Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 235 
Dr. Kellogg és furcsa találmányai
  2018-03-20 21:50:41, kedd
 
  John Harvey Kellogg (1852. február 26. - 1943. december 14.) amerikai orvos volt. Egy szanatóriumot vezetett Battle Creekben, Michigan államban, ahol holisztikus módszerekkel kezelte betegeit.

John Harvey Kellogg
Az adventista Kellogg Battle Creek Szanatórium főorvosaként szerzett hírnevet magának. A szanatórium a Hetednapi Adventista Egyház tulajdonában volt és a gyülekezet egészségügyi alapelveit követte. Az adventisták hittek a vegetáriánus étrendben, az alkoholtól és a cigarettától való tartózkodásban, és a rendszeres testmozgásban, ezeket a nézeteket Kellogg is átvette. Kellogg a vegetarianizmus szószólójaként volt ismert azután is, hogy kilépett az adventista gyülekezetből. A 19. század végéről származó étrendi előírásai ellenezték a hús fogyasztását (részben a szexuális vágy csökkentésének céljából), de nem tiltották teljesen.

Friss levegő a szabadból
Nagy híve volt a különböző diófélék fogyasztásának, és hitt abban, hogy a növekvő népesség okozta élelmiszerhiányra ez a növény lehet a megoldás. Noha Kellogg a kukoricapelyhéről híres, ő szabadalmaztatta a mogyoróvaj előállításának módját is.

Elektroterápiás ketrec, fejfájás, migrén és köszvényben szenvedő betegek számára.
Kellogg a háziasszonyoknak órákat tartott az ételek elkészítéséről. A szanatórium lakói részt vettek a mindennapos, közös légzőgyakorlatokon, és az ebédidőben tartott meneteken is, ezzel hirdetve a rendes emésztés fontosságát. Mivel Kellogg erős híve volt a fényterápiának, a szanatóriumban gyakran használták a mesterséges napfürdőt.

Ívlámpa fülbetegség kezelésére.
Kellogg egyik alapelve volt a betegek rendszeres béltisztítása bőségesen fogyasztott vízzel és beöntés formájában is. Kedvence volt egy olyan berendezés, amivel egyszerre és gyorsan több beöntőballont is fel lehetett tölteni. Minden egyes beöntést fél liter joghurt követett, amelynek felét a betegek ették meg, a másik felét pedig beöntéssel juttatták a szervezetbe, hogy a joghurt pótolja a bélflórát, létrehozva - Kellogg szerint - patyolattiszta beleket.

Mechanikus masszázseszköz, a forgó hengerre szerelt gumiszalagok csapkodták a páciens testét.
Nézete szerint a legtöbb betegség tünetei enyhültek a bélflóra átalakulásával:
- a bélbaktériumok vagy segítik vagy akadályozzák az emberi szervezet működését
- egy bizonyos baktérium a fehérje emésztésekor mérget termel, ami megfertőzi a vért
- a rossz étrend kedvez a káros baktériumoknak, amelyek megfertőzhetnek más szöveteket is
- a jól kiegyensúlyozott vegetáriánus, fehérjeszegény, de rostokban gazdag, széklethajtó étrend egészségesebbé teheti a bélflórát
- az ilyen, természetes változás felgyorsítható beöntésekkel, melyek során jótékony hatású baktériumokat juttatnak a belekbe, de a különleges ételek is segíthetnek, melyek bizonyos betegségek esetén gyógyító hatásúak

Ebben a teremben rezgő mozgásokkal gyógyítottak.
Kellogg képzett sebész volt, és sokszor műtötte rászoruló betegeit a szanatóriumban. Általánosságban véve ellene volt a szükségtelen operációknak, de híve volt a körülmetélésnek, mert az szerinte gátolta az önkielégítést.

Mechanikus lovaglógép.
A 20. század elején Dr. Kellogg vitába keveredett az adventista gyülekezet vezetőivel, hogy ki irányítsa az adventisták egészségügyi létesítményeit. Végül elérte, hogy ő vezesse a Battle Creek-i szanatóriumot. Ugyanakkor elkezdett szokatlan tanokat hirdetni Isten természetét illetően.

Elektroterápiás ágy reumás és a hasi fájdalom ellen. A súlyok a végtagok rángatózását csillapították.
Adventista évei alatt többet tett az adventista nézetek megismertetésével mint mások. Előadásai, több mint ötven könyve és a Battle Creek-i Szanatórium megalapozták hírnevét, azonban nehezen viselte a kritikát. Korai éveiben erősen támogatta Ellen G. White, a hetednapi adventisták egy alapítójának elveit az egészséggel kapcsolatban, de amikor Ellen White megfeddte őt nézetei és bizonyos tettei miatt, Kellogg egyre jobban eltávolodott a gyülekezettől. 1902-ben leégett a szanatórium, Ellen White úgy vélte, hogy ez Kellogg tanításaival és politikájával szembeni isteni ítélet. 1907. november 10-én Kelloggot kizárták a Hetednapi Adventisták Egyházából - tragikus vég harminc év kemény munkája után.

Hidroterápia a Battle Creek szanatóriumban.
1897 körül John Kellogg és testvére Will Keith Kellogg elkezdte gyártani reggeli tápláléknak szánt, teljes kiörlésű gabonapelyhét. Abban az időben a gazdagok tojást és húst, a szegények pedig zabkását és más főtt gabonafélét ettek reggelire.

