Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/60 oldal   Bejegyzések száma: 590 
Kiállási gyakorlat
  2018-02-19 22:53:17, hétfő
 
  Kiállási gyakorlat


-álljon egyenesen váll szélességű terpeszbe, a térdét enyhén hajlítsa be- hasonlóan ahhoz, ahogy egy tai csi-gyakorlathoz beállna

-lélegezzen nyugodtan és higgadtan, és érezze a mellkas ezzel járó emelkedését és süllyedését

-kilégzés közben engedje le a vállát, és ingázzon finoman a súlyával a lábak két oszlopa között

-a fej pontosan középen marad, mintha egy láthatatlan fonal húzná felfelé a fejtetőnél fogva. Mindenesetre ne csüggesztjük előre, ami makacssághoz vezetne, és nem is szegjük fel, ami gőgös benyomást keltene.

-őrizze meg ezt az egyenes testtartást, miközben lassan lehunyja a szemét, és egy kis egyensúly próbán esik át. Néhány perc múlva, elsősorban akkor, ha elképzeli, hogy a medencéjébe, sőt a lábfejébe helyezi át a súly pontját, megtudja találni az egyensúlyát és biztonságosan fog állni.

-utána jó lenne, ha aktivizálná a belső mosolyát, és a szemétől lassan hidat verne a szívéhez, amíg a szív koherenciája kellemesen meleg, lágy és nyílt érzést nem kelt a mellkasa közepében. Most küldje le a belső mosolyt a medencéjébe is, és így mosolygó stabil állóhelyzet lesz a végeredmény, miközben a szemét lehunyva tartja.

-most mozgassa megint a szemét finoman jobbról-balra, hogy azonnal feldolgozza a tekintély vesztéshez kapcsolódó stresszt.

-menjen gondolatban a helyzet elejére, amely a felsüléshez vagy tekintélye elvesztéséhez vezetett. Miközben a szemgolyói folyamatosan ide-oda vándorolnak, felbukkan az első gondolat, és az azt követők végigviszik önt az egész helyzeten egészen annak befejezéséig.

-ha elkészült a helyzettel, hagyja hogy lassanként nyugvó pontra jussanak a szemgolyói és lehunyt szemmel tájolja ne középpontját. Tegye ezt tudatos gyakorlattá, hogy ne csak testileg, de átvitt értelemben is megtalálja a középpontját.

-ezután kopogtassa meg mindkét lazán összezárt öklével a mellcsontját, ahogy azt a gorilláknál látjuk, amikor bátorítani akarják magukat. Épp ezt teszi most ön is, és ezzel ismét új erőt és energiát merít a saját forrásaiból. A szegycsont alatt van a csecsemőmirigy, amely oly nagy jelentőséggel bír az immunrendszerünkre nézve. Nem biztos, hogy a kopogtatás erősítő hatásának köze van ehhez, de lehetséges, ám ez mit sem változtat e rövid kis gyakorlat sikerén.

-aki gyakran ismételi, a régi problémák feldolgozása mellett szép és biztos lehetőséget kap arra, hogy megtalálja helyét az életben, és végigcsinálja azt, amit célul tűzött ki.

Forrás:egeszsegtudatossag.gportal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Nyújtás az egyensúlyhoz
  2018-02-19 22:52:22, hétfő
 
  Nyújtás az egyensúlyhoz

Az alsó végtagok nyújtása:

Kinyújtott lábbal üljünk le a földre, döntsük előre a felsőtestünket
és izmainkat finoman nyújtva fogjuk meg a lábujjaink hegyét.
Az egésznek legalább húsz másodpercig kell tartania,
legjobb ha elszámolunk húszig, és belső mosollyal kísérjük
az izmokban fellépő feszülő érzést.
Így a vádlin és a comb hátsó részén túlmenően
a hosszú hát nyújtó izmokat is meg tudjuk nyújtani egészen a tarkó izmaiig.
Így lassanként elérjük azt, hogy megint le tudjunk guggolni.

