Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
PÁRBESZÉD - ez az egyik legszebb szavunk ma a szeretetre!
  2017-10-20 22:50:10, péntek
 
 

PÁRBESZÉD - ez az egyik legszebb szavunk ma a szeretetre!

LinkHiszen a párbeszéd azok műve
- akik időt, figyelmet ajándékoznak egymásnak,
- akik megtisztelik egymást kérdésekkel,
- akik válaszra is méltatják a másikat;
- akiknek fontos a másik ember véleménye, személye, sorsa, élete is,
- akik nyitottak embertársukban rejlő értékekre,
- akik érzékenyek embertársuk örömére, ahogyan gondjaira is,
- akik nem zárkóznak be saját elképzeléseikbe, gondolataikba,
- akik nyitott szívvel tudnak egymás mellé lépni,

Uram, tökéletesítsd bennem a szeretetet,
hogy egészen a párbeszéd emberévé váljak!

Virth József

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω szeretet  
A szeretet olyan állapot ...
  2017-10-10 00:02:44, kedd
 
 
LinkA szeretet nem egy személy kizárólagos szeretete, hanem olyan lelkiállapot, amelyben készek vagyunk mindent szeretni; olyan állapot, amelyben egyedül ismerhetjük föl lelkünk isteni eredetét.

Lev Tolsztoj


 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω szeretet  
Idő kell a szeretethez
  2017-01-02 10:01:42, hétfő
 
  Tornay András


idő kell a szeretethez - szelídségi idő
idő kell a kegyelemhez - megértési idő
idő kell a fegyelemhez - érettségi idő

idő kell a gyermekeknek - gyermekségi idő
idő kell a szerelemnek - feláldozási idő
idő kell a sebeknek - gyógyulási idő
idő kell a bocsánatnak - irgalmassági idő
idő kell az áldozatnak - golgotai idő
idő kell a végtelennek - időtlenségi idő 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω szeretet  
Szeretetre születtünk
  2016-11-28 12:19:47, hétfő
 
 
Link
Az ember szeretetre született.

Mégis: szeretni is nehéz, s a szeretetet elfogadni is nehéz.

A szeretetre született ember állandó élménye,

- hogy egyrészt nem szeretik ,,eléggé",

- másrészt, hogy nem engedik szeretni,

- vagy nem engedik ,,igazán" szeretni.

Ennek a tapasztalatnak, a felebaráti, emberi szeretet tragikumának felsorolhatjuk okait, enyhíthetjük fájdalmát, az alapvető ellentmondás akkor is megmarad: szeretetre születtünk, de tökéletes megvalósítását hiába keressük a földön.


Pilinszky János
(Új Ember, 1962. június 3.)
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω szeretet  
Az Isten szeretet, és aki a szeretetben marad...
  2016-06-29 23:05:36, szerda
 
 
Az Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne. (1 János levél 4:16)


Jézus azt parancsolta, hogy mindenkit szeressünk

Az emberek gyakran csak a saját baráti körükre vagy családjukra korlátozzák a szeretetüket - aszerint, hogy a saját szempontjaik alapján kit találnak szeretetre méltónak.

Mindenkit szeretni azt jelenti, hogy mindenkinek a legjobbat akarjuk személyválogatás nélkül - nem részesítünk előnyben néhány embert másokkal szemben. Csak ez a szeretet önzetlen.

Jézus szeretete azt jelenti, hogy az igazat mondjuk

Jézus egész életén és halálán keresztül megmutatta, hogy mit jelent mindenkit szeretni. Tudta, hogy amire az embereknek leginkább szüksége van az az, hogy Istennel kibéküljenek, és ami akadályozza és megvakítja őket, az a bűn. Ezért a szeretete magában foglalta, hogy világosan elutasította a képmutatást, és arra vezette az embereket, hogy megítéljék az életüket Isten előtt. Jézus bűn nélkül élt, ezért élete tükör volt, ami mutatta az embereknek, hogy kik ők valójában. Azokat, akik befogadták őt megtérésre és megbocsátásra tudta vezetni, de sokan elutasították, mert nem akartak szembesülni az ő igaz voltával és őszinte szeretetével. Mindenkinek közvetlenül megmondta az igazságot és megmutatta nekik, mit kell megváltoztatniuk. Ezért sokan gyűlölték és végül megölték őt. Ma is sokan elutasítják őt és az igazságot, amit hirdetett.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω szeretet  
Lelki bajainkban, küzdelmeinkben
  2016-06-19 10:39:42, vasárnap
 
 
LinkA lelki írók nem győzik hangsúlyozni, hogy csak annyi lesz a mienk, amennyit elajándékozunk, és csak akkor fogjuk helyesen szeretni magunkat, hogyha elkezdünk másokat szeretni és szolgálni.
Szent Pál saját példájával buzdít bennünket: ,,Nem azt keresem, ami nekem hasznos, hanem ami másoknak van javára, hogy üdvözüljenek."

