, akik képesek túllátni az állatfarmon, és bekukucskálnak a földesúri kastély szalonjába.

Most viszont megértettem, hogy miért is van ez.

Nem kell azt gondolnunk, hogy akik nem veszik észre, hogy a hatalmi elit vezetése alatt lassacskán elfogy a szabadságuk, ,,nem akarnak látni" - ők tényleg nem látják, hogy mi történik velük, mert nem hatoltak át azon a fátylon, amely elhomályosítja a látásukat.

Minden emberi törekvés igazából egyfajta szűrési folyamat. A sport erre az egyik legjobb példa. Addig játszunk mindenféle sportokat, amíg ki nem rúgnak minket a játszótérről. Persze a profi sportolóknak meg súlyos pénzeket fizetünk, hogy láthassuk, ahogyan őket soha nem rúgják a játszótérről. Minden tavasszal több millió gyerek játszik az ifi bajnokságban, és addig szűrik őket, amíg végül marad kb. 50 srác, aki októberben indulhat a világbajnokságon.

· • Az első fátyol:
Az emberek tíz százaléka átszakítja az első fátyolt, és megtalálja a politika világát.

Szavazunk, aktivizáljuk magunkat, és véleményt alakítunk ki. A véleményünket a körülöttünk lévő fizikai világ formálja; a közoktatásban eltöltött évek ,,kondicionálnak" minket arra, hogy hiteles forrásként fogadjuk el a kormányzati tisztviselőket, a médiaszemélyiségeket és más ,,szakértőket".

Ezen embercsoport kilencven százaléka úgy éli le az életét és hal meg, hogy nem szakítja át a második fátylat.

·• A második fátyol:
Az eddig eljutott emberek tíz százaléka átszakítja a második fátylat, és felfedezi a történelem világát, az ember és az államhatalom közötti viszonyt, valamint az alkotmányos és szokásjog alapján való önrendelkezés jelentését.

Ezen embercsoport kilencven százaléka úgy éli le az életét és hal meg, hogy nem szakítja át a harmadik fátylat.

· • A harmadik fátyol:
Tíz százaléka azoknak, akik átszakították a második fátylat, végül átszakítják a harmadik fátylat, hogy végül rájöjjenek, hogy a világ erőforrásait, beleértve az embereket is, rendkívül gazdag és nagyhatalmú családok tartják az ellenőrzésük alatt, akiknek a régi világban összeharácsolt vagyona a korszerű zsarolási stratégiák segítségével a jelenleg eladósodott világgazdaság alapjává vált.

Ezen embercsoport kilencven százaléka úgy éli le az életét és hal meg, hogy nem szakítja át a negyedik fátylat.

· • A negyedik fátyol:

A fenti emberek közül tíz százalék átszakítja a negyedik fátylat, hogy felfedezze az Illuminátusokat, a szabadkőművességet és más titkos társaságokat.

Ezek a társaságok szimbólumok és szertartások segítségével adják át nemzedékről nemzedékre a misztikus tudásukat, amelyet viszont arra használnak, hogy a hétköznapi embereket a földön élő legrégebbi vérvonalak politikai, gazdasági és lelki rabigájában tartsák.

Ezen embercsoport kilencven százaléka úgy éli le az életét és hal meg, hogy nem szakítja át az ötödik fátylat.

· • Az ötödik fátyol:

Újabb tíz százalék továbblép, átszakítja az ötödik fátylat és megtudja, hogy a titkos társaságok annyira fejlett technológiával rendelkeznek, hogy korlátlanul képesek az időutazásra és a csillagközi kommunikációra, és képesek az emberek gondolatait, sőt még a cselekedeteit is irányítani, s ezt a tagjaik olyan könnyedén teszik, mint amikor mi azt mondjuk a gyermekeinknek, hogy most már ideje lefeküdniük.

Hasonlóan Noé korához, ez a technológia még szintetikus életformák létrehozására is képes, mivel az ember arra törekszik, hogy kiszorítsa az Istent.

Ezen embercsoport kilencven százaléka úgy éli le az életét és hal meg, hogy nem szakítja át a hatodik fátylat.

· • A hatodik fátyol:

Újabb tíz százalék továbblép, átszakítja a hatodik fátylat és megtudja, hogy a sárkányok, gyíkok és a földönkívüliek, akikről azt hittük, hogy csak a gyermekirodalom kitalált szörnyei, tényleg léteznek, és valójában ők állnak irányító erőként a negyedik fátyol után feltárt titkos társaságok mögött.

Ezen embercsoport kilencven százaléka úgy éli le az életét és hal meg, hogy nem szakítja át a hetedik fátylat.

· • A hetedik fátyol:

Tíz százalék továbblép, és átszakítja a hetedik fátylat, ahol teljes mértékben megérti és magáévá teszi a fraktálgeometria és a számok egyetemes törvényének hihetetlen világát.

Meglátjuk, hogy az egész világegyetem teremtő ereje számkódképletekhez és számsorozatokhoz kapcsolódik, és feltárul minden ,,titok", beleértve az idő és a tér szövetét, a párhuzamos univerzumokat, és az elérésük lehetőségét is.

Akik elég értelmesek ahhoz, hogy átszakítsák a hetedik fátylat, gyakran nem tudnak ellenállni az uralkodó elit által kínált hatalmas vagyon csábításának és ígéretének, és így az ebbe a csoportba bekerülő emberek több mint kilencven százaléka úgy fog élni és meghalni, hogy nem szakítja át a nyolcadik fátylat.

· A • nyolcadik fátyol:

A nyolcadik fátyol átszakításakor feltárul Isten és a SZERETET néven ismert tiszta energia, vagyis a minden élőlényben jelenlévő tiszta életerő - ami egy és ugyanaz.

Mélyen gyökerező alázatra van szükség ahhoz, hogy valaha is átszakítsuk ezt a fátylat.

· A • kilencedik fátyol:

A kilencedik fátyol átszakítása azt jelenti, hogy tökéletesítjük a szeretetnek nevezett tiszta energiát, s ezáltal valóban eggyé válunk Istennel és az ő kifejeződéseivel.