-ezután az egyik lábunkon térdelve kilépünk a másik lábbal támadó állásba
és húsz másodpercre lelógatjuk a felsőtestünket,
hogy feszülést érezzünk a lágyékban.
Ez a csípő hajlító izommal együtt nyújtja az egyik legérzékenyebb izmot is.
A gyakorlattal megelőzhetjük a hát fájást.

-végül ajánlatos lenne még egy állóhelyzetben végzett egyensúly-gyakorlat,
amikor fél lábon állva hátrahajlítjuk a másik lábunkat
a kezünkkel megfogjuk a lábfejünket és az ülepünkhöz húzzuk a sarkunkat.
Ezzel a comb elülső részét nyújtjuk, ha egyenesen tarjuk a csípőnket,
és előredöntjük a medencénket.

Forrás:egeszsegtudatossag.gportal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Homoktövis
  2018-02-19 22:50:14, hétfő
 
  Homoktövis

Homoktövis

A homoktövis 1,5-3 méter magas cserje. Hajtásai tövisesek, termése narancssárga, tojás formájú bogyó, amely augusztus elejétől egészen szeptember végéig szedhető. Íze kissé savanykás; dércsípetten válik igazán édessé.





Homoktövis gyógyító hatása:

A homoktövist gyógyító hatása miatt már ezer évvel ezelőtt is használták tibeti doktorok. A VIII. század végén Si Bu Vidian-ban klasszikus tibeti gyógyszerként jegyezték fel. Mongóliában, Kínában és Oroszországban ma is széleskörűen használják ezt a sokoldalú gyógynövényt.

A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz. Kiemelkedően magas a C vitamin tartalma; tízszer nagyobb, mint a citromé. Szintén nagy mennyiségben található meg benne az E vitamin. Tartalmaz még A-, B-, F-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, cinket. Ezen kívül almasav, mannit, zsíros olajok, és flavonoidok is találhatóak benne. Magas vitamintartalma miatt az egyik legjobb immunerősítőként tartják számon.

A homoktövis termését, levelét és a magból kinyerhető olaját használják gyógyászati célokra. Főként gyomorbántalmak megelőzésére és az immunrendszer támogatására alkalmazzák; leveléből meghűlés elleni teát készítenek

Tudta?
Kísérletek során bebizonyosodott, hogy nagyon hatékony szer az első-, másod- és harmadfokú égési sérülések kezelésében, mivel tökéletesíti a hámképződést, és a gyógyulási folyamatot is gyorsítja.


Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, valamint védi a májat. Májvédő hatásáról számos tanulmány készült. Bevitelével csökkenthetők az emelkedett májfunkciós paraméterek. A májsejt regenerációban fontos szerepet játszik. A májenzimek hatékonyságát fokozza, ezáltal felgyorsítja méregtelenítő funkciójukat. Ennél hatékonyabb növény talán nem is létezik a máj regenerálására, bár sokan a máriatövist helyezik előtérbe. Mind olajos, mind vizes összetevői fontosak a máj szempontjából.

Javítja a szemidegek működését. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen gátolja a hajhullást, lassítja a ráncok megjelenését, elősegíti az öregségi foltok megszüntetését, valamint tartóssá teszi a barnaságot.

Szerepe van a daganat-megelőzésben és enyhíti a daganatos betegeknél alkalmazott sugárterápia során fellépő sugárkárosodást.

Homoktövis felhasználása:
A homoktövist nem nyersen, hanem feldolgozva fogyasztják. Felhasználható levele, termése és magja is. Termését az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és a gyógyászatban hasznosítják. Készíthető belőle ivólé, dzsem, bor, likőr, zselé, sőt pálinka is. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók

Forrás:Vitamin Sziget
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Tél végi vitaminforrások
  2018-02-19 22:48:15, hétfő
 
  Tél végi vitaminforrások

Tél végi vitaminforrások


Mivel a téli hónapokban jóval kevesebb fajta friss zöldég és gyümölcs közül válogathatunk, érdemes ilyenkor fokozottan figyelni a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelére. A pótlás történhet étrend-kiegészítők útján, de a télálló zöldségek és a téli gyümölcsök is kiváló tápanyagforrások.

