Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 139 
Hat januári népszokás
  2024-01-09 08:00:26, kedd
 
 
1. Január 6. - Vízkereszt
Ezzel a nappal el kell engednünk a karácsonyi ünnepkört, de nem kell sokáig búslakodni, mert nem maradunk mulatság nélkül, hiszen indul a farsangi időszak.
A nyugati keresztény egyház ekkor ünnepli a napkeleti bölcseket. A vízkereszt név pedig abból fakad, hogy Jézus megkereszteléséről is ekkor emlékeznek meg. Régen ilyenkor haza is vitték a szenteltvizet, az állatoknak is adtak belőle és a házat is megszentelték vele, hogy védve legyen a rossz szellemektől.
2. Január 17. - Antal nap
Szent Antalról emlékezik meg ez a jeles nap, aki a háziállatok védőszentjeként ismert.
Az a hiedelem kapcsolódik hozzá, miszerint, ha orbánc kínoz egy embert, amit Szent Antal tüzének is neveztek, akkor három Antal nevű embernek kell körbeállni a beteget és ráfújni a közösen szívott pipa füstjét, ez kioltja a tüzet. Fontos volt, hogy a pipát a tűzkő hétszeri csiholásával gyújtsák be. Na most, hogy valóban használt-e, ki tudja, de szakrálisan biztosan jelentős volt.
Azért mi inkább fordítsuk ezt a napot különös tekintettel a háziállatainkra. Tegyünk egy nagy sétát a kutyával és halmozzuk el ínyencségekkel a macskát.
3. Január 18. - Piroska nap
Ajjaj, ,,ha Piroska napján fagy, 40 napig el nem hagy". Szóval nagyon reménykedni kell, hogy ez a jó Piroska nem hoz ránk fagyot, mert aztán nem szabadulunk a zimankótól egyhamar. De ha még szingli lányok vagyunk, akkor hideg ide vagy oda, könnyű dolgunk lesz, még ebben az évben férjhez megyünk. Ugyanis azt tartja a népi hiedelem, hogy ha a lány ezen a napon piros kendőt tesz a nyakába, még abban az évben elkel. Hajrá lányok!
4. Január 21. - Ágnes nap
Ez is egy olyan nap, ami a lányoknak, asszonyoknak kedvez. Először a várandós nőkön van a sor, akik a hiedelem szerint, ha ezen a napon sós vízben fürdenek, a gyermekük egészséges lesz
.Ha viszont még eladósorban van a lány, akkor érdemes böjtölni, és megálmodhatják a jövendőbelijüket.
5. Január 22. - Vince nap
Mi máshoz is kapcsolódhatna Vince napja, mint a borászokhoz. A szőlősgazdák a generációk során azt figyelték meg, hogy ennek a napnak az időjárása megmutatja, milyen lesz abban az évben a szőlőtermés. Így aztán január 22-én reggel igencsak aggódva reménykedtek, hogy kisüt majd a nap, és bőséges borhozamra számíthatnak majd . Hagyomány ilyenkor még az úgynevezett vincevessző vágás, amit a lakásban rügyeztettek, és ezzel jósolták meg az azévi szőlőhozamot.
Ha nincsen a közelünkben egy szőlőbirtok, akkor elég, ha csak ezen az estén leülünk a szeretteinkkel egy pohár finom bor mellé beszélgetni, ezzel ünnepivé téve ezt a napot.
6. Január 25. - Pál nap
Ki ne hallott volna a híres Pálfordulásról. No, ekkor emlékezünk meg erről a tettről.
Természetesen ekkor is vannak időjárásjósló hiedelmek. Miszerint, ha az ember meglátja ezen a napon az árnyékát, akkor még sokáig tart a rémes hideg. Ha azonban a medve kicammog a barlangjából, megdörzsöli a szemét, és nekikezd teendőinek, jó időre számíthatunk.
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
A magyar ABC betűi
  2023-09-21 09:14:01, csütörtök
 
 
A magyar ABC betűi (ebben a felsorolásban a nagy-, és a kisbetűk egyként számítanak):