A tiszta energia tökéletesítésével teljes mértékben átéljük a könyörületességet és teljesen megértjük az egyetemes tervet; maga az élet is teljessé válik, a kör bezárul, s ártatlan gyermeki szemmel, de egyúttal a nyolcadik fátyol után nyert tiszta SZERETETBŐL fakadó legmélyebb bölcsességgel tekintünk a világra.

· • Fontoljuk meg a következőket:

Ha ez az elmélet helytálló, akkor csak mintegy 60.000 ember él a bolygón, aki sikeresen átszakította a hatodik fátylat.

Érezzük át a hihetetlen iróniát a helyzetünkben: akik beragadtak az 1-5. fátyol mögé, nem tehetnek mást, mint hogy veszélyes őrülteknek tekintsék azokat az embereket, akik átszakították a későbbi fátylakat.

Minden egyes átszakított fátyollal exponenciálisan csökken a megvilágosodott emberek száma, akiket a kevésbé felvilágosult emberek exponenciálisan növekvő tömege tekint elmebetegnek.

Hogy fokozzuk az iróniát: minél jobban próbálja egy ,,hatodik vagy későbbi fátylas" ember elmagyarázni, hogy mit lát, azoknak, akik nem képesek azt meglátni, annál őrültebbnek tűnik a számukra. A fentiek fényében ez sajnos evidens.

Ráadásul az olyan intézményeket, mint például a rasszizmus ellen küzdő ,,Southern Poverty Law Center", pontosan az uralkodó elit hozza létre és finanszírozza, hogy hatékonyan tudja ráaggatni az ilyen felébredt személyekre a ,,gyűlöletkeltő" és a ,,terrorista" címkét.

ELLENSÉGÜNK, AZ ÁLLAM

A bolygón elő emberek nagy többsége az első két fátyol mögött található.

Ők az államhatalom eszközei:

A második fátylas emberek a hiszékeny szavazók, akik tudatlanságukban támogatják a politikusok intézkedéseit, hogy több millió első fátylas embert küldjenek el idegen földre, ágyútöltelékként meghalni - ezeknek a szerencsétleneknek egyetlen társadalmi feladat jutott: hinniük kell abban, hogy a hatalmi elit öncélú machinációi nemzetbiztonsági ügyek, és érdemes értük meghalni.

A harmadik, negyedik, ötödik és hatodik fátylas emberek egyre fokozódó gondot jelentenek az államhatalom számára, hiszen egyre kevésbé lehet őket eszközként felhasználni arra, hogy megszilárdítsák
a kis létszámú hatalmi elit kezében összpontosuló hatalmat és gazdagságot.

Eléggé gyakori az is, hogy ezek az emberek minden egyes átszakított fátyollal egyre többet kénytelenek feláldozni a baráti és családi kapcsolataikból, a szakmai karrierjükből és a személyes szabadságukból.

Albert Jay Nock (1870-1945), az ,,Ellenségünk, az állam" (1935) c. könyv szerzője elmondta, mi történik azokkal, akik megtalálják, és magukévá teszik az utolsó két fátylat:

,,Mit volt képes kitalálni legjobb megoldásként az államhatalom az igazi Szókratésszel és az igazi Jézussal szemben, amikor szembekerült velük? Az egyiket megmérgezte, a másikat pedig keresztre feszítette, csupáncsak azért, mert annyira elviselhetetlenül kínosak voltak a számára, hogy egyszerűen nem hagyhatta őket életben."

KÖVETKEZTETÉSEK

Ahogy Don Harkins írta:

,,És így most már tudjuk, hogy nem az a baj, hogy embertársainkat annyira leköti a saját életük, hogy ,,nem akarják meglátni" a szolgaságuk és kizsákmányolásuk működési elveit.

Egyszerűen ,,nem látják meg", mint ahogyan én sem látom, hogy mi van egy összehúzott függöny másik oldalán."

Jelen dolgozattal három dolgot kívántam elérni:

1. Megértetni az utolsó néhány fátyolnál tartó maroknyi emberrel, miért nincs más választásuk a tömegeknek, mint hogy őrületnek értelmezzék az ő tisztánlátásukat;

2. Megértetni az első két fátyol mögött lévő emberekkel, hogy az élés, a lélegzés és a gondolkodás csak a kezdet; és

3. Megmutatni az embereknek, hogy az életünk legnagyobb kalandja mindig a következő fátyol mögött található, mert az átszakítás után máris eggyel kevesebb fátyol lesz köztünk és Isten (én úgy mondanám, ,,a legmagasabb szintű rezgés") között.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
A hosszú élet titka Mikulin repülőgép-tervező mérnök szerint
  2018-02-21 23:50:50, szerda
 
  Ez a 30 másodperces gyakorlat a hosszú élet titka. Tanuld meg te is, teljesen újjá fogsz születni!
Naponta 30 másodpercig végezzük az alábbi gyakorlatot. Könnyedén megszabadulhatunk a méreganyagoktól!

Egy szovjet mérnök, Alexander Mikulin repülőgép motorokat, és sugárhajtású repülőgép hajtóműveket tervezett. Ötven éves korában súlyos szívproblémát diagnosztizáltak nála, és szinte bármilyen mozgástól, komolyabb fizikai megterheléstől eltiltották. Neki köszönhetjük a vibrogimnasztika feltalálását, amely mindennapos gyakorlásával akár évtizedekkel meghosszabbíthatjuk életünket.

Mikulinnak akkor 3-4 évet jósoltak az orvosai, de ő elhatározta, hogy megmenti önmagát. Mérnöki szemmel komolyabb vizsgálat alá vetette az emberi test működését, és rájött, hogy minden probléma gyökere a nagy vénákban keresendő.

Mikulin egy sor olyan gyakorlatot állított össze, mely segítségével megőrizhetjük vénáink, és egyben szívünk egészségi állapotát is. Naponta csupán harminc másodpercet kell áldoznunk azért, hogy hosszú és egészséges életet élhessünk. A vibrációs vagy rezgéstorna lényege a következő:

Álljunk nyugodtan, a lábfejeink legyenek párhuzamosak egymással, emelkedjünk lábujjhegyre kb. 1-2 cm-re, majd hirtelen “essünk" vissza a sarkunkra. A sarok emelésekor az izmaink összehúzódnak, és felfelé nyomják a vénából a vért. Amikor “lezuhanunk", a vér megfordul, és elindul a szív felé, csökkentve annak terhelését.