Segítségükkel olyan menüt állíthatunk össze, amely képes fedezni napi tápanyagszükségletünket. Fontosságukat azért is kell hangsúlyozni, mivel a téli időszakban általában zsírosabb ételek fogyasztása kerül előtérbe, ráadásul ez gyakran kevesebb mozgással párosul. A tavasz közeledtével egyre kényelmetlenebbé váló plusz kilók ellen pedig a kalóriaszegény zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kiváló ,,orvosság".


Káposzta: a kalóriaszegény vitaminbomba

Legjobb téli vitaminforrásaink a káposztafélék családjába tartozó zöldségek közül kerülnek ki. Nagyon finomak, ráadásul egyáltalán nem drágák, ezért akár hetente többször is kerülhet fejes-, kel-, és vöröskáposzta az asztalra. Legtöbbjük nyersen is igen ízletes, így a hőkezelés elhagyásával számos értékes tápanyagot őrizhetünk meg szervezetünk számára.
A savanyított változat fogyasztása szintén előnyös, hiszen a benne lévő C-vitamin mennyisége az eljárás következtében nem csökken. Emellett ki kell emelnünk még magas A-vitamin és B-komplex, valamint niacin, biotin, foszfor, kalcium, kálium és magnézium tartalmát. Már napi száz gramm nyers káposzta elfogyasztásával fedezhetjük szervezetünk A-, B-, és C-vitamin szükségletét. Ráadásul ez a növény élelmi rostban is bővelkedik (2,47g/100g), így jelentősen hozzájárul a napi ajánlott rostmennyiség beviteléhez, valamint hatékony segítséget nyújt székrekedés esetén. Mivel szénhidráttartalma alacsony, fogyókúrázók számára is kiváló táplálék.


Tudta?
A káposzta nem csupán ízletes, hanem kiváló egészségvédő tulajdonságokkal is bír. Kéntartalmának köszönhetően lassítja a daganatok kifejlődését, így kiváló komponense lehet a rákmegelőző étrendnek. Ráadásul leve sárgarépa lével keverve a gyomorfekély gyógyulását is segíti.


Elsősorban nyersen és savanyítva érdemes fogyasztani, de olykor enyhén párolva, vagy egyéb ételek komponenseként szintén az asztalra kerülhet. Kiváló salátát készíthetünk belőle, amely magában, vagy akár szendvicsbe téve is nagyon ízletes.

Diétázóknak köretként is ajánlatos fogyasztása, hiszen kiváltható vele a szénhidrátban bővelkedő burgonya, a tészta és a rizs. A párolt vöröskáposzta sült húsokhoz passzol leginkább, de egyéb fogásokkal szintén kombinálható. Élvezeti értékét növelhetjük, ha köménymag hozzáadásával készítjük el. Sőt, az emésztési problémákat is megelőzhetjük e fűszer alkalmazásával!


Túróval töltött kelkáposzta:

Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, ½ kg sovány túró, 3 dl tejföl, 5 dkg vaj, kapor, só, 1 tojás

Elkészítés: A kelkáposztát leveleire szedjük, majd sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Az áttört túrót
enyhén megsózzuk, összekeverjük a tojással, 1 dl tejföllel és 1 evőkanál apróra vágott kaporral. A kelkáposzta leveleiről eltávolítjuk a vastagabb ereket, majd megtöltjük őket a masszával (felcsavarjuk, de a végeit nem tűrjük be). Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd beletesszük a töltött káposztaleveleket. Ráöntjük a maradék (2dl) tejfölt, és forró sütőbe tesszük, amíg a teteje megpirul.


