Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/59 oldal   Bejegyzések száma: 582 
Hogyan válasszunk gyógygombát?
  2018-01-09 23:24:02, kedd
 
  Hogyan válasszunk gyógygombát?

A gyógygombák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon, ami elsősorban annak köszönhető, hogy kedvező hatásaikat nap, mint nap igazolják vissza azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztják őket. Az alternatív medicina elsősorban a cukorbetegség és a rákos daganatok gyógyítására használja a gyógygomba kivonatokat.

Mára a gyógygombák piaca sajnos Magyarországon is jelentősen felhígult, ezért érdemes odafigyelni néhány tényezőre megvásárlásuk előtt. Melyek a legfontosabb szempontok, hogyan válasszunk gyógygombát?

1, a gyógygombák jelenleg főként étrend-kiegészítő formájában kerülnek forgalomba hazánkban, ezért bármely termék megvásárlása előtt győződjön meg arról, hogy az adott termék rendelkezik OÉTI notifikációs számmal és zöld pipával (ami azt jelenti, hogy az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet nem tett kifogást a forgalmazással kapcsolatban)

2, a gyógygombák nem csodaszerek, ráadásul minden egyes gyógygomba indikációja eltérő (egyetlen gyógygomba sem jó mindenre). Vásárlás előtt ezért forduljon szakemberhez és kérjen tájékoztatást arról, hogy melyik gyógygomba választása lenne ideális.

3, ma Magyarországon nagyon sok gyógygomba készítmény rendkívül alacsony hatóanyag tartalommal rendelkezik, így megkérdőjeleződik valódi hatásosságuk. A megfelelő termék kiválasztása előtt ezért mindenképp győződjön meg arról, hogy a termék napi adagja mennyi hatóanyagot tartalmaz (sok esetben ezt fel sem tüntetik, az ilyen termékek eleve gyanúsak).

4, a modern gyógygomba kivonatok nem csak gyógygomba őrleményt, hanem olyan speciális poliszacharidokat is tartalmaznak, melyekkel kutatásokat végeztek az USA-ban vagy Japánban

5, fontos, hogy a gyártási folyamat során a gyógygombák aktív hatóanyagait ne érje olyan hatás, mely károsíthatná ezeket az értékes összetevőket (pl. magas hő, vegyszerek, stb.)

Az általunk forgalmazott gyógygomba kivonatok:

- rendelkeznek OÉTI notifikációval és zöld pipával
- hatóanyagtartalmuk magas
- a napi adag hatóanyagtartalma minden esetben fel van tüntetve a dobozon
- olyan speciális poliszacharidokat tartalmaznak (pl. D-frakció, SX-frakció), melyeket szabadalom véd és amikkel több tudományos kutatást is végeztek az elmúlt években
- folyékony formában is kaphatók (magasabb biohasznosulás)
- a legtöbb termék az adott gyógygomba kivonaton felül más fontos összetevőket is tartalmaz (speciális poliszacharidok, C-vitamin)
- a termékek GMP minősítéssel rendelkeznek, tisztaságukat laboratóriumi vizsgálatok igazolják, garantáltan mentesek gyomirtóktól, növényvédőszerektől és más, káros vegyületektől
- a Mushroom Wisdom vállalat alelnöke, Dr. Cun Zhuang Ph.D a világ egyik vezető kutatója a gyógygombák területén, eddig 40 tanulmányt publikált a témában

Forrás: https://drtihanyi.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
5 gomba a rák ellen
  2018-01-09 23:18:29, kedd
 
  [A gyógygombákat világszerte alkalmazzák a rák elleni küzdelemben, főleg kiegészítő terápiaként. A gyógygomba kivonatoknak két fontos szerepük van: egyrészt erősíteni az immunrendszert, másrészt közvetlenül pusztítani a daganatos sejteket.

Az 5 legnépszerűbb gyógygombának anti-tumor, vírusölő, gyulladáscsökkentő és májvédő hatást tulajdonítanak:

- Shiitake (Lentinula edodes)
- Maitake (Grifola frondosa)
- Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi)
- Hernyógomba (Cordyceps sinensis)
- Chaga gomba

Chaga gyógygomba

A Chaga gyógygombát elsősorban Oroszországban és Kelet-Európában alkalmazták a tradicionális gyógyítók. A szibériai Chaga gomba egy ún. betulin nevű vegyületet tartalmaz, mely a betulinsav prekurzora, s hatásos lehet bőr, agy, petefészek, valamint fej és nyak rák esetén azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek programozott sejthalálát (ez a természetes folyamat a degeneratív sejteknél nem következik be).