A gyakorlat 30 másodpercig tart, ezután iktassunk be egy 10-20 másodperces szünetet. Naponta 8-10 alkalommal megismételhetjük. Ez a mozgásforma azoknak ajánlott leginkább, akik ülőmunkát végeznek. A mozdulatsort akár az irodában is gyakorolhatjuk, szakítsuk meg munkánk egészségünk érdekében legalább ennyi időre.


Forrás: Link 
 
0 komment , kategória:  Élet  
Egy rendőr üzeni
  2018-02-21 22:58:35, szerda
 
  Drótpostán érkezett az alábbi üzenet:

Tisztelt Hölgyek és Urak!

HASZNOS TANÁCSOK ARRA AZ ESETRE, HA NEKED TÁMADNÁNAK,VAGY
MEGLOPNÁNAK!!! TANÁCSOK: FIGYELMESEN OLVASD EL !!!


1. A könyökünk a testünk legkeményebb része. Ha elég kicsi a távolság, használd!

2. Ha a tolvaj a pénztárcádat, vagy a táskádat kéri NE A KEZÉBE ADD! Dobd el
messzire magadtól. Megvan az esély arra, hogy a táska után megy és FUSS, AHOGY CSAK BÍRSZ ÉS AMILYEN GYORSAN CSAK LEHET!

3. Ha be vagy zárva egy autó csomagtartójába (Zseniális !) törd be a hátsólámpa
búráját, utána dugd be a kezed a nyílásba és integess, ahogy csak
bírsz! Ez a vezetőn kívül mindenkinek fel fog tűnni! Ez egy
olyan tanács, ami már megmentett életeket!

4. Ha autóba szállsz, azonnal zárd az ajtókat és indulj! A nők
előszeretettel üldögélnek az autójukban és munka, vagy bevásárlás után
számolgatnak, jegyzetelnek, stb. NE ÜLDÖGÉLJ A PARKOLÓ
KOCSIBAN! Egy prédaleső kifigyelhet és beülhet az
anyósülésre, majd pisztolyt szegezve a homlokodnak kényszeríthet, hogy hajts el
valahova. Ha egy rabló egyszer már beült a kocsidba és pisztolyt szegez a
homlokodnak, NE KÖVESD AZ UTASÍTÁSAIT! Inkább
tégy kárt az autódban - feltétlen kapcsolt be a biztonsági övedet és hajts neki valaminek!

Ne félj, a légzsák majd megvéd! A hátsó ülésen ülő fog majd pórul járni.
Mihelyst az autó megállt, szállj ki és fuss!

5. Néhány tanács parkoláshoz és garázsba álláshoz


A.) Légy körültekintő. Nézz körbe. Nézd meg a kocsid
belsejét: a hátsó ülést, az anyósülés előtti teret.


B.) Ha egy kisteherautó mellett parkolsz, szállj be a
másik oldalról. A legtöbb sorozatgyilkos akkor támadja meg áldozatát és
húzza be a kisteherautójába, amikor az nyitja az ajtaját.


C.) Figyeld meg a melletted parkoló autókat! Ha egy
férfit látsz egyedül ülni, különösen ha az az autód melletti kocsiban ül,
lehet hogy jobban teszed, ha visszamész az irodádba, vagy a
bevásárlóközpontba és segítséget kérsz a biztonsági őröktől. Mindig
jobb elővigyázatosnak lenni (mindig jobb paranoiásnak lenni, mint
halottnak).

6. Mindig liftezz és ne gyalogolj. A lépcsőházak mindig tökéletes helyszínek a
bűncselekmények elkövetésére, főleg éjjel!

7. Ha egy prédaleső (rabló) fegyverrel rendelkezik, FUSS - lehetőség szerint
cikk-cakkban! 100-ból 4 annak az esélye, hogy egy golyó eltaláljon. És még
ha el is talál, a golyók CSAK RITKÁN érnek létfontosságú szervet.

8. Nőként ne mindig próbáljunk kedvesnek lenni (Határozottság és bátorság) HAGYD
A KEDVESSÉGET! Kockáztatod, hogy megerőszakolnak, vagy megölnek.

Ted Bundy, a sorozatgyilkos, jóképű férfi volt és művelt. Mindig a nők szimpátiájára alapozott és
így rabolta el őket. Bottal járt és bicegett; valamint a gépjárművébe történő beszálláshoz
segítséget kért.


************Legyünk óvatosak! ************

9. Emlékezzünk a síró kisbaba történetére. Egy nő meghallotta, hogy sír egy kisbaba
az ajtaja előtt. Ahelyett, hogy kinyitotta volna az ajtót, hívta a
rendőrséget, mivel az eset nagyon furcsának tűnt számára. A rendőr azt
válaszolta: A legfontosabb, hogy semmi esetre se nyissa ki az ajtót!
Utána úgy tűnt neki, hogy a baba az ablak alá mászott. Félt, hogy a baba
kimászik az utcára, és elüti egy autó. A rendőr ismételten azt mondta
neki: NE NYISSON AJTÓT. Lehetséges, hogy egy sorozatgyilkos próbál meg
így a lakásba behatolni azzal, hogy egy felvett gyereksírást játszik
le, így hatva a nők érzelmeire. Megerősítette, hogy már több
nő is tett bejelentést síró gyerekről, amikor egyedül voltak éjszaka
otthon! Kérem, NE NYISSON AJTÓT, ha gyereksírást hall.
Az üzenetet valószínűleg komolyan kell vennünk, mivel a gyereksírós
történetet a legutóbbi amerikai "Top körözöttek" televíziós
programban is leadták, melyben egy Louisiana-i sorozatgyilkosról
beszéltek.


Még egy tanács: sose azt kiáltsd, hogy Segítség, hanem azt, hogy Tűz van!
(Nagyon okos !) Az emberek kimennek, ha tűz van, de ritkán, ha segíteni kell.
És ez a támadót is megzavarhatja, mivel azt hiheti, hogy bolonddal van
dolga és otthagyhat a helyszínen (forrás: nők önvédelmi képzése).


