Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A csokoládéPOZITÍVhatásai
  2011-02-07 15:56:37, hétfő
 
  NAPI 2 SZEM, NEM TÖBB!


a CSOKOLÁDÉ HATÁSAI

Itt pedig röviden össze van foglalva:

* Kiemelkedő antioxidáns hatások

* Öregedési folyamatok lassítása

* Jó közérzet, frissesség biztosítása

*Szív és érrendszeri egészség: vérnyomásproblémák,
érszűkület, érelmeszesedés, koleszterin szint szabályozás

* Stressztűrő képesség növelése, depresszió csökkentése

* Szellemi frissesség: memória, koncentráció javítása

* Bőrvédelem: bőrhidratáltság, uv. védelem, egészségesebb,
rugalmasabb, "fiatalabb" bőr

* Köhögéscsillapítás, megfázásos tünetek csökkentése

* Fogyókúra: étvágycsökkentés, zsírégetés fokozása
Napi két kockával a vérnyomás csökkenthető...

Green & Black bio csoki a Zöldellő webáruházban
A magas kakaótartalmú csokoládék egészségügyi hatása eddig is ismert volt, most viszont olyan kutatást is végeztek, amely a menniységre irányul. A kölni klinikán végzett vizsgálatok után megállapították, hogy napi két kocka, legalább 50% kakaótartalmú csokoládéval már csökkenthető a vérnyomás más káros hatások nélkül. A kakaó érrendszerre gyakorolt pozitív hatását ugyan ismerték az orvosok, ám a zsír-és cukortartalom miatt nem volt tisztázott, mennyit is érdemes fogyasztani a minőségi csokolédékból, hogy a kívánt hatás mellett ne nővelje a vércukor vagy a vérzsír szintjét. A vizsgálatokat egyelőre kis számban végezték el - 24 nő és 20 férfi -, a résztvevők egyik csoportja 18 héten át napi 6,3 grammnyi, természetes enzimeket tartalmazó étcsokoládét, a másik pedig ugyannyi, enzimek nélküli tejcsokoládét fogyasztott. Tizennyolc hét alatt az első csoport vérnyomásának felső értéke 3 százalékkal, az alsó érték pedig 2 százalékkal csökkent, miközben a testsúly, a koleszterin- és vércukorszint nem nőtt."Első pillantásra ez a csökkenés igen csekély, de ha mindenkinek ennyivel csökkenne a vérnyomása, a szív- és keringési betegségek okozta halálesetek száma öt százalékkal esne vissza" - mondta a kutatást végző orvos, dr. Taubert. A "gyógymód" ergyébként nemcsak kellemes, hanem költségkímélő is, ugyanis nem az ára, hanem a kakaótartalma a meghatározó az édességnek.

A csokoládé pozitív hatásai...

A csokoládét néhány száz évvel ezelőtt még patikákban árulták, magas tápértékének köszönhetően ezzel gyógyítottak számos betegséget. Sovány embereknek, idegeseknek, leverteknek különböző fűszerezés volt javallott, sőt a katonák sem úszták meg, hogy a hadi porciójuk részeként csokit vigyenek a harctérre.

Néhány hatóanyag:

noradrenalin - beindítja a szervezet energiatartalékaitteobromin - az idegrendszerre serkentő hatást gyakorolkoffein - az idegrendszerre serkentő hatást gyakorolfeniletilamin - boldogságérzés keltéseanandamid - örömérzet okozásaflavonoidok - antioxidáns tulajdonságú vegyületek, amik a szív- és érrendszerre kedvező hatást fejtenek kifoszfor - emlékezet karbantartását segíti (kétszer annyi foszfort tartalmazhat a csokoládé, mint a hal)

A csokoládé csökkenti a fáradtságot is...

A csokoládécsükkenti a fáradtságot
Brit kutatók megállapítása szerint a csokoládé a krónikus fáradtság tüneteit is enyhíti - többek között. A felmérés szerint a rendszeres magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztók kevésbé érezték magukat fáradtnak, mint azok, akik fehér csokoládét ettek. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a kakaótartalom hatással van a krónikus fáradtság tüneteire. Az étcsokoládét fogyasztó páciensek állapotuk javulásáról számoltak be, míg a csokoládéfogyasztás csökkenésével állapotuk romlását is tapasztalták. A krónikus fáradtság szindrómának több tünete is van, de a legjellemzőbb az izomfáradtság, amelyet a fizikai erőfeszítés után éreznek. A megfigyelés alapján Steve Atkin endokrinológus professzor szerint a kakaó az agy szerotonin szintjére kedvezően hat, ennek ellenére óva int mindenkit a mértéktelen csokoládéfogyasztástól. Ennek megfelelően a kísérletben részt vevők kéthónapos csokoláédkúria között egy hónap szünetet tartottak. Az eredmény Atkin professzor meglepetésére teljesen egyértelmű volt. "A tízből két olyan beteg is volt, aki a kúra eredményeként visszatérhetett dolgozni, pedig előtte fél éven keresztül munkaképtelenek voltak" - hangsúlyozta a professzor. Az étcsokoládétól határozottan kevésbé fáradtnak érezték magukat a betegek - és az állapotuk egyértelmű romlásáról számoltak be, miután abbahagyták a csokievést. Atkin egyetért ugyan azzal, hogy további vizsgálatok szükségesek, de úgy véli: a betegek semmit nem veszítenek, ha kis mennyiségben étcsokoládét fogyasztanak. A lényeg a kis mennyiség; a vizsgálat során ugyanis a napi 45 gramm csokoládétól senki sem hízott meg.



Memóriát is javíthat a kakaó...

Amerikában a memóriajavítás kutatása közben olyan összetételű elegyet hoztak létre, amely többek között kakaót is tartalmaz. A szőlő-tea-kakaó-áfonya négyes hatóanyaga az epicatechin, amely a vérkeringésre gyakorol jótékony hatást, ezáltal az agy vérellátását is javítja. Az ital testmozgással együtt még jobb eredményeket produkált a kísérletben résztvevő egereknél, ezért tervbe vették nagyob állatok, majd emberek bevonását is a tesztelésbe.



Chips helyett étcsokit a gyerekeknek!