Cordyceps gyógygomba

A Cordyceps sinensis gyógygomba immun stimulátorként működik a szervezetben azáltal, hogy növeli a T-sejtek és természetes ölősejtek számát, valamint a fehérvérsejtek élettartamát. Anti-tumor tulajdonságai mellett pedig védi a vesét a kemoterápia káros hatásaitól.

Shiitake gyógygomba

A shiitake gyógygomba egy speciális glükán vegyületet tartalmaz (AHCC = Active Hexose Correlated Compound), mely immunrendszer erősítő tulajdonságának köszönhetőn rendkívül népszerű a távol-keleti alternatív medicinában, főleg Japánban. A gombában található Lentinan nevű vegyületet (béta glükán vegyület) intravénás gyógyszerként alkalmazzák rákos betegeknél. In vitro kísérletekben a Lentinan fokozta a fehérvérsejtek termelődését, más tanulmányok szerint pedig növeli a betegek túlélését, csökkenti a rák kiújulásának esélyét és javítja az életminőséget. Japánban 1985-óta használják gyomorrákos betegeknél.

Reishi gyógygomba

A Ganoderma lucidum az egyik legnépszerűbb gyógygomba világszerte, mely immunrendszer erősítő hatása mellett csökkenti a kemoterápia mellékhatásait (hányinger, vesekárosodás, stb.), erős antioxidánsként pedig védi a sejtek DNS-ét.

Maitake gyógygomba

A Grifola frondosa gyógygomba szintén nagy népszerűségnek örvend Kínában és Japánban. Adaptogén tulajdonságainak köszönhetően erősíti a szervezet védekezőképességét a degeneratív folyamatokkal és kórokozókkal szembeni harcban, antioxidáns tulajdonságai révén védi a sejteket a károsodásoktól és csökkenti a COX2 enzim szintjét (gyulladásos faktor). Kutatások szerint a maitake gomba gátolja az áttétek kialakulását és a rákos sejtek növekedését.

Mind az öt gyógygomba elsőrendű étrend-kiegészítő, magas szelén, cink és germánium tartalommal. A nyomelemek jelentőségét csak mostanában kezdjük igazán megfelelő súllyal értékelni.

Forrás:http://gyogygombak.drtihanyi.hu/b]
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A népszerű gyógygombák
  2018-01-09 23:15:37, kedd
 
  A népszerű gyógygombák

A gombákat nehéz rendszertanilag besorolni, hiszen nem növények és nem is állatok. A gombák azok gombák.
A tradicionális távol-keleti gyógyítók évezredek óta használják a gyógygombákat különböző betegségek gyógyítására. A gyógygombák egyéb specifikus tulajdonságaik mellett ellátják szervezetünket a szükséges tápanyagokkal: vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel. Ezek a vegyületek elengedhetetlenek a szervezet energiatermeléséhez és a sejtek megfelelő működéséhez.

Az egyes gyógygombák más-más jótékony tulajdonságokkal bírnak, egyesek a látást, hallást segítik, mások kiválóak a fejfájásra és vannak olyan gyógygombák, melyek bevethetők a rák elleni küzdelemben. A gombák, gyógygombák kalóriatartalma alacsony, koleszterint és zsírt egyáltalán nem tartalmaznak. Magas azonban a rost és fehérje tartalmuk és kiváló B vitamin források. A B vitamin elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez. A gyógygombák emellett kiváló káliumforrások, a kálium fontos szerepet játszik a megfelelő vérnyomás fenntartásában. Egy közepes gomba jóval több káliumot tartalmaz, mint egy banán vagy egy pohár narancslé. A gyógygombák ezen felül riboflavint, niacint és szelént tartalmaznak. A szelén egy olyan antioxidáns, mely az E vitaminnal együtt védi a sejteket a károsodástól és az ártalmas szabad gyököktől.

Bizonyos gyógygombák legfontosabb tulajdonságai, hogy laboratóriumi körülmények között (in vitro) képesek a ráksejteket elpusztítani, s ezt több korábbi vizsgálat is megerősítette.