A jótékony fekete retek:

Ez a növény főzve, sütve, vagy akár nyersen, salátaként is fogyasztható. Bővelkedik C-vitaminban, valamint nagyobb mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot és vasat. Számos jótékony hatása ismeretes, ezért a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Kiváló orvosság lehet epebántalmak esetén, de nagyanyáink szamárköhögés és tuberkolózis ellen szintén alkalmazták. Mivel a bélműködést is serkenti, székrekedésben szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása.

Feketeretek-krém:

Hozzávalók: 2 feketeretek, 2 kemény tojás, fél csokor snidling, 1 ek. olívaolaj, 1 kis fel vöröshagyma, vagy 1 negyed szál póréhagyma, kevés só

Elkészítés: A feketeretket meghámozzuk, lereszeljük, és enyhén megsózzuk. A vöröshagymát (ill. a póréhagymát) finomra vágjuk. A főtt tojást felaprítjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd az egészet meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal. Teljes kiőrlésű kenyérre, vagy rozscipóra kenve fogyaszthatjuk.


Száraz hüvelyesek:

A száraz hüvelyesek közül hazánkban a sárgaborsó, a lencse és szárazbab a legkedveltebb téli zöldség. Ezek különösen a vegánok számára jelentenek fontos táplálékot, hiszen fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük.

A sárgaborsó jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán. A szárazbab és a lencse pedig magas A- és B1-vitamin- valamint szeléntartalma miatt fontos táplálék. Érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani ezeket valamilyen formában, a diétázók azonban számoljanak magas energia- és szénhidráttartalmukkal!

A felsorolt növények mellett persze még számos egyéb fajta fellelhető a téli hónapokban. Kiváló hozzávaló lehet például a béta-karotinban bővelkedő sárgarépa, a C- és B-vitaminokban gazdag burgonya, a B- és E-vitaminban dús pasztinák, valamint a vérképző tulajdonsággal rendelkező cékla (erről a növényről ide kattintva olvashat bővebben). Nem szabad megfeledkeznünk a déli gyümölcsökről sem, hiszen magas C-vitamin tartalmuk a téli időszakban különösen fontos szervezetünk számára.
(Források: Horváth Ilona: Szakácskönyv, 1995.)

Forrás:Vitamin Sziget - Őri Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mézes fekete retek
  2018-01-25 22:33:06, csütörtök
 
  Ebben a hurutos időszakban nagyon jót tesz:



 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A félelem átalakítása
  2018-01-22 23:27:33, hétfő
 
  A félelem átalakítása





A félelemnek megvan a maga szépsége....a maga kifinomultsága és érzékenysége. Valójában egy nagyon finom elevenség. A szó negatív, de maga az érzés pozitív. Csupán az elevenség része, a törékenység, a kifinomultság része. Ezért engedd a félelmet kibontakozni. Remegj vele, hagyd, hogy megrengesse az alapjaidat, a felkavarodás mély élményként élvezd. Ne alakíts ki semmilyen hozzáállást a félelemmel szemben, tulajdonképpen ne is nevezd félelemnek. Abban a pillanatban, hogy így hívod, kialakítottál egy hozzáállást. Elítéled, máris kimondtad, hogy rossz, nem kellene ott lennie. Máris őrt állsz, máris menekülsz, rohansz előle. Ezért ne nevezd félelemnek. Ez az egyik leglényegesebb dolog, hagyd abba a dolgok megnevezését. Csak figyeld, milyen az érzésük, milyen a módjuk. Engedd a kibontakozást, és ne címkézd fel, maradj tudatlan. A tudatlanság mérhetetlenül meditatív állapot. Ragaszkodj a tudatlansághoz, és ne engedd manipulálni az elmét. Ne engedd az elmének, hogy nyelvet használjon, szavakat, címkéket, kategóriákat, mert az egy egész folyamatot von maga után. Az egyik dolog összekapcsolódik a másikkal és így tovább, Egyszerűen nézd, ne nevezd félelemnek.