A: A házunk védelme, a betű formája adja, hogy sátorra hasonlít legjobban. Az otthon, a család fontosságát jelzi. A védelmet, a testünket (főleg kisbetű formában) is jelképezi. Ha leírod, figyelj, hogy mindkét "lába" a földet érje, biztos védelmet adjon neked ez a ház. Ugyanakkor az ,,a", a munka betűje és én-kép betű is. Írásnál pl. a mérete és formája jelzi, miként gondolkodunk magunkról, mekkorának és milyennek látjuk magunkat és hogyan viszonyulunk a munkához. Sok ,,a" betű saját szabályaihoz ragaszkodó jellemet mutathat (ez főleg belül érvényesül, még ha kifelé társasági emberként, laza személyiségként is ismerik az illetőt). Az "a" hang a szív rezgéshangja. Mikor énekeljük, szívünket nyitjuk, szívcsakránkat erősítjük. Betűkódja segít, hogy szív szinten lássuk a dolgokat, szívünkből éljünk.
B: Egyrészt a házasság betűje, a kapcsolatoké, az érzéseké, a szerelemé. Analógiát mutat a vesékkel - a grafológiában ezek megbetegedését is jelöli. A ,,b" a birtoklást is jelölheti, ahogy a betű hasa öleli a világot, a tárgyakat vagy a partnert, ezért az anyagi javakhoz való viszonyulásra is utal. Sok b betű anyagias jellemet takarhat.
C: Női jelkép, a "cica farka", nyitottság, szeszélyesség, változékonyság, a Hold analógiája mivel egyfélholdra is hasonlít. Nyitottságot mutat, nőiességet, befogadást. Ugyanakkor a családot is mutatja, mennyire fontos, hogy kiegészüljön a félkör körívvé..., mint ölelő kar. Utalhat sajátos humorérzékre, mint oldalra fordított nevető száj. Az ilyen ember, akinek sok ,,c" betűje van, szeret nevetni.
D: A szülői házhoz, különösen az anyához, az anyai mintához való kötődést mutatja. Ugyanakkor az apa és anya, családi béke fontosságát is jelző betű. Az elrendeltség, a determináció megtestesítője is. Kezdőbetűként az is jelöli, hogy viselője sokat eltűr, jól terhelhető személy. A sok ,,d" betűvel rendelkező ember szereti a szellemi kihívásokat, vállalkozó személyiség és sok feladattal érkezett.
E: A szív, a változékony érzelmek, a vonzás-taszítás, a végletek, az élet-halál, a születés előtti (méhen belüli) élmények betűje. A kicsit "elszállt" varázslatos dolgokra hajlamos, szórakozott emberek jele lehet. Az önbecsülés betűje is. Akinek túl sok van hajlamos önmaga túlértékelésére, akinek nincs, alulértékelheti önmagát. Az ,,e" a szeretet-jelző betű is. Minél több ,,e" betűnk van, annál jobban igényeljük a szeretet megnyilvánulásokat, akár általunk, akár nekünk. Ennek a magánhangzónak a rezgése a torokcsakra energiáit szólítja, ezzel segítő erőt ad nekünk, hogy kiálljunk önmagunkért és az igazságunkért.
F: A függőségeket mutathatja. Van benne játékosság, gyors felfogás, a transzendens és a tudatalatti közötti szabad átjárás, fiatalon bohémség, idősebb korban beérkezettség, nagyfokú rajongás. Férfias betű, érzelmi aspektussal fűszerezve. Férfiaknál a férfiassághoz (önmagukhoz) való viszonyt, nőknél a férfiakhoz való viszonyt jelöli. Sok ,,f" betű a női névben, sok szerelmi kalandra utalhat. A sok ,,f" betű mély érzelmek mutatója is lehet.
G: Az ösztönök betűje, az ősi természetesség, az ételek, italok, nagybetűs ÉLET kedvelése ezzel a betűvel függ össze (a G betű a Föld betűje is). Érzéki betű, a szexualitáshoz való viszonyt is jelöli. Akinek sok ,,g" betűje van, nem fél kimutatni a vonzalmát, érzelmeit. A ,,gy" betű pedig a párkapcsolatra utal. Az ilyen embernek fontos, hogy kapcsolatban éljen.
H: A légvétel betűje. A tüdővel is analóg lehet, arra figyelmeztet, hogy viselője mit "szív mellre", szabadon áramolhat-e az éltető levegő az életében. Szabadságot, kitekintő hajlamot, reménykedést is jelöl. Jelöli az otthonunkhoz való viszonyunkat is. A sok ,,h" betű olyan személyiséget takar, akinek fontos a nyugodt, támogató, otthonos háttér. Ez a betű a középpont megtalálására ösztönöz, viselőjét arra készteti, hogy mindig értse a dolgok közötti összefüggéseket.
I: A legteljesebb én, önértékelési betű. Erővonal, fallikus szimbólum egy kard, vagy akár lehet akadály is. A népnyelv arról, aki "kiteszi az i-re a pontot" azt tartja, hogy befejezi a dolgait, nem hagy félbe semmit, határozott személy. A sok ,,i" betűvel rendelkező értékeli az életet és látja a lehetőségeket. Akinek nincs, a feladata, tanulnivalója lehet az, hogy meglássa az értéket mindenben. Hajlamot mutat az ego-s viselkedésre is, főleg ha nevünk minden első betűje így kezdődik, ezért fontos, hogy kiegyensúlyozottan álljunk a dolgokhoz. Ennek a hangnak a rezgése a felső két csakra (homlok-, és koronacsakra) energiájához kapcsolódik. Segít, hogy megértsük a dolgokban rejlő magasabb összefüggéseket.
J: Az élet "jója", minden ami az életünkben a fejlődést, a boldogságot - vagy szélsőséges esetben a hedonizmust, a túlzott életigenlést jelenti, vagy hajlamot mutathat a panaszkodásra is (főleg ha a kezdőbetűk a vezetéknév és keresztnév esetében is azonosak). Ebben az esetben a sok ,,j" betű a boldogság ,,csapdája" is lehet. A ,,j" a megbocsátás betűje lehet, akinek több van, sokkal megértőbb és megbocsátóbb emberré válhat! Vágyaink betűje is, jelzi, hogy mennyi ösztönző erőnk van azokat megvalósítani.
K: A kitartás betűje, kardoskodó harcosság is van mögötte, új feltalálásokat mutathat, kíváncsiságot a rejtett összefüggésekre éles észjárást. Kreativitás és kivitelezés betűje. Akinek sok van nagyon kreatív személyiség, akinél hiányzik, lehet földhöz kötött gondolkodású, aki nehezen fogadja el az újat. A ,,k" betű segít véghezvinni a dolgainkat.