Ma már nagyon szép elméleteink vannak a rákról, az autóimmun megbetegedések okairól, az allergiákról, csak sajnos mire a kutatók rájönnek majd a betegségek valódi okaira, addigra nekünk már késő lesz. Ezért is fordítanak egyre többen kiemelt figyelmet a gyógygombák tanulmányozására napjainkban. A munkát megkönnyít az, hogy a gyógygombákat már évezredek óta használják, így váratlan, előre nem látható mellékhatásoktól aligha kell tartanunk, mert az évezredek alatt, ha lettek volna ilyenek, már rég megtapasztaltuk volna őket.

Mindezek miatt került sor arra, hogy napjainkban biotechnológiai törzsfejlesztéssel olyan gombatörzseket alakítottak ki, melyekben a hatóanyagok szintje több tízezerszer haladja meg a vad törzsekben található értékeket.

Ezek a programok dollár milliárdokat nyeltek el, és tették számunkra lehetővé, hogy a legkorszerűbb technológia felhasználásával, napi egy tabletta bevételével részesülhessünk a gyógygombák jótékony hatásaiból.

A visszanyert egészség, a visszanyert élet a legnagyszerűbb dolog, ami az emberrel megtörténhet az élete során.

A gyógygomba alapú, természetes hatóanyagok felhasználása a jövőben még kiterjedtebb lesz. Bár a gyógygombák múltja évezredes, mégis napjainkban egy ígéretes jövő kapujában állunk, mert hatalmas gyógyító potenciáljuk kihasználásban még csak az út elején vagyunk.

Forrás:http://gyogygombak.drtihanyi.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Propolisz felhasználása
  2018-01-09 23:08:55, kedd
 
  Felhasználása, propolisz kivonatok:

A propoliszból többféle készítmény létezik, ezeket megvásárolhatjuk vagy el is készíthetjük nyers propoliszból:

Propoliszos méz:

A propolisz és a méz minden egészségügyi előnyét ötvözi a propoliszos méz. Ajánljuk torokfájásra - ezt egy nap alatt elmulasztja -, gyulladásokra. A drága gyógyszereknél sokszorosan hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket napi 2-3 kiskanállal fogyasztva. A propolisz-tinktúra egyébként nem túl kellemes, alkoholos ízét is kiküszöböli mézzel elkeverve, sőt így már különlegességként is hat. A természet antibiotikuma, a propolisz pedig még hatékonyabban fejti ki jótékony hatását, mivel a mézzel vegyítve lassabban, alaposabban terül szét torkunkban, és hosszabb ideig is érintkezik a gyulladt felülettel.
A méz egy kivételes tulajdonsággal rendelkezik: minden idegen anyagot kidob magából. A propolisszal ez csak részben sikerül - egy része feljön a méz tetejére -, de azért érdemes fogyasztás előtt néhány másodpercet kevergetni.


Propolisz tinktúra:

Általában a propoliszból oldatot készítenek. Ebből készíthetjük el a többi propolisz készítményt is. Először egy üvegben annyi "tiszta" patikai (70%<) alkoholt öntünk a felaprózott propoliszra, hogy azt ellepje, majd lezárjuk az üveget. Ezután naponta felrázva, hagyjuk oldódni kb. egy hétig. Ha a propolisz elsötétítette az alkohol színét sötét barnásra, akkor megfelelően feloldódott. Ezután érdemes csak erre használt - használható marad, csak nem esztétikus - teaszűrőn kanállal átnyomkodni, hogy teljesen tiszta oldatot kapjunk. Ha nem szűrjük, hagyjuk az aljára ülepedni az idegen anyagokat (keretléc darab, méhláb:) ), és a tetejét használjuk.

Az oldatot használhatjuk testerősítésre, betegség kezelésére:
- nem forró teába, egy kanál mézre csepegtetve, vagy kockacukrot az oldatba mártva is fogyaszthatjuk. Ezt tehetjük rendszeresen, esténként 20 cseppet, immunerősítőként. Betegség esetén (ha nem fogyasztott rendszeresen propoliszt) kezelhetjük magunkat napi 2-3 alkalommal is.

vagy használhatjuk külsőleg:
- horzsolásra, sérülésre kenve - krémként, mézben vagy tinktúraként - hámosító hatása miatt gyorsítja a gyógyulást és egyben fertőtlenít. Szájsebekre fültisztítóval kenve napi néhány alkalommal hasonló hatást érhetünk el.