Forrás:egeszsegtudatossag.gportal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Kopogtatás a léleknek
  2018-01-22 23:24:04, hétfő
 
  Kopogtatás a léleknek


KOPOGTATÁS A LÉLEKNEK

MINDEN ÚGY JÓ, AHOGY VAN

1. SZEGYCSONT

Büszkén, kidüllesztett mellkassal, lazán összezárt öklünk négy ujjával- keringő ritmusban 1-2-3-kezdjük kopogtatni a mellkasunkat (ill. a szegycsontunkat) és néhányszor mondjuk magunkban: "Teljesen rendben van velem minden, még ha most minden okom meg is van arra, hogy pl. szomorú legyek". Először az ember csak a keringő ritmust tudja kopogtatni, később szabadon beépülnek a szavak is ebbe a ritmusba. Vagy választhatjuk a következő mondatot is, "szeretem magam úgy, ahogy vagyok, még ha most annyira szomorú is vagyok"! Ez a gyakorlat ajánlott, a mindennapi élet bármely helyzeteiben is.

2. SZÍV KOPOGTATÁS

Belemasszírozzuk a problémát egy pontba a szívünk felett, amely a szegycsonttól számolva a második és a harmadik borda között található, és gyakran érzékenyen reagál az érintésre. Jobb kezünk középső ujjának hegyével néhány kört írunk le e pont körül a nap vagy az óramutató járását követve, és enyhe nyomást kifejtve bemasszírozzuk a problémánkat.

3.ARC KOPOGTATÁS

Fontos meridiánok haladnak át az arcunkon, így itt is meg kell kopogtatni néhány könnyen megtalálható pontot, miközben minden alkalommal a problémánkra gondolunk.

-mindkét középső ujjunkkal kopogtassuk meg a szemöldök belső végét, a harmadik szem közvetlen közelében, az orr tőnél. Kopogtatás közben megnyitjuk energia testünket a problémának, így valóban belénk juthat, mi azonban egyúttal magunkba plántáljuk azt az üzenetet hogy minden rendben van velünk.

-ezután megint mindkét középső ujjal, a külső szem zug pontjait kopogtatjuk meg, miközben a problémánkra gondolunk.

-most következik két pont közvetlenül a szem alatt a járomcsonton.

-utána a felső ajkak közepén lévő pont, közvetlenül az orrunk alatt, amelyet a kedvenc kezünk középső ujjával dolgozunk meg

-azután a középső pont az alsó ajkak és az áll között

-most kopogtató körutunk végén jön a fejtető és a probléma

4. A TEST FONTOS PONTJAI

-Mindkét kezünk ujjaival lazán kopogtassuk meg a kulcscsont és a szegycsont közti szegletet, és közben gondoljunk a problémára

-a kopogtatás módja ugyanaz, de most a hónalj alatt alkalmazzuk, ott ahol a mell izom végződik, és már érezhetővé válnak a bordák

-most, nem sokkal a befejezés előtt, hajlítsuk be a térdünket és kopogtassuk végig a comb és a vádli közt létrejött ráncot.

5. KÉZ ÉS LÁBFEJ PONTOK

A meridiánok kéz körmeink és láb körmeink köröm ágy pontjainál kezdődnek vagy végződnek. Ezért gyakorlatilag az összeset egyszerre megütögethetjük, és meginvitálhatjuk magunkhoz a problémát, és ezzel jelezhetjük neki, hogy minden rendben van vele és nekünk sincs vele semmi bajunk.

-tegyük egymás mellé az ujj begyeinket és finoman ütögessük egymásnak őket. Ha megnézünk egy meridián képet, láthatjuk, hogy a pontok oldal irányban helyezkednek el, tehát az ujj begyek oldalát is megkopogtatjuk. Mindig fontos, hogy ezt ne mechanikusan csináljuk, hanem tényleg a problémára gondoljunk. Ha számításba vesszük, hogy csupán képzeletben is lehet végezni az egészet, világossá válik, hogy nincs értelme, ha nem tudatosan csináljuk. Akinek eleinte még koordinációs problémái vannak, az tartsa mozdulatlanul az egyik, talán a bal kezét és a jobb kéz ujj begyeivel finoman kopogtassa meg a külső köröm végpontokat, azután az ujj begyeket és végül a belső köröm végpontokat.