Bio csokoládé jótékony hatásai
A sós és zsíros ételek kártékonyabbak a gyermekek számára, mint a csoki - így kommentálta a Semmelweis Egyetem 2-es számú Gyermekklinikájának főorvosa egy multicég döntését, hogy 12 év alattiaknak nem reklámozza csokoládéit. A gyermekgyógyász táplálkozástudós szerint csupán a gyerekek egyharmada hízik el azért, mert helytelenül táplálkozik, az esetek nagy részében a mozgás hiánya okozza a túlsúlyt. Szamosi Tamás az InfoRádiónak elmondta: önmagában akkor lehet táplálkozásfüggő az elhízás, ha a gyerek naponta két kilogramm csokoládét eszik meg, de az, hogy elfogyaszt egy szelet csokit, inkább jót tesz neki.

Gyerekkorban alakulnak ki a vérben az érelmeszesedés csomóinak kezdeményei. Ennek egyik oka, hogy az érfalak sejtjeit a különböző okok miatt a szervezetbe került szabad oxigéngyökök tönkreteszik, itt pedig zsír rakódik le - magyarázta a szakértő.

Fontos a szabadgyökök lekötése antioxidánsokkal: ilyen pedig található az étcsokoládéban is (flavonoid) - mondta Szamosi Tamás. "Éppen ezért ostobaság, ha a gyereket eltiltják a csokoládétól" - tette hozzá a táplálkozástudós. Szamosi Tamás szerint a Masterfoods bejelentése, miszerint ezentúl nem reklámozza csokoládéit tizenkét éven aluli gyerekeknek, valójában csak PR-fogás, gyakorlati haszna azonban nincs.

A szakértő közölte: fontos, hogy a gyerekek sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak, és ha emellé megesznek egy szelet étcsokit, garantálja, hogy nem lesz bajuk.

A csokoládé jót tesz a szívnek...

A csokoládé jótékony hatásai
Amerikai kutatók megállapították, hogy az étcsokoládé növeli a szervezet ellenálló képességét a szívbetegségekkel szemben. A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem 1200 emberen végzett vizsgálatot 18 hónapon át, és az aszpirin hatását vizsgálták azokra a sejtekre amelyek a vérrögök kialakulását okozzák. A résztvevők egy csoportja csokoládét is evett, így ennek élettani hatását is vizsgálni tudták. Megállapították, hogy a kakaóbabban lévő anyagok hasonló biokémiai hatást érnek el, mint az aszpirin.

Diane Becker, a kutatás vezetője arra azonban felhívja a figyelmet, hogy ez nem azt jelenti, hogy az embereknek mostantól hatalmas mennyiségben kellene cukrozott csokoládét fogyasztaniuk. Ha túl sok cukrot vagy vajat fogyasztanak az emberek, az semmiképpen sem jó.

Egy korábbi felmérés szerint napi 46 gramm étcsokoládé elfogyasztása segít az erek tágításában. Tavaly egy tanulmány arra is rámutatott, hogy az étcsokoládé naponta fogyasztható mennyiségében több antioxidáns van, mint azokban az ételekben, amelyek a közhiedelem szerint gazdagok az egészségre jótékony anyagban, például a vörösborban, a zöld teában vagy a bogyós gyümölcsökben.

A kutatásra a csokoládégyárak is felfigyeltek már, és sorra rukkolnak elő új termékeikkel, amelyek kakaótartalma már sokkal magasabb a korábbiaknál.

Téli léleksimogató: a csokoládé

Hangulatjavító mennyei bio csoki
A csokoládé kultusza létezik, ez vitathatatlan. Jó hír, hogy ha lassan is, de a kultúrája is megszületik. Nézzük miben áll az érzéki varázslat, amit a csokoládé jelent. Nem kell ahhoz Gombóc Artúrnak születni, hogy szeressük a csokit. Annak bármely válfajával kiegyezünk, hisz szeret(het)jük a szögletes, a kerek, a mogyorós, a töltött, tej- és a fehércsokoládét. Egyebek közt. Titokban imába foglaljuk annak az ismeretlen maja indiánnak, lelki ősünknek a nevét, aki elsőként fedezte fel, hogy az általuk csak "a Fa"-ként számon tartott kakaófa terméséből az "istenek itala" nyerhető. Az Újvilág felfedezésével a konkvisztádorok is ráleltek a fekete aranyra, és onnantól kezdve a csokoládé megállíthatatlan hódító utat bejárva életünk nélkülözhetetlen részévé vált. Évszaktól (majdnem) függetlenül.

Az első téli napok beköszöntével, ahogy csökken a napfényes órák száma, a hőmérő higanyszálával egyenes arányban zuhan a szervezetünk endorfin-szintje. Az eredmény levert kedélyállapot. A megoldás? A téli rosszkedv orvosságért kiált. Már a XVII. századi francia orvoslás is úgy tartotta számon a csokoládét, mint a rossz kedélyállapot és mellesleg a megtört szívek gyógyszerét.

Így hát tudományos alapunk van, amely igazolja, hogy a téli fokozott édesség utáni vágyunk fiziológiai okokra vezethető vissza. Az akaraterőnek tehát ehhez semmi köze. A csoki egy, az endorfinok közé tartozó anyagot, ún. fenil-etil-amint tartalmaz, amely a véráramba kerülve hangulatjavító hatású. Az érzés hasonló ahhoz, mint amit komoly fizikai erőkifejtés (pl. aerob jellegű sporttevékenység végzése) után érzünk, csak - valljuk be - sokkalta kellemesebb egy kiadós adag csoki bekebelezése útján eljutni a boldogság eme fokára, mint két Liget-kör után. Főként télen.

A csokoládéban rejlő csáberőnek főként mi nők nem tudunk ellenállni, s a reklámok is minket, mint első számú fogyasztókat vesznek célba. A selymes, simogató élvezeti cikket csak mi vagyunk képesek akkora szenvedéllyel szeretni. A jó minőségű csokoládé páratlan örömet okoz már az illatával is, amikor kicsomagoljuk. Az élvezetek netovábbja, amikor a szánkban érezzük bársonyos lágyságát.