Végezetül szeretném, ha ezt a levelet valamennyi nő - és férfi
ismerősödnek elküldenéd. Életet menthet. Egy gyertya azzal, hogy meggyújt
egy másikat, még nem alszik el.(Nőknek küldöm tovább, de
észrevettem, hogy mindez a férfiakat is érdekelheti, akik szeretik feleségüket, anyjukat,
nővéreiket, stb.) Küldd tovább ezt az üzenetet minden nőnek, akit
ismersz. Nem árt figyelmeztetni mindenkit arra, hogy léteznek veszélyes
helyzetek és jobb elővigyázatosnak lenni! - --
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
Hogyan lesz a globális felmelegedésből új jégkorszak?
  2018-02-21 22:55:04, szerda
 
  Kanadában évtizedek óta vizsgálják mélyfuratokkal a földtörténeti korokat és jól megállapíthatóan kiderült, hogy szinte pontos periodicitással ismétlődnek a hozzávetőlegesen a tíz-tízezer évig tartó jégkorszakok ill. jégmentes időszakok. Ezt abból állapították meg, hogy egy-egy kb. tízezer évet felölelő rétegben találtak pollenszemeket, majd a következőben nem, a rákövetkezőben újra, majd megint nem, így tovább, majdnem teljesen szabályos hosszúságú szakaszokban. Azt is megállapították, hogy minden valószínűség szerint jelenleg egy tízezer éves globálisan jégmentes időszak végén járunk.

A globális felmelegedés tény, de akkor is éppenúgy bekövetkezne, ha ember egyáltalán nem élne a földön és ipari tevékenységével nem szennyezné a bolygót. Ezt a folyamatot az emberiség bűnének feltüntetni és ezzel lelkiismeretfurdalást kelteni pusztán félrevezetés a valóságos fatális okok eltitkolása céljából. Az emberiség tevékenysége ebben pusztán annyi, mintha odamennél egy égő felhőkarcolóhoz és a magad részéről még rádobnál egy lapát szenet. Számít, számít, de gyakorlatilag semmit.

A globális felmelegedés oka geológiai természetű, egy bizonyos hosszúságú periódus alatt elfogy az aktív talajréteg ásványi anyag tartalma, ami a fák és mindenféle növényzet életéhez nélkülözhetetlen. Ez nemcsak az erdők jól látható pusztulásában jelentkezik, hanem 1-1 fa összes levélszámának, ágsűrűségének szignifikáns csökkenésében is észlelhető, de még a fűfélék levéldúsulásának elmaradásában is jól nyomon követhető. Ez a világszerte fokozódó zöldfelület csökkenés évről-évre többezer tonna széndioxid megkötésének elmaradásával jár és valójában ez a megállíthatatlanul növekvő széndioxid réteg okozza az üvegházhatást.

A felmelegedés jelenleg már egyharmadával csökkentette az Északi Sark permanens jégtakaróját, de a nagyobb baj a Déli Sarkon van. Ott már több "kisebb", csak néhány négyzetkilométeres jégtábla darab szakadt az óceánba. Azonban van egy egybefüggő, vízben lévő részével együtt hatezer méter vastag, háromszáz kilométer széles, magas jég-fennsík, amin már itt-ott megjelentek és szaporodnak a vízzel teli "kutak", melyek megjósolhatóan jelzik ennek a hatalmas tömbnek az olvadását és a bármikor bekövetkezhető tengerbe szakadását. Ha ez bekövetkezik, mindössze 3 nap alatt olyan globális cunamit okoz, ami annyiban is különbözik majd a szokásos cunamiktól, hogy a pusztítása után ez a plusz vízmennyiség nem húzódik vissza, mint a földrengéses cunamiknál, mert nem lesz hova, vagyis a víz a pusztítása után is a pusztítás helyén marad. Ha ez az említett hatalmas jégterület már az óceánban utazva a vízkiszorításon túl ráadásul el is olvad, a világtengerek szintjét, beleértve a beltengereket is, mint a Földközi vagy az Adria, olyannyira emeli meg, hogy a tengerpartok legalább 5-7 kilométerrel kerülnek mindenhol beljebb, eltüntetve szigetek ezreit és olyan városokat, mint Brighton, Plymouth, Liverpool, Miami, Sydney, stb., stb.

Azonban nem is ez lesz a fő baj, hanem a végeredmény, vagyis az eljegesedés. Ugyanis a jégolvadásokból az óceánokba kerülő víz édesvíz. A mai időjárási és klimatikus viszonyokat nem a légköri események, hanem az azokat is determináló globális tengeráramlatok határozzák meg. Ha ezek nem lennének akkor csak az Egyenlítő környékén lenne többé-kevésbé elviselhető átlaghőmérséklet. Azonban a jelenlegi tengeráramlatokhoz fizikai okokból elengedhetetlen a tengervíz jelenlegi sótartalma. Só nélkül lelassulás, majd leállás várható. Nézzük példaként a Golf áramlatot, amelyet tulajdonképpen egy nagy meleg folyónak is felfoghatunk, ami az Atlanti Óceán felszínén folyik. Ezt a sótartalom különbség teszi lehetővé. Mint közismert, ez az áramlat, ami az Egyenlítő felől indul, határozza meg döntően Európa éghajlatát. Útja során amint az Északi Tengerbe ér, szintén sótartalom változás miatt a felszínről hirtelen a mélybe fordul és az alsó régiókban elindul visszafelé.

A brit kormány az elmúlt év őszén, a fentiek tudatában és teljes titokban tengeralattjárókat küldött az Északi Tengerhez, hogy tanulmányozzák a mélybe forduló Golf áramlatot, méréseiket hasonlítsák össze az eredeti adatokkal. Nos ekkor történt, hogy a tudósok a tengeralattjárókon a szokásos adatokhoz képest már 20%-os sebességcsökkenést mértek a Golf áramlat mélybe zuhanásánál. Ekkor történt az azonnali államtitokká nyilvánítás is, amit több ország is átvett, kivéve Norvégiát.