L: Az intellektus, egyfajta szellemi kényelmesség betűje, olyasvalakit jelöl, aki a tudásával szerzi meg a javait, kényelmét. Okos, tudására támaszkodik. Az ismeretek a tudás betűje. Olyan személyiséget jelez, akinek fontos a tudás megszerzése, és törekszik is erre. Segít abban is, hogy a megszerzett tudást felhasználjuk. Utal a pénzre és az anyagi javakra. A sok ,,l" betű jelezhet ebben az életben anyagi biztonságot. Az ,,ly" páros betűként a szellemi harmónia jelzője. Ezzel a betűvel rendelkező személy életében a szellemi egységre törekszik.
M: Az anyaságot jelképezi, a tápláló, ősanyai kebleket szimbolizálja, tápláló, eredendő ősi energiával lát el. Mária az ősanya. Személye gyakran szélsősége megítélés alá esik, mivel az egyetemes jót szolgálja.Az m társas kapcsolatok betűje. Három szára az én-te-ő kapcsolatot szimbolizálja. Sok ,,m" betűvel rendelkező ember a társaság központja, nőként jó anya válhat belőle.
N: Ugyancsak társas kapcsolati betű, de itt a kapcsolat két személy közötti. Az erők egyensúlya, a te és én egyenrangúságának kifejezője lehet, a kommunikációt, az egyenrangú párbeszédet jelképezheti.Az N ad a világnak, és mindezt könnyeden, játékosan teszi.
O: A második én-kép betű. A kör, a teljesség, a karikagyűrű jelképe a teljes kapcsolatot szimbolizálja, de lehet a bezártságé is, a házasságba, a munkába, vagy bármilyen cselekedetbe. A mások számára érzékelhető énünket szimbolizálja. A jó közérzet betűje. A sok ,,o" betűvel rendelkező szereti a vidámságot és a szórakozást. A végtelen kör, mely fogva tart, ugyanakkor lehetőségekhez juttat. Ezért a harmóniára törekvés jele is, az ilyen embernek nagyon fontos, hogy körülötte és benne is harmónia legyen. Ez a magánhangzó a hasi csakra rezgéseire kapcsolódik, éppen ezért a teremtő erő és a tiszta akarat erejét szólítja meg. Segít megvalósítanunk önmagunkat.
P: A nőies betű. Férfiaknál a nőkhöz való viszonyt, aktív szexualitást, erőteljességet, ösztönös kitartást mutat. Nőknél az önmaguk és saját nemük elfogadását és megértését jelenti. Nőiességük megélését.
Q: A ,,Q" betű nagyon ritka a magyar nyelven (főleg idegenből átvett nevekben található), így éppen aváratlant, a megjósolhatatlant szimbolizálja.
R: Mutatja a művészi érzéket, a színpadi megjelenést, a kisugárzást, az ezotériával kapcsolatos képességeket, a ráérzést, a transzcendensre való fogékonyságot. A karrier, egyensúly, sikert segítő betűje lehet, ha az ember tesz érte. Az ilyen embernek, akinek több ,,r" betű szerepel a nevében fontos, hogy megmutassa magát, és megélje azt, amit elképzelt.
S: Analóg a kígyóval, bölcsességet, ősiséget, csábítást, vagy érzékiséget, egyfajta hullámzást, lüktetést mutat. Szélsőségek embere lehet az, akinek nevében az ,,s" gyakran szerepel. Az ,,s" még aszerzés betűje is. A sok ilyen betűvel rendelkező embernek fontos, hogy anyagi javakat, megbecsülést szerezzen. Az ,,sz" is kapcsolati betű, de munkakapcsolatot jelez. A sok ilyen betűvel rendelkező embernek fontos, hogy a munkájában sikeresen együttműködjön másokkal (az is mit gondolnak róla), hogy együtt hozzon létre dolgokat másokkal, pl. egy csapat tagjaként.
T: A tudatosság, a vezetés, az önbizalom és önértékelés jelzője ez a betű. Az agilitást, a törekvéseket mutatja, a boldogulás esélyét a világban. Az akaraterő betűje. A sok ,,t" betű a dominanciaigényt is szimbolizálhatja, de a vezetői képességek jelzője is.
U: Az anyaméh, földi élet, a befogadás jelképe, de lehet csapda, szakadék, amibe - feladatként - beleesünk, ezért lehet a szenvedélybetegségre utaló hajlam jelzője is. Ezzel a magánhangzóval a két alsó csakrát (gyökér-, és szakrális csakra) nyithatjuk és tisztíthatjuk, ha zengetjük őket. Éppen ezért ezeket az erőket szólítja meg, a földet, földi emberi dolgainkat, és a vele kapcsolatos emberi érzelmek erejét.
V + W: Egyrészt ugyancsak a befogadásról (az alakja alapján), másrészt a kettéválásról, a szellemi megosztódásról, szétszakadásról, az ,,eredendő bűnbeesésről" szól. Kedveli a versenyeket. Előrevetíti a szociális érzékenységet, az egészségügyhöz való vonzódást is, esetleg műtéteket. Van a betűben egy kevés vadság, gyakorlatiasság, akaratosság is. A sok ,,v" betű jelölhet egy belső hiányt, amit az élet megélésével kell kitölteni.
X: A törvény, összefogás, szövetség, erők egyesítése, kereszt, megfeszítettség. Az ,,x" erejét képviselő ember (pl. Xavér) egyrészt saját szabályai szerint szeret élni, másrészt belül fel kíván rúgni minden szabályt, ezáltal lázadó jellem.
Y: Ha egyedül vizsgáljuk, a betű ereje a koncentrációt, egyesülést, válaszutat, útkeresést jelképezi.Páros betűs formában mindig a kapcsolat jelzője, így jelzi a kapcsolatra való fokozott igényt.
Z: Az őszinteség, a nyitottság, a torok-csakra betűje, olyan vonatkozásban, hogy támogatja a kommunikatív kapcsolatokat. Mutatja a verbális képességeket, a törekvést a jó kommunikációra. Ugyanakkor ez a betű a külvilág és az ember közötti harmóniát is igényli. A sok ,,z" betű ezt a törekvést jelzi. Jelöli a pontosságra, precizitásra való törekvésünket, de hajlamosít a túlzott ellenőrzésre (féltékenységre).
/forras: irás Pusztai Orsitól/
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
Őseink és unokáink
  2023-06-26 21:31:08, hétfő
 