-ugyanezt tehetjük a lábujj végpontokkal is, bár ez valamivel nagyobb gyakorlatot és ügyességet kíván. Tegyük egymáshoz a két talpunkat és kezdjük meg finoman a kopogtatást. Idővel kísérő ajándékként bizonyos mértékig fokozódni fog a lábfejek és a lábujjak érzékenysége is.

Forrás:egeszsegtudatossag.gportal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
10 legegészségesebb növény
  2018-01-18 23:45:22, csütörtök
 
  Tudósok megállapították
melyik a 10 legegészségesebb élelmiszer a világon.

Íme a gyógyító élelmek:


Cékla
Miért egészséges? Alkotóelemei csökkentik a vér homociszteinszintjét, amely az érfalak meszesedését okozza. Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a rák kialakulásának esélyét.
Hogy együk? Gyökere és levele egyaránt fogyasztható. Gumóját, amelyből céklasalátát főzünk, inkább nyersen lereszelve, olívaolajjal, citrom levével ízesítve együk.






Aszalt szilva
Miért egészséges? Segíti az emésztést, de amellett fontos antioxidáns, megköti a rákos daganatot okozó szabad-gyököket.
Hogy együk? Előételnek kiváló, ha vékony sonkaszeletbe tekerjük, átszúrjuk egy fogpiszkálóval, majd forró sütőben kisütjük.






Gránátalma
Miért egészséges? A Közel-Keleten már régóta ismert almaszerű gyümölcs hatóanyaga jelentősen csökkenti a vérnyomást, és fokozza a véráramlást a szívben.
Hogy igyuk? Százszázalékos formában, levét kipréselve, esetleg rosttal együtt. Ne hígítsuk, ne cukrozzuk.






Mángold
Miért egészséges? Ezen kínai kelhez hasonlító növény hatóanyagai, a karotinoidok megvédik a szem retináját az öregedés hatásaitól, a beépülő pigmentanyagok megszűrik a káros sugarakat.
Hogy együk? Vágjuk csíkokra a leveleket, forrósított olíván pirítsuk 5-7 percig, frissen sült húsokat, halat körítsünk vele.






Porcsin
Miért egészséges? A Magyarországon ritkán fogyasztott zöldség húsos levelei tartalmazzák a legtöbb omega-3 zsírsavat, amely a szívbetegségek ellen véd. Ráadásul 20-30-szor több rákot pusztító melatonin van benne, mint bármelyik másik zöldségben.
Hogy együk? Salátának a legjobb, ropogós, lédús, enyhén citromos ízű.






Fahéj
Miért egészséges? A fahéj segít kordában tartani a vércukorszintet, napi egy gramm a fűszernövényből jelentősen javítja a kettes típusú cukorbetegek állapotát, ráadásul a káros koleszterin szintjét is csökkenti.
Hogy együk? Őrölve kapható, nem kell vele mást tenni, mint rászórni a reggeli müzlire vagy bele a délutáni kávéba.





Káposzta
Miért egészséges? Sulforafan nevű hatóanyaga segíti a rákos sejtek pusztításáért felelős enzimeket.
Hogy együk? A káposzta elkészítésének számtalan módja van Európában, a leghatékonyabb mégis nyersen, apróra reszelve, salátában (keleti recept mellékelve).






Guajáva
Miért egészséges? Ennek az enyhén savanykás trópusi gyümölcsnek a legmagasabb a likopintartalma, amely a rák megelőzésében segít. Ugyanakkor magas, 63 százalékos rosttartalma az emésztést könnyíti.
Hogy együk? Az egész gyümölcsöt héjastól, magostól. Csak a héjában több a C-vitamin, mint egy egész narancs húsában.






