Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/54 oldal   Bejegyzések száma: 534 
szikszói csirke
  2018-06-03 09:19:53, vasárnap
 
  Szikszói csirke (juhtúrós)


Gyűjtési hely: Abaúj - Hernád-völgye
Szikszó

Hozzávalók:
1 kg csirkemell,
20 dkg reszelt sajt,
1 pohár tejföl,
3 gerezd fokhagyma,
só,
bors,
liszt,
tojás,
zsemlemorzsa,
olaj

Elkészítése:
A csirkemelleket letisztítjuk, szeleteljük és kiklopfoljuk, majd mindkét oldalát sózzuk és
borsozzuk.
Az előkészített csirkemelleket lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajba
kirántjuk.
A fokhagymát összetörjük (nem szeleteljük) belekeverjük a tejfölbe és ízlés szerint sózzuk. A
kirántott csirkemelleket egy tepsibe egymás mellé helyezzük, és a tetejére ráöntjük a
fokhagymás tejfölt majd a lereszelt sajttal megszórjuk.
A sütőbe pirosra sütjük és sült burgonyával tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
abaúj tavaszi kaszásleves
  2018-06-03 09:07:10, vasárnap
 
  Abaúji tavaszi kaszásleves

Gyűjtési hely: Abaúj -Hegyköz
Bózsva

Hozzávalók:
25 dkg füstölt sonka, 3 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 1 fej vörös hagyma,
3 cikk fokhagyma, 2 db babérlevél, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt,
só, szemes bors, fűszerpaprika, petrezselyem zöld,
Elkészítése:
A füstölt húst éjszakára beáztatjuk, majd hideg vízbe feltesszük főzni és hozzáadjuk a vörös
hagymát, fokhagymát, a babérlevelet és a szemes borsot.
A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megpucoljuk, lereszeljük.
A puhára főtt füstölt húst kivesszük, a főző levet, pedig átszűrjük. A leszűrt lébe a reszelt
zöldségeket ízesítés után (sózás) megfőzzük.
Rántást készítünk: a lisztet olajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és felöntjük
vízzel.
Az elkészített rántást lassan belekavarjuk a zöldséges húslevesbe és összeforraljuk, majd
megszórjuk petrezselyemmel. A kockára vágott füstölt húst visszatesszük a levesbe, és
tejföllel tálaljuk.
A tavaszi kaszásleves egy olyan tartalmas leves, amelyet hagyományosan a tavaszi kaszálások
időszakában készítettek az asszonyok a mezőn dolgozó férfiaknak.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
tardi kaszáspecsenye
  2018-06-03 08:32:58, vasárnap
 
  Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka,
20 dkg kenyérszalonna,
2 evőkanál étolaj,
10 dkg vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
15 dkg lángolt kolbász,
5 dkg fűszerpaprika,
2 dkg őrölt feketebors
1 dkg őrölt kömény,
5 dkg só, 1 paprika,
1 paradicsom.


A szalonnából négy szeletet készítünk, ezeket kakastaréjnak felvágjuk, és az olajon szép színesre sütjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra szeljük. A lapockát először érmékre szeleteljük, majd felcsíkozzuk.
A kolbászt keresztben elfelezzük, egyik részét kakastaréjnak felvágjuk, és a szalonna mellett kisütjük. A másikat először hosszában félbe, majd fél karikákra szeljük.
A kolbásztaréjt, és a kisült szalonnákból kettőt kiveszünk, a többire rászórjuk a hagymát. A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, és beleborítjuk. Téli időszakban ezeket lecsóval helyettesíthetjük.
Pár perces sütés után rátesszük a húst. Ízesítjük paprikával, köménnyel, borssal, sóval, majd összeforgatjuk, öntünk alá egy deci vizet, és a fűszeres lében puhítjuk.
Amikor már majdnem elkészült, hozzáadjuk a kolbász darabkákat, és ezzel együtt még negyed óráig pároljuk.
A tardi kaszáspecsenyét kakastaréjjal, kolbásztaréjjal díszítve, sós burgonyával, vagy galuskával tesszük az asztalra.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
kacsacomb dusnoki húsos káposztával
  2017-02-12 12:32:55, vasárnap
 
  Kacsacomb dusnoki húsos káposztával

Hozzávalók:
6 kacsacomb
, 2 teáskanál só,
2 teáskanál fokhagymapor,
bors,
3 ág rozmaring,
kacsazsír,
6 gerezd fokhagyma,
2 vöröshagyma.