Ha a sótartalom csökkenés miatt leáll a Golf áramlat, (s ez a világ többi tengeráramlatára is érvényes) az érintett területeken "örök" tél következik be. Ez Európa vonatkozásában először a Brit Szigetekre, Skandináviára, majd Észak Franciaországra terjed ki, de pár év alatt eljut egészen Afrika északi partjáiig. Britannia az elmúlt évszázadokban arról volt közismert, hogy éghajlata mérsékelt, nincs igazán nyár, de igazán tél sem, még a leghidegebb teleken sem hagyja el a higanyszál a fagypont körüli hőmérsékletet. Nos ezen a télen soha nem látott hóviharok és mínusz 10 fokos lehűlés is több helyen előfordult a szigetországban. Ekkor döntött úgy az a tengeralattjáró kapitány, aki tanúja volt a méréseknek, hogy az államtitok ellenére nem hallgat tovább és kitálal a világnak.

Mi lesz az emberekkel? Várhatóan úgy, mint minden katasztrófa idején először segíteni próbálnak egymáson, utána pedig egymásnak esnek. Először délről indul meg majd minden bizonnyal egy hatalmas menekült áradat az elöntött tengerpartok, szigetek világából, olasz, spanyol és görög családok ezrei próbálnak majd megélhetést, letelepedést találni Európa belső vidékein. Utána rövidesen megfordul a menekült áradat iránya és az északi népesség igyekszik majd az örök tél beköszönte miatt, délibb, még lakható hőmérsékletű helyeket foglalni el. Természetesen ez nem fog menni élelemhiány, erőszak és háborús összecsapások nélkül.

Mi tehát a Föld jövője? Mint láthatjuk a szokásos módon várhatóan újabb tízezer évre jégkorszak következik. A jégkorszaknak az ugyancsak vele párban álló, szintén periódikusan ismétlődő erőteljes és globális vulkáni boom vet majd véget, ugyancsak az eddigieknek megfelel"oen. Az élet legalábbis egysejtű szinten és a tengerekben a jég alatt valahogy ezt az időszakot is szokásosan átvészeli. A vulkáni tevékenység újra gazdagon ellátja a talajréteget ásványi anyagokkal, tehát a körforgás újra indulhat, startolhat megint a Föld vegetációja is, majd kés"obb az állatvilág is újra indulhat. Hogy lesz-e a következő jégmentes időszakban is ember a Földön az csak Istentől függ.

S végül: vajon meddig tarthat ez a körforgás? Minden bizonnyal addig, amíg ki nem fogy a Föld vulkánikus ereje is, hogy tízezer évenként globálisan megújulva megszüntesse az aktuális jégkorszakokat. Ekkor majd marad a jég és a Föld véglegesen kihűlve, halott bolygóvá, űrszemétté válik. Természetesen nincs módunk a fentiek elkerülésére, struccpolitikával sem. Egyet tehetünk. Minden napunknak maximálisan örülni kell addig és a sors, vagyis Isten különleges ajándékának tekintenünk.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
Egy óvónő őszinte, nyers véleménye az óvodák helyzetéről
  2018-01-09 16:37:08, kedd
 
  "Nem bírom már magamban tartani" - Egy óvónő őszinte, nyers véleménye az óvodák helyzetéről

Rábl Gabriella óvónőként, óvodavezető-helyettesként dolgozik egy Budapest környéki település egyik óvodájában és alaposan megírta a magáét az intézményes gyermeknevelés aktuális helyzetéről. Célja az, hogy minőségi, szakmai párbeszéd induljon arról a tarthatatlan helyzetről, ami mára kialakult az óvodákban.

Megkísérlem, hogy az óvónői munkára őszintén, egyfajta nyers nyitottsággal rátekintsek. Lehet, hogy helyenként ironikusan vagy túlságosan sarkítottan fogok majd fogalmazni - ennek általában a témával kapcsolatos fájdalom, csalódottság az oka.

Mit is csinál egy óvónő?

Különféle játékokkal fejleszti a kisgyermekek különböző képességeit. Segíti a közösségbe való beilleszkedésüket. Segíti kezelni a konfliktusaikat, illetve elsajátítani és gyakorolni bizonyos konfliktuskezelési technikákat. Emellett beszedi a pénzt a szülőktől a gyermekek színházi előadásaira, kirándulásokra, a pénzről könyvelést vezet, és váltópénzt tart az óvodában, hogy vissza tudjon adni. Olykor adományként kifizeti a belépődíjakat a rászoruló gyermekeknek, mert fontos számára, hogy ők se maradjanak ki az élményből.

Megszervezi az óvodában a gyermekek fényképezését. Igyekszik elérni óvodásainál, hogy merjenek mosolyogni az ismeretlen bácsi jelenlétében, és kövessék kéréseit, amikor mindenféle különös testhelyzetben idegen tárgyakat a kezükbe adva igyekszik megörökíteni őket. Mindezeken túl begyűjti és könyveli, valamint az igazságosság és egyenlőség elve alapján kéri, szükség esetén óvatosan követeli a behozandó tisztasági csomagot, illetve a törvényesen nem szedhető, mégis elengedhetetlen csoportpénzt.

Kockáztatva ezzel a saját hitelességét is, hiszen hogyan tud majd ezek után törvények, szabályok betartására hivatkozni?

Ezeken felül igyekszik olyan kapcsolatot ápolni a szülőkkel, hogy a szülők a gyermekek megunt játékait, vagy a munkahelyükön keletkező irathulladékot, mely még jó lesz firkapapírnak, szívesen hozzák be adományként az óvodába.

Ha van egy-két asztalos, festő, parkettcsiszoló apuka, akkor velük még az óvodavezető is igyekszik ápolni a kapcsolatot, hiszen nagy segítség, amikor a szülők lefestik, lecsiszolják, lelakkozzák, összeszerelik, és megjavítják akár az épület bizonyos részeit, akár a bútorokat vagy az udvari játékokat. Ugyanis a fenntartónak mindenre nem futja és az állami normatíva sem képes mindezt fedezni.