Goji cseresznye
Miért egészséges? Ez a mazsola nagyságú déligyümölcs a szeder és a cseresznye között félúton ráksejteket pusztító anyagokat tartalmaz, és fokozza az inzulintermelést, ami fontos a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
Hogy együk? Keverjük joghurtba vagy szórjuk a müzlibe.





Tökmag
Miért egészséges? A legegyszerűbb módja a magnéziumbevitelnek, ami a szívproblémák megelőzésében játszik nagy szerepet.
Hogy együk? Akár héjastul is, nyersen vagy pörkölve.
Tökmagkrém: Előételnek is kiváló, pirítósra, zöld salátával. A tisztított, megpirított tökmagot olívaolajjal turmixba tesszük, ízlés szerint sóval, borssal, citrom levével ízesítjük, majd alaposan összekeverjük. Hűtőben sokáig eláll, kenyérrel szendvicskrémnek is kiváló






Forrás:Energiagyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hogyan válasszunk gyógygombát?
  2018-01-09 23:24:02, kedd
 
  Hogyan válasszunk gyógygombát?

A gyógygombák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon, ami elsősorban annak köszönhető, hogy kedvező hatásaikat nap, mint nap igazolják vissza azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztják őket. Az alternatív medicina elsősorban a cukorbetegség és a rákos daganatok gyógyítására használja a gyógygomba kivonatokat.

Mára a gyógygombák piaca sajnos Magyarországon is jelentősen felhígult, ezért érdemes odafigyelni néhány tényezőre megvásárlásuk előtt. Melyek a legfontosabb szempontok, hogyan válasszunk gyógygombát?

1, a gyógygombák jelenleg főként étrend-kiegészítő formájában kerülnek forgalomba hazánkban, ezért bármely termék megvásárlása előtt győződjön meg arról, hogy az adott termék rendelkezik OÉTI notifikációs számmal és zöld pipával (ami azt jelenti, hogy az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet nem tett kifogást a forgalmazással kapcsolatban)

2, a gyógygombák nem csodaszerek, ráadásul minden egyes gyógygomba indikációja eltérő (egyetlen gyógygomba sem jó mindenre). Vásárlás előtt ezért forduljon szakemberhez és kérjen tájékoztatást arról, hogy melyik gyógygomba választása lenne ideális.

3, ma Magyarországon nagyon sok gyógygomba készítmény rendkívül alacsony hatóanyag tartalommal rendelkezik, így megkérdőjeleződik valódi hatásosságuk. A megfelelő termék kiválasztása előtt ezért mindenképp győződjön meg arról, hogy a termék napi adagja mennyi hatóanyagot tartalmaz (sok esetben ezt fel sem tüntetik, az ilyen termékek eleve gyanúsak).

4, a modern gyógygomba kivonatok nem csak gyógygomba őrleményt, hanem olyan speciális poliszacharidokat is tartalmaznak, melyekkel kutatásokat végeztek az USA-ban vagy Japánban

5, fontos, hogy a gyártási folyamat során a gyógygombák aktív hatóanyagait ne érje olyan hatás, mely károsíthatná ezeket az értékes összetevőket (pl. magas hő, vegyszerek, stb.)

Az általunk forgalmazott gyógygomba kivonatok:

- rendelkeznek OÉTI notifikációval és zöld pipával
- hatóanyagtartalmuk magas
- a napi adag hatóanyagtartalma minden esetben fel van tüntetve a dobozon
- olyan speciális poliszacharidokat tartalmaznak (pl. D-frakció, SX-frakció), melyeket szabadalom véd és amikkel több tudományos kutatást is végeztek az elmúlt években
- folyékony formában is kaphatók (magasabb biohasznosulás)
- a legtöbb termék az adott gyógygomba kivonaton felül más fontos összetevőket is tartalmaz (speciális poliszacharidok, C-vitamin)
- a termékek GMP minősítéssel rendelkeznek, tisztaságukat laboratóriumi vizsgálatok igazolják, garantáltan mentesek gyomirtóktól, növényvédőszerektől és más, káros vegyületektől
- a Mushroom Wisdom vállalat alelnöke, Dr. Cun Zhuang Ph.D a világ egyik vezető kutatója a gyógygombák területén, eddig 40 tanulmányt publikált a témában