Propolisz krém, balzsam:

Az alkoholban feloldott propoliszt ilyenkor mindenképp átszűrjük, majd az üvegét kinyitva elpárologtatjuk az alkoholt, hogy végül egy méz-szerű, sűrű anyagot kapjunk. Ezt keverhetjük valamilyen krémbe (vazelinnel összefőzve ajánlják, de az valami átverés lehet - inkább tejkrémbe vagy babakrémbe, mert az fel is szívódik egy héten belül:) ).
A krém fő felhasználási területei: égések, fagyások, aranyér, prosztata-gyulladás, köröm -és bőrgombásodás, reumatikus bántalmak.


Tabletta:

A propoliszos tablettát gyomor- és bél-bajokra javasolják - a gyógyszerekkel ellentétben ez nem károsítja a bélflórát!


Amire mi használjuk:

- Torokfájás esetén napi 2-3 alkalommal a már nem forró teába mézet, 20 csepp propolisz tinktúrát (vagy propoliszos mézet) és fél kiskanál virágport teszek, így egy vitaminbombát és fertőtlenítőbombát kapok egyben. Nálam évek óta 4-5 napig tartott egy beazonosítható vírusos megbetegedés, így viszont utoljára másfél nap alatt lezajlott!
- családunk strapabíróbb tagjai ilyenkor tinktúrában megmártott kockacukrot szopogatnak;
- ínygyulladás esetén oldatba mártott fültisztítóval naponta többször kenjük a sebet, az akár 2 hétig fájdalmas sebek néhány nap alatt múlnak el;
- külső, mély sebeinken is szoktam propolisszal kísérletezni, a különbség látványos. Pattanások ellen is használjuk - de tinktúrát csak éjszakára, mert fél napra sárga pöttyöt hagy. Talán majd krémbe keverve.

Forrás:http://www.mezfutar.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Propolisz - A méhek ajándéka
  2018-01-09 23:07:28, kedd
 
  Propolisz - A méhek ajándéka





A kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez a méhek propoliszt használnak. A propoliszt a növények, főleg a fűz és nyár rügyének ragadós váladékából alakítják át. A méhcsalád láthatatlan védelmét képezi a propolisz: egy erős, nagy mennyiségű propoliszt termelő családban gond nélkül elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Magas antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő (!), és hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok.
A kaptáron kívül is sokoldalúan lehet használni a propoliszt - az emberi szervezetben is kihasználhatjuk hatását.

Adagolása:

Mielőtt kipróbálna valamilyen propolisz készítményt, bizonyosodjon meg róla, hogy nem allergiás rá! Figyelni kell még arra is, hogy a sok írásban túladagolt (rendszeresen 200-300 csepp/nap) alkoholos propolisz tinktúra a tömény alkohol miatt már károsíthatja a májat.
A propoliszból az ember 10-20 mg-ot visel el naponta 1 kg testsúlyra vetítve, de a tinktúrák sűrűségét lehetetlen pontosan megállapítani. Ha 50 ml alkoholban feloldunk 20 gramm viaszos nyers propoliszt, abból napi ~50-100 cseppnél több nem ajánlott egy 70 kilós embernek (1 ml = kb. 25 csepp). A propolisz-túladagolást jelezheti felduzzadt szemhéj, csalánkiütés, vérnyomáscsökkenés. Az adagolást sosem a véglettől kezdjük, hanem kis adagokat egyre növelve, és akkor nem jelenthet problémát: normális adagolásban semmilyen mellékhatása nincs. Túladagolás esetén 4-5 napig szüneteltetni kell a fogyasztását, majd apránként újrakezdhető.

A propolisz minőségét 2 évig megőrzi, de ezt rövidíti a magas hőmérsékleten való tárolás és ha napfény éri.

A propolisz már ismert tulajdonságai:
- Erősíti az immunrendszert;
- természetes antibiotikum (szerű) és gyulladáscsökkentő hatású;
- használható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében.
- Vírus, baktérium és gombaölő, - használatos például influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen;
- növeli az erek rugalmasságát;
- segít megfázásos megbetegedések esetében;
- vérnyomáscsökkentő hatású, valamint
- használják még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, valamint
- sebgyógyításra, reumatikus bántalmakra, ízületi, derék -és gerincfájdalmakra;

Forrás:http://www.mezfutar.hu

Link

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Turbózd fel az immunrendszered!
  2017-10-26 23:50:40, csütörtök
 
  Turbózd fel az immunrendszered!