Fény terápia a kopaszság kezelésére.
Később a testvérpár nem értett egyet a receptet illetően (Will cukrot akart tenni a pehelybe, hogy több embert vonzzon a fogyasztók körébe). Will megalapította saját üzemét 1906-ban, Battle Creek-ben, a mai Kellogg Company elődjét. Ekkor kezdődött el az évtizedeken át tartó családi viszály. John vállalata szójatermékek fejlesztésével és árusításával foglalkozott.

Talpmasszírozó a Battle Creek szanatóriumban.
A gabonapehely ötlete nem Kelloggéktól származik. Az ötlet gazdája Dr. James Caleb Jackson volt, aki 1863-ban hozta létre az első száraz gabonapelyhet, amelyet "granulának" nevezett.

4 személyes láb vibrátor a Battle Creek szanatóriumban.
A szexualitás mellőzésének szószólójaként Kellogg több időt szánt tanári és orvosi munkájában arra, hogy a szexet bűnnek tekintsék. Egyrészt azért, mert akkoriban a tudomány azt állította, hogy szex során betegségeket lehet kapni, másrészt pedig azért, mert az adventisták és Ellen Wright írásai is ellenezték a szexet, mint örömszerzést.

Oscillomanipulátor a Battle Creek szanatóriumban.
Néhány munkája a diétázással kapcsolatban azon nézetein alapult, hogy az egyszerű és egészséges étkezés - napi két étkezéssel - más dolgok mellett csökkentené a szexuális vágyakat. Akik vágyat éreztek, azoknak el kellett kerülni a vágykeltő ételeket és italokat, kevés húst volt csak szabad enniük.

Arra intett, hogy mindenféle szexuális együttlét, beleértve a házastársak közötti légyottot, természetellenes és különösen egészségtelen. Úgy tűnik, hogy Kellogg követte saját tanácsát: ugyan negyven évig volt házas, nem volt semmilyen szexuális kapcsolat közte és a felesége között, sőt külön hálószobájuk volt. A monda úgy tartja, hogy nászútján az egyik könyvén (Egyszerű tények) dolgozott.

Fanatikusan harcolt a maszturbáció ellen, mert véleménye szerint a maszturbáció tönkreteszi az elmét és a testet. Erősen hitt abban, hogy a maszturbáció képes halált okozni, azaz a beteg saját kezében hal meg. Ehhez a nézetéhez egész életében ragaszkodott.

Kellogg a maszturbáció megszüntetésén dolgozott, sokszor drasztikus módszereket alkalmazva, például csonkítást végzett mindkét nemen. Támogatója volt kamaszfiúk körülmetélésének, hogy csökkentse a maszturbációs vágyat és fenolt tett fiatal lányok csiklójára. Egyszerű tények Időseknek és Fiataloknak című könyvében ezt írja

"A gyógyszer, ami majdnem mindig sikeres a fiúknál, a körülmetélés. A műtétet egy sebésznek kell elvégeznie érzéstelenítés nélkül, mert a fájdalomra mint büntetésre fognak emlékezni. A fájdalom, amely pár hétig tart, megakadályozza őket abban, hogy önkielégítést végezzenek és talán el is felejtik ennek gyakorlatát" és "A nőkben az író megtalálta a tiszta fenolt, ami különösen sokat segít a vágy csillapításában."

Azt tanácsolta, hogy a gyermekeket meg lehet óvni ettől a "szokástól" a kezük bekötözésével; eltakarni nemi szerveiket különleges kalitkával; a fityma levarrásával és elektrosokkal.

Kellogg folytatta munkáját az egészségséges életmóddal kapcsolatban és vezette a szanatóriumot, de azt később el kellett adnia. Floridában is működtetett egy másik intézményt, ami népszerű volt élete hátralevő részében, bár ez egy hatalmas visszalépés volt a Battle Creeki Szanatórium után.

Kellogg őszintén vállalata nézeteit a fajjal és az elkülönítéssel kapcsolatban annak ellenére, hogy hét afro-amerikai gyermeket fogadott örökbe. 1906-ban Irving Fisherrel megalapította a Race Batterment Alapítványt, ami az eugenetikai mozgalom egyik jelentős központja lett. Kellogg pártfogója volt a faji elkülönítésnek és hit abban hogy a bevándorlók "károsítják" a génösszetevőket.
 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók  
Antonio Meucci feltaláló
  2018-02-04 21:40:52, vasárnap
 
  Antonio Santi Giuseppe Meucci (1808. április 13. - 1889. október 18.) egy olasz feltaláló volt, aki a 19. században nagy szerepet játszott a telefonkészülék kifejlesztésében.
Meucci a firenzei szépművészeti akadémián (Accademia di Belle Arti) tanult, majd kémiai és gépészeti tanulmányokat folytatott. Ezzel egyidőben teljesítette katonai szolgálatát a város helyőrségénél. 1833-ban a Teatro della Pergola színház fő gépezetkezelője lett, ahol egy még ma is meglévő akusztikus csőtelefont fejlesztett ki és helyezett üzembe. Az olasz egység megvalósítását követelő forradalmárokkal érzett szimpátiája miatt megfigyelés alatt tartották és pár hónapot börtönben is töltött. 1835-ben elhagyta Itáliát és Kubába utazott, ahol egy csábító ajánlatot kapott. Röviddel elutazása előtt feleségül vette Esther Mochit.