Egy Angliában készített felmérés szerint a munkahelyi stressz feloldására a legtöbben csokoládét majszolnak, s csak ezt követi a cigaretta és a kávé. Szeszesitalokról a felmérés nem tesz említést. Az Onrec című brit foglalkoztatási portál beszámolója szerint az alkalmazottak 45 százaléka csokit majszol, hogy oldja a munkahelyi stresszt. A megkérdezettek a stressz oldására legalkalmasabb dolgok között a csokoládét helyezték az első helyre, míg a kávé (27 százalék) és a cigaretta (28 százalék) csak ezután következett a sorban. Kiderült azonban az is, hogy a dolgozók a stressz oldására kombinálják a különböző "szereket"" Kávé cigarettával, sőt kávézás és cigizés után egy nagy szelet csokoládé a legjobb megoldás az angolok szerint.

A felmérés azt is kiderítette, hogy ilyenkor egyáltalán nem gondolnak a csokoládéval bevitt jó pár plusz kalóriára. A kutatók ezért egyenesen azt ajánlják a cégvezetőknek, hogy fontolják meg a stresszes munkahelyeken a büfét kiegészítő csokoládébár üzemeltetését.

Napi egy csoki, és nem jön a doki...

Bio csokik
A kutatók egyre nagyobb bizonyossággal állítják, hogy a keserű csoki jótékony hatással van az érrendszerre. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a vérrögök kialakulása és az infarktus is. A londoni Queen Mary orvosi iskola professzora, Roger Corder 40 érrendszeri betegségben szenvedő páciensét vonta be a kutatásba. Megállapította, hogy meghatározott diéta mellett már napi négy kocka csokoládé jótékony hatással van az erekre.

Persze jó minőségű, lehetőleg 85 százalékos kakaótartalmú édességet kell fogyasztani. A kutató azt ígéri, hogy 12 hónap múlva pontos adatokat tud adni a terápiáról. Mint mondta, a csokoládé egyik alkotóeleme az aszpirinhez hasonló hatást ér el a szervezetben. Általa akár az agyvérzés, vagy a mentális betegségek is megelőzhetők.

Csokoládé, babák, vidámság...

Csokoládé és terhesség
Finn tudósok szerint a terhesség alatti csokoládéfogyasztás boldog és életképesebb újszülötteket eredményez. A táplálkozástudományi szakértők azonban - csakúgy mint a csokoládégyárak - óvják a kismamákat a túlzott édességfogyasztástól.
A kutatás során 300 kismamát kérdeztek szülés előtt és után, és azok akik, terhességük alatt rendszeresen fogyasztottakcsokoládét, nagy többségben állították, hogy kisgyermekük kifejezetten vidám beállítottságú. Ennek oka a csokoládéban található, hangulatváltozásért felelős anyag lehet.

A vizsgálat során minden nőtől megkérdezték, hogy mennyire voltak stresszes állapotban, és mennyi csokoládét ettek egy nap. A nőket aztán szülés után hat hónappal arra kérték, becsüljék fel gyermekük viselkedését és kedvét. Azt a következtetést vonták le, hogy azok a nők, akik terhességük alatt rendszeresen fogyasztottak csokoládét, úgy találták, gyermekük sokat nevet és kifejezetten aktív. A csokikedvelő kismamák azt állították, hogy gyermekük kevésbé fél az új szituációktól.

A kutatók valószínűsítik, hogy az eltérések a csokoládéfogyasztás, illetve nem fogyasztás következményei, a csokoládéban található anyagok ugyanis az anya vérkeringésén át könnyen a magzat szervezetébe kerülhetnek. A csokoládégyárak azonban nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a felfedezésnek, szerintük ugyanis a hangulatjavításért felelős anyagok a csokoládéban sokkal kisebb mértékben fordulnak elő, mint például a paradicsomban, vagy a gyümölcsökben.

A táplálkozástudományi szakértők is szkeptikusak, úgy gondolják ugyanis, még ha tartalmaz is a csokoládé hangulatfokozó anyagokat, azok aligha juthatnak át a placentán a magzat szervezetébe. Ettől eltekintve óvják a kismamákat a túlzott csokoládéfogyasztástól, hisz az komoly súlyfelesleghez vezethet.

Az étcsokoládé minimum 35 százalék kakaót tartalmaz, a tejcsokoládéhoz minimum 14 százalékban tejport és minimum 25 százalékban kakaót kevernek össze, a fehét csokoládé alapanyaga nem kakaómassza, hanem kakaóvaj, tej és cukor, a főzőcsokoládéban minimum 30 százalék kakaó és minimum 18 százalék kakaóvaj van, ami miatt könnyen olvad. A kutatók szerint 2010-ben már ehetünk nullakalóriás csokit is, amely ugyanúgy tartalmazni fogja az összes - csaknem négyszáz - biológiailag hasznos anyagot, amelyek stresszoldó hatásúak, javítják az általános egészségi és kedélyállapotot, és használnak az álmatlanságban szenvedőknek.

Csokitrendek - mennyiség helyett minőség

Minőségi bio csokoládé
A legtöbb ember valószínűleg nem azért vásárol csokoládét, mert az érrendszerre kedvező hatást gyakorló flavonoidokat vagy az öregedést gátló antioxidánsokat tartalmaz. Nem, egyszerűen azért eszünk csokit, mert finom!

Éppen ezért nem mindegy, milyen csokoládét fogyasztunk. Az elmúlt években ugyanis egyértelmű trendként figyelhető meg, hogy a prémium csokoládék piaca növekszik, tehát inkább a minőségi édességet választjuk az olcsó, sokáig tartós, ám kevésbé jóízű termékek helyett. Emellett egyre népszerűbbek az étcsokoládék is: a tejcsokikkal szemben ezeknek magasabb a kakaótartalmuk, ezért egészségesebbek és valahogy elegánsabbak is. A minőségi csokoládé azonban nem olcsó, sőt, listánk tanúsága szerint kifejezetten drága is lehet.

Csokival a depresszió ellen...