Ilyenkor, ősszel sokan kérdezik, hogyan védekezzenek a meghűlésekkel, fertőzésekkel, járványokkal szemben. Mindent kivédeni nem lehet, de fontos, hogy szervezetünket és immunrendszerünket ne érjék váratlanul a támadások.
Hideg idő = betegség?

Az, hogy a hideg bekövetkeztével kicsit meghűlünk, megfájdul a torkunk, folyik az orrunk, nem feltétlen jelen rosszat. Ez csak annyit mutat, hogy az immunműködések zajlanak, de semmiképpen sem aktív fertőzés jelei. Egyszerűen csak arról van szó, hogy változik a környezet, megfúj a szél, hidegből melegbe, melegből hidegbe megyünk stb. és erre reagál a szervezetünk. A reakció sokszor nem is testi, hanem pszichés. Ettől függetlenül fontos, hogy amit megtehetünk tegyünk meg i is, hogy az immunrendszerünk fel legyen készülve a valódi külső támadásokra.






Az immunrendszer felturbózása helyett helyesebb az immunrendszer harmonizálásáról és felkészítéséről beszélni. Az immunrendszernek ugyanis sok eleme van, így működése nem fekete és fehér. Az olyan folyamatokat, amik árthatnak nekünk nem kell felturbózni. Például az allergiás reakciókat (ami szintén az immunműködések eredménye) nem kellene felturbóznunk! :)
Stresszeljünk kevesebbet az egészségünk érdekében!

Azt is érdemes átgondolni, hogy ősszel nemcsak az időjárás változik meg, hanem a munkateljesítmény is. Vége a nyárnak, beindul a darálógép a suliban, a munkahelyen és így a család minden részében. Márpedig a pszichés állapotunk nagy mértékben hatással van immunrendszerünkre is. A túlzott mértékű pszichikai stressz egyértelműen gyengíti azt. Ne feledjük, hogy a stressz mértéke viszonylagos. Az igazi kérdés, hogy hogyan tudjuk feldolgozni a minket érő stresszhatásokat. A stresszkezelő technikák bevetése tehát alapvető.

Persze a védekezés klasszikus módszerei nem elhanyagolhatók. Ezek a:

- Probiotikumok, hiszen az immunrendszer lelke a bél körüli nyirokcsomókban van!

- C-vitamin: Bárki bármit állít, az immunsejteknek szüksége van rá! Napi 3x1000mg-ra simán fel lehet emelni a napi dózist ilyenkor.

- Flavonoidok, növényi színanyagok: Segítik mind az immunsejteket, mind a védekezésből adódó károsodások helyrehozatalát

- Gombakivonatok: A gyógygombák, illetve a gomba sejtfal összetevők (1-3 béta glukán és 1-4-alfa glukánok) erősítik az immunrendszer nem specifikus védekező képességét. Ez tulajdonképpen a természetes ölősejtek aktivitásának növekedését jelenti.






Immunrendszer meggyengülése

Az immunrendszer erősítése kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni az azt &#8220;gyengítő" tényezők számbavételét. Az immunműködések meggyengülésekor a rendszerben zajló folyamatok nem működnek megfelelő intenzitással, vagy megfelelően. Ezt kellene meggyengülésnek nevezni, de inkább az egyensúly megbomlása a helyes kifejezés. Ekkor kicsit összezavarodhatnak az immunrendszer kölcsönös egymásra hatásban működő folyamatai, és nem csak a védelem csökkenése, hanem a fent említett autoimmun folyamatok beindulása is problémaként jelentkezhet.

Ennek oka lehet környezeti pl.: szennyezőanyagok a levegőben, a vizekben, növényvédőszer maradványok, színezőanyagok a táplálékban, gyógyszerhatások, visszatérő vagy megbúvó bacik, gombák, vírusok miatti krónikus gyulladások.






Fontosak az életmódi hatások

Nem lehet elmenni az életmódi hatások figyelembevételén sem. Az anyagcserehatások, a finomított szénhidrátok miatt ugráló vércukorszint, a felszabaduló és nem megfelelően semlegesített szabadgyökök károsító hatása, rossz tápláltság, illetve az immunrendszer számára szükséges nyomelemek, mikrotápanyagok, ásványok és vitaminok nem megfelelő biztosítása.