  Őseink és unokáik.
2021. június 16.
·
Kútgém jelzések - avagy a kútágassal való telegrafálás.
,,A legrégibb magyar telegráf a gémeskút, a mellyel különösen a betyárvilágban sűrűn éltek a betyárok és a pártolóik. A gém különféle állásának jelentősége volt"
(Herman O. 1914: 297)
A gémeskút régen hírközlő szerepet is betöltött. A gém és a kútostor helyzetének állításával látótávolságra jelezték a legeltető pásztoroknak a delelés, itatás, az étkezés idejét. Az alföldi tanyavilágban hasonló módon tudatták a napszámosokkal, mezei munkásokkal, hogy elérkezett a déli étkezés ideje, menjenek a tanyára. Szintén így üzentek a betyároknak pártolóik.
A régi betyárvilágban különösen nagy jelentősége volt ezeknek a kútgém jelzéseknek, hiszen ezek segítségével tájékozódtak a jobb sorsra érdemes szegénylegények a pusztákon mozgó hatósági emberek hollétéről. Ezt a jelrendszert olyan tökéletességre vitték, hogy segítségével pontosan behatárolhatták a pandúrok mozgását.
Jelentősége volt annak is, hogy milyen magasra volt a kútostor húzva. Ebből az derült ki az értő szem számára, hogy közel, vagy messze járnak-e a pandúrok, tilalmas, vagy szabad-e az út.
A kútkoloncot is feljebb, vagy lejjebb kötözték a szerint, hogy melyik irányban járőröznek a hatóság emberei. Ebből tudhatta aztán mindenki, aki nem akart velük találkozni, merre induljon, hogy minél messzebb kerülje őket. A telegráf igazító pásztorok a gavallérosabb betyároktól aztán sok ezüstpénzt kaptak ezért.
A pusztában álló ágasok hangtalanul mondták el üzeneteiket, amelyet a bandák tagjai teljességgel megértettek, nem így a cseh zsandár, aki a kalimpáló ágasok láttán azt hitte vizet merítenek. Így érthető meg az az éveken át tartó meddő küzdelem, amit a hatóság emberei folytattak a szegénylegények ellenében.
1. A kútgém fel van eresztve úgy, hogy a vízmerő dézsa a kút állójára van téve. Jelentése: vigyázz, hivatalos ember érkezett (pusztagazda, mezőőr, olvasó bizottság, csendőr).
2. A kútgém fel van eresztve, a vízmerő dézsa a kifolyó csatornán áll. Jelentése: hajtsák a jószágokat az itatóhoz.
3. A kútgém fel van eresztve, a vízmerő dézsa a káva mellett kívül a földre van letéve. Jelentése: Elkészült az ebéd, jöjjetek ebédelni. (Ezt a jelzést csak ősszel és tavasszal alkalmazták, amikor egész nap legelt a nyáj.
4. A kútgém fel van eresztve úgy, hogy a dézsa a magasban szabadon lóg. Jelentése: Nagy baj, szerencsétlenség történt (jószágkár, emberhalál). Amikor ezt meglátták azonnal siettek a szomszédos legelőkről segítséget nyújtani.
5. A kútostor a dézsával a kútágasba vert szögre van akasztva. Jelentése: a gulyába, vagy a ménesbe befogadott idegen jószágot sürgősen el kell tüntetni, mert keresik, vagy megérkezett az olvasó bizottság.
6. A vízmerő dézsa teljesen bele van nyomva a kútba. Jelentése: vigyázz, látogató gazdák érkeztek, ha nem a saját lovadon ülsz, cseréld át a magadéra. Ezt csak a csikósok ismerik.
7. A dézsa nincs a kútostoron, ez pedig fel van téve az ágasra. Jelentése: a kút vize nem iható, mert valaki beleölte magát, vagy jószág fulladt bele.
8. A kútgém felengedetten áll dézsa és kútostor sincs rajta. Jelentése: a kút rossz, beomlott, vagy vize nem jó. Ne gyere a közelébe sem.
9. A kút koloncára szűr van terítve, a gém vízszintes helyzetben áll. Jelentése: a számadó nem tartózkodik a legelőn, haza, vagy a csárdába ment.
10. A vízmerő dézsa a kút állóján van, a kútgém hegyére női kendőt, vagy kötényt kötöttek. Jelentése: rideg nő tartózkodik a pásztorszálláson. Elvégezte a pásztorok ruhájának mosását, foltozását és hajlandó szerelmi szolgáltatásokra is.
11. A vizes dézsa a kútkáva tetején áll, a kútgém hegyére rossz szűr van akasztva. Jelentése: megérkezett az ócskás. Vette a bőrt, hullott szőrt, gyapjút és pipaszárat, rámás tükröt, bicskát, bajuszpedrőt árult.
/Forrás: http://mek.niif.hu/, https://librarius.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
A fenyő, az emberség szimbóluma gondozása
  2023-06-26 21:29:22, hétfő
 