Az apostol fő kiinduló pontja a mások lelki java, üdvössége. A vallásos életben, a lelki életben akar elsősorban segíteni, de ebből fakad az, hogy bármilyen nehézségben küzdő számíthatott a segítségére. Ma is szükség van az ilyen önzetlen magatartásra.

Lelki bajainkban, küzdelmeinkben, a lélek leprájával forduljunk mi is Jézushoz - ha akarod, megtisztíthatsz - és hallani fogjuk a lélek hangján-, akarom, tisztulj meg. Ebből a gyógyulásból fakadó erővel, kegyelemi segítséggel pedig legyünk mi is mások javára, elősegítve az ő lelki gyógyulásukat is.

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω szeretet  
Nem azt keresem ami nekem hasznos
  2016-06-19 10:19:18, vasárnap
 
  LinkJézus miután elkezdte gyógyító tevékenységét a híre nagyon gyorsan elterjedt, és a leprások is jönni kezdek hozzá, akik a társadalomból kitaszítottan éltek.
A leprásoknak külön kellett élniük, messziről kerülniük kellett mindenkit, már távolról figyelmeztetve, hogy ne közelítsenek.
Már az Ó-szövetségben is így volt:
,,A leprás, akit a betegség megtámadott, szaggassa meg ruháját, a haját hordja kibontva, a szakállát takarja be, és kiabáljon:» Tisztátalan, tisztátalan!«Ameddig a betegsége tart, addig tisztátalan, s mivel tisztátalan, lakjék elkülönítve, tartózkodjék a táboron kívül.''

Jézus egy ilyen szerencsétlen beteggel találkozott, akinek már nem lehettek emberi kapcsolatai, nem lehettek barátai. A leprás, kizárólag hasonló bajban szenvedőkkel találkozhatott.
A leprás bátor lépésre határozta el magát. Hallott Jézusról és ezért megkereste:
,,Térdre borult előtte, és így kérlelte: ,,Ha akarod, te meg tudsz tisztítani engem!'' Jézusnak megesett rajta a szíve. Kinyújtotta kezét, megérintette, és azt mondta neki: ,,Akarom! Tisztulj meg!'' Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult."
A szigorú meghagyás ellenére minden fele híresztelni kezdte, hogy Jézus milyen nagy csodát művelt vele. Örvendett, mert újra lehettek barátai, újra emberek közé mehetett, akiket nem kellett messziről elkerülnie.
Assisi szent Ferencről is feljegyeztek egy történetet, amikor egy leprással találkozott. Addig a kegyelmi pillanatig messziről elkerülte a leprásokat, de akkor rádöbbent, hogy a fizikai lepra, a bűnt jelképezi, ezért oda ment a lepráshoz és megcsókolta. Amit addig került, amivel addig nem akart szembe nézni átváltozott lelke édességévé.

A fizikai leprát, kevésbé ismerjük, vidékünkön nem kell ezzel a betegséggel küzdeni.
Mégis mennyi minden van, ami bennünk és körülöttünk gyógyulásra szorul. Csak egy nagyon jellemzőt emeljünk ki. Társadalmunk egyik rákfenéje manapság, hogy csak azt keresi, azt értékeli, ami hasznos, ami önző módon a saját rosszul értelmezett, rövid távú javunkat szolgálja.
Nem csak a lecsúszottakhoz, a peremen lévőkhöz fordul nehezen a mai ember, hanem sokszor még a szomszédhoz, vagy akár a rokonhoz is nehezen közeledik, mert netán nehezére esik ez a kapcsolat, valami miatt terhére van.


 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω szeretet  
Kérő szeretet
  2016-05-03 23:10:53, kedd
 
  KÉRŐ SZERETET - Jn 4,7-10

,,Adj innom.... Ha ismernéd Isten ajándékát és tudnád ki mondja neked: adj innom, te kérnéd Őt és Ő élő vizet adna neked"...