Végül, de nem utolsó sorban a fizikai és lelki stresszt is meg kell említeni. Intenzív edzés sajnos átmenetileg gyengítheti az immunműködéseket, amivel jó, ha tisztában vagyunk. A lelki tényezők, a fel nem dolgozott feszültségek még károsabbak, és hatásuk sokkal hosszabb távú. Vizsgaidőszakban például csökken az egyetemisták fehérvérsejtszáma, és a természetes ölősejtek aktivitása.

- Ásványi anyagok, multivitaminok Ésszel, nem megadózisban, de kiegyensúlyozottan pótolva, harmonizálják az immunműködéseket, hisz megszüntetik a hiányállapotokat.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Homoktövis, a gyógyító növények királynője
  2017-10-26 23:42:07, csütörtök
 
  Homoktövis, a gyógyító növények királynője

A kínaiak nem véletlenül nevezik a homoktövist a gyógyító növények királynőjének. Ősidők óta jól ismerik és használják ezt a csodaszert, akárcsak a tibetiek és a mongolok is nagy alázattal tisztelik varázslatos erejét a testre és a lélekre gyakorolt üdvös hatása miatt.






Ha megkérdeznek egy szakembert, mire jó a homoktövis, a válasz csak ennyi szokott lenni: Mindenre. Ezt sokan hiszik és bíznak benne, hogy igaz, de akik isszák gyümölcsének levét és eszik a gyümölcs magjából és héjából készült őrleményt, azok nem csak hiszik, de bizonyossággal tudják, hogy ez az elixír valóban számtalan bajra orvosság és a természet patikájának egyik legfőbb kincse. A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, aminosavakban és vitaminokban. A nálunk élő növények közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900 mg/100 g). Ez a mennyiség a citrom és a narancs C-vitamin-tartalmának tízszerese. A homoktövis gyümölcse több C-vitamint tartalmaz, mint az eper, a kivi, a paradicsom, a sárgarépa, és a galagonya. Emellett egyéb vitaminok (A, B, E, F, K), ásványi anyagok (kalcium, magnézium, cink), telítetlen zsírsavak, fehérjék és aminosavak gazdagítják. A homoktövis E-vitamin-tartalma (202,9 mg/100 g gyümölcs), magasabb, mint a búza, a kukorica, és a szójabab E-vitamin-tartalma.

Magjából értékes, telítetlen zsírsavakban gazdag linol- és linolénsav, valamint más zsírosolajok nyerhetők, melyeket kozmetikai készítményekben (külső és belső hámsérülésekre) és gyógyászati célokra (sugárbetegségek gyógyítására) alkalmaznak. A bogyóból készült vitaminkoncentrátum antioxidáns és sejtvédő hatású. Az újabb kutatások a homoktövisben található flavonoidok, az értékes növényi olajok és zsírok kedvező élettani hatását emelik ki.

Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Magas C-vitamin-tartalma révén jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. E-vitamin- és esszenciális zsírsav-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, és természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzás ellen.
A homoktövis hatóanyagai javítják a szervezet védekezőképességét, gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyt, az égési- és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást, gátolják egyes rákos daganatok növekedését, enyhítik a sugárterápia okozta károsodásokat, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában, csökkentik a röntgen- és radioaktív sugárzás okozta károsodásokat, és védik a májat. Fokozzák az anyagcserét, zsíroldó hatásuk van, így segítenek az optimális testsúly megtartásában.

-az immunrendszer erősítésére, általánosan roboráló szerként
-fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején
-allergiák, pl. szénanátha esetén
-betegség utáni lábadozás időszakában
-daganatgátló, sejtregeneráló hatása miatt rákos megbetegedések kezelésére, illetve daganatok kialakulásának megelőzésére
-fogyókúrázóknak, zsíroldó hatása miatt
-a szív funkcióinak javítására, ill. érrendszeri betegségek kezelésére
-gyomor- és nyombélfekély esetén
-&#8220;F" vitaminhiány miatt fellépő központi idegrendszeri abnormitások korrigálására, különösen cukorbetegeknél
-májregeneráló hatása miatt ajánlott a máj tisztítására, alkoholfogyasztás esetén fokozottan ajánlott, az elvonási tünetek csökkentésére is
hasnyálmirigy- és tüdőbetegségeknél is alkalmazhat

Forrás:asvanyianyag.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Egészségmegőrző szemek – szőlő
  2017-10-26 23:40:13, csütörtök
 
  Egészségmegőrző szemek - szőlő

Szőlő mindenütt terem a világon - nemesítve és vadon is. Már a rómaiak is felismerték jótékony hatásait: testüket, szellemüket frissítették fel vele. A vitaminok, ásványi anyagok, rostok és a magas víztartalom teszi a szőlőszemeket pompás, ideális ,,kúragyümölccsé".