Bio csokival a depresszió ellen
A banán és csoki mértékletes fogyasztásával elkerülheto a téli depresszió - állítják táplálkozástudományi szakemberek. A szerotonint jó hangulat vagy boldogsághormonnak is szokás nevezni, mert ha megfelelo mennyiségben képzodik a szervezetben kellemes hangulatot okoz és az egyén kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érzi magát. Ha a szerotoninszint alacsony, akkor viszont a hangulat is romlani kezd, és hajlamos az ember ilyenkor sötéten látni a világot. Ha a szervezetben ez a hírvivo anyag hosszú ideig nincs jelen, belso nyugtalanság, szorongás és depresszió alakulhat ki. Ezért is javasolják a szakemberek olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek növelhetik a szerotoninszintet. Ilyen például a banán és a csokoládé is.

A megoldás a téli depresszió elkerülésére természetesen nem a mértéktelen csokoládé- és banánevés, de ésszeru határok között ezek fogyasztása elonyös lehet. A megfelelo agyi szerotoninszint eléréséhez csak egyik eszköz a helyes táplálkozás, a depresszió elkerüléséhez vagy mérsékléséhez nélkülözhetetlen a télen nagy kincsnek számító napfény is.
 
 
1 komment , kategória:  Egészségünkért  
Tégy rendet Magadban!
  2010-06-27 12:59:40, vasárnap
 
 
Tégy rendet magadban! Azok számára, akik érintettek valamelyest a hosszabban tartó

szomorúságra, ez a cikk kiváló, nagyon sokat tud segíteni. NEKEM segített! Kívánom, aki elolvassa,
érezze tőle jobban magát. MINDIG MINDENBŐL VAN KIÚT!

- Ennek a cikknek hatása van! Bár bibliaversekkel is segít,( NEM ERŐSZAKOS, VAGY ERŐLTETŐ!)

Az emberi társadalom egyik nagy problémája ma a pszichikai betegségek sokfélesége és járványszerű terjedése. Írásunkban - mintegy vázlatosan - azt szeretnénk körüljárni, hogy milyen gyakorlati tanácsokat ad a Biblia ősi bölcsessége lelki egészségünk megőrzése érdekében.
Vallási meggyőződéstől függetlenül mindenki számára hasznos lehet felfedezni, megismerni azokat az egyszerű, de mély értelmű bibliai igéket, amelyek a lelki egészség kérdésével kapcsolatosak.
Bevezetésként egy újszövetségi iratból, János III. leveléből idézem a levél címzettjéhez, Gájushoz intézett apostoli jókívánságot: "Szeretett barátom, kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod és légy egészséges, amint jó dolga van a lelkednek." (1. vers)
Udvariassági formula, hogy jó egészséget kívánunk egymásnak. Ez az apostoli üdvözlet ráirányítja a figyelmünket arra, hogy valójában egyformán fontosnak kell tekintenünk a lelki és a testi egészséget, amelyek egyébként szorosan össze is függnek egymással. Manapság mind többen kezdenek - divatos szóhasználattal élve - "egészségtudatos módon" élni, de ezt az irányzatot nem jellemzi, hogy a lelki egészség megőrzésére is komoly figyelmet fordítson. Pedig ennek is megvannak a maga törvényei.
A következő, alapvető kívánalom Prédikátor könyvében olvasható:
"Jobb egy teljes marok nyugalommal, mint két maroknak teljessége nagy munkával és lelki gyötrelemmel." (4,6)
A lelki egészség egyik legfőbb kívánalma, hogy a munka és a nyugalom ritmusa megfelelő legyen az életünkben. Jól figyeljük meg a bibliai igében szereplő szót: "nyugalom". Nem azt mondja, hogy pihenés vagy szórakozás, hanem azt, hogy nyugalom. (A héber szövegben a nahat szó szerepel.) A fizikai pihenés, vagy a szórakozással való kikapcsolódás nem helyettesítheti a nyugalmat.

Nyugalmon belső megnyugvást értsünk, a velünk történtek és a körülöttünk zajló események feldolgozását a lelkünkben. Ez belső békét és elrendeződést eredményez, s ezzel együtt új erőt, friss jó kedvet ad a további munkához, küzdelmekhez. Ilyen nyugalomra leginkább csak a külső körülmények forgatagából kilépve, csendben, zavartalanságban lehet eljutni. Csendben tud az ember igazán, mélyen és összeszedetten gondolkodni, s a lelkében rendet teremteni. Sokan mintha menekülnének a csendtől, ami gyakran egyfajta tudatalatti menekülés az önmagunkkal, a saját dolgainkkal való szembesüléstől.

Sok ember nem szeret - kicsit sem, nagyritkán sem - egyedül lenni önmagával. A lelki egészséghez pedig éppúgy szükséges az időnkénti csend és a magunkkal, magunkban maradás, mint az emberi közösség és a tevékenység. A természet csendje a legfelüdítőbb, és a legjobb segítség a belső elcsituláshoz, elgondolkodáshoz. Eszembe jut, hogyan sóhajtott fel egyszer az öcsém egy szép panoráma láttán: "Hát itt, azt hiszem, csak jó gondolatai lehetnek az embernek!"
Elkeserítő, amikor valaki rádiót vagy zenét bömböltet kint a természetben is. Nemcsak azért, mert elveszi az oly értékes csöndet másoktól, hanem azért is, mert ő maga még itt sem fedezi fel és élvezi a csend áldását. Jellemző, hogy az idézett bibliai ige szembeállítja az "egy teljes marok nyugalommal" kívánatos állapotát a "nagy munkát lelki gyötrelemmel" kifejezéssel, azaz a fizikai túlfeszítettséggel és a lelki zaklatottsággal.
A bibliai tanács lényege tehát, hogy a napi és heti nyugalmunkat, a hajszából kimenthető, elcsendesedésre alkalmas kis időnket ne áldozzuk fel azért, hogy egy marok helyett kettővel szerezzünk az élet javaiból, mert ez csak túlfeszített idegeket, lelki aggodalmat szül.
Minőségi romlás áll be a gondolkodásunkban, ha a lelki nyugalom időszakait nélkülözve belső rendezetlenséggel és feszültséggel kell együtt élnünk.
Márpedig mély igazság rejlik a következő igében is:
"Amint az ember magában gondolkodik - olyan ő, az ő." (Példabeszédek 23,7)
Személyiségünk értékét az határozza meg, hogyan zajlanak bennünk a belső gondolkodási folyamatok, amelyek végül a döntéseinkhez vezetnek. Az a kérdés, mennyire egyenesek, lelkiismeretesek ezek, vagyis mennyire tudunk rendet tenni saját magunkban.
Rögtön felvetődik a következő kérdés: Hogyan teremtsen rendet magában az ember, hogy eljusson az említett belső nyugalomhoz? Hogyan kell egyáltalán hozzáfogni ehhez? Kétségtelen ugyanis, hogy az önmagunkról való gondolkodásnak, a belső töprengésnek is vannak buktatói. Tény, hogy míg egyesek szinte menekülnek a gondolkodástól, mások sokat gyötrődnek az énjükkel, nehezen tudják eldönteni, kik is ők igazán, mit is akarnak valójában. Hitelesen jeleníti meg Weöres Sándor egyik versében az efféle vívódást, amikor az ember már szinte önmagát, a józan eszét veszíti el tépelődésében, és az eredmény nem a nyugalom, a kitisztulás, hanem a zavar, a sötétség és a feszültség növekedése:
 