  A fenyő, az emberség szimbóluma
*
"A fenyő az emberség szimbóluma. Ezt a tudást az emberi kultúra és hagyományok hozták létre az évszázadok során. A fenyőt, mint örökzöld fát, sok kultúrában és vallásban értékelik és tisztelik.A fenyőnek számos jelentése és szimbolikus értelmezése van, amelyek az emberi tulajdonságokra és értékekre utalnak. Például a fenyőfa állandó zöld lombozata a folytonosságot, az erőt és az öröklétet szimbolizálhatja. A fenyők erősek, ellenállóak és hosszú életűek lehetnek, ami inspirációt jelenthet az emberek számára a kitartásra és az elkötelezettségre.

A fenyőfa és a fenyőágak használata ünnepi dekorációkban, például karácsonyi fenyőfánál vagy adventi koszorúnál is széles körben elterjedt. Ez a hagyomány is hozzájárulhat ahhoz, hogy a fenyő az emberi értékek, mint az összetartás, a szeretet és a remény szimbóluma legyen.

Minden kultúra és vallás más módon értelmezi és értékeli a fenyőt és az örökzöldeket. Ezért lehetnek különbségek a jelentésükben és a szimbolikus értelmezésükben. Általánosságban elmondható, hogy a fenyő az élet és a tartósság szimbóluma, amelyet az emberek értékelnek és tisztelnek.
*
A fenyveserdőkben valóban más talajviszonyok és ökológiai tényezők jelenhetnek meg, amelyek hozzájárulhatnak a fák jobb megmaradásához. Az alábbiakban néhány olyan tényezőt sorolok fel, amelyek a fenyveserdőkben tapasztalható erősebb faállományhoz vezethetnek:

Talaj típusa és összetétele: A fenyveserdők jellemzően savanyú talajon fejlődnek, amelyet tűlevelű fák, például a fenyők jobban tolerálnak. A savanyú talajokban kevesebb kórokozó és kártevő fordul elő, ami hozzájárulhat a fák egészségének megőrzéséhez.