Forrás: https://drtihanyi.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
5 gomba a rák ellen
  2018-01-09 23:18:29, kedd
 
  [A gyógygombákat világszerte alkalmazzák a rák elleni küzdelemben, főleg kiegészítő terápiaként. A gyógygomba kivonatoknak két fontos szerepük van: egyrészt erősíteni az immunrendszert, másrészt közvetlenül pusztítani a daganatos sejteket.

Az 5 legnépszerűbb gyógygombának anti-tumor, vírusölő, gyulladáscsökkentő és májvédő hatást tulajdonítanak:

- Shiitake (Lentinula edodes)
- Maitake (Grifola frondosa)
- Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi)
- Hernyógomba (Cordyceps sinensis)
- Chaga gomba

Chaga gyógygomba

A Chaga gyógygombát elsősorban Oroszországban és Kelet-Európában alkalmazták a tradicionális gyógyítók. A szibériai Chaga gomba egy ún. betulin nevű vegyületet tartalmaz, mely a betulinsav prekurzora, s hatásos lehet bőr, agy, petefészek, valamint fej és nyak rák esetén azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek programozott sejthalálát (ez a természetes folyamat a degeneratív sejteknél nem következik be).

Cordyceps gyógygomba

A Cordyceps sinensis gyógygomba immun stimulátorként működik a szervezetben azáltal, hogy növeli a T-sejtek és természetes ölősejtek számát, valamint a fehérvérsejtek élettartamát. Anti-tumor tulajdonságai mellett pedig védi a vesét a kemoterápia káros hatásaitól.

Shiitake gyógygomba

A shiitake gyógygomba egy speciális glükán vegyületet tartalmaz (AHCC = Active Hexose Correlated Compound), mely immunrendszer erősítő tulajdonságának köszönhetőn rendkívül népszerű a távol-keleti alternatív medicinában, főleg Japánban. A gombában található Lentinan nevű vegyületet (béta glükán vegyület) intravénás gyógyszerként alkalmazzák rákos betegeknél. In vitro kísérletekben a Lentinan fokozta a fehérvérsejtek termelődését, más tanulmányok szerint pedig növeli a betegek túlélését, csökkenti a rák kiújulásának esélyét és javítja az életminőséget. Japánban 1985-óta használják gyomorrákos betegeknél.

Reishi gyógygomba

A Ganoderma lucidum az egyik legnépszerűbb gyógygomba világszerte, mely immunrendszer erősítő hatása mellett csökkenti a kemoterápia mellékhatásait (hányinger, vesekárosodás, stb.), erős antioxidánsként pedig védi a sejtek DNS-ét.

Maitake gyógygomba

A Grifola frondosa gyógygomba szintén nagy népszerűségnek örvend Kínában és Japánban. Adaptogén tulajdonságainak köszönhetően erősíti a szervezet védekezőképességét a degeneratív folyamatokkal és kórokozókkal szembeni harcban, antioxidáns tulajdonságai révén védi a sejteket a károsodásoktól és csökkenti a COX2 enzim szintjét (gyulladásos faktor). Kutatások szerint a maitake gomba gátolja az áttétek kialakulását és a rákos sejtek növekedését.

Mind az öt gyógygomba elsőrendű étrend-kiegészítő, magas szelén, cink és germánium tartalommal. A nyomelemek jelentőségét csak mostanában kezdjük igazán megfelelő súllyal értékelni.

Forrás:http://gyogygombak.drtihanyi.hu/b]
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/60 oldal   Bejegyzések száma: 590 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 723
  • e Hónap: 6305
  • e Év: 122958
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.