"Kínok árnyékaiból,
kínok árnyékaiból
szólok hozzád Istenem.
Kín mar, sújt, temet,
józan eszemet
vak veszélyben,
láncos mélyben
ne hagyd elveszítenem.
Senki sem tör káromra,
senki sem tör káromra,
bensőm fordul ellenem.
Örök vihar ront,
nincs egy biztos pont
Se mögöttem,
se fölöttem,
dög pusztít a lelkemen."

(Részlet a Zsoltár c. versből)

 
Az önmagunkkal való túlzott foglalkozás és a megkeseredés elkerülése érdekében fontos tudatosítanunk azt, hogy sok minden felmerül gondolatainkban és érzésvilágunkban, amivel nem kötelező azonosítanunk magunkat. Nem kell kétségbeesnünk amiatt, ha meglepetésszerűen és olykor egészen agresszíven is, furcsa, az igazi énünk számára idegen gondolatok, érzések bukkannak fel bennünk. Sok minden felszínre jöhet az emberi elme vagy szív "mély, sötét kútjából", amelyet Jeremiás próféta így jellemez:
"Csalárdabb a szív mindennél, és gonosz az, kicsoda ismerhetné?" (17,9)
Pál apostol is arról ír a római keresztényeknek, hogy foglyul ejthetik az embert olyan gondolatok, amelyekkel igazából nem is ért egyet.
Ennek következtében aztán nem azt tesszük, amit akarunk, hanem sokszor éppen azt, amit valójában gyűlölünk.
(A Rómaiakhoz írt levél 7. fejezetében találkozunk ezekkel a gondolatokkal.)
A belső rendteremtés azt jelenti, hogy megtanuljuk a válogatást a bennünk felszínre törő gondolatok és érzések között.


Vegyük kezünkbe a saját lelkivilágunk gyeplőit, azaz tudjunk egyes gondolatokat és érzéseket visszautasítani, másokkal pedig szóba állni. Az ilyen belső választások hatalmával jó irányba fordítható, kedvezően alakítható a személyiség. Nem szabad azonban elfelejteni egy pillanatra sem, hogy nem olyan könnyen bír az ember saját magával, mert a tisztánlátásával és az akaratával is baj van.
 
Ezért folyamodik például Dávid az egyik zsoltárában Isten segítségéért ezzel a mélyről jövő, őszinte és nagyon pontosan megfogalmazott kéréssel:

"Tiszta szívet teremts bennem, ó Isten, és az erős lelket újítsd meg bennem!" (51. zsoltár, 12)
Ezt az imafohászt mindenki elmondhatja, aki - akár csak bizonytalan hittel, csak valamilyen erőtlen hitkezdeménnyel is - úgy érzi, hogy Isten segítségéért kell folyamodnia.
 
Mindenesetre
fontos, hogy elkezdjük és rendszeresítsük a beszélgetést a saját fejünkkel, tanuljuk, gyakoroljuk a belső rendteremtést.
A közmondások és a népies mondások rendszerint nagyon okosak, reálisak, mint például az a kifejezés is, hogy az ember "beszél a saját fejével". Dávid egyik zsoltárában megörökítette, miként küzdött értelmével a belőle feltörő, a csüggesztő körülményekre tekintő, hitetlenségre csalogató érzéseivel szemben:

"Miért csüggedsz el, lelkem, miért nyughatatlankodsz bennem? Bízzál Istenben! Még hálát adok majd én néki, az én szabadítómnak és Istenemnek." (42. zsoltár, 12)
Mindenképpen meg kell előzni a depressziót. Ha a saját gondolataiból és érzéseiből összeállt borzasztó labirintusba kerül az ember, nagyon nehéz megtalálni a kivezető utat.
 
Egy elme- és idegápoló ismerősöm praxisa során sok verset győjtött össze depressziós betegeitől. Egyszer megmutatott nekem néhányat ezek közül. Úgy gondolom, a következő pár sor mindennél többet elárul arról, hogy mi a depreszszió:
 
"Fogam közé szorult a hangom
Sötétben matató árny a lelkem.
Indák tekeregnek rám orvul,
Gyökerek kötik gúzsba lábamat.
Ki akarom ásni ezt a paréjt,
Tátongó sebek szakadnak fel.
Gyomlálok kifulladva,
Temetetlen gödrök mélyülnek.
Zuhanok..."

 
A reménytelenségnek és a kiúttalanságnak az a mély pokla, amit ez a vers is felvillant előttünk, tudatosítsa bennünk, hogy a lelki egészségünkkel igenis törődnünk kell! Nem szabad kockáztatni, hogy addig feszüljenek a belső problémáink, míg végül a depresszió súlyos betegségébe taszítanak.
 
Befejezésül egy olyan bibliai igét idézek, amelyet különösen kedvelek, mert szemléletes és erőteljes módon biztat belső útjaink tudatos, rendszeres és folyamatos egyengetésére:


"Szemeid előre nézzenek, szemöldökeid egyenest magad elé irányuljanak!
Egyengesd el lábad ösvényeit, és útjaid mindenkor állhatatosak legyenek!
Ne térj jobbra, se balra, fordítsd el lábadat a gonosztól!" (Példabeszédek 4,25-27)
Tégy rendet magadban - mondja ez az ige -, egyengesd el lábad ösvényét, azaz fontold meg, válaszd ki azt az utat, amelyet követni akarsz, valódi önmagad egyetértésével. Azután haladj egyenesen, állhatatosan ezen az úton, ne hagyd magad elbizonytalanítani, se belső hangulatok és aggodalmaskodások, se mások befolyása, se külső körülmények által. Valahogy így működik az egészséges lélek.