- A kérni tudás megkicsinyíti az embert. Felszínre kerül ugyanis ,,hiánya" és függővé teszi magát a másiktól. A kérés: lélektől lélekhez szól. Közelséget teremt, összetartozást és bizalmat. Adásra - szeretetre - készteti a másikat.

- ,,Szeresd embertársadat, mint saját magadat" - hangzik a főparancs második része. A másik ember is szeretni - adni - akar. Kérésem és elfogadásom szeretetének éltetője.

- Adás és elfogadás egyensúlya: harmónia és öröm, melyet együtt hoztak létre és kölcsönösen részesülnek benne. Ha eltolódik az egyensúly sérül a szeretet. Aki csak adni szeretne és soha nem kér, soha nem fogad el a másiktól semmit az ,,fölül" akar maradni, gőgje megöli a közös örömet: ,,osszam el bár egész vagyonomat a szegényeknek, vessem oda testemet, hogy elégessenek, ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem" - figyelmeztet Pál. Aki pedig elfogadásra rendezi életét, az önmagát szolgáltatja, maga körül forog és önzése fosztja meg a közös örömtől.
- A kérés kapcsolatteremtő és a kapcsolat ,,élő vizek" forrása lehet. kézfogás a kérő és kérést teljesítő között, kézfogás, mely Jézushoz, új értékrendhez, megváltozott élethez, Jézus követéshez vezet.

FOHÁSZ

Jézusom! Te tudtál kérni egy bűnös asszonytól. Kicsivé tetted magad és egészen kevés volt a kérésed is - egy pohár víz. De ez a kérés ÉLETRE VÍVŐ kérés volt. Segíts legyőzni gőgömet, hiszen aki nem tud kérni, talán adni sem akar igazán.
Hallgass meg, Uram!
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω szeretet  
Viseljétek el egymást szeretettel
  2016-05-03 23:06:37, kedd
 
  VISELŐS SZERETET - Ef 4,3

"Viseljétek el egymást szeretettel, igyekezzetek megtartani a lélek egységét a békesség kötelékével"
- Isten szereti az embert. Az ember szeretheti az Istent. Az Őt szeretők az Isten gyermekei. Ő a mi Atyánk és mi emberek egymásnak testvérei vagyunk.
- Hűséges Isten-kapcsolatban betölt bennünket a Lélek és önző énünk mások felé fordul, szeretetre formálódik szívünk.
- E formálódásnak első, kezdetleges, mégsem könnyen járható lépcsőfoka a "viselős" szeretet. Néha-néha úgy érezzük, hogy szeretetünk állapota nem is ,,viselős", hanem "vajúdó" állapot inkább, mert emberi kapcsolatunkban inkább elszenvedni kell egymást, mint szeretni. Mégsem meddő állapot ez, hiszen a vajúdás egyszer majd megszüli az igazi, a mi közös Atyánknak is tetsző szeretetet.
- Ne féljünk hát, ne is szégyelljük, hanem vállaljuk bátran egymás viselését, olykor elszenvedését: házasságban, szülő-gyermek kapcsolatban, anyós-meny kapcsolatban éppúgy mint nemzetiségi különbözőségekben, politikai nézetkülönbségekben, generációk másságaiban, felekezetekben, sőt felekezeten belül. Mindenben és mindenkivel szemben, ami és aki nagyon nehezünkre esik, ami szinte szenvedést okoz: hiszen Isten él minden emberi lélek és Ő testvérré tesz minket.

FOHÁSZ
- Uram! Add felismernem, mely kapcsolatomban nem jutottam még el a viselős szeretet állapotáig sem! Érleld születésre bennem legalább ezt a kezdetleges szeretetet.
- Alakíts, hogy a békesség kötelékét soha el ne szakítsam, szenvedélyek el ne fedjék bennem azt, hogy minden embert a Te lelked éltet: akkor is, ha ő erre még nem jött rá.
- Segíts viselni a vajúdás kínjait, míg a senkit ki nem záró Krisztus-szeretet ki nem alakul bennem!
Add meg, Uram!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω szeretet  
Istent szeretni? Lehetséges?
  2015-12-30 02:53:40, szerda
 
  Keresztény szeretet I.

Jézus búcsúbeszédében új szeretet parancsot fogalmazott meg követőinek: ,,Amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást."

Ha ez a kifejezés, hogy forradalom, nem lenne már elhasznált, kiforgatott... lehetne azt mondani, hogy Jézus ezekkel a szavakkal a ,,szeretet forradalmát" hirdette meg övéi számára.