Megvarrja otthon a csoportszobai függönyöket, és az asztalterítőket, amiken a gyermekek ebédelnek. (Vagy felkér egy-két szülőt a varrásra.) Összegyűjti, és otthonról behozza a jégkrémes pálcikákat, a gombokat, szalagokat, kis befőttes üvegeket, a kukoricacsuhét és a színes őszi faleveleket, a családi kiránduláson gyűjtött makkot, vadgesztenyét, a kiürült sajtos és joghurtos dobozokat, a feleslegessé váló vállfákat, és még ki tudja mi mindent, hogy legyen mihez nyúlnia, ha valamilyen kreatív tevékenységhez fog a gyermekekkel.

A hazavitelig ellátja azoknak a gyermekeknek a felügyeletét, akik az oviban betegszenek meg, vagy akiket lázasan, begyógyszerezve hoztak be a munkahelyüket féltő szüleik, és a gyógyszer hatása elmúlóban van. Egy esetleges lázgörcs vagy eszméletvesztés kapcsán szükséges intézkedés felelőssége is az óvónőt terheli.

Ezen felül betegséget diagnosztizál, telefonál a szülőnek és szükség esetén vitatkozik vele, hogy a gyermeket igenis el kell vinnie orvoshoz, mert a kiütése valószínűleg nem a diótól van, a szeme nem a belement szappantól piros, a hasmenése pedig nem a Mikulásra kapott csokoládé eredménye, hiszen rajta kívül van még másik öt gyermek a csoportban hasonló tünetekkel. Adott esetben a gyerekorvos ellenében is vitatkozik, aki azt javasolja ilyenkor a szülőnek, hogy ne üljön be a váróba a gyermekével, hiszen ott még betegebb lesz.
Képünk illusztráció - farsang egy nyíregyházi óvodában (Fotó: Balázs Attila/MTI)

Az óvónő együttérzéssel meghallgatja annak a kisgyermeknek a panaszait, aki azzal indokolja rossz közérzetét, hogy ,,anyukám azt mondta, hogy ne mondjam meg, hogy fáj a fülem", vagy aki elmeséli, hogy óvodába indulás előtt hányt, de nem maradhatott otthon. Segít orrot fújni, szükség esetén hányást takarít és közben vigasztal, bátorít. Gondoskodik az allergiás, speciálisan étkező gyermek ételéről akkor is, amikor a beszállító konyha feledékenységből ugyanazt a rakott krumplit küldi a tojásra érzékeny kisgyermeknek is, mint a többieknek. Majd délután elmagyarázza a szülőnek, hogy a kisgyermek aznap miért is ette azt, amit, és elnézést kér a konyha nevében is, megnyugtatva a szülőt, hogy legyen nyugodt, itt biztonságban tudhatja a gyermekét.

Szedi a Béres cseppet, a propoliszt, a C-vitamint, eszi a mézet, a fokhagymát, issza a gyógyteákat, hogy a vírusfertőzések idején is talpon tudjon maradni, és szedi a vérnyomáscsökkentő tablettákat, alkalomadtán a nyugtatókat, hogy egész évben helyt tudjon állni, mert mi van, ha ő is és a váltótársa is kiesnek a csoportból?

Ezen kívül rendszeresen gondozza a traumákat hordozó gyermekek lelkét. Például elmagyarázza annak, akinek szülei elváltak, hogy azért jönnek felváltva érte, mert mindketten fontosnak tartják azt az időt, amit vele tölthetnek. Igaz, hogy egymással már nem beszélnek, de ,,ez a felnőttek dolga, ne félj, téged ugyanannyira szeretnek". Rendszeresen ad nevelési tanácsot a szülőknek is, akik vagy örömmel elfogadják, vagy égbekiáltó szemtelenségnek vélik, hogy az óvónő beleszól a magánéletükbe. A sokéves tapasztalat megléte általában nem érv.

Mindezeken túl elvégzi a sok, törvény által előírt, értelmes vagy értelmetlen adminisztrációs feladatot, naplót vezet mindenről, rendszeres időközökben írásban rögzíti a gyermekek fejlődésének értékelését. Tájékoztatja a szülőket gyermekük fejlődéséről, szülői értekezleteken, fogadóórákon, illetve spontán napi beszélgetések során. Napi kéréseknek igyekszik eleget tenni a harisnya levétele vagy föladása, a nagymamának átadandó lakáskulcs, a soron kívül hazavivő ismeretlen felnőtt, az új sapka, a gyermek által nem felhúzható cipő, az aktuálisan kedvenc alvós állat és egyéb témakörökben.

Rendszeresen átöltözteti száraz ruhába azokat a kisgyermekeket, akik bepisilnek vagy összevizezik magukat a fogmosásnál, esetleg megizzadnak az időjárásnak nem megfelelő kabátjukban az udvaron.

Átöltözteti akkor is, ha a gyermeknek épp nincs vagy sosincs váltóruhája. Ennek érdekében jó érzésű szülőktől, kisgyermekes ismerősöktől megfelelő méretű ruhadarabokat gyűjt be a csoportja számára, esetleg behozza a saját gyermeke kinőtt ruháit. Mivel a saját váltóruháról gondoskodni képtelen szülők ezek visszahozását sem tudják észben tartani, ezért a készletek rendszeres feltöltése az óvónő számára is rendszeres feladattá válik. A ruhák begyűjtését persze diszkréten teszi, hogy az adott kisgyermek, akinek sosincs semmije, ne érezze rosszul magát, hiszen ő nem tehet róla.

Az iskolai szünetek előtti időszakban konfrontálódik a szülőkkel annak érdekében, hogy a napi 8-10 órányi óvodai tartózkodástól fáradt kisgyermek minél több időt tölthessen otthon. Valamint igyekszik elmagyarázni, hogy a családi kapcsolatok érdekében fontos, hogy az újszülött testvér hazaérkezése idején egy-két hétig lehetőleg a nagy se jöjjön óvodába, még akkor sem, ha ez nem könnyű a szülőknek.

Általában igyekszik elmagyarázni, hogy a szülőségben nem az a lényeg, hogy könnyű legyen.