Havannában ismét gépezetkezelői állást kapott egy színházban, ami mellett a találmányai továbbfejlesztésének szentelte magát, többek között a szennyvíz kémiai úton való feldolgozásának. Alapított egy galvanizáló üzemet is, amely főleg a hadsereg számára dolgozott. Ennek segítségével nagy vagyonra tett szert, ami lehetővé tette számára, hogy anyagilag támogassa az itáliai forradalmi mozgalmat. A szerződésének 1850-es lejárta után az Egyesült Államokba utazott.

A New York-hoz tartozó Cliftonban telepedett le és itt fejlesztgette tovább ötleteit. 1851-ben alapította meg az első sztearingyertyagyárat, 1856-ban a Clifton sörgyárat ahol Lager sört állítottak elő és 1860-ban a világ első paraffingyertyagyárát. időközben a felesége a reumás megbetegedése miatti fájdalmai következtében már alig tudta elhagyni a szobáját. A vele való kommunikáció megkönnyítése végett Meucci 1854-ben kifejlesztette az első távbeszélő összeköttetést.
A feltaláló 1860-ban mutatta be először a távbeszélő készülékét. A spekulánsokkal való üzletelései azonban a teljes vagyonának és gazdasági önállóságának elvesztéséhez vezettek, majd 1866-ban egy gőzkazán felrobbanásakor olyan súlyosan megégett, hogy három hónapon át nem volt képes munkát végezni. Elbocsátották, és a felesége arra kényszerült, hogy a férje által kidolgozott modelleket áruba bocsássa, köztük a telefonét is. Meucci nem adta fel és továbbfejlesztette a készülékét, amit 1871-ben szabadalmaztatni akart. Mivel az ehhez szükséges pénzösszeget nem tudta időben előteremteni, az ideiglenes szabadalom 1873-ban lejárt. A Western Union Telegraph Company társasággal való kapcsolatfelvétel sem hozott előrelépést számára. Mikor 1874-ben az átadott készülékeket és dokumentumokat visszakövetelte, a cég azt közölte vele, hogy azok elvesztek.

Az első telefonhívás Olaszországban. Milano - Palazzo Marino (1877)
A Western Union alkalmazásában álló Alexander Graham Bell 1876-ban szabadalmaztatta a telefonját. Meuccinak az évtizedekig tartó pereskedés ellenére sem sikerült visszaszereznie a szabadalmi jogokat vagy legalább anyagi kártérítést kicsikarni és elszegényedve hunyt el.

Az Egyesült Államok képviselőháza 2002. június 11-én határozatban méltatta Antonio Meuccit és a telefonkészülék kifejlesztésében játszott szerepét.
 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók  
Így néztek ki az első művégtagok
  2017-11-28 21:00:42, kedd
 
  A művégtagok és protézisek nagyon modern dolognak tűnnek, azonban már az ókori egyiptomiak is próbálkoztak az elveszett végtagok pótlására. Az igazi áttörés azonban több mint száz éve jött el és még csak nem is egy orvos jóvoltából! Mr. James Gillingham az angliai Chard városában dolgozott a Golden Boot-ra, azaz Aranycipőre keresztelt cipészműhelyében.

Mr. James Gillingham 1838-1924.
1886-ban hozta össze a sors egy férfival, akinek karját egy ágyú okozta baleset következtében vesztette el, az orvosok pedig tanácstalanok voltak, hogyan tudnának rajta segíteni. Gillingham minden szaktudását beleadva készített a pórul járt illetőnek egy műkart, teljesen ingyen. A végeredmény egy bőrből készült művégtag lett, ami kellően merev és erős volt, ugyanakkor tökéletesen illeszkedett is. A cipész tehetségére hamar felfigyelt az orvostudomány, így egyszer csak azon kapta magát, hogy több fajta művégtagot készít a különböző klienseknek. 1910-re több mint 15.000 emberen volt képes segíteni! Gillingham ráadásul imádott fotózni, így gyakran fényképezte le pácienseit, ezzel egy hihetetlenül értékes kordokumentumot felállítva, mely páratlan az egész világon! Bár a segítőkész cipész 1924-ben meghalt, családja egészen az 1960-as évekig vitte üzletét, míg csődbe nem mentek. 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók  
George Westinghouse feltaláló
  2017-11-03 20:33:50, péntek
 
  George Westinghouse (Central Bridge, 1846. október 6. - New York, 1914. március 12.) mérnök.

George Westinghouse
Ősei Westfáliából származtak, akik 1775-ben Amerikai Egyesült Államokba vándoroltak ki.

Apja kis üzemében mezőgazdasági gépeket gyártottak, és itt kapott a fiú értékes műszaki indíttatást.

A vasúttal kapcsolatos érdeklődését egy vasúti baleset keltette fel, és így először egy olyan berendezést készített, ami lehetővé tette a kisiklott vasúti kocsikat ismét a vágányra vezessék. Aztán kezdett el intenzíven foglalkozni a vasúti fékezés problémáival.

A vasúti kocsik első fékjei építési módjában és kezelésében pontosan a lovas szekereknek és kocsiknak feleltek meg, amiknél a kerék futófelületére fatuskókat nyomtak. De minél gyorsabb lett a vasút, annál többször tűnt ki, hogy a fékezésnek ez a módja teljesen hasznavehetetlen.