Forrás: (2009. februári elmentett dokumentumom) ennyi volt a gépemen, sajnos nem írtam akkor ki valójában honnan származik, és ki a szerzője e cikknek).


 
 
2 komment , kategória:  Egészségünkért  
Gyomor-és/vagyNyombélfekély
  2010-06-15 00:56:41, kedd
 
 

Gyomor- és nyombélfekély - A fekély tünetei és okai

A fekélyek különböző kezelésekkel és savtalanítókkal jól kezelhetőek, ám mégis mindig kiújulnak. Ennek oka, a nemrég felfedezett Helicobakter pylori baktérium.
2007.06.23 10:00, Forrás: femina.hu
Mi az a fekély?

A fekély tulajdonképpen nem más, mint a gyomor (nyombél) kisebesedése. Kialakulása egészen prózai, megsérül az a nyákréteg, melynek a gyomrot bélelő nyálkahártyasejteket kellene megvédenie a gyomor agresszív és maró sava (a gyomorsav) ellen. Ennek a sérülésnek pedig az a következménye, hogy az alattuk lévő hámsejtek elpusztulnak és helyükön nehezen gyógyuló sebfelületek képződnek. Amikor a gyomorsav ezekbe a sebfelületekbe mar, akkor érzi a beteg a jellegzetes égető érzést, mely a gyomorfekély legismertebb tünete.
Mi a Helicobakter pylori baktérium?

Régebben a gyomorfekély kutatások kifejezetten a gyomorsavra irányultak, azonban néhány évvel ezelőtt az orvostudomány nagy lépést tett ez ügyben. A vizsgálatok szinte minden fekélyes betegnél kimutatták a Helicobakter pylori (Hp) baktérium jelenlétét. A Hp baktérium a gyomor és nyombélhurutos vagy fekélyes betegek, sőt egyes gyomrot és beleket érintő daganatos betegek szöveteiben is megtalálható.
Hogyan kerülhet a szervezetbe a Hp baktérium?

· Széklettel (Gyógyír székrekedésre - Könnyű megoldások) szennyezett kézzel, szájon át
· Juhtejből
· Házi légy terjesztette fertőzés útján
· Folyó és álló vízből, természetes forrás-, és kútvízből (Víz helyett)
· Sőt, felmérések bizonyítják, hogy az egészségügyi dolgozók szervezetében gyakrabban fordul elő

A világ népességének több, mint a felét érinti a betegség, vagy legalább is az egyelőre még passzív Hp baktérium jelenléte. Ez az arány az ország gazdasági és társadalmi helyzetének függvényében változik. A fejlődő országokban a felnőtt lakosság 80-100 százaléka fertőzött. Hazánkban a lakosság közel kétharmada szenved fekélybetegségektől.
Miből lehet kimutatni?

· Gyomortükrözés közben vett szövetminta
· Vér
· Nyál
· Széklet
· Kilélegzett levegő
Mit tesz a baktérium?

A baktérium életben maradásával kapcsolatban felmerülhet, hogy hogyan jut a gyomrot bélelő nyálkahártyában táplálékhoz? A Hp baktérium egy VacA-nak nevezett méreganyagot (Vigyázz! Mérgező! - Veszélyes növények otthon ) fecskendez a gyomor nyálkahártyájának sejtjeibe. Ennek hatására a sejtekben nagy mennyiségű hidroláz-enzim termelődik, mely aztán kiszabadulva a sejtekből a gyomorba jut. Ez az enzim pedig elpusztítja a nyálkahártyát védő nyákréteget, ezáltal a baktérium szabadon hozzáférhet a gyomorban található táplálékhoz.
Milyen tünetei vannak a fekélynek?

· Gyomortáji fájdalom, mely sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel (Miért eszünk - A táplálkozás pszichológiája) , néhány (2-3) órával utánuk jelentkezik. Sok betegnél ez a fájdalom a deréktájra (Reuma és táplálkozás - Mi az összefüggés) sugárzik.
· Éhségfájdalom, ami elsősorban a nyombélfekélyre jellemző. Elsősorban akkor jelentkezik a fájdalom, amikor a gyomor üres, és evés után meg is szűnik.
· Gyomorégés.
· Savas felböfögés.
· A tünetek jellemzően ősszel és tavasszal újulnak ki, utána akár hónapokig tünetmentes lehet a beteg.
Enyhítő tanácsok

Amennyiben panaszaid (gombócérzés a torokban, köhögés, rekedtség, gyomorfájás) éjszaka jelentkeznek, érdemes kipróbálnod párnád megemelését. Ha 10-15 centivel magasabbra teszed a fejed, általában a tünetek megszűnnek, vagy legalább is enyhülnek.Kerüld el a szoros ruhákat, öveket, fűzőket.

Csokoládé, kávé(Koffein-csökkentő diéta), fűszeres ételek, szénsavas italok, cigaretta(Diéta a dohányzás ellen - A világ leghatésosabb diétái ) mind tilos!
Nagyon hideg, nagyon forró ételek (Rossz szokások - Így eszünk mi!) és italok kerülése ajánlott. Ha lehet, inkább többször egyél keveset, mint hogy egyszer-kétszer jól megpakold a gyomrod.
print cikk nyomtatása



Forrás: femina.hu


Sajnos tavaly nyár óta küzdök ezzel a betegséggel,,
A 3 éves korom óta tartó IBS mellett.