A húsos káposztához:
2 evőkanál kacsazsír,
1 kg savanyú káposzta,
2 fej vöröshagyma,
80 dkg házi sonka,
1 evőkanál fűszerpaprika,
4 teáskanál zúzott fokhagyma,
1 paradicsom,
1 paprika,
10 dkg árpagyöngy
, 2 evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
1 kávéskanál egész kömény,
1 teáskanál majoránna,
2 babérlevél,
2 teáskanál paprikakrém,
1 kávéskanál őrölt bors.

A friss rozmaringból két ágat apróra vágunk, összekeverjük a sóval és a
fokhagymaporral. A kacsacombokat a bőrös oldalukon beirdaljuk, és mindkét oldalán
alaposan bedörzsöljük ezzel a pác sóval.
Egy tepsit kacsazsírral kikenünk, belehelyezzük a húsokat. Dobunk mellé négy gerezd
tisztított fokhagymát és durvára vágott vöröshagymát. Melléhelyezzük a harmadik ág
rozmaringot, másfél deci vizet öntünk alá, borsot őrölünk rá, majd fóliával lefedve
előmelegített sütőben másfél óráig sütjük.
Ekkor a fóliát levesszük. Két gerezd zúzott fokhagymát a kisült zsírral elkeverve a
kacsacombok bőrén elkenünk, és szép pirosra sütjük.
A sonkát előfőzzük, a levét leszűrjük, és félretesszük a káposztához. A húst kockákra
vágjuk. A gerslit beáztatjuk.
Egy nagyobb fazékban megolvasztunk két evőkanál kacsazsírt, üvegesre pároljuk benne
az apróra vágott vöröshagymát. Megszórjuk egész köménnyel, és kipattogtatjuk benne.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
pörcös tojásos galuska !
  2016-12-04 08:21:19, vasárnap
 
  izörzők Bár !

li
Hozzávalók:

6 tojás,
csipetnyi só,
liszt, f
él dl víz.

A tetejére
6 tojás, só,
10 dkg füstölt szalonna.

Hat tojást felütünk egy tálba, csipetnyi sót szórunk bele, és felhaboljuk. Fél deci vizet, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű masszát kapjunk.
A szalonnát felkockázzuk, egy kisebb lábasban ropogósra sütjük.
Vizet forralunk kevés sóval, ebbe szaggatjuk bele a nokedlit. Amikor megfőtt, leszűrjük, átöblítjük.
A szalonna kisült zsírját egy nagyobb serpenyőbe öntjük. Ebben átforgatjuk a nokedlit. Újabb hat tojást felverünk, ízlés szerint sózzuk, és a galuskára borítjuk. Összesütjük, és rászórjuk a szalonnapörcöket.
Salátát, vagy savanyúságot kínálunk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
Bajai racsa !
  2016-07-17 13:42:43, vasárnap
 
  bajai racsa



Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya,
25 dkg zöldpaprika és paradicsom,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 ek. olaj,
10 dkg füstölt szalonna,
4 tojás,
só, őrölt bors

Elkészítése:

Egy közepes nagyságú tűzálló tálat zsiradékkal kikenünk.
A burgonyát, vöröshagymát, paradicsomot és a paprikát megtisztítjuk és karikákra vágjuk
. A tepsibe beletesszük a burgonya egy részét, megsózzuk, majd egy réteg zöldpaprika, paradicsom és vöröshagyma következik, olajjal kicsit meglocsoljuk, és addig ismételjük a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
A tetejére bevagdalt füstöltszalonna-szeleteket teszünk, kb. 1 dl vizet öntünk alá, és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük.

Mikor a tetején a szalonna megsült, fejenként egy-egy tojást ütünk rá, és készre sütjük. Savanyúsággal tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
pilisi sertésragú
  2016-04-24 15:57:32, vasárnap
 
  Pilisi sertésragu

Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka,
1 nagy fej vöröshagyma vagy egy 10 cm hosszú póréhagyma,
2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír,
4 evőkanál konzerv csemegekukorica,
4 evőkanál konzerv zöldborsó,
4 evőkanál konzerv zöldbab
, 1 paradicsompaprika,
1 sárgarépa,
só.

Elkészítés:
A durvára vágott hagymát kevés zsiradékon megfuttatjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, paradicsompaprikát, majd az ugyancsak kockára vágott sárgarépát. Megsózzuk, és zsírjára pirítjuk. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, és kis lángon pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzákeverjük a konzerv zöldségeket is. Ha friss zöldségekkel készítjük, azokat korábban tegyük már a bográcsba, hogy a hússal együtt puhuljanak meg.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
békési betyáros
  2016-04-24 15:54:46, vasárnap
 
  Békési betyáros

Hozzávalók (6 személyre):
4 db sertésköröm,
2 db sertéscsülök,
fél sertésfej,
1 kg lapocka,
3 nagy fej hagyma,
lebbencstészta ízlés szerint,
1 kg burgonya,
2 evőkanál őrölt pirospaprika,
1 db erős zöldpaprika,
2 db tv paprika,
2 csipet kömény,
2 db paradicsom,
8-10 gerezd fokhagyma,
5-10 dkg sós fehér szalonna.