Kezdetben külön fékezőket alkalmaztak, akik minden kocsi végén egy fékállásban ültek, és a mozdonyvezető sípjelére a fékeket működtették. De ez még a 20. évszázad közepéig tartott, míg a jelenkori fékrendszerek a vonatoknál odáig kifejlődtek, hogy a fékezőkről végérvényesen lemondhattak.

Charles Kendall 1864-ben kifejlesztett egy légnyomásos féket. Ennél rendszernél a sűrített levegőt a vonaton átvezetett csőben vezették, hogy az fékezéskor a fékhengerekben hatni tudjon. Ez adta meg az alapját a légnyomásos fékek fejlesztéséhez.

Georg Westinghouse már 1867-ben megkapta első szabadalmát egy légnyomásos fékre, amit ő fejlesztett ki, és a Pennsylvaniai Vasút egy kísérleti vonatánál ki is próbált. Amikor ez jónak bizonyult, ebben az évben Pittsburghban megalapította az "Air Brake Company"- t.

A Westinghouse-féle nem önműködő fék elve
Az első légnyomásos fékje légsűrítőből és légtartályból négy, vagy öt atmoszférás túlnyomással, légcsővezetékből tömlőkapcsolattal, amit a vonat alatt hosszában vezetettek és minden kocsi alatt egy fékhengerből állt. Ezek még túlságosan nagyon lassan működtek és különösen veszélyeknél hajlamos a meghibásodásokra (pl. ha a vonat szétszakadt).

Westinghouse Electric Company katalógus, 1888
A tapasztalatok alapján Westinghouse a fékrendszerét továbbfejlesztette és 1872-ben az első önműködő légnyomásos féket megalkotta. A főlégtartály mellett minden kocsit egy légtartállyal látták el, amit a az átmenő vezeték 5 atmoszférás sűrített levegőjével töltöttek fel. Kiegészítésként egy kormányszelepet fejlesztett ki, hogy az a féket működtesse, és ismét feloldja.

A Westinghouse-féle önműködő fék elve
Az átmenő légvezetékben és kocsi segédlégtartályában azonos nyomásnál a fékhenger légtelenítődik, és a fék felold. Ha a mozdonyvezető a vezeték nyomást csökkenti a kialakuló nyomáskülönbség a szelepet működésbe hozza, a sűrített levegő a segédlégtartályból a fékhengerbe áramlik és a féktuskók felfekszenek. Mihelyt a vezetéket ismét sűrített levegővel feltöltik, a kormányszelep oldó állásba visszaáll, a fékhengert légteleníti, és a fék felold.

Így a "biztonsági fékjének" önműködő képességének előnyét kapta meg a fokozatosan oldó képesség ellenében. A kormányszelep bár a fékezőerő fokozatonkénti növelését lehetővé teszi, de fokozatonkénti csökkentését nem. Minden oldási folyamatnál kényszerűen a fékhatás teljesen megszűnik. A fékrendszerét 1887-ben egy gyorsfékező berendezéssel egészítette ki.

A légnyomásos fék fejlesztése mellett sok más területen is dolgozott. Sűrített levegővel vezérelt jelzők, a központi kapcsoló készülék New York-i Földalatti Vasutak vonatja részére, a fékjének folyamatos fejlesztése a gyorsfékezéshez, stb.

Westinghouse nemsokára a villamos energia termelése felé fordult, és ezen a területen is úttörő munkát végzett.

George Westinghouse sírja 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók  
Könyvkerék a 16. században
  2017-09-14 21:59:54, csütörtök
 
  A modern e-könyvolvasók lényege, hogy nagy mennyiségű írott anyag, egy helyen való tárolására, illetve hozzáférhetővé tételére képesek, és mindezt a digitális formátum miatt kis méretben tudják megvalósítani. Ezzel lehetővé teszik, hogy egyszerre több könyvet olvassunk párhuzamosan, gyökeresen megváltoztatva könyvfogyasztási szokásainkat.

Agostino Ramelli, 1588
A több könyv egyidejű használatának igényére kiötlött megoldások legalább a 16. századig nyúlnak vissza. Agostino Ramelli itáliai hadmérnök ugyanis ekkor kezdett egy olyan szerkezet tervein dolgozni, amely lehetővé tette volna, hogy az olvasó egyszerre több kötet között váltogasson viszonylag egyszerüen. A tudós terve érthetőnek tűnik akkor, ha tekintetbe vesszük, hogy milyen nagy és vaskos kódexekkel volt kénytelen dolgozni nap mint nap.

A könyvkerék, 1588
Ramelli 1588-ban jelentette meg különféle mechanikus szerkezeteinek terveit tartalmazó könyvét, amelyben többek közt az általa tervezett könyvkerék is szerepel. Gyakorlatilag egy malomkerékhez hasonló szerkezetről van szó, amelynek lapátközei nyitott könyvek elhelyezésére alkalmas boxokat tartalmaznak. Az elképzelés szerint a fix helyen ülő olvasó kezével vagy lábával irányítva a szerkezetet oda forgathatja a kereket, amelyik könyvhöz akarja. Egy bonyolult fogaskerék-rendszer még arról is gondoskodik, hogy a polcok mindig ugyanazon állásban maradjanak, így az olvasó biztos lehet abban, hogy a szerkezetben elhelyezett, könyvek pontosan ott maradtak nyitva, ahol szükséges volt.