 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
10 Tipp
  2009-04-16 20:53:34, csütörtök
 
 



Link






Link


 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Brassói tofuval
  2009-01-28 09:43:33, szerda
 
 



Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Hízlaló szokások!
  2009-01-28 09:39:17, szerda
 
 



Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
A helyes étkezés
  2009-01-28 09:35:19, szerda
 
 



Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Ezüstkolloid
  2008-12-18 15:21:20, csütörtök
 
 


Link

Ezüstkolloid


Vírusos, bakteriális és gombás fertőzések ellen

Mi az a kolloid?
Kolloidoknak nevezünk minden olyan részecskét, amelynek mérete 1-500 nm (nanométer) közé esik. Egy hasonlattal élve: egy kolloidszemcse mérete oly apró, hogy ha teniszlabda nagyságúra nagyítanánk, mellette egy baktérium öt emeletes háznak tűnne.

Hogyan hat?
Az ezüst kolloid áthatolva az egysejtű élőlények sejtfalán (baktériumok, gombák, vírusok, paraziták) gátolja azokat az enzimeket, amelyek a kórokozók anyagcseréjében részt vesznek, és azok pusztulását okozza. A vírusok fehérjeburkának szerkezetét károsítja és szaporodásra képtelenné teszi őket.

Nem ismerünk olyan baktériumot, amelyet az 5 milligramm/liter koncentrációjú ezüstkolloid maximum hat percen belül el ne pusztítana. De a gombák és a vírusok is 3-4 percen belül megszűnnek létezni, ha ezzel az anyaggal találkoznak...

A Science Digest magazin közlése szerint (1978 márciusi szám) a vizsgált kb. 650 féle mikroorganizmus közül az kolloid ezüst kémcsőben hat percen belül minden kórokozót elpusztít. Egy szintetikus antibiotikum jó esetben 6-12 baktériumtörzset képes elpusztítani. Az atomos ezüst a kórokozók pusztulását úgy idézi elő, hogy a baktériumokba, gombákba, parazitákba kerülve gátolja a tiolenzimek működését. A vastagbélben lévő bélflórát nem károsítja, mivel legkésőbb a vékonybélben felszívódik.

A jó minőségű atomos kolloidális ezüstoldatnak - betartva az ajánlásokat - nincsenek káros mellékhatásai, mivel testazonos részecskékről van szó. (A 19. és a 20. század fordulója táján a tudósok felfedezték, hogy a legfontosabb testnedvek - vér, nyirok - kolloidok.)

Használata javasolt:
A kolloidális ezüst gyakorlatilag az összes testfelszínen lévő, illetve a test belsejében megbúvó fertőzéses betegségek, gyulladások esetén. Sikeresen alkalmazható torokgyulladás, nyelvgyulladás, szájnyálkahártya gyulladás és sérülés, fogínypanaszok, fogszuvasodás, légzőszervi és orrüregi fertőzések, influenza, tüdőgyulladás, fülgyulladás, szemgyulladás, kötőhártyagyulladás, gyomorfekély, bélpanaszok és candida fertőzés kezelésére. Rendszeres használatával megelőzhető többek között a láb, a köröm, a körömágy, a fül, a hónalj, a hüvely és egyéb testrészek gombásodása. A fejbőrbe maszírozva segít megszüntetni a korpásodást, és a fejbőr viszketését.



Hatásosnak bizonyult az AIDS, őzkullancs okozta Lyme-kór, agyhártyagyulladás, nyirokérgyulladás, ízületi gyulladás esetében is. Az allergia és szénanátha esetén gyorsan megszünteti a megfázásos jellegű tüneteket, a szemviszketést percek alatt elmúlasztja. Felülfertőződés nélkül gyógyítja az égési sérüléseket, vágott sebeket, horzsolásokat. Napégésre, pattanásos bőr kezelésére fantasztikus!

Egy neves Magyar belgyógyász, Dr. Elek Csaba számos HPV vírussal fertőzött páciensét dokumentáltan, laboreredményekkel bizonyítottan kigyógyította ebből a vírusfertőzésből, mégpedig ezüstkolloid alkalmazásával.
A méhnyakrák világviszonylatban és Magyarországon is a mellrák után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében. A HPV (humán papillómavírus) felelős érte. És bár kezelik, igazából nincs hatásos gyógymód ellene.




Adagolása:
Gyulladásos megbetegedésekre naponta 3x1 teáskanál, megelőzésre naponta 1 teáskanál. Lenyelés előtt minél hosszabb ideig tartsuk a szánkban, mert a nyelv alatti és szájüregi nyálkahártyán keresztül leghatékonyabb a felszívódása. Mikor már nem tartható, le kell nyelni.
Fémérzékenységben szenvedők az esetleges allergiás tünetek miatt ne fogyasszanak ezüst kolloidot. Az általam bemutatott öt termék közül ez az egyetlen, aminek hosszantartó (6 hónapnál több), folyamatos fogyasztását nem javasolom.
Amennyiben valami oknál fogva mégis erre lenne szükség, célszerű probiotikumokat tartalmazó táplálékot (pl. mikrorostos biogél) is fogyasztani a bélflóra védelmében.
Más gyógyszerekkel nem lép kölcsönhatásba, hatásukat nem befolyásolja.

Tárolás/eltarthatóság:
A fém kolloidokat fagyástól, sugárzó hőtől és mágneses hatásoktól óvni kell. Az így tárolt kolloid oldatok felbontás után 1 évig megőrzik minőségüket.



Figyelem!
A bemutatott termék bolti forgalomban nem kapható.
Kizárólagos forgalmazó: YESS Europe Kft.
ANTSZ által bevizsgált termék. ÁNTSZ szám: 2006/F03663

Hasznos kiegészítő: Szórófejes flakon kolloid oldatok külsőleg való alkalmazásához


A testfelület külső kezeléséhez nyújt segítséget ez a finoman porlasztó szórófejes flakon. Az egyenletes eloszláson túl takarékossági okokból is célszerű a használata.

Tipp: torokfájás esetén naponta 3-szor, 4-szer porlasszunk vele ezüstkolloidot a szájüregbe, garatba. Így azonnal kifejtheti hatását ott, ahol éppen a legnagyobb szükség van rá. A szájüregi nyálkahártyán keresztül felszívódik a felesleg.

A praktikus spray flakon szintén a webáruházban kapható, ára 150 Ft.