Mi található a szőlőben?

A szőlőben a szervezet számára szinte minden fontos tápanyag megtalálható. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem: A- (béta-karotin), B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és foszfor is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.

Fontos!
A szőlő gyümölcshúsában rejlő apró magvak miatt fogyasztása epebetegeknek, gyomorbetegeknek és gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek panaszt okozhat.

A szőlő ezen kívül gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami a rostanyagokhoz hasonlóan gondoskodik a jó emésztésről.

A felsorolt értékes anyagok, a 80%-os víztartalom és az alacsony energiatartalom (100 g - 74 kcal) ideális kúragyümölccsé teszik a szőlőt. Ha jót akarunk tenni szervezetünkkel, együnk egy héten keresztül minden nap egy kiló szőlőt. Próbáljuk meg egyszerűen beépíteni normális étrendünkbe: együk müzlihez, tízóraiként, desszertként vagy salátában. Ügyeljünk arra, hogy közben sokat igyunk: szénsavmentes ásványvizet vagy gyógynövényteákat.

A piros szőlőben ezen kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Az ún. flavonidok - főleg a piros szőlőben találhatók - jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.





Szőlőmag olaj:

Pár éve amerikai kutatók klinikai kísérlettel igazolták, hogy a szőlőmag-kivonat jó a metabolikus szindrómában (magas vérnyomás, hasi elhízás, magas koleszterin- és vércukor szint) szenvedőknek. A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen. Az E vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.

Szőlő felhasználása:

Az értékes tápanyagokat akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztjuk. A szemeket mindig alaposan mossuk meg! A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is.

Camembertsaláta recept szőlővel:

Hozzávalók: 20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek porcukor.

Elkészítés: A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk és összekevjük a porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba tesszük, belekavarjuk a majonézt, sózzuk, borsozzuk és jól behűtjük.

A szépségápolás szolgálatában:

A boltok polcain széles választékban sorakoznak a szőlőből készült kozmetikumok. Ami nem is csoda, hiszen a benne található hámlasztó anyagok és antioxidánsok hatására a bőr selymessé, feszessé válik, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényes lesz. Magjának olaja is szépít: építőleg hat bőrünk sejtmembránjaira, melytől javul általános életereje. Jótékony hatását mi is élvezhetjük, ugyanis otthon gyorsan és könnyedén készíthetünk belőle magunknak pakolást.

Arcpakolás szőlőből:

Hozzávalók: 4 nagyobb vagy 8 kisebb szőlő

Elkészítés: A szőlőszemeket meghámozzuk és kimagozzuk. A húsát villával összetörjük, a száj- és szemkörnyék kivételével az egész arcra felvihetjük. A pakolás nyálkásnak tűnik, de frissítően hűvös és bizsergető érzést kelt. Hagyjuk hatni nagyjából negyedórát. Ezután az arcot langyos vízzel alaposan öblítsük le, a bőrt töröljük szárazra és a szokásos módon hidratáljuk.

Forrás:www.vitaminsziget.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Egészségmegőrző szemek - szőlő
  2017-10-16 23:34:57, hétfő
 
  Egészségmegőrző szemek - szőlő

Szőlő mindenütt terem a világon - nemesítve és vadon is. Már a rómaiak is felismerték jótékony hatásait: testüket, szellemüket frissítették fel vele. A vitaminok, ásványi anyagok, rostok és a magas víztartalom teszi a szőlőszemeket pompás, ideális ,,kúragyümölccsé".

Mi található a szőlőben?

A szőlőben a szervezet számára szinte minden fontos tápanyag megtalálható. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem: A- (béta-karotin), B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és foszfor is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.

Fontos!
A szőlő gyümölcshúsában rejlő apró magvak miatt fogyasztása epebetegeknek, gyomorbetegeknek és gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek panaszt okozhat.

A szőlő ezen kívül gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami a rostanyagokhoz hasonlóan gondoskodik a jó emésztésről.

A felsorolt értékes anyagok, a 80%-os víztartalom és az alacsony energiatartalom (100 g - 74 kcal) ideális kúragyümölccsé teszik a szőlőt. Ha jót akarunk tenni szervezetünkkel, együnk egy héten keresztül minden nap egy kiló szőlőt. Próbáljuk meg egyszerűen beépíteni normális étrendünkbe: együk müzlihez, tízóraiként, desszertként vagy salátában. Ügyeljünk arra, hogy közben sokat igyunk: szénsavmentes ásványvizet vagy gyógynövényteákat.