Libeskind olvasógép, 1986
Ramelli sajnos sosem jutott el odáig, hogy ténylegesen megépítse mechanikus Kindle-jét, azonban a következő évszázadok során számos mérnök, művész és könyvrajongó használta fel sikeresen terveit. 1986-ban a Velencei Építészeti Biennáléra Daniel Libeskind elkészítette Ramelli gépének replikáját is, az Olvasógép névre keresztelt szerkezet. 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók  
Frommer Rudolf feltaláló
  2017-08-26 20:29:40, szombat
 
  Frommer Rudolf (1868. augusztus 4. - 1936. szeptember 1.) gépészmérnök, feltaláló. A magyar Frommer pisztolyok kifejlesztője.
1868. augusztus 4-én született. Középiskolai tanulmányai után elvégezte a Kereskedelmi Akadémiát, majd először a Tőzsdére került, utána a Hitelbank tisztviselője lett. Banki munkája mellett bel- és külföldi lapokban szépirodalmi és szakcikkeket írt, a tőzsdei kereskedelemben pedig beosztása miatt vett részt. Eközben tanult meg nyelveket, angolt, franciát és németet.

1896-ban magyar-német, illetve német-magyar tőzsdeszótárt készített és adott ki, melyet az Akadémia részéről Simonyi Zsigmond hitelesített előszavában.

1896-ban állást váltott, a Fegyver és Gépgyár Rt. dolgozója lett. A gyárban ekkor kezdték el a "88/90M Mannlicher"-puskát gyártani, ehhez stabil pénzügyi háttér volt szükséges. Javaslatára a pénzügyi finanszírozás a Magyar Általános Hitelbankhoz került. 1898-ban cégjegyző lett, a gyár profilbővítést hajtott végre, diesel-motorok, valamint lövegzárak és lövegirányzékok gyártásával bővítették a gyártást. 1898-ban kezdte el a gyár gyártani a "95 M Mannlicher"-puskát és karabélyt.

Ebben az időben kezdett el fegyvertervezéssel foglalkozni. Tehetségét mi sem jellemzi, hogy bár gépészmérnöki végzettséggel nem rendelkezett, rövid időn belül több szabadalmat is bejelentett, az elsőt 1900-ban, majd az elkövetkező 30 év alatt több mint 100-at. (Európában több mint 20 országban voltak találmányai szabadalmi védettség alatt).

Első szabadalma: "Önműködően felhúzható és töltő, valamint biztonsági szerkezet lőfegyverek számára" ez volt az alapja a későbbiekben a hadsereg részére gyártott Frommer-pisztolyoknak (Liliput, Baby, Stop)

Szabadalmai nagy része a lőfegyverekkel kapcsolatos volt, de bejelentett szabadalmat az esztergapadok késeire vonatkozóan is.

Nevéhez fűződik az első önműködő pisztoly gyártása és a vadászfegyverek nagyüzemi előállítása. Saját elgondolása alapján kísérleti műhelyt rendezett be, ahol a Frommer-rendszerű pisztolyok kidolgozását végezték

1904-ben kereskedelmi igazgató lett. 1909-ben megalakult a gyárban a pisztolygyártó részleg, itt kezdték el gyártani az "1907M Roth"-pisztolyt, az első Magyarországon gyártott (de még osztrák) katonai öntöltő pisztolyt.

A gyártás sikereként Ferenc József kinevezte a gyár vezérigazgatójává 1914-ben (egészen nyugdíjazásáig töltötte be ezt a vezetői pozíciót), egyben nemesi címet is kapott. A nemességgel együtt a neve "Fegyverneki" előnévvel bővült. A magyar fegyvergyártást irányítása alatt nemzetközi hírűvé tette, ezért 1918-ban udvari tanácsosi címet kapott.

Bár rövid ideig a gyár éléről eltávolították (Tanácsköztársaság), de 1920-ban újra a gyár vezérigazgatója lett. A Mérnöki Kamara a magyar fegyvergyártásban elért eredményeiért és szabadalmai miatt gépészmérnöki címet adományozott neki (ettől kezdve hivatalosan használhatta a mérnöki címet is). 1926-ban megkapta a másodosztályú érdemkeresztet, valamint 1928-ban a felsőház élethosszig tartó tagjává nevezték ki az országgyűlésben.

1935. szeptember 30-án a gyár új nevet kapott: Fémáru Fegyver és Gépgyár RT. lett.

1935. november 1-jén ment nyugdíjba, és 1936. szeptember 1-jén halt meg .
 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók  
Goldmark Péter Károly feltaláló
  2017-08-26 20:28:38, szombat
 
  Goldmark Péter Károly (Budapest, 1906. december 2. - Port Chester, 1977. december 7.) zsidó származású magyar, amerikai mérnök, fizikus.
A zeneszerző Goldmark Károly dédunokaöccse volt. Maga is vonzódott a zenéhez, késői éveiben szívesen muzsikált a szomszédjában lakó Benny Goodmannel. Pesti középiskolás korában azonban fizikai ismereteivel és készségével lepte meg tanárát. Nem csoda hát, hogy amikor családjával 1920-ban Bécsbe emigrált, a bécsi műszaki egyetemre jelentkezett. Ezután Berlinben folytatta tanulmányait, a charlottenburgi műszaki főiskolán tanult és dolgozott Gábor Dénes mellett, aki felismerte a fiatal kutató tehetségét, és további kutatásokra ösztönözte. Goldmark Péter Károly visszatért tehát Bécsbe, s itt Ernst Mach professzor irányításával megírta Egy új eljárás ionok sebességének meghatározására című értekezését, amelyet a bécsi tudományos akadémiának nyújtott be.