Vízgazdálkodás: A fenyveserdőkben a talaj általában jól vízelvezető, ami lehetővé teszi, hogy a fák gyökerei könnyen hozzáférjenek a vízhez. Ez segít elkerülni a gyökérrothadást és más vízzel kapcsolatos problémákat.

Klimatikus tényezők: A fenyveserdők jellemzően olyan területeken találhatók, ahol a klíma kedvez a fenyőfák növekedésének. Az optimális hőmérséklet és a megfelelő mennyiségű csapadék hozzájárul a fák egészségéhez és növekedéséhez.

Fajösszetétel: A fenyveserdőkben a fajok összetétele gyakran olyan, hogy a fenyőfajok különböző fajtái egymást kiegészítik és segítik a kölcsönös túlélést. Ez azt jelenti, hogy egyes fajok képesek ellenállni bizonyos betegségeknek vagy kártevőknek, míg más fajok érzékenyebbek lehetnek rájuk.

Fontos megjegyezni, hogy a fenyveserdők is érzékenyek lehetnek bizonyos környezeti változásokra és fenyegetésekre, mint például a tűz vagy az erdőirtás. A megfelelő erdőgazdálkodás, a tűzvédelmi intézkedések és a fenntartható erdőkezelés hozzájárulhatnak a fenyveserdők egészségének és fenntarthatóságának megőrzéséhez.

Minden egyes erdőtípusnak saját egyedi jellemzői vannak, és az ottani faállomány egészségét számos tényező befolyásolja.
*


"Ahhoz, hogy a városban megfelelően megmaradjanak a fenyők és csökkentsék a fenyőszú által okozott károkat, néhány tanácsot tudok adni:

Válassz ellenálló fajtákat: Olyan fenyőfajtákat válassz, amelyek ellenállóbbak a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Például a vörösfenyő (Pinus resinosa) és az osztrák fenyő (Pinus nigra) általában jól alkalmazkodnak városi környezetben.

Gondoskodj a megfelelő gondozásról: Az egészséges és erős fenyők kevésbé fogékonyak a kártevők és betegségek támadására. Fontos a rendszeres öntözés, a megfelelő tápanyag-utánpótlás és a kártevők elleni védelem.

Ellenőrizd a növényeket: Rendszeresen vizsgáld meg a fenyőfákat és a környezetüket a kártevők, például a fenyőszú jelenlétének felismerésére. Ha időben észleled a problémát, könnyebben kezelheted.

Kérd szakértő segítségét: Ha aggódsz a fenyők egészsége miatt, fordulj szakemberhez, például kertészhez vagy arborisztához. Ők segíthetnek azonosítani a problémát és javasolhatnak megfelelő intézkedéseket.

Támogasd a biodiverzitást: A városi környezetben a fenyőkön kívül más növényfajok telepítése is segíthet a biodiverzitás fenntartásában. Az összetett növényzet csökkenti a kártevők terjedését és erősíti az ökoszisztémát.

Fontos megjegyezni, hogy minden környezet más és más lehet, ezért érdemes helyi szakértőkkel konzultálni, akik ismerik a helyi viszonyokat és javaslatokat tudnak adni a megfelelő fenyőfajtákra és gondozási gyakorlatokra vonatkozóan." Chat
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
A magyar nyelv, a logika csúcsterméke
  2022-08-06 17:28:53, szombat
 
  A magyar nyelv, az emberi logika csúcsterméke !

Előbbre való, mint a latin,vagy görög-nyelv ! ,,

( Mondta : Mezzofanti bíboros -az 1800-as években )

( Mezzofanti közel 30 nyelvet beszélt, magyar verseket is forditott !)



Egy levél, csupa h-val:



Helgám!