A piros szőlőben ezen kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Az ún. flavonidok - főleg a piros szőlőben találhatók - jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.






Szőlőmag olaj:

Pár éve amerikai kutatók klinikai kísérlettel igazolták, hogy a szőlőmag-kivonat jó a metabolikus szindrómában (magas vérnyomás, hasi elhízás, magas koleszterin- és vércukor szint) szenvedőknek. A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen. Az E vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.

Szőlő felhasználása:

Az értékes tápanyagokat akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztjuk. A szemeket mindig alaposan mossuk meg! A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is.

Camembertsaláta recept szőlővel:

Hozzávalók: 20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek porcukor.

Elkészítés: A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk és összekevjük a porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba tesszük, belekavarjuk a majonézt, sózzuk, borsozzuk és jól behűtjük.

A szépségápolás szolgálatában:

A boltok polcain széles választékban sorakoznak a szőlőből készült kozmetikumok. Ami nem is csoda, hiszen a benne található hámlasztó anyagok és antioxidánsok hatására a bőr selymessé, feszessé válik, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényes lesz. Magjának olaja is szépít: építőleg hat bőrünk sejtmembránjaira, melytől javul általános életereje. Jótékony hatását mi is élvezhetjük, ugyanis otthon gyorsan és könnyedén készíthetünk belőle magunknak pakolást.

Arcpakolás szőlőből:

Hozzávalók: 4 nagyobb vagy 8 kisebb szőlő

Elkészítés: A szőlőszemeket meghámozzuk és kimagozzuk. A húsát villával összetörjük, a száj- és szemkörnyék kivételével az egész arcra felvihetjük. A pakolás nyálkásnak tűnik, de frissítően hűvös és bizsergető érzést kelt. Hagyjuk hatni nagyjából negyedórát. Ezután az arcot langyos vízzel alaposan öblítsük le, a bőrt töröljük szárazra és a szokásos módon hidratáljuk.

Forrás:www.vitaminsziget.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Így tegyünk el homoktövist mézben!
  2017-09-15 23:48:01, péntek
 
  Így tegyünk el homoktövist mézben!

A méz és a homoktövis kombinációja mondhatni felér egy gyógyszertár árukínálatával, tegnap már írtunk a homoktövis bámulatos hatásáról, amelyet itt olvashatjátok el, ma a homoktövis mézben való elkészítését ismertetjük.





Hogyha egy kicsit is úgy érezzük, hogy kerülget a hűlés, vagy nem bírjuk elviselni a hűvösebb időjárást, borzongunk a reggelektől, este pedig semmi energiánk nincsen, vagy csak fel akarjuk tölteni magunkat vitaminnal, gyorsan szerezzünk be legalább egy kiló homoktövist. Ha pedig nincsen semmilyen panaszunk, csak esetleg fogyni szeretnénk, akkor is fogyaszthatunk homoktövist, hiszen nagyon erős zsíroldó hatása van.

Az alábbiakban nézzük, hogyan tehetünk el télire mézben homoktövist.

Hozzávalók: Minimum egy kiló homoktövis, méz

Elkészítés: A narancssárga bogyókat mossuk jól meg, csepegtessük le egy szűrőn, tisztítsuk meg, hogyha esetleg még szár, levél vagy tüske darabkák vannak közötte. A befőttes üvegeket előzőleg jól mossuk ki, ki is főzhetjük, így csírátlanítjuk. Kanalazzuk bele a homoktövist, úgy, hogy az üvegek körülbelül félig legyenek, majd öntsük fel mézzel, míg tele nem lesznek. Körülbelül két hétig érleljük a hűtőben, és már fogyaszthatjuk is. Reggelente egy kávéskanállal üres gyomorra az egész napot bearanyozza. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, akkor legalább három evőkanállal fogyasszunk el belőle, de kiegészíthetjük homoktövis szörppel és olajjal is.

Forrás:twice.hu/receptekLink
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/59 oldal   Bejegyzések száma: 582 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 138 db bejegyzés
e év: 138 db bejegyzés
Összes: 30182 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3738
  • e Hét: 17921
  • e Hónap: 92204
  • e Év: 92204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.