Már ekkor intenzíven érdeklődött a még gyermekcipőben járó televíziózás iránt. A BBC-ben megindult kísérletek nyomán Goldmark Péter Károly egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5 × 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet kapnia. Ez 1926-ban történt, Goldmark 20. születésnapján.

Sikerei nyomán az angol Pye társaság alkalmazta őt, majd újabb rövid bécsi tartózkodás után 1933-ban New Yorkba hajózott. Itt 1936-ban a CBS hírközlési társaság munkatársa - később kutatási laboratóriumának vezetője, majd a társaság igazgatója, utóbb alelnöke - lett. Csakhamar felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel, és új útra tért: az elektronikus - képcsöves - televíziós készülékekkel kezdett foglalkozni. 1940. szeptember 4-én mutatta be találmányát: a gyakorlatban használható színes televíziót.

A második világháború alatt (1939-1945) haditechnikai kérdésekkel foglalkozva megoldotta a német radarkészülékek zavarásának kérdését. A háború után tökéletesítette színes TV eljárását, amelyet már az űrkutatás során is alkalmaztak: ennek révén láthatták szerte a világon a Holdon tett első emberi séta számos mozzanatát. Ő dolgozta ki a televízió orvosi alkalmazásának elméletét és gyakorlatát, és nevéhez fűződik a ,,hosszan játszó", népszerű nevén mikrobarázdás hanglemez kifejlesztése.

Zseniális módon oldotta meg a televíziós kép ,,konzerválását" is: eljárása, az EVR (electro video recording) a képmagnetofon elterjedéséig maradt elismert és közkedvelt módszer.

Már 71. évében járt, amikor az Egyesült Államok elnöke, Jimmy Carter - 14 tudóstársával együtt - neki is átnyújtotta a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését jelentő nemzeti tudományos érdemérmet, a National Medal of Science-t.
 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók  
Kemény János György feltaláló
  2017-08-26 20:27:35, szombat
 
  Kemény János György (1926. május 31. - 1992. december 26.) matematikus, számítástechnikus.
Édesapja, Kemény Tibor fűtermesztéssel, magkereskedéssel, bankszakmával foglalkozott. Édesanyja Fried Lucia volt. Családjával Budapesten élt, elemi iskolába a Vilmos császár úti Rácz-féle magániskolába járt, ahol évekig Balázs Nándor volt a padtársa. Gimnáziumba a Berzsenyi Dániel Gimnáziumba járt.

1940 januárjában a család a hitleri Németország növekvő befolyása elől külföldre emigrált. Középiskolai tanulmányait New Yorkban fejezte be, a Princetoni Egyetemen végzett, 1949-ben doktorált logikából. Katonai szolgálatra Los Alamosba került, s a Manhattan terv keretében a későbbi Nobel-díjas Richard Feynman munkatársa volt.
1947-ben leszerelt, és a Princetoni Egyetemen lediplomázott, majd Albert Einstein tanársegédje lett. Együtt kutatták ekkor az egyesített térelméletet. 1949-ben szerzett doktori fokozatot, ezt követően a Haditengerészet princetoni kutatóintézetében, majd az egyetem filozófiai tanszékén dolgozott. Nagy hatással volt rá Neumann Jánoson kívül Bertrand Russell is. Később a Kenti Egyetem munkatársa lett.
27 évesen meghívták a Dartmouthi Főiskolára matematikaprofesszornak. Két év múlva a Matematikai Intézet vezetője lett. 1962-ben ő javasolta az egyetemi számítógépközpont megépítését is; a központot végül 1966-ban adták át. 1963-ban elkészült a Thomas Kurtz-cal közösen kidolgozott, első időosztásos számítógépes rendszer, amely megnövelte a processzorok kihasználtságát, ezzel a rendszerteljesítményét is. Ezért a vívmányáért 1990-ben megkapta az IBM első Louis Robinson-díját. Szintén Kemény és Thomas Kurtz közös munkájának eredménye a BASIC (Beginner's All Purpose Symbolic Instruction Code) programozási nyelv kifejlesztése, ami a 80-as években több számítógép "beépített" nyelvévé vált.

John G. Kemeny és Thomas E. Kurtz
Kemény egyébként a ma közkedvelt elektronikus levelezés (e-mail) úttörője volt. Felesége egy 200 km távolságban levő főiskolán dolgozott. A két főiskola központi gépének összekapcsolásával létrejött az első "internet" amelyen keresztül levelezhettek.
1970-ben a főiskola rektora lett, ezt a tisztet 1981-ig töltötte be - munkásságával, eredményeivel téve világhíressé a kis vidéki főiskolát. Több újítást is bevezetett. Lehetővé tette feketék, nők és indián őslakosok beiratkozását a főiskolára, amelyen addig a rendkívül konzervatív hagyományok ezt nem engedték meg. Tanítás iránti elkötelezettségét jól mutatja, hogy a Dartmouthban a rektort a tanítástól eltiltó szabályzat ellen fellázadt, és lemondásáig tartott órákat, nem csak matematikus hallgatóknak.