A szalonnával alázsírozzuk a bográcsot, majd legalulra tesszük a csülök bontása után a csontot, rá a köröm kerüljön, utána egy réteg apróra vágott hagyma. A következő réteg a kicsontozott csülök, amit hagymaréteg, azt meg apróra vágott lapocka követ. Dobjuk rájuk a köményt, a paradicsomot, a fokhagymát, a sót. Hideg vízzel fölengedjük.
Három óra hosszáig lassú tűzön főzzük, őrölt paprika nélkül. Nem kell keverni, csak a bográcsot forgatni. Amikor majdnem készen van, a színét külön edénybe leszedjük, ebben keverjük el a pirospaprikát, majd visszaöntjük a leveshez. Utána kerül bele a darabokra tört lebbencstészta és a kockákra vágott krumpli. Az egészet sűrűre főzzük. Ha a vizet elpárologtatta, utána kell tölteni.

Birkahúsos kása
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
bácskai halpaprikás
  2016-04-24 15:51:54, vasárnap
 
  Bácskai halpaprikás

Hozzávalók (8 személy részére):
75 dkg apró hal,
50 dkg kecsege,
50 dkg harcsa,
1,5 kg ponty,
25 dkg csuka,
3-4 fej vöröshagyma,
1-2 zöldpaprika,
egy csípős paprika,
pirospaprika,
só,
1 dl bor,
2 paradicsom.

Az apró halat tisztítsuk meg, és tegyük fel főni 1,5 l vízben. Addig főzzük, amíg a halak széjjel nem főttek. Ez idő alatt tisztítsuk meg a nemes halakat, vágjuk darabokra. A hagymát vágjuk apróra, és tegyük a bogrács aljára. Helyezzük rá a hal-szeleteket és öntsük fel vízzel. A külön megfőzött apró halat szálkázzuk ki, és a húsát szűrőn áttörve keverjük abba a lébe, amelyben főtt. Amikor a bográcsban a hallé forrni kezd, öntsük bele az áttört apró halat és a bort. Ezután a zöldpaprikát vágjuk karikákra, ugyanígy a paradicsomot is, és a csípős piros-paprikával együtt tegyük a bográcsba. Amikor már majdnem megfőtt a hal, tegyük bele a sót és a pirospaprikát. A bográcsban a hal kb. 45 percnyi főzés után lesz kész. Tálaláskor tegyük külön edénybe a levét, amellyel a metélttésztát esszük. A paprikást utána fogyasszuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
tárkonyos húsgombócleves !
  2016-04-17 09:25:04, vasárnap
 
  Tárkonyos húsgombóc leves
( csólyospálos )

Hozzávalók: (8 főre)
80 dkg darált sertéslapocka,
1 kg gomba,
1 vöröshagyma,
3 tojás,
másfél dl étolaj,
20 dkg előfőzött zöldborsó,
2 dl tejföl,
20 dkg előfőzött rizs,
só,
3 teáskanál őrölt feketebors,
2 teáskanál tárkony,
1 csokor petrezselyem
zöldje.


A vöröshagymát apró kockákra vágjuk. Nagyobb fazékban felhevítjük az étolajat, és
üvegesre sütjük benne a hagymát. Közben megtisztítjuk, és nagyobb darabokra szeljük a
gombát. A hagymás zsiradékba borítjuk, és 10-15 percig fedő alatt összepároljuk.
A darált húsba beleöntjük az előfőzött rizst, sózzuk, 2 teáskanál őrölt borssal
fűszerezzük, apróra vágott petrezselymet, és három tojást keverünk hozzá. Kicsit
pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőle.
A megpuhult gombát felöntjük három liter vízzel, egy teáskanál őrölt borssal,
tárkonnyal, sóval ízesítjük, lefedjük, és felforraljuk. Belefőzzük a gombócokat, közben
óvatosan kevergetjük. Amikor már feljöttek a leves színére, tejfölt, és előfőzött
zöldborsót keverünk hozzá. Öt-tíz perc múlva tálalhatjuk
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
     1/54 oldal   Bejegyzések száma: 534 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 43 db bejegyzés
Összes: 9063 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 603
  • e Hét: 3135
  • e Hónap: 18794
  • e Év: 403605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.