Különböző ünnepségeket szervez, például óvodai karácsonyt, farsangi bált, anyák napját, évzárót, jótékonysági bált, melyekre verseket, énekeket, a gyermek szerepének megfelelő szövegeket tanít be. A kisgyermekeket igyekszik meggyőzni arról, hogy mindez milyen jó lesz. Elkészíti az alkalomhoz illő díszleteket, begyűjti, megvarrja a jelmezeket, összevágja a zenét, majd egy személyben, mint rendező súgó és kellékes levezeti a próbákat, azután az előadást. Eközben elviseli, hogy a nézők a műsort filmre vegyék, abban a tudatban, hogy neki minden esetben az alsó fele fog látszani a körjátékoknál a filmen. Amikor a műsor közben azt tapasztalja az óvónő, hogy a nagyobbik testvér versmondása alatt a szülők az ölükben gügyögő kisebbet filmezik éppen, mert annyira édes, akkor mosolyával bátorítja a nagyobbat, hogy azért mondja csak a szövegét, hiszen olyan ügyes.

Az óvónő szervezi és levezeti ezeket a műsorokat jobb meggyőződése ellenére is, hiszen a szülők szeretik szerepelni látni csemetéjüket. Jobb meggyőződése ellenére, mert a szereplés nem a 3-6 éves életkor sajátossága. Erre a kisgyermeknek valójában nincs szüksége. Neki az állandóságra, a mindennapi rendszerességre van szüksége, mert ebből meríti biztonságérzetét. Az óvónő továbbá kellő időre felöltözteti, előkészíti, meguzsonnáztatja a kisgyermekeket, hogy részt tudjanak venni mindenféle délutáni foglalkozásokon: úszáson, nyelvórán, néptáncon, stb.

Miért is? Mert ezeket a délutáni foglalkozásokat igénylik a kisgyermekek ebben a korban? Nem. Jobb meggyőződésünk ellenére tesszük ezt is.

És jobb meggyőződésünk ellenére integrálunk olyan kisgyermeket is a csoportunkban, akinek egyébként csak kárára van az, hogy huszadmagával tölti a napjait. Jobb meggyőződésünk ellenére tudomásul vesszük azt a szakmailag teljesen abszurd gyakorlatot, hogy a gyermekek integrálhatóságát néhány személyes vizsgálati helyzetben döntik el a különböző szakértői bizottságok, ahelyett, hogy megnéznék a kisgyermeket a saját csoportközegében. Mintha nem tudnák, hogy az óvodában a beilleszkedés sikere nem a kognitív képességeken múlik, hanem a szociális magatartáson. Az oviban nem probléma, ha egy kisgyermek nagyon nehezen képes szövegeket kívülről megtanulni, ha a beszéde hibás, a gyerekek így is jól tudnak együtt játszani. De aki agresszív, akit zavar a lárma, a sok fény, hang, szag és érzelmi inger, és amikor idegileg elfárad, akkor üt, rúg, ordít, vagy elhajítja a széket, azzal nem lehet együtt játszani.
Képünk illusztráció - Gyerekek játszanak egy ungvári óvodában (Fotó: Nemes János/MTI)

Az integrált kisgyermeknek ahhoz hasonló ez a helyzet, mintha egy felnőttnek a nap minden ébren töltött óráját egy zsúfolt diszkóban kellene eltöltenie. Azzal, hogy ilyen helyzetbe hozzuk a nagy létszámú közösségben történő nevelésre alkalmatlan kisgyermeket, csak ártunk neki. Ártunk a többieknek is, hiszen értékes időt veszünk el tőlük. Ártunk magunknak, mert lassan elveszítjük a szakmánk szeretetét. Senkinek sem jó, csak jobb meggyőződésünk ellenére alkalmazkodunk.

Pedig a gyermekek érdeke az, amihez igazodnunk kellene. A többi megfelelési kényszerünk talán abból adódik, hogy a mi szakmánknak nincsenek határozottan kimondva és képviselve a kompetenciahatárai.

Ha elviszem a cipőmet egy cipészhez megjavíttatni, akkor a cipész megmondja, hogy mit tud vele csinálni és mit nem. Ha elmegyek fogorvoshoz, megmondja, hogy meg tudja-e menteni a lyukas fogamat, vagy nem. Az óvodában nem mondjuk el, hogy mi az, amit meg tudunk tenni, és mi az, amit nem, mert nincs rá hatáskörünk. Pedig ha otthon nem fontos a köszönés, akkor, bár az oviban elérjük majd, hogy a kisgyermek köszönjön, ez számára nem válik alapvető viselkedési szabállyá. Ha otthon nincs rendszeres napirend, akkor, bár az oviban alkalmazkodni fog a kicsi a napirendhez, akkor sem alakul majd ki benne egy stabil, belsővé vált életritmus. Ha otthon sosem hall felolvasott vagy fejből mondott mesét, akkor, bár az oviban esetleg fegyelmezetten végigüli a mesehallgatás idejét, számára mégsem lesz a mese az érzelmi azonosulás színtere. Egy lesz a többi zajkeltés közül.

Ha egy kisfiú otthon rendszeresen végignézi, ahogy az édesapja megveri az édesanyját vagy az aktuális barátnőjét, akkor az oviban én hiába beszélek neki arról, hogy a vitás kérdéseket meg kell beszélni, és nem szabad verekedni. Ha elég következetes vagyok, akkor talán az oviban visszafogja magát, de az ő világképében továbbra is nagyon hatékony konfliktuskezelési módként fog szerepelni a testi fenyítés.

Pedig az alaptörvényünk nagyon világosan fogalmaz, amikor azt írja, hogy "a gyermek nevelése elsősorban a család joga és kötelessége, s ebben az óvodák kiegészítő, esetenként hátránycsökkentő szerepet töltenek be".