A Three Mile Island-i atomerőmű-baleset után őt kérték fel a kormányzati vizsgálat vezetésére.

Életében csak egyszer látogatott vissza Magyarországra: egy rövid időre 1964-ben.
 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók  
Bródy Imre feltaláló
  2017-08-26 20:25:36, szombat
 
  Bródy Imre (1891. december 23. - 1944. november 25.) magyar fizikus, kémikus, feltaláló, a modern kriptongázas villanylámpa kifejlesztője.
Az elemi, majd a polgári iskola első osztályát szülővárosában végezte, 1902-1909 között pedig Aradon, az állami főgimnáziumban tanult. A fővárosban 1909-1913 között volt a budapesti Kir. M. Pázmány Péter Tudományegyetem matematika-természettan szakos hallgatója. Tanári oklevelet - a gyakorlóév letöltése után - 1915-ben kapott, doktori értekezését az egyatomos gázok kémiai állandójáról írta. Előbb középiskolai tanár volt, majd a tudományegyetem gyakorlati fizikai tanszékének a tanársegédje lett. Pályája elején értékes elméleti kutatásokat végzett, fajhővel, molekulahővel foglalkozott. 1920-tól rövid ideig Göttingenben Max Born tanársegédjeként dolgozott, együtt alkották meg a kristályok dinamikai elméletét. 1923-ban hazatért és az Egyesült Izzó mérnökeként dolgozott.

Legfontosabb találmánya 1930-ból származik, lényege hogy argon helyett kripton gázzal töltötte fel a lámpákat. Mivel az új töltőgáz nagyon drága volt, munkatársaival eljárást dolgozott ki, a kripton levegőből történő előállítására. Az általa kitalált kriptontöltésű izzólámpa gyártása 1937-ben indult meg Ajkán. Az izzó testek sugárzásának elméletével foglalkozó tudósok már a múlt század végén bizonyították, hogy egy izzó test energiájának csupán kis részét sugározza ki fény alakjában, a legnagyobb rész hősugárként távozik. Bródy Imre rátapintott az izzólámpagyártás legfontosabb problémáira. Megállapítása szerint az izzószálról elpárolgó wolfram atomoknak a gázatmoszférán történő távozását nemcsak a közönséges diffúzió szabályozza, mint addig gondolták, hanem más természeti törvény is befolyásolja. Ezen problémák kiküszöbölésének érdekében olyan töltőgázt használt, amelynek nagy a molekulasúlya. Ezzel a megoldással elérte, hogy megnövekedjék a lámpa élettartama. Az izzószál hosszát és átmérőjét úgy választotta meg, hogy a szál izzási hőmérséklete emelkedjék anélkül, hogy a lámpa élettartama csökkenne. A kriptongáz alkalmazásával elérte a hosszabb élettartamú, jobb hatásfokú, korszerű izzók kialakítását. A levegő kriptontartalmának megállapítására új eljárást dolgozott ki, és bebizonyította, hogy olcsón, nagyüzemi méretekben is elo lehet állítani a kriptongázt. A kriptonlámpának az az elonye, hogy azonos fogyasztás mellett több fényt ad. 1936-ban a Budapesti Ipari Vásáron való bemutatása műszaki szenzációként hatott.

Ezután Bródy újabb fényforrás problémákon dolgozott, de 1944-ben Magyarország német megszállása után együtt maradt családjával, így annak ellenére hogy a gyár mentességet szerzett neki, a biztos halált választotta. 1944-ben halt meg Mühldorfban, a fasizmus áldozataként.
 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók  
Igor Sikorsky helikopter- és repülőgép-tervező.
  2017-08-22 20:37:30, kedd
 
  Igor Sikorsky, (1889. május 25. - 1972. október 26.) orosz származású amerikai helikopter- és repülőgép-tervező. Ő tervezte és építette a világ első többmotoros repülőgépét, a Russzkij Vityaz bombázót 1913-ban, valamint az első többmotoros utasszállító repülőgépet, az Ilja Muromecet 1914-ben.

A Russzkij Vityaz bombázó
Ezután emigrált az Egyesült Államokba, és 1923-ban megalapította a Sikorsky Aircraft Corporationt és megépítette az első hidroplánt a Pan American Airways-nek 1930-ban. 1939-ben építette meg a Vought-Sikorsky VS-300-ast, ami az első repülni képes helikopter volt és a működési elvét a mai napig is alkalmazzák a helikoptergyártásban. A Sikorsky R-4-es volt az első sorozatban gyártott helikopter 1942-ben.

Igor Sikorsky
Igor 1889-ben született, ő volt a legfiatalabb az öt gyermek közül. Apja, Ivan Alekszejevics Szikorszkij lengyel származású orosz pszichológus professzor, anyja, Marija Sztyepanovna Szikorszkaja (született Tyemrjuk-Cserkaszova) orvos volt. Igor magántanuló volt, anyja ismertette meg Leonardo da Vinci műveivel és Jules Verne regényeivel. 1900-ban elkísérte apját Németországba, ahol megismerkedett a természettudományokkal. Hazatérése után 12 évesen megépítette az első gumiszalag meghajtású helikoptermodelljét.