Hazám határait hátrahagyva, három hétig Hegel, Heyne honában, Hannoverben, Hamburgban helyettesítettem hivatalos honoráriumért Hans Herbertet. Hetedikén hétfőn hárman Hédivel Hugóval, (Holland házaspár) Hágából, Helsinkibe hajóztunk. Hédi horgolt, hímzett. Hugó heverészett, hálóhelyére húzódott, hogy Horatiusnak hódoljon. Hajósaink hevenyészett hálóval, horoggal hitvány heringet halásztak. Hajónkat hamarosan hömpölygő hullámok háborították, halászcsónakként himbálták, hányták Herkulesünket. Helsinki hídjai, hétemeletes házai, hatalmas hengerműve, hőerőművei hatásosak. Harisnyagyárai, húsüzemei hetedhét határban híresek. Huszonharmadikán hangversenyen Händel, Haydn, Hubai hegedűversenyét hallgattuk. Hébe-hóba hülyéskedtünk, hotelünk halljában huncutkodtunk, hatásos históriákkal hárijánoskodtunk. Havazik Helsinkiben. Hó hull háztetőkre, hídakra, halpiacokra. Hódprémet, hócipőt, halinacsizmát hordanak. Hómunkásaik helytállását három havilap hírdeti. Hannoiból háborús híreket hoznak, heves harcokról, holnapi hidrogénbombákról Harctereken háborútól, himlőtől, hastifusztól, hepatitisztől hullanak hajszolt halandók. Hőmérőnk higanyszála hajnalban húszig húzodik. Háromnegyed hétkor hosszan hangzik Helsinki harangszava. Hiva, huomenta! (jó reggelt)---Hallani helyenként. Hotelünk hangulatos, hanem hálószobáink huzatosak, hidegek. Helységeiben hintaszékek, heverők, háziszőttesekkel. Heveny hörgő huruthoz hamar hozzájutottam, hevertem huzamosan. Hotelbéli hálótársaink hűvösek hozzánk. Hugó hajnali háromkor horkol, helytelenkedik, hangulatunk haragosra hanyatlik. Hideg hétköznapokon néha hétkor, holdfénynél hólabdázunk, hokizunk, helsinkiek helyeslő "huj- huj- hajráját" hallgatjuk. Hétvégi hóbortunk: hógolyózás. Hokizás helyett hol huszonegyezéssel, hol hubertusz hörpintgetésével hevülünk, hűségünket holtig halasszuk. Hédi Helsinki hölgyekkel hímző hobbijának hódol. Holnapra helikopterrel Hamenlinába hívnak Hejkéék. Harmincezres helység, hazai hatvanunkhoz hasonlít. Hadtörténész haveromnál, Hejkééknél hálok. Hiába hagytalak Helgám Hegyeshalomnál, harmatarcod, hattyúnyakad, hollóhajad hazaszólít Hejkéék honából. Hazahív Hungária! Hosszú hontalanságomból, húsvétra hazaérkezem hozzátok Hevesbe. Hermelinbunda hízelegne hiúságodnak, ha hozzáférhető? Hajnalkának helyes hósapkát, Hubának hullámvasutat, helyeztem hátizsákomba, Hugónak homokozójátékot, horgászfelszerelést hozok. Hármótok hiján honvágyam hétről-hétre hatalmasodik. Hiszem, hogy húsvétkor hiánytalanul helyreáll harmónikus házasságunk, Hevesben, házunkban húsvétolhatunk



Helsinkiben halak havának huszonhetedikén:



Hű Henriked



Ezt próbálják meg utánozni más nyelven!...
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
A görögdinnye
  2022-07-09 18:03:39, szombat
 
  A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.
A dinnyék (a téli dinnyéket kivéve), nem képesek utóérésre, a korán leszedettek ízetlenek maradnak, a kési szedések túlérnek. A megfelelő érettség jelei a következők:
Kopogtatás - Mély, kongó hangot keress, ha üres vagy túl teli a hang, nem jó ízű a dinnye.
Mekkora a hasa? - Keresd meg a dinnye hasát. Az alján, ahol a földön pihent, egy sárga foltot keress. Minél nagyobb a folt, annál érettebb.
A terméshez legközelebb eső kacs elszáradt.
Súly- A jól érett görögdinnye nehezebb, az éretlennél. Ha egyforma nagyok, a nehezebbet válaszd. Mert az lédúsabb.
A csíkos dinnyéknél figyeld meg a mintázatot. Háromféle színből áll össze a csíkos dinnye mintázata: sötétzöld, világoszöld és sárga. Minél kevesebb a zöld, annál érettebb a dinnye.
Forrás: Biobody
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
Közmondások
  2021-06-09 14:33:24, szerda
 