A szeretet nagy parancsát a régivel ellentétben olyan új módon fogalmazta meg, amelyre nem találunk példát sem előtte, sem utána (persze nem is találhatunk, mert ezt egyedül Ő mondhatta ki a megtestesült szeretet.)

Ószövetség szeretet törvénye: (Irgalmas szamaritánus példázat bevetője) ,,szeresd felebarátodat, úgy mint önmagadat". A viszonyítási (vonatkoztatási) pont ki-ki saját maga... részben arra a tapasztalatra támaszkodik, hogy önmagát senki sem gyűlöli. Ez a szeretet természetes síkja, amely azonban nem lehet tökéletes, hiszen ki van téve az ember ,,önkényének", hangulati állapotának, az önszeretet változandóságának.

Jézus nem egyszerűen tökéletesíti ezt a törvényt, mint minden törvény szívét, hanem egy egészen új megvilágításba helyezi. Abba a végtelen távlatba, abba a magasságba helyezi, ahonnét nincs már följebb, mert maga a tökéletesség. Az új szeretet törvény vonatkoztatási pontja őmaga, Jézus Krisztus! ,,Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket." Ez a keresztény szeretet, amelyet csak megközelíteni vagyunk képesek, felülmúlni azonban sohasem.

És hogyan szeretett Ő bennünket? Áldozatosan, szolgálóan, mindhalálig! A szeretet bizonyos értelemben halál: az akarat halála. ,,Atyám ne úgy legyen, ahogyan és akarom, hanem, ahogyan Te!"

Jézus életét megismerve nem csak a keresztény szeretet mibenlétére kapjuk meg a választ, hanem arra is, hogy hogyan lehetséges ezt a felfogást megjeleníteni a szeretet székhelyén: akarat világunkban?

Éppen a törtető, az uralomra vágyó, a mindenek fölé kerekedni kívánó akarat világunk megtörése, ,,halála által"! ,,Ne úgy legyen feltétlenül, ahogyan én akarom, hanem ahogyan te!" . Ahogyan te Istenem, ahogyan te, akit mellém rendelt az ég, ahogyan te, aki mellettem élsz...


LinkKeresztény szeretet II.

Az ember Isten szeretete. Jézus búcsúbeszédének része. Végső nagy összefoglalás.

A múlt vasárnap: felebaráti szeretet új parancsa: (a régihez képest) új vonatkoztatási, viszonyítási pont: ,,Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket" (áldozatosan, szolgálóan): ,,az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem, hogy ő szolgáljon..."
Mai evangélium: az ember Isten iránt való szeretetéről szóló tanítás. Valójában e nehezen megfogalmazható szeretet lényegét rögzítik le ezek a jézusi szavak, olyan pontosan és határozottan, hogy többé ne legyen kétely. ,, Az szeret engem, aki megtartja tanításomat." (parancsaimat).

A hitvalló élet egyik központi kérdéséről van szó, és ehhez képest szokatlan a hívek körében megfigyelhető homály; ami rámutat az elégtelen katekézis gyakorlatra is. (Nem volt még kezemben egy olyan hittankönyv, amely a parancsolatok témaköre előtt, vagy közben megemlítette volna, hogy ezek nem önmagukért vannak... ,,Szeresd Uradat Istenedet...")

Látható, hogy a kérdés háttere is tisztázatlan. Istent szeretni? Lehetséges? Nem csak egy jámbor óhaj, vagy erőltetett kívánalom?
Amikor azonban megértjük, hogy ,,mindenféle" szeretet alapja, benső lényege a másik akaratának keresése (sőt eléje menés, a megsejtett kívánalomnak) és ennek az akaratnak szolgáló lelkülettel (nem szolga lelkülettel!) való teljesítése; és, hogy az érzelem a szeretet kísérője (lehet) és nem lényege, akkor rögtön megválaszolva látjuk kérdéseinket.

Igen, lehetséges Istent szeretni! Evangélium szerinti élettel, akaratát kifejező parancsainak teljesítésével. Mert ez a szeretet.

Csak azért szokatlan ezt így megközelíteni, mert annyi torz és beteges jelenséget láttunk már ábrázolva, amiről azt képzeltük, és azt sugallták, hogy ez a szeretet, hogy a normális megközelítés tűnik furcsának.

Feje tetején áll a világ ebben a tekintetben is. Dolgunk a talpra állítás... először magunkban!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω szeretet  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 112
  • e Hét: 328
  • e Hónap: 1859
  • e Év: 1859
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.