1903-ban 14 évesen felvételt nyert a szentpétervári haditengerészeti iskolába, de később rájött, hogy mérnök szeretne lenni, ezért otthagyta az iskolát és 1906-ban Párizsba ment tanulni. 1907-ben tért vissza Oroszországba és beiratkozott a Kijevi Műszaki Egyetemre. A tanév végén, 1908-ban ismét elkísérte apját Németországba, ahol tudomást szerzett a Wright fivérek repülőgépéről és gróf Zeppelin léghajójáról.

Igor Sikorsky 1914-ben
Húga pénzügyi támogatásával 1909-ben visszatért Párizsba, hogy tanulmányozza a repüléstechnikát az École des Techniques Aéronautiques et de Construction Automobile (ETACA) mérnöki iskolában. Abban az időben Párizs volt a légiközlekedési világ központja. Sikorsky itt találkozott a repülés úttörőivel és nagyon sokat tanult tőlük. 1909 májusában visszatért hazájába és júliusban megépítette első igazi helikopterét, de a szerkezet képtelen volt a repülésre, ezért októberben szétszerelte.

Megépítette az S-5-ös kétüléses repülőgépét, aminek a tervezéséhez nem vett más európai gépeket alapul. Megszerezte a pilótaengedélyt a Fédération Aéronautique Internationale (FAI)-nál, amit az Oroszországi Aero Club állított ki neki 1911-ben. Az S-5-ös bemutatóján kényszerleszállást hajtott végre, mert a motorja leállt. Kiderült, hogy egy szúnyog került a benzinbe, ami a karburátorban elzárta a benzin útját.

Sikorsky S-5
A következő terveiben szerepelt egy olyan gép építése, ami hibás motorral is képes biztonságban leszállni. A következő gép az S-6 volt, amibe már három ember fért bele és ezt választották meg a moszkvai légi kiállítás győztesének.

Sikorsky S-6
Az Egyesült Államokban Sikorsky először tanárként és előadóként dolgozott, ugyanakkor kereste a lehetőségeket a légi közlekedési ágazatban is. 1932-ben csatlakozott a Rhode Island-i egyetemhez, ahol a Repülési Mérnöki programban dolgozott egészen 1948-ig. Emellett a Bridgeporti egyetemen is tartott előadásokat.

Sikorsky Manufacturing Company
1923-ban megalapította a Sikorsky Manufacturing Companyt, aminek a székhelye New Yorkban volt. Sikorsky legfőbb támogatói között volt Sergey Rachmaninov zeneszerző, aki 5000 dollárral támogatta. Bár a prototípus megsérült az első próbarepülés során, sikerült meggyőznie újabb 2500 dollár befektetésére.

Sikorsky S-29
Megépítette az S-29-est, ami az egyik első utasszállító repülőgép volt Amerikában: kapacitása 14 személy, végsebessége 115 km/h volt.

Egy Sikorsky Skycrane házat szállít
1928-ban Sikorsky megkapta az amerikai állampolgárságot, és cégét átköltöztette Stratfordba, Connecticut államba 1929-ben. Még ebben az évben a United Technologies Corporation részévé vált. A cég repülő hajókat (hidroplán) kezdett gyártani, mint például az S-42 "Clipper", amit a Pan American használt a transz-atlanti járatain.

S-42 Clipper
Közben Sikorsky folytatta a függőleges repüléssel kapcsolatos tervezéseit is. 1929. február 14-én szabadalmi kérvényt nyújtott be, amelyben egy nagy rotor biztosította a lebegést, két kisebb pedig a tolóerőt. 1931. június 27-én újabb szabadalmat nyújtott be, amit 1935. március 19-én meg is kapott, és ez alapján építette meg a Vought-Sikorsky VS-300-as helikoptert, aminek az első felszállása 1939. szeptember 14-én történt meg.

Vought-Sikorsky VS-300
A VS-300-as alapjaiból építette meg az R-4-est, ami az első sorozatban gyártott helikopter volt. Bebizonyosodott, hogy ez a működési elv tökéletes, ezért a ma gyártott helikoptereknél is ezt alkalmazzák.

Sikorsky R-4
Sikorsky kétszer házasodott, első felesége Olga Fjodorovna Szimkovna volt. Egy lányuk született, aki a szülei válása után anyjával maradt a Szovjetunióban, Igor pedig emigrált. 1923-ban Sikorsky testvérei is kivándoroltak Amerikába és magukkal vitték apjához a hatéves Tányát is. Második házasságát Elisabeth Semionnal kötötte, 1924-ben, New Yorkban, négy fiuk született: Sergei, Nikolai, Igor és George.

Igor Sikorsky 1972. október 26-án hunyt el eastoni otthonában, Connecticutban. A stratfordi Keresztelő Szent János görög katolikus temetőben nyugszik.

Igor Sikorsky sírja
Hidat neveztek el róla a Merritt Parkwayen, New York államban.

Sikorsky Memorial Bridge
A Sikorsky Aircraft Corporation a mai napig az egyik vezető helikoptergyártó vállalat a világon és egy kis repülőtér, a Sikorsky Memorial Airport is az ő emlékét őrzi Bridgeportban.

Sikorsky Memorial Airport 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 235 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 366 db bejegyzés
Összes: 37546 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 14364
  • e Hét: 72370
  • e Hónap: 340793
  • e Év: 1221553
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.