Miért is nem képviseljük kellőképpen, hogy kiegészítő szerepünk van? Egyre többször látom azt a hozzáállást, hogy a szülők úgy hozzák be a gyermeküket az óvodába, ahogyan egy gépet visznek a szervizbe: ,,Valami elromlott benne, meg kell javítani!" ,,Majd az óvodában megtanulja." És mi ezt a munkát elvállaljuk! Reggel gyorsan ráhúznak valamit (becsomagolják), beteszik az autóba, gyorsan odaszállítják az oviba, ott kicsomagolják (,,Nincs időm megvárni, amíg lehúzod magadról azt a cipőt, mert elkések a munkahelyemről!"), majd beadják az ajtón. Délután ugyanez. Az, hogy a család felkeljen egy órával korábban azért, hogy legyen idő együtt reggelizni és beszélgetve elsétálni az oviig, az a legtöbb családban elképzelhetetlen. Komoly feladatok vannak: munkába kell menni, útközben a gyereket is le kell adni, hazafelé be kell vásárolni, a gyereket meg el kell vinni a különórára, aztán haza kell vinni, szakszerűen ellátni (lásd a mellékelt kezelési útmutatót), majd éjszakára kikapcsolni és töltőre rakni, hogy másnap is működjön tovább.

Persze lehet, hogy ezt a hozzáállást én nem is szeretném kiegészíteni. Vajon más kollégák hogy vannak ezzel? Igyekszünk felelősséget vállalni a szakmai fejlődésünkért, tanfelügyeletnek és minősítenek bennünket, de ki foglalkozik a család felelősségével? Amikor a hároméves az oviban tanul kanállal enni és pohárból inni, és tanítani kell őt a gyalogos közlekedésre, mert nekimegy a villanyoszlopnak, és megáll a járdán a tócsa előtt, mert nem tudja, hogy mit kell tennie. Persze, hiszen babakocsiban, bevásárlókocsiban vagy az autóban biztonsági gyermekülésben ülve szokott csak közlekedni. Aztán megkérdezi tőlem a tanítónő ismerősöm, hogy ,,mit csináltok ti az oviban, miért nem tudják a gyerekek az ollót használni?" Hát azért, mert a kanálnál tartunk. És én megkérdezhetem a szülőt, hogy ő mit csinált három évig?

A szülő munkáját, felelősségét értékeli valaki? Én pedagógusként kaphatok alkalmatlan minősítést. Hát a szülő? Mi az, ami a pedagógus feladatköre, és mi az, ami a családok feladatköre?

Mindenkinek könnyebb lenne, ha egyértelmű lenne a családok helye és felelősségi köre, és az oktató-nevelő intézmények és bennük a pedagógusok helye és felelősségi köre. A család iránti tisztelet is megkövetelné, hogy a család a megfelelő helyet kapja meg a társadalomban. Mi, pedagógusok, tehetünk ezért valamit?

Azt, hogy mindezeket leírtam, egy szakmai párbeszéd elindításának reményében tettem. Látom a környezetemben, hogy nagy az elégedetlenség, többen elmenekülnek a pedagógus pályáról. Akik maradnak, azok pedig különböző túlélési stratégiákkal próbálkoznak. Talán eljött már az ideje annak, hogy mi, akik a nevelés-oktatás különböző szintjein és területein dolgozunk, megkeressük azokat a csomópontokat, amik a közös problémáink, amikre együttesen tudunk csak hatást gyakorolni, megoldást találni. Talán meghúzhatnánk végre a szakmánk határait és kimondhatnánk, hogy mi az, amit nem vagyunk képesek vagy nem akarunk megtenni, és amihez már nem adjuk a nevünket. Magam sem tudom, hogy vajon hogyan tovább.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
Kutatók szerint tovább élnek a kutyagazdik
  2017-12-02 20:20:28, szombat
 
 Az élet egy kutyával sokkal több izgalmat, boldogságot és szórakozást tartalmaz, ez mindenféle tudományos bizonyítás nélkül is egyértelmű számunkra. Érdekes tény viszont, hogy egy kutyával való együttélés az ember egészségére és élettartamára is remek hatással van. Ezt most egy friss kutatás is alátámasztja.

A svéd Uppsala Egyetem időt szánt rá és megvizsgált egy feltételezést, ami régóta keringett már a világban. A felvetés az volt, hogy a kutyatartás jó hatással van a kardiovaszkuláris - vagyis a szív- és érrendszeri - megbetegedések kialakulásának megelőzésére, sőt, növeli az emberek várható élettartamát.

A svéd egyetem vizsgálatában 34 ezer 40 és 80 év közötti személy vett részt 12 éven keresztül. Kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések kutyásoknál jelentősen ritkábban fordulnak elő. A tanulmány során a következő eredményekre derült még fény:

- Az egyedülálló személyek 13 százaléka kutyatulajdonos, a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikója náluk az egyharmadára csökkent ezáltal.
- A kutyával való együttélés jótékony hatással lehet a hasonló betegségekben szenvedőkre, így 11 százalékkal csökken az elhalálozás rizikója.

A kérdés az, hogy tulajdonképpen mi az oka ennek? Miért lesz valaki egészségesebb, vagy miért él többet az, akinek kutyája van?

Ezek a kis - vagy éppen nagy - négylábúak rugalmasabbá tesznek minket. Jelenlétük az életünkben csökkenti a stresszt és oldja az idegrendszeri feszültséget, de ami talán még ezeknél is fontosabb, elűzi a depressziót, a magányt, a kitaszítottság-érzést.

A kutyák emellett fizikai aktivitásra is ösztökélnek minket. Mindegy, milyen az idő, melyik évszak van éppen, tíz percre vagy egy órára, de leghűségesebb házi kedvenceink minden napos szabadtéri foglalkozást igényelnek. Az a kis idő, amit kedvencünkkel sétálva töltünk el, számunkra is igen jótékony. Nemcsak pompás testmozgás, ami felüdülést és örömöt okoz, hanem nyugalmat is hoz magával, lehetőséget, hogy rendezzük gondolatainkat és esélyt kapjunk tisztább fejjel, más perspektívából szemlélni bizonyos dolgokat.

Idővel ezek a séták, a kutyánkkal eltöltött idő elengedhetetlen részévé válik az életünknek, minden elképzelhetetlen lesz enélkül.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 238 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 72 db bejegyzés
e év: 887 db bejegyzés
Összes: 23828 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3318
  • e Hét: 23413
  • e Hónap: 99586
  • e Év: 1384541
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.