 
A piros alma is gyakran férges.
A retek reggel méreg, délben étek, este orvosság.
A szorgalmas ember nem vár holnapra.
A télnek nincs szeme.
A tilalmas alma mindenkor jobb ízű.
A tisztaság fél egészség.
A végén csattan az ostor.
Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.
Aki á-t mond, mondjon bé-t is
Aki tanul, halad, aki lusta, marad.
Alvó róka nem fog nyulat.
Az eb is bánja, ha az orrát verik.
Az nevet, aki utoljára nevet.
Bajban ismerjük meg a barátot
Csak az nem követ el hibát, aki nem dolgozik.
Egy rókáról két bőrt nem lehet lehúzni.
Egy virág nem hozza meg a tavaszt.
Elöl tűz, hátul víz.
Félhet a téltől, ki tavaszkor nem gyűjtött.
Hideg ellen nincs vitéz.
Ilyet még a király sem evett!
Jó a gyermeket jóra szoktatni.
Jobb adni, mint kapni.
Jobb kétszer kérdezni, mint egyszer hibázni.
Későn érő alma tovább tart.
Kinek kocsija nincs, gyalog jár.
Minden csoda három napig tart.
Mindenütt jó, de legjobb otthon.
Ne igyál előre a medve bőrére!
Ne játsz a tűzzel!
Nem esik messze az alma a fájától.
Nem eszi meg a farkas a telet.
Nem halat kell adni az éhezőknek, hanem hálót.
Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát.
Nincs oly szép rózsa, mely el nem hervad.
Nincsen rózsa tövis nélkül.
Őszi eső vizet áraszt.
Rókának róka a fia.
Sok fecske ősz jele.
Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka.
Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka.
Szelíd almának van becsülete.
Tél után tavasz lesz, felhős után felderül.
Tévedni emberi dolog.
Törd meg a diót, ha a belét meg akarod enni.
Tűz próbálja meg a vasat.
Úgy ég a tűz, ha tesznek rá.
Úgy kellett, káposztába hús kellett
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
Kitalálósak
  2021-06-09 14:31:42, szerda
 
  Orra is van, nem szagol,
nyelve is van, nem beszél.
(cipő)
Nappal tele, éjjel üres.
(cipő)
Egy lyukon be, kettőn ki,
aztán amikor kinn van,
akkor bent van.
(nadrág)
Tíz testvért akarok,
télen igen hasznos vagyok.
(kesztyű)
Nincs keze, nincs lába,
csak tenyere, meg öt ujja.
(kesztyű)
Orra van, de nem szusszan,
nem hall, pedig füle van,
sarkantyút hord, s nem huszár,
nincs lába, mégis jár.
(csizma)
Egy lyukon bebújsz,
két lyukon kibújsz,
amikor bebújtál,
már ki is bújtál.
(nadrág)
Ha a hideg a húsodba vág,
úgy ölel át,, mint egy hű barát.
De ha a nap felragyog,
hű barátod elhagyod.
(kabát)
Rajta is van, rajtad is van,
rajta néha virág is van.
Néha pörge, néha lapos,
rá ne ülj és rá ne taposs.
Ha valaki közeledik,
egyszeribe emelkedik.
(kalap)
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
Magyarok ősi "esküje":
  2020-04-26 06:49:33, vasárnap
 
 

"Nem ártok neked, magamért felelősséget vállalok.
Nem függök tőled, véled egyenrangú vagyok.
Nem hazudok neked, véled tisztán szólok.
Nem alkuszom meg veled, küldetésemben vagyok.
Életemben Föld Anyánkkal, Ég Atyánkkal, s véled
EGY VAGYOK."
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
A penicilin feltalálója
  2019-08-07 14:43:21, szerda
 
 
A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt.
Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának, segélykiáltást hallott egy közeli mocsárból. Eldobta a szerszámait és odaszaladt a láphoz.
Egy rémült fiút talált ott, derékig elmerülve a fekete iszapban, aki kiáltozva próbálta kiszabadítani magát.
Fleming farmer megmentette a fiút a hosszú, borzalmas haláltól.
Másnap egy díszes hintó gördült a skót szegényes portájára.
Egy elegáns nemesember szállt ki belőle és a megmentett fiú apjaként mutatkozott be.
-Szeretném megfizetni neked - mondta, - hogy megmentetted a fiam életét.
- Nem fogadhatok el fizetséget azért, amit tettem - válaszolta a skót farmer és egy legyintéssel elutasította az ajánlatot. Ekkor a farmer saját fia jelent meg a család viskójának ajtajában.
- Ez a te fiad? - kérdezte a nemesember. - Igen - válaszolta büszkén a farmer.
- Akkor egyezzünk meg. Hadd biztosítsam neki azt az oktatást, amit az én fiam fog kapni. Ha a gyerek olyan, mint az apja, akkor bizonyosan olyan ember lesz belőle, akire mind a ketten büszkék leszünk.
IGY IS LETT!
Fleming fia a legjobb iskolákba járt és mikor eljött az ideje, diplomát szerzett a St. Mary's kórház orvosi karán Londonban, majd nemsokára az egész világ megismerte a nevét: ő volt a kíváló Sir Alexander Fleming, a penicillin feltalálója.
Évekkel később, ugyanannak a nemesembernek a fia, aki megmenekült a mocsárból, tüdőgyulladást kapott.
És ekkor mi mentette meg az életét?
A penicillin!
Hogy hívták a nemesembert?
Lord Randolph Churchill.
És a fiát?
Sir Winston Churchill.
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 139 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 32 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 182
  • e Hét: 453
  • e Hónap: 3295
  • e Év: 42296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.