Webáruház -> Exkluzív termékek -> Yess oldatok





Partneroldalak:

Linkgyűjtemény | IndexU.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
A Mate teáról
  2008-11-08 19:50:51, szombat
 
  Mikor először hallottam a mate teáról, hamar megtudtam azt is, hogy az igazi "matesok" speciális, kivályt tökből egy szintúgy speciális szívószállal isszák speciálisan elkészített teájukat. Ezzel egy időre le is mondtam arról, hogy a közeljövőben igazi mate-t fogok inni, de végül azt is megtudtam, hogy egyáltalán nem égbekiáltó bűn a "hagyományos úton" (tehát ahogy a többi teát szokták) elkészített mate ivása sem, mert a hatóanyagok és az ízek így is érvényesülnek. Majd a személyes tapasztalatokat is megírom, de először nézzük, mi is az a mate tea:
Származása:
A tea a Dél-Amerikában honos magyalféle, az Ilex paraguarensis leveleiből készül. A mate Argentína és Dél-Uruguay észak-keleti részének, a Parana és Paraguay folyók medencéjének jellegzetes trópusi-szubtrópusi örökzöld növénye. Termése küllemben a bors termésére hasonlít. A természettel harmóniában élő guarani indiánok már évszázadok óta használták házi patikaszerként is, amikor az európai gyarmatosítók a XVII. században felfedezték. Leginkább vadon él, de Argentínában termesztik is.
Legjellemzőbb élettani hatása:
A tea egy jóval egészségesebb alternatívája a fekete kávénak és -teának. A mate hatóanyaga a matein, amely bár rokonságban áll a kávéban található koffeinnel, viszont másképpen hat szervezetünkre, mint a tea teinje vagy a kávé koffeinje. A matein lényege, hogy nem csak élénkíteni képes, hanem szabályozni is tudja az idegrendszer működését. Azaz élénkít, ha elfáradtunk, lehangoltak vagyunk; ellenben nyugtatni kezd, ha túlságosan felpörögtünk, izgatottak vagyunk.
A matein működési mechanizmusa:
A matein egy xanthin alkaloid (mint pl. a koffein, theofillin, és theobromin.) A jelek szerint a matein rendelkezik a xanthinek előnyös tulajdonságainak legjobb kombinációjával. Mint a legtöbb xanthin, ez is a központi idegrendszert stimulálja, de azoktól eltérően, nem okoz függőséget. A koffeinnal ellentétben nem erős vízhajtó, így sokkal kevésbé dehidratálja a testet is.
További hatóanyagok és hatásaik:
A mate kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához is, de annál táplálóbb. 196 kémiai anyag van a máté teában, ami a testünkre hat - beleértve a B vitaminokat; A, C és E vitaminokat, és az ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, magnézium, vas, kálium és a szelén.
11 fajta polifenolt tartalmaz, ezek erős antioxidánsok, így védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét. Ezenfelül gazdag klorofillban, ami élénkzöld színét adja és további antioxidáns előnyöket biztosít.
További előnyök:
Mélyebb alvás: Hihetetlen, de a mate tea nem zavarja az alvást. Igazság szerint segíti a pihentető alvást és növeli a gyors szemmozgással (REM) járó alvásciklust, csakúgy, mint a mély alvást (delta állapot). Sokan állítják, hogy kevesebb alvásra van szükségük, amikor a mate teát használják, mivel mélyebben alszanak.
Emésztés és méregtelenítés: A mate tea segíti az emésztést, és helyrehozza a béltraktus sérült szöveteit. Megakadályozhatja a székrekedést azzal, hogy lágyítja a székletet és stimulálja a bélrendszer összehúzódásait. A méregtelenítést is elősegíti azzal, hogy növeli a vizelés, az emésztés és az ürítés által történő vízvesztést.
Biztonság a szívnek: Kimutatták, hogy a mate tea jó hatással van a szívre. Megnövelheti a szív oxigén- és tápanyag-ellátottságát stressz esetén vagy edzés ideje alatt, csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a keringést néhány ember esetében azzal, hogy nyugtatja az ereket.
Immuntámogatás: A mate tea minden jel szerint erősíti az immunrendszert: egyrészt azzal, hogy leküzdi a betegségeket okozó organizmusokat és segíti az immunsejtek - elsősorban a fehérvérsejtek - működését. A benne található C és E vitaminok fontosak az immunrendszer támogatása szempontjából. Eltérően a többi gyógynövénytől, amelyek folyamatosan stimulálják az immunrendszert, a mate tea inkább egy egyensúlyi állapotot hoz létre azzal, hogy egyfajta frissítőként hat rá. A szaponinok szintén fontos kémiai anyagok, amelyek szintén felelősek lehetnek az immunerősítő hatásért.
Segíti a tüdő működését: A mate tea az allergiát is enyhíti azzal, hogy oly módon stimulálja a mellékvese mirigyeket, hogy azok kortikoszteroidokat termeljenek, amelyek elfojtják a gyulladást és a túlreagált immunválaszt. A légutakat is megtisztítja. Ez jó hír a sportolók számára, mivel ezek az előnyök elősegítik az optimális légzést, és így több oxigénhez jut a testük. A mate tea izomnyugtató hatása hasznossá teszi azt az asztma kezelésekor, mivel tágítja a hörgőket (amik megkötik a gázokat a tüdőben).
Fogyasztása:
Az argentínok az italt is a lopótökcsészét is, amiből eredetileg isszák, matenak hívják. Hagyományosan társasági ital, körbeadják, mindenki ugyanabból a csészéből és kifejezetten erre a célra kitalált szűrőszipkával issza. (Nem túl higiénikus, a világ többi részén talán ezért nem terjedt el.) A maté ivása otthoni szokás, nem isszák nyilvános helyen, nemigen kapható éttermekben és bárokban sem. Ha vendégségben megkínálnak, nem illik visszautasítani.
A teának egyébként üdítő, kicsit kesernyés íze van. Ízesíthetjük cukorral, mézzel, de más növényeket (pl. menta) is adhatunk hozzá. Nyáron élvezhetjük jéggel, narancs, citrom vagy gyümölcslé hozzáadásával. Kipróbálhatjuk tejjel is.
Jó teázást!
(a http://www.hazipatika.com, a http://shop.builder.hu és a http://www.terebess.hu segítségével)
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 210
  • e Hónap: 2160
  • e Év: 36326
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.